Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 206, views: 314.523 •

Conclusie

Na een tijdje de iPad mini gebruikt te hebben vragen we ons eigenlijk af wat de meerwaarde is van de 'normale' iPad. Dat komt omdat er niet wordt ingeboet op functionaliteit met de kleinere behuizing. Natuurlijk is een groter scherm in sommige gevallen fijner, maar in feite kun je met de iPad mini hetzelfde, echter dan met een apparaat dat fijner vasthoudt en makkelijker mee te nemen is.

Op het gebied van hardware heeft Apple echter nog wat werk te verzetten, vooral bij het scherm. Het scherm van de iPad mini voldoet niet aan de verwachting die Apple in de afgelopen jaren met zijn Retina-schermen heeft geschapen; de kleurweergave is niet ideaal en de pixeldichtheid ligt voor hedendaagse begrippen laag. Niet alleen in vergelijking met de Retina-iPad, maar ook bijvoorbeeld met de Nexus 7, die toch wel als concurrent van de mini gezien kan worden.

Ook de andere hardware is niet high-end. De iPhone en iPad zijn nu uitgerust met nieuwe, snelle chips, en de A5 steekt daar wat schril bij af. De chip is snel genoeg voor normaal gebruik, maar zodra ontwikkelaars zich gaan richten op de rekenkracht in de iPhone 5 en vierde generatie iPad, zal de iPad mini snel achterop raken.

Er valt dus nog wel het een en ander te verbeteren aan de mini en dat zal ook vast nog wel gebeuren. Wie Apple al langer volgt, kan nu al voorspellen dat er volgend jaar een nieuwe iPad mini uitkomt met snellere hardware en een hogere resolutie. Dat zou de prijs-prestatieverhouding ook ten goede kunnen komen, want nu is de iPad mini relatief duur voor de hardware die je krijgt.

Toch is de iPad mini nu al een goede tablet, die behoorlijk veel indruk maakt en het zou ons zelfs niet verbazen als Apple op termijn meer kleine dan grote iPads gaat verkopen.

Pluspunten

+ Licht en dun
+ Goede bouwkwaliteit
+ Handzamer dan gewone iPad

Minpunten

- Matig scherm
- Relatief duur
- Misschien net te breed

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 2
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 3
Beeldkwaliteit Score: 3
Bouwkwaliteit Score: 5
Ergonomie Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 5

Eindoordeel

Tweakers zegt: goed!

Laagste prijzen voor Apple iPad Mini Wi-Fi 16GB Zwart:
Shop+/-lev.tijdPrijsTotaal
Coolblue.nlScore: 4.5 € 249,-€ 249,-
dixonsScore: 4 € 259,-€ 259,-
Belsimpel.nlScore: 4.5 € 263,-€ 266,95
Trendy ComputersScore: 3 € 267,89€ 274,88
MidiMediaScore: 4.5 € 269,95€ 277,95

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deApple iPad Mini


Door Wout Funnekotter

- Reviewcoördinator

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als reviewcoördinator werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de recensies constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (206)

Reactiefilter:-12060190+1114+26+30
1 2 3 ... 6
7" is te klein, ik bedoel die van SIII is al bijna 5", een tablet van 7" pas net niet in je broekzak en is daarom niet handig, neem liever de 10", prestatie is alround beter, en je moet zowieso in een hoesje hebben, en neit in je pocket, dus waarom niet direct een 10"
Ik geef zelf ook voorkeur aan een full-size tablet, maar mijn vriendin bijvoorbeeld wil een iPad mini omdat die nog een stuk beter mee te nemen is (Ze reist veel) dan mijn iPad 3.
Ook ik heb liever de grootte van een 10" tablet dan een kleinere, daarnaast ben ik ook nog altijd zeer goed te spreken over de 4:3 verhouding van mijn iPad3, dit geeft gewoon een zo groot verschil met lezen, zowel in landscape als potrait, ten opzichte van 16x9.

Dat is ook wat je ziet in de review met de mini ten opzichte van de Nexus 7, ondanks de nadelen van de mini dat hij minder laat zien, zijn de letters wat groter bij de mini dan bij de nexus, dit komt naar mijn idee de leesbaarheid wel ten goede.
Ook ik heb liever de grootte van een 10" tablet dan een kleinere, daarnaast ben ik ook nog altijd zeer goed te spreken over de 4:3 verhouding van mijn iPad3, dit geeft gewoon een zo groot verschil met lezen, zowel in landscape als potrait, ten opzichte van 16x9.
Dat is inderdaad wel waar. Mijn Galaxy Tab is 16:9, en PDF's lezen in portrait is niet te doen. Het tablet is te lang en te smal. In landscape moet er veel gescrolled c.q. omgeslagen worden. Ik zou voor het lezen van PDF's liefst een 4:3 (of zelfs een a4-verhouding zoals 2.97:2.1, of misschien 3:2) hebben.

Echter, voor zowat alle andere dingen dan het lezen van PDF's prefeer ik 16:9....
Zelf vind ik mijn 7" nexus ideaal voor games maar vooral voor t lezen van documenten, ligt lekker in de hand op de bank, strand, vliegtuig of in t bad

Mijn ipad daarentegen werkt fijner voor browsen.

Denk dat elk formaat zo zn toepassingen heeft.

Zit te wachten op een 7" full hd zonder zijrandjes pad, liefst ios, maar dat zal wel nooit gebeuren, de ipad mini is net iets te breed in vergelijking met de Nexus

[Reactie gewijzigd door Lord.Bachus op 9 november 2012 22:08]

7" past over het algemeen juist nog WEL in je broekzak. 7,9" zal echter vanwege zijn breedte daarmee buiten de boot vallen: iets wat ook in de review als minpunt aangegeven wordt.

