Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 133 reacties, 377.176 views •

Businessnotebook - uiterlijk en indruk

Een van de bekendste zakelijke merken, naast HP en Dell, is het Chinese Lenovo, dat overigens tegenwoordig op de Nederlandse markt ook voor consumenten aan de weg timmert. In november introduceerde het bedrijf zijn nieuwste serie Thinkpads, de Thinkpad L430-serie. De laptop is in een aantal uitvoeringen beschikbaar, maar wij kozen de N2L3PMH-versie, die binnen het gestelde budget blijft.

Lenovo L430

De L430 is een 14"-laptop die met een gewicht van 2,3 kilogram maar net aan onze eisen omtrent draagbaarheid voldoet, mits daar een stevige behuizing tegenover staat. Die behuizing is klassiek vormgegeven, met weinig opsmuk en strakke lijnen. Retro zou een aardige omschrijving zijn voor de laptop, maar het interieur is wel modern en up-to-date.

Het scherm

Met veertien inch is het scherm niet gigantisch groot, maar dankzij de 1600 bij 900 pixels die het display heeft, is het wel redelijk scherp. Het scherm is mat uitgevoerd, maar is helaas wel een tn-paneel, wat vooral de verticale kijkhoeken enigszins beperkt. De helderheid is met ongeveer 300cd/m² aardig en dankzij de antireflectielaag blijft het scherm ook buiten leesbaar. Nadeel is wel de brede bezel die het scherm omsluit, maar dat heeft wel weer een stevige constructie als voordeel.

Toetsenbord en aansluitingen

Net als bij andere zakelijke laptops heeft Lenovo ook voor de L430 de overstap naar een chiclet-toetsenbord gemaakt, waarbij de toetsen van elkaar gescheiden zijn. Een klassieker die wel is gebleven, is de trackpoint. Dit alternatief voor de trackpad, in de vorm van een rood puntje boven de B, vult het vrij kleine touchpad aan. Dat touchpad ondersteunt multitouch-gebaren en heeft drie knoppen erboven en twee eronder.

Lenovo L430

De L430 heeft uiteraard de voor zakelijk gebruik noodzakelijke features, zoals een docking-port, een d-sub-aansluiting en een vingerafdrukscanner. Ook zijn naast drie usb 2.0-poorten een usb 3.0-poort, een minidisplayport, gigabitnetwerkpoort en audioaansluitingen aanwezig. Een kaartlezer, webcam en optische dvd-drive ontbreken evenmin.

Lenovo L430

Processor en gpu

Onder het toetsenbord neemt Intels Ivy Bridge-processor het rekenwerk op zich. De op 2,5GHz geklokte Core i5-3210M beschikt over twee hyperthreading-cores en wordt met 4GB ddr3-geheugen gecombineerd. De processor levert ook de gpu; Intels HD4000-gpu stuurt het beeldscherm aan.

Als opslag dient een op 7200rpm draaiende harde schijf van Hitachi, met 500GB opslagcapaciteit. Eventueel zijn de harde schijf en het geheugen te upgraden; daartoe hoeven slechts twee schroeven verwijderd te worden. De accu van 57Wh gaat, afhankelijk van het gebruik, tot zeven uur mee, maar een hele dag stopcontactloos werken zal lastig zijn.

Conclusie

Vergeleken met zijn voorganger, de L420, heeft de nieuwe L430-serie een Ivy Bridge- in plaats van Sandy Bridge-processor aan boord. De oude serie had een klassiek, non-chiclet-toetsenbord, maar moest het met een minder, 1366x768 pixels tellend scherm doen. De L430 is op vrijwel alle punten verbeterd en vormt, zeker gezien de prijs en de complete featureset, een uitstekende zakelijke laptop.

Alternatieven

Score: 0OnbekendLaptops HP ProBook 6465b (LY452EA)
HP ProBook 6465b (LY452EA)

Een volledig ander en voor zakelijke notebooks wat minder gebruikelijk platform is in HP's Probook 6465b te vinden. Deze zakelijke laptop is opgetrokken rond AMD's apu-platform, met de A6-3430MX als processor. Deze zal op cpu-gebied iets minder scoren, maar de gpu is iets krachtiger dan die van Intel. Het beeldscherm, de opslag en overige features zijn goeddeels vergelijkbaar.

Score: 5OnbekendLaptops Dell Vostro 3560-6951
Dell Vostro 3560-6951

Met een Dell-laptop uit de Vostro-serie kan een iets grotere laptop voor iets minder geld worden gekocht. De 3560 heeft een 15,6"-beeldscherm, maar toont daarop slechts 1366x768 beeldpunten. De laptop heeft als bonus een losse Radeon HD7670M, 2GB extra geheugen en meer usb 3.0-poorten. De laptop is uiteraard, gezien zijn formaat, wat zwaarder, met bijna 2,6 kilogram.

