Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 91 reacties

Voorlopige conclusie

De gameplay van Grid 2, in combinatie met de tot intense competitie uitnodigende spelmodi, maken het spel zelfs in niet afgeronde toestand al flink verslavend. Niemand zal het rijgedrag van de auto's in Grid 2 als erg realistisch aanmerken, maar uiteindelijk rijdt het wel gewoon soepel. Het is leuk om te zien dat Codemasters na jaren weer eens kiest voor een verhaal in de singleplayer, al vrezen we wel vast voor een al te voorspelbaar plot. De sleutel tot succes en de voornaamste herspeelwaarde zullen echter in de multiplayer-modus liggen, met het Rivals-systeem als belangrijkste wapen om de vaart erin te houden. Gelukkig komt Grid 2 eind deze maand op de markt, want wij hebben er nu al heel veel zin in.

Titel GRID 2 Box Prince of Persia
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Codemasters
Uitgever Codemasters
(Distributie: Namco Bandai Partners)
Releasedatum 31 mei 2013

Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2Grid 2

Lees ook de gebruikersreview

Populaire gebruikersreview

Alle gebruikersreviews over:


Door Jurian Ubachs

- Redacteur

Jurian werkt sinds 2008 bij Tweakers, maar bouwde voor die tijd al ruime review-ervaring op bij onder meer InsideGamer. Hij heeft een voorliefde voor rpg's en sportgames, maar is van alle markten wel thuis, al vindt hij mmorpg's stiekem iets te tijdrovend om echt goed mee aan de slag te gaan. Om te zorgen dat hij een gefundeerde mening over de geteste spellen kan geven, speelt hij vaak thuis verder of vliegt hij naar de andere kant van de wereld om de informatie uit eerste hand te horen.

Reacties (91)

Reactiefilter:-191090+155+27+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ongetwijfeld iemand die zich afvraagt wat de muziek in het eerste filmpje is: http://www.youtube.com/watch?v=3Yuqxl284cg
Jep, hier was ik naar opzoek, thanks! :)
Leuk! GRiD wordt hier nog altijd gespeeld op menig LAN party met veel plezier.
Dit worden weer lange en late uurtjes!
Sowieso ben je wel een tijdje zoet met de singleplayer van GRID2 maar ik vermoed dat je oneindig veel tijd zal besteden aan de multiplayer. Naar verluidt is de campaign ongeveer 30 uur lang ervanuitgaande dat je niet steeds laatste eindigt en enige skills in huis hebt om bepaalde zaken goed uit te voeren op het circuit.

Grote voordeel is dat de laadtijden van GRID2 niet meer bestaan op het moment dat je een event gestart hebt. Opnieuw starten is nog maar 2 seconden werk en ook de rewind-functie, om een klein foutje even te corrigeren, is grondig onder handen genomen om gemakkelijker "de snelheid" in het spel te houden.
Iemand al een lijst met wagens ?
Op IGN is al een lijst gepubliceerd: http://www.ign.com/wikis/grid-2/The_Cars
Als je op de desbetreffende Tier klikt, krijg je de auto's te zien. ;)
Ik hoop wel dat die lijst niet compleet is want bij grid 1 waren er 47 autos.
De lijst is met zekerheid niet compleet. O.a. de Nissan Skyline R34 , Alfa Romeo 4C, Bac Mono en Ariel Atom staan er niet tussen.
Is er wel een motor kap view?
als je het filmpje had gekeken, had je gezien dat die er wel is. Het spel ontbreekt echter aan een cockpit view.

--edit--
bij de screenshots zie je zelfs als een motorkap view
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumb/1367226500.jpeg

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 2 mei 2013 09:47]

"Schoenmaker, blijf bij je leest" wordt wederom bewezen als een valide uitdrukking.
"Schoenmaker, blijf bij je leest" wordt wederom bewezen als een valide uitdrukking.
Even denken; GRID1, DiRT, F1-series... Allemaal relatief arcade-achtige aanpak maar met voldoende opties om realistischer te rijden, ook te besturen door mensen met 2 linkerhanden op een monochroom-beeldscherm en allen bestsellers cross-platform. Ik zie niet geheel het probleem wat je probeert te schetsen met "bij de leest blijven".

