Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 120 reacties, 158.886 views •

Puik apparaat dat een doel mist

Microsoft Surface Pro 64 GB ZwartWe krijgen bij de Surface Pro een beetje hetzelfde gevoel als bij de Pixel van Chrome; als een bedrijf dat zich van nature niet met laptops bezighoudt dergelijke hardware gaat maken, levert dat aardige resultaten op. Net als bij Googles Pixel moet hierbij aangetekend worden dat Microsoft niet zo op de kosten hoeft te letten als de traditionele fabrikanten. We weten niet hoeveel marge er op een Surface Pro gemaakt wordt, maar het is in ieder geval een showcase voor Microsofts visie over hoe een Windows 8-apparaat eruit moet zien, en het bedrijf heeft niet bespaard op materiaal en onderdelen.

De Surface Pro is een high-end machine met een puike bouwkwaliteit. Door de stevige behuizing en het strakke design heb je het gevoel met een apparaat van hoge kwaliteit te maken te hebben. Wel is de tablet zwaar. De innovaties die Microsoft bij de behuizing heeft toegepast, pakken goed uit. De uitklapbare standaard is uitstekend geïntegreerd, en de sleuf rondom de laptop voor de afvoer van warmte lijkt goed te functioneren en ziet er in ieder geval beter uit dan een rooster.

Ook de type-cover is redelijk geslaagd te noemen, althans, voor de gebruiker die concessies wil doen op het gebied van typegemak ten gunste van mobiliteit. De type-cover is gebruiksvriendelijker dan de touch-cover en het virtuele toetsenbord van Windows 8, maar nog altijd een stuk minder fijn dan een traditioneel toetsenbord.

Surface ProMicrosoft heeft hardware die je ook in reguliere ultrabooks ziet, in een tabletjasje gestoken. Daarbij is voor een goede ssd en een interessante draadloze netwerkcontroller gekozen. We waren bang dat de tablet flink heet kon worden met de Core i5, maar dat viel reuze mee door de goede koeling, die ook geen hinderlijk geluid maakt. De accuduur is niet lang voor een tablet, maar in vergelijking met ultrabooks zijn de tijden wel goed. Het scherm toont scherp beeld, kan flink helder gezet worden, maar oogt ook wat 'koud'.

Het probleem dat we hebben met de Surface Pro is vergelijkbaar met dat van Windows 8. Het hinkt te veel op twee gedachten. Microsoft maakt een tablet, waarvoor de nieuwe interface van Windows 8 geoptimaliseerd is, en voorziet deze van krachtige ultrabookhardware, waarbij je vooral in de traditionele Windows-omgeving baat hebt. De Modern UI en apps van Windows 8 draaien ook wel soepel op veel mindere en bijvoorbeeld veel zuinigere hardware. Bovendien is die interface nog helemaal niet zo zinvol voor zakelijk gebruik. Zelfs Office voor de Modern UI komt pas in 2014.

In combinatie met de traditionele Windows-omgeving, waar de krachtige hardware wel van pas komt, is de gebruikservaring van de Surface Pro echter niet ideaal, al maakte de meegeleverde stylus wat goed. Het scherm is klein en een touchscreen is hier veel minder van belang, waardoor een goed toetsenbord en een goede touchpad worden gemist. In combinatie met een type-cover is het apparaat bovendien niet overal bruikbaar. Met de Surface Pro op schoot werken is bijvoorbeeld niet prettig.

Daar komt bij dat de timing van de release in Nederland niet handig is. Intel heeft net Haswell-processors op basis van een nieuwe architectuur uitgebracht, die juist gemaakt zijn voor apparaten als de Surface Pro en die moeten leiden tot aanzienlijk langere accutijden.

Microsoft heeft uitstekend werk geleverd met zijn Surface Pro, maar het apparaat lijkt alleen een uitkomst voor een kleine groep zakelijke gebruikers, voor wie mobiliteit boven alles staat. Ook voor die groep geldt dat het mogelijk loont om te wachten op een aankondiging van een refresh van de Surface met een Haswell-processor, die significant langere accutijden kan opleveren. Als Microsoft de prijs dan ook nog wat laat zakken, maakt dat de Surface Pro een stuk aantrekkelijker.

Pluspunten

  • Goede bouwkwaliteit
  • Krachtige onderdelen in kleine behuizing
  • Scherp beeld met hoge helderheid

Minpunten

  • Minder productief dan goede ultrabook
  • Aansluitmogelijkheden karig voor zakelijke machine
  • Processor inmiddels opgevolgd door veel zuiniger variant

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 3
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4.5
Ergonomie Score: 3
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 4

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deMicrosoft Surface Pro


Reacties (120)

Reactiefilter:-11200113+165+222+33
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ik heb zelf de Surface Pro en ben er erg tevreden mee. Ik zocht al enige tijd een hybride tablet, die klein genoeg was, maar tegelijkertijd ook wel alles kon.

Ten eerste, als econometrie student heb je veel computer opdrachten, waarin je dingen moet programmeren en dan heb je toch wel Windows nodig aangezien die alle verschillende programma's kan draaien. Dus viel voor mij meteen Android en Apple af, aangezien zij alleen apps kunnen draaien.

Ten tweede, wilde ik een tablet met een pen waarmee ik net zo goed mee kon schrijven als met pen en papier. Als student gebruik ik in een schooljaar zoveel papier dat ik het erg vervelend vind om zoveel schriften en losse blaadjes te hebben. Tevens is het toch wel erg handig als ik al mijn schriften en boeken (ik heb erg veel boeken en schriften, want ik studeer ook nog economie) bij me zou hebben, als ik een bepaalde aantekening of uitwerking zoek. Waar het nu op neer komt is dat ik een pdf van een boek download (nooit meer boeken kopen olé!), deze uitprint in OneNote en dan daarin bewerk. Zo kan ik markeren, erop schrijven, figuurtjes invoegen en ga zo maar door.

