Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 120, views: 156.768 •

Puik apparaat dat een doel mist

Microsoft Surface Pro 64 GB ZwartWe krijgen bij de Surface Pro een beetje hetzelfde gevoel als bij de Pixel van Chrome; als een bedrijf dat zich van nature niet met laptops bezighoudt dergelijke hardware gaat maken, levert dat aardige resultaten op. Net als bij Googles Pixel moet hierbij aangetekend worden dat Microsoft niet zo op de kosten hoeft te letten als de traditionele fabrikanten. We weten niet hoeveel marge er op een Surface Pro gemaakt wordt, maar het is in ieder geval een showcase voor Microsofts visie over hoe een Windows 8-apparaat eruit moet zien, en het bedrijf heeft niet bespaard op materiaal en onderdelen.

De Surface Pro is een high-end machine met een puike bouwkwaliteit. Door de stevige behuizing en het strakke design heb je het gevoel met een apparaat van hoge kwaliteit te maken te hebben. Wel is de tablet zwaar. De innovaties die Microsoft bij de behuizing heeft toegepast, pakken goed uit. De uitklapbare standaard is uitstekend geïntegreerd, en de sleuf rondom de laptop voor de afvoer van warmte lijkt goed te functioneren en ziet er in ieder geval beter uit dan een rooster.

Ook de type-cover is redelijk geslaagd te noemen, althans, voor de gebruiker die concessies wil doen op het gebied van typegemak ten gunste van mobiliteit. De type-cover is gebruiksvriendelijker dan de touch-cover en het virtuele toetsenbord van Windows 8, maar nog altijd een stuk minder fijn dan een traditioneel toetsenbord.

Surface ProMicrosoft heeft hardware die je ook in reguliere ultrabooks ziet, in een tabletjasje gestoken. Daarbij is voor een goede ssd en een interessante draadloze netwerkcontroller gekozen. We waren bang dat de tablet flink heet kon worden met de Core i5, maar dat viel reuze mee door de goede koeling, die ook geen hinderlijk geluid maakt. De accuduur is niet lang voor een tablet, maar in vergelijking met ultrabooks zijn de tijden wel goed. Het scherm toont scherp beeld, kan flink helder gezet worden, maar oogt ook wat 'koud'.

Het probleem dat we hebben met de Surface Pro is vergelijkbaar met dat van Windows 8. Het hinkt te veel op twee gedachten. Microsoft maakt een tablet, waarvoor de nieuwe interface van Windows 8 geoptimaliseerd is, en voorziet deze van krachtige ultrabookhardware, waarbij je vooral in de traditionele Windows-omgeving baat hebt. De Modern UI en apps van Windows 8 draaien ook wel soepel op veel mindere en bijvoorbeeld veel zuinigere hardware. Bovendien is die interface nog helemaal niet zo zinvol voor zakelijk gebruik. Zelfs Office voor de Modern UI komt pas in 2014.

In combinatie met de traditionele Windows-omgeving, waar de krachtige hardware wel van pas komt, is de gebruikservaring van de Surface Pro echter niet ideaal, al maakte de meegeleverde stylus wat goed. Het scherm is klein en een touchscreen is hier veel minder van belang, waardoor een goed toetsenbord en een goede touchpad worden gemist. In combinatie met een type-cover is het apparaat bovendien niet overal bruikbaar. Met de Surface Pro op schoot werken is bijvoorbeeld niet prettig.

Daar komt bij dat de timing van de release in Nederland niet handig is. Intel heeft net Haswell-processors op basis van een nieuwe architectuur uitgebracht, die juist gemaakt zijn voor apparaten als de Surface Pro en die moeten leiden tot aanzienlijk langere accutijden.

Microsoft heeft uitstekend werk geleverd met zijn Surface Pro, maar het apparaat lijkt alleen een uitkomst voor een kleine groep zakelijke gebruikers, voor wie mobiliteit boven alles staat. Ook voor die groep geldt dat het mogelijk loont om te wachten op een aankondiging van een refresh van de Surface met een Haswell-processor, die significant langere accutijden kan opleveren. Als Microsoft de prijs dan ook nog wat laat zakken, maakt dat de Surface Pro een stuk aantrekkelijker.

Pluspunten

  • Goede bouwkwaliteit
  • Krachtige onderdelen in kleine behuizing
  • Scherp beeld met hoge helderheid

Minpunten

  • Minder productief dan goede ultrabook
  • Aansluitmogelijkheden karig voor zakelijke machine
  • Processor inmiddels opgevolgd door veel zuiniger variant

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 3
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 4
Beeldkwaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4.5
Ergonomie Score: 3
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 4

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deMicrosoft Surface Pro


Reacties (120)

Reactiefilter:-11200113+165+222+33
Prima review, mijn complimenten.

Ik ben het alleen niet eens met je conclusie over de timing van de release in relatie tot Haswell. Als Microsoft had gewacht was het ook weer niet goed geweest. Laat ze liever een Surface Pro 2 doen op basis van huidige hardware. Mocht een Haswell Surface Pro gemaakt worden dan duurt het vast weer een hele tijd voor het in Nederland beschikbaar is (zoals het nu ook een tijd geduurd heeft sinds beschikbaarheid in de USA).

