Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 131 reacties

Conclusie

De vier laptops in deze vergelijking kosten allemaal ongeveer 500 euro en hebben een 15"-scherm, maar daarmee zijn de meeste overeenkomsten wel genoemd. De laptops blijken namelijk onderling behoorlijk te verschillen. Een winnaar van deze test is dan ook niet uit te roepen, dat hangt te veel af van waar je naar op zoek bent, vandaar dat we de plus- en minpunten nog even opsommen.

Acer Aspire E1

De Aspire E1 is een saaie, maar complete laptop. De laptop is voorzien van alle noodzakelijke aansluitingen, beschikt over een kaartlezer die ook oudere typen geheugenkaartjes leest en heeft een lekker tikkend toetsenbord. In de meeste snelheids- en accutests komt de Acer als winnaar uit de bus en de laptop is dan ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een snelle laptop voor 500 euro.

De Acer heeft echter wel een aantal nadelen. Alle drie de usb-poorten zijn bijvoorbeeld van het usb 2.0-type en dat houdt de snelheid van de huidige externe harde schijven tegen. Het scherm en de omlijsting daarvan reflecteren behoorlijk wat licht en de touchpad is aan de kleine kant.

HP Sleekbook 15

HP's Sleekbook is compact en licht, en ziet er daardoor goed uit. De laptop is gezien de beperkte dikte ook vrij snel en is met net geen 500 euro scherp geprijst. Er kleven echter wel wat nadelen aan de dunne Sleekbook. De toetsen laten zich niet ver indrukken en de accuduur valt tegen. Belangrijkste minpunt vinden we het reflecterende zwarte plastic waarvan de laptop gemaakt is. Het is echter wel een voordelig apparaat, dat makkelijker is mee te nemen dan menig andere 15"-laptop.

HP Sleekbook 15, Acer Aspire E1, Samsung Series 3, Toshiba C855

Samsung Series 3

De Samsung ziet er op het eerste oog het beste uit. Glimmend en reflecterend plastic komt er bij de Samsung niet aan te pas en ook het scherm is mat. Een grote touchpad en een hoop aansluitingen maken dat de laptop een goede eerste indruk achterlaat. Daarnaast is de harde schijf van de Samsung twee keer zo groot als die van de andere drie en ook het werkgeheugen is twee keer zo groot als dat van de HP en Toshiba. De grafische chip is bovendien krachtig genoeg om een eenvoudig spelletje mee te spelen.

Helaas blijkt de laptop wat snelheid betreft de andere laptops niet bij te kunnen houden. In de meeste tests eindigt de Samsung als laatste, terwijl de hardware behoorlijk wat warmte genereert en de ventilator daardoor meer herrie produceert dan die van de concurrenten. Gebruikers die kunnen leven met de relatief geringe snelheid en met de warmteontwikkeling, hebben aan de Samsung een laptop met veel opslag, een fijn scherm en een prettige touchpad.

Toshiba Satellite C855

Toshiba's Satellite C855 blijkt in deze vergelijking een enigszins onzichtbare rol te spelen. In alle tests scoort de laptop behoorlijk goed, maar eindigt hij steeds net achter de Acer. Voordeel ten opzichte van die laptop is de usb 3.0-poort, waarover de Toshiba wel weer beschikt.

Het grootste nadeel van de Toshiba is de kleine, laag liggende touchpad en, opnieuw, een glimmend scherm. Ook de prijs is met 550 euro de hoogste, terwijl de laptop hardwarematig zo goed als gelijk is aan de goedkopere Acer. De Toshiba is daarom een goede keus voor gebruikers die een stevige en snelle laptop zoeken en niet buiten een usb 3.0-poort kunnen.

 Acer Aspire E1-571G-53236G50MnksHP Pavilion Sleekbook 15-b076edSamsung NP355V5C-A05NLToshiba Satellite C855-226
  Acer Aspire E1-571G-53236G50Mnks HP Pavilion Sleekbook 15-b076ed Samsung NP355V5C-A05NL Toshiba Satellite C855-226
Mobiliteit en accuduur Score: 4Score: 3Score: 3.5Score: 3.5
Warmte en geluid Score: 3.5Score: 4Score: 2.5Score: 3
Ergonomie Score: 3Score: 3.5Score: 4Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 3.5Score: 3Score: 3.5Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 2.5Score: 2.5Score: 3.5Score: 2.5
Prestaties Score: 4Score: 3.5Score: 3Score: 4
Featureset Score: 3.5Score: 3.5Score: 4Score: 3.5
Prijs Score: 4.5Score: 4Score: 3.5Score: 3
Algemene beoordeling Score: 4Score: 3.5Score: 3.5Score: 3.5
 Tweakers zegt: 8Tweakers zegt: 7Tweakers zegt: 7Tweakers zegt: 7

