Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 106 reacties, 91.473 views •

Een lange weg te gaan

Ondanks dat de gedemonstreerde versie nog niet featurecomplete was en nog duidelijk optimalisatie nodig had, waren we onder de indruk van wat we zagen, zeker als je bedenkt dat er pas een jaar aan gewerkt wordt. De swipe-interface ziet er goed uitgedacht uit en ook het uiterlijk van de interface kon ons bekoren. Het ziet er echt uit alsof het voor een smartphone gemaakt is en gelijktijdig is meteen duidelijk dat het om Ubuntu gaat.

Voor mensen die nu al Ubuntu gebruiken, of smartphonegebruikers die gewoon graag hun toestel tweaken, lijkt de smartphonevariant van Ubuntu echt een uitkomst. Vooral de mogelijkheid om een via een dockingstation de volledige desktopversie van Ubuntu te gebruiken klinkt heel erg tof en we hopen dit dan ook snel een keer te kunnen testen.

Canonical meent dat er een grote vraag is naar een nieuwe speler op de smartphonemarkt en denkt die plek op te kunnen vullen. Wij zijn daar echter niet zo zeker van. Zelfs een platform als Windows Phone, dat toch genoeg toestellen kent en door Microsoft actief gepromoot wordt, wordt door veel app-ontwikkelaars genegeerd. Een goed gevuld en gezond ecosysteem is vandaag de dag onmisbaar en we zijn er niet van overtuigd dat grote bedrijven apps voor dit platform gaan ontwikkelen. Door mobiele sites via webapps te ontsluiten kom je een eindje, maar gebruikers zullen toch willen Whatsappen en hun bankzaken kunnen doen.

Canonical blijft echter positief en denkt vooral op de enterprisemarkt goed te kunnen scoren omdat systeembeheerders vaak ervaring hebben met Linuxsystemen en in theorie in plaats van een desktop en smartphone maar één apparaat beheerd hoeft te worden. Wanneer dat allemaal zou moeten gebeuren is nog niet bekend; Canonical zegt dat telco's en telefoonfabrikanten veel interesse tonen maar wil geen namen noemen en durft ook niet te zeggen of we dit jaar een eerste Ubuntu-phone gaan zien.


Door Wout Funnekotter

- Adjunct-hoofdredacteur

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als adjunct-hoofdredacteur werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de site constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (106)

Reactiefilter:-11060103+174+27+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Canonical blijft echter positief en denkt vooral op de enterprisemarkt goed te kunnen scoren omdat systeembeheerders vaak ervaring hebben met Linuxsystemen en in theorie in plaats van een desktop en smartphone maar ťťn apparaat beheerd hoeft te worden.
Wat meteen het verkeerde denkpatroon neerzet. Al denkt men 'enterprise', dan moet men niet (alleen) denken aan systeembeheerders: de 'IT governed' mentaliteit van de jaren 90 is over. Degene die eerst overgehaald moeten worden zijn de doorsnee gebruikers en de directie. Als niemand het wilt gebruiken dan kunnen systeembeheerders op hun kop staan, maar het gaat het gewoon niet gebeuren.

Het principe van een gecombineerde smartphone en desktopomgeving klinkt heel goed (en niet eens zo futuristisch), maar enterprise-omgevingen zijn verweven met de bestaande infrastructuur samen met de ervaring, kennis en opleidingen rond deze infrastructuur. Ubuntu als desktop- en smartphonevervanger verweeft hier simpelweg niet makkelijk in. Om als nieuwe speler deze positie in te nemen is op zijn minst ambitieus te noemen, maar legt de lat zo hoog dat het niet realistisch is. En Ubuntu als 'extra' ondersteunen bovenop de bestaande infrastructuur zal ook lastig gaan: de meeste systeembeheerders hebben het al druk genoeg en niet veel speelruimte.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 9 januari 2013 09:22]

Het principe van een gecombineerde smartphone en desktopomgeving klinkt heel goed (en niet eens zo futuristisch), maar enterprise-omgevingen zijn verweven met de bestaande infrastructuur samen met de ervaring, kennis en opleidingen rond deze infrastructuur. Ubuntu als desktop- en smartphonevervanger verweeft hier simpelweg niet makkelijk in. Om als nieuwe speler deze positie in te nemen is op zijn minst ambitieus te noemen, maar legt de lat zo hoog dat het niet realistisch is. En Ubuntu als 'extra' ondersteunen bovenop de bestaande infrastructuur zal ook lastig gaan: de meeste systeembeheerders hebben het al druk genoeg en niet veel speelruimte.
Het ligt er voor een groot deel ook aan wat de ambities precies zijn. Waarschijnlijk zullen ze niet snel voet aan de grond krijgen bij de grote bedrijven in deze wereld. Waar ze het volgens mij meer in moeten zoeken is het midden- en kleinbedrijf, en daarbij zijn enkele aspecten waaraan voldaan moet worden cruciaal: Er moet een goede zakelijk 'backend' zijn waarmee het systeem feilloos samenwerkt. Ik denk aan (iets als) Owncloud, dat dan wel zodanig volwassen gemaakt moet worden dat het moeiteloos samenwerkt met Ubuntu Mobile, en dat met name Office-, Agenda en Mail-toepassingen betrouwbaar (samen-)werken. Ubuntu One alleen is niet voldoende.
Veel (grote) bedrijven zullen echter niet snel de overstap naar een ander platform maken, simpelweg omdat bepaalde branche-, of zelfs eigen bedrijfssoftware enkel op Windows draait. De opmars van Apple heeft echter wel bedrijven bewuster gemaakt dat software, of beter gezegd diensten, indien mogelijk op meerdere platforms beschikbaar zou moeten zijn. Als dingen in de toekomst wat meer web-based of HTML5-gebaseerd worden heeft ook Canonical daar baat bij.

