Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 66 reacties, 100.628 views •

Conclusie

Na een tijd met de Fonepad gewerkt te hebben, vragen we ons sterk af waarom Asus hem gemaakt heeft. Hij blinkt namelijk nergens in uit. Het is in ieder geval geen goede telefoon, daar is de behuizing simpelweg te groot en te zwaar voor. Een lang telefoongesprek voeren met de Fonepad is geen pretje.

Als tablet doet de Fonepad gelukkig wel een aantal dingen goed. De bouwkwaliteit is prima en we zijn blij met de aanwezigheid van een micro-sd-slot. Het scherm is misschien niet indrukwekkend, maar binnen deze prijsklasse vinden we in de regel schermen met lagere resoluties, dus ook op dat vlak doet de Fonepad het relatief goed.

De keuze voor de Atom Z2420 is in onze ogen geen goede. De interface werkt niet altijd vloeiend en daarbij is de framerate vooral inconsistent; soms werkt alles redelijk vlot en plotsteling kan de tablet een paar seconden haperen. Voor mensen die op zoek zijn naar een tablet met enkel wifi zijn er daarom betere alternatieven, zoals de Nexus 7.

Toch is er zeker een markt waarop de Fonepad geen slechte keus is: die van kleine tablets met 3g-verbinding. Veel concurrenten hebben namelijk een scherm met een lagere resolutie en een mindere beeldkwaliteit, en de modellen die op dit vlak wel met de Fonepad kunnen meekomen, zijn vaak een stuk duurder dan de 229 euro die Asus vraagt.

Zoek je dus een 7"-tablet met 3g en wil je niet meer dan 250 euro uitgeven, dan is de Fonepad wellicht een goede keuze. Bedenk dan wel dat hij niet al te snel is en dat hij op het gebied van accuduur ook geen hoogvlieger is.

Pluspunten

  • Scherp geprijsd t.o.v. concurrentie
  • Ligt lekker in de hand als tablet

Minpunten

  • Te zwaar en groot om comfortabel mee te bellen
  • Matige accuduur

Eindoordeel

Tweakers zegt: voldoende

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 2.5
Beeldkwaliteit Score: 3.5
Bouwkwaliteit Score: 3.5
Ergonomie Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 2.5

Verkrijgbaar vanaf: € 160,71
Geteste uitvoering: Asus FonePad 16GB Grijs

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deAsus FonePad


Door Wout Funnekotter

- Adjunct-hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als adjunct-hoofdredacteur werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (66)

Reactiefilter:-166065+143+27+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ik heb deze telefoon sinds een paar weken ter vervanging van mijn SGT P1000.
Ook de SGT gebruikte ik als telefoon maar na een paar jaar wilde ik upgraden.
De reden om een 7" telefoon te willen hebben is voor mij het feit dat ik altijd, overal, alles bij mij heb met één product.
Ik kan bellen, internetten, documenten lezen en bewerken en mijn vakantieblog bijwerken (met foto's).

De enige andere opties voor vervanging (die ik zo 1,2,3 kon vinden) waren de padfone van Asus en Samsung Galaxy Mega 6.3 of Samsung's SGT 2.
Alhoewel de Samsung mij nooit in de steek heeft gelaten vind ik de SGM te duur en de SGT2 verouderd. Daarnaast ben ik niet tevreden met de Samsung klantenservice dus wilde ik een ander merk proberen.
De Asus padfone is een te dure configuratie en zou er op den duur (bij mij) toe leiden dat de tablet in een kast ligt en de telefoon altijd in mijn zak zit.

Deze oplossing van Asus vind ik dan ook ideaal. Het voordeel tegenover de SGT's is dat bellen niet meer via de externe speakers hoeft en omstanders daarom niet makkelijk meer mee kunnen luisteren.
Overigens heb ik een Philips koptelefoon (de SGT was, en de Asus is, voor 70% van de tijd mijn entertainment system tijdens het forenzen) met een microfoontje dus telefoontjes kan ik meestal zo beantwoorden.

Mogelijke minpunten die ik zou willen aangeven zijn:
- De aanraking van het scherm is wat 'stroef' ik heb het idee dat ik wat nadrukkelijker moet drukken voor ik een reactie krijg.
- De externe speaker is wat zwak. Ik loop vaak door huis dingetjes te doen en heb het apparaat dan als radio in mijn broekzak zitten. De SGT had meer volume.
- Synchronisatie van contactgegevens en agendaitems met Outlook gaat niet zondermeer. Ik heb nu Deja office zodat ik toch wat kan overzetten, maar ik vind het programma niet perfect werken.
- De fonepad heeft geen flitser dus nu kan ik hem niet gebruiken als zaklamp ;)

Ondanks die minpunten ben ik wel erg tevreden met de Asus Fonepad.