ARM-processor vind ik nog altijd een rare woordkeuze omdat ARM zelf geen processors maakt. Voor niet-Tweakers begrijp ik deze formulering maar hier zou ik eerder 'ARM-architectuur' in plaats van 'ARM-processor' verwachten.
Op zich een mooi en robuust apparaat.
Echter het typeert m.i. de huidige visie van Microsoft: "We weten het niet precies"
Windows 8 is een OS dat tussen een tablet en een desktop OS inzit en allebei onvoldoende ondersteund.
Sommige apps zijn Metro en andere apps zijn Windows Forms gebasseerd.
Met deze surface is het precies hetzelfde:
Voor een tablet eigenlijk te zwaar, en als notebook vervanger heeft het onvoldoende specs.
Het zit er, zoals Windows 8, precies tussen in en daardoor voor veel gebruikers niet interessant in mijn ogen. Zeker gezien de relatief hoge prijs.
Echter het typeert m.i. de huidige visie van Microsoft: "We weten het niet precies"
Daar ben ik het dus echter niet helemaal mee eens, MS weet donders goed wat hun visie is, maar de hardware techniek is nog niet op het niveau dat ze zouden willen zien. MS wil een x86 W8 tablet neerzetten die de concurrentie op alle fronten het water uitschiet, maar dat lukt hardware matig nog niet, maar ze hebben een mooi begin met deze Surface PRO.

De huidige generatie iOS of Android tablets nog sneller maken of nog hogere resoluties geven heeft weinig toegevoegde waarde imho. Maar de OSen zijn vrij specialistisch en vrij beperkend in vergelijking met desktop OSen. Als de hardware over een aantal jaar goed genoeg is om de concurrentie aan te gaan met de iPads en de legio Android tablets vermoed ik dat we eerder overstappen naar een tablet met een volwaardig desktop OS dan dat nu het geval is.
De kracht van tablets op iOS en Android ligt juist in beperking: deze OS'en doen een beperkt aantal dingen heel erg goed. Beter dan op een desktop. Daarom zijn ze ook populair. Maar vooral voor data consumptie.

Hoe goed en veelzijdig een desktop OS ook is: op de formfactor tablet is het in die omgeving altijd behelpen. Niemand die serieus bijvoorbeeld een video edit op een 10 inch schermpje. En dezelfde hardware aangesloten op 27 inch is, zoals je zelf ook onderkend, ontoereikend.

In mijn opinie zijn tablets en desktops niet combineerbaar. Dat heeft weinig met hardware te maken, maar vooral met een diametraal andere bediening. Daarom zijn tablets en phones wel te combineren.
Persoonlijk vind ik de combinatie juist heel prettig werken. Ik heb een Samsung Win 8 tablet. Als tablet gebruik ik gewoon alleen de 'metro' omgeving. En als ik echt iets moet schrijven of iets dergelijks plug ik toetsenbord, muis en scherm in op kantoor en kan ik switchen naar de desktop omgeving. Daarmee hoef ik naast mijn telefoon maar 1 device mee te nemen wat alles doet.
Wat mij betreft is de discussie of de desktop omgeving met touch te bedienen is compleet irrelevant. Daar is de omgeving niet voor gemaakt, maar als je het apparaat aanvult met randapparatuur die dat zinnig maakt, dan is het prettig dat je met 1 druk op de knop kan switchen naar die desktop omgeving. En als je het apparaat als tablet gebruikt roep je die desktop omgeving nooit aan.
En als je het apparaat als tablet gebruikt roep je die desktop omgeving nooit aan.
Totdat je bijvoorbeeld een worddocument beroert. In mijn ervaring kom je in de desktop omgeving niet om het touch-deel heen en andersom.
Artists kijken naar jouw post en halen hun schouders op.

Een heel erg fijn device... wel heel erg niche.
Mooie review. Ik wil deze tablet alleen nog maar meer en meer.
Ik heb zelf een Windows 8 desktop, Windows 8 phone en de tablet ontbreekt nog.
De RT is veel te beperkt. Ik snap best dat je in de reviews deze wil vergelijken met een Ipad of Android tablet, maar juist de Pro is goed voor consumenten. Lekker op de bankt met de pro op schoot, kan je alles doen wat je op een computer kan.

Gewone games, online games, office (e-mail bijv), internetten, etc. En je hebt dan tenminste een apparaat waarvan je weet hoe het werkt, want je desktop werkt precies hetzelfde en ook Windows Phone 8 sluit er er lekker bij aan.

Ik ben het dus ook niet eens met jullie conclusie dat dit apparaat geen doel heeft. Jullie beperken je in je beeld te veel dat het voor de professionele markt is, dat vind ik dus flauwekul.
In de prof. markt kan je zo'n tablet binnen of buiten gebruiken. Stel dat je het echt aan een buitendienst zou willen meegeven, heb je een langere accuduur nodig of een verwisselbare accu, gorilla glass en GPS. Zijn allemaal dingen die hier niet inzitten en het daarmee dus des te meer een focus voor de consument zijn of bijv. een kantoormedewerker die veel onderweg is, al zou ik dan nog veel eerder voor een laptop kiezen. Qua prijs is het beter dan een apple. Daar moet je 900 euro voor neerleggen. Dan krijg je een tablet met een verouderd besturingssysteem, dat niet fatsoenlijk kan communiceren met bijv. een printer of je windows PC (want zeg nu zelf, meeste consumenten hebben een windows pc). Tuurlijk kan je met apple alles leuk in de iCloud stoppen en werkt het allemaal wel lekker.

