Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 133, views: 376.860 •

Businessnotebook - uiterlijk en indruk

Een van de bekendste zakelijke merken, naast HP en Dell, is het Chinese Lenovo, dat overigens tegenwoordig op de Nederlandse markt ook voor consumenten aan de weg timmert. In november introduceerde het bedrijf zijn nieuwste serie Thinkpads, de Thinkpad L430-serie. De laptop is in een aantal uitvoeringen beschikbaar, maar wij kozen de N2L3PMH-versie, die binnen het gestelde budget blijft.

Lenovo L430

De L430 is een 14"-laptop die met een gewicht van 2,3 kilogram maar net aan onze eisen omtrent draagbaarheid voldoet, mits daar een stevige behuizing tegenover staat. Die behuizing is klassiek vormgegeven, met weinig opsmuk en strakke lijnen. Retro zou een aardige omschrijving zijn voor de laptop, maar het interieur is wel modern en up-to-date.

Het scherm

Met veertien inch is het scherm niet gigantisch groot, maar dankzij de 1600 bij 900 pixels die het display heeft, is het wel redelijk scherp. Het scherm is mat uitgevoerd, maar is helaas wel een tn-paneel, wat vooral de verticale kijkhoeken enigszins beperkt. De helderheid is met ongeveer 300cd/m² aardig en dankzij de antireflectielaag blijft het scherm ook buiten leesbaar. Nadeel is wel de brede bezel die het scherm omsluit, maar dat heeft wel weer een stevige constructie als voordeel.

Toetsenbord en aansluitingen

Net als bij andere zakelijke laptops heeft Lenovo ook voor de L430 de overstap naar een chiclet-toetsenbord gemaakt, waarbij de toetsen van elkaar gescheiden zijn. Een klassieker die wel is gebleven, is de trackpoint. Dit alternatief voor de trackpad, in de vorm van een rood puntje boven de B, vult het vrij kleine touchpad aan. Dat touchpad ondersteunt multitouch-gebaren en heeft drie knoppen erboven en twee eronder.

Lenovo L430

De L430 heeft uiteraard de voor zakelijk gebruik noodzakelijke features, zoals een docking-port, een d-sub-aansluiting en een vingerafdrukscanner. Ook zijn naast drie usb 2.0-poorten een usb 3.0-poort, een minidisplayport, gigabitnetwerkpoort en audioaansluitingen aanwezig. Een kaartlezer, webcam en optische dvd-drive ontbreken evenmin.

Lenovo L430

Processor en gpu

Onder het toetsenbord neemt Intels Ivy Bridge-processor het rekenwerk op zich. De op 2,5GHz geklokte Core i5-3210M beschikt over twee hyperthreading-cores en wordt met 4GB ddr3-geheugen gecombineerd. De processor levert ook de gpu; Intels HD4000-gpu stuurt het beeldscherm aan.

Als opslag dient een op 7200rpm draaiende harde schijf van Hitachi, met 500GB opslagcapaciteit. Eventueel zijn de harde schijf en het geheugen te upgraden; daartoe hoeven slechts twee schroeven verwijderd te worden. De accu van 57Wh gaat, afhankelijk van het gebruik, tot zeven uur mee, maar een hele dag stopcontactloos werken zal lastig zijn.

Conclusie

Vergeleken met zijn voorganger, de L420, heeft de nieuwe L430-serie een Ivy Bridge- in plaats van Sandy Bridge-processor aan boord. De oude serie had een klassiek, non-chiclet-toetsenbord, maar moest het met een minder, 1366x768 pixels tellend scherm doen. De L430 is op vrijwel alle punten verbeterd en vormt, zeker gezien de prijs en de complete featureset, een uitstekende zakelijke laptop.

Alternatieven

Score: 0OnbekendLaptops HP ProBook 6465b (LY452EA)
HP ProBook 6465b (LY452EA)

Een volledig ander en voor zakelijke notebooks wat minder gebruikelijk platform is in HP's Probook 6465b te vinden. Deze zakelijke laptop is opgetrokken rond AMD's apu-platform, met de A6-3430MX als processor. Deze zal op cpu-gebied iets minder scoren, maar de gpu is iets krachtiger dan die van Intel. Het beeldscherm, de opslag en overige features zijn goeddeels vergelijkbaar.

