Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 144, views: 156.158 •

Conclusie

De BlackBerry Q10 is de beste duurdere telefoon met toetsenbord. Dat is ook niet zo moeilijk; het is immers de enige telefoon met toetsenbord in zijn prijsklasse. Hij doet het prima; het toetsenbord typt goed, al blijven we ons verbazen over de keuze om de komma en punt te verstoppen achter een Alt-functie, terwijl het dollarteken een aparte toets krijgt.

Het grootste breekpunt is echter de prijs. Hij kost op het moment van schrijven bijna 560 euro en dat is buitensporig voor wat hij biedt. Immers, het scherm is klein, de processor is aan de oude kant en ook de andere hardware rechtvaardigt die prijs bij lange na niet. Een prijs van dik onder 400 euro zou deze telefoon voor veel meer mensen aantrekkelijk maken.

BlackBerry 10 ontwikkelt zich prima en kan binnen een paar jaar een volwassen besturingssysteem worden, maar voorlopig moeten gebruikers het doen met de 10.1-versie die er ligt, waarin plooien nog niet gladgestreken zijn en waarvoor de keuze aan apps nog niet overhoudt. Je kunt er echter prima mee uit de voeten als je op veel punten niet te veel eisen hebt. Veel apps zijn er al, al zijn de kwaliteit en snelheid lager dan op andere platforms.

Hopelijk gaat deze Q10 andere fabrikanten aansporen om ook weer telefoons met fysieke toetsenborden in hogere prijsklassen te maken. Het zou een welkome keuze in de winkel zijn voor wie niet wil typen op een touchscreen. Voor de rest is de Q10 vooral geschikt voor wie per se een BlackBerry wil en verslaafd is aan het toetsenbord. Ten opzichte van de Bold 9900 en de software die daarop staat, is het een grote stap vooruit.

Pluspunten

  • Toetsenbord werkt prima en tikt lekker
  • Accuduur is redelijk
  • BlackBerry 10 werkt fijn

Minpunten

  • Scherm is buiten slecht afleesbaar
  • BlackBerry 10 is nog onvolwassen, mist verfijning en apps
  • De prijs is veel te hoog voor wat deze telefoon biedt

Eindoordeel

Tweakers zegt: bovengemiddeld

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 1.5
Featureset Score: 3.5
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Accuduur Score: 3.5
Gebruiksgemak Score: 3.5
Scherm Score: 3.5

Laagste prijzen voor:

4Launch

Score: 4.5

€ 264,95

€ 264,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 264,95
Pakketpost (variabel) vanaf € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 264,95
Bekijk

Afuture

Score: 4.5

€ 265,30

€ 265,30

Kostenoverzicht

Productprijs € 265,30
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 265,30
Bekijk

Belsimpel.nl

Score: 4.5

€ 262,-

€ 265,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 262,-
Pakketpost losse hardware € 3,95
iDeal € 0,-
Totaal € 265,95
Bekijk

Studentmobiel.nl

Score: 4.5

€ 266,-

€ 266,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 266,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 266,-
Bekijk

GSMWijzer.nl

Score: 3

€ 266,-

€ 266,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 266,-
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 266,-
Bekijk

Laagste prijzen voor:

Trendy Computers

Score: 3.5

€ 392,-

€ 398,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 392,-
Pakketpost Nederland (PostNL) € 6,99
iDeal € 0,-
Totaal € 398,99
Bekijk

Bol.com Plaza

Score: 1

€ 435,50

€ 435,50

Kostenoverzicht

Productprijs € 435,50
Pakketpost (boven ¤20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 435,50
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deBlackBerry Q10


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (144)

Reactiefilter:-11440126+187+220+35
Het grootste breekpunt is echter de prijs. Hij kost op het moment van schrijven bijna 560 euro en dat is buitensporig voor wat hij biedt. Immers, het scherm is klein, de processor is aan de oude kant en ook de andere hardware rechtvaardigt die prijs bij lange na niet. Een prijs van dik onder 400 euro zou deze telefoon voor veel meer mensen aantrekkelijk maken.
En als ze ze gratis weggeven dan wil iedereen er 1! Lekker makkelijk. Wie zegt dat je moet betalen voor een groter scherm? Wat maakt het uit dat de processor aan de oude kant is als het hele systeem vloeiend loopt? Het ding kan alles aan wat je er tegenaan gooit, waarom zou er dan nog meer in moeten? De foto's die gemaakt worden, indien van dezelfde kwaliteit als de Z10, evenaren of zijn zelfs beter dan die van een vergelijkbare iPhone (referenties: google maar).
BlackBerry 10 ontwikkelt zich prima en kan binnen een paar jaar een volwassen besturingssysteem worden, maar voorlopig moeten gebruikers het doen met de 10.1-versie die er ligt, waarin plooien nog niet gladgestreken zijn en waarvoor de keuze aan apps nog niet overhoudt.
Hoeveel meer gladgestreken moet een OS zijn? En gezien de verbeteringen die in een krap half jaar al zijn doorgevoerd, hoe extrapoleer je dat naar nog jaren nodig hebben voor het besturingssysteem volwassen is? Hier mist vind ik nog enige (feitelijke) onderbouwing.
Wie neemt er geen mobiel aan die gratis gegeven wordt? :P Ze bedoelen overigens dat de telefoon gewoon te duur is vanwege de verouderde hardware.

Vergelijken met iOS en Android is BB10 (en WP8) nog niet volwassen en kunnen nog grootte stappen worden gemaakt om het OS te verbeteren (en dat is alleen maar goed).
Ik snap wat ze proberen te zeggen, maar het komt er knullig uit. Daarbij ben ik het met de redenering gewoon oneens. Gaat het uiteindelijk om de processor, het ram of wat dan ook of gaat het om de gebruikservaring? Als er iets is wat Apple al die jaren geleden heeft laten zien dan is het dat gebruikservaring verkoopt, ook op price premium niveau. De laatste jaren zie je het stagneren (meest gehoorde commentaar was dat iOS verouderd aan begon te voelen) en daar gingen de verkopen onderuit. Telefoons, evenals desktops en laptops, komen op een punt waar zoveel kracht aanwezig is dat men van gekkigheid niet meer weet wat ermee te doen. Het enige onderscheidende is dan de perceptie van het product door mensen. Daar wordt naar mijn mening veel te weinig rekening mee gehouden in deze reviews. Maar goed, dat is ook een hele andere discipline.
Tsja... Je moet óf kijken naar de hardware (nieuwe hardware = hogere kosten = duurder toestel. De hardware in dit toestel is veroudert en is dus geen reden voor de hoge prijs), óf naar de gebruikers ervaring (BB10 is net nieuw, niet gladgestreken en feature-arm, dus ook geen reden voor de hoge prijs).

Ofwel: Hoe je het ook wendt of keert, het ding is zijn geld niet waard. Noch op gebied van harde kosten, noch op het gebied van geboden functionaliteit.
Dan rest de vraag: heb je al een BB 10 toestel gebruikt? De reviewer die hier een oordeel velt over de gebruikservaring weet de helft van de opties nog niet eens te vinden. Hij weet nog niet eens hoe je moet typen met het toestel. Hoe kan je van hem nou een weloverwogen review verwachten op het gebied van deze ervaring als hij compleet onervaren is met het platform? Ik hoef maar te wijzen naar de reacties hieronder waar hij op een groot aantal fronten gecorrigeerd wordt en er komen vast nog wel wat punten bij. Wat hij bijvoorbeeld schreef over de schermhelderheid en dat BB 10 alleen over automatisch aanpassen beschikt wat niet uitgezet kan worden klopt ook niet.
Ik kan me deels in je kritiek vinden: het commentaar wat Arnoud geeft over de manier van het invoeren van de punt en komma symbolen is mijns inziens onterecht en niet zo'n klein beetje ook.

De geoefende gebruiker, dat wil zeggen diegene die een tijdje met de Q10 getypt heeft, kan zonder problemen de punt en komma invoeren: met de linkerduim drukt men de alt toets in om met de rechterduim naar men belieft de punt (n-toets) of de komma (m-toets) in te drukken.

Deze handeling duurt, juist omdat hij met twee vingers wordt uitgevoerd, echt niet heel veel langer als het typen van een letter of symbool dat zonder alt-toets te gebruiken is.

Arnoud verwoordt dit in de review als: "een ander element dat nog steeds niet gefikst is", hij suggereert hiermee dat dit een tekortkoming van het toestel is. Echter, gelet op het beperkte aantal toetsen dat je op zo'n toestel kan plaatsen zonder de ergonomie negatief te beïnvloeden, vraag ik mij af hoe dit volgens Arnoud 'gefikst' zou moeten worden.