Score: 0OnbekendLaptops Lenovo Thinkpad L530 (N2S3PMH)
Lenovo Thinkpad L530 (N2S3PMH)

Voor een vergelijkbare prijs kan ook uit de Lenovo-stal voor een 15,6"-laptop uit de Thinkpad L530-serie worden gekozen. De laptops zijn op diverse vlakken vergelijkbaar. Het gewicht is hoger, maar wie daar niet om maalt, kan met een groter, zij het minder fel, scherm met 1600x900 pixels werken. De L530 geeft echter een meer budgetgevoel.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Lenovo IdeaPad Y500
Lenovo Thinkpad L430
Lenovo Essential B570e2


Reacties (133)

Reactiefilter:-11330129+179+27+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Volgens mij staat er een fout in de plus/minpunten voor de mainstreamnotebook;
- Slechts 1x usb 3.0
- Geen bluetooth
Volgens oa. de specslijst op Tweakers en bij de fabrikant zelf staat dat er 2x USB 3.0 op zit (en slechts 1x USB 2.0) en gewoon Bluetooth 4.0 aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door mDieli op 1 december 2012 09:19]

De Vostro 3560 wordt nu ook met 1080p scherm geleverd voor nog geen ¤700. (Tijdelijke actie van Dell) Dat vind ik persoonlijk een betere koop dan de lenovo.

Bovendien hebben de laptops van Dell ook nog een moderner design.
Ben op zoek naar 2 nieuwe laptop's (1 voor mij en 1 voor mijn vrouw) en dacht "Hé, een nieuwe BBG voor notebooks. Even lezen".

Of mijn nieuwe notebook hier nu tussen zit, dat durf ik nog niet te zeggen.

Het kan natuurlijk toeval zijn maar als bij 3 categorieën iedere keer hetzelfde merk als winnaar wordt genoemd, dan kan dat toeval zijn. Maar het zou ook iets te doen kunnen hebben met sponsering.

Ik weet nog niet welke optie ik hier bij aan ga plakken. Maar de geloofwaardigheid / objectiviteit van deze BBG en dan dus ook die van Tweakers heeft wel een knauw gehad.

Ik blijf in ieder geval de reacties lezen want misschien heb ik het wel helemaal mis en blijken het gewoon 3 winnaars te zijn in de ogen van de consument.
Jammer dat je hier een verdenking van sponsoring uit, zonder dat je blijkbaar ook maar een idee hebt hoe de NBBG tot stand komt en zelfs de inleidingen niet leest, waar het toch al jaren staat. De keuzes komen namelijk tot stand dankzij community-input waar iedereen aan mee kan doen.

Als je in de topics gekeken had, had je kunnen zien dat de keuzes met goede argumenten onderbouwd zijn. Ik wil best een soort verbod op het opnemen van drie notebooks van dezelfde fabrikant instellen voor de NBBG, om dit soort onzinbeschuldigingen te voorkomen, maar of je dan nog van best buy kunt spreken...
Ik ben blij dat er heftig op mijn reactie wordt gereageerd. Kennelijk heb ik het dus mis. Zal heel eerlijk zijn dat ik daar ook op hoopte want anders zou ik verplicht zijn veel van mijn info ergens anders weg te halen.

Zoals ik al zei, ik blijf de reacties volgen en gelukkig lees ik dus dat men het vooral niet met mij eens is. Hoe vreemd dat misschien ook klinkt, daar wordt ik in dit geval blij van.
Het wordt bepaald door een discussie op het forum, eens in de zoveel tijd komen er sticky (N)BBG topics in het hardewaren gedeelte, daar kan je mee discussiëren.
In dit geval was het vrij duidelijk dat de Lenovo op zowat elk vlak als beste uit de bus kwam.
De Y500 was wel ff kiele kiele, want deze zou in eerste instantie later uit komen dan dat je hem al kon selecteren, gelukkig is het de afgelopen week allemaal geïntroduceerd door Lenovo.

Sponsoring? Absoluut niet, persoonlijk zou ik voor de Dell Inspiron 15R SE gaan, de goedkoopste variant kost slechts +-¤640,-
Lenovo staat wel degelijk bekend om zijn goede producten; betrouwbaar en zeer oerdegelijk. Ze hebben de 'legendarische' Thinkpad-serie overgenomen van IBM. Nu is die reputatie eerder op zakelijk niveau bekend en zijn ze als consumentenmerk nooit echt aanwezig geweest, vandaar dat ze bij het grote publiek wat minder bekend klinken. Ook is het uiterlijk meestal wat 'saaier'; ze geven niet echt om fratsen en candy-kleurtjes, maar gaan meer voor functionaliteit. Op het forum wordt ook vaak over de Lenovo's gesproken (de Y580 was een hoogvlieger), dus ik denk dat ze het gewoon verdienen, hoor.
En blijkbaar worden nieuwe laptops nog altijd uitgerust met een >500Gb hdd in plaats van een veel snellere 128Gb ssd.... geen ssd is echt dealbreaker voor me..
Wat let je om de HDD te vervangen door een SSD? Ik zie het ook graag anders, maar je moet het nou eenmaal accepteren. Wat ik echter niet begrijp van deze BBG, is dat er ¤900 wordt uitgetrokken voor de mainstream notebook, hier slechts ¤800 aan wordt uitgegeven en er dan geen SSD wordt aangeraden. Het ligt in het budget en met aan een 128GB SSD hebben de meeste mensen wel genoeg. Wil je per se mee ruimte voor films o.i.d. dan plug je er een externe HDD in.