Score: 5OnbekendLaptops Dell Vostro 3560-6951
Dell Vostro 3560-6951

Met een Dell-laptop uit de Vostro-serie kan een iets grotere laptop voor iets minder geld worden gekocht. De 3560 heeft een 15,6"-beeldscherm, maar toont daarop slechts 1366x768 beeldpunten. De laptop heeft als bonus een losse Radeon HD7670M, 2GB extra geheugen en meer usb 3.0-poorten. De laptop is uiteraard, gezien zijn formaat, wat zwaarder, met bijna 2,6 kilogram.

Score: 0OnbekendLaptops Lenovo Thinkpad L530 (N2S3PMH)
Lenovo Thinkpad L530 (N2S3PMH)

Voor een vergelijkbare prijs kan ook uit de Lenovo-stal voor een 15,6"-laptop uit de Thinkpad L530-serie worden gekozen. De laptops zijn op diverse vlakken vergelijkbaar. Het gewicht is hoger, maar wie daar niet om maalt, kan met een groter, zij het minder fel, scherm met 1600x900 pixels werken. De L530 geeft echter een meer budgetgevoel.

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Lenovo IdeaPad Y500
Lenovo Thinkpad L430
Lenovo Essential B570e2


Reacties (133)

Reactiefilter:-11330129+179+27+30
Toch jammer om te zien dat er in de budget/basis reeks eigenlijk de afgelopen per jaar weinig vernieuwing/doorstroming is van onderdelen.
Hier werkend op een 3 jaar oude ~¤400,- kostende Dell Inspiron 1545 met nagenoeg dezelfde specificaties als de gekozen Budget Laptop in de BBG. Het is eigenlijk goedkoper de versleten batterij te vervangen voor een nieuw exemplaar dan de gehele laptop met verlies te verkopen + bijleggen voor eenzelfde prijsklasse laptop, zonder maar iets in merkbare snelheid te winnen.

[Reactie gewijzigd door Kadett op 1 december 2012 20:22]

Ik zoek zelf al een tijdje naar een lichtgewicht budget notebook. Maar het blijkt inderdaad dat er in de laatste jaren helemaal niks is gebeurt in die prijsklasse.

Kan de volgende BBG misschien specifiek een draagbare budget notebook zoeken? 13 inch, lichtgewicht, en een redelijk scherm/toetsenbord/mousepad voor rond de 400 euro schijnt in de laatste jaren alleen maar zeldzamer geworden te zijn.
Op een paar uitzonderingen na heb je in deze prijsklasse alleen nog netbooks. Erg jammer, want een netbook is wel goedkoop, maar als primaire PC schiet een netbook toch echt te kort.

Duurdere 13" notebooks zijn er wel in overvloed, maar zijn in de meeste gevallen allemaal ultrabooks. Ik vermoed dat veel 13"-ers uit de schappen zijn verdwenen om niet al te veel van de ultrabooks te kanabaliseren, wat erg raar zou zijn omdat tussen een budgetnotebook en een ultrabook al snel veel prijsverschil is.
"lichtgewicht budget" is dan ook wel redelijk tegenstrijdig, tenzij je "lichtgewicht" spreekwoordelijk bedoelt als zijnde "niet zo snel", maar volgens mij is dat niet het geval.