De keuze om de punt en komma toetsen door middel van de alt-toets in te kunnen voeren is niet meer dan logisch en doet aan het gebruik absoluut niet af. Dit element hoeft dan ook helemaal niet gefikst te worden.

En dan heb ik het nog niet eens over het feit dat je door tweemaal achter elkaar de spatiebalk in te drukken ook een punt in de tekst kunt zetten.

Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.

Voorts deelt Arnoud mede dat Tweakers nog niet beschikt over "goede native benchmarks voor BlackBerry 10 op het gebied van cpu, gpu of geheugen". Evenwel is, (en hier heb ik Arnoud reeds op geattendeerd) sinds 16 april 2012, de Geekbench 2 benchmark in BlackBerry world beschikbaar voor BB10. Deze cross-platform benchmark is native.

Dat de resultaten van de Geekbench benchmark niet (meer) in de review zijn meegenomen is erg jammer.
Zeker ook gezien het feit dat de Q10 alleraardigst scoort. Zo haal ik met de Q10, die draait op de laatst-gelekte software-build (10.1.0.4543), een totaalscore van 1805 punten. Dit resultaat is vergelijkbaar is met de Galaxy S3, Galaxy Note II, en Ipad 4 Bovendien overtreft de Q10 met deze score de Iphone 5.

Deze score toont mijns inziens ook de potentie van het QNX Neutrino besturingssysteem aan; de overhead van dit platform, een real-time operating system, is zo goed als nihil en dit had ik best wel terug willen zien in de review.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 8 juli 2013 22:44]

Volledig mee eens. Ben al 6 jaar zeer tevreden Blackberry gebruiker en weet niet beter dan het op deze manier te doen.

Tweakers zou er goed aan doen om Blackberry reviews te laten doen door mensen met ervaring met Blackberry dan krijg je wellicht de minder negatieve bias die er altijd heerst in Tweakers reviews.
Waarom zou je dan wel het dollarteken een aparte knop geven? Je stelt dat met twee vingers en met "alt" betrekkelijk makkelijk een punt of komma kan worden getikt; ik zou toch echt de punt en komma vaker gebruiken dan een dollarteken. Twee keer op spatiebalk voor een punt is mijns inziens goed bedacht.

Geef de punt een eigen toets, haal één shift toets weg (links en rechtsonder zit er een) en je hebt beide leestekens te pakken. Twee keer op spatiebalk dan ook shift maken?

Nu snap ik wel dat het toetsenbord aan persoonlijke voorkeur is onderheven en het is jammer dat er aangaande de spatiebalk geen melding is gemaakt.

Ik zie eigenlijk niet waarom ik als tweaker zijnde (of als reguliere consument) een blackberry zou moeten aanschaffen.
Gaat het hier met name niet om ecosysteem en de diensten (beheer toestellen) die blackberry interessant maken?
Blackberry als OS is leuk, maar als hardware is het toestel voor het geld niet erg indrukwekkend.

Pak een willekeurige platte highend smartphone en neem een hoesje met een bluetooth toetsenbordje. Lijkt mij fijner tikken en je hebt meer schermoppervlak.
Waarom zou je dan wel het dollarteken een aparte knop geven?
Waarschijnlijk heeft BB dat gedaan omdat het een zakelijk toestel is.
In Engeland hebben klanten al geklaagd dat er geen Pond-teken op zat. De functie van deze toets zou je in de software aan kunnen passen.
Ik kan me voorstellen dat iemand die nog nooit met een BB heeft gewerkt de locatie van de punt en komma wat vreemd vindt. Tijdens het tikken is het (voor mij in elk geval) vrij intuitief.

Het tikken op de Q10 vind ik erg fijn. Ik kan er vrij snel een flink bericht op tikken en het voelt als een verademing na diverse full-touch toestellen. Mijn handen zijn niet bepaald klein (ik kan een Note II met 1 hand bedienen) en op mijn vorige BB, een Bold 9790, voelde het vaak wat krapjes aan. De Q10 heeft hetzelfde formaat keyboard als de Bold 9900 maar dan met een, naar mijn mening, fijnere toetsaanslag.

BB10 voelt voor mij ook erg intuitief aan. Het vegen vanaf de randen voor het menu of om tussen apps te switchen voelt zo normaal aan dat ik dit regelmatig probeer te doen bij een Android telefoon/tablet :)
Gebruik al enige jaren BB en het komma en punt verhaal is mijns inziens inderdaad krom. Hij is ook nog altijd enkel in het zwart te krijgen én het ledje zit ook nog op dezelfde plaats (duh).

In ons bedrijf hebben ze de Z10 reeds uitvoerig getest maar is er niet door gekomen. Meest gehoorde commentaar : te groot, te kwetsbaar én typen op de touchscreen loopt niet lekker. Nu loopt de test met de Q10 en heb tot hiertoe enkel lovende woorden gehoord.

Begrijp de bias tegen BB wel (zelfs als die hard BB-gebruiker). Als ik zelf een feun voor mezelf zou kopen, zou ik twee keer nadenken... maar als business phone die je op kosten van het bedrijf krijgt, vind ik BB nog steeds de goede keuze.
De geoefende gebruiker, dat wil zeggen diegene die een tijdje met de Q10 getypt heeft, kan zonder problemen de punt en komma invoeren: met de linkerduim drukt men de alt toets in om met de rechterduim naar men belieft de punt (n-toets) of de komma (m-toets) in te drukken.
Ik gebruik de Q10 nu bijna vier weken non-stop als (mede-) primary phone. Maar die toetsen wennen bij mij niet. En als het bij mij niet went, dan zal ik vast niet de enige zijn. En hoe je het ook verdedigt, er was echt plek voor geweest voor leestekens op het toetsenbord. Kwestie van prioriteiten.
Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.
Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid? En wat heb je eraan als je je muziekcollectie of set foto's wil overzetten? Er is namelijk geen mogelijkheid om het uit te zetten, dus per saldo heb je als gebruiker een minder snelle verbinding met je computer.
Voorts deelt Arnoud mede dat Tweakers nog niet beschikt over "goede native benchmarks voor BlackBerry 10 op het gebied van cpu, gpu of geheugen". Evenwel is, (en hier heb ik Arnoud reeds op geattendeerd) sinds 16 april 2012, de Geekbench 2 benchmark in BlackBerry world beschikbaar voor BB10. Deze cross-platform benchmark is native.
Als er meerdere generaties BB10-telefoons zijn, is het leuk om te vergelijken. Nu is dat echter nutteloos: Geekbench is cross platform, maar is ons inziens niet cross-platform vergelijkbaar. Dat is ook de reden dat we hem op Android niet gebruiken; de resultaten zijn lastig te rijmen met de theorie of de praktijk. Don't take my word for it: bijvoorbeeld Anandtech is ook afgestapt van Geekbench voor vergelijkingen tussen platformen (bron)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 8 juli 2013 16:19]

Ik gebruik de Q10 nu bijna vier weken non-stop als (mede-) primary phone. Maar die toetsen wennen bij mij niet. En als het bij mij niet went, dan zal ik vast niet de enige zijn. En hoe je het ook verdedigt, er was echt plek voor geweest voor leestekens op het toetsenbord. Kwestie van prioriteiten.
Het kan zijn dat het bij jou niet went; ik ben er wel degelijk aan en gewend en geloof mij maar: wat fijne-motoriek betreft ben ik écht achterlijk, dus als ik de beide toetsencombinaties snel kan gebruiken, dan kan 80% van de mensen het in iedergeval leren.
Bovendien is er écht geen plek voor de beide leestekens: de beide Shift toetsen zijn onmisbaar evenals de symbol toets. De enige optie zou zijn om de "0" toets te vervangen door danwel de "." danwel de "," toets maar dan zit je nog met één van de twee die onder een alt toets komt te staan. Bovendien staan alle symbolen rechts en de cijfers aan de linkerzijde van het toetsenbord, behalve dan de "#" en de "*" maar die gebruik je nog wel eens tijdens het bellen.