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

HP Pavilion Sleekbook 15
Acer Aspire E1 571G
Toshiba Satellite C855
Samsung Series 3 NP355V5C


Door Jelle Stuip

- Reviewer

Jelle werkt sinds 2013 bij Tweakers en kan zijn kennis en voorliefde voor hardware gebruiken in het testlab. Hij test en bespreekt vooral videokaarten en laptops, waarbij niet alleen op de binnenkant wordt gelet maar ook naar de buitenkant wordt gekeken. Een paar keer per jaar vliegt Jelle naar het buitenland om op beurzen het nieuwste van het nieuwste te zien en uit te proberen.

Volg Jelle op Twitter

Reacties (131)

Reactiefilter:-11310122+181+216+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Dus de betreffende modellen zijn zo gebruikt omdat coolblue ze beschikbaar stelde,
en een van de grootste laptopfabrikanten, en ik doel op dell, die een hele nette Inspiron 15 met een snellere CPU voor nog onder de 500 euro kan leveren valt buiten de boot.
Beetje jammer.
Misschien wanneer Tweakers weer wat meer op de inhoud in gaat, meer en degelijker test, dat er dan meer fabrikanten zullen zijn die hun spul graag opsturen. Dit is weer een review met erg weinig inhoud, erg veel open deuren en vooral heel veel meningen die als feit worden gepresenteerd:

- glossy scherm / goed of slecht. Het is toch echt persoonlijk, ook ik heb mijn voorkeur voor een mat scherm maar zat anderen zien veel liever glossy. Overigens reflecteert mat ook, alleen niet met scherpe reflectie maar met een waas - als je dan de zon of reflectie van zon op witte muur op je scherm hebt, zie je net zo goed vrijwel niets.

- het is frappant dat er maar half getest wordt. Waarom uberhaupt een bench draaien als je de specs maar 'half' gaat testen? Waarom, als je drie Intel HD Graphics en 1 Radeon laptop hebt staan, doe je niet even een of twee game benchmarks? Want, waarom is de snelheid waarmee het ding booten kan dan weer wel belangrijk? Een lange boottijd kun je nog wel overheen komen (je zet je laptop iets eerder aan, gaat koffie halen), het aantal FPS in een applicatie is een compleet ander (veel belangrijker) verhaal. Ik durf zelfs te zeggen belangrijker dan de CPU prestaties van de (inmiddels wel bekende) Ivy Bridges tov de A8.

... en wat wordt er dan wel gebencht? Jawel, de aloude 'mocht je nog wat willen photoshoppen' benchmark. Jongens, dit is echt zielig, slaat compleet de plank mis en biedt niet de informatie die je zoekt bij dit type laptop. Het is echt de weg van de minste weerstand, compleet gespeend van enige voorkennis over het type product dat je gaat testen. Je kunt dan wel zeggen 'we testen niet teveel, want...' maar kom dan niet halverwege je review toch met dezelfde benches die we al kennen van high end hardware, waar het ook al vaak aangegeven is door mij en anderen dat er talloze dingen ontbreken om echt volledig te zijn. Er worden drie volzinnen besteed aan het RAM van de producten, maar daar wordt geen conclusie aan gehangen; eigenlijk worden gewoon lijstjes met specs opgedramd. Wat ontbreekt nog meer? Snelheid van het geheugen (zeer belangrijk voor de A8), effect van die snelheid op grafische prestaties, mogelijkheden tot uitbreidingen, modding, SSD erin zetten etcetera? Geen woord erover.

Over de rating valt deze keer minder te klagen, maar dat komt gewoon omdat de laptops alledrie middenmoters zijn waarbij de merkbare verschillen zwaar in de marge liggen.

Het enige interessante / opmerkelijke feitje uit deze review is de accuduur van de Samsung tov de 'zuinigere' IB cpu's. Verder is het weer een veredelde, langdradige bespreking van de specs.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 juli 2013 10:04]

Overige zaken die in me opkomen, ook gekeken naar het niveau waarop men deze bespreking heeft ingezet en de focus op de 'reguliere casual gebruiker' legt, waar men tekort schiet:

Er wordt gezegd dat men kijkt naar de bouwkwaliteit, maar verder dan dat conceptuele stukje over het toetsenbord komt men niet. En over dat conceptuele stukje kan ik ook niet tevreden zijn. De mate waarmee een toetsenbord ingedrukt kan worden zegt weliswaar iets over de zorg die er besteed is aan dat deel. Echter betekent dit niet dat het ook geen fijn toetsenbord is om op te tikken. De werkelijke type-ervaring is niet meegenomen.