Eigenlijk vind ik dat een SSD al in het budget moet worden meegerekend. En al helemaal bij budget notebooks. In deze categorie ontkom je niet aan een slecht scherm, dus films kijken is dan ook niet aan te raden op deze notebooks. Dit houdt over het algemeen in dat je niet veel opslag nodig hebt. Die 5400RPM schijven in de ~¤400 range zijn zo traag als dikke stront in een trechter, dus dé beste investering die je kunt doen is ~¤100 uitgeven aan een SSD. Niet aan een betere CPU of GPU of wat dan ook, nee een SSD is in deze categorie eigenlijk verplicht als je een beetje redelijk notebookervaring wil hebben.

Misschien moet ik voor de volgende Notebook BBG maar mee gaan doen aan de de discussie, kijken of ik de rest kan overtuigen om een SSD in het budget te laten passen.
Tja, een goede keuze op een zakelijke en budget notebook denk ik. En als je de Y500 gaat gebruiken om te gamen is een HDD van 500> gb toch wel fijn als je nagaat dat CoD: Black Ops II al 22 gb is in Steam.
Helemaal mee eens, ik snap ook niet dat fabrikanten meer overstappen op een SSD. En als je de keuze al hebt, betaal je belachelijk veel meer dan wanneer je los een SSD er bij koopt. Blijkbaar klinkt een 500GB HDD marketing technisch beter dan een 128GB SSD... Dat terwijl een SSD of een HDD veel meer bepalend is hoe snel je laptop voelt (is) dan een i5 vs een i7. Ik ga in elk geval never nooit meer een pc/laptop kopen zonder SSD en raad ik iedereen in mijn omgeving dat ook aan.
Als je naar de laatste serie BBG's voor laptops kijkt, valt op dat de ontwikkeling bij laptops erg traag gaat. De Intel Sandy's worden wel geupgrade naar Ivy's en dit geldt ook voor AMD, de processors worden wel iets sneller, maar bijvoorbeeld de schermresoluties blijven mateloos achter lopen. 1920 x 1080 pixels is het maximale wat je nu kan vinden (behalve in de Macbook), deze specificaties vindt je ook nog eens alleen in het hogere segment. Dit terwijl tablets erg hard gaan in resolutie. Als je de laatste drie jaar bekijkt staan laptops bijna stil, en gaan tablets twee keer zo hard in ontwikkeling. Dit zal ongetwijfeld ook met de vraag te maken hebben, maar voor de laptop markt is dit erg teleurstellend.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 1 december 2012 13:29]

Euh wacht even.. waar heb je hoger dan 1920/1080 precies voor nodig?
Om de prijzen van 1080p naar beneden te halen :p Het is toch echt bedroevend dat nog steeds 85% van de laptops met een 768p scherm geleverd wordt, terwijl de tablets en telefoons met een veel en veel kleiner scherm hier ook al aan zitten ... Wil je dan toch een Full HD scherm, zit je praktisch meteen aan de 800-1000 euro klasse. Ik heb nu bijna 3 jaar geleden een Dell gekocht met Full HD scherm, 15"; een kleine 1000 euro. Je zou verwachten dat ondertussen dat al is voorbijgestreeft, maar nee hoor ... Nog steeds is zo'n resolutie een zeldzaamheid. En hoewel ik vroeger naar de cpu en hdd enzo keek, vind ik al bij al het scherm het belangrijkste van een laptop (hangt natuurlijk ook van gebruikersscenario af), tenslotte kijk je 100% van de tijd dat je een laptop gebruikt naar het scherm. Bij mijn volgende aankoop wordt dit dan ook de eerste eis die ik onherroepelijk stel.
Nja, de enige die het goed doet is Apple op laptop gebied. Echter moet je dan ook sloten geld hebben.
De retina is inderdaad een hogere resolutie, maar de macbook pro en macbook air zitten volgens mij nog steeds op wxga en wxga+ ;(
Inderdaad, maar met bijvoorbeeld Windows 8 kunnen resoluties wel wat lager zij vanwege de grote elementen. Eerst maar eens meer matte schermen en IPS, dat vindt ik wel belangrijk. Dan kan ik 768p nog wel een tijdje gebruiken.
Euh wacht even.. waar heb je hoger dan 1920/1080 precies voor nodig?
Waar heb je hoger dan 640*480 voor nodig?

Sorry hoor maar die vraag is van alle jaren en alle jaren is het antwoord hetzelfde: Sneller, groter, hogere resolutie, lichter, meer lichtopbrengst....
Ik kan echt niet meer overweg met 1366*768 en 1920*1080 is voor mij ondertussen het absolute minimum. Maar een hogere resolutie zou ik absoluut verwelkomen. Het geeft je namelijk keuze mogelijkheden. Wil je evenveel op je scherm maar met meer detail of wil je gewoon meer op je scherm en het toch nog leesbaar houden?

Vooruitgang heet dat...
Ik zit nu eigenlijk te overwegen om voor thuis gewoon een los beeldscherm te nemen, buitenshuis ga ik toch niet als een malle multitasken. Scherm van ¤100 is prima te behappen, en als je de nadelen voor lief neemt goedkoper dan de meerprijs van een laptop met 1080p scherm.

Overigens kan ik ook beamen dat mijn Satellite C660 van ¤400 alles gewoon doet, photoshop, revit, matlab etc., alleen gamen is onhaalbaar. Kijk ik naar een nieuwe laptop van tussen de ¤400 en ¤550, dan ga je er nauwelijks op vooruit, behalve voor de CPU, die nu ook al voldoet.
Dat is ook het slimst.

