Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 176, views: 492.597 •

Conclusie

De Nexus 10 is een opmerkelijke tablet. Het is het eerste mobiele apparaat met een soc waarin Cortex A15-processorkernen zitten. Bovendien is het de tablet met de hoogste resolutie, met zijn 2560x1600 pixels. Daarnaast is het uiteraard de eerste 10"-tablet die Google onder eigen naam uitbrengt.

De tablet presteert prima; het scherm is mooi, al zijn de diagonale kijkhoeken belabberd, iets wat je vooral tijdens gebruik in donkerdere lichtomstandigheden goed kunt zien. De processor en gpu zijn krachtig genoeg om alle pixels aan te sturen en je kunt ongeveer dezelfde prestaties verwachten als bij tablets met lagere resolutie en minder krachtige processors. De tablet houdt lekker vast, al zit er hier en daar speling in de kunststof behuizing. De accuduur is niet goed, maar ook niet dramatisch.

De interface is een uitvergroting van die van de Nexus 7. De toevoeging van verschillende gebruikersaccounts op een tablet is een goede. De achilleshiel blijft het beperkte aanbod van voor tablets geoptimaliseerde apps; het maakt dat alle Android-tablets op dat punt een achterstand hebben op de iPads. Bovendien zijn de apps die er zijn in de Play Store niet goed vindbaar.

Al met al is de Nexus 10 een prima tablet voor een prima prijs; hij biedt een ongekend scherp scherm en de belofte van snelle Android-updates. Wie een 10"-tablet zoekt met Android en geen behoefte heeft aan zaken als een dock met toetsenbord, is met deze tablet het beste af.

Pluspunten

+ Scherp scherm
+ Software vloeiend, krijgt snel updates
+ Prijs ligt relatief laag

Minpunten

- Behuizing voelt goedkoop aan
- Accuduur lijdt onder scherm en processor
- Slecht verkrijgbaar, vergt moeilijke import

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Featureset Score: 3
Prestaties Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 3
Ergonomie Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 2

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deSamsung Nexus 10


Door Arnoud Wokke

- Redacteur

Arnoud werkt sinds 2008 bij Tweakers en heeft een voorliefde voor alles wat met smartphones te maken heeft. Niet alleen is hij nieuwsjager en schrijft hij achtergronden voor Tweakers, ook test hij geregeld smartphones in het Testlab of op een beurs.

Volg Arnoud op Twitter

Reacties (176)

Reactiefilter:-11760170+187+214+33
1 2 3 ... 6
Ik vind het "gebrek aan tablet apps" op Android niet zo schokkend; bij de UI is rekening gehouden dat elke app geschaald moet kunnen worden en veruit de meeste apps zien er zeer goed uit, ook al zijn het "maar" telefoonapps. Ik heb zelf een ASUS TF201 en nog nooit behoefte gehad aan een speciale tabletapp, de gewone voldoen prima.
Denk dat iedereen daar zijn eigen mening in heeft.

Voor mij blijft het ook een nadeel precies zoals het in de conclusie staat. Je kunt ze niet altijd goed terug vinden in de store. Als je dan een App hebt die compatible is krijg je eerst 5 telefoon screenshots en dan mogelijk is een screenshot van een tablet UI waardoor je ze ook snel over het hoofd ziet en je kunt gewoon niet makkelijk filteren op alleen tablet apps.

Daarbij vind ik door de afwezigheid van veel tablet apps die het grotere scherm beter gebruiken gewoon minder en dan heeft een tablet aanschaffen ook al minder nut en kun je net zo goed je SIII blijven gebruiken omdat de apps toch het zelfde zijn en het zelfde laten zien alleen dan op een groter scherm. Een tablet heeft voor mij op die manier gewoon veel minder meer waarde tegenover een smartphone om daar dus 400 a 500 euro extra aan uit te geven.
en kun je net zo goed je SIII blijven gebruiken omdat de apps toch het zelfde zijn en het zelfde laten zien alleen dan op een groter scherm.
Dat is helemaal niet waar, het scherm is groter dus er komt alsnog veel meer informatie op je scherm...

Het is niet zo dat alles uitgerekt wordt, alles wordt geschaald, dat is een heel groot verschil.
Letters zullen dus ongeveer net zo groot zijn (als je de S3 en een tablet naast elkaar houdt) en niet 4x zo groot zoals bij uitrekken zou gebeuren.

Maargoed dat jij dat onwenselijk vindt dat apps verschaald getoond worden kan natuurlijk, niks mis mee :)

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 7 februari 2013 09:30]

Juist als het uitgerekt wordt, vind ik het er niet uitzien. Die facebook screenshot is toch zo onoverzichtelijk als wat? Waarom worden daar niet gewoon 2 kolommen gemaakt of iets dergelijks? Zo heb je er ook weinig aan imo.
Het wordt niet uitgerekt het wordt geschaald, als je me reactie niet leest kan je er beter ook niet op reageren...

En ja dat dat niet optimaal is is niet eens aan de orde ik reageer op iemand die net als jouw beweert dat het wordt op/uitgerekt, wat gewoon NIET correct is...
Dat is juist uitrekken en niet schalen. De afmetingen veranderen niet, alleen de interface wordt over de complete breedte van je scherm uitgerekt, met bizar lange regels en veel witruimte tot gevolg. Als er geschaald werd zou juist alles groter worden (en zou je 10" dus een opgeblazen telefoonscherm worden).

De Facebook-screenshot geeft exact aan wat tegenwoordig het grootste probleem is met Android-tablets/devices. Developers zien door de bomen het bos niet meer en er is praktisch niet meer tegenop te optimaliseren.

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 7 februari 2013 10:55]

Het klopt niet helemaal wat je zegt :) Zie: http://developer.android.com/tools/help/draw9patch.html

Ontwerpers geven aan welke delen in de assets uitgerekt mogen worden. Een goede ontwerper doet dit natuurlijk op zo'n manier dat het lijkt alsof de interface geschaald wordt, maar het blijft wel uitrekken.
Het klopt wel degelijk wat bosmonster zegt. Ik verkoop op mijn werk bijna alle tablets die er te krijgen zijn, en daar zie ik precies hetzelfde terug komen.

Heb dit filmpje al wat vaker geposted, maar hier zie je al heel snel het nadeel van de resolutie verschillen bij android. Vanaf 5:32 is het overduidelijk te zien. Snap eigenlijk niet waarom dit niet terug komt in de review. Lijkt mij als consument toch wel een cruciaal punt om te weten van de nexus 10.

Ik kijk er daarom ook niet raar van op dat de verkoop cijfers van de android tablets niet van de grond af komen. Zolang ze dit probleem niet oplossen, merk ik gewoon dat de consument android op tablet gebied links laten liggen. Hiermee doel ik op de prijs categorie tussen de 300 en 600 euro, goedkope android tablets verkopen gewoon goed.

[Reactie gewijzigd door vali op 7 februari 2013 19:08]

Ik snap niet zo goed wat ik nu precies zou moeten zien vanaf 5:32 in dat filmpje?

Dat ontwerpers door de bomen het bos niet meer zien is grote onzin. Webdevelopers ontwerpen al jaren voor verschillende resoluties, de meeste app makers zijn gewoon lui geworden doordat de iPad jarenlang maar 1 schermresolutie had. Nu begint de fragmentatie zelfs op iOS de kop op te steken en blijkt dat app developers gewoon van hun luie stoel af moeten komen en echt aan het werk moeten om op elk schermformaat een goede ervaring te leveren.