De garantievoorwaarden zijn ook relevant. Mensen denken vaak dat ze zomaar recht hebben op 2 jaar kosteloos herstel van hun laptop, maar dat is onzin. Verder moet je de moeite niet willen doen. Het gegeven dat je Samsung en Toshiba twee jaar lang kan bellen en zij je notebook ophalen en gerepareerd afleveren is gewoon een voordeel, zeker als de overige zaken niet echt verschillen.

En dat CoolBlue de reviewexemplaren ter beschikking stelt is leuk. Maar wil je als Tweakers zijnde niet gewoon een artikel hebben waarin je gewoon alle grote series meeneemt, en deze dus eerst vooraf verzameld? De Asus K/X-serie, Lenovo Essentials/Ideapad, MSI Classic CR/CX6x, Dell Vostro/Inspiron.... Je kan m.i. niet een dergelijk beperkte selectie maken voor een dergelijk item.

Ietswat kort door de bocht worden in deze review zaken besproken die je ook uit kan vinden door in de computerzaak te kijken naar het beperkte aanbod laptops en effe op het toetsenbord te drukken, en de specsheet te bekijken.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 12 juli 2013 13:39]

Ga daar maar niet vanuit het niveau van de reviews gaat alleen achteruit, zie hiervoor ook de mobo testen.
Dat er uberhaubt nog fabrikanten zijn die hun product hier laten testen is voor mij een raadsel.
Dat zie je niet alleen bij Tweakers maar ook bij andere technologie websites. Enerzijds zijn gebruikers niet bereid te betalen voor online content, anderzijds is Tweakers in zee gegaan met Google als advertentieleverancier die totaal random advertenties laat zien in plaats van voor de doelgroep hier relevante advertenties over hardware of software. Dat alles heeft tot gevolg dat de kwaliteit van online content steeds minder wordt.

[Reactie gewijzigd door Dr. Rockzo op 12 juli 2013 12:01]

Daar komt nog bij dat Tweakers een breder publiek wil aanspreken. Breed betekent over het algemeen minder diep, waardoor je dit soort reviews krijgt. Ik vind het erg jammer dat het tweakers-gehalte steeds verder omlaag gaat en het de-gemiddelde-nederlander-gehalte steeds verder omhoog. Noem de site dan hardware.info in plaats van tweakers.net
Ik denk dat het een niet zonder het ander moet hoeven.

Tweakers zou zich moeten profileren als de NL techsite waar voor beide groepen wat te halen valt. De mainstream gebruiker van electronica heeft de Pricewatch echt wel gevonden en de 'tweakers' kennen niet anders. Kortom de markt is gigantisch aanwezig op je site, maar er wordt gekozen om maar de helft van die markt aan te spreken.

Ik begrijp er werkelijk niets van. Tweakers voelt meer en meer als een stageplek voor informatica studenten waarbij de gebruikers/bezoekers zorgen voor de feedback rapportjes... en een maand later lijkt er een nieuwe lichting stagiares binnen, waarvoor we weer van voren af aan kunnen beginnen met dezelfde kritiek... Het is pure armoede.

Begrijp me niet verkeerd - ik zie op Tweakers ook nog steeds af en toe interessante stukken langskomen. Maar eerst en vooral zijn die dingen die tegenwoordig 'interessant' zijn, vooral dingen met entertainmentwaarde geworden - de videoblogjes met Tweakers bijvoorbeeld, de Valley reportage. Daar is de balans zeker niet slecht, maar ook daar is de trend wel erg sterk naar 'entertainment met een beetje nieuwswaarde' toe aan het kruipen...

[Reactie gewijzigd door Vayra op 12 juli 2013 17:53]

Toch jammer, dacht altijd dat webwereld voor het 'breede' publiek was en T.net voor de diepgang...

Wat betreft de review, sund. Test iets helemaal of test het niet,.
Tsja, als Dell geen review exemplaren op wil sturen word het lastig he.
Jammer genoeg geen Lenovo laptop in deze line-up. Ik was erg benieuwd hoe deze steeds grotere speler het tegen de gevestigde orde zou doen. Groot nadeel van de Toshiba laptop vind ik het beperkte geheugen (slechts 4GB).
Dacht net hetzelfde, een laptop die al een tijdje als dé budgetlaptop wordt gepromoot zit dan net niet in de review.