Zelf zie ik de meerwaarde er niet van in tenzij je een Apple fanboy bent. De rest is gewoon beter af met de Nexus die beter ligt, een beter scherm heeft, sneller is en 79 euro goedkoper is.
Heb zowel de nexus 7 als de iPad mini thuis en moet zeggen dat de iPad mini toch echt wel te breed is om gemakkelijk met 1 hand vast te houden. Daar heeft de nexus 7 voor mij toch wel echt het voordeel.

Daarnaast krijg ik met geen mogelijkheid die nexus in mijn broekzak hoor. Lijkt me ook niet voor bedoeld. Hij kan daar en tegen wel gemakkelijk in de tas of een jaszak.

Kan een kleine tablet naast een fullsize tablet worden gebruikt. In mijn geval wel, de nexus 7 wordt gebruikt om snel iets om te zoeken, als tv gids, video's aan het bezoek laten zien. De fullsize tablet gebruik ik daarnaast ook voor een deel van deze taken maar in mindere maten(hij houdt namelijk minder lekker vast). Maar wordt de fullsize wel meer gebruikt voor uitgebreid op het internet, word, excel(kingsoft).

Kortom bij mij kunnen ze naast mekaar leven de kleine en de grote. De iPad mini zal daarentegen wel degelijk minder worden gebruikt dan de Nexus 7.

EDIT: nog een kleine toevoeging wat ik op vond vallen bij de mini. Er zijn op een aantal plekken erg kleine knopjes om naar een volgende of vorige pagina te gaan bijvoorbeeld. Maar ook bij het zoeken in de app store is het knopje erg klein. Heb geen idee of dit vanwege de mini is(heb namelijk recentelijk geen grote iPad gebruikt) maar het zorgde af en toe voor frustraties.

[Reactie gewijzigd door MrvdB op 9 november 2012 08:33]

De UI knoppen van iOS zijn op de mini exact even groot als op de iPhones. De iPhone 3GS heeft namelijk dezelfde DPI (en de iPhone 4/5 dus het dubbele). Als App-ontwikkelaars dus de guide lines volgen (wat op iOS vrijwel altijd gebeurt) zou het voor de normale gebruiker geen probleem moeten zijn omdat de touch knoppen groot genoeg zijn. Heb je wat grotere handen, Tsja, dan kan het soms vervelend zijn.

En juist als je grote handen hebt zou het verschil tussen de iPad mini en nexus 7 niet zoveel uit moeten maken. De mini is maar 1,5cm breder en hoger, maar wel 32 gram lichter en een stuk dunner. Ik heb vrij kleine handen en heb er totaal geen moeite mee om de mini in 1 hand vast te houden, de Nexus 7 heb ik echter nooit geprobeerd.

Hét grootste voordeel blijft echter dat je alle iPad Apps kan draaien op de mini, iets wat op Android nog steeds een groot probleem is in de tablet space. Dit zal bij 7" wat minder zijn omdat geupscalede Apps er nog redelijk uit zien, maar het blijft frappant dat Android zo ver achter blijft lopen met goede kwaliteit tablet Apps (kijk bv. naar muziek-productie of teken apps, die zijn op Android echt waardeloos vergeleken met iOS).
maar 1,5 cm breder
1,5 Cm. is een behoorlijk groot verschil hoor, als je kijkt naar hoe makkelijk of moeilijk hij in 1 hand past.
Qua apps overzetten tussen apple producten schijnt juist een ramp te zijn. terwijl dit op android juist super goed loopt. Al tig artikelen over geweest maar jij probeert het tegenovergestelde te beweren?

Apple is leuk als je er geen verstand van hebt, weet je er toch wel een beetje vanaf dan ga je voor android en/of windows 8..
Ga op je 2e Apple apparaat naar de app store. Klik op "aankopen". Tik de apps aan die je eerder hebt aangekocht vanaf een ander apparaat. Downloaden. Klaar. Nou nou wat een ramp zeg.
Het gemak waarmee het gaat houdt me juist bij Apple nadat ik eerst een hevige Android fan was. Je duidt in iTunes nadat het je extra apparaat herkend heeft gewoon aan welke apps en media je er op wil.

Als je een apparaat vervangt is het nog veel eenvoudiger, zo heb ik apps inclusief settings en savegames, boeken, foto's en sms'en op mijn 4S staan die nog van een 3G komen en daarna op een 4 gestaan hebben. Backup maken (gebeurt automagisch telkens je connecteert), dan restoren op je nieuwe apparaat en klaar.

Als ik dat vergelijk met de energie die ik er moest insteken telkens ik mijn HTC Hero upgrade met een custom ROM (moest wel want HTC zelf vergeet na een half jaar dat een toestel uberhaupt bestaa) dan was Apple een geweldige verademing.

On Topic: Wat mij betreft is het 10" formaat perfect maar als er een markt voor is zullen er producten voor komen dus voor veel mensen zal 7" beter aanvoelen als persoonlijke keuze.
Hoe kom je daar bij .... ontzettend eenvoudig met welk iOS apparaat dan ook. Ik weet niet welk artikel je leest maar dat zijn dan wel complete digibeten die het schrijven.

Dus ik beweer ook het tegendeel met volle 100% overtuiging
ik heb zelf geen google nexus 7 maar al genoeg gebruiker reviewers hier gelezen waarin de mensen aangaven dat ze hem gemakkelijk in hun achterzak kregen en dat ze geen baggy broeken droegen.
Dus mogelijks is dit wel afhankelijk van je kleding.

Edit: Verder vind ik het heel leuk dat je even zelf je ervaring met ons deelt, dit is altijd leuk lezen :)

[Reactie gewijzigd door DaemonAngel op 9 november 2012 10:24]

Ik heb de iPad mini thuis en ik kan je vertellen dat ik deze regelmatig in 1 hand vast houd, zonder kramp te krijgen. Misschien is het een kwestie van techniek?