Belangrijker nog:
BlackBerry heeft met dit QWERTY keyboard, zoveel als bij een telefoon mogelijk is, geprobeerd ook daadwerkelijk de QWERTY-indeling aan te houden. Bij het QWERTY-toetsenbord zitten de punt en de komma óók rechtsonder.
De meeste mensen zijn gewend aan de QWERTY-indeling en daardoor went het toetsenbord sneller.
Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid?
Moet ik nu echt uitleggen hoe een VPN-verbinding werkt?
Er wordt een beveiligde "tunnel" opgezet, een verbinding tussen Blackberry Desktop Manager en de BlackBerry Q10. De informatie die tussen die twee wordt uitgewisseld wordt door de zender Blackberry Desktop Manager versleuteld en door de Q10 weer onsleutelt . Dit zorgt ervoor dat de USB-verbinding niet misbruikt wordt voor andere doeleinden dan het overzetten van je muziek. BlackBerry zou BlackBerry niet zijn als ze hier niet een stevige encryptiestandaard voor gebruiken en dit kost rekenkracht, daardoor vertraagt de verbinding.
En wat heb je eraan als je je muziekcollectie of set foto's wil overzetten?
Wat heb ik aan een virusscanner als ik toch alleen maar op www.nu.nl zit te kijken; helemaal niks, tot die ene keer dat ik hem wel nodig.
Hierbij moet je je beseffen dat BlackBerry op het gebied van beveiliging ook niets aan het toeval kan overlaten, een onbeveiligde USB-verbinding zou de telefoon kwetsbaar maken op het moment dat deze is aangesloten op een PC. Door middel van de VPN-verbinding, opgezet via Blackberry Desktop Software, is het enige wat er op je telefoon geladen wordt je muziek en niets anders. Dus ook geen spionagesoftware waarmee ze je gevoelige bedrijfsgeheimen of privédata kunnen ontfutselen.
Er is namelijk geen mogelijkheid om het uit te zetten, dus per saldo heb je als gebruiker een minder snelle verbinding met je computer.
Klopt, ik heb ook helemaal niet ontkend dat de USB-verbinding minder snel werkt.
Waar het mij om gaat is dat je de constatering doet en het erbij laat, terwijl er wel degelijk een legitieme reden is waarom de telefoon minder snel is als zijn concurrenten, de nuance mist hier.

Dat is hetzelfde als dat in de review van de MacBook Air wordt vermeld dat het scherm geen IPS-paneel is en dat de resolutie, gelet op de concurrentie aan de lage kant is, maar er tegelijkertijd vermeldt wordt dat dit waarschijnlijk is gedaan om de MacBook Air betaalbaar te houden.
Dat is ook de reden dat we hem op Android niet gebruiken; de resultaten zijn lastig te rijmen met de theorie of de praktijk. Don't take my word for it: bijvoorbeeld Anandtech is ook afgestapt van Geekbench voor vergelijkingen tussen platformen (bron)
Doe je dan ook de CPU benchmarks voor Android de deur uit? Want volgens Anandtech zijn de enige betrouwbare CPU-tests die voor Android beschikbaar zijn de browser-gebaseerde benchmarks zoals Sunpider of Octane. (bron)

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 8 juli 2013 22:12]

Om te beginnen: kudos voor de manier waarop je reageert en het werk dat je erin steekt. Dat vind ik een waardevolle aanvulling op de discussie :)

Inhoudelijk:
Bovendien is er écht geen plek voor de beide leestekens: de beide Shift toetsen zijn onmisbaar evenals de symbol toets. De enige optie zou zijn om de "0" toets te vervangen door danwel de "." danwel de "," toets maar dan zit je nog met één van de twee die onder een alt toets komt te staan. Bovendien staan alle symbolen rechts en de cijfers aan de linkerzijde van het toetsenbord, behalve dan de "#" en de "*" maar die gebruik je nog wel eens tijdens het bellen.
Dat is gek, want Nokia legde zijn prioriteiten met de E6 anders en zette er wel toetsen voor punt en komma op (en ook daar kun je twee keer op de spatiebalk tikken voor een punt, als ik het wel heb - maar ik heb even geen manier om dat te checken). Plaatje ter bewijs.

Op gebied van wennen: ik heb het ruim drie weken de tijd gegeven voor ik het opschreef en in die tijd heb ik hele mails getikt op de Q10. Het wende bij mij echt niet. Daaruit kan ik wellicht concluderen dat mijn fijne motoriek nog minder is ontwikkeld dan die van mij, maar ik kan in elk geval de claim falsifiëren dat het bij iedereen snel went. En ik zou in theorie de enige uitzondering kunnen zijn, maar ik ben bang van niet: zelfs als 20 procent van de kopers daar grote problemen mee heeft, zoals jij stelt (ik vermoed dat het er meer kunnen zijn), dan is dat een groot minpunt voor die 20 procent en iets wat dus in deze review thuis hoort. Deze telefoon is immers gemaakt om te typen en dat gaat voor een deel van de kopers lang niet zo goed als had gekund.
Moet ik nu echt uitleggen hoe een VPN-verbinding werkt?
Nee. En het is niet het feit dat BlackBerry dit biedt, maar dat er geen keuze is. Ik heb overigens wel een alinea toegevoegd, want je hebt gelijk dat het feit dat de beveiliging er is, is wel relevante informatie.
Doe je dan ook de CPU benchmarks voor Android de deur uit? Want volgens Anandtech zijn de enige betrouwbare CPU-tests die voor Android beschikbaar zijn de browser-gebaseerde benchmarks zoals Sunpider of Octane
Haha, schitterend staaltje argumentatie van je, maar het leunt op een valse veronderstelling: dat Anandtech de enige juiste bron van info is op dit gebied.
Wat ik probeerde te zeggen is dat wij niet alleen staan in onze constatering dat het link is om Geekbench cross-platform te vergelijken.

Op dit gebied ben ik het echter oneens met Anandtech en wel hierom:
1. Met CFBench en Andebench zijn er prima tools om dit onderling te vergelijken; de resultaten zijn reproduceerbaar, verklaarbaar en hebben een weerslag op de praktijk.
2. Met browserbenches meet je - uiteraard - niet alleen de de hardware, maar ook de browser. Daarbij kan de browser verschillen, net als de browserversie en implementatie van de fabrikant. Wat je juist wil doen met een benchmark is alle andere factoren zoveel mogelijk uitsluiten, niet toevoegen. Daarom gebruiken we browserbenches precies waarvoor ze bedoeld zijn: kijken hoe goed de browser standaard presteert :)

Overigens zie ik ook bij AnandTech op dit gebied ook beweging: ik kan me herinneren dat ook zij Andebench gebruiken (om verschillen op microarchitectuur te meten vooral).

Het is waar dat benchmarken op mobiele apparaten vooralsnog sowieso zwaar achterloopt bij desktop - en hoe nieuwer het OS, hoe lastiger het is. Het is niet meer dan een indicatie en daarom wegen we het ook nooit zwaar mee in de beoordeling van een toestel. Zo zul je nooit als pluspunt 'scoort goed in benchmarks' tegenkomen. Het is slechts een ondersteuning van andere ervaringen, geen doel op zich :)

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 9 juli 2013 09:38]

Waarom zou beveiliging van de verbinding veel invloed hebben op de snelheid?

Moet ik nu echt uitleggen hoe een VPN-verbinding werkt?
Er wordt een beveiligde "tunnel" opgezet, een verbinding tussen Blackberry Desktop Manager en de BlackBerry Q10. De informatie die tussen die twee wordt uitgewisseld wordt door de zender Blackberry Desktop Manager versleuteld en door de Q10 weer onsleutelt . Dit zorgt ervoor dat de USB-verbinding niet misbruikt wordt voor andere doeleinden dan het overzetten van je muziek. BlackBerry zou BlackBerry niet zijn als ze hier niet een stevige encryptiestandaard voor gebruiken en dit kost rekenkracht, daardoor vertraagt de verbinding.
Hoe kom je erbij dat dit een vpn tunnel is die word opgezet als ik vragen mag?
De BB10 en Playbook devices werken met een virtuele netwerk adapter, dat is juist. Maar er word geen vpn opgezet. (test dit maar als volgt: sluit je q10 aan, open de windows device manager, disable the BB vpn adapter en probeer je gemounte volume te benaderen)
punt 2. de Q10 werkt niet met de desktop software maar met BlackBerry Link
punt 3. BlackBerry Link is niet nodig om bestanden over te zetten naar je Z10 of Q10. Dit kan gewoon door je apparaat aan te sluiten en de drivers (BB Device manager) te installeren. Vervolgens zal je toestel als een external disk verschijnen (tenzij je vuurmuur in de weg zit) waardoor de hele theorie van VPN niet opgaat aangezien je alles naar het toestel kan kopieeren. als een grootte usb stik ongeacht BB link versleuteld of niet. Daarnaast. daarnaast gebruikt het apperaat smb sharing. (check voor de gein in de settings je ip van het toestel als deze is aangesloten via usb en ram dit als volgt in je RUN balk: \\xxx.xxx.xxx.xxx\ en je indien je een device password hebt ingesteld zul je hierom gevraagd worden, anders zal hij gewoon de share openen. de VPN is dus GEEN reden voor een trage benadering van de interne storage.
Hoe kom je erbij dat dit een vpn tunnel is die word opgezet als ik vragen mag?
De BB10 en Playbook devices werken met een virtuele netwerk adapter, dat is juist. Maar er word geen vpn opgezet.
Op het moment dat jij je BlackBerry via USB aansluit wordt er gevraagd om software te installeren: BlackBerry Link en de Device Manager.