Ik ben toevallig op zoek naar een laptop van ongeveer 500eur, met de specs die in de test zitten.
Na wat zoeken zou Lenovo me het meest kunnen bieden (al is het maar de hogere betrouwbaarheid en bouwkwaliteit, IBM legacy weet je wel) maar zit ie er niet in (Coolblue verkoopt daarentegen wél Lenovo)

Verder wel positief is dat er ook een AMD bij zit
IBM legacy? Dat moet je er natuurlijk niet zelf bij verzinnen. De Thinkpad heeft die legacy inderdaad. De vraag is in hoeverre die normen nog daadwerkelijk aangehouden worden. De Ideapad-serie heeft niets met IBM te maken. Lenovo komt in de uitvaltests iig niet naar voren als een betrouwbaarder merk dan anderen. Al moet ik zeggen dat het laatste degelijke uitvalonderzoekdat ik ken van jaren geleden is (november 2009), was die legacy er toen natuurlijk ook. In de score viel dat niet terug te zien.
Er wordt zeer veel aandacht besteed aan het ter attentie brengen dat glanzend plastic "per definitie" slecht is evenals glanzende schermen. Dit is voornamelijk voor kantooromgevingen met overhangende TL-buizen een probleem. Glossy schermen hebben juist als voordeel dat het contrast hoger kan of is.

Maar in vele huiselijke omgevingen, waar deze toestellen duidelijk voor bedoeld zijn, is dat veel minder een probleem. Het is dan ook spijtig dat de nadruk bij de touchpads gelegd wordt op "veegbewegingen" terwijl bij een touchpad veel belangrijkere factoren zijn:

- veel of weinig weerstand (sommige touchpads "plakken")
- precies, onnauwkeurig
- grootte
- gevoeligheid verkeerde inputs zoals bij typen

Ik ben wel blij dat er meer aandacht aan het toetsenbord geboden wordt. Bij een laptop vergeet men nogal eens dat je niet de input devices en het scherm kunt wisselen en hier dan ook de nodige aandacht aan te geven.

[Reactie gewijzigd door marcop82 op 12 juli 2013 08:40]

Persoonlijk denk ik dat de meeste mensen thuis liever een glossy scherm hebben, het ziet er gewoon al mooier uit dan zo'n mat scherm. Maar inderdaad, op kantoor met die irritante tl buizen is het niet handig.
Dat is jouw mening. Laptops met een glossy scherm overweeg ik niet eens. 1 keer gehad, nooit meer. Je zit altijd naar een spiegelend oppervlak te kijken zodra er ook maar een beetje omgevingslicht is. Dat extra contast valt ook wel mee en wordt vaak compleet teniet gedaan door het spiegelende scherm.
Over het punt van de touchpad ben ik het helemaal met je eens. Al dat geveeg zal naar mijn verwachting weer een toename van rsi klachten betekenen. De beweging op een touchpad wordt niet alleen met de vingers zelf uitgevoerd, maar ook de pols zal in een horizontaal vlak scharnierend meedoen. En dit is funest voor je polsgewricht. Als je dan toch op een touchpad wilt vegen, beweeg dan de hand met de hele onderarm heen en weer, en ja, dat wordt weer onnauwkeurig. Ergo, touchpad en vegen: niet doen en niet aanleren.

Over de schermen zit ik wat meer op de Tweakers lijn. Ik kan geen situaties verzinnen dat een glanzend oppervlak functioneel een voordeel is. Is een glanzende laptop mooier? Een kwestie van smaak vrees ik. Om eerlijk te zijn heeft een glanzend oppervlak op mij de associatie van "budget" omdat met name in dat segment krampachtiger aan de vermeende uitstraling van glansoppervlakken wordt vastgehouden en ergens de misvatting is ontstaan dat "glans" iets toevoegt aan de uitstraling. Een glimmende laptop in de huiskamer trekt meer de aandacht. Als je dat waardeert, dan is glans je ding. Maar ga dan niet met je scherm naar een raam gericht zitten, en poets hem soms even op. Wie kiest voor een low profile gebruiksvoorwerp kan beter naar matte oppervlakken kijken. Vanuit deze gedachte vertrekkende is de Asus gewoon het beste apparaat in de groep. Hebben we het over lichte woonkamer activiteiten dan is de AMD ruim voldoende, en het is de enige laptop met matte oppervlakken, heeft een redelijk toetsenbord en een goede touchpad (of wacht even tot de mooiere opvolger daalt in prijs).
Over de Samsung series 3 zeggen jullie:
Alleen in de casual gaming-test scoorde de Samsung goed, vanwege de krachtige videokaart.
en
De grafische chip is bovendien krachtig genoeg om een eenvoudig spelletje mee te spelen.
maar hoeveel scheelt dit dan met de Intel HD graphics van de andere laptops? Ik had het leuk gevonden om dan ook een grafische benchmark te zien om globaal te kunnen vergelijken hoe groot de verschillen zijn. Verder een prima review hoor :)
De HD7640G is iets sneller dan de HD graphics 4000, maar het scheelt vrijwel niks, daarom is er ws ook geen vergelijk... Beide geschikt voor casual, beide niet geschikt voor het "serieuzere" werk.
Voor alle volledigheid een link naar notebookcheck voor een vergelijking.