Is het niet zo dat een hogere resolutie ook meer energie kost? Kan ook een legitieme reden zijn om de toch al in verhouding dure laptop geen full HD scherm te geven.

Vooruitgang heeft altijd zijn prijs.
...De Intel Ivy's worden wel Sandy's...
Andersom bedoel je? ;)
Edit: ter verduidelijking (bleek niet goed over te komen gezien het commentaar hieronder) is dat ik het puur heb over de bouwkwaliteit en scherm kwaliteit (in mindere mate de touchpad want ik werk 99% van de tijd met extern toetsenbord/muis). Het is dus zeker niet bedoelt als complete review van de laptop, want in gebruik werkt dit ding verder goed, snel en stabiel.

Ik heb een Lenovo T410 voor m'n werk.

Het is een van de slechts gebouwde laptops die ik ooit heb gezien en op heb gewerkt. Zie de links naar de illustraties onderaan de post om te zien waar ik het over heb.

Eerste illustratie:
Ding kraakt aan alle kanten als je er op duwt, het scherm buigt en tordeert als je em aan een hoek open of dicht trekt waarbij er kieren langs de bezel millimeters open gaan staan. Als je bij het scharnier in het midden heel licht duwt (en ik bedoel ook echt heel zachtjes!), verschijnt er een kier van 3mm tussen het bezel en het lcd paneel waarbij je contacten en electronica in het scherm ziet zitten. Maar ook als je er niet op drukt is het open, alleen veel minder uiteraard. Leuk als je je scherm met een vochtig doekje schoonmaakt en er lekt een klein druppeltje naar binnen.

Tweede illustratie:
Verder is het scharnier zo stroef dat je de laptop niet normaal open kan doen, je moet de laptop tegenhouden. Als je dit bijvoorbeeld links onder bij de laptop doet, en je opent het scherm aan de rechterhoek (wat veel mensen doen, iets met linkerhand/rechterhand) dan tordeert het scherm minstens 5mm, mischien wel meer.

Derde illustratie:
Op het touchpad zitten 2 paar knoppen. Er boven en er onder. Ik heb nog nooit iets gehad dat zo slecht werkte!! Echt zonder overdrijven, die touchpad is SLECHT! Reageert slecht, scrollbar moet je soms wel 5 keer proberen voordat tie het pakt (en ondertussen beweegt je muis dus, moet je terug omhoog brengen voordat je scrollen opnieuw kunt proberen). Die onderste knoppen zijn zo stom geplaatst dat je er met je handpalm nog wel eens op zit tijdens het typen. Maar de knoppen er boven zitten zo dat je met je hand nog wel eens op het touchpad zit of ook op een van die onderste knoppen. Maar eigenlijk is het vervelenste nog wel dat tie zo slecht reageert. Vergelijk het maar met een heel goedkoop ouderwets resistief touchscreen. En waarom zitten er in godsnaam van die stomme bobbeltjes op?!?

Vierde illustratie:
Dan het scherm. De kwaliteit is echt om te huilen. Er hangt zo'n enorme blauwe waas over het scherm dat het zelfs na kalibreren niet goed te krijgen is. Slaat werkelijk nergens op, foto's zien er zo slecht uit het is gewoon onbruikbaar om fotos te beoordelen/bewerken. De illustratie laat dit zien naast een (eveneens gecalibreerde) Dell Ultrasharp.

Last but not least: de accu ... nog geen 2 uur office work en dan gaat tie mekkeren.

1. Kier bezel en zichtbare contacten
2. Veel te stroeve scharnier demonstratie
3. Het slechtste touchpad evah!
4. Kleurverschil met Dell Ultrasharp

Afsluiter Origineel ter referentie

lol ... moderatie, ik krijg dus meerdere -1's ... hebben jullie wel gelezen wat dat betekent? Even een geheugensteuntje: "Deze reactie is een flamebait, troll of belediging van een andere gebruiker.". Nou bedankt he! Ik zal nog een keer de moeite nemen om uitgebreid te reageren en fotos te maken speciaal voor m'n reactie.

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 1 december 2012 12:38]

Derde illustratie:
Op het touchpad zitten 2 paar knoppen. Er boven en er onder. Ik heb nog nooit iets gehad dat zo slecht werkte!! Echt zonder overdrijven, die touchpad is SLECHT! Reageert slecht, scrollbar moet je soms wel 5 keer proberen voordat tie het pakt (en ondertussen beweegt je muis dus, moet je terug omhoog brengen voordat je scrollen opnieuw kunt proberen). Die onderste knoppen zijn zo stom geplaatst dat je er met je handpalm nog wel eens op zit tijdens het typen. Maar de knoppen er boven zitten zo dat je met je hand nog wel eens op het touchpad zit of ook op een van die onderste knoppen. Maar eigenlijk is het vervelenste nog wel dat tie zo slecht reageert. Vergelijk het maar met een heel goedkoop ouderwets resistief touchscreen. En waarom zitten er in godsnaam van die stomme bobbeltjes op?!?
Het helpt je natuurlijk niet met je andere problemen, maar heb je geprobeerd om de foutbescherming/palm protection (weet even niet precies meer hoe het heet) uit te zetten? Dat hielp bij mijn x120e echt enorm. (Linux installeren hielp nog veel meer). Hoe slaag je er trouwens in vredesnaam in om de trackpoint knoppen met je handpalm in te drukken tijdens het typen?
Omdat tie in de bolling zit. De laptop die ik hiervoor had zaten ze er ook onder, maar niet in de bolling van de rand, ze zaten er voor.