Door zijn lichte gewicht hoef ik helemaal niet hard te knijpen om hem vast te houden, hij licht stabiel genoeg op/ in mijn hand. Waarbij ik mijn wijsvinger gebruik om te stabiliseren en de rest van mijn vingertoppen om vast te houden. (foto)

Maar voor de hand van mijn vrouw is hij net iets te groot.
Heb zowel de nexus 7 als de iPad mini thuis en moet zeggen dat de iPad mini toch echt wel te breed is om gemakkelijk met 1 hand vast te houden.
Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan mijn 10" iPad #1 met één hand vasthouden (portrait) en die is ruim twee keer zo zwaar als de iPad Mini. En ik heb toch echt geen handen als kolenschoppen of heel veel kracht in mijn handen. Met de duim en de muis net over de rand en de rest van de hand ondersteund de onderkant van de tablet.

Een 7" tablet kan vast naast een 10" tablet gebruikt worden, maar ik zie dat in veel gevallen als overkill. Wellicht dat met de introductie van de Apple Cloud sync je daar nu veel minder issues mee heb, maar veel apps maken daar geen of niet voldoende gebruik van. Een 7" is prima voor een puur tekst ebook (epub is ideaal), maar een klassiek vormgegeven pdf met twee kolommen zorgt in veel gevallen voor te kleine tekst, dat issue heb ik zelfs al met een 10" (wellicht dat retina hierin gaat helpen). Ik denk dat de keuze voor tablet grootte zal afhangen waarvoor mensen deze gebruikt. imho zullen de meeste die alle twee halen een beetje gadget gek zijn en zal uiteindelijk de één of de ander meer gebruikt gaan worden en zal er eentje met der tijd uitgefaseerd worden (geen nieuwe versies meer van gekocht worden).
Ik gebruik me 10" iPad ook voornamelijk in 1 hand.

Mijn ervaring met de mini is ook dat er bepaalde knopjes preciezer aangeraakt moeten worden vergelijken met de fullsize iPad. Hierdoor werkt het/ik minder vlot.

Het vrouwtje is er wel gek op en past ook wel beter bij haar handen.
Hier in het huis hebben we beide iPads, de grote en de kleine. Ik zelf heb gewoon gewacht om een kleine tablet te kopen, de grote is van mijn vader. Ik was erg gecharmeerd over de Nexus 7 die in de winkel al lag voordat de Mini kwam. Ik heb hem uitgeprobeerd en het scherm is inderdaad beduidend beter, maar omdat webbrowsen de main task is op een iPad, is een breder scherm fijner dan een 16:9 resolutie of iets in die richting (ook de reden waarom ik niet de iPhone 5 heb gekocht). Video's is op zich ook te doen op een iPad, juist bij grafische toepassingen heb ik niet het gevoel dat ze pixels tekort komen, wel vaker bij tekst lezen en bewerken, maar het is niet onleesbaar. Bovendien is de lengte van het scherm ongeveer even lang als die van de Nexus 7 waardoor je eigenlijk niks in landscape mode mist qua video's bekijken.

Het is dus niet zo dat ik geen Android tablet overwogen heb, maar de paar voordelen van de Mini meer vind opwegen tegenover de nadelen van het scherm en de aanpasbaarheid van het OS. Dat zegt niet dat ik iOS nu zo geweldig vind, zeker niet, ik wil graag dat ze meer functies toevoegen die er toe doen. Maar het zegt wel dat de compatibility van de App Store een belangrijk punt is om toch voor een iPad te gaan. De vraag bij een iPad Mini zit dan ook meer in; wil je een grote of een kleine iPad en niet zozeer in of je een Android of een Apple wilt. Hoewel ik wel hoop dat Android binnen korte tijd hun PlayStore meer op Tablets gaan richten, om zo meer alternatieven te hebben.

Ik denk dat de iPad Mini meningen van heel gevarieerde groepen krijgt. De een vind het niks, de ander vind het veel beter dan de grote. Ik hoor bij die laatste omdat ik veel reis, juist voor deze mensen is een iPad Mini een goede uitkomst. Het scherm nam ik daar voor lief, omdat het toch leesbaar genoeg is (en ik ben een iPad2 gewend, alhoewel ik ook een retina iPhone 4S heb). En tja, snelheid? Ik vind het nog steeds ruim voldoende, misschien is mijn visie op technologie ook wel veranderd. Laatste tijd kijk ik niet meer naar puur cores en hoeveel Ghz die loopt. Zolang alles soepel loopt vind ik het nu wel prima, ook de reden waarom ik voor een tablet met oudere hardware heb gekozen en niet een nieuwe telefoon met 4 cores.


En als toevoeging:

Accu vind ik zeer goed, ik heb hem eergister van 9:30 'sochtends tot 19:30 'savonds in de universiteitsbieb constant gebruikt voor studeren (brightness rondom 50-60%) en nog had ik 25% over om vervolgens lekker thuis video's te kijken tot aan 22:30. Pas toen had ik de lader nodig, toch wel een stuk beter dan ik verwacht had!

[Reactie gewijzigd door JzAero op 9 november 2012 12:16]

Ik vind de Mini te breed voor in mijn handen, precies als wat tweakers zegt. De nexus 7 vind ik een lekkerdere form factor. Dat is verder helaas wel het enige waarin de Nexus 7 het voor mij wint kwa bouwkwaliteit/fysieke eigenschappen :)

En aangezien ik een iPad 3 heb wacht ik gewoon lekker op de Retina versie en dan denk ik nog eens lekker verder na over wat er dan op de markt is.
Ik heb zelf ook niet zo grote handen, dus ook voor mij is de Mini soms net iets te breed. Ik heb zelf ook de Nexus 7 in de handen gehad, maar die is ook weer net wat kleiner qua scherm. Eigenlijk hadden ze de bezels dunner moeten maken om zo meer scherm op dezelfde afmetingen te krijgen. Het is een zeer goede concurrent, zeker qua prijs, maar toch vind ik de Mini meer bieden qua grootte scherm/fysieke afmetingen en ja dan moet ik hem soms maar ietsjes balanceren op mijn handen wanneer ik hem gebruik. Het stoort overigens niet, maar het is zeker wel aanwezig. Aan de andere kant, de iPad2 hier in huis is nog groter en daar hoorde je mij ook niet over klagen toen we hem net hadden ;)
Hoe dun ben jij dan wel niet? Of draag je zeer strakke skinny jeans? ( Kan zijn toch? )