214ste en 253ste staan de kaarten, zeker geen hoogvliegers, maar de HD7640G is dus ietsjes sneller...
Vind alleen opmerkelijk dat hier voor de krachtigste AMD processor is gekozen voor echt klein beetje meer hadden ze de zwaarste variant dan draaide hij veel beter mee in alle prestaties.
De vraag is waarom ze niet de AMD A10-4600M APU gebruikt hebben daar zou je toch hogere prestaties mee halen en echt een prijsstijging zie je er niet door. Of zou dat te zwaar te kosten gegaan van de accu?
Dan is het nog steeds interessant om te zien wat het verschil nu precies is, ipv dat er uitgegaan wordt van externe bronnen die die vertellen en er zomaar van uit te gaan.

Sowieso is het zo dat de HD4000 niet met iedere processor hetzelfde presteert. Met deze review had men dus de kans gehad bij te dragen aan de betrouwbaarheid van de ideeën die men heeft rondom deze chips. Ik was zeer geďnteresseerd in de praktijk-resultaten, jammer dat ze aan deze interesse niet hebben weten te beantwoorden en de vergelijking op dit niveau gehouden hebben.
Gezien de vele honderden defecte Acer laptops die ik de afgelopen 10 jaar op mijn werktafel heb gehad, zal ik nooit of te nimmer voor dat merk kiezen. Toshiba is ook al zo'n merk waar ik niet bijster gecharmeerd van ben. Pure snelheid is (voor mij) niet de bepaalende factor.

Als die Acer E1 het "beste" is wat je voor ¤ 500 kunt krijgen, lijkt het me verstandiger om er ¤ 100 bovenop te leggen en dat wat fatsoenlijks te kopen. Als je laptop de nodige jaren mee moet gaan, zou ik daar niet op gaan besparen. De kans is namelijk groot dat je binnen afzienbare tijd een nieuw apparaat moet kopen of een dure reparatie moet laten uitvoeren, waardoor het verstandiger (en voordeliger) is om dan direct de 1e keer wat degelijks aan te schaffen.
Eens. De conclusie "In de meeste snelheids- en accutests komt de Acer als winnaar uit de bus en de laptop is dan ook geschikt voor mensen die op zoek zijn naar een snelle laptop voor 500 euro" laat zien dat de reviewers vnl naar de tests kijken. Acer komt als beste uit de bus als je kijkt wat voor cpu + gpu + hdd etc ze erin geramd hebben: dat is waar ik 10 jaar geleden ook alleen maar naar keek. Ik weet inmiddels beter; voor een laptop heb je heel andere eisen, en bouwkwaliteit en duurzaamheid, geluidsproductie, features etc horen daar zeker bij. Ik betaal graag een abo voor tweakers (is alweer verlopen geloof ik) en zie dan graag iets hogere kwaliteit reviews tegemoet. Had bij de redenering uit de eerste zinnen 'deze laptops zijn interessant omdat ze populair zijn in de pricewatch' al mijn eerste frons.
Op grond van wat ik in de review zie zou ik de Toshiba uitkiezen.
Ik betaal niet ,maar deze reviews kan ik, op accutijd na, ook maken aan de hand van de specs...

Toshiba staat toch altijd behoorlijk goed in de boeken qua bouwkwaliteit. Acer heeft een behoorlijke reputatieschade opgelopen in de loop der jaren. Garantie was bovendien erg verschillend opgelost bij deze 2 merken. Toshiba gaat snel en laat ons in sommige gevallen met het oog op snelle afhandeling sommige onderdelen zelf vervangen. Acer probeerde ons eens af te schepen met een refurbished laptop -die 17ipv 15inch was, en trager- nadat de scharnieren voor de 4e keer inscheurde en ze geen onderdelen konden krijgen.
Dit is nu maar mijn eigen ervaring, niet representatief voor alle merken, maar ik heb al verschillende merken laptops gehad (Packard Bell, Dell, Sony, Toshiba, HP, Acer) en de Acer die ik nu al 3 jaar heb is de enige waarvan de batterij het nog steeds doet. Meer zelfs ik kan met gemak meer dan 2 uur werken. Ik moet geregeld kalibreren (dat de laptop aangeeft maar 30% capaciteit meer te hebben terwijl die volgeladen is, maar na een volledige ontlaad- en oplaadcyclus is de capaciteit weer 70-100%).