Ten derde, je hoeft echt geen 130 euro te betalen voor die type cover, tenzij je enige fanboy trekjes vertoont. Wat ik heb gedaan is een random wireless keyboard gekocht voor 20 euro met een numpad, aangezien ik veel getallen moet invoeren en de typecover dat niet heeft. Verder omdat je maar 1 usb poort hebt, heb ik voor 10 euro een usb adapter gekocht met 4 usb aansluitingen, waarvan ik er 1 permanent heb toegewijd aan me wireless keyboard. Ik heb de Microsoft wedge mouse gekocht voor 32 euro en voila ik heb nu een volledig functioneel ultrabook, waar ik ook nog eens op kan schrijven. Ik bewaar alles in een sleeve met een ritsvakje, die ik voor 16 euro had gekocht en doe deze in me grote tas. Ik heb door me aankoop van de Surface Pro me originele schooltas met boeken, schriften, water, pennen en stiften gereduceerd tot water, pen, Surface Pro (met daarin al mijn boeken en schriften) en wat accessoires voor de Surface Pro. Dat het er esthetisch misschien niet zo fancy eruit ziet, kan me echt geen drol schelen. Ik prefereer toch functionaliteit boven looks. Nou misschien overdrijf ik daar wat, aangezien ik bij Skinit.com nog een mooie stikker heb aangeschaft om de achterkant af te plakken, omdat die erg kras gevoelig is(!).

Ten vierde, het meest indrukwekkende aan me Surface Pro vind ik dat het gewoon StarCraft 2 kan draaien met redelijke FPS, waar ik hem in de eerste instantie ook totaal niet voor had aangeschaft maar wel erg verrast van was toen ik gewoon StarCraft 2 op low settings kon spelen. Deze hybride tablet is echt een beest, je kan gewoon StarCraft 2 draaien en op de achtergrond nog wat dingen open laten staan en de Surface Pro draait nog steeds vloeiend. Ik had echt verwacht dat hij zou vastlopen als ik andere dingen open had staan.

Ten vijfde, dat je 128gb aan geheugen hebt en dat Windows 8 een dikke 30 gb aan geheugen opeet, is misschien weinig, maar je hebt een microSDXC slot. Ik heb er ook een 64 gb kaart in en met wat hulp van het almachtige Internet ben ik erachter gekomen hoe je je Surface Pro kan 'wijs' maken dat je microSDXC een harde schijf is en dan kan je daar ook gewoon programma's op installeren.

Ten slotte, qua gewicht vind ik het allemaal wel meevallen, maar goed ik heb ook grote handen en ik besteed heel wat uren in de week in de sportschool. Ik denk dat (kleine) vrouwen wellicht problemen hebben met het formaat en gewicht van de Surface Pro, maar als je grote handen hebt en ook nog eens wat aan sport doet dan ga je echt geen last hebben van het gewicht.

Al en met al ben ik erg tevreden over me aanschaf en als je de Surface Pro op een dergelijke wijze als ik ga gebruiken, krijg je echt geen spijt van je aankoop. De Surface Pro vergroot je productiviteit en ik kan met zekerheid zeggen dat voor een student die een wiskundige studie volgt dit de meeste geschikte hybride is.
Laten we inderdaad kijken naar wat je er wel allemaal mee kan doen. De hele discussie of een apparaat wel een doel heeft doet er niet toe.

Je koopt een apparaat omdat het een beoogd doel kan uitvoeren. Het doel is er eerst, daarna zoek je het juiste middel. Je koopt toch niet eerst middel om er daarna pas een doel bij te zoeken dat je er mee kan bereiken?

Het is toch geweldig dat er nu een computer is die je makkelijk meeneemt. Die lichter dan 1kg is. Waar ik AutoCAD op kan draaien en de gehele Adobe Suite. Tevens heeft hij dezelfde mogelijkheden als een Wacon Cintiq. Voor ontwerpers is dit apparaat een uitkomst!
Tevens heeft hij dezelfde mogelijkheden als een Wacon Cintiq.
Euhm... No.
Ja, de Surface Pro heeft pressure levels met de betreffende pen, maar dat is voor zover ik heb kunnen vinden 1024 vs. de 2048 van Cintiq. De vraag is ook even hoe accuraat deze is ivm. Wacom producten.

Verder vraag ik me af of de Surface PRO nog steeds lichter is dan 1kg met het keyboard, dat in ultrabooks geďntegreerd is, voor eenzelfde prijs heb je een Airbook met iets betere specs (HD5000 vs. HD4000, etc.).

Natuurlijk is er een gebruikersgroep voor de Surface PRO, maar als je alle factoren meerekent is die groep bijzonder klein...

Als ik AutoCad of de Adobe Suite wil gebruiken doe ik dat veel liever op een veel krachtiger workstation met een paar goede grote monitoren en een goed toetsenbord/muis. Als dat niet zou kunnen zou ik nog steeds eerder kiezen voor een zwaardere laptop. op dergelijke hardware verwacht ik namelijk veel productiever te zijn dan op een kleine Surface PRO...
[...]

Euhm... No.
Ja, de Surface Pro heeft pressure levels met de betreffende pen, maar dat is voor zover ik heb kunnen vinden 1024 vs. de 2048 van Cintiq. De vraag is ook even hoe accuraat deze is ivm. Wacom producten.
De pressure levels zijn marketing blabla. Het verschil met 256 versus 2048 levels is niet zo dramatisch (het is echt niet tien keer zo goed). Het verschil tussen 1024 en 2048 merk je niet.

Op zich eigenlijk even goed/slecht. De cinitiq heeft dezelfde issues bij de randen. Wacom gebruikers werken daar een beetje omheen door het canvas een beetje te schuiven (je probeert zoveel mogelijk in het midden te werken).
Verder vraag ik me af of de Surface PRO nog steeds lichter is dan 1kg met het keyboard, dat in ultrabooks geďntegreerd is, voor eenzelfde prijs heb je een Airbook met iets betere specs (HD5000 vs. HD4000, etc.).
Appels en bananen. Als je geen Wacom nodig hebt is de Surface Pro geen goed idee, maar als je dat wel nodig hebt valt elke Ultrabook af.
Natuurlijk is er een gebruikersgroep voor de Surface PRO, maar als je alle factoren meerekent is die groep bijzonder klein...
Mee eens, dat is het grote probleem.
Als ik AutoCad of de Adobe Suite wil gebruiken doe ik dat veel liever op een veel krachtiger workstation met een paar goede grote monitoren en een goed toetsenbord/muis. Als dat niet zou kunnen zou ik nog steeds eerder kiezen voor een zwaardere laptop. op dergelijke hardware verwacht ik namelijk veel productiever te zijn dan op een kleine Surface PRO...
Mijn vrouw (profesional artist) is het daar niet mee eens. En als je op het web kijkt zijn er velen met haar. Het feit dat ze nu overal digitaal kan tekenen is bevrijdend. Hiervoor moest ze het met een X61T doen en dat was een bakbeest.
Mijn vrouw (profesional artist) is het daar niet mee eens. En als je op het web kijkt zijn er velen met haar. Het feit dat ze nu overal digitaal kan tekenen is bevrijdend. Hiervoor moest ze het met een X61T doen en dat was een bakbeest.
Ah, kijk daar heb je dan weer een heel andere subset gebruikers. Mijn ervaring met AutoCad bestond uit het produceren van vliegtuigonderdelen en de Adobe Suite gebruik ik eerder voor technische oplossingen zoals layout dmv. InDesign en images in grote hoeveelheden bijwerken. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik dat op een 10,6" schermpje zou moeten doen ergens op een bankje in het park.