Er zijn voorbeelden die aantonen dat het kan! Ze moeten gewoon wat beter hun best doen :)
Zie jij niet in het filmpje dat meerdere gamens niet meer in verhouding zijn? Vooral angry birds is niet hoe het hoort te zijn. Icoontjes worden kleiner en delen van de game worden niet getoond op de nexus 10.

Hoe mooi je verhaal ook verdedigd over luie developers, het geeft overduidelijk de nadelen weer.

[Reactie gewijzigd door vali op 7 februari 2013 20:10]

Dit probleem is al lang opgelost. Het ligt alleen aan de app ontwikkelbedrijven die er geen geld in steken om dit goed te doen. En het speelt ook mee dat veel apparaten nog oude versies van Android bevatten, waardoor het gewoon teveel wordt om rekening mee te houden.
In de nieuwe SDK's van google werk je met Fragments waarmee je perfect de App geschikt kunt maken voor telefoons en tablets. Omdat appbouwers ook de oudere telefoons willen ondersteunen kunnen ze alleen minder uitgebreide en slechter gedocumenteerde support libraries gebruiken.
Wanneer straks iedereen 4.0 of hoger heeft zal dit een stuk minder spelen.
Watercoolertje, zegt juist dat het lang NIET altijd uitgerekt wordt. Wel lezen voordat je reageert..
Laat dan zo zeggen ze laten ongeveer hetzelfde zien en misschien dan inderdaad wat meer content omdat de regels lager worden. Maar dat verschilt nog wel per app hoeveel dat uiteindelijk oplevert en hoe dat er Łberhaupt uitziet. Want dat valt ook nog wel is tegen zie Facebook voorbeeld. Uiteindelijk blijft het gewoon de telefoon app die getoond wordt en waar je met een beetje scrollen dan de rest kan zien op een telefoon.

Maar op een tablet kan je gewoon veel meer tonen qua UI dan bij een telefoon en dat krijg je niet als een app geschaald wordt. Door meer UI op te nemen in de app werkt het allemaal gewoon sneller en prettiger. Het instellingen scherm van Android is een mooi voorbeeld hoe het kan. Op een telefoon zie je alleen maar een lijst van opties onder elkaar en klik je een menu item aan ga je dat item in en ben je het hoofd menu kwijt. Op een tablet blijft het hoofd menu getoond worden aan de zijkant. Waardoor je gewoon veel makkelijker door het menu/app kan navigeren. Dat geeft mij een meerwaarde om een tablet te kopen als dat ook bij Apps gedaan wordt zodat ze prettiger werken.

En ja iedereen zijn eigen mening daarin natuurlijk.
Maar op een tablet kan je gewoon veel meer tonen qua UI dan bij een telefoon en dat krijg je niet als een app geschaald wordt. Door meer UI op te nemen in de app werkt het allemaal gewoon sneller en prettiger. Het instellingen scherm van Android is een mooi voorbeeld hoe het kan. Op een telefoon zie je alleen maar een lijst van opties onder elkaar en klik je een menu item aan ga je dat item in en ben je het hoofd menu kwijt. Op een tablet blijft het hoofd menu getoond worden aan de zijkant. Waardoor je gewoon veel makkelijker door het menu/app kan navigeren. Dat geeft mij een meerwaarde om een tablet te kopen als dat ook bij Apps gedaan wordt zodat ze prettiger werken.
Klopt wordt ook helemaal niet ontkent. Neemt niet weg dat opschalen wel veel beter is dan uitrekken, en dat is nou net alles wat ik heb gezegd...
Mee eens, als er iets irritant is op de iPad zijn het wel uitgerekte iPhone apps, wat ziet dat er lelijk uit. Ik had hier inderdaad ook graag gezien dat ze net als Android de apps upscalede.

Maar het is op Android toch wel ergerlijk dat grote apps als Spotify geen fatsoenlijke +8" tablet versie hebben, want als er 1 briljante app is op de iPad is het wel spotfiy, waar het op Android letterlijk een geupscalede telefoon-app is.

En dit 'probleem' geldt niet alleen voor Spotify, maar veel te veel andere premium apps.

Google hoopt dit op te lossen door simpelweg meer marktaandeel te veroveren, maar dat lijkt me niet voldoende. Android heeft op de smartphone markt ook verreweg het grootste marktaandeel, maar vooralsnog verschijnen de echt unieke premium apps allemaal eerst voor iOS (het onlangs verschenen Vine is daar het laatste voorbeeld van). Er is letterlijk nog nooit een app op Android only uitgekomen waar de hele tech wereld dezelfde dag nog over schrijft. Wat dus aantoont dat marktaandeel geen garantie is voor goede apps.
Google hoopt dit op te lossen door simpelweg meer marktaandeel te veroveren, maar dat lijkt me niet voldoende. Android heeft op de smartphone markt ook verreweg het grootste marktaandeel, maar vooralsnog verschijnen de echt unieke premium apps allemaal eerst voor iOS
Dat is niet helemaal waar. Major Dropbox updates kwamen bijvoorbeeld vroeger eerst uit op iOS, nu is Android eerst aan de beurt. Veel premium gratis Apps zijn in Android ook (veel) uitgebreider dan in iOS, Angry Birds is daarvan een goed voorbeeld.

Het verbaasd mij ook hoe diverse appbouwers momenteel de Android tablets links laten liggen, maar het heeft ook lang geduurd voordat de PlayStore van Google net zoveel fatsoenlijke apps beschikbaar waren als voor iOS. Het is naief om te denken dat markaandeel daar geen doorslaggevende rol zal spelen. Apps bouwen kost geld en bedrijven willen geld verdienen. De ingeschatte inkomsten uit een app moeten hoger zijn dan de ontwikkelkosten voordat een bedrijf begint aan het ontwikkelen voor een bepaald platform. De inkomsten van een app zijn onlosmakelijk verbonden met het marktaandeel van het platform waarvoor de app dient. Overigens zal, als het marktaandeel van Android tablets toeneemt, op een bepaald moment ineens voor een heleboel bedrijven tegelijk het omslagpunt worden bereikt waarop ontwikkelen van een tablet Android app financieel aantrekkelijk wordt. Er ontstaat dan een sneeuwbal effect, zoals ook voor de smartphone is gebeurd... En dat gaat gebeuren, it's only a matter of time...

[Reactie gewijzigd door resma op 7 februari 2013 13:08]

Overigens zal, als het marktaandeel van Android tablets toeneemt, op een bepaald moment ineens voor een heleboel bedrijven tegelijk het omslagpunt worden bereikt waarop ontwikkelen van een tablet Android app financieel aantrekkelijk wordt.
En hier denk ik dus dat Windows RT een gigantische impact gaat hebben.

Ik verwacht zelf dat de indeling over 3/4/5 jaar als volgt gaat zijn:

- Low budget tablets: Android
- High-end tablets: iPad
- High-end zakelijk: Windows RT/iPad

De vraag is of Windows RT de impact gaat hebben die veel mensen hier verwachten, maar als dat zo is verwacht ik dat dit een grotere invloed heeft op Android dan op de iPad...
Ik denk niet dat iPads over 5 jaar nog bestaan. Als je kijkt naar Apples strategie tenminste, ze moeten een "melkkoe" houden en mensen zijn nu wel gewend aan de iPad. Ze moeten dus weer een nieuw "magisch" apparaat gaan bedenken.