CodeMasters heeft een historie van heleboel racegames en deze is er wederom eentje in exact dezelfde lijn. Daarbij, maar mogelijk dat ik het verkeerd interpreteer, wordt GRID1 nog steeds door veel mensen gespeeld en dus gewaardeerd dus qua longevity in multiplayer, is er zeker wat voor te zeggen.

RaceNet is ook een zeer leuke toevoeging en zeker de laptimes kunnen een verslavende werking hebben op vrienden onderling, zoals ook in het artikel staat. Persoonlijk ben ik met een paar vrienden erg snel in F1 2012 op de XBOX en juist RaceNet levert die extra info (tijden, ghosts, wel/geen assists) om te bekijken hoe je sneller kan worden.

GRID2 is wat mij betreft een verplichte pre-order als je de eerder versie hebt gespeeld alsook fan bent van de (gehele) DiRT-reeks.

[Reactie gewijzigd door MAX3400 op 1 mei 2013 16:45]

Zet GRID 1 asjeblieft niet in hetzelfde rijtje als Dirt.

Het was zeker geen sim, maar je moest wel een beetje controle over je wagen uitoefenen. Dat is in Dirt absoluut niet het geval; veel erger nog, in Dirt plakt je wagen duizend keer vaster aan de weg dan in GRID 1. Dat is gewoon je reinste onzin in een rally game. Codemasters maakt sinds ze met Kon-ik-maar-rally-rijden Block (de man kan leuke trucjes uithalen, maar rally rijden kan hij voor geen meter, amateur eerste klasse) geen leuke rally games meer. Grappig genoeg was verleden jaar juist WRC 3, waarvan de voorgangers zo bar slecht waren, veel leuker en had het veel meer gemeen met de oude CMR games dan Dirt.

F1 2011 was ook gewoon ronduit slecht; 2012 was beter, maar werd geplaagd door allerlei andere (technische) problemen. En nog steeds niet zo amusant als GRID 1.


En dit is ook zeker geen verplichte pre-order voor liefhebbers van de eerste game. Alleen al het feit dat er geen cockpit view is maakt het voor mij al lastig. Daarnaast zijn alle beelden tot nu toe ook erg negatief wat betreft het rijgedrag van de wagens; full throttle de bocht door zonder daarbij echt grip te verliezen. Dat hoef je in het eerste deel niet te proberen, full throttle in een van de snellere wagens (of gewoon elke RWD wagen) zorg er voor dat jij gewoon in een spin raakt.

Maar vooral het gebrek aan een cockpit view maakt het erg vervelend. Bonnet cams zijn gewoon onnatuurlijk (stel je maar eens voor hoe dat er in het echt uitziet 8)7) dus dan ben ik persoonlijk al direct aangewezen op de bumper cam, want externe camera's vind ik ook niet prettig. GRID 1 heb ik me goed mee vermaakt, maar deze ziet er niet naar uit dat hij even leuk is; ik verwacht geen demo, dus die ga ik maar op een andere *ahem* manier uitproberen.

[Reactie gewijzigd door Werelds op 1 mei 2013 19:53]

Ik moet je toch even tegenspreken :) Meningen verschillen natuurlijk, dus prima als je Grid leuker vindt, maar ik vind het realisme van Dirt (2) toch heel aardig!

Ik speel normaal veel LFS (een 'echte sim') dus snap intussen wel een beetje hoe auto's 'horen aan te voelen'. Vandaar dat ik wel durf te beweren dat Dirt 2 het zo slecht nog niet doet voor een arcade/sim hybrid (wat codemasters' bedoeling zal zijn geweest, zoals bij hun meeste games). Hun F1 games vind ik wat dat betreft veel minder realistisch aanvoelen.