Daar staat wel tegenover dat ik er wel het voordeel in zie voor teken/schilder werk en zelfs adhoc design werk (een idee en ergens op het strand een ontwerpje op papier PC zetten).
[...]

Ah, kijk daar heb je dan weer een heel andere subset gebruikers. Mijn ervaring met AutoCad bestond uit het produceren van vliegtuigonderdelen en de Adobe Suite gebruik ik eerder voor technische oplossingen zoals layout dmv. InDesign en images in grote hoeveelheden bijwerken. Ik zou er niet aan moeten denken dat ik dat op een 10,6" schermpje zou moeten doen ergens op een bankje in het park.

Daar staat wel tegenover dat ik er wel het voordeel in zie voor teken/schilder werk en zelfs adhoc design werk (een idee en ergens op het strand een ontwerpje op papier PC zetten).
Ja, je hebt helemaal gelijk, dat is ook weer een nuance... de een geebruikt Autocad voor gebouwtekeningen en doet dat op een Core2-tje, de ander gaat veel verder en heeft een beest van een systeem nodig. Zo ook de Adobe suite.

Maar links-of rechtsom, verdraaid kleine doelgroep... en volgens mij niet echt de doelgroep waar MS aan dacht.

Voor de artists is het wel een buitenkansje... sub 1000 een Wacom penabled device, die zijn meestal veel meer kwijt, maar voor de doorsneegebruiker is het een erg duur ding met twijfelachtige toepassing. Voor verreweg de meeste x86 apps is een tablet niet de beste keus en voor consumptie is Android/iOs/RT ruim afdoende.. en veel goedkoper.
Natuurlijk, de echte productiviteit gebeurt achter je workstation. Maar wanneer ik mijn geproduceerde tekeningen wil overleggen met mijn partners, dan is de surface pro een geweldig middel. Ik neem hem makkelijk mee, ik kan er gelijk aantekeningen op maken en zelfs het AutoCAD bestand aanpassen.

Op atelier sluit ik hem vaak gewoon aan op een scherm en toetsenbord, kan ik lekker werken, maar heb ik toch al mijn vertrouwde instellingen en programma's. Even wisselen van werkplek is ook geen probleem meer.
Verschillende Galaxy producten van Samsung hebben ook die pressure levels ook technologie van Wacom.
Valt reuze mee. Mijn ervaring is dat de meest bepalende factor voor productiviteit de schermgrootte is. Een groot scherm aankoppelen helpt dus. Twee grote schermen helpen nog meer.
Meer processorkracht biedt meer comfort maar tenzij je heel veel batcht of video-edit e.d. valt dat qua productiviteit eigenlijk wel mee. Je processor staat meestal niks te doen en even wachten geeft wel eens ergernis, maar je hebt het feitelijk over secondjes winst... De Pro voelt overigens retesnel en super responsief.
Allereerst goed dat er eindelijk wat aandacht is voor de Surface Pro op t.net. Het heeft even geduurd maar dan is er toch de review!

Ik ben het verder niet eens met de kwalificatie van "zakelijk" en "professioneel" die t.net aanhoudt. Een TPM chip maakt iets niet "zakelijk". Zakelijk impliceert dat consumenten het ding niet zouden mogen gebruiken ofzo... ik vind dat onzin. Ja het apparaat hinkt op twee gedachten, omdat je het zowel als tablet als laptop kan gebruiken. Maar daarmee lijkt me de use-case toch behoorlijk duidelijk? Namelijk "tablet" of "laptop". Ik snap de verwarring hierover bij de redactie niet zo.

Ikzelf heb mijn tablet ( een Acer W500, ook met Windows 8, die ik eigenlijk weinig gebruikte) en mijn laptop ( een VAIO Z uit 2010, waar Windows 8 niet fatsoenlijk op draait ) weggedaan en er een Surface Pro voor teruggekocht. Hier kan ik alles mee wat ik wil, namelijk; af en toe een beetje op de bank hangen en surfen, python webdevelopment met een ubuntu VM, Windows 8 gaming ( dingen als Great Big War Game, geniaal), Steam gaming (Civ 5 en andere mooie windows games), video, etc.

Wat ik nog mis in de review is een demonstratie van het pennetje. Ik vind één alinea daarover een beetje jammer, want dát is ook één van de use-cases van het apparaat. De tekenaar van de Penny Arcade strips is daar helemaal enthousiast over: http://www.penny-arcade.com/2013/02/22/the-ms-surface-pro. Zie ook http://www.penny-arcade.com/patv/episode/negotiations-8x en http://www.penny-arcade.com/2013/06/26/artwork

Daarnaast was het leuk geweest om de 8.1 preview te installeren en ons een kleine preview daarvan te geven. Ik merk dat 8.1 een aantal fixes heeft met betrekking tot scaling wat zeker van pas komt bij applicaties die niet met scaling in het achterhoofd zijn gemaakt!

En dan nog iets: In het artikel wordt geimpliceerd dat de touch cover voor de Surface RT is en de type cover voor de Surface Pro en dat MS de Type cover zou moeten meeleveren. Het idee is natuurlijk dat je zelf mag zelf kiezen welke je wilt gebruiken, en of je uberhaupt wel een Type/touch cover nodig hebt! Daarom is het handig om ze los te verkopen, anders zou je 8 SKU's moeten gaan leveren:

- Surface Pro 64GB
- Surface Pro 64GB - Touch cover
- Surface Pro 64GB - Type cover
- Surface Pro 128GB
- Surface Pro 128GB - Touch cover
- Surface Pro 128GB - Type cover
- Type cover
- Touch cover
- ( En ook 6 voor de Surface RT )

Dat zorgt er voor dat het voor kopers alleen maar veel moeilijker wordt om diegene te kopen die ze zoeken! Beperk je het echter tot de losse dingen dan zijn het er maar 4 en dat is voor iedereen handiger, niet in het allerminst omdat de Touch en Type cover uitwisselbaar zijn tussen een Surface Pro en een Surface RT, dus dan heb je voor beide Surfaces 6 SKU's vs 14 voor het scenario wat t.net verzint.

