Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 89 reacties, 80.389 views •

IJzeren Man

De game is ook in multiplayer te spelen. De grootste aantrekkingskracht daarvan is dat je niet alleen de Xcom-soldaten in kunt zetten, je kunt ook aliens inzetten. Zo kun je per gevecht een mix maken van Xcom-troepen en de buitenaardse strijders waar je in de campagne zo hard tegen hebt gevochten. Nog een extraatje; de campagne is in Iron Man te spelen, wat wil zeggen dat je niet tijdens een gevecht kunt saven, en dat maakt gevechten nog veel spannender. Multiplayer zien we niet veel gespeeld worden, maar Iron Man is een leuke toevoeging, vergelijkbaar met de Hardcore Mode uit Diablo III.

Conclusie

Alles bij elkaar hebben we flink wat kritiek op Xcom: Enemy Unknown. Toch blijft het een heerlijke game om te spelen, een spel dat moeilijk weg te leggen is. Pittig, maar op een prettige manier. Het gevoel dat elke move fataal kan zijn is daarbij de grootste aantrekkingskracht. Dat het er dan misschien niet zo goed uitziet en dat het soms wat moeite kost om een unit te krijgen waar je wilt is dan snel vergeven. Zelfs het magere verhaal, de slechte dialogen en zo af en toe een veel te laag ingeschatte shotkans mogen de pret niet drukken. Het is en blijft spannend. Zowel het managen van je basis als het vechten met de aliens. Er hangt steeds dreiging in de lucht, die je alleen met goed nadenken en slim handelen af kunt wenden. Wie houdt van een pittige tactische uitdaging zit hier goed, zeker als je van turn-based games houdt. De aarde rekent op je, commandant!

Pluspunten:

- Zowel uitbouwen basis als vechten is spannend
- Goede skills en uitrusting militairen
- Iron Man

Minpunten:

- Mager verhaal
- Grafisch niet indrukwekkend
- Technische schoonheidsfoutjes

Eindcijfer: 8

Titel Xcom: Enemy Unknown
Box Xcom: Enemy Unknown
Platform PC, Xbox 360, PlayStation 3
Ontwikkelaar Firaxis Games
Uitgever 2K Games
Releasedatum 12 oktober 2012

Review Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy UnknownReview Xcom: Enemy Unknown

Laagste prijzen voor: XCOM: Enemy Unknown, PC
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 3.5

€ 11,99

€ 13,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 11,99
Pakketpost (tot § 20,-) € 1,99
iDeal € 0,-
Totaal € 13,98
Bekijk

All4games

Score: 4

€ 28,33

€ 28,33

Kostenoverzicht

Productprijs € 28,33
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 28,33
Bekijk

4Launch

Score: 4.5

€ 35,-

€ 40,-

Kostenoverzicht

Productprijs € 35,-
Pakketpost (variabel) vanaf € 5,-
iDeal € 0,-
Totaal € 40,-
Bekijk

Laagste prijzen voor: XCOM: Enemy Unknown, Xbox 360
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Media Markt

Score: 2.5

€ 20,99

€ 20,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,99
Pakketpost vanaf §1.95 € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 20,99
Bekijk

NedGame

Score: 4.5

€ 20,-

€ 21,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 20,-
Pakketpost tot § 75,- € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 21,95
Bekijk

All4games

Score: 4

€ 22,06

€ 22,06

Kostenoverzicht

Productprijs € 22,06
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 22,06
Bekijk

Bol.com

Score: 3.5

€ 27,99

€ 27,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 27,99
Pakketpost (vanaf § 20,-) € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 27,99
Bekijk

wehkamp.nl

Score: 4

€ 27,99

€ 29,94

Kostenoverzicht

Productprijs € 27,99
Pakketpost (games, DVD's, boeken, cartridges, pc software) € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 29,94
Bekijk

Laagste prijzen voor: XCOM: Enemy Unknown, PlayStation 3
WinkelBeoordeling PrijsTotaal 

Bol.com

Score: 3.5

€ 19,99

€ 21,98

Kostenoverzicht

Productprijs € 19,99
Pakketpost (tot § 20,-) € 1,99
iDeal € 0,-
Totaal € 21,98
Bekijk

All4games

Score: 4

€ 22,06

€ 22,06

Kostenoverzicht

Productprijs € 22,06
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 22,06
Bekijk

wehkamp.nl

Score: 4

€ 27,99

€ 29,94

Kostenoverzicht

Productprijs € 27,99
Pakketpost (games, DVD's, boeken, cartridges, pc software) € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 29,94
Bekijk

4Launch

Score: 4.5

€ 27,50

€ 32,50

Kostenoverzicht

Productprijs € 27,50
Pakketpost (variabel) vanaf € 5,-
iDeal € 0,-
Totaal € 32,50
Bekijk