Ik weet niet wat je bedoelt met foutbescherming/palm protection. Is dat een optie in de BIOS? Enige wat ik daar in zie staan is Fn knop wisselen met de Control toets.

En dat herinnert me trouwens aan nog zo'n ergenis: welke lompe lampekap heeft er bij Lenovo verzonnen dat de Fn toets op de plek van de control toets moet zitten???

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 1 december 2012 11:32]

Omdat tie in de bolling zit. De laptop die ik hiervoor had zaten ze er ook onder, maar niet in de bolling van de rand, ze zaten er voor.
Bij mij zit hij op dezelfde plek, maar de enige manier waarop k m'n handpalm er op krijg is als ik kruislings ga typen.
Ik weet niet wat je bedoelt met foutbescherming/palm protection. Is dat een optie in de BIOS? Enige wat ik daar in zie staan is Fn knop wisselen met de Control toets.
Nee, dat zit bij de touchpad/trackpoint instellingen. Waar het precies zit weet ik niet meer, het is een tijd geleden dat ik windows heb gebruikt op deze laptop. Het idee achter die bescherming is dat je minder makkelijk per ongeluk met de cursor aan de haal gaat als je met je handpalm over je touchpad heen veegt, in de praktijk betekende het bij mij echter dat het touchpad gewoon extreem beroerd reageerde. Door die bescherming uit te zetten was dat probleem opgelost.
En dat herinnert me trouwens aan nog zo'n ergenis: welke lompe lampekap heeft er bij Lenovo verzonnen dat de Fn toets op de plek van de control toets moet zitten???
Een kwestie van smaak en gewenning, ik vind het wel handig zo. (Die lampekap zal trouwens voor IBM hebben gewerkt, de positie van de Fn toets is niet nieuw)
Ik zal eens in die settings kijken, bedankt voor de tip.

Over IBM trouwens, de oude laptops toen ze nog wel van IBM waren vond ik wel goed. Het waren bakstenen, maar toen was het nog echt wel goeie degelijke kwaliteit in tegenstelling tot wat Lenovo nu levert. Waar het Fn knopje toen zat kan ik me niet meer herinneren (mischien was het wel zo lang geleden dat dat niet eens bestond ;)).
Ik lees dit op mijn negen jaar oude thinkpad x30 (best redelijke bouwkwaliteit dus...). De Fn knop zit helemaal links-onder: Die bestond dus al ;-)
De T410 heeft inderdaad een butt-scherm en brakke accuduur, aldus notebookcheck. Maar geef jezelf niet de ilusie dat er businessnotebooks in van deze groote bestaan met iets anders dan een baggerscherm.

De enige reden dat de vostro tussen de alternatieven staat is omdat dat de enige laptop is met een zakelijk uiterlijk waar je binnen het budget een kwalitatief scherm kan krijgen.
Mischien niet maar wel goed genoeg dat ze gecalibreerd kunnen worden en dan wel goed zijn, zoals mijn vorige HP notebook. Maar van wat ik lees en hoor van anderen (geen eigen ervaring) zijn Dell, Asus en HP echt wel beter dan deze bagger.
Elitebook: http://www.anandtech.com/...erything-but-the-screen/6
latitude: http://www.notebookcheck....430-Notebook.81780.0.html

ik kan er nog 50 opnoemen, maar het blijft hetzelfde: een businessnotebook zonder 1080p scherm (of 900p op 15.6") heeft per definitie bedroevend contrast, bedroevende kijkhoeken, bedroevende helderheid, en bedroevende color gamut. Ik ken maar 1 oplossing: en dat is een 15.6" met een fatsoenlijk scherm nemen.

De lenovo is wel wat slechter dan gemiddeld, afgaande op de cijfers van notebookcheck. Maar daar staat tegenover dat er destijds zo goed als geen fabrikant was die 900p aanbood in een laptop van dat formaat.
Je baseert je oordeel over het hele merk Lenovo op één soort van één type laptop. Er zijn een hoop redenen waardoor uitgerekend jouw laptop slecht is. Gewoon pech (toevallig een slechte laptop van dat type), slechte batch, slechte series, slechte productlijn (laptops in dit geval). Zie ook mijn post over sample size/sample bias, in een topic waar iemand hetzelfde beweerde over Acer: Neophyte808 in 'nieuws: Acer schuift Packard Bell naar voren voor goedkope laptops'

Veel mensen geven je een +2, waar ik een off-topic/irrelevant meer op zijn plaats vind: het eerste wat ik deed toen ik de eerste regel van je post las, was opzoeken over welke van de 3 laptops in deze BBG het ging en het antwoord was: geen. Persoonlijk hoor ik alleen maar positieve berichten van mensen met Lenovo laptops (Thinkpad en Ideapad).

Het is idd wel een beetje jammer dat alle laptops in de BBG van hetzelfde merk zijn, maar aan de andere kant zijn er ook genoeg alternatieven geboden. Grappig trouwens dat voor de Mainstreamnotebook deze keuze gemaakt is, ik was laatst aan het browsen naar een laptop omdat mijn oude Sony Vaio E-series (hoogst waarschijnlijk slechte series) op het punt staat om het te begeven. Ik filterde op 3 dingen: niet groter dan 16,4 inch, redelijke GPU, alle resoluties met meer dan 768 pixels verticaal zijn goed. Ik kwam toen precies bij deze laptop uit.