Ook is het zo dat er nou eenmaal veel meer fabrikanten zijn die Android tablets uitleveren dan Apple met iOS ooit bij kan houden. Bovendien is Android aanpasbaar en dat is voor een fabrikant ook mooi meegenomen. Over de kwaliteit van de skins praten we niet, die zijn niet altijd even goed maar het gaat om het idee.
Windows & zakelijk:
als ik puur naar windows 8 kijk is het zakelijk gezien een dramatische interface, ik kom er als thuis gebruiker goed mee overweg maar zakelijk gezien is het niets.
De enige + die Windows heeft is het complete Office pakket. Kingsoft op Android & Google Docs lopen daar achter maar vooral de laatste kan echt heel groot worden als Google dit op een adequate manier naar Tablets gaat vertalen.
Als Google door gaat zetten met het samenvoegen van Android en Chrome OS, kunnen ze nog best wel eens een sterke speler worden op het gebied van office toepassingen. Ze zijn natuurlijk al een tijd flink aan de weg aan het timmeren met Google Apps voor bedrijven en educatie (De Universiteit van Utrecht en Amsterdam maken er al gebruik van).

Als ik de apps van Google zelf zie voor tablets (Gmail, Drive, etc), dan denk ik dat ze iets moois kunnen maken van Google Docs.
Er is echt helemaal niks zakelijks aan een iPad. Dat het zo gebruikt wordt oke, maar op het gebied van controle en regulering wil je je data als bedrijf niet onder de hoede van Apple hangen.

De indeling van de markt blijft overigens koffie dik kijken. Ook is het zo dat low-budget niet low-specs hoeft te zijn. Apple heeft high-budget + low-specs waar android mid-budget + high-specs heeft. Er zijn zelfs gevallen van low-budget + mid-specs (kijk maar naar de Nexus 7).

Ik ben erg benieuw hoe Windows RT zich gaat ontwikkelen, maar ik kan me niet voorstellen dat RT zich als serieus alternatief gaat laten positioneren. Wellicht wel Windows 8 Home Premium / Enterprise op de tablets.

Ook negeer je overigens de ontwikkelingen op het gebied van enterprise architecturen, cloud en open standaarden en de behoefte daaraan door grote corporaties. Dat is wel een gebied waar Android goed scoort (open source, open standaarden). Ik hoop straks Windows ook, want concurrentie is goed voor de ontwikkeling.

Apple iBooks e.d. zitten in een niche markt. Grafische specialisten die denken dat Photoshop beter op een iBook werkt dan op een pc en andere personen met een dure smaak. Dat kan en mag en is helemaal niks mis mee, maar het is daardoor wel een relatief kleine markt. Hetzelfde "lot" zal ook de iPhone en iPad gaan treffen, denk ik.

Het is nu afwachten hoe de verdere ontwikkelingen gaan uitpakken, maar het zou mij niks verbazen als Google in mei 2013 gaat aankondigen een gooi te doen naar de desktop markt. En dan kan het nog wel eens zijn dat we over 8 jaar zeggen, vroeger toen Microsoft nog groot was....

Time will tell.
Apple heeft low specs? Dan zou ik als ik jou was even vlug de benchmarks terugkijken van de iPad 4 en iPhone 5. Blaast de concurrentie vaak weg.
Ik begin juist van de specs behoorlijk simpel te worden.
Kijkend naar dit ding is het puur en alleen een 'kijk mijn resolutie eens' ding geworden. Kom op mensen 2560 op een 10" scherm gaat toch nergens over.

Wat ik verder totaal niet begrijp is dat de zwartwaarde en kleuren gewoon slecht zijn. Das lekker als je foto's wilt laten zien. RGB IPS hoeft ook niet maar dit is met stip een hekkensluiter en dat zie ik dan niet eens terugkomen in de conclusie. Sterker nog, dat wordt naar voren gebracht als positief punt met 'scherp scherm'. Ik zie het juist als het grootste nadeel in zijn huidige vorm waar duidelijk bezuinigd is op kwaliteit ten kosten van een paar extra slecht weergegeven pixels.

Video's kijken we voorlopig nog op 1920 dus daar is het ook geen voordeel. Nee, laat 2560 eerst maar op desktops en notebooks mainstream en betaalbaar worden. Op tablets en telefoons vind ik het een kansloze bedoeling met negatieve invloed op prestaties en accu.
Het is koffiedik kijken voor wat betreft Windows RT natuurlijk, maar los daarvan verwacht ik juist zware tijden voor de iPhone en iPad.

In smartphone land zie ik rondom mij steeds vaker mensen overstappen van iPhone naar Android. Deze mensen maken de stap op grond van verschillende redenen, maar over het algemeen zijn ze na een korte periode van gewenning over het algemeen zeer positief. Veruit de meesten willen niet meer terug.

Apple staat knap stil als het op ontwikkelen van iOS aankomt; weinig voor de gebruiker relevante features worden toegevoegd; de focus ligt met name op voor Apple interessante features. Gebruikers moeten nog steeds genoegen nemen met de uit 2007 stammende interface, waarin weinig naar eigen inzicht te in te delen valt. Android daarentegen wordt voortdurend voorzien van voor de gebruiker interessante verbeteringen. Een gebruiker kan de interface geheel naar eigen inzicht indelen en stylen. Ook user accounts op een tablet zijn een goed voorbeeld van meerwaarde voor de gebruiker. Apple zit juist hieromtrent in een spagaat; toevoeging van user accounts is voor de gebruiker zeer interessant, maar Apple verkoopt liever meerdere tablets per huishouden. Ik ben benieuwd hoelang ze ook op dat vlak blijven achterlopen.

Om Android steeds weer af te doen als low-budget zie ik vaker bij verstokte iOS gebruikers, maar is redelijk los van de werkelijkheid. Telefoons als de Galaxy SIII en HTC OneX kunnen zich prima meten met elke iPhone. Dat geldt ook al voor diverse Android tablets. Het enige dat nu nog achterblijft zijn de tablet apps, maar dat gaat nog wel veranderen, IMO.

Ik ben het met sfranken deels eens; Ik zou in elk geval geen aandelen Apple kopen nu...
Verkeerd gereplied

[Reactie gewijzigd door duncanvdlinden op 7 februari 2013 19:42]

Het ziet er lelijk uit op een iPad een iPhone app, dat is de reden ook dat niemand ze wil gebruiken. En dat kan vervelend zijn als je echt een app graag wilt gebruiken waar geen iPad app van beschikbaar is.
Maar aan de andere kant: Wat een geniale gedachte van Apple!

Ik zal het uitleggen: De manier zoals Apple heeft gebruikt voor het lelijk aanbieden van iPhone apps heeft er alleen maar toe geleid dat ontwikkelaars moeite doen voor mooie iPad apps. Als de apps die op de iPhone gebruikt werden 1:1 overgnomen konden worden met een intelligente schaling hadden we langer niet zoveel iPad apps gehad. En was de iPad misschien zelfs een minder groot succes geweest.
Je kunt je afvragen of je extra geld wilt uitgeven voor een tablet.
Net als dat je met een auto en een motor in de garage je kunt afvragen of 1 van de 2 niet overbodig is je kunt immers met beiden van a naar b rijden.