Voor 400 euro en draagbaar kom je of bij de oude netbooks terecht (of tegenwoordig misschien zelfs bij tablets), of bij de tweedehands markt.
wat is er mis met licht gewicht (weinig kg) en budget notebook.

waarom zijn er bijna geen pentuim 9x0 chips, en eventueel celeron B870's in 13inc te krijgen. liefst natuurlijk nog met een al dan niet vast gesodeerde ssd en een verweiderbaare hdd... plaatsje die goed op elkaar... dan word het ding vanzelf iets dikker zodat je ook weer een paar cm³ extra hebt voor een beetje accu volume... 32 of max 64gb ssd met 320gb voor data opslag...

desnoods als het echt niet ander kan proppen ze er alsnog een fusionII in
wat dacht je van de Asus EEE PC 1215n, snel, vrij goed scherm en een redelijke GPU samen met een goede accuduur.
http://www.notebookcheck....215N-Netbook.38249.0.html

204:1 contrast en 166cd/m helderheid een goed scherm? Nvidia ion een redelijke GPU? 4 uur een goede accuduur?
ion 2 met 16 cuda cores, bij mij kan ik gewoon 6 uur fim kijken dus er zal wel wat mis zijn met de hardware van notebookcheck.
Ik bedoelde beide. Op dit moment heb ik een netbook die 2 jaar geleden 230 euro heeft gekost, en die is eigenlijk snel zat, maar het scherm en mousepad zijn om te huilen. De zelfde specs met alleen een groter, hoger resolutie scherm en een kleine SSD zou ik al 150 euro meer voor betalen.

Nu ik over nadenk zou de nieuwe samsung chromebook echt ideaal zijn als hij windows zou kunnen draaien.

[Reactie gewijzigd door The_Double op 1 december 2012 18:42]

helemaal mee eens, ik had bijv stiekum gehoopt op 12 / 13 inc notebooks met bijv een amd A4, (al dan niet liefst met een die-schrink).

in plaats daarvan zit je vast aan een e450... op zicht niet eens een slechte chip maar een A4 zou zoveel beter zijn...
Asus Vivobook X202
Ik weet niet of je 11,6 inch te weinig vind, maar ik heb sinds kort de Asus x202e met een i3 processor en een HD4000 en 500GB geheugen. Misschien is dat wat:

Asus X202E CT009H
Dat is toch geweldig! Je investering blijft zijn waarde behouden. Je verkoopt hem gewoon weer bijna voor de nieuwprijs.
Een Dell Vostro als Businessnotebook alternatief :? . Geloof niet dat iemand oplet, latitude is de zakelijke lijn.
maar een latitude valt volgens mij niet in de prijsklasse (hb niet gecontroleerd overigens maar mijn latitude is toch een stuk prijziger)
en de vostro serie is dan wel een consumentenlijn van dell maar kwalitatief toch wel wat beter als de consumentenlijn van andere merken.

wat maakt een laptop een business laptop ? vind dat altijd vrij subjectief.
Vostro's zijn wel zakelijk bedoeld. Maar ze zijn niet voor zulk intensief gebruik als de Latitude lijn.
wat maakt een laptop een business laptop ?
Doorgaans hebben ze wel overeenkomsten. Een zakelijk laptop is stevig gebouwd, heeft uiterlijk weinig versieringen.
Belangrijkste is natuurlijk de support. Waar je voor een consumenten laptop na een paar jaar geen onderdelen meer kan bestellen is dit anders bij zakelijke modellen. Jaren nadat het model verdwenen is uit de schappen kan je nog onderdelen krijgen voor reparaties etc.
Ondersteuning voor docking stations, fingerprint sensors e.d. en 3g ondersteuning vind je ook sneller in zakelijke dan in consumentenlaptops.
Vostro is ook een zakelijke lijn; het is alleen de betaalbare lijn waarmee Dell zich op bv het mkb richt.
Als je naar de laatste serie BBG's voor laptops kijkt, valt op dat de ontwikkeling bij laptops erg traag gaat. De Intel Sandy's worden wel geupgrade naar Ivy's en dit geldt ook voor AMD, de processors worden wel iets sneller, maar bijvoorbeeld de schermresoluties blijven mateloos achter lopen. 1920 x 1080 pixels is het maximale wat je nu kan vinden (behalve in de Macbook), deze specificaties vindt je ook nog eens alleen in het hogere segment. Dit terwijl tablets erg hard gaan in resolutie. Als je de laatste drie jaar bekijkt staan laptops bijna stil, en gaan tablets twee keer zo hard in ontwikkeling. Dit zal ongetwijfeld ook met de vraag te maken hebben, maar voor de laptop markt is dit erg teleurstellend.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 1 december 2012 13:29]