Een ander aspect is inderdaad apps. Gebruikers moeten het ook willen gebruiken, en als op een gegeven moment Wordfeud de rage is wil 'iedereen' daar aan mee kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat Android apps goed op het systeem kunnen draaien, zoals Jolla met Sailfish OS voor ogen heeft. Daarop kunnen de meeste Android apps ongewijzigd draaien, zo claimen ze. Canonical zal ook iets dergelijks moeten bewerkstelligen, omdat gebruikers het anders ook simpelweg niet willen, zoals je terecht stelt.
En als Canonical het niet zelf regelt/kan regelen dat Android apps gaan draaien op Ubuntu, is het in elk geval het voordeel van een open source systeem dat anderen daarvoor oplossingen gaan bieden, zoals wine nu al doet voor Windows apps.

In neem trouwens aan dat wine ook gaat werken trouwens op Ubuntu Phone. Straks biedt Canonical het enige telefoonplatform waarop je native Windows games kunt spelen. En waarop de meeste commerciŽle business software zou moeten kunnen draaien. Dat is wel heel interessant. (Of de interfaces dan ook nog werken, is een tweede.)

Geen idee of Canonical erin gaat slagen de markt te betreden, maar ze hebben een kans en dat vind ik op zich al een enorme prestatie.
Wine zal niet gaan werken op Android, puur om het feit dat Wine geen CPU-emulatie doet.
Je kan dan wel Windows emuleren, maar x86 specifieke instructies uitvoeren op arm zal nog steeds onmogelijk zijn, helaas.
Dat kan wel. Met user mode emulatie van qemu kan een x86 linux programma draaien op een arm linux omgeving. Er zijn mensen die bijvoorbeeld met wine + x86 user mode emulation al notepad.exe werkend hebben op een Nokia N900. Het kan, maar er is nog veel werk aan de winkel om dat goed te krijgen.
Nog een paar jaar, dan zitten er volwaardige 64 bit cpu's in al onze smartphones en tablets.

Als ik zo eens kijk naar de aankomende roadmap van intel dan is hun streven om ergens 2015 (geloof ik) te komen met 5 nm chips. deze zullen zo zuinig en krachtig zijn dat ze in iedere smartphone of tablet ingebouwd kunnen worden.

ik vermoed nog een paar jaar en dan is het mogelijk om windows 8 pro te draaien op een smartphone zo groot als nu een note 2 of een S3.

De techniek gaat razendsnel. vooral met het steeds kleiner worden van de techniek wordt gigantisch veel winst op kracht en zuinigheid gewonnen momenteel... Nadeel is wel dat je niet kleiner kunt dan moleculair niveau. dus de rek zal er een keer uit zijn.
Dan zet een fabrikant toch gewoon Ubuntu for Smartphones op een telefoon met Intel chip? Wie zegt dat Ubuntu alleen op ARM chips werkt?

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 9 januari 2013 18:18]

Er wordt gezegd enterprise. Maar kijk eens naar de screens ;)

Daar staat gewoon Music, Video, People en Apps en dat zijn allemaal media en social media koppelingen. Ik denk dat ze gewoon met hun woorden op meer dan 1 paard in zetten zonder dat ze ongecentreerd lijken te zijn door niet op specifieke doelgroepen te focussen.

Wat mij op valt (Interface wise kijkende) is dat ze de verhoudingen van afbeeldingen op Music, Apps en Video apart hebben. Dat is imo een goede interfacekeuze aangezien veel mensen nog al eens over de koeienletters in de linker bovenhoek heen kijken.

@Dr. SVM Precies. M.a.w. het is maar een mobiele telefoon O.S. ik denk niet dat er specifiek wat Enterprise aan is wat dat betreft. Ik kan mij hooguit de nazorg voorstellen hierbij of mss een zeer uitgebreid kantoorpakket verwerkt in het O.S. Ik denk niet dat je ondanks de woorden van Canonical veel gewicht aan het woord 'Enterprise' moet geven.

[Reactie gewijzigd door Auredium op 9 januari 2013 10:05]

Als je normaal op kantoor zit en af en toe eens op de bouw moet gaan kijken dan maak je daar ook wel ooit eens foto's en video's en apps heeft iedereen toch nodig? En people kunnen dan toch gewoon contactpersonen ondervallen?
Daarnaast denk ik dat ze vooral op Landscape mikken met desktop + mobile + server integratie binnen een enterprise omgeving:
http://www.ubuntu.com/business/systems-management
En wie zegt dat Apps geen business processen kunnen ontsluiten?
Degene die eerst overgehaald moeten worden zijn de doorsnee gebruikers en de directie. Als niemand het wilt gebruiken dan kunnen systeembeheerders op hun kop staan, maar het gaat het gewoon niet gebeuren.
Ik ben het absoluut met je eens. Maar als mensen geen dropbox of sync-nachtmerries meer nodig hebt, en tevens altijd je eigen bestanden op zak hebt, dan kan ik mij voorstellen dat gebruikers nog best wel eens enthousiast kunnen zijn. Daarbij komt dat sommige bedrijven als policy geen Amerikaanse sync-diensten mogen gebruiken (ivm de Patriot Act).