[Reactie gewijzigd door Neophyte808 op 1 december 2012 11:55]

PS. ik heb die merk-conclusie verwijderd, je hebt gelijk, dat was niet terecht en meer een emotionele reactie dan een objectieve. Maar offtopic/irrelevant slaat natuurlijk nergens op. Was jij toevallig een van die -1 moderaties omdat je het niet eens bent met mijn post?

Ik ben niet de enige hier met een Lenovo, ik werk bij een bedrijf waar meer dan 1000 laptops in gebruik zijn. Al mijn directe collega's (tientallen) werken met een T410 of een T420. Ze zijn allemaal even slecht, het is niet zo dat ik een maandag ochtend modelletje heb.

Wat mischien niet helemaal duidelijk is uit mijn post is dat het voornamelijk over de bouwkwaliteit gaat. Veel van mijn collega's interesseert dat niet: de laptop werkt verder goed, hij is redelijk snel en stabiel, z'n wifi werkt ook goed bijvoorbeeld. Maar mijn post was geen complete review van de laptop, maar gaat over de bouwkwaliteit en mijn annoyances waar ik mee te maken heb.

Maar waar wel veel mensen klachten over hebben is het blauwige van het scherm. Ze hebbben het allemaal. Ik haal foto's aan, maar geloof me als je de hele dag naar een wit-blauwig scherm met tekst zit te staren is dat heel onprettig op dat scherm. Nu hebben wij bijna allemaal wel een extern scherm wat niet zo verkleurd en waarop lezen/typen prettiger is.

De bouwkwaliteit is allemaal slecht. Kijk ook eens naar de foto's van het scherm op de foto's van deze guide. Je ziet een redelijke kier zitten al op die foto die van bovenaf is genomen waarbij de klep open staat. Als je er een beetje op drukt sluit het wel aan.

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 1 december 2012 12:58]

De NBBG wordt geschreven op basis van input van GoTters.
Ik vind het ook wel jammer dat je -1 krijgt.

sommige mensen zouden niet mogen modereren hier. Ik heb ook al voor zaken -1 gekregen dat ik me afvraag of de persoon die dit deed mentaal gehandicapt is. Jammer genoeg leest niemand de -1 waardoor je er dus op blijft staan.

Persoonlijk vind ik je reactie ook niet super on topic want je spreekt over een oudere laptop. Dit zou hetzelfde zijn als bij elke topic over Acer 1 van de oude toestellen opbrengen waar de webcam niet aangesloten was etc. Acer is hier ook enorm op vooruitgegaan.

Om deze reden heb ik je +1 gegeven en niet +2 zoals ik normaal zou doen voor dergelijke moeite.

Zelf werk ik op een T420 op mijn werk.
Ik kan me vinden in al je puntjes maar ik moet wel zeggen dat ik mijn laptop zwaar mishandel (hij is namelijk niet van mij :p ).
Er is al meerdere keren een glas water of de laptop, het toestenbord etc gegaan.
Er is eens iets open gegaan in men rugzak waardoor die volledig onder het fijn stof zat. Was een poeder dat was open gegaan.
Verder heb ik hem ook al laten vallen, tegen zaken mee aangestompt en gaat hij elke dag mee op de motor.

Hij kraakt en doet wel wat vreemd maar het is wel een baksteen van een computer :-)
Het is vrij persoonlijk, maar ik vind deze Lenovo's behoorlijk lelijk. Vooral de zij aanzichten vind ik vreselijk rommelig.
Het is nogal een Lenovo feestje en persoonlijk ben ik niet kapot van Lenovo's. Ik heb zo'n beetje de grote merken op zakelijk gebied wel gehad (HP, Lenovo, Dell) en mijn persoonlijk voorkeur ligt toch bij Dell. De E-series Latitude is niet goedkoop, maar wel degelijk in mijn ervaringen.
Dat Lenovo-feestje viel me ook al op inderdaad maar ik vind het minder erg dan jij. Vooral in deze lagere segmenten had ik het alleen niet verwacht.
Nu is mijn ervaring met Dells te beperkt om er iets zinnigs over te zeggen maar in dagelijks gebruik vind ik HP's en Apples toch net te vaak onhandig "aanvoelen" en heeft een Thinkpad net wat meer slimmigheidjes (al mis ik een MagSafe-alternatief). In onderhoud faalt Apple keihard ("stuur maar op", right) en geef ik Lenovo toch ook enkele punten tov HP.
Imho heeft HP te veel kwaliteitsproblemen. Ik merk te vaak dat bij bestellingen er een relatief groot aantal tussen zitten waar iets niet goed aan is.

Bij Lenovo vind ik de toetsenborden altijd zo vaag. Alle speciale tekens zitten ergens anders dan op een normaal toetsenbord. Ik heb een Thinkpad erbij, maar ik zit altijd te zoeken op het toetsenbord naar de juiste tekens.