...De Intel Ivy's worden wel Sandy's...
Andersom bedoel je? ;)
Euh wacht even.. waar heb je hoger dan 1920/1080 precies voor nodig?
Om de prijzen van 1080p naar beneden te halen :p Het is toch echt bedroevend dat nog steeds 85% van de laptops met een 768p scherm geleverd wordt, terwijl de tablets en telefoons met een veel en veel kleiner scherm hier ook al aan zitten ... Wil je dan toch een Full HD scherm, zit je praktisch meteen aan de 800-1000 euro klasse. Ik heb nu bijna 3 jaar geleden een Dell gekocht met Full HD scherm, 15"; een kleine 1000 euro. Je zou verwachten dat ondertussen dat al is voorbijgestreeft, maar nee hoor ... Nog steeds is zo'n resolutie een zeldzaamheid. En hoewel ik vroeger naar de cpu en hdd enzo keek, vind ik al bij al het scherm het belangrijkste van een laptop (hangt natuurlijk ook van gebruikersscenario af), tenslotte kijk je 100% van de tijd dat je een laptop gebruikt naar het scherm. Bij mijn volgende aankoop wordt dit dan ook de eerste eis die ik onherroepelijk stel.
Nja, de enige die het goed doet is Apple op laptop gebied. Echter moet je dan ook sloten geld hebben.
De retina is inderdaad een hogere resolutie, maar de macbook pro en macbook air zitten volgens mij nog steeds op wxga en wxga+ ;(
Inderdaad, maar met bijvoorbeeld Windows 8 kunnen resoluties wel wat lager zij vanwege de grote elementen. Eerst maar eens meer matte schermen en IPS, dat vindt ik wel belangrijk. Dan kan ik 768p nog wel een tijdje gebruiken.
Euh wacht even.. waar heb je hoger dan 1920/1080 precies voor nodig?
Waar heb je hoger dan 640*480 voor nodig?

Sorry hoor maar die vraag is van alle jaren en alle jaren is het antwoord hetzelfde: Sneller, groter, hogere resolutie, lichter, meer lichtopbrengst....
Ik kan echt niet meer overweg met 1366*768 en 1920*1080 is voor mij ondertussen het absolute minimum. Maar een hogere resolutie zou ik absoluut verwelkomen. Het geeft je namelijk keuze mogelijkheden. Wil je evenveel op je scherm maar met meer detail of wil je gewoon meer op je scherm en het toch nog leesbaar houden?

Vooruitgang heet dat...
Ik zit nu eigenlijk te overwegen om voor thuis gewoon een los beeldscherm te nemen, buitenshuis ga ik toch niet als een malle multitasken. Scherm van ¤100 is prima te behappen, en als je de nadelen voor lief neemt goedkoper dan de meerprijs van een laptop met 1080p scherm.

Overigens kan ik ook beamen dat mijn Satellite C660 van ¤400 alles gewoon doet, photoshop, revit, matlab etc., alleen gamen is onhaalbaar. Kijk ik naar een nieuwe laptop van tussen de ¤400 en ¤550, dan ga je er nauwelijks op vooruit, behalve voor de CPU, die nu ook al voldoet.
Dat is ook het slimst.

Is het niet zo dat een hogere resolutie ook meer energie kost? Kan ook een legitieme reden zijn om de toch al in verhouding dure laptop geen full HD scherm te geven.

Vooruitgang heeft altijd zijn prijs.
Het is vrij persoonlijk, maar ik vind deze Lenovo's behoorlijk lelijk. Vooral de zij aanzichten vind ik vreselijk rommelig.
Nee, dat ligt niet aan jou....lijken de jaren tachtig nog wel qua design.