Gezien systeembeheerders dan mbv landscape alle telefoons van afstand kunnen beheren, dan kan ik mij ook voorstellen dat zij heel wat energie zullen steken in het enthousiast maken van de gebruikers en het management.. :)

Veiligheid is ook een argument, alhoewel veiligheid natuurlijk bij de gebruikers begint. Gezien Android ook weinig veiligheid biedt (geeft u toestemming tot al uw contacten en uw locatie voor deze fart-app?) denk ik niet dat dit wat veiligheid betreft veel zou toevoegen..
Bedrijven kunnen altijd hun eigen zelf beheerde cloud storage opzetten. Dat is tegenwoordig heel eenvoudig (Sharepoint, etc).
Wordt Ubuntu Łberhaupt ontwikkeld voor commeriŽle doeleinden? Ik dacht namelijk van niet, waardoor mij de ambitie om een behoorlijk marktaandeel te creŽren voor welke gebruikersgroep dan ook niet echt relevant lijkt. Maar ik kan dit mis hebben.
Wordt Ubuntu Łberhaupt ontwikkeld voor commeriŽle doeleinden?
Canonical, het bedrijf achter de ontwikkeling van Ubuntu heeft zoals elk ander bedrijf ook gewoon een winsoogmerk. Het enige verschil is dat ze de software als gratis weggeven en winst proberen te maken met de services die ze erbij verkopen. Het is gewoon een ander model van zakendoen, maar winst zijn zij ook gewoon op uit..

Ik vind daar overigens niks mis mee. Ik vind het juist prachtig dat er ook winst gemaakt kan worden als je je code gewoon open houdt.. :)

[Reactie gewijzigd door kramer65 op 9 januari 2013 21:58]

Ik denk ook vaak dat de enterprise behoeftes erg overdreven worden, althans op dit moment in de tijd. De kern van de zaak nu is dat men met hun smartphones en tablets (ongeacht het ecosysteem) veilig toegang willen hebben tot hun mail en kalender. Als je dat op orde hebt dan ben je al een heel eind en is de druk van de ketel. En dit kan nu al, zonder al te veel moeite.

Een stapje verder is ook het enterprise instant messaging beschikbaar hebben, enigzins met Office, files en misschien Sharepoint kunnen werken, en toegang tot het intranet. Deze zaken in stap 2 zijn niet zo super belangrijk vind ik, aangezien het altijd een brakke ervaring is gezien de kleine schermen en beperkte invoermogelijkheden. Waar ik werk zitten we in deze 2e stap, en weinig mensen verlangen naar meer.

Stap drie is om business apps aan te bieden op tablets en smartphones. Voor packaged apps is het wachten tot de leverancier ze aanbied (bijv SAP), voor eigen breisels vrees ik dat het een dure zaak wordt. Daarnaast zijn business apps vaak power user apps, veelal bedoeld voor grote schermen.

Het punt van mijn betoog is dat je met mail en kalendertoegang je al een heel eind bent, en de enterprise "markt" niet zo heel erg veel anders is dan altijd neergezet wordt.
Ik vraag me dit eigenljk af. Ten eerste niet ieder bedrijf heeft een IT afdeling die blindelings volgt wat het personeel wilt maar denkt wat technisch of misschien vanuit veiligheids overwegingen het beste is. Zo zijn er nog talloze grote bedrijven die bv geen Mac ondersteunen of iPhones/Androids vanuit dit oogpunt.
Daarnaast zijn er wel weer een groot aantal bedrijven die een linux backend gebruiken. Op server niveau doen de verschillende smaken het uiteindelijk goed dus misschien dat dit op termijn hieruit voort vloeid? Ik weet het niet maar voor mij lijkt het wel een mogelijkheid als er al een linux backend is, omgekeerd waarom zou je wanneer er een MS backend is specifiek voor iOS/Android gaan? De keuze is dan een stuk breder. Tevens op dat moment is de technische ondersteuning deels daar dus ik zie dit niet als geheel ondenkelijk.
Ik ben het wel met je eens dat Linux op de front-end een onwaarschijnlijke gedachte blijft en dat is spijtig. Voor veel gebruikers is Ubuntu ruim voldoende maar men blijft steken in een Windows denk patroon. Ik denk dat Ubuntu dit ook sterk te danken heeft aan zichzelf (en alle andere linux smaken) doordat geen enkele variant hetzelfde is. Zelfs nieuwe release willen nog wel eens verschillen en er zijn altijd kleine dingetjes die het net even niet / anders doen. Zeker hier bied Windows voor veel gebruikers een goed platform door het makkelijk voor ze te maken.
Je sluit je telefoon aan op een toetsenbord, muis en monitor en dan krijg je een Ubuntu OS.

Moet je niet de telefoon aan een computer aansluiten en booten vanaf de telefoon? Ik zie mezelf geen 3 kabels in mij telefoon proppen :P

Als het zou werken zou het wel een zeer goede manier zijn om met je eigen OS te werken op verschillende computers (thuis, school, werk,...).