Misschien gaan de snellere auto's in Dirt 2 wat sneller door de bocht dan in werkelijkheid, maar het gevoel is zo mooi - je merkt dat je met stuurtje en pedalen zoveel creativiteit kan uitoefenen :) Gas half open in een lange bocht, even een korte trap op de rem om je achterkant de bocht om te gooien, een snelle stuurbeweging om een foutje te herstellen, je kunt echt creatief rijden met dat spel! Ben er maandenlang verslaafd aan geweest.

Dus hmja, ik ben geen echte rally-coureur, maar ik durf wel te beweren - ook als ik het vergelijk met het echt realistiche LFS - dat het toch wat underrated is (hoor veel mensen klagen over het arcade gehalte). Maar Dirt 2, als je een stuurtje hebt, geef het eens een kans :)

Als ik nog even mag spammen, hier mijn recordtijd op Kroatie lang :Y) http://www.youtube.com/watch?v=-f9XueehgXw

Hoop dat Grid 2 net zo'n combo van arcade en simulatie biedt, dan heb ik er weer een verslaving bij :)

[Reactie gewijzigd door bazkie_botsauto op 2 mei 2013 04:19]

De hele Dirt-serie is vergeleken met de Colin McRae-serie een slap aftrek van het werkelijke rally racen.

Ik heb CMR04 (de laatste Colin McRae) jaren gespeeld. Er zijn een aantal grote verschillen:

- Alle tracks in CMR04 zijn gebaseerd op echte rally parkoersen. In Dirt is het aantal "rally" parkoersen meer dan gehalveerd, en bestaat de rest van de spel uit Amerikaanse actie (lees domme actie).

- De auto's in CMR04 mogen dan niet de schoonheidsprijs verdienen, qua handling en damage zijn ze een stuk realistischer. Breken bij het minst op geringste foutje uit, remweg afhankelijk van ondergrond. In Dirt zit de auto aan de weg vastgelijmd, en heeft een absurd korte remweg.

- Dan de wat kleinere ergernissen. Wie heeft die career mode toch bedacht, zo jammer. Alsof je na een keer alle tracks te hebben doorlopen met alle hulpmiddelen op easy ineens Ken Block bent (die overigens geen deuk in een pakje boter rijdt).

- De online modus was in CMR04 simpel. Je kon een pooltje starten of joinen en gaan. Chatje erbij. Je ziet de ghosts van de andere spelers. Na Dirt 1 heb ik het niet eens meer geprobeerd. Je zag volgens mij niet eens een ghost van de andere spelers, dat was nou juist de fun.

- Het uiterlijk is uiteraard een pluspuntje voor de nieuwere Dirt series, maar dat is in mijn ogen ondergeschikt aan de gameplay die in CMR04 gewoon veel beter was.
Scandinavian flicks laten zich niet uitvoeren in Dirt tenzij je je setup helemaal los gooit (dat deed ik dus ook..bij elke race). Dat zegt wat mij betreft genoeg; probeer het maar eens in LFS, daar kun je zelfs met de XF GTI zonder al te veel gezeur gewoon een flick uitvoeren. En als je alles los gooit is hij amper onder controle te houden. De wagens liggen gewoon veel te vast op de weg in Dirt 2.

Dat is even afgezien van het feit dat de meeste tracks veel te breed zijn. Ik raad je echt aan om WRC 3 van vorig jaar eens te proberen, ik denk dat je mijn punt dan wel ziet; je zult daar veel meer plezier aan beleven (vooral als je een stuur hebt) en dat spel heeft hetzelfde arcade gehalte als GRID 1 en de oude CMR games :)
Idd ik ben absoluut geen fan van racegames maar GRID 1 heb ik helemaal grijsgespeeld en met vrienden speel ik nog regelmatig de multiplayer.
Knap dat jij de MP van GRID nog kan spelen, aangezien Codemasters de servers al ruim een jaar geleden offline heeft gehaald.
OT: ik kijk enorm uit naar deze game. Het wordt weer een Codemasters game als we gewend zijn, perfecte balans tussen arcade en realisme. Daar moeten ze aan vasthouden en dat doen ze gelukkig ook.
GRID ondersteunt volgens mij gewoon multiplayer over LAN...