- Surface Pro 64GB
- Surface Pro 128GB
- Touch cover
- Type cover
- ( en twee voor beide Surface RT's)

[Reactie gewijzigd door Ramon op 29 juni 2013 11:34]

Precies! Ik ben JUIST op zoek naar een windows 8 tablet met wacom pen. Voor mij als ontwerper kan ik hiermee heel snel schetsen, notities en brainstormsessies samenvoegen zonder ze eerst op papier en dan later digitaal samen te voegen. Wat dat betreft mis ik nog wel de WIDI ondersteuning! Dat lijkt me ook weer super handig! Daarnaast is tekenen met een pen in photoshop gewoon duizend keer beter dan met een tablet, laat staan een muis..

De enige andere win8 tablet met een wacom pen is de samsung ativ smart pc pro en die is net zo duur maar van plastic. Toch jammer dat we zo lang op deze tablet hebben moeten wachten! Worden volgende maand niet al de volgende generatie surfaces aangekondigd?
Wat dat betreft mis ik nog wel de WIDI ondersteuning! Dat lijkt me ook weer super handig!
Windows 8.1 krijgt standaard WiDi-ondersteuning, dus laten we hopen dat dit ook gaat werken op de Surface Pro.
De hardware op de surface pro (marvell wifi chip) ondersteunt geen widi. Ik vraag me dus af of dat via software nog wel van de grond komt op deze versie van de pro.

zie ook: http://answers.microsoft....e2-4c0c-a9d2-abd5dfec0191

WiDi is trouwens een Intel product. Wat 8.1 wel gaat ondersteunen is Miracast, de open standaard van de WiFi Alliance. Dat lijkt me wat dat betreft ook beter dan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Miracast

De pen heeft daarentegen een andere driver gehad tot aan Mei, niet een WinTab driver (zoals de Samsung Ativ Smart PC Pro wel vanaf launch had) dus hij deed het nog niet met Photoshop, inmiddels gelukkig wel.

Nu nog even kijken of ze binnenkort al versie 2 gaan uitbrengen..
De enige andere win8 tablet met een wacom pen is de samsung ativ smart pc pro en die is net zo duur maar van plastic.
dell latitude 10?
[...]
dell latitude 10?
Die heeft geen Wacom pen dus valt af.
Gedraagt die pen zich in standaard applicaties (denk: Windows Explorer e.d.) eigenlijk als een muis?
Ik heb een paar jaar ge-iPad en heb gewacht tot de Surface Pro op de markt kwam. Wat een bevrijding. Ik heb zelfs cursortoetsen nu :)

Het 'hinken op twee gedachten' lijkt wel een dogma dat men elkaar graag napraat. Het is juist heerlijk als je vastloopt in je touch en dan naar de desktop kunt switchen of juist op een ander moment even met een tabletje wat wil swipen om te mailen, browsen, facebooken, skypen etc. Kan gewoon allemaal, echt te gek.

In de tablet-modus is-ie minder dan dit, als laptop is hij minder dan dat... mensen hou toch op. Vergelijk hem liever met andere hybride apparaten. Het s alsof je een SUV gaat afbranden omdat hij een mindere terreinwagen is dan een Landrover en niet zo stil als een Citroën. Oninteressant.

Voor applicaties die te veeleisend zijn (zou niet zo gauw weten welke maar OK) heb je altijd nog remote desktop en ook daarin is de ervaring vele malen beter dan op de iPad, ook vanwege altijd beschikbaar keyboard/touchpad natuurlijk. Ik heb de hele CC Suite en VS bijvoorbeeld op een desktop staan met twee grote schermen, waarom zou ik een tweede versie op mijn Surface zetten als ik RD heb? Voor incidenteel gebruik log ik even in en dat soort werk moet je verder niet op een klein schermpje willen vind ik - maar het kán natuurlijk wel.
Trouwens voor serieus werk heb ik altijd meerdere Windows nodig.

Nadeel is wel de kortere batterijduur. Er is goed mee te leven maar de iPad was wel heel erg makkelijk wat dat betreft.

Wat tegen Windows 8 devices in het algemeen spreekt is dat ze pas tot hun recht komen als je eerst even wat leest over de bediening ervan. In veel reviews zie ik mensen klagen dat het niet duidelijk is wat ze moeten doen ('niet intuĎtief') of ze klagen weleens over ontbreken van functionaliteit die er wel degelijk is. Zuke gebruikers kunnen beter iets bij de Bart Smit uitzoeken of anders sta ik open voor elk aannemelijk bod op mijn iPad.

Zo, ik kan weer terug naar mijn hoek en gat.
Ik heb me speciaal even bij tweakers geregistreerd na het lezen van de post hierboven van JayKudo. Good luck to you all!
Mooie review. Ik wil deze tablet alleen nog maar meer en meer.
Ik heb zelf een Windows 8 desktop, Windows 8 phone en de tablet ontbreekt nog.
De RT is veel te beperkt. Ik snap best dat je in de reviews deze wil vergelijken met een Ipad of Android tablet, maar juist de Pro is goed voor consumenten. Lekker op de bankt met de pro op schoot, kan je alles doen wat je op een computer kan.

Gewone games, online games, office (e-mail bijv), internetten, etc. En je hebt dan tenminste een apparaat waarvan je weet hoe het werkt, want je desktop werkt precies hetzelfde en ook Windows Phone 8 sluit er er lekker bij aan.

Ik ben het dus ook niet eens met jullie conclusie dat dit apparaat geen doel heeft. Jullie beperken je in je beeld te veel dat het voor de professionele markt is, dat vind ik dus flauwekul.
In de prof. markt kan je zo'n tablet binnen of buiten gebruiken. Stel dat je het echt aan een buitendienst zou willen meegeven, heb je een langere accuduur nodig of een verwisselbare accu, gorilla glass en GPS. Zijn allemaal dingen die hier niet inzitten en het daarmee dus des te meer een focus voor de consument zijn of bijv. een kantoormedewerker die veel onderweg is, al zou ik dan nog veel eerder voor een laptop kiezen. Qua prijs is het beter dan een apple. Daar moet je 900 euro voor neerleggen. Dan krijg je een tablet met een verouderd besturingssysteem, dat niet fatsoenlijk kan communiceren met bijv. een printer of je windows PC (want zeg nu zelf, meeste consumenten hebben een windows pc). Tuurlijk kan je met apple alles leuk in de iCloud stoppen en werkt het allemaal wel lekker.