Denk dat ze beiden een ander doel dienen ook al lijken ze erg op elkaar, waarbij comfort, portabiliteit en inzetbaarheid de belangrijkste factoren zijn. Sommige mensen hebben beiden anderen niet.

edit: post was bedoeld voor Pasquald

[Reactie gewijzigd door ikkuh61 op 7 februari 2013 09:38]

Het is jammer dat de Nexus 10 niet is uitgekomen in Europa(uitgezonderd enkele grote landen). Ik ben al een tijd op zoek naar een high end Android tablet met een 2560x1440 maar momenteel is er niet veel keuze. Ik hoop dat MWC daar verandering in brengt.
Er is volgens mij niet echt een gebrek aan specifieke tablet apps. Bijna alle apps waar ze HD achter plakken is min of meer beter geschikt voor een tablet. Wel is het bijzonder storend dat je er niet handig op kunt filteren in Google Play Store. Je zou als developer een vinkje kunnen plaatsen bij het uploaden van de app, en daarop kunnen filteren in de market. Gebeurt gewoon niet. Misschien is Google bang voor misbruik door developers die meer downloads willen? Aan de andere kant kun je toch gewoon de verantwoordelijkheid bij de developer leggen, als jij vindt dat je app geschikt is voor tablets bijv door een UI ontwerp voor grote resoluties dan is dat toch prima? De user reviews geven je snel genoeg een indicatie of dat ook zo is.
Via de site kan je wel naar tablet-apps, misschien is een snelkoppeling naar de site een idee voor uw probleem?
Denk dat iedereen daar zijn eigen mening in heeft.

Voor mij blijft het ook een nadeel precies zoals het in de conclusie staat. Je kunt ze niet altijd goed terug vinden in de store. Als je dan een App hebt die compatible is krijg je eerst 5 telefoon screenshots en dan mogelijk is een screenshot van een tablet UI waardoor je ze ook snel over het hoofd ziet en je kunt gewoon niet makkelijk filteren op alleen tablet apps.

Daarbij vind ik door de afwezigheid van veel tablet apps die het grotere scherm beter gebruiken gewoon minder en dan heeft een tablet aanschaffen ook al minder nut en kun je net zo goed je SIII blijven gebruiken omdat de apps toch het zelfde zijn en het zelfde laten zien alleen dan op een groter scherm. Een tablet heeft voor mij op die manier gewoon veel minder meer waarde tegenover een smartphone om daar dus 400 a 500 euro extra aan uit te geven.
Het oogt zeker minder mooi en het is jammer dat niet elke app een grote scherm goed benut. Ik vind echter ook dat reviews het probleem niet goed uitleggen. De functionaliteit van de meeste apps is immers wel beschikbaar. Voor een gebruiker lijkt het dan alsof er maar weinig apps beschikbaar zijn voor Android tablets, maar dat is niet juist.

Jouw conclusie dat je dus net zo goed geen tablet aan hoeft te schaffen is een persoonlijke. Ik werk op mijn tablet op een manier die op een telefoon echt niet gaat, zelfs niet op een Samsung Note 2. Dat sommige apps niet mooi schalen doet er voor mij niet zo toe.
Heeft dit ding mogelijkheden voor het gebruik van een SD-Card ofzo? Ik zie het niet terug. Dat zou het voor een tablet die alleen in een 16 / 32 Gb uitvoering komt wel een echte misser zijn.

Maakt het voor mij vrij onbruikbaar omdat ik juist vrij veel films en muziek erop heb staan.

En het gebruik van een cloud oplossing vindt ik voor backups prima maar voor dagelijks gebruik ondoenlijk. Als je onderweg wilt werken moet je een 3G verbinding kunnen hebben maar dat bied hij ookal niet.

En alles via de cloud laten lopen maakt het gebruik alleen maar traag.

[Reactie gewijzigd door ronaldmathies op 7 februari 2013 08:49]

Heeft dit ding mogelijkheden voor het gebruik van een SD-Card ofzo? (...) Dat zou (...) voor een tablet die alleen in een 16 / 32 Gb uitvoering komt wel een echte misser zijn.
Google heeft beslist dat de aanwezigheid van een SD-kaartslot een misser is. Het is voor een consument dan onduidelijk waar hij zaken op slaat, of hij moet steeds kiezen. Dat kan van ons tweakers verwacht worden, maar ik zie mezelf aan mijn familieleden alweer uitleggen dat sommige dingen op de tablet, andere dingen op de SD-kaart, en derde dingen in de cloud staan. Persoonlijk mis ik een SD-slot op mijn Nexus 7 vooral omdat bestanden overzetten vanuit Linux nogal een opgave is. Verder heb ik WiFi thuis, op mijn werk en in de trein, dus de cloud is doorgaans dichterbij dan je denkt. Voor lange reizen naar het buitenland moet je inderdaad even goed besluiten wat je op je 32 GB gaat zetten, want met een paar films zit dat zo vol. Overigens zie ik mezelf ook niet een scheepslading peperdure 64GB kaartjes meenemen voor onderweg.
Ik gebruik Dropbox om spullen naar mijn Android devices te versturen. Werkt prima onder Ubuntu in elk geval. Mijn Android devices hangen zo eigenlijk nooit meer met een kabeltje aan mijn PC.
Files overbrengen van Linux naar de iPad is me overigens met en zonder kabel nog niet gelukt...
Nou ja, precies op dezelfde manier niet waar?
Prima voor een paar bestandjes, maar ik verzet me tegen het idee dat ik een externe server Ťn een internetverbinding moet gebruiken om bestanden twee meter te verplaatsen. Zeker als het hier om gigabytes aan data gaat, zoals films.
Daarvoor gebruikt Dropbox LAN sync; maar ik snap je bezwaar...
Klopt. Ook is een fysieke SD-card niet echt prettig met multi-user profiles. Want hoe moet de beveiliging van een FAT32 / ex-FAT SD-kaartje gebeuren?
Persoonlijk mis ik een SD-slot op mijn Nexus 7 vooral omdat bestanden overzetten vanuit Linux nogal een opgave is
Ik heb even gezocht:

http://www.howtogeek.com/...android-phone-wirelessly/

Hier installeren ze een lightweight FTP server (swiFTP) op het android device om files daarnaartoe over te brengen. Artikel beschrijft transfer vanaf Windows, maar ik denk niet dat FTP onder Linux een probleem voor je zal zijn...

By the way, probeer dit maar eens op een iPad :P
Dit soort vrijheid krijg je dus never nooit bij Apple.

[Reactie gewijzigd door resma op 7 februari 2013 19:38]

Ik heb op mijn tablet (en telefoon) de app ES File Explorer. Dit vereist geen root-toegang en maakt het mogelijk om over WiFi gewoon samba(windows)-shares te benaderen.

Kwestie van snelkoppeling in de app aanmaken voor bv. \\192.168.1.10\media en dan kun je er zondermeer bij. Ik kan daarmee over WiFi zelfs prima videos streamen.