[Reactie gewijzigd door MrE op 5 juli 2013 11:15]

2 jaar geleden (geloof ik) werd door Asus de Eee Pad MeMO gepresenteerd (heb ik toen op de Cebit gezien). Het mooie van deze is dat er een bluetooth mini telefoon bij zat (de MeMic). Met z'n ding er bij laat je de tablet gewoon in je tas zitten en gebruik je de MeMic om mee te bellen. LINK

Ik ben trouwens benieuwd wanneer de eerste windows custom rom komt, zal gezien de specs niet veel worden maar zou wel leuk zijn..
Deze Atom is vergelijkbaar met de vorige generatie netbooks, dus W7 Starter en W8 (lagere eisen dan W7) moeten er wel op draaien. Probleem is meer het gebrek aan RAM.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 juli 2013 10:12]

Zoiets heeft HTC ook uitgebracht bij zijn phablets, het werkt erg goed hier bij mijn vander dus ben erg benieuwd of Asus ook nog zoiets gaat introduceren (HTC deed het ook pas na een maand)
Ik moet zeggen dat de prijs echt wel impressive is. Voor een vergelijkbare telefoon op Android ben je over het algemeen al meer kwijt. Een tablet met 3G mogelijkheden kost ook bijna altijd meer. Dus in dat opzicht is er iets te zeggen voor de FonePad.

Dat gezegd hebbende, wil ik zeggen, dat de FonePad een leuk idee is als proefballon, ik denk dat Asus hiermee een poging doet om de markt te bekijken, dit zal geen product zijn om een markt te veroveren, maar meer om een feedback golf te maken en te kijken hoe groot de doelgroep is. Waarom dan ook niet kijken wat de reallife prestaties en drempels zijn van de processor? Op deze manier hebben ze de drempel zo laag mogelijk gehouden.

Ik ben het eens dat deze fablet misschien underpowered is, maar daardoor ook cheap en een optie om eens te proberen, een zwaardere CPU en meer werkgeheugen zou als gevolg hebben gehad dat hij waarschijnlijk meer dan 400 euro gekost zou hebben en dan is de drempel toch al snel te hoog om eens een gok te wagen.
Blijkbaar is de Atom nog steeds niet klaargestoomd genoeg voor Android (die specefieke althans), in tegenstelling van Intels eindeloze commotie errond.

ik vraag mij af of het aan de software of hardware ligt?

[Reactie gewijzigd door egnappahz op 5 juli 2013 08:42]

Dit ligt zeker aan de hardware. Ze gebruiken hier een singlecore Atom van 1,2Ghz (nieuwe versie krijgt 1,6Ghz singlecore) terwijl de huidige standaard eigenlijk al quadcore processoren zijn. Nu is het nut van een quadcore wellicht discutabel maar het nut van een dualcore kan je eigenlijk niet ontkennen. Je singlecore Atom kan nog zo snel zijn, als een enkele applicatie een volledige core nodig heeft zullen andere applicaties dit direct merken. Met een dualcore kan een applicatie een volledige core benutten en kan alsnog de GUI soepel lopen.

Ze hebben gewoon gekozen voor een budget processor met een budget GPU. De GPU is namelijk ook een singlecore PowerVR SGX 540 @ 400 MHz. Dit is opzich geen slechte GPU maar het is wel een singlecore variant. Apparaten zoals de iPhone 5 en de Galaxy S4 gebruiken de tripplecore variant van de PowerVR SGX 544 op een hogere frequentie. De iPad 4 gebruikt zelfs de quadcore variant. Als je dit gaat vergelijken zie je dat er toch concessies gedaan moeten worden.

Dit is opzich begrijpelijk voor een budget apparaat, maar dan had er beter voor andere hardware gekozen kunnen worden. Een Atom voor Android is opzich logisch, de Lenovo K900 heeft er ook een en die presteert prima. Dat is echter wel een Atom Z2580, een dualcore 2Ghz processor met een dualcore PowerVR SGX 544 GPU. Dan zie je dat een Atom prima past in een Android apparaat.