Iets als MagSafe mis ik niet. Ik heb ook wel genoeg Apples op de grond zien vallen omdat iemand struikelde over de draad. Een beter alternatief is nadenken waar je kabels legt. Werkt ook geweldig, ;)
Hier een HP EliteBook 2560P weg gedaan omdat alle USB poorten kapot waren en de bezels los waren te komen zitten van het scherm (echt ontiechlijk veel stof zeg).
Imho heeft HP te veel kwaliteitsproblemen. Ik merk te vaak dat bij bestellingen er een relatief groot aantal tussen zitten waar iets niet goed aan is.

Bij Lenovo vind ik de toetsenborden altijd zo vaag. Alle speciale tekens zitten ergens anders dan op een normaal toetsenbord. Ik heb een Thinkpad erbij, maar ik zit altijd te zoeken op het toetsenbord naar de juiste tekens.
Dat heeft niks met Lenovo te maken, dan heb je gewoon een Nederlands toetsenbord besteld. Ik heb een T41p en een W500 en die hebben dezelfde indeling als mijn HP-workstation op werk en mijn Logitech-tobo bij mijn eigen desktop thuis. Ik vind Lenovo-toetsenborden juist altijd erg fijn typen :)
Iets als MagSafe mis ik niet. Ik heb ook wel genoeg Apples op de grond zien vallen omdat iemand struikelde over de draad. Een beter alternatief is nadenken waar je kabels legt. Werkt ook geweldig, ;)
MagSafe mogen ze van mij overnemen, is een prima oplossing. Soms is er gewoon geen andere weg van het stopcontact naar de laptop dan door een wandelgang. Dan is het wel zo'n prettig idee dat je laptop niet van tafel dondert als iemand door je snoer heen loopt :)

Wat betreft Lenovo: prima laptops en juist door hun ingetogen uiterlijk worden ze niet zo snel gejat. Mijn T41p en W500 hebben het allebei zo'n 5 jaar uitgehouden, maar ik weet niet of ik weer een Lenovo koop. Je betaalt er doorgaans toch redelijk de hoofdprijs voor. Ik had daarom als mainstream laptop toch eerder iets als een Asus N56 verwacht.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 1 december 2012 21:22]

De hoofdkandidaat was inderdaad de N56. Maar een weekje geleden werd die een stuk slechter leverbaar waardoor we in principe alleen nog pricewatch: Asus N56VJ-S4006H over hielden binnen het budget.

De lenovo vind ik dan een stuk aantrekkelijkere specs hebben, al helemaal als je bedenkt dat de asus op het beslissingsmoment voor ¤888 over de toonbank ging.
Het zijn inderdaad allemaal Lenovo's maar de keuzes zijn op goede gronden gemaakt op Gathering of Tweakers. Je bent van harte uitgenodigd om bij de topics in het vervolg je mening over merken of modellen te delen en mee te discussiëren bij het samenstellen van de NBBG. :)
Helemaal mee eens. Ik snap ook niet dat de laatste paar maanden de Lenovo steeds als advies word gegeven. Ik heb bij IBM gewerkt en mijn grootste frustratie zijn de laptops. Ze zien er niet uit, de knoppen van de trackpad lijken wel typemachines, behuizing kraakt, het zijn qwerty toetsenborden, maar andere toetsen zitten altijd net even iets anders, drivers lopen vaak achter etc.
Volgens mij worden de laptops in de Best Buy guides ook helemaal niet getest, maar is het gewoon het opnoemen en vergelijken van de specs, met een beetje eigen mening eroverheen gestrooid. Vooral bij die Y500, over dat ze er alleen Chinese reviews over kunnen vinden, en dat het volgens Google Translate wel goed zit met de bouwkwaliteit e.d. is toch wel bijzonder zwak, heren.
ja ik heb op me werk een paar lenovo laptops voorbij zien komen en vind ze echt om te huilen die dingen. lelijke goedkoop uitziende plasic monsters vind ik het met idd bepaalde toetsen op rare plekken . ik zou er zelf nooit 1 kopen
Nee, dat ligt niet aan jou....lijken de jaren tachtig nog wel qua design.

Voor mij zou design toch ook wel een criterium zijn, als ondernemer....
...ja ik begrijp niet waarom ze niet ietsje meer aan het design besteden. Ik vind ze namelijk allemaal echt verschrikkelijk lelijk!
...ja ik begrijp niet waarom ze niet ietsje meer aan het design besteden. Ik vind ze namelijk allemaal echt verschrikkelijk lelijk!
Ze besteden juist erg veel aandacht aan het ontwerp. De Thinkpad toetsenborden (ja, ook de nieuwe) tikken heerlijk, de trackpoint is erg handig en het geheel bijzonder solide. Dat dat allemaal in een saai uitziende zwarte doos zit, tsja, wat zou dat? Je moet er mee werken, niet mee trouwen.

EDIT: Bovendien, ze hebben een grote schare trouwe klanten die ze kwijt zouden kunnen raken als ze aan het vertrouwde ontwerp gaan morellen.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 1 december 2012 11:40]

De Thinkpad toetsenborden (ja, ook de nieuwe) tikken heerlijk, de trackpoint is erg handig en het geheel bijzonder solide.
Ik heb een Thinkpad van werk en een Latitude E-series van het werk. De Latitude heeft zeker mijn voorkeur. Typen is net zo prettig daarop, en de trackpad is beter dan die van de Thinkpad.