Maar de Windows 8 pro kan veel meer, voor hetzelfde geld. Je kan alle apps installeren, je kan gewone software installeren. Je hoeft geen stomme kabel te kopen om USB te gebruiken. Bij Apple is ook nog weer zo dat de aansluiting van een iPad 1 tot 3 weer anders dan bij een iPad 4, waardoor je al die connectoren weer opnieuw kan kopen, en die zijn ook nog eens onzettend prijzig.

Als je een apple iPad kan betalen, kan je beter deze Windows Surface Pro kopen. Veel meer waar voor je geld. Alle belangrijke apps zijn beschikbaar en je kan er zoveel meer mee.

Nee hoor, die surface pro mist zijn doel helemaal niet, maar dan moeten reviewers het wel van alle kanten bekijken, en dat is mijn enige kritiek op deze review. Voor de rest fantastisch! Keurig netjes.

[Reactie gewijzigd door smierlo op 29 juni 2013 08:39]

Als ik moest kiezen tussen een MacBook Air en deze tablet, dan was mijn keuze snel gemaakt.

Surface Pro is a Jack of all trades, master of none.
Die vergelijking gaat imo wel krom omdat een Macbook weer een heel ander OS heeft. Wil je Windows maar toch een tablet, dan is dit een prima ding.
Ik snap het nut van dit ding nog steeds niet, voor hetzelfde geld heb je een Ultrabook met Haswell cpu en betere specs. Het is te duur als een tablet en heeft teveel tekortkomingen als ultrabook...
Als ik moest kiezen tussen een MacBook Air en deze tablet, dan was mijn keuze snel gemaakt.

Surface Pro is a Jack of all trades, master of none.
Als je zoiets zegt denk ik meteen: die hangt teveel op The Verge rond... Ik heb een Surface Pro, en die uitdrukking is absoluut niet van toepassing op de SP. Het is een pracht apparaat, dat ook nog eens compacter en lichter is dan een MBA, en bovendien over een full HD IPS panel beschikt en een Wacom pen (ik kan je uit ervaring vertellen dat dat zeer waardevol is als je in de grafische sector werkt) Het is gewoon een erg capabele ultrabook en een enorm krachtige tablet, die slechts op accuduur te wensen over laat.

Maar goed, met jouw nick is het ook niet zo gek dat je eerder voor een Mac zou gaan toch?
Als je wel Wacom wil hebben is je keuze snel gemaakt.

Apple heeft niks wat hiermee concureert. Je master of none opmerking is een beetje kortzichtig en gebaseerd op je eigen gebruik. Misschien wat verder kijken dan je eigen wereldje?

[Reactie gewijzigd door Tuschinski op 30 juni 2013 12:29]

Als je een apple iPad kan betalen, kan je beter deze Windows Surface Pro kopen. Veel meer waar voor je geld. Alle belangrijke apps zijn beschikbaar en je kan er zoveel meer mee.
De surface pro kost enkel maar 2x zoveel als wat ik voor mijn iPad heb betaald (en dat geld evengoed voor mijn nexus) Je kunt gaan vergelijken met de duurste iPad maar hoeveel mensen hebben daar nood aan of hebben die versie.

Daarentegen een tablet gebruik je hoofdzakelijk om content te consumeren en in dat geval kom ik met een apparaat van 499¤ best wel toe. Zelf mijn Nexus 7 van 250¤ schiet op dat vlak niets te kort.

Er is een verschil in wat je potentieel kunt doen met een apparaat en wat je werkelijk doet en die de prijs voor een tablet dan rechtvaardigt. Doet mij een beetje denken aan die aflevering van de The Simpsons waar ze homer een auto laten ontwerpen die quasi alles kon en peperduur was.

Als app developer ontwikkel ik nu en dan eens een professionele applicaties voor tablets en kan je zeggen dat in veel gevallen er ook wel altijd een luik is waar men op de PC toch nog data kan veranderen of zelf toevoegen. Of waar Apps eigenlijk dienen om de initiële data in te voeren maar het grove werk op de pc verder gaat.

En dat heeft niet te maken met Office, programma's of een toetsenbord die eigenlijk evengoed beschikbaar is voor iOS en Android apparaten. En dan zit je weer met een pseudo "laptop". Eerlijk gezegd op vlak van applicaties (wat heel vaak maatwerk is) is er eigenlijk NIETS wat beperkend is op Android of iOS, die niet evengoed zou gelden voor een Surface Pro.

Zeker t.o.v. een Android (en eigenlijk ook iOS je zou versteld staan hoeveel professionele HW periphicals bestaan) heb je ook qua usb/interfaces/whatever ook weinig beperkingen.

Hetzelfde eigenlijk met bestaande apps op een tablet, denk je dat je vrij snel zult merken dat applicaties runnen die niet specifiek voor een tablet zijn geschreven vrij ruk aanvoelen op een tablet. Er zijn tientallen mogelijkheden om bestaande apps via RDP op uw tablet te krijgen, maar zelf al is dat technisch geen probleem het zijn de applicaties zelf die het probleem zijn.

De realiteit is dat om te "werken" mensen - naar mijn ervaring - blijkbaar toch liever een pc ambiëren om het grote werk te doen. Ik zie wel niches voor de Surface Pro, maar het algemene grote publiek ? Neen, niet echt.

[Reactie gewijzigd door simplicidad op 29 juni 2013 09:12]

Ik zie wel niches voor de Surface Pro, maar het algemene grote publiek ? Neen, niet echt.
Eens, het wordt een 'flop". het is een device dat ideaal is voor artists en dat is een heel erg kleine doelgroep.
"Lekker op de bankt met de pro op schoot, kan je alles doen wat je op een computer kan."