Door Paul Hulsebosch

- Redacteur games

Paul is de oudgediende van de redactie en schrijft al sinds 1996 over games. Eerst voor tijdschriften als PC Zone Benelux, maar door de jaren heen steeds meer voor websites. Na een uitstapje bij een Nederlandse ontwikkelstudio schrijft Paul sinds 2008 voor Tweakers, waar hij zijn voorliefde voor tactische shooters en mmog's helemaal uit kan leven. Al is hij na al die jaren nog nieuwsgierig genoeg om bijna alle nieuwe games uit te willen testen. De nachten zijn nog steeds kort in huize Hulsebosch.

Volg Paul op TwitterVolg Paul op Google+

Reacties (89)

Reactiefilter:-189086+154+25+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Allereerst wil ik wat aanmerken op de review :

op de main page staat " De game is gemaakt door Firaxis Games, dat ruime ervaring heeft met turn-based games. Dat schept hoge verwachtingen. Ľ"

Firaxis games heeft de laatste jaren JUIST laten zien dat ze goed zijn in het verpesten van series . Kijk bijvoorbeeld naar Civilization 5 ten opzichte van CIV 4 . Civ 4 is dan toch duidelijk de winnaar by MILES ahead. Civ 5 is een slap aftreksel. Ik was bang dat men dit ook met Xcom gingen doen.

Ik Zit nu +- 10 uur in de game , Het grootste probleem in Xcom is dat het buggy is. Erg buggy op momenten. Soms moet je een missie aborten omdat de game blijft hangen op "alien activity".Op de forums van firaxis word het ook meerdere malen aangegeven dat je soms 5-10x opnieuw het spel moet opstarten voor je verder kan. Tevens verlies je je mannen als je ze niet naar de evac zone kan krijgen dus voor elke missie moet je in de basis een save maken nu omdat je anders ineens de pineut bent.

De game zelf doet me erg denken aan 1 van mijn favo games ooit (Jagged Alliance) alleen helaas net niet zo goed uitgewerkt als JA. Het basis managen is heel grappig en geeft je aardig wat mogelijkheden. Helaas is het promotion system voor je troepen een beetje aan de matige kant.Al zijn de classes die je hebt wel redelijk uitgewerkt.

Al met al krijgt xcom een 7 van mij , het had hoger gekunt maar vooral de vervelende bugs met het hangen tijdens missies waardoor je of hele teams kwijt raakt of gewoon 30x het spel opnieuw moet opstarten in de hoop dat je nog kunt recoveren verpest het toch wel een beetje. Het grappige is dat de bug eigenlijk niet voorkomt Voor de alien base missie (spoiler). Be prepared to save a lot after that.

Het voelt aan alsof de reviewer het spel niet lang genoeg heeft gespeeld om bekend te raken met deze bugs, misschien iets meer gamen reviewer!
Civ 5 rant lijkt me niet terecht, denk dat er meer mensen zijn die Civ 5 prima gelukt zijn vinden. Ben persoonlijk wel fan van de ranged artillery en hexagon aanpak. De ai zou wat beter mogen (maar zet hem dan gewoon op prince of hoger). Firaxis heeft bij deze game in ieder geval het "stack" probleem opgelost. Daarmee bedoel ik dat als je 30 units op 1 vakje zet en je valt vier keer met met een paard aan, dat net die ene enemy spearmen jou paard neerslaat... Terwijl je leger factor 10 groter is. Dat is iets wat nergens op slaat en vaak frusterend is. Waarom kunnen die units niet tegelijk vechten zoals in elke andere game?

Game heeft dan ook een nette metacritic score van 90: http://www.metacritic.com...lization-v/critic-reviews

DLC Gods and Kings heeft overigens ook wat zaken verbetert (multiplayer).

Bij een discussie over de beste Civ dan komen we wat mij betreft op Call to power. Die was echt vernieuwend. Bij die Call to Power kon je steden bouwen in de oceaan en in de ruimte. Daarnaast kon je "legers" maken (3 units koppelen aan elkaar) als oplossing tegen de stack strategie die de andere civilization games wat mij betreft een beetje verpest.

Maargoed over XCOM:
Heb zelf ook aardig wat XCOM gespeeld en ben nog geen bug tegengekomen 8)7 . Ik zit vermoedelijk in het midden van de game want ik heb de alien base geinfiltreerd en de "leider" daar gevangen. Kreeg sinds dat moment "difficult" en "very difficult" missies en Large UFO's.