Veel handiger dan Dropbox of zo, je hoeft ook niet over het internet. Weliswaar heeft Dropbox LAN sync; maar een simpele samba-share benaderen is m.i. veel handiger, sneller en veiliger.
Dat vind ik nu juist wel een probleem. Ja, je kan de UI schalen, maar je wilt juist dat de extra ruimte ook nuttig gebruikt wordt. Als je applicaties bekijkt die wel voor tablets bedoeld zijn, zie je dat de indeling van het scherm vaak anders is dan bij de tegenhangers voor mobiele telefoons. Er is vaak simpelweg meer informatie zichtbaar waardoor die applicaties een veel betere gebruikerservaring geven.

Een opgeschaalde telefoon app gaat dus bijna per definitie slecht om met de mogelijkheden van een tablet en hoewel het vaak best werkt is het wel degelijk een gemis.
Een nadeel van 10"-Android-tablets ten opzichte van 7"-ers zijn applicaties, of beter gezegd: het gebrek aan geoptimaliseerde tablet-apps. Het is een kritiekpunt van elke Android-tablet, maar hoe groter en mooier het scherm, hoe meer het opvalt en dus is dat probleem nog nooit zo nijpend geweest als op deze tablet.
Ik weet niet wat de relatie is tussen het schermoppervlak. Al heb ik een 100" tablet, als de resolutie 'maar' 1920x1080 is kan je er precies hetzelfde mee (weergeven) als de 1080p tablet van 7".

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 7 februari 2013 09:41]

Het is wel schokkend. Doordat allerlei controls uitgerekt worden zijn deze in eens veel en veel groter. Foto's in de facebook app bijvoorbeeld pakken de volle grote van je scherm waardoor je vaak niet eens de foto in een keer kan bekijken.

Je ziet vaak echt pas wat je mist als je de iPad versie er naast houd. Er is veel efficienter met de beschikbare ruimte omgesprongen. Qua ontwikkeling zou het juist makkelijker dan op iOS moeten zijn om twee schermen naast elkaar te dokken tot een view. Op een telefoon navigeer je daar nu tussen met back, maar op een tablet kunnen die twee prima naast elkaar.

Als je dan ook nog eens kijkt naar de bedragen die er om gaan in Facebook of Twitter snap ik echt niet dat ze daar niet even de tijd voor nemen.
Ik vind het "gebrek aan tablet apps" op Android niet zo schokkend; bij de UI is rekening gehouden dat elke app geschaald moet kunnen worden en veruit de meeste apps zien er zeer goed uit, ook al zijn het "maar" telefoonapps.
Het probleem is dan ook niet hoe apps geschaald worden. Het probleem is dat telefoonapps ontworpen zijn voor gebruik met een verticaal scherm, terwijl je als tabletgebruiker (zeker met een Nexus 10) juist horizontaal je apps wil gebruiken.

En apps schalen inderdaad mooi mee, maar als de interface niet goed is ontworpen, dan krijg je daardoor bergen met loze en uitgestrekte ruimte.

Google heeft hier trouwens ook een erg simpele oplossing voor: fragments. Een geniaal idee om meerdere aparte schermen mee te tonen voor kleine apparaten en voor grotere (en vooral horizontale) apparaten kan je als ontwikkelaar zelf bepalen welke van die schermen boven of naast elkaar moeten komen. Daardoor kan je meer doen met dezelfde app en valt het qua werk voor de ontwikkelaar nog redelijk mee.

Maar nog niet iedereen gebruikt die omdat ze niet 100% compatible zijn met Android 2.x (zelfs wanneer je ActionBarSherlock gebruikt, zie bv. PreferenceFragment) en omdat niet alle ontwikkelaars (denk eraan, er zijn ook veel "indies") een tablet hebben en daardoor niet weten dat het veel beter kan.
Vind dit wel intresant ding, vind alleen prijs van 400 euro nou weer niet zo heel erg aantrekkelijk, relatief laag is een pluspunt, maar ik vind het relatief hoog eerlijk gezegd. Als je na gaat dat de 7 inch versie 250 euro is dan vind ik 400 voor 10 inch toch best wel een behoorlijk stap.
Je moet het in vergelijking zien met de concurentie de Ipad Retina kost 474,- en de Asus Infinity kost zelfs 575,-

Dan is 399, voor de Nexus 10 een goeie prijs, het jammere is eerder dat je hem niet kunt kopen, importeren kost altijd meer lijkt me.
Tja, maar volgens de review is de iPad wel overal sneller, heeft een beduidend beter scherm, betere accu en een betere behuizing. Tel daar het voordeel van de apps op en het feit dat de iPad een goede naam gezet heeft in de markt en Apple hoeft echt niet bang te zijn.
beter scherm zowel de resolutie als de dpi is groter hoe kan de ipad 4 dan een beter scherm hebben?
Nouja, de kijkhoek lijkt me ook vrij belangrijk. En dat lijkt nou juist iets te zijn wat bij de Nexus niet echt best voor elkaar is. Zelfde geldt natuurlijk voor de kleuren.

[Reactie gewijzigd door MikeyMan op 7 februari 2013 08:49]

Bij de iPad retina is de kijkhoek ook niet bepaald denderend wanneer je 'm diagonaal bekijkt... maar dat wordt door Tweakers uiteraard niet verteld, terwijl het bij de Nexus plotseling breed uitgemeten wordt.

Maarja, die roze bril van Arnoud zijn wel zo langzamerhand wel gewend...
Kijkhoek, correctheid van de kleuren etc...
Kijkhoeken? Kleurechtheid?
beter scherm zowel de resolutie als de dpi is groter hoe kan de ipad 4 dan een beter scherm hebben?
DPI van de iPad 4 is al zo hoog dat nog meer pixels zo goed als 0,0 effect meer hebben, behalve als je (zoals in de review) foto's van het scherm gaat maken op 4 cm afstand. In feite zijn die extra pixels boven een bepaalde DPI eerder een nadeel dan een voordeel, want het kost wel gewoon extra rekenkracht (en dus performance en battery life, zoals de review scores ook aantonen) om die pixels aan te sturen.

Alle andere eigenschappen van het scherm zijn beduidend minder, ik vind het dan ook vrij opmerkelijk dat er 4 sterren voor het scherm worden uitgedeeld. Het scherm van de Nexus 10 is niet alleen slechter dan dat van de iPad namelijk, maar ook minder dan van een aantal andere Android tablets.

Los daarvan vind ik de bewoording van de benchmark scores bij de review wel vermakelijk. Op pagina 1 krijgen we een introductie vol met superlatieven over de performance van Exynos 5, maar als uit de benchmark scores blijkt dat de GPU bijna de helft toe moet geven op de A6X, de prestaties van het flash geheugen 25% lager zijn, en de browser scores bijna 30% lager, dan staat er bij 'de tablet presteert erg goed, niet zo snel als de iPad 4 maar de verschillen zijn niet wereldschokkend' :?

Mijn samenvatting van de review zou zijn: een redelijke Android tablet met een prijs die vergeleken bij de concurrentie aan de hoge kant is, niks meer niks minder. De uiteindelijke conclusie en score doen andere goedkopere Android tablets tekort als je het mij vraagt.