Dat kan dus niet, door de standard, die je maar in 1 stand kan zetten. Daarbij. Als ik echt werk wil verzetten zit ik liever op een goede bureaustoel achter mijn 24" scherm. Als ik op de bank zit doe ik juist beperkte dingen die prima op een iPad, Android tablet of Windows RT tablet kunnen.

"En je hebt dan tenminste een apparaat waarvan je weet hoe het werkt"

De meeste mensen zitten nog op windows 7 of ouder. De overstap naar IOS of Android is net zo groot of klein als naar Windows 8. In Windows 8 kan je dan wel weer naar de oude desktop omgeving, maar die is weer totaal niet op touch gericht. (Dé reden dat Microsoft met hun eerste poging om een tablet met windows xp op de markt te brengen hebben gefaald)

"Maar de Windows 8 pro kan veel meer, voor hetzelfde geld."

De windows pro is toch wel een stukje duurder dan andere tablets. En ja hij kan meer, maar de dingen die hij meer kan kunnen beter op een desktop/laptop. De dingen die hij net zo goed kan als een normale tablet gaan beter op IOS, Android of Windows RT, omdat je dan wel een goede batterijduur hebt en het apparaat een stuk lichter is.

Jou zienswijze dat het voor jou het ideale apparaat is, is natuurlijk helemaal juist. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. Voor andere mensen mist het zijn doel wel helemaal.
Ik begrijp die kritiek over het niet op schoot kunnen werken niet zo goed. As we speak tik ik deze reactie op mijn RT met typecover op schoot. Ik doe niet anders, ik heb zelfs nog nooit op dit ding gewerkt aan een bureau o.i.d. De inkijkhoek is prima, dus de standaard die maar in één stand kan is niet zo'n probleem, en het toetsenbord is qua type ervaring maar een klein beetje minder dan een gewoon toestenbord. Nu ben ik niet iemand die van nature een hoge typesnelheid heeft, misschien dat dat het verschil maakt, maar het blijft goed te doen.

Als je het ding zo op je schoot gebruikt zie je ook dat het geen probleem is om op dat moment Windows 8 te bedienen met je vingers, dus die charmsbar is makkelijk op te roepen. In de traditionele desktop omgeving is het touchscreen iets lastiger, met name omdat alles klein is (op mijn laptop met touchscreen gaat dit op schoot bijvoorbeeld zonder problemen).

Twijfel nog of ik mijn RT uiteindelijk in zal ruilen voor een Pro. Ben op zich tevreden, maar IE10 (mijn meest gebruikt applicatie) vind ik matig werken. Nu schijnt dat in 8.1 beter te gaan, dus wie weet, maar op de Pro kan ik Chrome installeren. Alleen ondersteunt die dan weer niet pinch-to-zoom.Keuzes, keuzes, keuzes...
Als ik de surface op schoot gebruik, moet ik op sommige stoelen met mijn tenen omhoog werken. Anders valt ie om. Op een andere stoel werkt het weer wel. Hangt mijns inziens van de combi lichaamsbouw en zitplaats af of je met de Surface op schoot kan werken.

En eigenlijk zou juist dat niet uit mogen maken
Dat zou kunnen, vooral als je wat kleiner bent, maar als je niet plat met je voeten op de grond komt terwijl je bovenbenen horizontal staan (en je dus met de Surface op schoot kunt werken), dan is die bewuste stoel ergonomisch gezien sowieso niet zo goed voor je. Nieuwe meubels kopen dus ;). Of je legt je benen op tafel :).

Overigens zit ik nu ook met mijn benen op tafel, lekker onderuit, met mijn knieen opgetrokken. Tablet + typecover liggen op mijn bovenbenen, in één lijn met elkaar. Typen gaat prima. Ga ik zo stukken van 2500 woorden of meer tikken? Nee, maar reageren op Tweakers lukt uitstekend zo.
Nieuwe meubels kopen? Enig idee waar ik een treinbank kan aanschaffen, bijvoorbeeld? :P Daar kukelt ie constant van mijn schoot en moet ik het apparaat sowieso vasthouden als je door de wissels gaat. Op de kickstand is ie dan gewoon niet stabiel genoeg.

Plat uiteraard wel, maar dan typ je weer minder handig in vergelijking met een laptop.

En die boete voor mijn benen op de bank tegenover mij heb ik liever niet :D

En als ik het in een trein zet op een klaptafeltje voor mij, dan is de kijkhoek verre van ideaal.

Ik zit vaak in de trein en daar is een mobiel device, zoals een lichte laptop of een hybride juist handig om te werken. De Surface is daar voor mij het minst handige apparaat gebleken, vooral vanwege die kickstand.

Ik heb liever een apparaat dat zich aan de omstandigheden aanpast dan zoiets als de Surface die alleen in bepaalde omstandigheden goed te gebruiken is. Kickstand ziet er prachtig uit, mooi solide gebouwd, wat dat betreft: 100 punten. Het is voor mij in mijn dagelijkse praktijk minder handig en iedereen die op mijn werk met de Surface test heeft trouwens een gelijksoortige ervaring.
Mja als een reactie typen "werken" is dan snap ik waarom je de kritiek niet snapt natuurlijk. Voor mij is dat hetzelfde als consumeren en kan je evengoed met de iPad doen. Ik verdien mijn brood met muziek maken en ja dat kan ik ook op mijn schoot, kan gewoon met mijn iPad maar als ik ook echt deftig aan het werk ga (arrangement maken, afmixen en dergelijke) dan merk ik dat ik mezelf een werkplek creëer (ook op de bank) maar dan is mijn schoot niet meer voldoende en lijkt mijn bank plots op een bureau.
Maar als je echt wilt 'werken', dan doe je dat toch niet op schoot (zoals je zelf al zegt)? Als dit ding ook zakelijk wordt gebruikt, dan ben je in een omgeving waar je sowieso een bureau en een (hopelijk) goede stoel hebt, dus dan heft het 'niet op schoot kunnen werken' niet zo veel betekenis. Daar kun je ook alle randapparatuur aansluiten die je wilt (scherm, toetsenbord, muis), en die op een kantoor ook meestal wel beschikbaar is. Als je dat wilt natuurlijk, want in veel gevallen is dit niet nodig.