Ik heb maatje 34/34 en de Nexus past tot net het randje helemaal in mijn linker en rechter broekzak ( niet de kontzak ).
Bij mij ook. Al is het niet bij alle broeken.
ALs ik mijn iphone in mijn broekzak heb en ik ga in de auto zitten, dan is dat niet comfortabel. Groter is dan helemaal klote. Maar als ik rondloop is het geen probleem. DUs om nou te zeggen dat iets wel of niet past, ligt aan de situatie. En ws ook type broek.
Wat dragen jullie in voor hobbezak broeken dan, dat pas bij mij nooit.
Hoe dun ben je dan wel niet? Heb je maatje >40 ?
Apps. Wat heb je aan een goedkope tablet als je er geen goede content voor hebt. En nee dit is echt niet vergelijkbaar, nog altijd niet.
Zoals al 100 keer eerder is gezegd : Jij vind 7" misschien te klein, maar dat is heel erg persoonlijk. Ik heb zelf juist een Nexus 7 omdat ik 10" te groot en zwaar vind. Vind het kleine maatje en lage gewicht juist heel erg prettig. Past trouwens wel in je zak hoor, ook in mijn jaszak past hij prima en de Apple mini weer niet ( die is te breed ).
Zojuist een mini vast gehad en ook ervaring met een normale iPad en Nexus 7.
Wat bij mij opviel was dat de Nexus 7 kleiner was dan ik dacht, dan vooral het scherm.
Door de grote bezels erom heen lijkt het scherm ook al weer een stuk kleiner.
Toch is het een 7", de ipad mini is geen 7", dat is een 7,9" bijna 8" dus.
En dat verschil is echt merkbaar en in het voordeel van de mini.

Ik zou de mini als winnaar beschouwen qua scherm, de mini heeft een hogere pixel dichtheid dan de ipad 2 en ipad 1, het beeld is dus scherper, waar ik op de ipad 1 al geen klachten heb, heb ik dat zeker al niet bij de ipad mini, daarnaast is de 4:3 verhouding een erg prettige, zeker in portrait.
De Nexus 7 is voornamelijk leuk voor de tweaker, rooten, custom roms enz...
De Ipad(s) zijn echt gezins tablets, geen gedoe, simpel.

Qua scherm en formaat niets dan lof voor de ipad mini.
Echter de CPU, de A5 hadden ze naar mijn idee links moeten laten liggen.
Waarom niet dezelfde CPU/GPU soc als in de iphone 5?!
Dat is nou typisch apple, ze maken soms heel vreemde beslissingen.

M'n huidige ipad (1) kan de schroothoop op, want daar komt geen ios 6 voor terwijl voor de mindere iphone 3gs dat wel gedaan wordt.
Nu zit ik met een verouderd niet vooruit te branden product, na ios 5 is het DRAMA van de bovenste plank. Ik voorzie dezelfde ellende met de ipad mini tzt.
Mijn advies, wacht nog een generatie...
Wat wel opvalt, de iPad Mini presteert gelijk aan of beter dan de Nexus 7 qua snelheid. Waar bij de Nexus niet geklaagd wordt over de snelheid, hoor je vaak bij de Mini dat ze de A5 processor niet moeten gebruiken omdat het verouderde hardware is. Maar als je het van de andere kant bekijkt, blijkt het eigenlijk in de praktijk mee te vallen. De A5 processor in de Mini is ook een variant van de processor in de 4S, welke ik ook bezit. Deze twee zijn nagenoeg gelijk qua prestaties en dat merk ik ook goed. Betekent dit dat ze verouderde hardware hebben gebruikt? Ik denk het niet eigenlijk, ik denk eerder dat de hardware van de iPhone 4S en iPad Mini misschien wel een jaar voorliepen toendertijd, als nu blijkt dat deze twee devices nog steeds prima meespelen in het mid-high segment. Ik zeg niet dat ze geen A6 processor moesten gebruiken hoor, maar voor de meeste toepassingen is een A5 CPU echt meer dan voldoende! Zoals Rolls Royce antwoordde op de vraag hoeveel power hun auto's hadden; "More than adequate". Oftewel, meer dan voldoende. Het hoeft niet altijd tegen de limieten aan te gaan, want dat had hoogstwaarschijnlijk ook van de accuduur afgesnoept, welke ik nu echt een van de top-features vind van de iPad. Eén charge gaat met gemak twee dagen mee bij veel gebruik.
Waarom niet dezelfde CPU/GPU soc als in de iphone 5?!
Omdat:
-'t Prijsverschil met de concurrentie dan nog hoger zou zijn;
-'t Gepland is dat volgend jaar te doen, bij de jaarlijks upgrade;
-De iPad4 dan meer marktaandeel zou verliezen (door een eigen product). 't Zelfde zie je ook bij auto's: in een kleine Peugeot 206 zal je ook niet een beest van een motor vinden die met gemak de V6 in een 406 of 407 verslaat; in een Opel Corsa krijg je geen motor die zich kan meten met die in een Opel Insignia. Fabrikanten denken vaak in productgroepen; en teveel overlap met een andere productgroep kan gezien worden als ondermijning van de hogere productgroep. Teveel productgroepen heeft ook nadelen op 't gebied van productielijnen.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 9 november 2012 20:06]