Tot nu toe ben ik nog geen units kwijt geraakt (op de 3 soldaten van de tutorial na). Ik breng uberhaupt nooit units naar de evac zone (op de civilians die erheen moeten na) dus vraag me af wat voor versie jij speelt :?

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 12 oktober 2012 21:24]

Dan zal dit een software/hardware matige probleem zijn met bugs. (alle drivers up to date?) want ik ben nu aan mijn tweede playthrough met plusminus 35 uur runtime en mijn game is solid as bricks. Geen een keer gechrashed of gehangen of whatnot.

Enige bug die ik tegen ben gekomen is met archangel armour waarmee je vaak binnen de big ass schepen vast komt te zitten omdat je niet verder kan vliegen of niet kan landen. Dan is je sniper dus een turret geworden en havend de missie lichtelijk. Dus goed uitkijken waar je vliegt en zijn er lage gangen dan gewoon lopen. Ook blijft de exhaust als je gaat lopen branden. Hij zegt wel cooling my jets maar ding lijkt dus grafisch gewoon nog aan.

edit: @sdk1985: aionicus bedoelt dat doordat het spel blijft hangen op alien activity en de missie dus niet uit te spelen valt, hij op abort drukt. hij stopt dus mid mission terwijl er geen soldiers op de evac plaats staan. Hierdoor is hij dus alle soldaten kwijt.

edit: nog een paar bugs die ik mij bedenk. Soms is line of sight niet correct. je zou hem toch echt moeten kunnen raken... maar hij zegt no target. Dit is vaak met mijn snipers het geval die vliegen. Doordat ik 1 stap vlieg en schakel naar pistool om te kunnen schieten krijgt hij geen target. soldier kijkt ook de verkeerde kant op weet niet of het daardoor komt. maar als ik eerst naar pistool schakel en dan een stap vlieg heb ik wel een target. Als ik eerst vlieg en dan schakel naar pistool heb ik no line of sight en volgende beurt als alien in precies dezelfde locatie staat (dit weet ik zeker door supression fire) kan ik hem ineens wel raken. met sniperrifle of pistool. Ik dacht eerst dat pistool misschien niet genoeg range had maar dit maakt geen zak uit met squad sight.

[Reactie gewijzigd door Kingpinda op 13 oktober 2012 17:49]

De game zelf doet me erg denken aan 1 van mijn favo games ooit (Jagged Alliance) alleen helaas net niet zo goed uitgewerkt als JA. Het basis managen is heel grappig en geeft je aardig wat mogelijkheden. Helaas is het promotion system voor je troepen een beetje aan de matige kant.Al zijn de classes die je hebt wel redelijk uitgewerkt.
Ik heb net de demo gespeeld. Ik ben indertijd begonnen met xcom, maar ben daarna een enorme fan geworden van de jagged alliance reeks. Helaas heb ik de jagged alliance 3 release gemist of een geluk, want die demo viel me dus enorm hard tegen.

Xcom leunt veel harder aan bij het origineel. De volgende twee weken heb ik geen tijd om te spelen, maar xcom is mijn volgende aankoop, JA3 helaas niet.
Ik heb onlangs de demo gespeeld en wat mij overtuigde om dit spel te kopen was dat ik dezelfde spanning ervaarde als bij het origineel dat ik ook gespeeld heb. Vooral de beurt waarin 'alien activity' plaatsvindt geeft die spanning. Ik ben ook erg blij dat men het er weer cartoonerig heeft laten uitzien. Dat past precies bij de sfeer van het spel. (Zo zou ik graag een Mars Attacks mod zien in de toekomst!)

Ik heb enkele andere recencies gelezen (1: http://www.gameinformer.c...ve/2012/10/05/review.aspx 2: http://www.eurogamer.net/...om-enemy-unknown-review_3) die erg positief waren, maar aangaven dat onderzoek vooral krachtigere wapens oplevert en niet noodzakelijkerwijs meer diverse wapens. Dat heeft feitelijk een nadelige invloed op het arsenaal aan mogelijke aanvallen dat je kunt uitvoeren. Dat is misschien jammer, maar ik ben er nog niet tegenaan gelopen. Waar ik ook erg naar uitkijk is het multiplayer gedeelte. Dat was ook niet in het origineel aanwezig.

Gezien de marktplaatsprijzen had ik het beter niet in de voorverkoop via steam kunnen kopen. Maar goed, nu heb ik ook Civilization V.