Ik zie er wel toekomst in ja!
bestaat al lang,

voor de note 2 heb je een dock waarmee je phone automatisch in landscape mode gaat,
de dock is voorzien van hdmi uitgang en usb aan sluitingen voor toetsenbord en muis

dus samen met bv de linuxonandroid App kan ik nu al simultaan een linux desktop draaien op mijn monitor (heb zelfbluetooth muis en keyboard).

smart dock:
http://www.samsung.com/us...ccessories/EDD-S20JWEGSTA

wireless hub:
http://www.samsung.com/us...ccessories/EAD-T10JDEGSTA
Misschien zou dit kunnen via een dockingstation of door middel van bluetooth.
Mijn notebook is de deur uit en gebruik alleen nog een android tablet.
Thuis gebruik ik bij serieuzer werk een bluetooth muis en toetsenbord (maar dat zou ook met een usbhub kunnen met een usb nanoadapter keyboard muis set van Logitech/Microsoft/Trust etc.)
Bankzaken, officepakket, bijna al het kantoorwerk werkt prima zelfs remote desktop of VPN is prima te doen.

Voor het specifiekere werk is de PC nog steeds nodig maar dat is alleen bij video/fotobewerking, wat uitgebreidere database bewerkingen en programmeren etc.

[Reactie gewijzigd door digifan op 10 januari 2013 11:36]

Daar zal dan wel een dock voor komen wat je met micro usb op je telefoon aansluit. 1 kabel in je telefoon, en monitor, keyboard, muis sluit je op je dock aan.
Ik vermoed een MHL adapter voor het beeld (heeft de Galaxy Nexus ondersteuning voor) en bluetooth voor muis/toetsenboard.
Precies is al langer beschikbaar voor Galaxy SII en enkele andere toestellen van HTC en Motorola
Dit lijkt me vooral een goed OS voor tablets, die je toch een stuk eerder 'even als desktop' wilt gebruiken dan een telefoontje. Met wat meer schermruimte en wat rappere hardware heb je er daar volgens mij veel meer aan dan op je Google Nexus :)
Oneens, zeker als je naar de toekomst kijkt.

De performance van hedendaagse high-end smartphones doet niet onder voor tablets, en komt nu al in de buurt van low-end netbooks. Ze hebben evenveel opslag aan boord en meer communicatiemogelijkheden. Maar wat ze missen is I/O op menselijke maat. Als je ooit geprobeerd hebt een spreadsheet te lezen op een telefoon, laat staan data entry erin te doen weet je wat ik bedoel ;)

Nu kun je een tablet meenemen naast je telefoon, maar dat is vleesch noch visch, nog steeds niet iets waar je op wilt werken, en het past niet zomaar in je zak. Stel je liever voor dat je iets in je zak hebt zitten wat even krachtig is als de PCs die je in veel bedrijven nu op bureau vindt. Het is een (smart)phone onderweg, maar zodra je op een werkplek komt verbind je (al dan niet draadloos) met scherm en toetsenbord en je werk op hetzelfde apparaat verder, maar dan wel op manier dat je productief kan zijn.

Het gaat om convergence - waarom drie apparaten (smartphone, tablet en desktopPC) hebben als een apparaat al die taken kan doen. Maar dan moet dat ene apparaat wel een OS draaien wat in al die situaties goed bruikbaar is. De meeste telefoonOSsen werken niet lekker op je werkplek, en hoezeer MS met Windows 8 die pad inslaat qua UI doen ze het nog niet onder de motorkap: Windows 8 (PC) is totaal anders dan Windows RT, laat staan Windows Phone 8. 'Even' een desktopprogramma op de phone starten danwel een phone app op de desktop draaien is er niet bij. Dat kan hiermee dus wel.

Ik zie hier zeker meerwaarde in. Of ze daarmee Apple en MS voor kunnen blijven is een tweede, maar ik overweeg zeker om dit op m'n telefoon (met unlocked bootloader, die nu Android draait) te installeren en te kijken hoe het werkt, ook als ik met HDMI aan een monitor hang en met bluetooth een toetsenbord verbind :)
Je schiet je zelf een beetje in je voet met de Windows vergelijking. Die zijn namelijk vrijwel het zelfde, alleen de phone UI is net dat beetje anders.

RT is ook niet echt anders dan Windows 8 Pro, afgezien dan dat het geen x86 maar ARM is. Is dat zo anders als je deze Ubuntu telefoon gaat vergelijken met de desktop variant? Zeker als je het bericht hebt gelezen over de desktop app unlock in RT.

Je zult in Ubuntu evengoed ARM gecompilde libraries en executables moeten hebben in tegenstelling tot de X86/64 builts.

Ik denk dat MS zich goed op jou scenario heeft voorbereid door de core juist het zelfde te houden voor alle 3 de varianten. Ik ga niet zeggen dat je zo van je windows phone een RT maakt, maar ik denk dat de lijn erg dun is.

Overigens is ASUS je al voor met hun padphone. Ik vraag mij alleen af of het inderdaad de telefoon word die het overleeft. Ik kan mij best een hybride verhaal voorstellen:
Een telefoon/tablet clamshell achtig iets. Je klapt hem dicht en je hebt een smartphone formfactor, of je klapt hem open en je hebt een tablet(smartphone size x2, met een 3.5" scherm is dat een 7" tablet). Moet prima mogelijk zijn als de buigbare schermen wat mee werken.