Lenovo moet echt eens wat aan hun layout van het toetsenbord gaan doen. Tekens zitten niet op het toetsenbord waar de rest van de computers ze wel hebben. En de keuze in tekens is ook vaag. Waarom een pond teken? Een Euro teken is beter hier. Net zoals de dubbele S uit het Duits. Die heb ik zelden nodig, daar had een vaker gebruikt karakter kunnen zitten.
Je moet natuurlijk niet Lenovo de schuld geven van het feit dat jij een verkeerd toetsenbord heb besteld.
Ik werk al jaren met Lenovo, daarvoor IBM en altijd de juiste toetsenborden gehad.
Als je een nederlands toetsenbord besteld, tjah, dan krijg je een nederlands toetsenbord en dat zijn we hier niet gewend.
Dat klinkt als een verkeerd toetsenbord, die Latitude bestaat ook met dat type keyboard. Niet echt een klacht dus.
Ik mis de gamelaptop als categorie...
Alienware, en dan een tijdje niks. Het design is uitgesproken en de prijs ook, maar als je een laptop koopt om te gamen dan kun je hier niet omheen.
En BTO, als je een iets minder uitgesproken candy design wilt :p
Als ze nu een keer fatsoenlijke laptops zouden produceren, ja. Maar de Y500 steekt echt op vrijwel elk punt boven het aanbod van BTO uit en is een paar honderd euro goedkoper.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus zou het niet weten, maar als ik specifiek een game-laptop zou zoeken, is Alienware voor mij echt geen optie, het is precies een lasershow, afschuwelijk ... En ik weet dat BTO zich op hetzelfde segment richt.

Over de Y580: ik heb nu een Dell Studio 1558 die aan vervanging toe is, maar ik heb de harde eis voor een Full HD scherm zonder te veel uit te geven. Is de Y580 een beetje een goede vervanger? Ultrabooks en convertibles met Windows 8 / Touch klinken allemaal zeer leuk, maar kosten gewoon allemaal 500 euro te veel ... Dus opteer ik voor een klassieke laptop, bij mij moet die het werkpaard van dienst zijn.
Als je wist op hoe veel fronten alienware de gelijk geprijsde BTO kielhaalt zou je dat niet zeggen.

Ik heb mijn studio 1555 omgewisseld voor een latitude E6520 van marktplaats. De Y500 / 580 lijkt mij een goede kandidaat als je wat wilt gamen, anders is de inspiron 15R SE misschien de betere keus: met wat kortingsbonnen is die zo'n ¤170 goedkoper
Er zijn veel meer alternatieven dan alleen Alienware hoor, maar de vraag is natuurlijk of je die ook voor een schappelijke prijs in Nederland kan krijgen.
Volgens mij doet de mainstream notebook daar wel voldoende aan met "Krachtige GT 650M-gpu" en "Intel Core i5-3210M" of "i7-3630QM-quadcore" plus 8GB werkgeheugen
Ik mis de gamelaptop als categorie...
Het is inderdaad al een tijdje stil op dit gebied. Met de GT 650M van de Y500 kun je een aardig spelletje spelen, maar als je notebooks met de krachtigste gpu's zoekt is het aanbod maar mager.
Een Dell Vostro als Businessnotebook alternatief :? . Geloof niet dat iemand oplet, latitude is de zakelijke lijn.
maar een latitude valt volgens mij niet in de prijsklasse (hb niet gecontroleerd overigens maar mijn latitude is toch een stuk prijziger)
en de vostro serie is dan wel een consumentenlijn van dell maar kwalitatief toch wel wat beter als de consumentenlijn van andere merken.

wat maakt een laptop een business laptop ? vind dat altijd vrij subjectief.
Vostro's zijn wel zakelijk bedoeld. Maar ze zijn niet voor zulk intensief gebruik als de Latitude lijn.
wat maakt een laptop een business laptop ?
Doorgaans hebben ze wel overeenkomsten. Een zakelijk laptop is stevig gebouwd, heeft uiterlijk weinig versieringen.
Belangrijkste is natuurlijk de support. Waar je voor een consumenten laptop na een paar jaar geen onderdelen meer kan bestellen is dit anders bij zakelijke modellen. Jaren nadat het model verdwenen is uit de schappen kan je nog onderdelen krijgen voor reparaties etc.
Ondersteuning voor docking stations, fingerprint sensors e.d. en 3g ondersteuning vind je ook sneller in zakelijke dan in consumentenlaptops.
Vostro is ook een zakelijke lijn; het is alleen de betaalbare lijn waarmee Dell zich op bv het mkb richt.
Ik zie veel bussines laptops verschijnen met de 900x1600 resolutie.
Het is een goed werkzame resolutie met één gebrek. Er zijn geen beamers in deze maat.
Dat is de reden waardoor ik nooit voor een laptop met deze resolutie zou kiezen.
Ik zie de link niet helemaal.. Je kan de beamer gewoon als 'extra scherm' aansluiten op een andere resolutie.

Nadeel is wel dat je dan niet met powerpoint naar mijn weten hetzelfde kan zien op je laptop als de beamer toont. Volgens mij zijn daar wel oplossingen voor te vinden, je zal vast niet de eerste zijn met dit probleem ;)..

Bijvoorbeeld zo: http://www.ehow.com/video...nt-multiple-monitors.html

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 1 december 2012 09:30]

Als je de beamer aansluiten, en dan Windows Toets+P doet in Windows 8, en dan op Dupliceren drukt, dan zou er op bijde schermen hetzelfde moeten staan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True