Anyway, ziet er weer heerlijk uit :)
Als het een beetje meezit met de financiŽn binnenkort misschien een mooi moment om eindelijk eens een G27 met wheelstand pro te scoren :P
Fout. Beter eerst checken dan pas roepen. Xbox draait nog keurig.
Tunngle gebruiken, en ingame LAN game kiezen. Ik race zelf regelmatig online GRID met vrienden op deze manier.
Persoonlijk vind ik 't jammer dat ze de stap hebben gemaakt van Colin McRae Rally naar Dirt (1). Ik vond puur rally echt wel beter dan alle verschillende behendigheden die in Dirt zitten.
De rij ervaring was in Dirt 1 ook al heel er goed (als je systeem het toen aankon tenminste) maar ik miste toch de precisie van de vroegere Rally versies. Toen ik Grid 1 in een of andere sale had opgepikt was ik ook aangenaam verrast van de kwaliteit van het spel.

Na 't kijken van deze video, kan ik ook haast niet wachten tot die er is. Het is inderdaad een must have als je een beetje wil racen op pc, daar is het voor de rest redelijk stil (F1 kan ik helemaal niet, dus da's gelijk een grote tak die wegvalt).

Voor de mede pc gamers, op Steam kan je 'm al eventjes in pre-order zetten. Je krijgt momenteel 10% korting (van de Steam prijs, zal in je buurt winkel ongetwijfeld goedkoper zijn) alsook nog enkele pre-purchase rewards in de vorm van racing packs en zelfs Grid 1 als die het beoogde aantal behaald. Ik weet niet of je rechtstreeks mag linken naar een commerciele site, maar staat normaal gesproken al op de frontpage.
Gutanoth geeft toch alleen maar aan dat als de schoenmaker bij zijn lees blijft (lees: codemaster lekker racegames gaat/blijft maken) er een beter resultaat komt dan wanneer ze allerlei rare titels in de markt gaan zetten?
Gutanoth schreef:
"Schoenmaker, blijf bij je leest" wordt wederom bewezen als een valide uitdrukking.
MAX3400 schreef:
Even denken; GRID1, DiRT, F1-series... Allemaal relatief arcade-achtige aanpak maar met voldoende opties om realistischer te rijden, ook te besturen door mensen met 2 linkerhanden op een monochroom-beeldscherm en allen bestsellers cross-platform. Ik zie niet geheel het probleem wat je probeert te schetsen met "bij de leest blijven".
Ik neem dan ook aan dat Gutanoth bedoelt dat Codemasters inderdaad beter racegames kan maken, dan middelmatige games in andere genres, zoals op de eerste pagina van het artikel besproken wordt.
Mooi spel alleen jammer dat er geen cockpit view meer is. Ik dwong mezelf in singleplayer er altijd mee te spelen omdat het gewoonweg leuker is. Ik had zelfs het liefste gezien dat deze viewmode werd afgedwongen gezien 3th person superieur is maar gewoonweg minder leuk. Hebben ze de de viewmode helemaal weggelaten :<
Yep. Vooral in singleplayer was het echt een stuk meer "immersive"
Snap ook niet goed waarom ze de cockpit view weg hebben gelaten. Okť de meeste mensen maken er geen gebruik van, maar er is toch wel degelijk een grote groep mensen die de view zeer kunnen waarderen. Daarnaast, hoeveel moeite is het nou om die view erin te stoppen? Niet al te groot lijkt me..
Het werd helemaal niet veel gebruikt (hence de reden om het te laten droppen) en het is wel degelijk veel moeite want je moet ook de binnenkant van een auto in model brengen. Dat vergt zeker wat tijd en nu kunnen ze dus meer auto's in de game stoppen en de rest ook met meer detail bekleden.
De voornaamste rede dat het niet veel gebruikt wordt is omdat het minder efficiŽnt werkt, Ik denk zelf dat veel mensen het juist leuk zullen vinden als zoiets verplicht is of ten minste in hard mode verplicht is of zoiets.
Zelf ben ik fervent voorstander van de cockpit-view. Vroeger speelde ik racegames meestal 3rd-person, maar sinds ik een rijbewijs heb eigenlijk alleen nog maar in de cockpit. Voelt eigenlijk een stuk vertrouwder en het speelt gewoon lekkerder (en realistischer).
Grid kreeg veel negatieve reacties uit de community. Het was een slechte game met slechte physics. Ik ben het er mee eens dat de physics idd slecht waren. Dit maakte het echter niet per definitie een slechte game. de rest van de game was namelijk enorm goed uitgewerkt. je kon sponsors aantrekken en jezelf opwerken in het racewereldje dat werd neergezet. Daarbij kwam ook nog eens dat met de muziek en de prachtige menu's een speciaal sfeertje werd neergezet.