En als je naar huis gaat klap je hem dicht en neem je hem bij wijze van spreken in je binnenzak mee (om de portabiliteit t.o.v. een laptop te benadrukken), en thuis gebruik je hem op de bank als een tablet met een beter werkend toetsenbord dan een on-screen keyboard (voor mij in ieder geval). Nu kun je bijvoorbeeld met twee handen typen, gaat ondanks mijn beperkte snelheid toch sneller dan on-screen.

Op je werk is het een laptop, en thuis is het een tablet met makkelijkere invoer van tekst.
Als ik "echt wil werken" wil ik dat op een echte machine doen en niet op een vis noch vlees machine. Maar dan heb ik het over wat ik doe natuurlijk. Als je enkel maar met spreadsheets werkt zal zo'n surface pro wel voldoende zijn. Maar als je cpu intensieve applicaties gaat gebruiken ben je niks met een surface pro.
Conclusie:

Hij is slecht te gebruiken als een laptop als je het vergelijkt met andere laptops.
Hij is slecht te gebruiken als een tablet als je het vergelijke met andere tablets.

Hij valt dus net in een gat wat erg onhandig is.
Sinds wanneer heeft een MB air geintegreerde Wacom?

Wat een ontzettend achterlijk geneuzel. Ik ben een fervent Apple gebruiker maar Apple heeft compleet niets nada, nothing dat met de Surface concureert voor artists. Dat mensen dit compleet negeren vanuit hun eigen usecase bewijst hoezeer bias vanuit eigen positie alles wegvaagt.

God wat heb ik een bloedhekel aan dat oliedomme gefanboy.

[Reactie gewijzigd door Tuschinski op 30 juni 2013 12:30]

Als je een apple iPad kan betalen, kan je beter deze Windows Surface Pro kopen. Veel meer waar voor je geld. Alle belangrijke apps zijn beschikbaar en je kan er zoveel meer mee.
Niet mee eens. een 4e generatie iPad heb je al voor de helft van de prijs van een Surface Pro (~¤1000 vs. ¤500).

Maar je vergeet de grootste problemen, namelijk gewicht/formaat en de batterij duur. Waarbij voornamelijk de batterij duur voor mij een groot probleem is, want dat is minder dan de helft dan een iPad. 4.5 uur vs 10 uur is voor een werkdag een significant verschil. Gewicht is voor mij iets minder van belang, maar dat komt omdat ik wat meer gewend ben dan de gemiddelde consument, ik vermoed dat gewicht voor de meeste mensen wel een groot issue is. Dan heb ik nog een issue met de ppi van 208 vs 264 (boven de 300 is het niet meer interessant, maar daar onder zeker wel).

Wat betreft apps, wellicht dat er apps zijn die precies het zelfde zouden moeten kunnen als hun Android of iOS tegenhangers, maar zoals je wel weet is de ene app(licatie) de andere niet. Ik heb zat epub readers gebruikt en daar zijn grote verschillen tussen qua kwaliteit. Of nog erger, de pdf readers, dat issue hebben we al op Windows en zelfs daar zou ik willen zeggen dat ik nog niet zo een goede pdf reader ben tegengekomen als GoodReader voor iPad...
Ik heb zelf de Surface Pro en ben er zeer tevreden over. Inderdaad een wat langere batterijduur zou fijn zijn, maar dat zal bij de volgende Pro wel komen. Het grote voordeel van de Surface Pro is, dat je er gewoon mee kan werken op Windows 8 en ook nog de leuke vrije tijds dingetjes ter beschikking hebt; en ja ik denk, dat dat bij andere tablets net andersom is.
Ik heb zelf nu een tijd de surface pro in gebruik. Ik ben ontwikkelaar van .net applicaties en Windows 8 apps. Ik vind het een goed apparaat welke ik op kantoor aansluit aan een 25 inch beeldscherm en die ik thuis gebruik op de bank. Voor ontwikkelaars van apps is het perfect, visual studio draait goed en office ook. Ik denk ook dat de twee gedachten van Microsoft, waar tweakers over schrijft een bewuste keuze is. Zakelijk wil je in de desktop modus werken en thuis in de tablet modus. Ik vind het ideaal werken. Ik heb ook een rMbp 15" en een iPad die ik niet meer gebruik sinds dit apparaat.
@Teknix1982
"Ik ben ontwikkelaar van .net applicaties en Windows 8 apps"
"Voor ontwikkelaars van apps is het perfect, visual studio draait goed"