Bij die Acer heb ik wel doorgebrande capacitators gehad, wat gelukkig wel binnen de garantie viel. Bij mijn vorige laptops heb ik bij problemen steeds bot gevangen (en problemen waren er altijd wel, net buiten garantie).

Niet dat ik zou zeggen dat Acer kwalitatief boven de rest staat, maar in deze prijsklasse koop je gewoon problemen op termijn bij de meeste merken. Ik zou dus ook wel zeggen iets meer te investeren (maar ik ben een arme student en met 3 jaar presteert mijn huidige laptop al boven de verwachting :p).
Bij de HP moet je zeker eens proberen het batterijtje van de BIOS even los te koppelen. Dan opstarten zonder en dan een nieuwe erin steken. Heb het al 2 keer voorgehad dat ze in de winkel zaagden: "jaja dat word een nieuw moederbord, dat kost 500 euro" wat compleet fout was. ;)
Heb zelf een HP elitebook, op een klein deukje en een toets die eraf is (doet het wel) verder niks, dat voor 4 jaar oude laptop is niet slecht. Alleen de hardeschijf zou wel is vervangen mogen worden al dat mobiel gebruiken en hibernate zal niet echt bij gedragen hebben aan levensduur.
Een elitebook is dan ook het upper segement,en zijn zeer stevige laptops.

Ik heb de review eens door genomen, en mijn conclusie is:
Voor 500 euro heb je tegenwoordig genoeg power. maar geen goede laptop.

Zoals steeds er in het budget segment: er zijn geen winnaars, je bent altijd verliezer,
Goedkoop = duurkoop.

Toch raar dat het voor fabrikanten onmogelijk blijkt een goede laptop te maken voor minder dan 600 euro.

Voor die prijs koop je dus beter een tablet!

T'zal wel zijn dat de markt instort
Met de netbooks (gepioneerd door asus) en ultrabooks (marketing intel) is er hoop.

Mijn gading ga ik niet vinden.
Geef mij maar een ultrabook, of een macbook air (geen ultrabook, wegens geen touchscreen, verplicht bij haswell)
Ik kan mij hier helemaal in vinden. Van de 3 acer laptops die we binnen de familie hadden waren ze alle 3 vlak na de garantie termijn aan een reparatie toe. De service/reparatie bij acer is belabberd, bij een notebook waar ik iets hoorde rammelen heb ik zelf de hardeschijf gewisseld om te kijken of dat het probleem oploste. Dit was niet het geval, dus de originele schijf weer terug geplaatst maar toen kwam er wel een stukje magneet naar buiten wat ik herkende als een afscherming van een spoeltje (die gebruikelijk op een videokaart of moederbord zitten). Ik heb deze op een brief geplakt met het verhaal dat het probleem niet aan de hdd lag, maar waarschijnlijk iets te maken zou hebben met het moederbord/videokaart gezien het gevonden onderdeel. Ik krijg dat ding terug... met een verwisselde hardeschijf.... originele hdd met data kwijt... en nog steeds geen werkende laptop... ontzettend enorm stelletje prutsers. Hij is daarna nog een keer terug gegaan, mobo vervangen en het probleem was opgelost... ze wilden alleen wel 2x onderzoekkosten hebben (plus reparatie hdd + mobo) die je uiteraard wel betaald, want je krijg je laptop gewoon niet terug, afpersers zijn het dus ook nog.

Acer heeft altijd prachtige specs voor een prijs die te mooi is om waar te zijn... en dat is dus ook zo. Ze kunnen wat mij betreft niets meer goed doen, het merk zit definitief in de ban.

mijn eigen toshiba is nu inmiddels 4 jaar oud.. toen een redelijke high-end laptop... nu niet meer, maar nog goed genoeg voor internet/email en skype. Hij wordt zeer intensief gebruikt en heb alleen na 3 jaar de batterij vervangen (thank god dat er nog originele batterijen zijn). oh... mijn linker muisknop heeft geen scharniertje meer, maar doet het nog wel...
alle 4 hebben ze een resolutie van 1366x768, komop dat kan toch niet meer in deze tijd.
Mijn 5 inch telefoon heeft al full HD. Ik vind dat echt belachelijk.

Alle 4 onvoldoende!
Dit is zo'n kolder. Heb je gezien vanaf welke prijs laptops met een 1080p-scherm beginnen? Voor 450 heb je een Median Akoya, 670 een Acer Aspire, 700 een paar andere modellen en pas vanaf 900 Euro gaat de pricewatch over het aantal van 25 modellen heen.

Dus op een enkele uitschieter na, is er gewoon geen 1080p scherm te krijgen in dit segment (prijs waarin de pricewatch 110 modellen oplevert.