Want in jou verhaal mis ik even de reden dat tablet zo populair zijn, ze zijn groter dan een telefoon maar handzamer dan een laptop. Onderweg en op de bank wil je toch vaak dat grote scherm.

Daarnaast moet je niet verwachten dat alles maar door alles word overgenomen. We hebben nog steeds camcorders en fotocamera's. De desktop zie ik ook niet zo snel sterven. En als je soms mensen hun iPad ziet uitbouwen tot workstation dan vraag ik mij ook af wat je hebt gewonnen. Je kunt immers niet over je dock hebben staan.
Het grote verschil hierin is dat doordat de packages van ubuntu grotendeels open source zijn ubuntu een stuk meer portable is dan windows: hierbij worden de 3rd party applications vrijwel alleen maar in binary form uitgebracht.

Voor ubuntu is de gehele infrastructuur van packages (met enkele specifieke problemen, met name met drivers, zie: http://wiki.debian.org/ArmEabiProblems ) al beschikbaar voor het ARM platform.
tja, het is maar net welke applicatie's je gebruikt, een hoop opensource linux apps zijn ook gewoon te krijgen voor windows... en anders is er altijd wel een opensource alternatief voor een closed applicatie!
Eens met bovenstaande! Zeker omdat smartphones in de toekomst alleen maar krachtiger worden en van low-end misschien wel de high-end kunnen vertegenwoordigen. Wellicht een jaartje of twee en komt er iets op de markt waar ik erg enthousiast van kan worden! Zag er mooi uit!
Het grootste ding is management in bedrijven overtuigen. En als ik dan even nadenk over de vele meetings die die mensen hebben dan zie ik ze nog niet even vlug wat noteren op hun phone. Nu zitten ze daar allemaal lekker met een laptop met een scherm dat groot genoeg is om naar veel gegevens te kijken. Ik vind het een leuk idee maar het zal ook met een mentaliteitswijziging moeten gepaard gaan hoe mensen willen werken. Apple heeft wel al een eerste stap kunnen forceren om te overtuigen dat het in de toekomst niet allemaal windows hoeft te zijn maar verder dan een iphone geraken ze ook niet momenteel. Er worden wel ipads uitgedeeld maar dan eerder als gimmick ipv een echt werk middel.

Voor thuisgebruikers zie ik het dan weer wel werken indien er voldoende apps beschikbaar zijn en als je je huidige betaalde apps nog steeds kunt gebruiken. Thuis heb ik een laptop maar helemaal niet met de bedoeling mobiel te zijn. Dat staat altijd op dezelfde plaats.

Misschien een idee voor de werkomgeving om de ubuntu smartphone een tablet als scherm te laten gebruiken... kan je dan in die meetings achterlaten en zo is het laptop probleem opgelost .
Ik ben het helemaal met je eens. Ik walg van de "hybride" trend: apparaten die het voor elkaar krijgen zowel slechter dan een tablet als laptop te zijn. Ik denk dat je inderdaad de ultieme oplossing schetst: je smartphone is je enigste computer, en op basis van context plug je die wel of niet in op een groter scherm.

Met dat concept kun je de hybride (deels) afschaffen en ook het hele Smart TV concept.

Nog idealer zou zijn als dit alles zou werken zonder keiharde keuzes in ecosystemen, maar dat is een beetje de goden verzoeken.
Volgens mij is de standaard Ubuntu al redelijk geschikt voor tablets. Unity is al erg touch friendly en door het grote scherm hoeven er geen aangepaste applicaties ontwikkeld te worden. Het enige waar je mee zit zijn drivers.

Ik denk ook niet dat er markt is voor nog een smartphone OS, en dat komt voornamelijk door al die geweldige apps die niet compatible zijn met een ander OS maar waar je wel voor betaald hebt: lock-in.

Misschien dat Ubuntu met en Android emulator wel wat Android mensen kan overhalen, maar dat zullen geen gebruikers zijn die niet persť Ubuntu op hun telefoon willen hebben.

We hebben nog zat andere mobile OSen die op stapel staan en ik denk dat niemand verder zal komen dan een niche.
Hm, leuk idee dat met koppelen aan muis/toetsebord/scherm.. maar als je erover nadenkt : waar heb je nou even drie van deze units los staan om even aan je mobiel te koppelen? - thuis misschien.
Maarja, thuis heb je zeer waarschijnlijk ook een laptop/desktop.. dan ga je die toch aansluiten? Zeker als je ook nogwat wilt gamen en zo.

[Reactie gewijzigd door DoubleYouPee op 9 januari 2013 09:26]

Je legt je telefoon op je bureau. Via NFC wordt informatie uitgewisseld over het aan te sluiten monitor, toetsenbord en muis. De verbinding met je monitor wordt opgezet via Miracast je toetsenbord en muis maken verbinding via bluetooth. Internet / netwerk toegang verloopt verder via Wifi of 3G/4G. De telefoon wordt ondertussen opgeladen via inductie dat verwerkt is in het bureau.

Welke kabels heb je nog nodig? Allemaal techniek dat al bestaat maar nog op deze manier in ťťn apparaat en de randapparatuur verwerkt moet worden.