In dit geval zou de MediaTek 6589T een betere keuze geweest zijn. Dan heb je een goedkope quadcore A7 ARM processor die in de praktijk prima presteert. Hier zit een singlecore PowerVR SGX 544 in op een iets lagere frequentie dus de GPU performance vermindert wel wat. Echter de processor is gewoon een flink stuk sneller en dat verschil ga je het snelst merken. Die GPU doet het zelfs in 1080p telefoons nog prima zolang je niet de zwaarste games gaat spelen.
Nu is het nut van een quadcore wellicht discutabel maar het nut van een dualcore kan je eigenlijk niet ontkennen.
Maar deze Atom heeft hyperthreading, dus vanuit een threading oogpunt is het gewoon een dualcore. Maar de totale cpu performance is natuurlijk beperkt. Voor singlethreaded toepassingen (browsen) is hij relatief snel, voor multitasken en paralleliseerbare software (vnl games) minder.
Dit ligt zeker aan de hardware.
Waarom de Fonepad niet zo aantrekkelijk is, ligt IMO juist aan de software kant. De hele reden dat Asus de Tegra 3 (Nexus 7) heeft vervangen door de Atom is dat het een kleinere chip is die *veel* zuiniger zou moeten zijn, voor maar een kleine stap terug in performance. We zagen dat bij de Windows (8 en RT) tablets al dat op een goed geoptimaliseerd systeem de dualcore Z2760 Atom al bijna 2x zuiniger is dan de Tegra 3, laat staan deze singlecore Z2420 met een kleinere gpu. Maar zoals deze test laat zien is met de huidige x86 Android versie de Fonepad helemaal niet zuiniger dan de verder vrijwel identieke Nexus 7. Logische conclusie: itt Windows en OSX is Android nog niet zo goed geoptimaliseerd voor Atoms als voor ARM chips.

Als de Fonepad 1 of 2 uur langer met de accu deed dan de Nexus 7, dan was de keus voor de Atom gerechtvaardigd. Misschien dat de aangekondigde Android 4.2 update dit rechtzet, maar dat is niet gegarandeerd. Voor Intel is er duidelijk nog flink wat werk aan de winkel met x86 Android.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 5 juli 2013 10:45]

Ik denk beide, x86 is heel onbekend voor Android en Intel moet Android aanpassen voor x86, daarbij werken ook niet alle apps, x86 is dus een beetje van beide, de hardware maakt dat de software slecht(er) is.
Zo'n ding hou je toch niet aan je oor? Daar zijn Bluetooth headsets voor uitgevonden...
Dat was ook een gedacht die ik direct kreeg bij het lezen van de conclusie.
Dat is ook wat ik een aantal collega's zie doen, die hebben standaard een bluetooth oortje in en bellen op die manier. Opzich een prima oplossing, zeker als je toch niet veel belt en vaak korte gesprekken hebt. Echter ben je dan wel sterk afhankelijk van je bluetooth headset en moet je eigenlijk constant deze headset in de buurt hebben en het liefst ook in hebben om toch snel op te kunnen nemen. Dat lijkt me toch iets te veel van het goede.

Ik zou dit ook absoluut niet willen zien als een apparaat voor mensen die zowel een telefoon als een tablet willen maar juist als een apparaat voor mensen die een tablet willen en eigenlijk enkel bereikbaar willen zijn voor noodgevallen en in de praktijk amper tot nooit bellen. Dan is het opeens ideaal dat je enkel je tablet mee hoeft te nemen en toch mobiel bereikbaar bent voor die keren dat het nodig is. Je kan dan lekker internetten en Whatsappen op een grote tablet aangezien deze gewoon z'n eigen mobiele netwerk met eigen nummer heeft en in het zeldzame geval dat je toch moet bellen kan dat ook met ietwat moeite.

In mijn eigen situatie zou deze tablet opzich prima passen, ware het niet dat hij iets te groot is om mee te nemen. Ik bel zelf vrij weinig en communiceer vooral via Whatsapp en E-Mail. Ik heb graag een groot scherm voor navigatie en om onderweg snel informatie op te zoeken. De enige maar bij dit toestel is dan dat hij niet in mijn broekzak past, lastig mee te nemen.
Vooral voor vrouwen zal dit echter minder een bezwaar zijn, die hebben vaak toch een handtas mee en daar past zo'n tablet vaak met gemak in. Sterker nog, sommige vrouwen zullen hem dan alsnog kwijt raken in hun handtas ;) Of natuurlijk ouderen die niet veel reizen of jonge mannen die tegenwoordig "hippe" tasjes bij zich hebben.

Een andere doelgroep is de mensen die zowel zakelijk als prive een mobiel abonnement hebben. Vaak lopen die rond met een zakelijke telefoon die ze veel gebruiken om te bellen en prive bellen ze eigenlijk amper en gaat het vooral om bereikbaar zijn, een vast nummer hebben die niet snel verandert en de Whatsapp. Dan kan zo'n tablet ook handig zijn, die neem je zo in je tas mee. Voor telefoontjes schakel je hem dan even door naar je zakelijke telefoon als je dat wilt. In plaats van twee losse telefoons en een tablet heb je dan enkel een Fonepad en een telefoon.

