Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 85, views: 207.242 •

Conclusie

Samsung gaf met de Galaxy Note-serie tot nu toe een aanzet, maar deze Huawei Ascend Mate is de eerste telefoon van het nieuwe genre heel grote telefoons. Wie toch al niet hield van grotere schermen, moet bij deze telefoon helemaal uit de buurt blijven, maar wie al gecharmeerd was van toestellen als de Galaxy Notes, kan met deze telefoon goed uit de voeten.

Het grote scherm heeft enkele voordelen. Browsen gaat heerlijk en mobiel gamen werkt beter dan bij kleinere modellen. Het formaat heeft echter ook nadelen. Het houdt minder comfortabel vast dan een kleine telefoon en zittend je telefoon in je broekzak stoppen gaat bijzonder lastig. De telefoon gebruiken met één hand is helemaal onmogelijk.

Daarnaast zijn er nog nadelen aan dit specifieke model. Het scherm is mooi en goed gekalibreerd, maar de resolutie is in combinatie met deze beelddiagonaal wel aan de lage kant. Bovendien is de processor niet bepaald je dat. Games haperen door de beperkte gpu en wat dat betreft doen veel telefoons het beter.

Deze telefoon heeft echter een voordeel op alle andere telefoons. Zijn grote behuizing herbergt een voor telefoonbegrippen enorme accu en dat leidt ertoe dat je hem bij licht gebruik meer dan een week kunt gebruiken, een kwart meer dan alle concurrentie.

Wat dat betreft zien we uit naar de golf grote telefoons die eraan komt. Hopelijk zien fabrikanten in dat dit dé kans is om een probleem aan te pakken dat de accu-industrie heeft laten liggen. Het probleem dat sommige telefoons geen dag meegaan, moet met deze generatie tot het verleden gaan behoren. Het is te hopen dat fabrikanten die kans met beide handen aangrijpen.

Pluspunten

  • Superieure accuduur
  • Mooi scherm
  • Behuizing voelt goed

Minpunten

  • Soc schiet vooral grafisch tekort
  • Schermresolutie aan lage kant
  • Te groot voor veel mensen en broekzakken

Eindoordeel

Tweakers zegt: voldoende

Sub-beoordelingen

Featureset Score: 3
Bereik Score: 3
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 3
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 3
Prijs Score: 3

Laagste prijzen voor Huawei Ascend Mate Zwart:
+/-Shoplev.tijdPrijsTotaalPlaats
Score: 2.5YourTablet € 266,-€ 266,-Zeist
Score: 4Topprice24 € 325,-€ 325,-FR Montreuil
Score: 3.5Bol.com € 333,66€ 333,66Utrecht
Score: 4BesteKeus.nl € 345,50€ 345,504 winkels
Score: 3.5Centralpoint.nl € 346,06€ 346,06Amstelveen

Laagste prijzen voor Huawei Ascend Mate Wit:
+/-Shoplev.tijdPrijsTotaalPlaats
Score: 4.5PhoneMarket.nl € 355,-€ 355,-Rotterdam
Score: 4.5ACES Direct | zakelijk € 356,95€ 356,95Tilburg


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (85)

Een telefoon die op het gebied van accucapaciteit en schermdiagonaal de grenzen van de telefoonmarkt verkent. Altijd interessant.

Wat me stoort aan veel vermeende concurrenten van of alternatieven voor de Galaxy Note is dat ze geen pen invoer hebben. Of je dat wilt is natuurlijk persoonlijk, maar voor hen die daar wel naar op zoek zijn is het een gemis. Dat zou in de conclusie en de specs beter belicht kunnen worden. Dit is gewoon een nog grotere telefoon, niet per se een Note concurrent.
Interessant ja. Maar als je ziet hoe weinig zo'n grote accu doet kwa aantal uur extra in vergelijking met de andere telefoons dan vind ik het aardig triest..
Zoals het artikel het al aangeeft: dat maakt voor de eindgebruikers niks uit. Dr eindgebruikers vinden het belangrijker dat de accu langer meegaat, niet dat die per mah minder lang mee gaat.