Maar de Windows 8 pro kan veel meer, voor hetzelfde geld. Je kan alle apps installeren, je kan gewone software installeren. Je hoeft geen stomme kabel te kopen om USB te gebruiken. Bij Apple is ook nog weer zo dat de aansluiting van een iPad 1 tot 3 weer anders dan bij een iPad 4, waardoor je al die connectoren weer opnieuw kan kopen, en die zijn ook nog eens onzettend prijzig.

Als je een apple iPad kan betalen, kan je beter deze Windows Surface Pro kopen. Veel meer waar voor je geld. Alle belangrijke apps zijn beschikbaar en je kan er zoveel meer mee.

Nee hoor, die surface pro mist zijn doel helemaal niet, maar dan moeten reviewers het wel van alle kanten bekijken, en dat is mijn enige kritiek op deze review. Voor de rest fantastisch! Keurig netjes.

[Reactie gewijzigd door smierlo op 29 juni 2013 08:39]

"Lekker op de bankt met de pro op schoot, kan je alles doen wat je op een computer kan."

Dat kan dus niet, door de standard, die je maar in 1 stand kan zetten. Daarbij. Als ik echt werk wil verzetten zit ik liever op een goede bureaustoel achter mijn 24" scherm. Als ik op de bank zit doe ik juist beperkte dingen die prima op een iPad, Android tablet of Windows RT tablet kunnen.

"En je hebt dan tenminste een apparaat waarvan je weet hoe het werkt"

De meeste mensen zitten nog op windows 7 of ouder. De overstap naar IOS of Android is net zo groot of klein als naar Windows 8. In Windows 8 kan je dan wel weer naar de oude desktop omgeving, maar die is weer totaal niet op touch gericht. (Dé reden dat Microsoft met hun eerste poging om een tablet met windows xp op de markt te brengen hebben gefaald)

"Maar de Windows 8 pro kan veel meer, voor hetzelfde geld."

De windows pro is toch wel een stukje duurder dan andere tablets. En ja hij kan meer, maar de dingen die hij meer kan kunnen beter op een desktop/laptop. De dingen die hij net zo goed kan als een normale tablet gaan beter op IOS, Android of Windows RT, omdat je dan wel een goede batterijduur hebt en het apparaat een stuk lichter is.

Jou zienswijze dat het voor jou het ideale apparaat is, is natuurlijk helemaal juist. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Voor andere mensen mist het zijn doel wel helemaal.
Ik begrijp die kritiek over het niet op schoot kunnen werken niet zo goed. As we speak tik ik deze reactie op mijn RT met typecover op schoot. Ik doe niet anders, ik heb zelfs nog nooit op dit ding gewerkt aan een bureau o.i.d. De inkijkhoek is prima, dus de standaard die maar in één stand kan is niet zo'n probleem, en het toetsenbord is qua type ervaring maar een klein beetje minder dan een gewoon toestenbord. Nu ben ik niet iemand die van nature een hoge typesnelheid heeft, misschien dat dat het verschil maakt, maar het blijft goed te doen.

Als je het ding zo op je schoot gebruikt zie je ook dat het geen probleem is om op dat moment Windows 8 te bedienen met je vingers, dus die charmsbar is makkelijk op te roepen. In de traditionele desktop omgeving is het touchscreen iets lastiger, met name omdat alles klein is (op mijn laptop met touchscreen gaat dit op schoot bijvoorbeeld zonder problemen).

Twijfel nog of ik mijn RT uiteindelijk in zal ruilen voor een Pro. Ben op zich tevreden, maar IE10 (mijn meest gebruikt applicatie) vind ik matig werken. Nu schijnt dat in 8.1 beter te gaan, dus wie weet, maar op de Pro kan ik Chrome installeren. Alleen ondersteunt die dan weer niet pinch-to-zoom.Keuzes, keuzes, keuzes...
Als ik de surface op schoot gebruik, moet ik op sommige stoelen met mijn tenen omhoog werken. Anders valt ie om. Op een andere stoel werkt het weer wel. Hangt mijns inziens van de combi lichaamsbouw en zitplaats af of je met de Surface op schoot kan werken.

En eigenlijk zou juist dat niet uit mogen maken
Dat zou kunnen, vooral als je wat kleiner bent, maar als je niet plat met je voeten op de grond komt terwijl je bovenbenen horizontal staan (en je dus met de Surface op schoot kunt werken), dan is die bewuste stoel ergonomisch gezien sowieso niet zo goed voor je. Nieuwe meubels kopen dus ;). Of je legt je benen op tafel :).

Overigens zit ik nu ook met mijn benen op tafel, lekker onderuit, met mijn knieen opgetrokken. Tablet + typecover liggen op mijn bovenbenen, in één lijn met elkaar. Typen gaat prima. Ga ik zo stukken van 2500 woorden of meer tikken? Nee, maar reageren op Tweakers lukt uitstekend zo.
Nieuwe meubels kopen? Enig idee waar ik een treinbank kan aanschaffen, bijvoorbeeld? :P Daar kukelt ie constant van mijn schoot en moet ik het apparaat sowieso vasthouden als je door de wissels gaat. Op de kickstand is ie dan gewoon niet stabiel genoeg.

Plat uiteraard wel, maar dan typ je weer minder handig in vergelijking met een laptop.

En die boete voor mijn benen op de bank tegenover mij heb ik liever niet :D

En als ik het in een trein zet op een klaptafeltje voor mij, dan is de kijkhoek verre van ideaal.

Ik zit vaak in de trein en daar is een mobiel device, zoals een lichte laptop of een hybride juist handig om te werken. De Surface is daar voor mij het minst handige apparaat gebleken, vooral vanwege die kickstand.