Edit @Abom:
En daar is de eerste fanboy opmerking alweer, gefeliciteerd. 8)7

Waarom moet ik het apparaat in mijn handen gehad hebben om de review samen te vatten? Ik kan toch gewoon lezen wat de review over het apparaat te zeggen heeft, en het dan opmerkelijk vinden dat de conclusie van de review niet overeen lijkt te komen met de tekst van diezelfde review. Het apparaat wordt vergeleken met andere apparaten, zowel Android als iPad, en komt daar lang niet zo gunstig uit als de conclusie doet vermoeden, al helemaal niet gezien de relatief hoge prijs. Meer zeg ik niet.

Blijft fascinerend om te zien dat elke vorm van begrijpend lezen als sneeuw voor de zon verdwijnt in elk topic waarin zowel de woordjes 'Android' en 'Apple' en/of 'iPad' voorkomen. Het is altijd wachten op de eerste fantasieloze die met het woord fanboy op de proppen komt. En waarom? Voel je je persoonlijk aangevallen omdat iemand op internet iets over een review van een Android tablet zegt of wat is het nu precies?

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 7 februari 2013 13:38]

Alle andere eigenschappen van het scherm zijn beduidend minder, ik vind het dan ook vrij opmerkelijk dat er 4 sterren voor het scherm worden uitgedeeld. Het scherm van de Nexus 10 is niet alleen slechter dan dat van de iPad namelijk, maar ook minder dan van een aantal andere Android tablets.
Want? Als je de review van bijvoorbeeld de iPad of de Iconia A700 erbij pakt, zie je dat die 5 sterren voor het scherm hebben gekregen. Dan lijkt mij dat de vier sterren voor dit scherm juist een goede waardering is, waaruit blijkt dat hij slechter is dan dat van de iPad en andere Android tablets.
Op pagina 1 krijgen we een introductie vol met superlatieven over de performance van Exynos 5, maar als uit de benchmark scores blijkt dat de GPU bijna de helft toe moet geven op de A6X, de prestaties van het flash geheugen 25% lager zijn, en de browser scores bijna 30% lager, dan staat er bij 'de tablet presteert erg goed, niet zo snel als de iPad 4 maar de verschillen zijn niet wereldschokkend' :?
Nu maak je je zelf ook schuldig aan slecht lezen en verkeerde conclusies trekken. Er is namelijk helemaal geen vergelijkend onderzoek gedaan van het flashgeheugen (t.o.v. de iPad4), alleen van het overzetten van bestanden. Dat de Nexus 10 hier onderdoet voor de iPad komt waarschijnlijk door de slechte MTP-implementatie, niet door de snelheid van het flashgeheugen (zoek maar eens reviews op van toestellen die een update van 2.x naar 4.x hebben gekregen, daar is altijd de kopieersnelheid achteruit gegaan). Daarnaast geeft de Nexus in Peacekeeper inderdaad 22% toe op de iPad, maar hij doet het wel 40% beter in de Kraken benchmark.
Mijn samenvatting van de review zou zijn: een redelijke Android tablet met een prijs die vergeleken bij de concurrentie aan de hoge kant is, niks meer niks minder. De uiteindelijke conclusie en score doen andere goedkopere Android tablets tekort als je het mij vraagt.
De Nexus is juist wel een van de goedkopere tablets. De adviesprijs is in Europa 399 euro, dat is goedkoper dan alle alternatieven met een vergelijkbare schermresolutie en ongeveer gelijk aan de prijs van de A700. Goedkopere Android-tablets hebben stuk voor stuk een veel slechter scherm en tragere chipset.

[Reactie gewijzigd door hostname op 7 februari 2013 16:46]

4 sterren voor een scherm met een relatief laag contrast, ook recht van voren een slechte zwartwaarde heeft en het hele feest diargornaal nog wat slechter wordt vind ik toch echt een veel te hoge score. De kleurfouten heb ik daarin niet eens meegenomen, vraag me af of dat in de review ook het geval is.

Persoonlijk vind ik het scherm 1 van de meest belangrijke dingen voor een tablet en ik zit eigenlijk te wachten op een Android tablet met een echt goed scherm. Tot op heden heb ik ze nog niet gezien, bij de meeste is wel wat mis. De iPad heeft wel een goed scherm, eigenlijk best jammer dat zelfs nu de iPad 3 al een tijdje op de markt is er nog geen concurrent is die het even goed kan.

En nee, ik heb zelf geen (interesse in een) iPad :-)
Dat zie je toch.. Kleur veel beter. Contrast beter. Kijkhoek beter. Je kan wel schermen met een marginaal hogere dpi, maar als je nu al geen pixels ziet op de ipad, wat heeft het dan voor waarde?
Ik heb die van mij uit Amerika laten komen via een webshop, incl verzending en alles erop en eraan was ik 400 euro kwijt voor 16GB.
Misschien handig voor geinteresseerde om te vermelden welke webshop dit was? Prijs klinkt goed namelijk.
http://www.hidevolution.com/google-nexus-10.html

Goede antwoorden op mn vragen op af, geen douane kosten want een andere prijs op het pak en snelle levering want hij was op voorraad.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 7 februari 2013 10:31]

Dat was dan een erg lage prijs op het pak, want douanekosten betaal je al vanaf een opgegeven waarde van een paar tientjes.
Douanekosten betaal je als iets een waarde heeft van 22 euro (30 USD) of meer.

Als zij een factuur bij doen van 29 USD, dan komt dit erg ongeloofwaardig over. Ze zijn niet achterlijk bij de Douane!

Hij zou er $299 van kunnen maken en dan betaal je ruim 71 euro extra.
http://www.invoercalculator.nl/
Ja hoor, bij mij stond er 25 dollar Picture Frame op, geen enkel probleem. Maar ze kunnen elke waarder erop zetten. 100 dollar voor een tablet is al niet bijzonder meer, dan ben jet een paar tientjes extra kwijt. Had ik geen last van in ieder geval.
De bottom line is dus: zorg dat je de volle mep kan betalen, want deze methode lukt "niet altijd"...
(Maar wel fijn dat het bij jou gelukt is).
En de douane is achterlijk? Ze halen (steeksproefgewijs) dingen door een x-ray machine.. wees maar blij dat het niet met die van jouw was anders krijg je een boete bovenop de invoerkosten.
Boete krijg je sowieso niet, ik kan er in principe niks aan doen, het is de afzender zn schuld. In het ergste geval doet de Douane een schatting, dan komt er inderdaad nog wat bij.
Ik vraag me echt af waar ik zeg (of suggereer) dat de douane achterlijk is...
voor de mensen die deze tablet echt graag willen https://docs.google.com/s...2THZCVVlnaGZOVHc6MQ#gid=0 }>
Dit doen ze NOOIT in Amerika aangezien je er in Amerika gewoon voor gearresteerd wordt en in de gevangenis word gegooid .

Niks meer en niks minder.

Van de meer dan 30x keer dat ik iets in Amerika heb laten overkomen is er nooit iets ongecheckt door de douane gekomen en is de afzender nog nooit zo vriendelijk geweest een lagere waarde te vermelden op het postpakket.

Daar beginnen ze niet aan daar.

Alles wat je in Amerika besteld betaal je altijd belasting over, douanerechten , inklaringskosten.