Met mijn 7 inch tablet merk ik dat hij juist in bijna al mijn broekzakken past.
Verschil is behoorlijk tussen 5' en 7". Het voordeel van 7" is met name het gewicht en de handelbaarheid. Ik vind 10" gewoonweg te zwaar en te groot. Vrijwel alles gaat even goed op een 7". Het ligt altijd in de weg. Dat heb je niet bij een 7".
Een prettige bijkomstigheid is de prijs, tenminste als je een nexus 7 koopt.
Ik vind 7" juist een heel fijn formaat, als ik 's avonds in bed een boek lees of een serie/film kijk dan is een Nexus 7 heel fijn om vast te houden met 1 hand, als je dan een iPad 3 van 3 kilo omhoog moet houden dan krijg je een lamme arm.
OT: Ik vind de iPad mini cool, maar ik ben erg tevreden met de aankoop van mijn Nexus 7. De Nexus 7 ligt vooral fijner in de hand d.m.v. de structuur op de achterkant.
Bij mij houdt de video op na het verhaal over de afmeting van het scherm. :?
Had ik eerst ook totdat ik mijn volledige internet geschiedenis wiste. Misschien dat dat helpt.
Ik noem dit om eerlijk te zijn geen echte Apple meer. Steve Jobs haatte tablets kleiner dan 10 inch. Ik vindt dit dus niet Apple iPad waardig als je t mij vraagt. Beetje zinloos zelfs. Voor wat meer geld heb je een retina die sneller is.
Op de eerste pagina staat:
Uit vrijgegeven documenten blijkt dat Jobs kort na zijn uitspraken al bijgedraaid was en ook andere topmannen bij Apple zagen wel iets in een kleiner formaat.

[Reactie gewijzigd door Arrogant op 9 november 2012 08:33]

dat heet damage control

echt revolutionair is die ipad mini gewoon niet ...
Ach, dat gelul altijd over wat Steve Jobs vond, alsof zijn mening de enige juiste was en Apple zich tot in lengte van dagen moet afvragen 'zou Steve het zo gewild hebben'?


Jobs zag in eerste instantie ook niets in een appstore waar 3rd party ontwikkelaars apps voor konden maken en aanbieden. Daar zat-ie toch ook behoorlijk verkeerd.
Ja maar wat maakt Apple dan Apple?

Zonder Jobs zou Apple ook net Microsoft kunnen zijn.
Apple's core business is goede hardware. Verder doet hun OS 't beter omdat 't op BSD is gebaseerd en alhoewel ook zij wel eens malware ondersteunen, valt dat totaal in 't niet vergeleken met Windows die zo'n beetje 99,99999% van alle malware ondersteunt.
Inderdaad, Jobs heeft er in zijn carriere aardig wat keren naastgezeten en soms heeft hij dat ook toegegeven. Hij heeft ook aan zijn opvolger meegegeven dat hij vooral zelf moet nadenken.
En wat Jobs verteld is de absolute waarheid en alles daarbuiten is verkeerd? Apple maakt de mini net omdat er redelijk veel vraag is naar dit soort toestellen. Kleiner, compacter . Google heeft met de Nexus 7 aangetoond dat een goedkopere, compactere tablet goed kan verkopen.

Ik maak zelf ook met veel plezier gebruik van een 10" tablet, maar heb lang getwijfeld over het schermformaat.
Omdat iemand die aan de verkeerde kant van het gras ligt het niets vond, vind jij het ook maar niets?

Ik ben wel blij met wat keuze en een tablet wat lichter is. Zal er zelf geen een in huis halen ( heb al een 2 en een 3) maar anders zou ik twijvelen. Ook bij de iPhone mag er wat meer keuze komen wat mij betreft. Van de iPod waren er ook meerdere variantn ( shuffle, nano, toucht etc,..). Dus ook dat zou onze Steve misschien wel goed hebben gevonden.
Jobs en zijn consorten vonden ook dat de schermafmetingen van de iPhone 4 (en 4S) echt het maximum zouden zijn waarbij je met je duim alle hoeken van het scherm kon aanraken.. Met de iPhone 5 zijn ze daar toch ook mooi vanaf gestapt.

Of wat Jobs vond een heilige waarheid is, zou ik niet durven zeggen. Echter, momenteel zit er vrij weinig _echte_ innovatie in bijv. iOS6 en de hardware waar ik als consument blij van wordt. Ik wil ook niet zeggen dat ze nu direct een dinosaurier worden, maar het zou goed zijn als ze de hint van de lagere waarde zouden snappen en weer supertoffe innovaties gingen doen.

(disclaimer: geschreven vanaf mijn MacBook Pro, en ik bezit geen iPhone (meer) door overstap naar een Nexus )

[Reactie gewijzigd door djvdthemaster op 10 november 2012 20:36]

Wut... Doen ze het alweer :-$

Alweer een product die niet perfect functioneert als je m normaal vast houd?

Verder wederom weer een mooi design.
Maar in mijn ogen voegt zo'n kleine tablet niets toe tov een smartphone als bijvoorbeeld een S3, X of iphone 5.
Behoorlijke blunder met dat scherm, dat is een van de sterkste punten van de ipads normaal.
Heb je de video review überhaupt gekeken?
Ik vind het een prima product, de schermgrootte is eigenlijk precies wat ik wil. Maar het scherm en de prestaties vallen me een beetje tegen. Denk dat ik dan liever voor de 4e generatie gewone ipad ga en hierna de 2e generatie mini ;)
Dit kan Apple veel beter. Ik had minimaal de 5X verwacht en dan iets hoger klokken. Ook de schermkwaliteit staat me niet aan. Kijk nu al uit naar de 2e generatie.
ik had eerder een a6 gewild er in. de a5x is alleen meer gpu kracht, heb je niet nodig op 1024x768, de a6 is in normale opstelling snel genoeg voor deze resolutie
Ik verwijs je dan graag door naar deze review: reviews: Medal of Honor: welke hardware heb je nodig?

Hierin wordt uitgelegd dat je voor de veeleisende dingen (games e.d.) een goede GPU nodig hebt, een snellere CPU maakt bijna geen verschil. Als je dat dus tegen elkaar afweegt is de A5X een betere en goedkopere optie.
Maar wel met meer hitte en meer stroom verbruik. de GPU van de a6 is ook snel genoeg
Apple doet dit toch altijd, idem met de iPad 1 zat er hoe debiel he took was geen Camera in.
Nu met de iPad mini gewoon helemaal niet moeilijk doen je het zo makkelijk mogelijk maken.