Zo heb je hier de azijnpissers die klagen dat de smartphones te kort meegaan, en nu jij die klaagt dat hij onzuinig met de mah omgaat?? 20u met intensief gebruik is lang, 1 week bij normaal gebruik is helemaal lekker....
Ik ben blij met elke telefoon die mijn mijn gebruik (redelijk intensief) ongeveer 16 uur haalt. Zo lang ben ik gemiddeld namelijk wakker op een dag. 's Nachts ligt hij sowieso aan de lader, of er nou 80% of 10% accuvulling in zit.

Met mijn S1 was het op het einde van de dag altijd net wel of net niet. Mijn S3 haalt het redelijk eenvoudig, die is meestal nog 30% vol. Meer capaciteit hoef ik echt niet, altijd wel een stopcontact in de buurt 's nachts.
Het beÔnvloedt de prijs en grootte van het toestel. Het maakt dus wel degelijk uit.

[Reactie gewijzigd door guusert op 24 juni 2013 12:55]

Ik ben met een paar stuken in deze review helemaal niet eens, en dat is met de GPU, en de Hooft menu.

Ik heb de Huawei Honor 2 U9508 2GB (de Huawei Ascend G615 is pressies het zelfde als de Huawei Honor 2 U9508 maar dan met 1 GB Ram en word in Europa verkocht), en die heeft pressies de zelfde Hardware alleen dan met een 4.5" scherm en 2 flitsen op de achterkant voor de camera.

De GPU is juist erg snel, sneller dan de Nvidia Tegra 3, alleen spelen niet alle spellen goed op deze GPU, zijn niet goed geoptimaliseerd.

Want er zijn zat spellen waar hij juist erg snel en goed in draait (Ja ook 3D games), en Huawei heeft laats nog een update voor de Huawei Honor 2 U9508 en Huawei Ascend G615 uitgebracht (B550 Official Android 4.1.2) wat er voor zorgt dat meer spellen het doen of goed doen, maar nog niet alle spellen.

En als je simpel even Apex Launcher er op zet met Play Store (is gratis) heb je je hooft menu weer terug en doet hij het fantastisch.

En ik snap ook niet dat er nog steeds na ruim een half jaar (voor de Huawei Honor 2 U9508 2GB), en ruim 2 maanden 12 april 2013 niet een review is gemaakt van Huawei Ascend G615, en een stuk goedkoper is dan deze telefoon, § 280,90 voor de Huawei Ascend G615, en § 227,80 voor de Huawei Honor 2 U9508 2GB.


En de spellen die ik speel en het erg goed doen is de 3D spellen ShadowGun en The Bard's Tale, maar de spellen Bad Piggies en Bloody Dungeons en Grabatron en Rayman Jungle Run en Temple Run 2 en Anomaly Warzone Earth HD, en nog veel meer die het wel goed doen en wel geoptimaliseerd zijn voor deze GPU.
Ja maar het gaat er niet om hoe snel een GPU is, het gaat erom hoe snel die werkt. Als die spellen niet werken, dan schiet die GPU gewoon te kort.

Kijk naar W8 RT, lovende reactie krijgt het, maar veel mensen ergeren zich aan het tekort aan Apps. Nu kan je zeggen, dat is niet een issue van die apparaten of het OS, maar puntje bij paaltje kan jij dus niet, ik noem maar wat, Temple Run downloaden, dus is het product als geheel minder goed.

Verder zijn die accuprestaties natuurlijk geweldig!
Ja maar dat betekent nog steeds NIET dat de GPU traag is en dat is wat Tweakers zegt, want dat is hij zeker niet, alleen is de support niet zo best in veel spellen, en Huawei is het met een omweg aan het doen zo dat even goed die spellen het dan wel goed doet op deze GPU, alleen jammer genoeg kost dat wat tijd, maar het is de spel makkers die de spellen niet in orde maken zo dat ze het ook goed doen op deze GPU.

Maar er zijn genoeg spelmakers die wel de spellen goed makken zodat er goed gebruik gemaakt word van de 16 Core GPU van deze telefoon.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 25 juni 2013 21:34]

Ja maar het gaat er niet om hoe snel een GPU is, het gaat erom hoe snel die werkt. Als die spellen niet werken, dan schiet die GPU gewoon te kort.