Ik heb liever een apparaat dat zich aan de omstandigheden aanpast dan zoiets als de Surface die alleen in bepaalde omstandigheden goed te gebruiken is. Kickstand ziet er prachtig uit, mooi solide gebouwd, wat dat betreft: 100 punten. Het is voor mij in mijn dagelijkse praktijk minder handig en iedereen die op mijn werk met de Surface test heeft trouwens een gelijksoortige ervaring.
Mja als een reactie typen "werken" is dan snap ik waarom je de kritiek niet snapt natuurlijk. Voor mij is dat hetzelfde als consumeren en kan je evengoed met de iPad doen. Ik verdien mijn brood met muziek maken en ja dat kan ik ook op mijn schoot, kan gewoon met mijn iPad maar als ik ook echt deftig aan het werk ga (arrangement maken, afmixen en dergelijke) dan merk ik dat ik mezelf een werkplek creëer (ook op de bank) maar dan is mijn schoot niet meer voldoende en lijkt mijn bank plots op een bureau.
Maar als je echt wilt 'werken', dan doe je dat toch niet op schoot (zoals je zelf al zegt)? Als dit ding ook zakelijk wordt gebruikt, dan ben je in een omgeving waar je sowieso een bureau en een (hopelijk) goede stoel hebt, dus dan heft het 'niet op schoot kunnen werken' niet zo veel betekenis. Daar kun je ook alle randapparatuur aansluiten die je wilt (scherm, toetsenbord, muis), en die op een kantoor ook meestal wel beschikbaar is. Als je dat wilt natuurlijk, want in veel gevallen is dit niet nodig.

En als je naar huis gaat klap je hem dicht en neem je hem bij wijze van spreken in je binnenzak mee (om de portabiliteit t.o.v. een laptop te benadrukken), en thuis gebruik je hem op de bank als een tablet met een beter werkend toetsenbord dan een on-screen keyboard (voor mij in ieder geval). Nu kun je bijvoorbeeld met twee handen typen, gaat ondanks mijn beperkte snelheid toch sneller dan on-screen.

Op je werk is het een laptop, en thuis is het een tablet met makkelijkere invoer van tekst.
Als ik "echt wil werken" wil ik dat op een echte machine doen en niet op een vis noch vlees machine. Maar dan heb ik het over wat ik doe natuurlijk. Als je enkel maar met spreadsheets werkt zal zo'n surface pro wel voldoende zijn. Maar als je cpu intensieve applicaties gaat gebruiken ben je niks met een surface pro.
Conclusie:

Hij is slecht te gebruiken als een laptop als je het vergelijkt met andere laptops.
Hij is slecht te gebruiken als een tablet als je het vergelijke met andere tablets.

Hij valt dus net in een gat wat erg onhandig is.
Als je een apple iPad kan betalen, kan je beter deze Windows Surface Pro kopen. Veel meer waar voor je geld. Alle belangrijke apps zijn beschikbaar en je kan er zoveel meer mee.
De surface pro kost enkel maar 2x zoveel als wat ik voor mijn iPad heb betaald (en dat geld evengoed voor mijn nexus) Je kunt gaan vergelijken met de duurste iPad maar hoeveel mensen hebben daar nood aan of hebben die versie.

Daarentegen een tablet gebruik je hoofdzakelijk om content te consumeren en in dat geval kom ik met een apparaat van 499¤ best wel toe. Zelf mijn Nexus 7 van 250¤ schiet op dat vlak niets te kort.

Er is een verschil in wat je potentieel kunt doen met een apparaat en wat je werkelijk doet en die de prijs voor een tablet dan rechtvaardigt. Doet mij een beetje denken aan die aflevering van de The Simpsons waar ze homer een auto laten ontwerpen die quasi alles kon en peperduur was.

Als app developer ontwikkel ik nu en dan eens een professionele applicaties voor tablets en kan je zeggen dat in veel gevallen er ook wel altijd een luik is waar men op de PC toch nog data kan veranderen of zelf toevoegen. Of waar Apps eigenlijk dienen om de initiële data in te voeren maar het grove werk op de pc verder gaat.

En dat heeft niet te maken met Office, programma's of een toetsenbord die eigenlijk evengoed beschikbaar is voor iOS en Android apparaten. En dan zit je weer met een pseudo "laptop". Eerlijk gezegd op vlak van applicaties (wat heel vaak maatwerk is) is er eigenlijk NIETS wat beperkend is op Android of iOS, die niet evengoed zou gelden voor een Surface Pro.

Zeker t.o.v. een Android (en eigenlijk ook iOS je zou versteld staan hoeveel professionele HW periphicals bestaan) heb je ook qua usb/interfaces/whatever ook weinig beperkingen.

Hetzelfde eigenlijk met bestaande apps op een tablet, denk je dat je vrij snel zult merken dat applicaties runnen die niet specifiek voor een tablet zijn geschreven vrij ruk aanvoelen op een tablet. Er zijn tientallen mogelijkheden om bestaande apps via RDP op uw tablet te krijgen, maar zelf al is dat technisch geen probleem het zijn de applicaties zelf die het probleem zijn.

De realiteit is dat om te "werken" mensen - naar mijn ervaring - blijkbaar toch liever een pc ambiëren om het grote werk te doen. Ik zie wel niches voor de Surface Pro, maar het algemene grote publiek ? Neen, niet echt.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 29 juni 2013 09:12]

Ik zie wel niches voor de Surface Pro, maar het algemene grote publiek ? Neen, niet echt.
Eens, het wordt een 'flop". het is een device dat ideaal is voor artists en dat is een heel erg kleine doelgroep.
Als je een apple iPad kan betalen, kan je beter deze Windows Surface Pro kopen. Veel meer waar voor je geld. Alle belangrijke apps zijn beschikbaar en je kan er zoveel meer mee.
Niet mee eens. een 4e generatie iPad heb je al voor de helft van de prijs van een Surface Pro (~¤1000 vs. ¤500).

Maar je vergeet de grootste problemen, namelijk gewicht/formaat en de batterij duur. Waarbij voornamelijk de batterij duur voor mij een groot probleem is, want dat is minder dan de helft dan een iPad. 4.5 uur vs 10 uur is voor een werkdag een significant verschil. Gewicht is voor mij iets minder van belang, maar dat komt omdat ik wat meer gewend ben dan de gemiddelde consument, ik vermoed dat gewicht voor de meeste mensen wel een groot issue is. Dan heb ik nog een issue met de ppi van 208 vs 264 (boven de 300 is het niet meer interessant, maar daar onder zeker wel).