De BlackBerry Device Manager zorgt voor de verbinding met je computer, zonder BlackBerry Device Manager kun je ook géén verbinding maken met Blackberry Link.

Op dat moment, na de software installatie, is er een VPN-verbinding opgezet (kijk maar)

Deze VPN-tunnel wordt gebruikt voor het beveiligen van de verbinding tussen de smartphone en BlackBerry Link zie hier

Er wordt dus wel degelijk een VPN -tunnel opgezet; en zonder deze verbinding is het onmogelijk om contact te maken met BlackBerry Link...

Sterker nog ik heb eerder het Blackberry Virtueel Particuliere Netwerk verwijderd en het krijgen van verbinding via USB was onmogelijk.
punt 2. de Q10 werkt niet met de desktop software maar met BlackBerry Link
Klopt, waar Desktop Software staat bedoelde ik in feite ook de Device Manager, voorheen was de Blackberry Device manager onderdeel van de Blackberry Desktop software (thans BlackBerry Link).

De Device Manager is nodig om de opslagstations op je toestel te benaderen.
Zonder de Device Manager kun je alleen een stukje opslag benaderen waarop een setup voor BlackBerry Link en een executable file waarmee je de BlackBerry Device Software apart kunt installeren, zoals hier te zien is.
punt 3. BlackBerry Link is niet nodig om bestanden over te zetten naar je Z10 of Q10. Dit kan gewoon door je apparaat aan te sluiten en de drivers (BB Device manager) te installeren.
Klopt, je hebt inderdaad de Device Manager nodig die zorgdraagt voor de verbinding.
Daarnaast. daarnaast gebruikt het apperaat smb sharing. (check voor de gein in de settings je ip van het toestel als deze is aangesloten via usb en ram dit als volgt in je RUN balk: \\xxx.xxx.xxx.xxx\ en je indien je een device password hebt ingesteld zul je hierom gevraagd worden, anders zal hij gewoon de share openen.
Maar die Samba bestaat pas op het moment dat je de BlackBerry Device Manager hebt geïnstalleerd, daarvoor gebeurt er helemaal niets.
Daarbij kan een Samba share prima door een VPN-tunnel lopen.

Daarnaast kun je inderdaad ook WIFI toegang vanaf je toestel inschakelen maar daarvoor dien je eerst een wachtwoord in te stellen en dit staat los van het hele USB gebeuren.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 9 juli 2013 19:21]

[...]

Er wordt wel degelijk een VPN Tunnel opgezet; zonder deze verbinding is het onmogelijk om contact te maken met Blackberry Link...

Op het moment dat jij het BlackBerry via USB aansluit wordt er gevraagd om software te installeren Blackberry link en de Device Manager de Blackberry Device Manager zorgt voor de verbinding met je computer een BlackBerry Link.

Sterker nog heb zojuist het Blackberry Virtueel particuliere Netwerk verwijderen en kan geen contact meer krijgen een moment aub...;
Voordat ik het typte heb ik het natuurlijk getest.In de windows device manager de vpn uitgezet dus disabled en de z10 aangesloten. Device manager mounte gewoon nog mijn drive. zelfs zonder dat deze gemount word kun je bij je bestanden door de smb share te openen. BlackBerry Link gebruikt alleen vpn verbinding alleen om via wifi te kunnen syncen. Dit is ook de enige logische reden waarom je een vpn zou willen opzetten. Wat zou de logische reden zijn om een vpn op te zetten als je lokaal toegang hebt tot het apparaat? Ik kan mijn bronnen niet onthullen, maar ik heb hieronder een 2tal KB artikelen gevonden die extern te benaderen zijn.

z10: http://www.blackberry.com/btsc/KB33832
PlayBook: http://www.blackberry.com/btsc/KB26745
[...]


Klopt, waar Desktop Software staat bedoelde ik in feite ook de Device Manager, voorheen was de Blackberry Device manager onderdeel van de Blackberry Desktop software (thans BlackBerry Link).

De Device Manager is nodig om de opslagstations op je toestel te benaderen zonder de Device Manager kun je alleen
De devicemanager is het bare minimum wat nodig is, maar zelfs als je daarin je drives unmount kun je er nog steeds bij op ip adres

ge edit: belangrijk is om verbinding en adapter uit elkaar te houden dat zijn 2 verschillende dingen

[Reactie gewijzigd door Meulugar op 9 juli 2013 18:43]

Voordat ik het typte heb ik het natuurlijk getest.In de windows device manager de vpn uitgezet dus disabled en de z10 aangesloten. Device manager mounte gewoon nog mijn drive. zelfs zonder dat deze gemount word kun je bij je bestanden door de smb share te openen. BlackBerry Link gebruikt de vpn alleen om via wifi te kunnen syncen. Dit is ook de enige logische reden waarom je een vpn zou willen opzetten. Wat zou de logische reden zijn om een vpn op te zetten als je lokaal toegang hebt tot het apparaat? Ik kan mijn bronnen niet onthullen, maar ik heb hieronder een 2tal KB artikelen gevonden die extern te benaderen zijn.

z10: http://www.blackberry.com/btsc/KB33832
PlayBook: http://www.blackberry.com/btsc/KB26745
[...]
Heb je ook getest wat er gebeurt als je de BlackBerry Device Manager uitzet en de verbinding opnieuw initialiseert.
Ik heb dat wel gedaan en dan valt de verbinding dus gewoon weg....
Zonder de BlackBerry Device manager is het onmogelijk om via USB de bestanden op je BlackBerry te benaderen tenzij er al een verbinding was opgezet.

De twee bronnen die je aanvoert geven alleen aan wat je moet doen als de telefoons geen verbinding kunnen krijgen met BlackBerry Link. Er wordt in deze twee artikelen niets gezegd over het al dan niet gebruiken van een VPN-verbinding.

Ik heb even gekeken maar het blijkt niet mogelijk om met de Device Manager een volume te unmounten.

[Reactie gewijzigd door Rubén89 op 9 juli 2013 18:28]

Even gedubbelcheckt. Het is belangrijk om bepaalde dingen niet door elkaar te halen. In zekere zin heb je gelijk. De devicemanager zet een VPN ADAPTER op. Maar doet niets anders dan IP adresje toewijzen aan je pc en aan je z10 of playbook. Ik heb door de eigenschappen van de adapter heen gebladerd en zie nergens de eigenschappen die je van een vpn netwerk verwacht. Er is geen encryptie type, geen certificaat, geen authenticatiemethode. (de reden waarom ik er bij kon na het uitschakelen van de adapter was omdat ik er 2 had en de verkeerde adapter had uitgeschakeld :P)

we kunnen anders via DM verder ouwehoeren. Maar het enige wat je nodig hebt is de devicemanager. Link is nodig als je backups wilt maken, je contacten wilt syncen en via WiFi wilt syncen met je device. Wil je alleen drag en droppen dan heb je dat hele Link niet nodig.
Als aanvulling: usb mass storage mode, je kan het gewoon uitzetten en je microsd aanspreken.
[...]
Arnoud verwoordt dit in de review als: "een ander element dat nog steeds niet gefikst is", hij suggereert hiermee dat dit een tekortkoming van het toestel is. Echter, gelet op het beperkte aantal toetsen dat je op zo'n toestel kan plaatsen zonder de ergonomie negatief te beïnvloeden, vraag ik mij af hoe dit volgens Arnoud 'gefikst' zou moeten worden.
Nou door je dollar toets te vervangen met een komma die met alt om te zetten is tot punt wellicht? En met twee handen is leuk, maar de meeste mensen bedienen hun telefoon met 1 hand ( at least I do)...
Een ander punt waarmee Arnoud de telefoon in mijn opinie de telefoon tekort doet is de bestandsoverdrachtssnelheid; die ligt inderdaad een stuk lager dan bij vergelijkbare telefoons maar het zou mijns inziens, volledigheidshalve, wel zo eerlijk zijn geweest om ook te vermelden waarom deze dan lager ligt.

De reden dat de telefoon bij bestandsoverdracht van en naar de computer relatief langzaam is, is het feit dat er, wanneer de BlackBerry gekoppeld wordt aan de computer, tussen de beide apparaten, door middel van de BlackBerry Desktop Manager een VPN-verbinding wordt opgezet; de verbinding is dus beveiligd om te voorkomen dat de telefoon ten prooi valt aan (bijvoorbeeld) hackers of anderen die de veiligheid van de telefoon zouden willen compromitteren door er kwaadaardige software op te plaatsen.
Hetgeen niet weg neemt dat als ik mijn huidige 32 GB kaart vol zou willen plempen, ik daar dik 2 uur mee bezig ben. Security is leuk, maar redundant voor de gemiddelde consument als het dermate de performance killt. Toegegeven, de genomen insteek voor deze review is ws. niet de jusite geweest voor een zakelijketelefoon: men is namelijk uitgegaan van mainstream feature die op dit toestel mist of beperkt(er) aanwezig is. Ja dan kom je idd te kort, maar eerder omdat je maatstaf te lang is :P
Je hebt helemaal gelijk dat gebruikservaring leidend is, maar ook dat gebied kan de Q10 niet mee met de concurrentie. Dat in combinatie met de high-end prijs maakt het een zeer zwak aanbod.
Hier een Android gebruiker sinds Android 1.5. Ondertussen in al die jaren ook toestellen van BlackBerry gehad alsmede iphones.