[Reactie gewijzigd door Martin11 op 8 februari 2013 17:35]

wat ik weer kan ontkrachten:
tot nu toe 15x een icehockey jersey besteld via NHL.com en tot vorig jaar rekende je alleen de jersey en shipping af.
Prijs van zo'n jersey zonder shipping is gemiddeld 150 dollar.
Van die 15 zijn er 2 door de douane opgepikt, die andere 13 kreeg ik gewoon bezorgd zonder bijkomende kosten.
Die 2 die eruit gepikt zijn werden bezorgd met de mededeling dat ik (aan de voordeur) invoerkosten moest betalen.

Helaas is het sinds een jaar zo dat je bij afrekenen nu 35 dollar aan invoerrechten moet betalen, maar heb alweer een ander adres gevonden waar dit niet hoeft :)
Mooie edit...

[Reactie gewijzigd door The Realone op 7 februari 2013 08:34]

Maar als je nagaat dat de 10'' versie allemaal grotere onderdelen heeft (moederbord, accu enzo.) en er een nieuwe generatie scherm in zit en een nieuwe generatie processoren is 'ie wel weer een stuk goedkoper.
Ik vind 400 best goedkoop als je vergelijkt met concurrentie vooral zo een hoog resolutie scherm! (Hier in China kost ie 350 euro)
Er staan verschillende apps in de playstore die je kunnen helpen bij het vinden van voor tablet geoptimaliseerde apps. Daarnaast willen slimme zoektermen soms ook helpen. http://www.techrepublic.c...roid-tablet-software/2585
Voor Android is het niet nodig te "optimaliseren naar de tablets", het is zodanig slim geprogrammeerd door Google dat telefoon apps automagisch opschalen naar volwaardige tablet apps.
Dat ze opschalen klopt maar dat zegt niet dat allemaal even fijn werken en daarom dus ook geoptimaliseerd moeten worden... Neem de Nu.nl app... Deze is op een tablet echt zo on efficiŽnt... Als deze gewoon (voorbeeld) aan de linker kant een menu zou hebben met categorieŽn en dan rechts gewoon al de nieuws berichten die simpel te lezen zijn dan zou het een stuk fijner werken... Of als je b.v. een categorie kiest je dan aan de linker kant de nieuws items krijgen en dan rechts en gekozen item om te lezen.....

Op die manier zouden er een heleboel apps geoptimaliseerd kunnen worden voor tablet gebruik.
Als ik mijn badkuip opschaal naar een zwembad dan wil ik er ook wel graag een duikplank en een glijbaan bij. Case in point: alle lijsten 'automagisch opschalen' naar bredere lijsten, en 'automagisch' de layout opvullen met lege ruimte, levert geen optimale tablet user interface op.

Leuk voor de developers dat ze geen moeite hoeven doen om hun applicaties ook 'geschikt te maken voor tablets' dus, maar als eindgebruiker heb je er meer aan als ze gedwongen zouden worden extra moeite te doen om een echte tablet UI te maken.
Mocht ik op korte termijn nog een nieuwe tablet willen hebben, dan zou deze niet op mijn shortlist komen te staan. De tablet heeft mooie specificaties maar ik vind de vormgeving gewaagd en in mijn ogen verre van mooi. Door de ovale randen lijkt het net een Fisher Price achtige My First Tablet. Misschien wordt dit de toekomst maar ik vind de huidige generatie tablets er mooier uit zien dan deze Nexus 10.
Het scherm leek me vooraf gezien juist een punt waarop deze tablet kon scoren, beetje jammer dat de kleurweergave zo slecht is. Denk dat ik toch maar door blijf zoeken :(
Importeren is makkelijker dan het lijkt. Import uit de US is het minst interessant, tenzij je hem met een vriend kan laten meebrengen. Anders nekken de transport- en douanekosten de scherpe prijs.

Via de UK of DE, rechtstreeks uit de Playstore is het meest interessante kanaal. Als je het topic op GoT bij Telecomproviders even doorneemt, dan zal je zien dat er verschillende mensen (waaronder mezelf) bezig zijn met een import via deze 2 landen. Blijf weg bij amazon.co.uk, want de prijzen swingen echt de pan uit op sommige sites, een logisch gevolg van vraag en beperkt aanbod. In de UK Playstore is de tablet iets goedkoper vergeleken met DE, maar daar staan iets hogere verzendkosten tegenover.

Hoe importeren?

1) Gebruik een dienst die je een VPN ter beschikking stelt en 'vermom' jezelf als een DE of UK ip, waarmee je vlot in de respectievelijke Playstores kan gaan winkelen. Deze diensten zijn gratis met een basispakket (is voldoende), klein stukje software downloaden.

2) Zowel in UK als DE zijn er bedrijven die tegen een kleine vergoeding (2.50 euro) een fysiek postadres beschikbaar stellen, noodzakelijk om de bestellen. (mailboxde of forward2me)

3) Bestel in de Playstore de tablet naar keuze en geef dit buitenlands adres op. Vergeet ook je creditcard (in google wallet) niet te koppelen aan dit buitenlandse adres, anders loop je risico op betalingsweigering.

4) Wacht op de verzendbevestiging van Google naar dit UK of DE adres. Eens je pakket daar aangekomen bij je fysieke adres krijg je van die firma een bevestiging en rekenen zij je de verzendkosten naar BE of NL aan. Betaal deze en wacht opnieuw.

Je ziet, dat zijn 4 behoorlijk eenvoudige stappen voor iedereen die wat weg kan met internet. Niks onzuiver aan, vraagt gewoon een kleine inspanning. Op een goede week is dit proces rond, bij sommigen gaat het zelfs nog sneller.

[Reactie gewijzigd door Drwho1 op 7 februari 2013 08:34]

Klopt helemaal. Dit waren mijn kosten voor het bestellen via deze methode bij Google Playstore DE van een N10 16GB:

399,00 kosten aanschaf vie Playstore DE
9,99 verzendkosten naar Mailboxde.com
2,80 kosten Mailboxde.com commissie
15,95 priority verzenden verzekerd (tot 500 euro) naar mijn adres in NL door DHL

Totaal 428,74 en zeer snel: Zondagavond besteld en waarschijnlijk vandaag in huis
Maar, ligt dit ding niet in de winkel in Duitsland dan? Zou ook nog een optie zijn wellicht.
Op deze manier ook mijn Nexus 4 besteld. Vorige week dinsdag besteld, vandaag aangekomen. Ook via mailboxde.com dus ;)
Dit is eigenlijk een piece of cake. De enige kosten die je kunt krijgen zijn voor het halen van garantie mocht dat nodig zijn. De prijzen van Mailboxde zijn ook zeer schappelijk.
uiterlijk is alleen jammer bezel is te groot en achterkant is cheap plastiek achtig (zelfde probleem als bij de note 10.1) maar voor de de rest toch een aanrader.
De achterkant is helemaal niet cheap plastic achtig. Het voelt juist heel apart, een beetje rubberig. En dat is juist een groot voordeel tov aluminium, niet alleen houdt het prettiger vast en is het niet zo koud, maar ik kan het hier ook gewoon op het glazen bijzettafeltje leggen, dat durfde ik met mn iPad niet want dan waren de buren ook gelijk wakker.