Wat betreft de physics. Ik ben niet vies van semi realistische of arcade handling van auto's. De auto's van Grid voelden simpelweg verkeerd aan. Als ze dezelfde route gaan als met Dirt, dan belooft het een lekker aanvoelende game te worden.
Ik vond zelf de handling anders prima. Er was wel veel commentaar, maar dat had vooral te maken met de full-realism fanboys die niet kregen wat ze wilden.
Komt ook, omdat Grid de opvolger is/was van TOCA/DTM-driver. Daar was het realisme toch wel een stukje hoger. Maar net als Dirt, is het meer richting arcade gegaan, zonder meteen in NFS over te gaan qua physics/handling.
De physics van Dirt 3 vind ik ook erg goed :)
Zo`n beetje het mooiste weersysteem wat ik gespeeld heb.

[Reactie gewijzigd door Rass op 1 mei 2013 16:43]

What is the maximum amount of drivers online?
12

What are the maximum laps we can set?
5, but for a longer experience you can have an endurance event (up to 40minutes)

Can we choose game modes?
Yes

Can we choose to have private or open lobbies?
... Yes, you can select the lobby as either private or open, choice is yours.

Can we invite friends to lobbies?
Yes

Can we kick people?
Yes

What game modes are there in multiplayer?
You'll be able to take part in Endurance, Drift, Touge, Checkpoint, face off, Time Attack, Overtake, Power Lap and of course...Race (including LiveRoutes™ on our city tracks).

Can we spectate an event?
Yes you can, as long as you're in the lobby you can spectate if you arrive late or retire

What options will we have in the lobby?
Some of the options you'll have are as follows:

Session visibility (open / closed)
End Race Timer (how long after the first car finishes does the event finish)
GRID order (Previous race / event standings / event standings reversed / random / XP)
Collisions (on/off)
Damage (visual / full / off)
Flashback (how many are allowed)
Force manual gears
Impact ratings (our new matchmaking system that helps distinguise between clean and rough drivers)
Race type
Vehicle tier
Number of Rounds
AI drivers (what difficulty they are)
Will RaceNet be a part of the multiplayer?
Yes it will,

Hier een opsomming die ik nog online vind....
Het puntje Can we kick people zint me alleen niet zo....ben benieuwd of je zomaar gekicked kan worden mocht je een foutje maken op de track...Of als je juist goed bent dat je gekicked word als men denkt dat je cheat ofzo....
Het puntje Can we kick people zint me alleen niet zo....ben benieuwd of je zomaar gekicked kan worden mocht je een foutje maken op de track...Of als je juist goed bent dat je gekicked word als men denkt dat je cheat ofzo....

Eigenlijk zijn alle opties hetzelfde als bij dirt3, daar had je ook lobbies met al deze opties en kon je ook iemand eruit kicken, dat heeft als voordeel dat je plaats kan maken voor een vriend als jij degene bent die de lobbie host.
Verder kan je inderdaad gekicked worden als je irritant rijdt (expres beuken e.d.), over de microfoon gaat lopen schreeuwen of andere ongein.
Ik heb bij dirt3 nog nooit gehad dat ik gekicked ben en als je je netjes gedraagt zal dat ook bijna niet gebeuren.
Mocht dat wel het geval zijn, dan kan je zelf de host worden en bepaal jij met wie je wil rijden.