Voor mij zou design toch ook wel een criterium zijn, als ondernemer....
Het is nogal een Lenovo feestje en persoonlijk ben ik niet kapot van Lenovo's. Ik heb zo'n beetje de grote merken op zakelijk gebied wel gehad (HP, Lenovo, Dell) en mijn persoonlijk voorkeur ligt toch bij Dell. De E-series Latitude is niet goedkoop, maar wel degelijk in mijn ervaringen.
Dat Lenovo-feestje viel me ook al op inderdaad maar ik vind het minder erg dan jij. Vooral in deze lagere segmenten had ik het alleen niet verwacht.
Nu is mijn ervaring met Dells te beperkt om er iets zinnigs over te zeggen maar in dagelijks gebruik vind ik HP's en Apples toch net te vaak onhandig "aanvoelen" en heeft een Thinkpad net wat meer slimmigheidjes (al mis ik een MagSafe-alternatief). In onderhoud faalt Apple keihard ("stuur maar op", right) en geef ik Lenovo toch ook enkele punten tov HP.
Imho heeft HP te veel kwaliteitsproblemen. Ik merk te vaak dat bij bestellingen er een relatief groot aantal tussen zitten waar iets niet goed aan is.

Bij Lenovo vind ik de toetsenborden altijd zo vaag. Alle speciale tekens zitten ergens anders dan op een normaal toetsenbord. Ik heb een Thinkpad erbij, maar ik zit altijd te zoeken op het toetsenbord naar de juiste tekens.

Iets als MagSafe mis ik niet. Ik heb ook wel genoeg Apples op de grond zien vallen omdat iemand struikelde over de draad. Een beter alternatief is nadenken waar je kabels legt. Werkt ook geweldig, ;)
Hier een HP EliteBook 2560P weg gedaan omdat alle USB poorten kapot waren en de bezels los waren te komen zitten van het scherm (echt ontiechlijk veel stof zeg).
Imho heeft HP te veel kwaliteitsproblemen. Ik merk te vaak dat bij bestellingen er een relatief groot aantal tussen zitten waar iets niet goed aan is.

Bij Lenovo vind ik de toetsenborden altijd zo vaag. Alle speciale tekens zitten ergens anders dan op een normaal toetsenbord. Ik heb een Thinkpad erbij, maar ik zit altijd te zoeken op het toetsenbord naar de juiste tekens.
Dat heeft niks met Lenovo te maken, dan heb je gewoon een Nederlands toetsenbord besteld. Ik heb een T41p en een W500 en die hebben dezelfde indeling als mijn HP-workstation op werk en mijn Logitech-tobo bij mijn eigen desktop thuis. Ik vind Lenovo-toetsenborden juist altijd erg fijn typen :)
Iets als MagSafe mis ik niet. Ik heb ook wel genoeg Apples op de grond zien vallen omdat iemand struikelde over de draad. Een beter alternatief is nadenken waar je kabels legt. Werkt ook geweldig, ;)
MagSafe mogen ze van mij overnemen, is een prima oplossing. Soms is er gewoon geen andere weg van het stopcontact naar de laptop dan door een wandelgang. Dan is het wel zo'n prettig idee dat je laptop niet van tafel dondert als iemand door je snoer heen loopt :)

Wat betreft Lenovo: prima laptops en juist door hun ingetogen uiterlijk worden ze niet zo snel gejat. Mijn T41p en W500 hebben het allebei zo'n 5 jaar uitgehouden, maar ik weet niet of ik weer een Lenovo koop. Je betaalt er doorgaans toch redelijk de hoofdprijs voor. Ik had daarom als mainstream laptop toch eerder iets als een Asus N56 verwacht.

[Reactie gewijzigd door Grrrrrene op 1 december 2012 21:22]

De hoofdkandidaat was inderdaad de N56. Maar een weekje geleden werd die een stuk slechter leverbaar waardoor we in principe alleen nog pricewatch: Asus N56VJ-S4006H over hielden binnen het budget.