En dan volgend jaar voorjaar, alweer met een nieuwe iPad Mini aankomen die retina scherm heeft betere processor.
De oude strategie: eerst een nieuw model met achterhaalde hardware presenteren en natuurlijk over een jaar met de "nooit verwachtte" innovatie komen: een Ipad mini met Retina scherm.

Het zal ze door de slimme marketing gaan lukken ook om deze beter te verkopen dan hardware van de concurrent met betere specs, een beter scherm en een lagere prijs.

Wie hem nu koopt moet niet klagen dat er straks een Retina versie komt, waarna de support voor deze mini minder zal worden.
Ach, ik heb er 330 voor betaald. Als ik daarmee 11 maand zoet ben, ben ik blij. Vind het geen probleem om volgend jaar de upgrade te kopen. Als hij nu 6 a 700 euro had gekost was het een ander verhaal geweest.
En volgend jaar krijg je voor deze waarschijnlijk ook nog met gemak 200 euro terug, dus hoeft een upgrade niet zo duur te zijn.
Ik denk dat de iPad mini vooral gaat concurreren met de andere grotere iPads. Apple is momenteel met een dusdanig negatieve PR bezig dat volgens mij alleen de die-hard Apple Fans nog iPads gaan aanschaffen. Die zullen dus kiezen tussen de iPad en de iPad-mini.
Denk 't niet.

Wij lezen hier op tweakers over de rechtszaken tussen techbedrijven maar voor de rest geeft niemand daar iets om hoor, nog los van het feit dat ook hier lang niet iedereen het met je eens is dat apple fout zit in de rechtszaken die nu spelen.

Mensen die op zoek zijn naar een kleinere tablet zullen waarschijnlijk best vaak met een iPad mini thuiskomen.
Juist. Voor een kleiner budget een echte iPad die iets kleiner is. De meeste consumenten weten het dan wel als ze bij de electronicaboer de schappen bekijken. Een echte iPad voor maar een paar tientjes meer dan een surrogaat (zo ziet de gemiddelde consumenten de andere tablets).

Deze iPad mini gaat het marktaandeel van Apple op de tabletmarkt enkel vergroten terwijl ze al een erg groot aandeel hebben.
Alleen in de de hoofden van de Apple fans zijn de Android tablets iPad surrogaten.
En in de hoofd van de onwetenden op gebied van technologie. Raad nu eens welk het grootste deel van de bevolking is.

Voor veel mensen is tablet = iPad, dus een kleinere tablet is een iPad mini...
Alleen in de hoofden van Android fans zijn ze dat niet bedoel je :)

Voor de gewone gebruiker is een tablet een iPad, want dat was de eerste en nog steeds de grootste. De Android's zijn helaas die goedkopere plastic dingen die "naast de iPads" liggen in de winkel.
De grootste misschien wel, maar niet de eerste. Voor de iPad zijn er al andere internet tabletten geweest.
Alleen in de hoofden van Android fans zijn ze dat niet bedoel je
Nee grapjas, Dat zeg ik niet en dat bedoel ik niet. Ik vind dat je ieder apparaat op zijn eigen merites moet beoordelen. Een Nexus 7 of een Kindle Fire zijn gewoon geen surrogaat iPads. Punt. De gemiddelde consument zal dat ook niet vinden, en op de gemiddelde technologie gerichte website zal dat niet gezegd worden, want met elk van deze apparaten zijn weer andere dingen te doen. Alleen door Apple fans die kennelijk een antipathie hebben tegen alles wat met Apple concurreert, wordt het als een slap aftreksel van een iPad genoemd.
Op telefoon gebied kan Android goed meekomen. Zo goed dat ik een Android telefoon heb verkozen boven een iPhone 5. Maar op tablets is het een ander verhaal. Het gebrek aan geoptimaliseerde apps is toch wel hetgeen me het meest tegen staat. Dat ze het qua performance niet redden tegen een iPad 4 maakt me niet eens zo veel uit. De Nexus 7 is een prachig apparaat hoor, maar het gebrek aan apps is een probleem. Ook multi scherm truukjes zoals Samsung ze heeft elpen daar weinig. Als de Android tablet markt wat groter word (en dat gebeurd gelukkig) voelen misschien wat meer ontwikkelaars zich geroepen. Maar op korte termijn hoef ik nog geen Android tablet.
Op telefoon gebied kan Android goed meekomen.
Android kan op telefoon gebied goed meekomen? Met 75% procent van alle verkochte smartphones?
Het gebrek aan geoptimaliseerde apps is toch wel hetgeen me het meest tegen staat.
De situatie op Android is gewoon niet te vergelijken met iOS waar de apps inderdaad speciaal op een speciale resolutie geschreven worden. Met Andoid is het zo dat apps zichzelf kunnen opschalen. Daardoor werken ze goed op telefoons als ook op grotere schermen van tablets. Het genoemde "gebrek aan tablet geoptimaliseerde apps" is dan ook een non-issue.
Als je denkt dat een tablet applicatie niet meer of minder hoeft te zijn dan een uitvergrote telefoon applicatie dan zul je gelijk hebben. Gelukkig denken veel applicatie makers op iOS daar niet zo over. Een tablet is een heel ander apparaat dan een telefoon en een voor tablet geschreven applicatie zal anders zijn dan een telefoon applicatie.
Als je denkt dat een tablet applicatie niet meer of minder hoeft te zijn dan een uitvergrote telefoon applicatie dan zul je gelijk hebben.
Ik denk dat er een situatie is dat er bij iOS een noodzaak is dat apps speciaal voor de Apple tablets moeten worden geschreven en dat die noodzaak er dus niet is bij Android. Daarom denk ik dat het geklaag over weinig aanwezige tablet-apps voor Android niet zo serieus hoeft worden genomen. De hele User Interace filosofie is anders bij Android. Bij Android worden de developers aangemoedigd om juist in 1 applicatie een User Interface te hebben die er zowel op een telefoon scherm als ook op een tablet scherm er goed uitziet. Er kunnen trouwens meerdere layouts in apps zitten, zodat een app er anders uitziet op een tablet als op een telefoon.