Ik heb grid2 in de preorder staan, en ik hoop dat het minstens net zo lekker rijdt als grid1 en dat ze de multiplayer wat langer online laten.

(edit: je kan alleen gekicked worden als je terug bent in de lobbie, dus nadat alle races voorbij zijn en je punten binnen zijn, je hoeft dus niet bang te zin dat je er tijdens een race uitvliegt)

[Reactie gewijzigd door paazei op 1 mei 2013 16:11]

Voor de mensen die zich misschien afvragen waar hij de info vandaan heeft: http://community.codemast...ussion-Thread/td-p/233966

Het zou overigens beter zijn als je meteen de bron er bij vermeld en dit geld voor iedereen. Op die manier is de betrouwbaarheid wat beter te verifiŽren.

[Reactie gewijzigd door qlum op 1 mei 2013 21:16]

Zoals ik al bij het filmpje zelf heb gepost:
Graag meer info over de co-op mogelijkheden van de campaign en de races.

Sinds f1 2011 kun je AI toevoegen aan de multiplayer grid en zo het veld vullen. Zo kun je "samen" tegen 22 andere racers rijden. Dit raced leuker dan 1 op 1 en het zorgt altijd voor spannende races (ivm het aan te passen niveau van de ai).

Ook geen last van "idioten".
Ik ga er vanuit dat Collisions (on/off) ook de optie "Forward" heeft. Dat waren ze bij Grid 1 vergeten en die modus is er later bijgepatched. Zelfs een ezel... ;).

(Voor de tweakers die niet weten wat forward collision is: Bij forward collision kun je gewoon botsen, echter zodra iemand tegen het verkeer in gaat rijden wordt hij doorzichtig en kun je niet botsen. Zonder collision rijden is flauwtjes, maar als in 50% van de games een clown zit dan is collision on ook niet leuk. Forward lost dat op).
Wat mij opviel was de volgende opmerking over het realisme: "Ja, niet alle auto's driften normaal gesproken, behalve in dit spel." Dat is dus iets waar ik het mee eens ben. Toch wil ik even toevoegen dat de realisme wel veel hoger is dan bij bv. Need for Speed. Dit baseer ik op GRID 1 waarbij je de mogelijkheid hebt om ABS en traction control uit te zetten. Als je dit doet voelt het spel een stuk realistischer aan.
Dat is complete onzin natuurlijk - ALLE auto's kunnen driften ook 4-wheel drive - ga maar hard genoeg een bocht in...
Hard genoeg een bocht in gaan staat niet gelijk aan driften. Ja, misschien ongecontroleerd over 2 bandjes rechtdoor driften tegen de middenberm / lantaarnpaal / overige verkeer aan maar niet zoals in het spel of in de erkende sporten bedoeld wordt.
Als je niet corrigeerd niet nee - en dat doe je ook alleen maar in een game.
Maar ik heb in autos van 600pk gereden op het circuit en als je corrigeerd dan ga je gewoon driften in een bocht - met alle auto's - en daar ging het hier om.
Linksom of rechtsom, 4WD drifting gaat prima. Heeft niets met ongecontroleerd te maken.
is grid vergelijkbaar qua handeling aan Need for speed Shift(sorry ik weet dat ik vloek) ik heb voor die game een stuurtje gekocht dus ga deze sowiso spelen!
Dat is wel redelijk te vergelijken denk ik. Beiden zijn met alle assists makkelijk maar met alles uit best pittig.
Vind games van codemasters toch wel anders racen. Shift vond ik afschuwelijk, maar ben altijd fam geweest van de besturing van Grid en Dirt. Zowel met een controller als toetsenbord is de besturing gewoon prima, niet te moeilijk maar ook niet te makkelijk.

Ik kijk weer enorm uit maar Grid 2, het is ťťn van de weinige series die me boeit. Vind het er mooi uitzien en het zal wel weer, zoals altijd, voor tientallen uren speelplezier zorgen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



LG Nexus 5 (2015) Apple iPhone 6s FIFA 16 Microsoft Windows 10 Home NL Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Gear S2 Skylake Samsung Galaxy S6 edge+

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True