Kijk naar W8 RT, lovende reactie krijgt het, maar veel mensen ergeren zich aan het tekort aan Apps. Nu kan je zeggen, dat is niet een issue van die apparaten of het OS, maar puntje bij paaltje kan jij dus niet, ik noem maar wat, Temple Run downloaden, dus is het product als geheel minder goed.

Verder zijn die accuprestaties natuurlijk geweldig!
Huawei staat nog niet bepaald bekend om zijn energie-efficiency in telefoons. Mogelijk dat het door de skin komt, of door de eigen processor, maar feit is dat het ding waarschijnlijk meer sap trekt dan een andere telefoon en mede daarom een dikkere accu mee heeft gekregen. Toch, op het einde van de dag zijn die extra uurtjes accu altijd welkom.

Daarbij betekent 50% meer accu natuurlijk niet ook meteen 50% langer gebruik. Als je met een 2x zo grote accu ongeveer 50% meer verbruik haalt, dan heb je het redelijk voor elkaar volgens mij. 2 accu's van 2000 Mah zullen altijd langer meegaan dan 1 accu van 4000 Mah.
Feit is dat steeds meer mensen naar specs kijken en niet naar wat die specs betekenen voor het toestel dat ze kopen. Dat geldt voor telefoons, maar ook voor stofzuigers, koelkasten, televisies, box-spring bedden.

[Reactie gewijzigd door Hoppa! op 24 juni 2013 08:49]

Volgens mij is het niet zo dat steeds meer mensen naar specs kijken. Ongeveer elke iPhone koper slaat de specs over. In het Nokia tijdperk werd er ook naar specs gekeken, al ging het toen niet verder dan camera -> ja/nee kleurenscherm -> ja/nee kleur van het toestel, welke grootte, wap -> ja/nee etc.
Idd, goed voorbeeld vind ik de nexus4. Ik heb die zelf ook en na een andere kernel en lager voltages is hij bijzonder zuinig geworden. 6 uur scherm aan tijd is gewoon mogelijk. Ik vind het meer dan voldoende om mee te kunnen werken. Maar aan de andere kant: stel je voor als toestellen met zoveel accu capaciteit het software matig wat beter krijgen.
Toch is het een lapmiddel.

Blijkbaar verbruiken de componenten teveel cq de capaciteit is te klein. Een van de manieren om het op te lossen is om bepaalde componenten gewoon achterwege te laten, geen extra geheugen, geen extra aansluiting maar dat zijn limieten.

Daarnaast wordt de software steeds ook steeds bloater. Om de haverklap wordt er connecties gemaakt waarbij tevens de soc wordt geactiveerd wat de grootste verbruiker is.
Wat me stoort aan veel vermeende concurrenten van of alternatieven voor de Galaxy Note is dat ze geen pen invoer hebben
Asus Fonepad Note heeft toch ook een pen invoer?
Dus het is er wel

[Reactie gewijzigd door Pim_t op 24 juni 2013 22:04]

Leuk toestelletje voor het geld. Of ja, toestelletje. Het is natuurlijk een heel toestel en daar moet je maar zin in hebben. Als telefoon zou hij voor mij te groot zijn (mijn S3 is echt de limiet wat dat betreft) en als tablet vind ik hem te klein.

Maar goed, er is zeker een doelgroep voor. Ook leuk dat hij standaard met een soort Miui komt. Ik heb zo'n appdrawer als standaard in Android zit altijd een beetje overdreven gevonden. Tel daar bij op dat je in nieuwe Android-versies ook allerlei meuk in je lockscreens kunt zetten en het wordt mij allemaal een tikkie te onoverzichtelijk en gefragmenteerd. Miui is dan toch wel een verademing, al moet je wel van het cartooneske houden dat er omheen hangt (maar met skins weg te toveren is natuurlijk).

Huawei zet in ieder geval mooie toestellen neer voor een schappelijke prijs. Natuurlijk, minder performance dan de toestellen van Samsung (die § 150,- duurder zijn), maar toch gewoon toestellen die tegen de onerkant van het topsegment aanschurken.
OK, tijd om een nieuwe trend te starten: handtassen voor mannen, want dit wil ik niet in mijn broekzakken stoppen. :o
Is dat in Zuid-Europa niet al hip? Misschien komt het overwaaien. Of zo'n clip die je aan je broek moet doen? :')
Ik denk dat je een holster wilt of onder je arm of aan je been.