Onlangs heb ik de Galaxy S4 gehad bij mijn abbonnement, maar naa een dikke maand heb ik hem verkocht en een HTC One gekocht. De reden is namelijk heel simpel, ik ben altijd tevreden geweest van Android enkel niet op dr Galaxy S toestellen. Ik heb de Galaxy S2, S3 en S4 gehad maar de lag op de standaard software is ondraagrlijk.

Waarom haal ik dit nu aan zou je kunnen zeggen ? Wel het is nu eenmaal zo dat deze lijn de meest verkochte smartphones zijn van het moment. En de gebruikerservaring door de lag en de half ingebakken functies is na de eerste paar weken gewoon hinderend.

Ik gebruik mijn Playbook ook meer dan mijn iPad of Galaxy Tab omdat het gewoon beter werkt, alhoewel de iPad niet slecht is en op veel vlakken beter is.

Er is niets zo storend als dat je aan het typen bent en je je typsnelheid moet vertragen omdat het toestel je niet kan bijhouden of omdat de autocorrectie werkelijk op de zak trekt (ik ben er zeer afhankelijk van, en typ niet graag met swiftkey)
De iPhone 5 is de bestverkochte iPhone tot dusver (vergeleken met de andere iPhones op hetzelfde aantal dagen na release), dus ik snap niet zo goed hoe je erbij komt dat de verkopen "onderuit" gingen.
Ik heb daar mijn woorden onzorgvuldig gekozen. De hellinglijn van verkopen vlakte af wat dus een mindere toename in aantal verkochte iPhones betekend. Een en ander werd met de iPhone 5 goedgemaakt ook, mede dankzij verwachtingen van iOS 7. Dat was dan ook de refresh waarmee alles 'minder oud' aanvoelde. Daar zie je meteen welk effect gebruikservaring heeft.

Een andere component van deze afvlakking is trouwens de verzadiging van de smartphone markt. Zowel Apple, Samsung, HTC, Blackberry als ongetwijfeld ook anderen rapporteren minder dan verwachte verkopen.
Ik ben het eigenlijk ook wel met deze review eens. Een prijs van 550 euro voor dit product is gewoon te hoog. Ik krijg eerder het idee dat ze de welbekende ''monopolykaart'' spelen. Het is slim maar of het veel klanten zal trekken. Het Amoled scherm is netjes, hoge resolutie en mooie kleuren, maar dat had de samsung galaxy S3 ook en die is 170 euro goedkoper.

Dat de processor niet snel hoeft te zijn en alleen maar voor mailen en kleine apps gebruikt hoeft te worden is prima, de Blackberries zijn eigenlijk altijd al een zakelijk product geweest. Maar die Snapdragon stoppen ze ook in telefoons die 200 tot 250 euro goedkoper zijn en dan begin ik toch te denken waar zit al dat geld dan in? Niet in de accuduur, niet in de materialen waarvan de telefoon zijn gemaakt?

Het is zonde dat Blackberrie zoveel aan de kant wordt geschoven op de mobiele markt maar met dit product komen ze niet snel weer in de race.
BB richt zich blijkbaar vooral op de zakelijke markt. En dan kost zo'n toestel zonder btw, en na afschrijving en investeringsaftrek nog maar minder dan de helft. Het toestel 200 euro goedkoper maken, levert echt niet 2x zo veel verkopen op.

De doelgroep die dit toestel koopt, kijkt ook echt niet naar de hardware onder de motorkap. Het unieke sellingpoint is gewoon het toetsenbord, en BB hangt er een flink prijskaartje aan.

Met goed zoeken kun je echter al een Z10 gratis krijgen bij een abonnement wat met 24 maanden nauwelijks duurder is dan de prijs van het toestel. Via de achterdeur kan het dus wel veel goedkoper. Als je niet heel veel haast hebt, zou ik een half jaar wachten.
Kan niet zeggen dat de mobiel eigenlijk duur is misschien in NL wel maar in Hong Kong heb ik recentelijk een S4 LTE gekocht voor 560 euro en de Q10 voor iets meer dan 400 euro. Beiden prachtphones en sterk in hetgeen waar ze voor gemaakt zijn. Keer op keer schiet tweakers hier dan ook in tekort. Ik gebruik beiden en vind beiden prettig mede omdat ik zeker voor de BB al jaren ermee werk. Android is voor mij relatief nieuw. Betekent niet dat de een beduidend beter is dan de ander. De Blackberry blijft mijn werk mobieltje om te mailen, te bellen en files te verzenden. Het is veilig en ik hoef me geen zorgen te maken mocht ik deze verliezen. Alles is encrypted. De S4, leuk, snel en het scherm gewoon geweldig echter het is voor mij een leuk mobieltje. Ik lees mijn nieuws, ik wechat er wat mee het is goed om wat mee aan te "kloten".
Tweakers zou (overigens meermaals aangehaald) er goed aan doen om iemand een review te laten schrijven waar hij verstand van heeft. Mij komt dit over als een fanatieke Android gebruiker die een iPhone in zijn handen krijgt. Of misschien nog mooier een Windows gebruiker die achter een Ubuntu systeem wordt gezet en dan staan we raar te kijken dat de reviews matig zijn.
BB richt zich blijkbaar vooral op de zakelijke markt. En dan kost zo'n toestel zonder btw, en na afschrijving en investeringsaftrek nog maar minder dan de helft. Het toestel 200 euro goedkoper maken, levert echt niet 2x zo veel verkopen op.
Dat geldt ook voor alle andere merken en typen smartphones. Dus relatief gezien blijft het een prijzig ding.
BB richt zich als enige op de zakelijke markt: De mogelijkheden zijn niet altijd standaard, maar wel mogelijk.

- BlackBerry Enterprise Server (mail, calender..)
- Enterprise-grade encryption and security features, pin to pin encryption key's
- BlackBerry Balance-technologie (Privé en werk gescheiden houden)
- divice and software monitoring

Zeker in deze 'snowden-tijdperk' zullen bedrijven 2x nadenken alvorens over te schakelen. sowieso hebben vele bedrijven nog servers draaien om files te synces etc, alles is beveiligd.

De Q10 is duidelijk een pro-tool. Vergelijk het met een bosh-blauw boormachine vs een bosh groen. Beter service en specifieke noden voor de professionals, maar de harware is niet persé performater, het is kwalitatiever op een hoger niveau.

BB is zelf verantwoordelijk vor hardware en software en je weet nu al dat de support over tijd op een veel hoger niveau zal liggen dan neem nu een samsung galaxy.
ik ken zat mensen die een fysiek toetsenbord verkiezen en die niets kennen van de laatste nieuwigheden in IT-land
mensen in hogere functies kijken trouwens niet op 100¤ als ze een nieuwe gsm kiezen, de gsm moet gewoon aan hun eisen voldoen
aangezien dit de enige in z'n klasse is...
Gratis is nooit gratis. Ik zie het eerlijk gezegd niet zitten om 2 jaar lang aan een duur abonnement vast te zitten met een middelmatige telefoon die ik "gratis" krijg. Je zult in die tijd veel eerder tegen de technische beperkingen aanlopen dan bijvoorbeeld met een Galaxy S4 / HTC One / Sony Xperia Z(U) / iPhone 5.

Mensen verkijken zich daarop; 2 jaar is een behoorlijk lange tijd. Smartphones veranderen erg snel en velen willen nu eenmaal graag over de laatste technologische snufjes beschikken. Ik zou daarom nooit een contract voor zo'n lange periode afsluiten.

Als ik al een abonnement mét toestel afsluit zal het voor 1 jaar zijn, alwaar ik dan een bepaald bedrag moet bijbetalen voor het toestel.

Ik heb zojuist even mijn gegevens ingevuld in de Pricewatch om abonnementen te vergelijken. Met 500MB data (7,2Mbit), onbeperkt SMS en 150 belminuten ben ik het "voordeligste" uit bij Vodafone. Kosten per maand ¤ 44 (x12 = ¤ 528) plus ¤ 226 voor de Blackberry Q10.