De lenovo vind ik dan een stuk aantrekkelijkere specs hebben, al helemaal als je bedenkt dat de asus op het beslissingsmoment voor ¤888 over de toonbank ging.
Het zijn inderdaad allemaal Lenovo's maar de keuzes zijn op goede gronden gemaakt op Gathering of Tweakers. Je bent van harte uitgenodigd om bij de topics in het vervolg je mening over merken of modellen te delen en mee te discussiëren bij het samenstellen van de NBBG. :)
Helemaal mee eens. Ik snap ook niet dat de laatste paar maanden de Lenovo steeds als advies word gegeven. Ik heb bij IBM gewerkt en mijn grootste frustratie zijn de laptops. Ze zien er niet uit, de knoppen van de trackpad lijken wel typemachines, behuizing kraakt, het zijn qwerty toetsenborden, maar andere toetsen zitten altijd net even iets anders, drivers lopen vaak achter etc.
Volgens mij worden de laptops in de Best Buy guides ook helemaal niet getest, maar is het gewoon het opnoemen en vergelijken van de specs, met een beetje eigen mening eroverheen gestrooid. Vooral bij die Y500, over dat ze er alleen Chinese reviews over kunnen vinden, en dat het volgens Google Translate wel goed zit met de bouwkwaliteit e.d. is toch wel bijzonder zwak, heren.
ja ik heb op me werk een paar lenovo laptops voorbij zien komen en vind ze echt om te huilen die dingen. lelijke goedkoop uitziende plasic monsters vind ik het met idd bepaalde toetsen op rare plekken . ik zou er zelf nooit 1 kopen
...ja ik begrijp niet waarom ze niet ietsje meer aan het design besteden. Ik vind ze namelijk allemaal echt verschrikkelijk lelijk!
...ja ik begrijp niet waarom ze niet ietsje meer aan het design besteden. Ik vind ze namelijk allemaal echt verschrikkelijk lelijk!
Ze besteden juist erg veel aandacht aan het ontwerp. De Thinkpad toetsenborden (ja, ook de nieuwe) tikken heerlijk, de trackpoint is erg handig en het geheel bijzonder solide. Dat dat allemaal in een saai uitziende zwarte doos zit, tsja, wat zou dat? Je moet er mee werken, niet mee trouwen.

EDIT: Bovendien, ze hebben een grote schare trouwe klanten die ze kwijt zouden kunnen raken als ze aan het vertrouwde ontwerp gaan morellen.

[Reactie gewijzigd door Ook al Bezet op 1 december 2012 11:40]

De Thinkpad toetsenborden (ja, ook de nieuwe) tikken heerlijk, de trackpoint is erg handig en het geheel bijzonder solide.
Ik heb een Thinkpad van werk en een Latitude E-series van het werk. De Latitude heeft zeker mijn voorkeur. Typen is net zo prettig daarop, en de trackpad is beter dan die van de Thinkpad.

Lenovo moet echt eens wat aan hun layout van het toetsenbord gaan doen. Tekens zitten niet op het toetsenbord waar de rest van de computers ze wel hebben. En de keuze in tekens is ook vaag. Waarom een pond teken? Een Euro teken is beter hier. Net zoals de dubbele S uit het Duits. Die heb ik zelden nodig, daar had een vaker gebruikt karakter kunnen zitten.
Je moet natuurlijk niet Lenovo de schuld geven van het feit dat jij een verkeerd toetsenbord heb besteld.
Ik werk al jaren met Lenovo, daarvoor IBM en altijd de juiste toetsenborden gehad.
Als je een nederlands toetsenbord besteld, tjah, dan krijg je een nederlands toetsenbord en dat zijn we hier niet gewend.
Dat klinkt als een verkeerd toetsenbord, die Latitude bestaat ook met dat type keyboard. Niet echt een klacht dus.
Ik mis de gamelaptop als categorie...
Volgens mij doet de mainstream notebook daar wel voldoende aan met "Krachtige GT 650M-gpu" en "Intel Core i5-3210M" of "i7-3630QM-quadcore" plus 8GB werkgeheugen
Ik mis de gamelaptop als categorie...
Het is inderdaad al een tijdje stil op dit gebied. Met de GT 650M van de Y500 kun je een aardig spelletje spelen, maar als je notebooks met de krachtigste gpu's zoekt is het aanbod maar mager.
Alienware, en dan een tijdje niks. Het design is uitgesproken en de prijs ook, maar als je een laptop koopt om te gamen dan kun je hier niet omheen.
En BTO, als je een iets minder uitgesproken candy design wilt :p
Als ze nu een keer fatsoenlijke laptops zouden produceren, ja. Maar de Y500 steekt echt op vrijwel elk punt boven het aanbod van BTO uit en is een paar honderd euro goedkoper.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, dus zou het niet weten, maar als ik specifiek een game-laptop zou zoeken, is Alienware voor mij echt geen optie, het is precies een lasershow, afschuwelijk ... En ik weet dat BTO zich op hetzelfde segment richt.