Grappig dat meningen zo kunnen verschillen :)
Ik ben ook een .NET ontwikkelaar (C#) maar voor VS2010/2012 heb ik toch echt liever een zwaardere notebook met in ieder geval meer geheugen, een hogere resolutie en een normaal keyboard (ook onderweg).
Ik heb nu een 13.3" Vaio met 12GB RAM, 1660*900 scherm en 256GB SSD en dat werkt voor mij toch iets pretiger. Toegegeven: De Vaio is iets zwaarder (1.7kg) maar dat neem ik voor lief.
Grappig dat meningen zo kunnen verschillen :)
Ik ben ook een .NET ontwikkelaar (C#) maar voor VS2010/2012 heb ik toch echt liever een zwaardere notebook met in ieder geval meer geheugen, een hogere resolutie en een normaal keyboard (ook onderweg).
Ik heb nu een 13.3" Vaio met 12GB RAM, 1660*900 scherm en 256GB SSD en dat werkt voor mij toch iets pretiger. Toegegeven: De Vaio is iets zwaarder (1.7kg) maar dat neem ik voor lief.
1920x1080 is niet genoeg voor jou? En als 4 gig geheugen niet genoeg is, dan is dit soort apparaten echt niets voor jou. Heb zelf nooit problemen gehad met Visual Studio icm 4 gig geheugen.
Ik gebruik ook VM's en dan is 4GB erg weinig
Dan is 8gb ook al te weinig volgens mij?
Maar dan ben je al per definitie een zware gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 29 juni 2013 13:27]

Hogere resolutie? 1660*900 is lager dan 1920*1080 van de surface pro
"1660*900 is lager dan 1920*1080 van de surface pro"

I stand corrected... Ik dacht'ie 1366x768 was.
De Surface Pro heeft een Full HD scherm (1920*1080), dat is toch echt hoger dan 1600*900.

[Reactie gewijzigd door Ramon op 29 juni 2013 11:30]

misschien is de sony vaio pro 13" of 11" iets voor je?
Spijtig dat deze review zo laat komt...

Op mijn werk hebben we deze surface pro al een aantal maand, maar deze mist beetje zijn doel.
Als laptop is hij te klein, en niet handig om op de schoot te nemen, als tablet is hij te zwaar, en de accuduur is te kort.

Het is een mooi apparaat, maar op business vlak blijft het een gadget voor sales mensen, of voor mensen die niet constant achter hun bureau zitten.
Ik deel deze mening niet. Ik gebruik hem ook al een tijdje elke dat op kantoor en wil niet meer anders. Hij is makkelijker mee te nemen dan een laptop en een echt werkstation.
Eens! Ik test het ding zakelijk nu twee weken en vind het ook een prachtig gebouwd device, maar ervaar exact dezelfde nadelen die jij omschrijft. Daarnaast vind ik het aardig aan de prijs.

@Teknix1982:
Een macbook Air is een stuk makkelijker mee te nemen dan de Surface is mijn ervaring
Een macbook air is niet aardig aan de prijs?
Dat klopt. Is een nadeel van de MacBook Air, maar daar ging het niet over, dacht ik?
@Teknix1982:
Een macbook Air is een stuk makkelijker mee te nemen dan de Surface is mijn ervaring
Want? Als ik me niet vergis is de MBA11 ongeveer net zo groot als de Surface Pro (ietsje groter).
Die twee ontlopen elkaar niet veel, dat is waar. Maar zoals gezegd is het mijn ervaring. Op de een of andere manier 'pakt' de Air prettiger vast dan de Surface. Voor mij dan.
Oke, dat kan. Maar wat zegt dat over de "meeneembaarheid"? Ik definieer meeneembaarheid als de eenvoud waarin je een apparaat in een tas kan stoppen om hem mee te nemen. Zo is een 17" gamelaptop van 5 kilo lastig mee te nemen, omdat het groot en zwaar is en je er hoogstwaarschijnlijk een aparte tas voor moet kopen. De meeneembaarheid van de MBA11 en de Surface Pro zou ik als hetzelfde beoordelen aangezien de dimensies ongeveer hetzelfde zijn.
Maar een Surface kun je ook lopend of staand gebruiken, iets wat je met de Air iets minder snel doet denk ik?
Precies, een Surface Pro om bij je te hebben en de PC of groot scherm op het werk !

[Reactie gewijzigd door Kloos op 30 juni 2013 10:20]

Ik heb zelf de Surface Pro ook en het toetsenbord van de type cover is prima te gebruiken om een heel verhaal op te typen. Ik had hier voor een netbok van HP, maar dit toetsenbord typt eigenlijk het zelfde.

Het touchpad is wel erg klein. Daarom heb ik er een Microft Wedge Mouse bij gekocht:
pricewatch: Microsoft Wedge Touch
Als je deze er bij hebt kun je veel makkelijker met programma's als Adobe Photoshop en dergelijke werken.

Wat ook een heel goed punt is dat je heel wat games gewoon vanuit steam zo op je Surface kan spelen. De Intel HD 4000 kan redelijk wat games aan. Wat wel een nadeel is, is dat je Surface dan wel veel sneller leeg gaat. Maar een game als Civilization V kun je prima spelen. (Dit spel heeft ook nog eens een touch-mode waardoor je hem ook nog eens pirma kan bedienen zonder muis en toetsenbord)

Microsoft heeft samen met Unity Technologies ook nog een actie opgezet.
Unity is een game engine dat ook veel wordt gebruikt voor iOS en Android games.
Ze gaan een Windows Store (zowel Windows 8 als Windows Phone 8 ) licentie weg geven
(dus een licentie waarmee je met Unity naar Windows 8 en Windows Phone 8 kan exporteren)
bij hun normale Pro versie, die je toch al moet hebben voor iOS Pro of Android Pro.
Dit samen met 5000 euro aan prijzengeld dat er te winnen valt moet meer games en andere
apps gaan opleveren voor je Surface en natuurlijk ook voor Windows Phone 8
http://blogs.unity3d.com/2013/06/27/build-conference/