Ach met wat propppen duw je ook een nexus 7 in je broek.
Ik vind dit toestel best goed gelukt. Ik ben alleen wel benieuwd hoe groot hij in het echt is. Ik ben zelf een Note 1 en 2 gebruiker. De Note 2 was wat smaller maar wel langer dan zijn voorganger. Persoonlijk vind ik het formaat van een Note 2 wel prettig maar het moet voor mij niet veel groter worden.

Daarom hoop ik dat er ook een telefoon komt die +- even groot is als de Note 2 maar toch een groter scherm heeft (5,8-6") Volgens mij moet dat makkelijk kunnen als ik zie hoe dik de randen van de Note 2 zijn. En vooral boven en onder kan er veel bespaart worden.

Maar ik vind zo'n groot scherm echt geweldig! daardoor maak ik veel sneller gebruik van internet om even wat dingen na te lezen. Op zo'n klein scherm 4,3" en kleiner vind ik dat toch minder prettig lezen.

Maar hij moet wel een beetje gemakkelijk in de broekzak passen. anders kun je net zo goed een 10" tablet in je tas mee gaan nemen. Bij de Note 2 gaat dat prima. Ik ben benieuwd hoe dat bij deze in de praktijk zal zijn. (sommige mensen hebben al problemen om de note 2 in de broekzak te krijgen. Dus het ligt er aan wat voor een broeken je draagt.) Ik wil deze wel een keer gaan bekijken om een idee te krijgen van het formaat waar veel fabrikanten heen gaan.

Ik ben bang dat dit voor mij net wat te veel van het goede gaat zijn. Maar er zal zeker een markt voor zijn. Met mijn Note 1 en 2 werd ik ook vaak bespot (heb je je tablet mee genomen, heey de koelkast is weer in) toen iedereen nog 3,7 en 4,3" had. Maar tegenwoordig lopen genoeg mensen met 4,8 en 5" rond. het blijkt dus dat mensen toch wat groters willen en dat ook prettig vinden. Dus zo gek was mijn idee nog niet toen ik van de HD2 (die voor zijn tijd de grootste was) naar de Note1 ging.
HTC is toch de aartsvijand van Samsung? Of ben ik nou gek... :?
Dat ligt er aan hoe je het bekijkt. In de 'Desire' tegen 'Galaxy S' tijd zeker wel, maar als je nu naar de verkoopcijfers wereldwijd kijkt, dan zitten Samsung en Huawei dichter bijelkaar.
Heb zelf twee weken geleden een Vivo Xplay aangeschaft. Als je een mooi toestel wilt met een 5.7 inch fhd scherm en een snapdragon 600 processor voor een prijs van 400 euro is het de overweging waard.
Net even opgezocht. Ziet er inderdaad netjes uit. En heeft ook leuke hardware specs. Vind hem wel veel weg hebben van een Samsung Galaxy S3.

Ik ben zelf ook erg nieuwsgierig naar de Note 3 en natuurlijk de HTC. Als die HTC ook boomsound en zo krijgt en hopelijk wel een SD kaart optie heeft wordt het die waarschijnlijk en gaat de Note 2 er uit.

Me broertje heeft nu een HTC one. Dat geluid is echt geweldig vergeleken met de Note 2.
En ik gebruik de speaker vrij vaak. De enige twee nadelen aan de HTC One zijn. Maar 4,7" dat is voor mij na 2 jaar Note 1 en 2 gebruiker te zijn geweest te klein. En geen SD kaart optie. Ik heb nu nog maar iets van 20GB vrij van de 16 + 64GB die ik totaal beschikbaar heb.
Raar dat misschien wel de grootste concurrent (de Asus Fonepad) niet wordt meegenomen. Die heeft een 4270 mAh accu en een zuiniger chip, dus zou in theorie nog beter moeten zijn. Bovendien is hij bijzonder scherp (229 euro) geprijsd.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juni 2013 09:44]

We zijn nog niet klaar met de review van de FonePad. Bovendien geldt daar het probleem van de breedte: hij is 12cm breed en daarmee past hij in veel broekzakken niet; zo breed zijn broekzakken niet ;) Of we dat dus nog als telefoon moeten zien ...