Ben even de naam kwijt van dat bedrijf dat een apparaat heeft ontwikkeld waarmee in het luchtledige de bewegingen van je handen en vingers worden gedetecteerd waar Asus nu mee in zee gaat. Daarmee kan je de touch simuleren als dat ook draadloos verbonden kan worden.

Als ik dan bijv. de hardware van de Sony Experia Z bekijk dan kan de gemiddelde kantoor medewerker hier wel mee uit de voeten voor e-mail, contacten en agendabeheer en tekstverwerking. Zodra de hardware krachtig genoeg is kan je er ook zwaardere applicaties op draaien.
Je bedoelt LeapMotion :)
Ja die, thanks :)

[Reactie gewijzigd door s_schimmel op 9 januari 2013 15:35]

Hmm, verbazend dat zoveel mensen bij "koppelen" denken aan kabels en dockingstations. Dat soort dingen zijn toch vrijwel verouderd?
De tijd van nu is bluetooth en wifi, zelfs de lichten doe je aan met een app-je over wifi, of je nou thuis bent of niet.

Ik vind het wel briljant en ga er zeker naar kijken als het op de markt is.

[Reactie gewijzigd door caroline.danon op 9 januari 2013 10:17]

maar als je erover nadenkt : waar heb je nou even drie van deze units los staan om even aan je mobiel te koppelen? - thuis misschien.
Maarja, thuis heb je zeer waarschijnlijk ook een laptop/desktop.. dan ga je die toch aansluiten? Zeker als je ook nogwat wilt gamen en zo.
Ik ken in mijn omgeving steeds meer mensen die een laptopje hebben, en een groot beeldscherm en toetsenbord apart, om te docken. Dit omdat je dan altijd dezelfde machine bij je hebt, maar je thuis en op je werk tůch makkelijk kan werken met een normaal scherm en toetsenbord. Als dat laptopje straks vervangen kan worden door hun telefoon, dan zie ik het best wel gebeuren dat zij (alhoewel ze het woord "Linux" eng vinden) overstappen op zoiets.

Ikzelf ben iig helemaal verkocht. Ik werk nu al zo'n 5 jaar met Ubuntu op de desktop. Zowel mijn huidige telefoon (Android) als mijn huidige desktop pc (Ubuntu) zijn over een half jaartje wel aan vervanging toe. Ik denk dat er dan nog geen telefoons op de markt zijn met Ubuntu, maar ik zal zťker kijken of ik mijn huidige foon en desktop kan vervangen met een dergelijk systeem door het misschien zelf op een Nexus oid te zetten.

NASje erbij voor muziek/foto-opslag en backup, en klaar is kees. Als dat lukt, dan zal ik eindelijk al mijn electronica in mijn telefoon verenigd zien: mp3-speler, camera en pc.
Wel, bij de overheid werk je al flexibel, dus kom op zeg.
Uit welk tijdperk stam jij eigenlijk dat je denkt dat DE ambtenaar zoals jij die ziet met pen en papier werkt.
Generaliseren is waar zo'n beetje iedereen intrapt, zie hier ook mijn opmerking. Maar ik ken geen enkele bedrijfstak waar op dit moment meer flexplekken zijn dan bij de overheid.
En om je dan gelijk maar even verder voor te lichten. Bij DE overheid werken in verhouding nog weinig mensen, dit is omdat men roept dat DE ambtenaar zo duur is en DE overheid moet bezuinigen. Maar diezelfde overheid is juist duur vanwege al deze populistische uitspraken, want het gros van de arbeidsplekken worden ingevuld door inhuur krachten die 2x zo duur zijn als vast personeel.
De media helpt hierin ook niet echt.

En nee, IK werk niet bij DE overheid maar zit wel HEEEEEL dicht bij het vuur.
Ik ben onder de indruk van het feit dat ze Ubuntu op een smartphone hebben weten te maken. En aansluiten van een toetsenbord, muis en monitor geeft een volledige desktop versie; Uitstekend idee! (ik vraag me alleen af, hoe sluit je een monitor aan op een smartphone...?)

Alleen de interface is wat mij betreft een rommelig, bij elkaar gejat, niet origineel en ongeinspireerd zootje.
Ubuntu staat voor wat betreft OS bekend als iets anders dan de massa denk ik en om dan het meeste van de UI schaamteloos te "inspireren" op bestaande systemen zoals Android en Windows Phone, vind ik verre van indrukwekkend. Het lijkt wel alsof elke interface tegenwoordig moet lijken op wat er al is. Maak eens iets origineels, dan maak je indruk.
Microsoft heeft de laatste jaren wat mij betreft als enige indruk gemaakt met hun Modern UI op Windows Phone en Windows 8 (nee, geen fanboy statement) omdat ze het bestaande aan de kant geschoven hebben en met iets totaal nieuw en verfrissends op de markt kwamen. Vervolgens doen Apple en Google niets anders dan van elkaar kopieren (en van WP) en komt Ubuntu met een smartphone OS dat de UI baseert op de bestaande systemen... Waar is de innovatie? Oke, Ubuntu op een smartphone, ik vind het te gek, maar (mede door de interface) ben ik er niet volledig van overtuigd dat het bij de massa een succes kan gaan worden.