Ik denk dat er zeker wel een doelgroep is voor dit soort apparaten. Alleen denk ik dat veel mensen simpelweg niet in de doelgroep zullen passen. Het is geen apparaat dat voor iedereen bedoelt is maar juist voor een selecte groep mensen. Geen massa verkopen zoals de Galaxy telefoons maar gewoon een specifiek apparaat voor een specifieke doelgroep.

What mij trouwens net te binnen schiet, in Amerika bellen all die kids toch via de speakerphone optie?

[Reactie gewijzigd door Tsurany op 5 juli 2013 09:04]

voor mij is de fonepad een tweede telefoon ...

Mijn primaire elefoon is kleine en bel ik vaker mee (is van m'n zaak), de fonepad is voor mijn privé en daar wordt ik al wat minder op gebeld en dondanks dat ik er wel mee bel is het vooral een handige meeneemtablet.

Ik neem hem dus wel overal mee naartoe en bel ermee als het nodig is (jajaa, aanm'n oor; behalve in de auto!) maar op zondag wordt hij plots mijn primair toestel want dan gaat mijn ander toestel uit en ben ik onbereikbaar voor m'n klanten maar bereikbaar voor famlie en vrienden.

edit; ik heb net het filmpje gezien... de bouwkwalieit .. 'de behuizing LIJKT op metaal" ? neen, de behuizing IS van aluminium!!!! mijn fonepad heeft namelijk al meermaals de grond gezien vanop een meter hoogte en ipv gebarsten plastic heb ik lichte blutsen en een paar krasjes in het metaal (het metaal is lichter dan de verf)...
dis is dus bij verre de best gebouwde tablet die ik al gezien / vastgehad heb!

[Reactie gewijzigd door bogy op 5 juli 2013 12:52]

Kan bevestigen dat de behuizing van een of ander metaal is. Zit hiet al een mooie buts van de tafelhoek in en rondom de volumeknop is de strip verbogen
Ja en nee.

Het is zo oncomfortabel dat je wel een bluetooth headset erbij wilt hebben. Maar telkens dat ding meenemen wil je ook niet.

Dus het is echt een afweging die je moet maken en zal een nicheproduct blijven (ook geen wereldnieuws uiteraard).
er moet gewoon een BT handsetje in zo een phonepad zitten net zoals in de grote padphone.
Maar ja, de accuduur is al niet zo goed en de Bluetooth versie is ook niet de meest energiezuinige, het zou wel kunnen maar het is niet echt een supercombinatie..
Ik begrijp het niet goed. De Nexus7 was toch ook al te verkrijgen in een versie met simkaart slot, 3G ondersteuning en de nodige speakers en microfoon om em als telefoon te gebruiken ? :?
Inderdaad, maar wel voor honderd euro meer dan deze Asus.
Nee, die is alleen 3G met data. Geen speakers/mic en geen microSD. En al helemaal geen Atom.
Waarom staat bij de concurrenten niet de Huawei Ascend Mate? Het gat tussen 6.1" en 7" is niet zo groot.
inderdaad! deze is wel een pak duurder maar presteert ook stukken beter, op alle vlakken. heb hem nu 2 weken en moet zeggen mijn ervaringen zijn enkel positief (behalve dan de grootte van de telefoon die mij verplicht het toestel uit mijn broekzak te halen als ik autorij...)
Persoonlijk was ik zeer tevreden met de Galaxytab p1000 en ik moet eerlijk zeggen: Als je jeans draagt past hij in je achterzak en hij past vaak ook in de binnenzak van je jas. (deze is ook 7 inch)

Vaak wordt je door mensen uitgelachen als je zo een formaat telefoon hanteerd en natuurlijk is een bluetooth headsetje een pre. Maar zodra ze er achter komen dat jij wel heerlijk rustig je MS Word documenten kan lezen zonder laptop op de schoot, zonder externe dongel kan internetten, lekker muziek kan luisteren en geappt & gebeld kan worden zullen ze wel een beetje jaloers worden.

Het is natuurlijk geen telefoon om mee te gaan stappen of naar een festival te gaan, want dit is dermate irritant. Maar zit je vaak in de trein, dan is dit zeker een aanrader. Compact en voor alles te gebruiken.