De vergelijking tussen telefoon en laptop slaat dan ook nergens op wegens het verschil in achterliggende productienormen.
Kweenie lijkt mij vooral een kwestie van een paar maanden geduld tot de grote vloedgolf 1920x1080 15inch displays aan komt rollen, net zoals 10 inch IPS paneeltjes voor tablets zo ongeveer binnen een week van stervensduur naar alomtegenwoordig gingen.
Voor deze prijs kun je denk ik nog geen full HD scherm verwachten, zeker niet gezien de rest van de hardware die erin zit. Ik vind deze modellen eigenlijk best redelijk geprijsd, zeker de Samsung, gezien de specs die voor simpel gebruik juist sterk zijn; grote HDD, redelijke grafische chip.

Zet deze modellen af tegen modellen die 2-300 euro duurder zijn en de verschillen zijn doorgaans echt heel minimaal. Sterker nog, voor 700+ eur vind je vaak ook geen 1080p...
Maar jouw 5" full hd high end telefoon is waarschijnlijk ook al een stukje duurder dan deze instap laptopjes. Maar ik ben het wel met je eens, de fabrikanten moeten eens modernere schermen gaan inbouwen, de laatste 10 jaar is daar niet veel veranderd.
alle 4 hebben ze een resolutie van 1366x768, komop dat kan toch niet meer in deze tijd.
Mijn 5 inch telefoon heeft al full HD. Ik vind dat echt belachelijk.
En hoe duur is jou 5" full HD smartphone? Juist, tenminste ¤500... Een 15" scherm is 9x zo groot als een 5" scherm, daar gaan natuurlijk kosten inzitten, 16GB vs 500GB storage, x86proc vs. ARM, Windows vs Android, etc. Je zit nu een smartphone te vergelijken met een laptop op één enkel punt en geeft geen enkele aandacht aan prijs. Natuurlijk vind ik zelf 1366x768 voor een 15" ook veel te laag, maar voor ¤500 verwacht ik gewoon niet heel veel beters...
Inderdaad. En ik snap niet dat de fabrikanten, de markt, én media (ja jij tweakers.net) daar niet meer achteraan zit. Er is een duidelijke wens vanuit de consument.

Kan iemand een 2560x1600 laptop van tenminste 15" noemen, mét multitouch?

[Reactie gewijzigd door Barryke op 12 juli 2013 10:13]

het ultrabook, en die bestaan niet voor god de 500 euro.
Vier laptops testen en dan drie bestempelen als bovengemiddeld. Dat is toch wel opmerkelijk.

Edit:
Als het inderdaad waar is dat 3,5 sterren 'bovengemiddeld' is dan is dit behoorlijk ongelukkig gekozen. Bovengemiddeld betekent nou eenmaal beter dan het gemiddelde en zegt dus iets over het product ten opzicht van andere producten. Als vier producten test waarvan 3 goed en 1 bovengemiddeld dan mag je ervan uitgaan dat het bovengemiddelde product het beste van de 4 is.

Misschien gewoon 'redelijk goed' van maken dan past het meer in het rijtje thuis.

[Reactie gewijzigd door JunkieLimbo op 12 juli 2013 12:05]

Dat betekent dat ze een goede voorselectie hebben gemaakt door alle ondergemiddelde en gemiddelde laptops niet te testen. Daar zijn waarschijnlijk toch minder mensen in geďnteresseerd.
'Bovengemiddeld' is slechts een benaming voor het aantal sterren wat een product krijgt. Het betekend dat het tussen een 'Voldoende' en 'Goed' in zit.

3 sterren: voldoende
3,5 sterren: bovengemiddeld
4 sterren: goed
4,5 sterren: zeer goed
5 sterren: uitstekend
Ik vind het een groot gemis aan deze review dat de GPU's van de laptops niet word besproken.
Alleen de Acer was uitgevoerd met een aparte grafische kaart die, om de prestaties van de laptops eerlijk te vergelijken, is uitgezet:
We testten de duurste versie, die over een extra grafische kaart beschikt. We hebben die grafische kaart, een GeForce 710M van Nvidia, uitgeschakeld, waardoor de laptop technisch gezien identiek is aan de goedkopere versie die niet over een tweede videokaart beschikt.
Of bedoel je juist de integrated graphics? Op zich is het voor ons Tweakers wel interessant om de AMD A8-4500M grafisch te vergelijken met de Intel Core i5 3230M. Maar voor dit type laptop is gamen toch niet echt waarschijnlijk gebruik. Om eerlijk te zijn mis ik het behandelen van de integrated graphics daarom niet zo. Een PCMark om de algemene performance te toetsten is voor dit type laptop relevanter.