Nog een laatste puntje, wil je de Surface Pro vooral als tablet nemen of de Surface RT veel gebruiken met Office, die Touch en Type cover horen niet bij een bepaald apparaat, je hebt gewoon een keuze tussen beide covers. Het artikel en de video review doen nogal of dit niet de bedoeling is.
(alhoewel natuurlijk de Type cover meer bij de Pro past en dde Touch cover meer bij de RT natuurlijk)

[Reactie gewijzigd door Fireblade75 op 29 juni 2013 09:02]

Ik weet niet voor welke doelgroep deze tablet is maar voor een beetje surfen op de bank heeft die een behoorlijk prijskaartje.
Voor gewoon een beetje surfen op de bank moet je ook geen PRO nemen daarvoor voldoet de RT juist uitstekend. Met een heel redelijk prijskaartje.
De Surface RT is niet voor niets een doodgeboren kindje.
Ik zou het liever een niche device willen noemen.
Ik heb 'droid-tabs geprobeerd, maar het is het weer net-niet als je wat meer flexibiliteit richting werk-achtige dingen wil.

Ik heb geen behoefte aan alle x86 OS zaken omdat ik dan inderdaad zoals genoemd liever een wat 'meatier' ding wil, bijvoorbeeld een Yoga.. maar voor 80% van wat ik buiten mijn werk doe is de RT perfect en al helemaal met RT 8.1 erop (ja, dat werkt!)

Even snel een Powershell remoting sessie pakken: check.
Terwijl ik een video/Youtube serie aan het kijken ben (MetroTube :9 ) : check
Ik ben niet beperkt in wat ik wil doen want het is in een handomdraai een Netbook, Tablet, 2nd screen, afstandbediening, mediaplayer, management station, eBook reader in de trein, enz.


Maar wellicht is dat niet voor iedereen weggelegd.
en:
Ik blijf erbij dat Microsoft met de Surface lijn een soort van Reference design heeft willen neerzetten als aanzet c.q. uitdaging aan ODMs.
Dat dat effectief is gebleken was wel te zien op de Build 2013 Keynote, er komt aardig wat leuk spul aan.

[Reactie gewijzigd door alt-92 op 29 juni 2013 13:09]

Hoeveel apps heb je nodig voor surfen dan? De meeste apps hebben ook wel een website, als het toch voornamelijk om het consumeren van informatie gaat.

De store wordt in ieder geval steeds uitgebreider en ook steeds meer Nederlandse apps (of app-alternatieven) zijn beschikbaar. Out of the box gaat het in ieder geval steeds beter met meer applicaties.
En voor games heb je misschien een kleinere keuze, maar je hebt wel weer gewoon Windows 8 (bij de Pro) waar je games op kunt spelen, waardoor het aantal apps/games juist weer veel hoger ligt dan bij Android en iOS samen. Bij de RT komen er ook steeds meer games bij. Maar dat wil niet zeggen dat het maar meteen slecht is omdat je iets niet kunt vinden. Er zit genoeg in om je even bezig te houden.
Ik denk dat dit apparaat een beetje een antwoord is op de beperkingen van een normale tablet. De meningen verschillen erover, maar ik denk nu juist dat de beperkingen van een tablet hun success zijn. Door die beperkingen zijn ze simpel, licht, no-nonsense, erg goede batterijduur, enz.

Het kan weliswaar fijn zijn om af en toe produktiek te zijn (als in content creeeren) op een tablet, maar of dit apparaat daar zo'n ster in is op een klein frotschermpje en matig toetsenbord? Ik heb ook nooit begrepen waarom mobiliteit zo belangrijk is in die tak van sport. Als iets niet in je broekzak past is het niet mobiel. Of je nu 900 gram of het dubbele meetilt, in beide gevallen heb je een tas nodig, en in beide gevallen is het goed te dragen. Mensen doen net alsof ze kilometers per dag rondlopen met zo'n ding, terwijl het meestal van gebouw tot auto is. In dat geval zie ik de combinatie ultrabook + goede smartphone als een betere combinatie.
Het is een smak geld voor een tablet, maar ls je de prijs vergelijkt met de genoemde alternatieven valt het eigenlijk wel mee gezien het hoge niveau van de hardware. Ook ten opzichte van de iPad is hij niet echt duur, want je moet hem eigenlijk vergelijken met de 128 Gb versie die momenteel zo'n 770,- moet opbrengen. De Surface heeft dan ook nog eens 4 maal zoveel werkgeheugen, betere connectiviteit, en de meegeleverde stylus.

Het grote voordeel van een iPad of andere 'traditionele' tablets zit hem echter vooral in het gewicht en ook in het prijsniveau van software, dat héél veel lager ligt dan vergelijkbare pakketten op Windows of OSX. Daar staat dan weer tegenover dat een hoop meer geavanceerde software niet verkrijgbaar is voor gewone tablets.

[Reactie gewijzigd door mmp op 29 juni 2013 10:52]

Allereerst goed dat er eindelijk wat aandacht is voor de Surface Pro op t.net. Het heeft even geduurd maar dan is er toch de review!