[Reactie gewijzigd door rysh op 10 november 2012 13:08]

De mensen die mijn twee vorige reacties als ongewenst hebben gemodereerd zouden zich moeten schamen. In feite is het juist jullie criteria waarmee jullie modereren die ongewenst is in dit soort discussies. Ik wens jullie verder veel sterkte toe met die bezinning.
Het is WEL een issue. Neem een twitter app met een rijtje tweets. Responsive gebouwd, dus hij schaalt. Het gevolg is dat op een tablet de regels enorm lang worden met veel loze ruimte. Dat is dus de opschaalstrategie. De betere strategie is niet om de boel op te schalen, maar om die extra ruimte daadwerkelijk te benutten. Bijvoorbeeld door twee kolommen te gebruiken of een extra paneel met opties. Een opgeblazen telefoon app != tablet app.
Ik als Android liefhebber moet het wel met je eens zijn.

Voor de gewone consument is een iPad gewoon "de" tablet. De rest is anders... Misschien dat de Galaxy Tab een beetje bekend is, maar niet zoals de iPad.

Ik ken wel tig mensen met een iPad, maar een paar met een Android tablet zoals mijzelf.

Ik heb de Nexus 7 waarbij je nog met gemak "telefoon" apps kan draaien welke er goed uit zien. Echter wanneer je naar 10 inch gaat heb ik toch denk ik liever de iPad 3/4 omdat de apps daar meer op gericht zijn. Maar ik heb 10x liever de Nexus 7 dan de iPad mini.

Vooral die rand lijkt me echt lastig om je duim op te rusten en hij is te breed. De Nexus 7 is precies de "sweet" spot.

Android wint het gewoon met de kleine tablets en Apple met de wat grotere.
Android maakt geen hardware, dus Android wint helemaal niet :) Het is Google's ontwerp van de hardware die wint.
Apple heeft de naam dus consumenten die zich niet eerst zelf informeren op internet zullen wellicht meteen voor de iPad mini gaan.
Maar ik kan me toch voorstellen dat als je ziet dat je voor 80 euro minder 32Gb in plaats van 16 Gb geheugen hebt en een beter scherm krijgt, dat er toch een boel mensen voor een Nexus 7 kiezen.
Wanneer volgend jaar (niet verrassend) de nieuwe iPad Minin verbeterd wordt tot wat nu de iPad 3 is zal de Mini wel degelijk gaan kanibaliseren, het is niet dat Apple een hele nieuwe markt aanboort met de Mini.
Ik denk eerlijk gezegd dat de meeste wel informatie vooraf zoeken op internet of dat ze zich laten informeren over deze apparaten voordat ze tot aankoop overgaan.
Of je nu ¤250 neer legt voor een Nexus 7 of ¤329 voor een iPad mini, het is in allebei de gevallen een behoorlijk bedrag, het lijkt me niet dat de meesten zomaar even een tablet aanschaffen, uitzonderingen daar gelaten.
Apple boort met de mini geen nieuwe markt aan, wel een nieuw segment.
Ik kan ook ik me voorstellen dat er mensen gevoelig zijn voor het lagere prijskaartje en groter geheugenvan de Nexus 7, net als dat ik me voor kan stellen dat er een grote groep gevoelig is voor hetgeen een iPad aan extra's kan bieden tov de Nexus 7.
Wat betreft het kannibaliseren, ik vraag me nog steeds af wat het verschil in winstmarges is tussen de verschillende iPad modellen en dan bedoel ik de instapmodellen van iedere serie.
Wanneer deze marges dich bij elkaar liggen, dan denk ik dat de mini niet kannibakiseert en dat het Apple niet uitmaakt welke iPad je kiest, als je er maar een kiest.
Dat kannibaliserende effect acht ik groter binnen Android, waar de Nexus toestellen dermate scherp geprijst zijn dat de andere fabrikanten onder druk gezet worden.
Kanttekening hierbij is wel dat de Nexus 10" niet overal beschkbaar is.
Ik denk dat het wel meevalt met de bedragen. Absoluut gezien heb je geljk. Maar bv in mijn geval verving een iPad 2 de 7 jaar oude iBook van mn vrouw. Een MacBook zou minimaal 1000 euro hebben gekost. En dan is de 499 die deze iPad destijds koste een schijntje. Ook andere gebruikers die ipv een notebook een tablet kopen schrikken niet terug voor de prijzen van de Mini of de Nexus omdat deze én binnen bereik én goedkoper zijn dan een gemiddeld notebook of een PC.
Persoonlijk kies ik een OS, die honderd euro en/of extra GB's boeien mij niet. Als IOS op een Nexus zou draaien zou ik een Nexus halen, maar dat is niet het geval. Ik heb gisteren met liefde wat extra betaald voor de mini, en binnen 10 minuut kon ik weer verder met alle apps die ik eerder kocht op m'n ipad2.
Persoonlijk kies ik een OS, die honderd euro en/of extra GB's boeien mij niet. Als IOS op een Nexus zou draaien zou ik een Nexus halen, maar dat is niet het geval. Ik heb gisteren met liefde wat extra betaald voor de mini, en binnen 10 minuut kon ik weer verder met alle apps die ik eerder kocht op m'n ipad2.
Kennelijk ken je de android manier dus niet, ja kan je gewoon aanmelden met je gmail account, en dan in de market AL je aangeschafte apps ( en evt gratis apps ) installeren.

kost je net zo goed een paar minuten.
Ja, en heeft hij dus niets meer aan al die iOS apps die hij al gekocht heeft.. Die app stores zorgen gewoon voor vendor-locks, als je eenmaal geld uitgegeven hebt voor apps, wil je dat niet weggooien, dus koop je een tweede apparaat met hetzelfde OS..
Valt toch wel mee? Voor die 130 euro (verschil) kun je veel app kopen hoor. En hoeveel geef je nou helemaal uit aan apps? Het is allemaal euro werk, dus met 50 tot 80 euro kom je een heel eind.
@Vizzie

Je doet als wij als tweakers.net lezers in een geïsoleerde wereld leven. Ik houd mij tenminste niet stil tegen over anderen als ze mijn advies vragen. En niet iedereen die leest over deze rechtszaken haalt de info van tweakers. Er zijn 100-den websites, waaronder veel mainstream, die over deze rechtszaken berichten. Zelfs op Nu.nl komen deze zaken vaak in het nieuws.