Wat betreft apps, wellicht dat er apps zijn die precies het zelfde zouden moeten kunnen als hun Android of iOS tegenhangers, maar zoals je wel weet is de ene app(licatie) de andere niet. Ik heb zat epub readers gebruikt en daar zijn grote verschillen tussen qua kwaliteit. Of nog erger, de pdf readers, dat issue hebben we al op Windows en zelfs daar zou ik willen zeggen dat ik nog niet zo een goede pdf reader ben tegengekomen als GoodReader voor iPad...
Als ik moest kiezen tussen een MacBook Air en deze tablet, dan was mijn keuze snel gemaakt.

Surface Pro is a Jack of all trades, master of none.
Die vergelijking gaat imo wel krom omdat een Macbook weer een heel ander OS heeft. Wil je Windows maar toch een tablet, dan is dit een prima ding.
Ik snap het nut van dit ding nog steeds niet, voor hetzelfde geld heb je een Ultrabook met Haswell cpu en betere specs. Het is te duur als een tablet en heeft teveel tekortkomingen als ultrabook...
Als ik moest kiezen tussen een MacBook Air en deze tablet, dan was mijn keuze snel gemaakt.

Surface Pro is a Jack of all trades, master of none.
Als je zoiets zegt denk ik meteen: die hangt teveel op The Verge rond... Ik heb een Surface Pro, en die uitdrukking is absoluut niet van toepassing op de SP. Het is een pracht apparaat, dat ook nog eens compacter en lichter is dan een MBA, en bovendien over een full HD IPS panel beschikt en een Wacom pen (ik kan je uit ervaring vertellen dat dat zeer waardevol is als je in de grafische sector werkt) Het is gewoon een erg capabele ultrabook en een enorm krachtige tablet, die slechts op accuduur te wensen over laat.

Maar goed, met jouw nick is het ook niet zo gek dat je eerder voor een Mac zou gaan toch?
Als je wel Wacom wil hebben is je keuze snel gemaakt.

Apple heeft niks wat hiermee concureert. Je master of none opmerking is een beetje kortzichtig en gebaseerd op je eigen gebruik. Misschien wat verder kijken dan je eigen wereldje?

[Reactie gewijzigd door Tuschinski op 30 juni 2013 12:29]

Ik heb zelf de Surface Pro en ben er zeer tevreden over. Inderdaad een wat langere batterijduur zou fijn zijn, maar dat zal bij de volgende Pro wel komen. Het grote voordeel van de Surface Pro is, dat je er gewoon mee kan werken op Windows 8 en ook nog de leuke vrije tijds dingetjes ter beschikking hebt; en ja ik denk, dat dat bij andere tablets net andersom is.
Sinds wanneer heeft een MB air geintegreerde Wacom?

Wat een ontzettend achterlijk geneuzel. Ik ben een fervent Apple gebruiker maar Apple heeft compleet niets nada, nothing dat met de Surface concureert voor artists. Dat mensen dit compleet negeren vanuit hun eigen usecase bewijst hoezeer bias vanuit eigen positie alles wegvaagt.

God wat heb ik een bloedhekel aan dat oliedomme gefanboy.

[Reactie gewijzigd door Tuschinski op 30 juni 2013 12:30]

Ik snap niet dat Microsoft hier geen desktop dock voor heeft ontwikkeld. Lijkt me heerlijk, een tablet voor onderweg, maar zodra je op het werk komt dock je hem en heb je een i5 als desktop. Welke echt wel snel genoeg is voor de meeste dingen. Zo'n dock zou dan ook alle faciliteiten kunnen bieden die mensen wel kunnen waarderen in het bedrijfsleven. Gigabit ethernet, een aantal monitor aansluitingen usb hub audio poorten ect.
Zo'n dock had de surface pro veel aantrekkelijker gemaakt.
MS heeft zelf niet zo'n dock, maar er zijn zat USB docks te krijgen die zonder problemen op de Surface Pro werken. Zie hier een voorbeeld. Een Targus ACP70 dock die zorgt voor 2 DVI uitgangen (= 2 x 2048*1152), 2 USB 3.0 poorten, 4 USB 2.0 poorten, Gigabit ethernet en audio I/O. Redelijk prijzig, maar hier maak je een Surface Pro een vrij degelijke desktop machine mee.
Ik mis in de review de stylus, dit soort combinaties van (een drukgevoelige) pen en scherm leveren voor de creatieve industrie, hele nieuwe manieren van werken en ruimtebesparing op, mits de pen goed uitgevoerd is. microsoft en wacom hebben de drivers aangepast van de pen zodat deze nu ook in photoshop e.d. werkt, dat is goed nieuws voor alle tekenaars en grafici.
Men zit niet meer vast aan een los wacom tablet (intuos/bamboo) en laptop combinatie, of een vaste computer met een wacom cintiq. De surface pro vervangt al deze dingen door een apparaat van nog geen kilo.
Ramon heeft in de reactie hier boven al penny arcade aangehaald, hier is nog een voorbeeld van Jonathan Case: http://jonathancase.net/m...ace-pro-and-manga-studio/
Dus de mening "Puik apparaat dat een doel mist" deel ik niet, maar de creatieve industrie is dan ook geen enorme doelgroep.
Wie weet had microsoft er inderdaad wél beter aan gedaan om te wachten tot haswell klaar voor productie was.

[Reactie gewijzigd door sjofels op 29 juni 2013 11:34]

Er is een doelgroep, maar:

1. Ik denk niet dat dat een echt levensvatbare markt is voor dit device (te klein).
2. Op een of andere manier denk ik niet dat dit de bedoelde doelgroep was (zie ook de eerdere issues met de drivers).

Mijn vrouw (tekenaar/animator/gamedeveloper) is in staat om ons huwelijk te ontbinden en met het ding te trouwen:D

Maar voor mij persoonlijk (ik teken net zo goed als onze tweejarige) is het niets.

Dus: Wat ze in de review zeggen is erg kort door de bocht. er is een doelgroep die heel blij is met dit ding. Maar dat is wel een kleine doelgroep....
Prima review, mijn complimenten.

Ik ben het alleen niet eens met je conclusie over de timing van de release in relatie tot Haswell. Als Microsoft had gewacht was het ook weer niet goed geweest. Laat ze liever een Surface Pro 2 doen op basis van huidige hardware. Mocht een Haswell Surface Pro gemaakt worden dan duurt het vast weer een hele tijd voor het in Nederland beschikbaar is (zoals het nu ook een tijd geduurd heeft sinds beschikbaarheid in de USA).