Overigens kan ik de achterkant ook met geen mogelijkheid indrukken zoals de reviewer schrijft. En het gebrek aan tabletapps op Android moet Tweakers niet over klagen, daar zijn ze zelf ook schuldig aan.
achterkant is wel cheap gemaakt, het had ze bijna niets gekost om die achterkant op te vullen zodat die geen beweeg ruimte meer heeft, maar aangezien ik mijn smartphones en tablets altijd in cases/bookcovers heb denk ik dat ik het niet zou merken en bij een tablet let ik persoonlijk niet zo erg op hoe hij er uitzie maar op hoe hij presteert :+
Dat gedoe over tablet apps voor android moet eens afgelopen zijn.
De schaling binnen android werkt echt heel goed.
Dat heb ik op de oude galaxy tab 10 inch gezien en al helemaal op de nieuwere nexus 7.

Het is niet echt nodig specifieke apps te maken.

Wel jammer van de kijkhoeken op de Nexus10.
Ben zelf helemaal android minded en heb ook geen behoefte aan een IOS of Windows 8 op een tablet ben het echter met tweakers zeker eens dat de apps die op Android zijn voor tablets gewoon niet zo goed zijn als op de iPad.

Zie b.v. de NU.nl app deze is gewoon weg vele malen beter op IOS en zo zullen er vele andere zijn anders wordt dit niet telkens herhaald in een review.

Verder voor de rest vind ik het nog steeds apart dat die tablets zo goed lopen. Heb er nu zakelijk ťťn gekregen om te testen voor mijn werk (Asus Transformer T700) en ben absoluut niet te spreken over dit soort apparaten. Vaak werken websites niet. Kun je transacies niet doen op ticket websites enzovoorts. Dit heb je natuurlijk ook op een telefoon maar omdat je daar niet zo uitgebreid op gaat browsen als op een tablet vind ik dat minder een gemis.

Daarom vind ik tablets wat mij betreft een overhyped product en vooral voor mensen die niet veel bijzonders doen op het Internet.
Dat gedoe over tablet apps voor android moet eens afgelopen zijn.
De schaling binnen android werkt echt heel goed.
Dat heb ik op de oude galaxy tab 10 inch gezien en al helemaal op de nieuwere nexus 7.

Het is niet echt nodig specifieke apps te maken.

Wel jammer van de kijkhoeken op de Nexus10.
Dat is ook precies wat mensen zeggen over Android tablets, je krijgt scaled up smartphone apps. Dat punt 'gedoe' moet helemaal niet afgelopen zijn, het is een tablet, het heeft een groter schermoppervlak en 9 van de 10x een hogere resolutie, daar is simpelweg de boel up scalen gewoon jammer en geen efficient gebruik van een tablet scherm.

Ook jammer vind ik de layout van de knoppen back, home en recent app list, waarom in het midden ? Je houd het ding waarschijnlijk vast met 2 handen, beide aan 1 kant, dan kun je veel beter de back knop aan de linkerkant van de balk plaatsen bv en de recent app list aan de rechterkant.

Ik heb ~5 weken terug een iPad 4 gekocht en wou hem misschien verkopen om naar de Google Nexus 10 te gaan, maar als ik deze review zo lees gaat dat niet gebeuren.
Geloof me, soms erger je er wel aan. Bijv. de AD app ziet er echt niet uit, piep kleine lettertjes en plaatjes verspreid over een groot leeg scherm. Maar ik neem dat het AD kwalijk en niet Google, bovendien verandert dat vanzelf, het marktaandeel van Android tablets gaat snel over de 50% en dan volgende de apps vanzelf. En sinds ik van mijn iOS geloof ben gevallen mag je mij best een Android fanboy noemen, maar een aantal apps werken gewoon niet fijn op de Nexus 10.

[Reactie gewijzigd door ph4ge op 7 februari 2013 09:35]

Pardon? Dat "gedoe" zoals jij dat noemt heeft wel een goede oorzaak.
Wat heb je aan een 10' hoog-resolutiescherm als applicaties dusdanig opgeschaald worden dat a) bitmaps heel wazig worden en b) allerlei UI elementen ver uit elkaar getrokken worden zodat er veel dode ruimte ontstaat?

Ik ben zelf een beetje begonnen met Android development en vindt de door Google gekozen oplossingen met RelativeLayouts, device independent pixels (dp's) om je UI te schalen echt gaaf. Maar ook Google geeft aan dat je voor een tablet je UI anders moet programmeren (met Fragments) en ook geschikte hoogresolutie artwork moet bijvoegen bij je app.

Er zijn genoeg voorbeelden van developers die deze moeite niet nemen en dus is dat "gedoe" zoals jij dat noemt nog steeds relevant om deze developers een schop onder de kont te geven.
Dan heb je nog nooit de iPad equivalenten gezien zeker? Dan snap je echt wel dat het maar een beetje behelpen is. Voor telefoons is het best, maar op tablets werkt het echt niet fijn.
Het is je nog nauwelijks voor te stellen, maar het is al meer dan drie jaar geleden dat Google voor het eerst onder eigen naam een Nexus-toestel uitbracht.
Hoezo zou dat nauwelijks voor te stellen zijn :?
Ik heb zo'n Nexus 10 in mij bezit, en ik moet wel zeggen dat ik heel tevreden ben erover.
Het is een die geÔmporteerd is uit de US, heeft ongeveer een 450§ gekost.
Als lambda gebruiker, dit is mijn eerste tablet, kan ik alleen maar zeggen dat dit stuk hardware alles doet wat ik nodig heb. Mail, surfen, youtube, pdf lezen en af en toe een film kijken..
De enigste min punt zijn de accessoires (car holder, dockstation) die moeillijk te krijgen zijn.
Verder is accu duur totaal geen probleem voor mij, ik heb zelf de indruk dat mijn tablet een stuk langer doet dat deze die hier getest is.

Dus prima tablet voor een goede prijs.

[Reactie gewijzigd door wootie op 7 februari 2013 09:18]

Tweakers test blijkbaar volgens zijn eigen methoden en haakt blijkbaar niet aan op praktisch gebruik.

Jouw tablet gebruik sluit aan bij die van mij, toen mijn eerste Asus TF101 nog werkte. Nu heb ik voorlopig alleen een Note II.
Ik verbaas me ook over de accu test hier.
Uiteraard zet je GPS standaard uit en bluetooth en gebruik je natuulijk niet de hoogste belichting voor je scherm. In dat geval kun je met gemak de hele dag met je nexus bezig zijn.
Ik bedoel wie zit nu 6 uur achter elkaar films te kijken?
Bij normaal gebruik, filmpje kijken, beetje surfen, gamen etc.. Kun je er echt gemakt 1,5 tot 2 dagen mee doen.
Althans dat zijn mijn eigen ervaringen.
Mee eens, maar dat is de accu test niet. Alle tablets worden aan gelijke test onderworpen (mag ik hopen ;) ), en ja daar hoort aan een stuk film kijken of aan een stuk browsen bij.

Dat dat niet aansluit met praktijk gebruik is wat anders.
Ik heb recent een Yarvik Xenta 10" gekocht. Voor Euro 230 (had nog iets goedkoper gekund). Voldoet prima voor huis-tuin-keuken en kantoor-gebruik. Kunnen jullie mij uitleggen wat ik allemaal mis in vergelijking met deze Nexus 10 voor Euro 400?
Jij rijdt zeker ook in een oude trabant ;)
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Samsung Gamecontrollers Smartphones Sony Microsoft Apple Games Consoles Politiek en recht Smartwatches

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013