Dat is niet alleen twee maal zo duur dan het Smart Plus 150 (SIM only) abonnement dat ik nu bij T-Mobile heb, maar moet ook nog eens zo'n gigantisch bedrag bijbetalen voor een (op zijn best) middelmatige Blackberry Q10. Er zijn beduidend betere toestellen voor lagere maandlasten en kleinere bijbetalingen te krijgen.

Waarom je in hemelsnaam voor een Q10 / Z10 zou kiezen snap ik daarom ook niet, tenzij je merktrouw bent aan Blackberry, geld te veel hebt of niet over kennis van smartphones beschikt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 8 juli 2013 09:40]

Mijn Z10 heb ik blind gekocht zonder ervaring met dit platform, puur op wat getoond werd en de overeenkomsten met WebOS. Het was een gok, maar wel 1 die in mijn geval goed uitbetaalde. Mijn geschiedenis (qua smartphones) gaat van Nokia N95 naar iPhone 3GS naar Palm/HP Pre 2 naar HTC Sensation naar Z10. Dat WebOS verdween vond ik zo zonde want het werkte gewoon heerlijk intuïtief en datzelfde gevoel heb ik nu weer bij BB 10 op de Z10. Dit zelfs tot op het punt dat als ik nou een android telefoon in mijn handen geduwd krijg dat ik weer moet gaan zoeken naar hoe het ook alweer zat (ohja, knopjes moeten gebruiken.. blah).

Verder snap ik je kostenverhaal niet. Ik zeg toch duidelijk gratis weggeven om een punt te maken? Hoezo kom je dan met abbo kosten? Daar had ik het helemaal niet over.
Een toestel is nooit echt gratis. Je betaalt er altijd op de een of andere manier voor.

Veel mensen staren zich blind op die "gratis" smartphone, terwijl ze dan vervolgens aan hoge maandlasten of een lang contract vast zitten (vaak zelfs beiden).
hy·po·the·tisch (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1
op veronderstelling berustend

http://vandale.nl/opzoeken?pattern=hypothetisch&lang=nn
Onder "gratis" versta ik het volgende : Iets onvoorwaardelijk cadeau krijgen.

En bij smartphones is dat niet het geval. In feite los je een smartphone die je "gratis" krijgt gewoon maandelijks af met een bedrag dat in het abonnement is verrekend.
"En bij smartphones is dat niet het geval."

Bij jou misschien niet..
Ik ken genoeg mensen die een gratis smartphone krijgen van hun werk of connecties bij een bedrijf.

En dan nog, bij een abonnement is het ook maar hoe je het bekijkt. Een gratis Blackberry bij een abonnement van 500 mb, onbeperkt bellen en onbeperkt smsen voor 40 euro blijft een gratis Blackberry. Dan betaal je gewoon 40 euro voor die 500 mb, bellen en smsen. Als jij dat dan wilt opsplitsen in 20 per maand voor die Blackberry en 20 voor je bundel moet je dat lekker zelf weten..
Gratis is nooit gratis. Ik zie het eerlijk gezegd niet zitten om 2 jaar lang aan een duur abonnement vast te zitten met een middelmatige telefoon die ik "gratis" krijg. Je zult in die tijd veel eerder tegen de technische beperkingen aanlopen dan bijvoorbeeld met een Galaxy S4 / HTC One / Sony Xperia Z(U) / iPhone 5.

Mensen verkijken zich daarop; 2 jaar is een behoorlijk lange tijd. Smartphones veranderen erg snel en velen willen nu eenmaal graag over de laatste technologische snufjes beschikken. Ik zou daarom nooit een contract voor zo'n lange periode afsluiten.

Als ik al een abonnement mét toestel afsluit zal het voor 1 jaar zijn, alwaar ik dan een bepaald bedrag moet bijbetalen voor het toestel.

Ik heb zojuist even mijn gegevens ingevuld in de Pricewatch om abonnementen te vergelijken. Met 500MB data (7,2Mbit), onbeperkt SMS en 150 belminuten ben ik het "voordeligste" uit bij Vodafone. Kosten per maand ¤ 44 (x12 = ¤ 528) plus ¤ 226 voor de Blackberry Q10.

Dat is niet alleen twee maal zo duur dan het Smart Plus 150 (SIM only) abonnement dat ik nu bij T-Mobile heb, maar moet ook nog eens zo'n gigantisch bedrag bijbetalen voor een (op zijn best) middelmatige Blackberry Q10. Er zijn beduidend betere toestellen voor lagere maandlasten en kleinere bijbetalingen te krijgen.

Waarom je in hemelsnaam voor een Q10 / Z10 zou kiezen snap ik daarom ook niet, tenzij je merktrouw bent aan Blackberry, geld te veel hebt of niet over kennis van smartphones beschikt.
Uiteraard is gratis nooit gratis, ik ben twee weken aan het rekenen geweest alleer ik de goedkoopste combi met mijn eisen had, uiteraard neem dan dan de aboo kosten mee in de berekening. 2 jaar is best lang, maar met een destijds high-end toestel kom ik nu nog aardig mee in t mainstream-segment. (al krijgt ie wel kuren na anderhalf jaar :+)
Het is inzake de prijsstelling ook een gegeven dat BB hun toestellen wil verkopen met hun diensten. Feitelijk dezelfde reden als waarom telefoons bij providers los een stuk duurder zijn dan in shops die zich richten op de losse verkoop.

Derhalve is het logisch dat de toestellen duurder zijn.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 8 juli 2013 21:25]

[...]

En als ze ze gratis weggeven dan wil iedereen er 1! Lekker makkelijk. Wie zegt dat je moet betalen voor een groter scherm? Wat maakt het uit dat de processor aan de oude kant is als het hele systeem vloeiend loopt? Het ding kan alles aan wat je er tegenaan gooit, waarom zou er dan nog meer in moeten? De foto's die gemaakt worden, indien van dezelfde kwaliteit als de Z10, evenaren of zijn zelfs beter dan die van een vergelijkbare iPhone (referenties: google maar).


[...]

Hoeveel meer gladgestreken moet een OS zijn? En gezien de verbeteringen die in een krap half jaar al zijn doorgevoerd, hoe extrapoleer je dat naar nog jaren nodig hebben voor het besturingssysteem volwassen is? Hier mist vind ik nog enige (feitelijke) onderbouwing.
Je leest niet, 't toestel is niet te duur, 560 euro voor een telefoon is imho zelfs peanuts ( Galaxy Note 1 owner here :+ ): het is te duur.... voor wat hij kan.

Je betaald voor duurdere ocmponenten, een groter scherm is nu eenmaal duurder om te maken, dus je betaald als consument ook meer voor een groter scherm. Idem met snellere/nieuwere processoren, accus, geheugen and whatnot.

En als de reviewer op merkt dat niet alles even soepel loopt ( al is dat dat wellicht niet altijd de schuld van de oudere soc an sich), grenst 't imo ietst e aan rucksichlos iets verdedigen dat niet per sé aangevallen wordt, enkel vanuit een ander standpunt bekeken wordt: namelijk die van de gemiddelde mainstream consument.

En die kijkt wel graag filmpjes op zijn telefoon, speelt muziek af, surft weleens, maakt soms foto's en/of gebruikt zijn telefoon ook bij daglicht...als je toestel dan op juist die punten slightly te kort schiet, kan ik me voorstellen dat het toestel voor de mainstream markt te duur is voor wattie kan.
Je typt een punt op een BB door 2x op de spatiebalk te duwen nadat je een woord hebt ingetypt.
Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen. De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet. Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen. Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen.
Ja, maar dat is het dan ook: aan of uit. Juist omdat het een lijst is van alles, zou het zaak moeten zijn om te filteren op bepaalde zaken, bijvoorbeeld bij twitter wel dm's en geen mentions (terwijl je in het tabje zelf wel dm's kan zien) enz enz.
De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet.
Dat hebben vrij veel telefoons. De iPhone om te beginnen, veel Androids etc.
Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen.
Dat heb ik een enkele keer gebruikt, maar vond ik niet handiger dan gewoon scrollen, vooral omdat je dan niet zelf de beweging maakt (en dat is een van de grote voordelen van een touchscreen, dat je exact kan bepalen wat je scrollt en hoe snel).
Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte :)
Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.

Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte :)


-->> bij review van de zoveelste Android begrijp ik die stelling maar ik denk toch dat BB10 nog te onbekend en onbemind is om al te gaan hoeken afsnijden. Een paar KB meer webreview kost toch niks?


"Q10 nog niet op de lijst van mobiele user agents staan, waardoor je desktopsites voorgeschoteld krijgt."

Niet echt een nadeel. Ik hoop dat Mobiel en Dekstop snel terug 1 worden.
fysiek toetsenbord + virtuele muiscursor werkt veel productiever dan Fisher price touch versie van websites.
Ja, maar dat is het dan ook: aan of uit. Juist omdat het een lijst is van alles, zou het zaak moeten zijn om te filteren op bepaalde zaken, bijvoorbeeld bij twitter wel dm's en geen mentions (terwijl je in het tabje zelf wel dm's kan zien) enz enz.