ARM-processor vind ik nog altijd een rare woordkeuze omdat ARM zelf geen processors maakt. Voor niet-Tweakers begrijp ik deze formulering maar hier zou ik eerder 'ARM-architectuur' in plaats van 'ARM-processor' verwachten.
Ik heb zelf de Surface Pro ook en het toetsenbord van de type cover is prima te gebruiken om een heel verhaal op te typen. Ik had hier voor een netbok van HP, maar dit toetsenbord typt eigenlijk het zelfde.

Het touchpad is wel erg klein. Daarom heb ik er een Microft Wedge Mouse bij gekocht:
pricewatch: Microsoft Wedge Touch
Als je deze er bij hebt kun je veel makkelijker met programma's als Adobe Photoshop en dergelijke werken.

Wat ook een heel goed punt is dat je heel wat games gewoon vanuit steam zo op je Surface kan spelen. De Intel HD 4000 kan redelijk wat games aan. Wat wel een nadeel is, is dat je Surface dan wel veel sneller leeg gaat. Maar een game als Civilization V kun je prima spelen. (Dit spel heeft ook nog eens een touch-mode waardoor je hem ook nog eens pirma kan bedienen zonder muis en toetsenbord)

Microsoft heeft samen met Unity Technologies ook nog een actie opgezet.
Unity is een game engine dat ook veel wordt gebruikt voor iOS en Android games.
Ze gaan een Windows Store (zowel Windows 8 als Windows Phone 8 ) licentie weg geven
(dus een licentie waarmee je met Unity naar Windows 8 en Windows Phone 8 kan exporteren)
bij hun normale Pro versie, die je toch al moet hebben voor iOS Pro of Android Pro.
Dit samen met 5000 euro aan prijzengeld dat er te winnen valt moet meer games en andere
apps gaan opleveren voor je Surface en natuurlijk ook voor Windows Phone 8
http://blogs.unity3d.com/2013/06/27/build-conference/

Nog een laatste puntje, wil je de Surface Pro vooral als tablet nemen of de Surface RT veel gebruiken met Office, die Touch en Type cover horen niet bij een bepaald apparaat, je hebt gewoon een keuze tussen beide covers. Het artikel en de video review doen nogal of dit niet de bedoeling is.
(alhoewel natuurlijk de Type cover meer bij de Pro past en dde Touch cover meer bij de RT natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Fireblade75 op 29 juni 2013 09:02]

Ik denk dat dit apparaat een beetje een antwoord is op de beperkingen van een normale tablet. De meningen verschillen erover, maar ik denk nu juist dat de beperkingen van een tablet hun success zijn. Door die beperkingen zijn ze simpel, licht, no-nonsense, erg goede batterijduur, enz.

Het kan weliswaar fijn zijn om af en toe produktiek te zijn (als in content creeeren) op een tablet, maar of dit apparaat daar zo'n ster in is op een klein frotschermpje en matig toetsenbord? Ik heb ook nooit begrepen waarom mobiliteit zo belangrijk is in die tak van sport. Als iets niet in je broekzak past is het niet mobiel. Of je nu 900 gram of het dubbele meetilt, in beide gevallen heb je een tas nodig, en in beide gevallen is het goed te dragen. Mensen doen net alsof ze kilometers per dag rondlopen met zo'n ding, terwijl het meestal van gebouw tot auto is. In dat geval zie ik de combinatie ultrabook + goede smartphone als een betere combinatie.
Uiteraard ben het eens dat je een tablet moet kopen voor het doel waarvoor het is.

Enkele opmerkingen op mijn verhaal die voorbij komen:

Mijn Ipad is de helft goedkoper dan de Surface Pro. Uiteraard vergelijk ik de duurste Ipad met de surface pro, omdat die het dichtst in de buurt komt qua inhoud. Echter bied de surface pro meer.
Ja, de Ipad is een gesettled besturingssysteem, dat voor de meeste consumenten, met een apparaat dat 200 tot 500 euro kost een veel betere keuze is. Ik ben daarom ook altijd van mening (hoe fan ik ook van Windows ben) je een apparaat moet kopen waarvoor het nodig is!

Ik vind zelf de RT veels te beperkend. Een versie die eigenlijk niet lekker bruikbaar is. Dat is bijv. de Pro dus wel. Ik merk zelf nu ik een Windows Phone heb, dat ik niet zomaar weer achter mijn PC ga zitten. En daar zit de winst met een tablet in. Een tablet neem je op schoot, op de bank, in bed, in de trein, in de auto (als je niet rijd ;) )etc. Je kan er praktisch net zoveel mee, als met een PC en heel veel meer dan met je telefoon. Een laptop is dan weer net iets te lomp. Die knal je aan het stroom, heb ik een muis bij nodig etc. als je dan je mail wilt checken, wil reageren, simpel wil internetten, af en toe een game wil doen, een brief wil schrijven, of als "tweede scherm" bij de TV gaat dat een stuk beter dan met een Windows Phone. Je slingert er ook je PC niet voor aan.

Daarom is zo'n tablet dus handig. Daarom vind ik dat ie ook voor consumenten geldt, uiteraard niet voor het gross, maar wel voor een deel van de doelgroep. Dan vind ik hem veel beter dan Ipad, dat gewoon niet prettig is in combinatie met wat je hebt. Die desktop-modus is juist prettig en dat is de meerwaarde van het apparaat. Het is geen ultra-book en moet je hem ook niet mee vergelijken. Als ik geen toetsenbord wil gebruiken, heb ik met mijn ultra-book een probleem, met mijn surface niet.

Dus ja, voor mij ideaal. Niet voor iedereen. iPad zijn geen slechte apparaten, dat kan ook niet als ze zo populair zijn. Denk wel dat het langzamerhand een melkkoe aan het worden is. Overal moet je aparte connectoreren etc voor kopen, vind ik geldklopperij. Dat is dan het voordeel van Windows, dat zeker als het gaat om de PC-markt, lekker standaard is en daardoor stukken goedkoper. Wat op je pc draait, zou in theorie op je surface kunnen draaien.

Desalniettemin ( ;) ) koop hetgeen dat je nodig hebt. Je koopt ook geen gezinsauto voor 7 personen als je maar met zijn tweetjes bent en de extra zitruimte niet nodig hebt :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True