[Reactie gewijzigd door LCP op 9 januari 2013 12:32]

... Uitstekend idee! (ik vraag me alleen af, hoe sluit je een monitor aan op een smartphone...?)
Via mini HDMI?
Persoonlijk vind ik dit zeker wel vernieuwend, dit is een concept zonder fysieke knoppen onderop je smartphone.

Een groot probleem (in mijn ogen maakt dit het gebruik van een smartphone onhandig) is dat de smartphones zo hoog zijn tegenwoordig en aangezien ubuntu geen knoppen onder het beeldscherm gebruikt, kunnen de telefoons een stuk minder hoog gebouwd worden. Het scherm kan tot onderop de smartphone lopen waardoor deze een stuk minder kan zijn.

Verder vind ik zowieso dat het heel moeilijk is om tegenwoordig nog origineel te zijn, wat ze hier bij ubuntu wel mooi gedaan hebben is door alles met swipes (waar een touchscreen voor gemaakt is imo..) aan te sturen. Zo blijf je op een intuÔtieve manier je smartphone gebruiken.

Het enige nadeel vind ik persoonlijk het lockscreen, deze geeft bijna geen informatie (hopelijk is dit aan te passen) terwijl ik dat toch liever heb. Vaak krijg ik een whattsapp bericht die ik dan op mijn lockscreen lees, zonder mijn mobiel te unlocken, dat houdt ik wel graag zo.
Dat Metro gedoe bestaat al sinds de Zune. Het is meer "anders om het anders zijn" dan dat het echt wat toevoegt.

Ik durf de bewering wel aan dat WP een stuk enthausaster was ontvangen als het een meer conventionele UI had aangehouden. Lijsten zijn nou eenmaal niet handig als je wat meer items in die lijsten hebt. Iconen met tekst werken ook beter dan een tekst of een icoon alleen. Het ziet er wellicht mooier uit, maar het hinderd de gebruiksvriendelijkheid. Nog afgezien van die nutteloze 3D animaties die je blijkbaar nog steeds niet kan uitzetten.
Maak eens een auto zonder stuur of wielen.
Plaats de versnellingspook in de kofferbak.
De achterbank op het dak.
De asbakken in de wielkasten.
Maak alle ramen ondoorzichtig.

Nou, dan ben je pas orgineel, poe hee.
Ik voorzie een grote toekomst:
Google komt steeds vaker met de verkeerde dingen in het nieuws. Steeds meer mensen zijn aan het beseffen dat Google net zo Evil is als Microsoft en Apple. Allen op een andere manier, maar het zijn de 3 bedrijven met hun eigen gebieden met een slechte moraal.
Android: Leuk, want gratis dus goedkopere telefoons. Maar Google.
iOs: Leuk, maar te weinig innovatie de laatste jaren en dure hardware.
Windows: Te slechte producten in de markt gezet de laatste jaren. Ook al heeft het een gouden randje, de meeste mensen willen het niet.

Dan heb je ruimte voor een nieuwe speler die de boel even wakker schudt. Zeker als het OS draait op Android telefoons, zonder al te veel moeite, zie ik zeker mogelijkheden.

Als je kijkt naar hardware:
We zijn nu afhankelijk van wat de hardware fabrikanten ons voorschotelen. Ik denk echter dat dit zal gaan veranderen. De 3D printer zal gaan doorbreken. Ik denk dat je over niet al te lange tijd via internet een moederbord met processor koopt, een touch scherm en een accu. Ongeveer zoals je nu met je PC ook kan doen. Vervolgens download je een behuizing of je ontwerpt er zelf 1, en deze print je uit.
Moederbord, accu en scherm in de behuizing en je hebt je eigen, vrije, telefoon. Je kan dan ook zelf bepalen welk formaat scherm, welke processor, hoeveel geheugen, welk OS, etc.
Apple heeft hier dan weer een streepje voor: iOs zal alleen draaien op een Apple telefoon....
In de situatie die jij omschrijft is Apple allang verdwenen in de marge, je gaat er namelijk van uit dat alles open wordt. Apple kan daar niets mee die verdienen op hardware, 3d printers en Apple is weg, Microsoft is al aan het weggaan, die willen geld verdienen met software terwijl elke onbenul met een muisklik een gemaakt programma kan dupliceren, dat gaat ook niet werken op de lange termijn.
Als je kijkt naar hardware:
We zijn nu afhankelijk van wat de hardware fabrikanten ons voorschotelen. Ik denk echter dat dit zal gaan veranderen. De 3D printer zal gaan doorbreken. Ik denk dat je over niet al te lange tijd via internet een moederbord met processor koopt, een touch scherm en een accu. Ongeveer zoals je nu met je PC ook kan doen. Vervolgens download je een behuizing of je ontwerpt er zelf 1, en deze print je uit.
Moederbord, accu en scherm in de behuizing en je hebt je eigen, vrije, telefoon. Je kan dan ook zelf bepalen welk formaat scherm, welke processor, hoeveel geheugen, welk OS, etc.
Apple heeft hier dan weer een streepje voor: iOs zal alleen draaien op een Apple telefoon....
De gemiddelde consument wil toch helemaal niet zijn mobiel zelf samenstellen? Dat doen ze nu met een PC toch ook niet, ze kopen gewoon een laptop die er mooi uit ziet en die volgens de verkoper goed genoeg is om al hun dingen mee te kunnen doen...
Dat deed de gemiddelde consument wel altijd met de ouderwetse PCs. Hier werd het gros ofwel zelf gebouwd, ofwel bij een computerwinkel samengesteld.
De gemiddelde consument wil nu een laptop (die de gemiddelde consument op een vaste plek in huis opstelt overigens) en/of een tablet. Hierbij heeft deze consument niet de optie iets samen te stellen.