Hiervoor heb je toch de applicatie zelf? De hub geeft meldingen weer, waar je eventueel op kunt reageren. Als je vind dat een applicatie teveel meldingen geeft kun je deze uitzetten. Nog altijd handiger dan melding krijgen, applicatie openen, melding bekijken/beantwoorden, applicatie sluiten, en door naar de volgende melding... Sterker nog, vanuit iedere applicatie is de hub te openen door een veeg van onder af. Hierdoor hoef je niet eens een app te sluiten om te spieken welke melding er binnenkomt en of deze interessant genoeg is om je huidige app te minimaliseren.

De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet.

Dat hebben vrij veel telefoons. De iPhone om te beginnen, veel Androids etc.


Dat zou kunnen, dat weet ik niet. Maar je geeft als minpunt dat webpagina's lastig te lezen zijn, terwijl deze optie het al een stuk beter maakt, en je die voor het gemak maar niet noemt.

Dat snap ik, maar je moet een keuze maken tussen veel elementen om te bespreken. Bij alle telefoons laat ik veel zaken weg, simpelweg om de review behapbaar te houden qua lengte

Dus vergelijk je de elementen die op andere telefoons ook aanwezig zijn, al dan niet in een andere vorm. Juist de sterke punten van BlackBerry laat je hierbij weg. Kijk bijvoorbeeld nog eens goed naar de Timeshift functie van de camera. "De beste foto uit kunnen kiezen"... Nee, je kunt een GEDEELTE van de foto selecteren, (een gezicht bijvoorbeeld) en deze aanpassen. Hierdoor kun je probleemloos een gezicht op de foto vervangen voor een gezicht waarbij net niet geknipperd wordt. Kijk naar Remember, Balance, Storymaker, Protect. De accu die zonder problemen te verwisselen is. BlackBerry Messenger met Voice/Video en Screenshare opties (Deze zomer is BBM ook beschikbaar voor iOS en Android, dus niet alleen voor andere Blackberry gebruikers interessant) Je geeft aan dat er weinig apps beschikbaar zijn, terwijl de appstore net zo goed gevuld is als de Windows store, welke al wat langer meegaat. Daarbij is het mogelijk om Android apps te installeren (al dan niet legaal) waardoor het aantal beschikbare apps nog groter wordt.

Je maakt/leest een review ook mede om te kijken wat een product bied wat anderen niet hebben.

Dat het toestel minpunten heeft is nu eenmaal waar, de camera is niet de allerbeste, en het OS kan hier en daar nog wel verbeterd worden. Maar het nieuwe OS heeft ook zeer zeker zijn sterke kanten, en die mis ik. Niet alleen op Tweakers, maar ook op andere sites. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit geen geheel onbevooroordeelde review is.

[Reactie gewijzigd door It_was_me op 8 juli 2013 11:32]

Accounts in de Hub kunnen wel degelijk uitgeschakeld worden. Daarnaast is het mogelijk om per account een overzicht te krijgen van de meldingen. De webbrowser heeft een "lezer" modus, waarmee grote stukken tekst op een webpagina beter leesbaar wordt weergegeven. Plaatjes worden eruitgehaald, en de tekst netjes onder elkaar gezet. Door middel van een sneltoets (spatie als ik me niet vergis) is het bovendien mogelijk te scrollen tijdens het lezen. Dit, en meer van deze handigheidjes mis ik in deze review. Jammer.
Als je een ervaren BB user bent om dat te weten, dan doen ze iets nt goed bij de marketing & PR afdeling van BB....
Dat zal lekker typen als je op de spatiebalk moet duwen :+
Nadeel is dat er geen meldingen per account uitgeschakeld kunnen worden, waardoor mails bijvoorbeeld worden ondergesneeuwd door Twitter-meldingen of omgekeerd.
Ik kan in de HUB gewoon aangeven welke meldingen ik wel en niet wil zien...
Open HUB -> Tik rechtsonderin op de 3 puntjes -> Settings -> Hub Management

Dubbel op de spatie drukken om een punt te zetten werkt prima. Daar heb ik geen extra knop voor nodig. Alhoewel ik het eens ben dat de keuze voor een dollar-teken niet heel logisch is.

Opzich een redelijke review en kan me in veel dingen wel vinden (als Blackberry Z10 gebruiker). Ik vind het wel jammer dat de reviewer veel van de snufjes van BB10 (het OS) niet kent, of naar voren laat komen.

[Reactie gewijzigd door Sjnieboon op 8 juli 2013 08:51]

Ach, geen logische keuze, ze hebben gewoon de layout van de Bold toestellen overgenomen. en kennelijk zijn er nooit genoeg klachten over binnengekomen om iets te veranderen.
Ik vind het altijd wel grappig als het een Apple toestel is wat zwaar over prijst is dan doen we niet moeilijk want je betaald nou eenmaal voor Ios nu is het een Blackberry die ook een onderscheidend os heeft en niet de laatste hardware en het is te duur.
Laat de mensen dat gewoon zelf bepalen Blackberry onderscheid zich met zijn eigen Os en hoe het zijn mobieltjes ontwikkelt, snellere hardware zit de globale gebruiker niet eens meer op te wachten een fysiek toetsenbord heeft voor velen wel een toegevoegde waarde.
Precies, voor de adviesprijs die deze BB heeft (die dus waarschijnlijk nog lager uit gaat vallen als het ding in de winkel ligt) kun je een iPhone 4S kopen volgens de pricewatch. Over verouderde hardware gesproken.
Ik vind het altijd wel grappig als het een Apple toestel is wat zwaar over prijst is dan doen we niet moeilijk want je betaald nou eenmaal voor Ios nu is het een Blackberry die ook een onderscheidend os heeft en niet de laatste hardware en het is te duur.
Dan heb jij de afgelopen jaren de reacties op Tweakers etc. niet goed gevolgd. Menigeen vond de iPhone een belachelijk duur ding.

PS. Gebruik eens leestekens.
Qwerty-alternatieven zijn oa de Nokia Asha 303 en 210.
Qwerty-alternatieven zijn oa de Nokia Asha 303 en 210.
Of een Samsung Galaxy TXT-achtig apparaat...
Dit zou mijn perfecte telefoon zijn als er Android op stond.
Je kan nu bijna elke Android App sideloaden op de BB10 OS. Dat is letterlijk ook maar 10 secondes werlk. Dus daarvoor zou die nog steeds perfect voor je zijn. :)
Dat schijnt anders nog niet echt lekker te werken toch? Niet dat ik wat tegen BB heb overigens, van mij mogen er een hele hoop high-end toestellen met een toetsenbord zijn. Alleen de prijs van de Q10 is gewoon echt te hoog.
Werkt goed hoor. Zijn redelijk wat apps die gewoon een Android port zijn. Natuurlijk gebruikt iedereen liever native apps maar Android ports werken ook vloeiend. Zo gebruik ik Endomondo om mijn loopsessies te tracken en dat is gewoon een Android port. Ik merk wel dat er steeds meer en meer native apps komen.

Vanaf BlackBerry 10.2 komt er ook ondersteuning voor Android 4.2.2. Nu is er enkel support voor Android 2.3.
Werkt Google Calendar en Gmail net zo lekker geïntegreerd als op Android?
De integratie met Gmail en Google Calendar werken perfect. Je kan zoveel Gmail accounts in de hub configureren als je zelf maar wilt en de events van de kalender worden ook netjes gesynchroniseerd. Zelfde geld met google contacts.
Hmmm... misschien moet ik dan toch maar eens met zo'n Q10 gaan spelen. Mijn HTC Desire Z begint oud te worden, maar ik kan echt niet zonder QWERTY; schermtoetsenborden zijn nog steeds ontzettend waardeloos vergeleken met echte knopjes.

Kan ik ook bij Google Contacts bepalen welke categorieën ik te zien krijg?
Heb het net even geprobeerd en dat gaat precies wel niet. Wel kan ik zeggen van welk e-mail adres ik de contacten wens te importeren en van welk niet. Zo kan je ook je facebook contacten, twitter, linkedin in of uitschakelen.

Misschien dat het met die groepen wel kan maar kan het niet meteen vinden dus vrees er voor.
Damn, dat zou een deal-breaker zijn. Ik heb een hele berg contacten uit verschillende landen die ik in categorieën heb gezet om een beetje overzicht te houden.