Ik ben het verder niet eens met de kwalificatie van "zakelijk" en "professioneel" die t.net aanhoudt. Een TPM chip maakt iets niet "zakelijk". Zakelijk impliceert dat consumenten het ding niet zouden mogen gebruiken ofzo... ik vind dat onzin. Ja het apparaat hinkt op twee gedachten, omdat je het zowel als tablet als laptop kan gebruiken. Maar daarmee lijkt me de use-case toch behoorlijk duidelijk? Namelijk "tablet" of "laptop". Ik snap de verwarring hierover bij de redactie niet zo.

Ikzelf heb mijn tablet ( een Acer W500, ook met Windows 8, die ik eigenlijk weinig gebruikte) en mijn laptop ( een VAIO Z uit 2010, waar Windows 8 niet fatsoenlijk op draait ) weggedaan en er een Surface Pro voor teruggekocht. Hier kan ik alles mee wat ik wil, namelijk; af en toe een beetje op de bank hangen en surfen, python webdevelopment met een ubuntu VM, Windows 8 gaming ( dingen als Great Big War Game, geniaal), Steam gaming (Civ 5 en andere mooie windows games), video, etc.

Wat ik nog mis in de review is een demonstratie van het pennetje. Ik vind één alinea daarover een beetje jammer, want dát is ook één van de use-cases van het apparaat. De tekenaar van de Penny Arcade strips is daar helemaal enthousiast over: http://www.penny-arcade.com/2013/02/22/the-ms-surface-pro. Zie ook http://www.penny-arcade.com/patv/episode/negotiations-8x en http://www.penny-arcade.com/2013/06/26/artwork

Daarnaast was het leuk geweest om de 8.1 preview te installeren en ons een kleine preview daarvan te geven. Ik merk dat 8.1 een aantal fixes heeft met betrekking tot scaling wat zeker van pas komt bij applicaties die niet met scaling in het achterhoofd zijn gemaakt!

En dan nog iets: In het artikel wordt geimpliceerd dat de touch cover voor de Surface RT is en de type cover voor de Surface Pro en dat MS de Type cover zou moeten meeleveren. Het idee is natuurlijk dat je zelf mag zelf kiezen welke je wilt gebruiken, en of je uberhaupt wel een Type/touch cover nodig hebt! Daarom is het handig om ze los te verkopen, anders zou je 8 SKU's moeten gaan leveren:

- Surface Pro 64GB
- Surface Pro 64GB - Touch cover
- Surface Pro 64GB - Type cover
- Surface Pro 128GB
- Surface Pro 128GB - Touch cover
- Surface Pro 128GB - Type cover
- Type cover
- Touch cover
- ( En ook 6 voor de Surface RT )

Dat zorgt er voor dat het voor kopers alleen maar veel moeilijker wordt om diegene te kopen die ze zoeken! Beperk je het echter tot de losse dingen dan zijn het er maar 4 en dat is voor iedereen handiger, niet in het allerminst omdat de Touch en Type cover uitwisselbaar zijn tussen een Surface Pro en een Surface RT, dus dan heb je voor beide Surfaces 6 SKU's vs 14 voor het scenario wat t.net verzint.

- Surface Pro 64GB
- Surface Pro 128GB
- Touch cover
- Type cover
- ( en twee voor beide Surface RT's)

[Reactie gewijzigd door Ramon op 29 juni 2013 11:34]

Precies! Ik ben JUIST op zoek naar een windows 8 tablet met wacom pen. Voor mij als ontwerper kan ik hiermee heel snel schetsen, notities en brainstormsessies samenvoegen zonder ze eerst op papier en dan later digitaal samen te voegen. Wat dat betreft mis ik nog wel de WIDI ondersteuning! Dat lijkt me ook weer super handig! Daarnaast is tekenen met een pen in photoshop gewoon duizend keer beter dan met een tablet, laat staan een muis..

De enige andere win8 tablet met een wacom pen is de samsung ativ smart pc pro en die is net zo duur maar van plastic. Toch jammer dat we zo lang op deze tablet hebben moeten wachten! Worden volgende maand niet al de volgende generatie surfaces aangekondigd?
Wat dat betreft mis ik nog wel de WIDI ondersteuning! Dat lijkt me ook weer super handig!
Windows 8.1 krijgt standaard WiDi-ondersteuning, dus laten we hopen dat dit ook gaat werken op de Surface Pro.
De hardware op de surface pro (marvell wifi chip) ondersteunt geen widi. Ik vraag me dus af of dat via software nog wel van de grond komt op deze versie van de pro.

zie ook: http://answers.microsoft....e2-4c0c-a9d2-abd5dfec0191

WiDi is trouwens een Intel product. Wat 8.1 wel gaat ondersteunen is Miracast, de open standaard van de WiFi Alliance. Dat lijkt me wat dat betreft ook beter dan.

http://en.wikipedia.org/wiki/Miracast

De pen heeft daarentegen een andere driver gehad tot aan Mei, niet een WinTab driver (zoals de Samsung Ativ Smart PC Pro wel vanaf launch had) dus hij deed het nog niet met Photoshop, inmiddels gelukkig wel.

Nu nog even kijken of ze binnenkort al versie 2 gaan uitbrengen..
De enige andere win8 tablet met een wacom pen is de samsung ativ smart pc pro en die is net zo duur maar van plastic.
dell latitude 10?
[...]
dell latitude 10?
Die heeft geen Wacom pen dus valt af.
Gedraagt die pen zich in standaard applicaties (denk: Windows Explorer e.d.) eigenlijk als een muis?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013