Ik denk dat als je nu een webshop opent waarbij je zelf met componenten je telefoon kan samenstellen en eventueel als bouwpakket thuis krijgt, dat dit best wel eens een succesje zou kunnen worden. Onderdelen:
Moederbord met keuze uit:
Verschillende processoren.
RAM los aan te schaffen en op het moederbord te klikken.
SSD los aan te schaffen en als chip op het moederbord te klikken.
GPU los aan te schaffen en als chip op het moederbord te klikken.

Daarnaast: Scherm zelf uit te kiezen. Grootte, techniek, resolutie.
Behuizing kiezen, moet passen bij moederbord en scherm.
Accu kiezen, moet passen bij behuizing en moederbord.

Alle losse onderdelen opsturen, consument is een uurtje aan het pielen en heeft een telefoon.
Consument kan zelf kiezen welk OS hij erop installeert. Kan zelf een schil kiezen. Etc.

Eventueel kan er later nog extra geheugen worden besteld, of een andere GPU.

Waarom niet?
Ik roep al sinds enige tijd dat ik hier meer toekomst in zie dan welke andere vorm van tablets of eee-pc's.

Een telefoon welke je in een cradle mikt en ineens je werkplek wordt. Vaak wordt de pre dan wel dat het een windows achtige omgeving is zodat je de gebruikelijke office apps e.d. welk kunt gebruiken.

Wat ik niet snap is dat er nog geen VDI leveranciers hier op ingesprongen zijn, wat zou er nu beter zijn dan een mobiel welke ook als je thin client functioneert? Met apps zoals Vmware view en Citrix recveiver lijkt me dit ook nog niet heel lastig om te implementeren. Theoretisch heb je alleen een docking station nodig welke video, toetsenbord en muis aan kan sluiten.

Als je op deze manier de normale thin clients overbodig kunt maken (en je een bedrijf bent wat toch al smartphones gebruikt) dan wordt het kostenplaatje van VDI ook ineens een stuk anders, je hoeft niet meer en je thin client en je server hardware te hebben.

offtopic:
Overigens dikke pluim voor de video review. Persoonlijk vind ik ze van zeer hoge kwaliteit! Ik voel (en hoop) een wekelijks half uur tv aankomen? :)
Niet eens een docking station, met WiDi en Bluetooth kan je toetsenbord/muis/monitor draadloos aansluiten.
Ik prefereer in deze docking station om meerdere redenen:

-Telefoon in de meeste gevallen toch opgeladen worden (nu zou dit ook via draadloos laden kunnen in de toekomst).
-WiDi: je mag geen content met DMR streamen.
-Andere vorm van streaming: Je blijft (in ieder geval de komende 5 jaar) meer video lag hebben dan via bekabeld.
-Bluetooth: Beperkingen met meerdere keys gelijktijdig (ghosting)?

In de toekomst zou wellicht alles draadloos kunnen lopen maar zelf prefereer ik nog steeds gewoon bekabeld. Full-HD streamen staat nog steeds redelijk in de kinderschoenen, zo zal je in de praktijk de komende jaren met WiDi waarschijnlijk niet verder komen dan 720p.
Ben benieuwd of dit marktleiders als Samsung en Apple eens tot innoveren kan aanzetten. De laatste jaren zie je steeds meer van hetzelfde. Hetgeen wat WP7 en WP8 al een beetje doorbroken hebben.
Dat kan toch in principe al op iPhone?
AppleTV aan de monitor voor het beeld, bluetooth keyboard, en je maakt zo verbinding met rdp/ica/VMWare view met de desktop van kantoor.
Misschien als die verrekte touch keyboarden niet zo klein waren wel (linux blijft veel in de console werken) maar nu is het gewoon volgens mij een rage om alles op de Android te installeren, wat wel grappig is, maar Ubuntu kan ik op mij Htc One X gewoon virtueel draaien, en dan is het wel weer interessant!
Ubuntu Mobile OS is niet bedoeld om een terminal te draaien denk ik.. waarom zou je dat willen? De UI is gemaakt voor de smartphone, dus de terminal zal je niet nodig hebben (op de desktop OS ook eigenlijk niet trouwens, alles kan grafisch).
Ik denk niet dat jij veel Linux gebruikt, want de CLI hoef je niet te gebruiken, alles kan in een window en met muis. De CLI is wel een erg goede methode als je hiermee overweg kunt want alles werkt flitsend snel. Maar zoals gezegd totaal niet nodig voor beginners etc.
Het lijkt qua design wel een beetje op een mix tussen Apple iOS en Microsoft Windows 8 Metro. Vind het best mooi eigenlijk
Het is een vrijwel identieke copie van Android. Wat zie je er van iOS of Metro in terug?

Het artikel noemt het zijmenu, maar dat zit (minstens) sinds ICS ook al in de standaard Android applicaties.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True