[Reactie gewijzigd door arnoudwokke op 24 juni 2013 10:01]

120 centimeter zelfs? Dat is een serieus breed exemplaar. :+

(ah gefixed ;) ) maar idd, de Fonepad is nog een slagje groter dan de Mate. Toch is het zeker een alternatief te noemen (meer dan een Optimus G of Ascend P2), dit soort mega-phones zal je toch vooral met een Bluetooth of bedrade headset gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 24 juni 2013 14:51]

die past niet eens in mijn rugzak! 8)7
Ik blijf het indrukwekkend vinden hoe hoog die iPhone 5 scoort. Ik ben absoluut geen fanboy, maar ik moet bekennen, ik vind het echt zeer netjes wat ze uit relatief zo weinig mah weten te halen. Natuurlijk, het scherm is kleiner, dat klopt, maar ik zou het fijn vinden als ik met mijn huidige telefoon, Lumia 920, een hele dag op 1 accu zou kunnen.

Daarbij moet ik ook zeggen dat de accuduur veel te maken kan hebben met de vormgeving van de apps die erop draaien. Met WP8 kun je bijvoorbeeld best makkelijk zeggen, als je whatsapp gebruikt is je telefoon zo leeg! Bij 'intensief' whatsapp gebruik zal een WP8 toestel niet meer dan 3 uur uithouden, op laagste helderheid, alleen op 3G. Bar slecht eigenlijk. Bij android en iOS is er een goed doorontwikkelde versie van whatsapp verkrijgbaar waardoor dit probleem er niet is.
Ik denk dat je daar de spijker op de kop slaat. Bij Apple staat de gebruikerservaring voorop en is er dus een veel uitgebreidere controle op bijvoorbeeld apps die verschijnen in de store.
Mogelijk is efficient omgaan met de accu ťťn van de dingen waar Apple ook naar kijkt. Daar is dan absoluut iets voor te zeggen natuurlijk. Bij Android hoor je nogal eens verhalen over apps die op de achtergrond de accu leegtrekken en voor bloedhete telefoons zorgen.

Daarbij stamt het huidige iOs natuurlijk nog uit het stenen tijdperk, de Iphone heeft zich, softwarematig, natuurlijk niet zo sterk geŽvolueerd als Android (wat overigens niet perse iets slechts is). Daarbij heb ik sowieso bij Android het idee dat terugdringen van het accuverbruik nooit echt een issue is geweest. Het lijkt een zeer inefficiŽnt OS.

Toch verkies ik nog altijd Android boven iOS, om heel veel andere redenen. Maar het is indrukwekkend, wat je zegt. Voeg aan een iPhone een 2100 Mah accu toe zoals in de Galaxy S3 en je kunt er met gemak 2 dagen intensief gebruik op halen, zo lijkt het.
Ik weet niet hoe het er nu voor staat maar Apple deed gewoon dingen vooral niet om accupower te besparen. Gebrek aan dingen als multitasken zijn daar een pijnlijk voorbeeld van. Zo kan je het truucje op Android wel reproduceren. In anddoid zijn overigens ook spongen gemaakt met het verlengen van de accuduur, zonder enige twijvel.
"Ik blijf het indrukwekkend vinden hoe hoog die iPhone 5 scoort."

Ik blijf het vooral raar vinden.. Ik heb de iPhone 5 ook gehad en daarmee haalde ik de dag zeker niet. Nu met mijn Note 2 haal ik de dag makkelijk en heb ik minimaal nog 20% over als ik mijn mandje in ga.

En dat met precies hetzelfde gebruik (misschien gebruik ik de Note 2 nog wel meer).
Klopt, ik haal 8 uur schermtijd op mijn Galaxy Note II met een actieve WiFi verbinding.
Dat ga je echt niet halen als iPhone 5 gebruiker (dat zie ik alleen al bij een vriend van mij).

https://doc-0g-bc-docs.go...Hc?h=16653014193614665626
Je vindt het raar dat een telefoon met een 2x zo grote accu het langer uithoudt?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Tablets Nokia Websites en communities Lumia Smartphones Laptops Sony Apple Games Politiek en recht

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013