Over de relevantie van de Photoshop tests twijfel ik trouwens, al is Retouch Artist niet de meest professionele loot aan de stam en zou dus bij dit laptop segment passen. Voor Photoshop achtige bewerkingen zou ik toch iets stevigers willen hebben. In deze test zal trouwens de processor maatgevend zijn, daar voor 2D output een aparte grafische kaart niets toevoegt bovenop wat de integrated graphics al aanbiedt. Dit verklaart ook dat AMD ondanks de "sterke graphics" zo laag presteert. Het in verhouding niet sterke processorgedeelte van AMD wordt in deze test (ook) zichtbaar.

[Reactie gewijzigd door teacup op 12 juli 2013 23:39]

Handig, hetgeen uitschakelen wat de laptop doet verschillen van de rest, dat is dan toch zijn sterke kant. En in huis en tuin gebruik zal ook niemand de videokaart uitschakelen.

En IGP zullen juist meeste ingezet worden om te gamen, dat is anno 2013 nog steeds taak die igp meeste zal uitvoeren. En is juist voor veel mensen wel interessant of de igp volstaat om zo nu en dan eens spelletje op te spelen, of dat ze toch nog beter voor low end gpu moeten gaan, dat kan zomaar 50 a 100 euro schelen in sommige gevallen.
Glossy schermen zijn gewoon irritant, Dan maar geen mooie kleuren en HD als ik maar een mat scherm heb. :P

Zo heb ik een Lenovo E520 http://tweakers.net/price...-edge-e520-(nz3h8mh).html

Iets duurder dan ¤500,- ook niet meer te koop maar wat een prachtig ding. 8-)
Laatst in mijn zoektocht voor een laptop voor mijn broer ben ik uiteindelijk beland bij een Lenovo E530 met een i5 3210M, 128GB SSD en 1600x900 scherm. Als je geen belachelijk lage resolutie van 1366x768 wilt en geen langzame HDD, dan blijft er maar weinig betaalbare keuze meer over.
Of je koopt zo eentje van Acer en gooi je zelf een SSD...heb je toch mooi een 1920x1080 scherm...
Mijn ervaringen met vergelijkbare goedkope Toshiba laptops is dat het touchpad een heel onaangenaam gevoel aan je vingers geeft wanneer je wat langer op de laptop aan het werken bent. In plaats van glad te zijn, is het touchpad opgebouw uit relatief grote plastic blokjes die veel wrijving veroorzaken.

Een 2de probleem met de Toshiba is dat het touchpad af en toe gedurende enkele seconden niet reageert op input. Ik heb er de laatste tijd 2 van verkocht en beiden hadden ze dit probleem. Voor mij geen Toshiba meer...
Veel laptops hebben daar last van, niet alleen Toshiba. Touchpads zijn eigenlijk ook niet bedoeld als primair invoerapparaat; daar slijten ze te snel voor. Hetzelfde geldt met die "nippeltjes" die vroeger midden in het toetsenbord zaten. Die dingen zijn er puur voor dat je kunt navigeren als je op een plek bent waar geen ruimte is voor een muis.

Zodra je echter een werkplek hebt zal mijn voorkeur altijd uitgaan naar een fatsoenlijke muis. Daar kan in mijn ogen geen touchpad of touchscreen tegenop.
Het touchpad van Apple kan anders heel goed tegen slijtage. Mijn MacBook is ruim 4,5 jaar oud maar de touchpad werkt nog steeds perfect en ik gebruik deze ook als primair aanwijs apparaat. Nu scheelt het misschien dat Mac OS met touchpad erg prettig werkt en juist weer niet met een muis, vind ik. Met Windows heb ik 't weer precies andersom.
Komt door de software van het touchpad dat ie af en toe niet reageert. Alle (goedkope) Toshiba-laptops hebben dat. Oplossing: verwijder de touchpadsoftware en laat Windows de drivers automatisch installeren.

Die blokjes op het touchpad zijn wel irritant inderdaad, daar mogen ze wel eens wat aan doen.
Leuke review, maar mijns inziens toch een beetje jammer dat er niet met Linux is getest.
Veel Linux-gebruikers hebben voldoende aan dit soort laptops, dus dan is het interessant om te zien hardware-ondersteuning geregeld is.

Ik denk dat rijte er dan anders uit had gezien. Uit ervaring weet ik dat met name Toshiba de zaken goed voor elkaar heeft, waar het Linux-ondersteuning betreft.
IDD, voor elke Windows gebruiker wat wils... Niet voor "ELK".

Ze hadden de titel moeten veranderen.

[Reactie gewijzigd door Texamicz op 12 juli 2013 10:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Microsoft Windows 10 Pro EN

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True