Ik snap maar niet waarom ze geen goeie QWERTY Android toestellen meer maken. Ik word er echt pissed van.
Ook outlook.com - agenda-contacten-email-taken
Gmail werkte bij mij beter op m'n BB9700 als op mijn S3... Dat zegt wel genoeg denk ik zo ;)
Leuke review. Ik ben altijd nieuwsgierig naar hoe andere platformen dan de mainstream het doen. Het is wel jammer om te zien dat BB een jaar of wat geleden de boot miste met hun interface. Nog niet zo heel lang geleden was het DE telefoon als je een zakelijk toestel wilde met email en co. Kleine opmerking mbt de prijs: toen BB nog hip was, werd die prijs probleemloos betaald voor een soortgelijk toestel.

Als ik zo kijk naar de markt en de huidige (Google, Apple, MS) en nieuwe (Firefox, Ubuntu, etc) spelers, dan vrees ik dat wanneer BB niet snel aan de slag gaat om hun OS fijn te slijpen, dit wel eens het einde kon worden van de BB-era. Misschien niet eindigend in een faillissement, maar gedoemd om een niche rol te spelen zoals Nokia dat momenteel doet. De realiteit zal waarschijnlijk zijn dat dat fijnslijpen niet gaat gebeuren totdat de fondsen binnenkomen om dat te realiseren, waarmee een soort vicueuze cirkel ontstaat: geen omzet is geen innovatie is geen verkoop is geen omzet is geen innovatie enzovoort.

Uiteraard heb je de evangelisten die aan hun platform blijven hangen want het is zo goed, Apple is toch hardstikke overpriced en Google is alleen maar uit op je persoonlijke informatie en Android is zo lek als een zeef en MS met z'n tegeltjes is ook al geen succes.. natuurlijk :)

Feit is dat Blackberry de zoveelste is die in de marktleidervergeetteinnoveren-val trapt, zoals zovelen voor hen dat deden. Ik noem een Novell als typisch voorbeeld. Overigens, Apple's IOS stevende eveneens die kant op en IOS7 moet zich ook nog maar bewijzen.

Ik vrees dat de Q10 en z'n touch-only broertje niet de redding gaan worden waar BB op zit te hopen en die zo nodig zijn om de fondsen te verwerven om het OS verder uit te bouwen. Dat zou min of meer betekenen dat een van de eerste aandrijvers van de 'smartphone'-beweging een slachtoffer wordt van de razendsnelle vooruitgang in die branche. Jammer maar wel een beetje verdiend.

[Reactie gewijzigd door Froos op 8 juli 2013 09:55]

Misschien niet eindigend in een faillissement, maar gedoemd om een niche rol te spelen zoals Nokia dat momenteel doet.
Ik zou me toch een beetje inlezen in de telecom wereld. Blackberry heeft een royale financiele positie en kan nog zo'n twintig jaar op deze voet verder te gaan, en Nokia is na Apple en Samsung de derde grootste smartphonefabrikant ter wereld. Als dat al een "niche rol" is, hoe noem je dan LG, Sony, HTC, Huawei, Blackberry, Alcatel, ZTE, Acer, Oppo, Lenovo, etc?
Zie bijvoorbeeld dit plaatje (niet helemaal actueel maar niet dramatisch veel veranderd)

Nokia speelt in 2 categorieen mee: met hun eigen Symbian OS zitten ze in de 5% 'Others" en met Windows Phone zitten ze in de 2%. Dat durf ik met een gerust hart niche te noemen. Al weet ik dat het aandeel Windows Phone wel in de lift zit en dat is ook goed, want het is een gebruikersvriendelijk OS.

Blackberry zit in deze statistiek op 7%, dat durf ik eveneens met een gerust hart niche te noemen. En al die anderen die jij noemt zijn geen OS producenten maar telefoonbakkers die Android gebruiken als OS.

Als je 't dan op merk gaat sorteren komt 't nog anders uit, zoals hier ook te lezen is. Als je deze statistieken mag geloven, bestaat het gros van de mobile market uit Samsung, Apple en HTC. Ik moet zeggen dat ik dat wel herken wanneer ik om me heen kijk.

Opmerkelijk is ook de statistieken omtrent merktevredenheid en rebuy. Blackberry valt hier bijzonder negatief op met de laagste klanttevredenheid en meer dan 60% die nu een BB bezitten en 'm niet opnieuw zouden aanschaffen. Dat zijn wel tekenen aan de wand die je niet kunt negeren.

Uiteraard is iedere statistiek voor interpretatie vatbaar. Wanneer je echter naar de beurskoers kijkt van RIM en Blackberry dan valt op dat de waarde per aandeel behoorlijk is teruggelopen, van meer dan $120/aandeel naar nog geen $10/aandeel met een over het algemeen neergaande trend. Dat noem ik nou niet bepaald een rooskleurig vooruitzicht. Met een dergelijke koers is BB een mooie overnamekandidaat voor, bijvoorbeeld, Samsung of HTC.

Uiteraard gaan we 't beleven :)

[Reactie gewijzigd door Froos op 9 juli 2013 18:22]

In een vorige test gaf men de bold 9900 4 sterren. De bold 9900 wordt nog steeds verkocht en is inderdaad nog steeds een goed toestel met leuke multimedia extra.

De Q10 is qua ervaring iets beter wordt er aangegeven met een betere OS en dan ook nog een
3.5 sterren geven verbaast me. Aansporting voor andere fabrikanten wordt er gemeld en dan vraag ik me af of die sterren dan gebaseerd zijn op de prijs?

Het is toch een toestel review want ik vindt een iphone van 700-800 euro ook te duur tov een Z10 van 500 euro terwijl de specs van de Z10 en mijn ervaring beter is dan met een iphone en vooral in connectiviteit, camere en bediening en apps zijn toch niet het toverwoord, mis zelf geen apps
voor de Z10 waarmee ik opeens niet met het toestel kan werken?

Ik denk de vergelijkingen met de sterren klopt niet tov hoe jullie de bold 9900 hebben getest,
In een vorige test gaf men de bold 9900 4 sterren. De bold 9900 wordt nog steeds verkocht en is inderdaad nog steeds een goed toestel met leuke multimedia extra.
Je kunt de score niet los zien van de periode waarin hij uitkwam. Toen was hij tegenover de concurrentie van toen vier sterren waard, dat zou nu anders zijn.
Ik heb niks met qwerty maar dit is wel een unieke eend en je geeft zelf al aan dat het het beste qwerty is en dat wellicht andere fabrikanten dit ook wel eens zouden kunnen volgen
waar alles touchscreen is.

Maar ik weet ook arnoud dat je BB10 niet ziet zitten als OS want deze discussie hebben we
eerder gehad. Je vindt het namelijk ook niks en als oud android gebruiker (4 jaar) kan ik zeggen dat er niks mis is met BB10 behalve dat mensen het steeds hebben over APPS terwijl de connectiviteit, bediening en vooral toetsenbord erg goed is bij de Z10 . Ook in je reviewtje met de Z10 heb je wat steken laten vallen die niks te maken hadden met het toestel en die ik ook tegenkwam in een andere review.

Ik zou zeggen ga eens met een z10 spelen en ga lekker mp3 afspelen direct op je surround set en maak eens mooi foto's want het toestel doet het zelfde als een iphone of een android toestel maar heeft een paar mooi pluspunten zoals de HUB, virtueel keyboard en zeer fijne camera met software.

edit

[Reactie gewijzigd door nlb op 8 juli 2013 11:27]

Wil je nu eigenlijk echt zeggen dat een telefoon van 2 jaar geleden die 4 sterren haalde, volgens jou vandaag ook die score moet halen? Dan zou het aantal sterren dat Tweakers uitdeelt exponentieel moeten stijgen, want de bedoeling van nieuwe toestellen is toch dat ze beter zijn dan de oude... Kom je al gauw met 5 sterren niet meer toe. Moest de Bold 9900 nu getest worden, zou die nog geen 3 sterren krijgen denk ik. Ik vond 4 sterren bij die Bold 9900 eigenlijk al teveel, BB7 was al zo goed als dood toen die verscheen.

Al kan ik je ook wel vinden in de commentaar dat er over het OS weinig gezegd wordt en dat er op de vele handigheidjes niet wordt ingegaan. Maar in de conclusie kan ik me ook wel vinden. Zakelijk gezien is dit een goede telefoon, maar de gewone consument die deze telefoon koopt, zal dat toch vooral voor het toetsenbord doen en dan vind ik dat toch een hoge prijs. En daarnaast vraag ik me ook het nut af van 4G in een telefoon die hoogstwaarschijnlijk niet als mediatelefoon gebruikt gaat worden. Voor een telefoon die vooral bedoeld is om te communiceren, kan het toch allemaal veel goedkoper. Moest het aan mij zijn om als bedrijf te beslissen over de aankoop, werd het de Q5 (ook al heb ik zelf een afkeer van qwerty-toetsenborden).

[Reactie gewijzigd door MacPoedel op 8 juli 2013 12:10]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013