[Reactie gewijzigd door rysh op 9 november 2012 09:17]

Een geïsoleerde wereld vind ik wat ver gaan, maar "wij" halen onze informatie wel uit bepaalde bronnen. Bronnen die de mainstream consument niet kent of niet interessant vindt. Vooral dat laatste trouwens. Negen van de tien mensen interesseert het gewoon niet wie elkaar aanklaagt en waarom.

Daarnaast houd ik mij ook niet stil als mensen om mijn advies vragen. En iets zegt mij dat wij niet hetzelfde advies geven ;)
Mainstream websites worden door heel wat meer mensen bezocht dan websites die zich alleen op technologie richten. Doordat op die mainstream websites (als Nu.nl) er ook vaak wordt bericht over deze rechtszaken krijgen heel wat meer mensen te zien om wat voor zaken Apple andere bedrijven aanklaagt. Staat al vaak ik de koppen. Dus ik denk dat het niet bepaald goede PR is om steeds maar genoemd te worden i.v.m. rechtszaken om ronde hoekjes, elastiek effectje e.d. Daardoor gaan mensen echt niet sympathieker denken over het bedrijf Apple.
Die zullen dus kiezen tussen de iPad en de iPad-mini.
Veel meer keuze is er niet, als je een tablet wilt van Apple
Ik vind hem erg duur als je hem afzet tegen een Nexus 7".
4:3 in combi met de maat maakt hem net te groot om hem in portrait lekker vast te kunnen houden.
Het lijkt alsof Apple hem snel op de markt heeft gekwakt om de concurrentie nog enig tegenwicht te kunnen bieden.
Ja, want die 1,5 cm meer in de hoogte en breedte maakt hem echt opeens veel te groot vergeleken met de Nexus 7. Het verschil tussen een Note en iPhone is nog veel groter maar daar is het opeens geen probleem voor veel mensen.

Ik denk dat veel mensen hier reageren zonder het apparaat daadwerkelijk vast gehouden te hebben en ik vond het jammer dat er in de video geen vergelijking wordt gemaakt tussen de Nexus en iPad qua formaat, want het is echt verwaarloosbaar (een kindle HD is bv. nog breder).
dit is in de foto's duidelijk gedaan, dus de rest van de review lezen ;).

Je ziet op die foto's een duidelijk verschil in breedte. Als dit beetje net teveel is voor hem met 1 hand vast te houden voor jouw is dit WEL heel belangrijk.

Ik kon de nexus 7 gemakkelijk met 1 hand vasthouden, de ipad mini weet ik nog niet dus kan ik niets over zeggen. Al moet ik zeggen dat het bij de nexus op het randje was dus mogelijks onmogelijk bij de mini.

Ik ga akkoord met tweakers hoe je hem best kunt vasthouden dan en de nadelen eraan.

Je vergelijkt met een smartphone, deze kan je wel vasthouden rustend op je hand zonder je duim op het scherm te moeten voor balans.
Zo werk ik met mijn smartphone.
Dus imo gaat je vergelijking niet op.

(ik ruik subjectiviteit btw :p )
Precies je snapt het ,die 1,5cm is ook waarom mijn schoenen ineens niet meer passen.
Gaat niet om het verschil tussen een note en iPhone want die passen alletwee gewoon in portrait in mijn handen het gaat over het schil tussen passen en niet passen/ verkrampt raken.

update: inmiddels de mini in mijn handen gehad direct na de nexus 7. En ja wat ik al eerder vermeldde de mini is gewoon lastig vast te houden in portrait. Het formaat is er duidelijk niet voor bedoeld. De nexus 7 daarentegen is er precies voor gemaakt.

[Reactie gewijzigd door ikkuh61 op 10 november 2012 15:47]

Ik heb zowel de nexus 7 (bij een vriend) en de ipad mini (in de retail store) vastgehouden en ook met mijn kolenschoppen kan ik het alleen maar beamen: voor vasthouden als een telefoon (met vingers aan 1 kant en duim aan de andere) is de Nexus 7 nog net te doen en de iPad Mini net niet meer. Het kan best zijn dat als je kleinere handen hebt dat de N7 dan ook al over de grens heen zit, maar ik denk dat de Mini er voor vrijwel iedereen overheen zal gaan.

Het vasthouden met duim op het scherm (en vertrouwen dat het OS goede thumb rejection doet) voelt als doorgewinterde iOS & tabletgebruiker (iPad 1 en nu 3, iPhone 4/4S/5) heel gek, en dat heb ik ook niet goed uitgeprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Jasper Janssen op 9 november 2012 20:40]

Ik vind hem erg duur als je hem afzet tegen een Nexus 7".
4:3 in combi met de maat maakt hem net te groot om hem in portrait lekker vast te kunnen houden.
Ik zou dan toch graag een A fabrikant zien met een 4:3 scherm, gewoon omdat het (voor mijn gevoel ) fijner werkt !

Helaas maken alleen 'china' fabrikanten dit soort modellen, en die vertrouw ik dan weer niet ( kwalitatief ) voor de volle 100%

zet me voor de blinde keuze, dan zeg ik android, met de Nexus, maar zou direct de ipad mini opnemen vanwege de 4:3

( gebruik tevens graag de ipad thuis, dus geen fandinges either way )
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013