Nu vindt ik voor deze tijd 16gb voor een kleine tablet wel een enorme tegenvaller. Alles moet sneller en beter, maar je opslagcapaciteit blijft gelijk. Af en toe is de consument zo onvoorspelbaar als het weer. Van de 120gb Ipods gaan we naar 16gb alleskunners. Ik vind dat de consument hier ook kritischer op mag worden.

[Reactie gewijzigd door Greybeard op 5 juli 2013 15:17]

Nu vindt ik voor deze tijd 16gb voor een kleine tablet wel een enorme tegenvaller.
Itt de Nexus 7 heeft deze Fonepad wel een SD card slot, dus je kan er goedkoop een 64 GB kaartje in duwen.
Dat klopt, maar ik had liever gezien dat ze zelf meer intern HD geheugen meeleveren. De technologie is er, maar blijkbaar is dit een simpele manier van kosten drukken.

Of ze proberen de markt eerst uit te melken, en daarna met grotere interne HDs te komen onder het mom van Baanbrekende Innovatie.

Ik denk dat de consument meer moet gaan kijken naar wat technisch haalbaar is dan wat er aangeboden wordt. We snijden onszelf in de vingers. En persoonlijk denk ik dat Tweakers hier ook wat scherper in mag zijn.

[Reactie gewijzigd door Greybeard op 6 juli 2013 12:47]

Zo'n fonepad heb ik nu een paar weken in gebruik in de auto. Voornamelijk voor Maps en wat surfen.

Heel goed apparaat voor de prijs. Ik zocht een tablet met 3g. Goedkoop maar wel van een redelijk merk.

Deze heeft dus 3g heeft, uitbreidbaar geheugen en ook een belfunctie(geen vanzelfsprekendheid bij 3g tablets). Datsoort tablets zijn er niet veel en zeker niet in een lage prijsklasse. Vandaar dat hij wat mij betreft een hogere score mag krijgen.

De accuduur is prima, scherm voldoet, ook op zonnige dagen met outdoor mode. Natuurlijk probeer ik hem wel uit de zon te houden want zelfs m'n TomTom op z'n felste stand is amper leesbaar in zonlicht.

Hij wordt wel warm in een bloedhete auto maar de snelheid blijft prima. GPS werkt zeer goed, snelle fix. De spraakherkenning werkt net iets minder goed als mn samsung telefoon. De fonepad maakt vaak een spraakopracht af met 'fuck'...

De processor voldoet, het ding werkt prima met surfen, maps, youtube etc. Ik merk geen verschil met galaxy dualcore telefoon.

Het scherm is van plastic, werkt verder wel prima. Achterkant is van aluminium. Bouwkwaliteit is dik in orde maar wel zaak om er voorzichtig mee om te gaan of een hoesje te gebruiken dus ivm de krasgevoeligheid.

Overigens heb ik meerdere reviews gelezen en steeds dat geklaag over 'te groot om vast te houden'.
Voor mij is dat hetzelfde als een proefrit in een limo maken en dan klagen dat het niet fijn is om bochten te nemen. Of een Ferrari en klagen dat je surfuitrusting er niet in past. Met de prijs/kwaliteit van deze fonepad is het gewoon een mooi product.

PS er zitten mooie apps in bijv. een documentreader die het zoomniveau vasthoudt ipv dat je bij elke pagina van pdf's opnieuw moet inzoomen om de witranden kwijt te raken
Op de manier zoals jij het gebruikt is zeer interessant. Je hebt er eigenlijk een soort autoradio van gemaakt met extra functies zoals internet en de mogelijkheid om apps te gebruiken. Op deze manier zie ik er nog wel heil in, maar als telefoon vind ik het persoonlijk niets. Dit komt wellicht doordat ik alles boven de 5" niet hiervoor zou gebruiken :)

Zou je er eens een review of blog van kunnen maken?
Aangezien het een x86 is ben ik wel nieuwsgierig naar hoe windows 8(.1) het hierop doet. Hoogstwaarschijnlijk te traag om werkbaar te zijn, maar zou wel leuk zijn om eens te zien.
Met 1 GB (traag) geheugen, weinig opslag en een 1.2 GHz single core Atom zal Windows 8 (of OS X) niet echt vliegen, dan het je het over "netbook-uit-2009" performance. Op dit soort devices wordt niet voor niets een gestript/lichtgewicht OS als Android/iOS/Windows RT/etc gezet. Windows XP zou nog kunnen, maar of je nog XP drivers voor alle moderne hardware die hierin zit gaat vinden? Intel maakt voor deze Atom SoC generatie alleen nog maar Windows 8 drivers.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 6 juli 2013 19:16]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True