Over de Y580: ik heb nu een Dell Studio 1558 die aan vervanging toe is, maar ik heb de harde eis voor een Full HD scherm zonder te veel uit te geven. Is de Y580 een beetje een goede vervanger? Ultrabooks en convertibles met Windows 8 / Touch klinken allemaal zeer leuk, maar kosten gewoon allemaal 500 euro te veel ... Dus opteer ik voor een klassieke laptop, bij mij moet die het werkpaard van dienst zijn.
Als je wist op hoe veel fronten alienware de gelijk geprijsde BTO kielhaalt zou je dat niet zeggen.

Ik heb mijn studio 1555 omgewisseld voor een latitude E6520 van marktplaats. De Y500 / 580 lijkt mij een goede kandidaat als je wat wilt gamen, anders is de inspiron 15R SE misschien de betere keus: met wat kortingsbonnen is die zo'n ¤170 goedkoper
Er zijn veel meer alternatieven dan alleen Alienware hoor, maar de vraag is natuurlijk of je die ook voor een schappelijke prijs in Nederland kan krijgen.
Ik zie veel bussines laptops verschijnen met de 900x1600 resolutie.
Het is een goed werkzame resolutie met één gebrek. Er zijn geen beamers in deze maat.
Dat is de reden waardoor ik nooit voor een laptop met deze resolutie zou kiezen.
Ik zie de link niet helemaal.. Je kan de beamer gewoon als 'extra scherm' aansluiten op een andere resolutie.

Nadeel is wel dat je dan niet met powerpoint naar mijn weten hetzelfde kan zien op je laptop als de beamer toont. Volgens mij zijn daar wel oplossingen voor te vinden, je zal vast niet de eerste zijn met dit probleem ;)..

Bijvoorbeeld zo: http://www.ehow.com/video...nt-multiple-monitors.html

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 1 december 2012 09:30]

Als je de beamer aansluiten, en dan Windows Toets+P doet in Windows 8, en dan op Dupliceren drukt, dan zou er op bijde schermen hetzelfde moeten staan.
Volgens mij staat er een fout in de plus/minpunten voor de mainstreamnotebook;
- Slechts 1x usb 3.0
- Geen bluetooth
Volgens oa. de specslijst op Tweakers en bij de fabrikant zelf staat dat er 2x USB 3.0 op zit (en slechts 1x USB 2.0) en gewoon Bluetooth 4.0 aanwezig is.

[Reactie gewijzigd door mDieli op 1 december 2012 09:19]

In principe is de dell inspiron 15 r se de echte winnaar, maar aangezien kortingsbonnen en url hacks niet mee woden gerekend door tweakers....
Waarom nooit een business notebook met een 16:10 ratio scherm

Een een mainstream laptop van bijna 3 kilo ?
Dat is wel erg pittig qua gewicht.

[Reactie gewijzigd door hAl op 1 december 2012 09:24]

Gemste kans om geen WIndows 8 laptops met touch-screen mee te nemen deze keer...
Niet echt, Win 8 apparaten met touchscreen zijn nog veel en veel te duur momenteel. Daarnaast staat ook in de inleiding waarom. De meeste tweakers hier zien een laptop nog altijd als werkpaard ipv speelgoed, en daarvoor hebben een touch-screen en dergelijke convertibles geen toegevoegde waarde tov normale laptops.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013