GG, HF all. :)
Gisteren de demo gedownload, maar nog niet gespeeld. Vanavond ga ik zeker een kijkje nemen. Vroeger veel plezier mee beleefd, hopelijk is het nu niet anders. En wat je zegt, multiplayer in Xcom, yay! :)


De stem van de trailer lijkt trouwens op Peter Cullen (Optimus Prime), of hoor ik gewoon dingen die ik wil horen? ;)

Edit: @Bazkie_botsauto, thnx ^^

[Reactie gewijzigd door lars_jj op 12 oktober 2012 14:39]

"Technically it's not actually Optimus Prime but rather an impersonation of Peter Cullen, best known for Optimus Prime and uh....well, Optimus Prime, from veteran voice actor Jon Bailey. Bailey lends his heroic and fatherly Optimus Prime impersonation to the latest trailer for XCOM, the upcoming action-oriented strategy reboot of the popular Micropose game from way back in the day."

(bron)

goed gehoord :)
@ K995
Demo is te kort, er is zeker wel tactiek in de game.

Je moet je team goed coveren, en daar weer een backup als je niet veel soldaten wilt verliezen. Ga in de Demo maar eens rambo style spelen of gewoon snel voor uit met cover zonder goeie backup van de man er achter.

-

Verhaal in deze game is, een alien invasion en deal with it is het verhaal.
Meer verhaal is er niet nodig, gewoon door spelen tot je bij de bron komt en dan heb je gewonnen. Ik hoef de motivatie van de Aliens niet te weten, als het ooit echt zo ver zou komen weten we ook geen bal van die lui ;)

Vind de Negative punt van verhaal dus ook totaal niet passen bij X-com.

Graphics mij boeit graphics persoonlijk geen bal dus zal er dan ook niet veel over zeggen.

Gameplay is in iedergeval erg goed, speelt lekker weg en de spanning is weer terug wat ik ook in 1994 voelde als klein jochie. Kan niet wachten tot ik een chrysalid tegen kom in een missie. Daarnaast keuzes maken, meer als orgineel welk land hou je tevreden welke soldaten neem je mee, rookie om vast te trainen om niet geheel met een noob team te lopen mocht je mensen verliezen of de veteraan met de mogelijkheid dat je hem verliest en end-game wat lastiger uitkomt omdat je een noob team heb of ga je voor wat shiv's wat ook weer tijd kost waardoor je weer tijd minder heb.

Keuze's i like it, goed voor de replay value.

Wat ik wel als grote min punt vind is de "maar" 80 maps, dit vindt ik al sinds dat bekend werd. Nu blijkt de spawnpoints per map wel random te zijn dus heb je niet elke keer de aliens in de zelfde hoek.

Ga eerst even lekker normaal doorspelen, dan lekker de iron-man kant op :D
Gisteren (helaas maar) een uurtje of 2 gespeeld, leuke game.
Viel mij inderdaad ook op dat de graphics iets aan de lage kant zijn (op high) maar niet storend.

Moet zeggen dat het begin een beetje naar kan zijn, heb een paar missies gedaan (tut en normaal) en ben bij al die missies 1 iemand verloren, simpelweg omdat mn team nog niet genoeg skills heeft opgebouwd en vaak mist etc.
Gelukkig was het vrij snel mogelijk om met gevonden alien tech een aim upgrade op teammebers naar keuze te doen, waarmee het meteen stukken beter ging, echter ten koste van de granaten (aim ding neemt slot van granaat over)

Al met al, van het weinige wat ik nu nog heb gezien, is het wel echt xcom, er zijn ontzettend veel dingen te tweaken aan je teammembers, er zijn veel (goed ogende) cutscenes (die ook weggeklikt kunnen worden als je wilt) die je net genoeg (maar niet te veel) meenemen in het verhaal, je kunt al heel vroeg strategisch met je mannetjes om gaan etc.

Als ik het nu al een cijfer zou geven (hoewel door de korte speelduur misschien niet helemaal handig/eerlijk) geef ik het een 7, geen 8 omdat ik tot nu toe nog erg voel dat mn handje word vastgehouden, ik hoop op snel meer vrijheid.

[Reactie gewijzigd door olivierh op 12 oktober 2012 14:22]

Ik raad je aan ironman en classic mode aan te zetten als je de originele hebt gespeeld. Op normal heb je vrij veel resources, en je mannen gaan nog vrij moeilijk dood helemaal wanneer je wat armor hebt.

Ironman en clasic mode is al aanzienlijk moeilijker, en vind ik ook vermakelijker omdat je meer het gevoel van urgentie hebt. De enige wezelijke verschillen volgens mij zijn dat je makkelijker dood gaat, minder resources hebt, landen sneller ontevreden zijn en je research langer duurt.

Grafisch interessert me nooit zo veel, maar qua gameplay vind ik het laten vallen van de time units uit het origineel wel goed hoewel je nu minder acties uit kan voeren.

Wat ik wel vind is dat je de mannetjes maar mondjesmaat kan customizen, en ik vind het spijtig dat ik niet zelf kan bepalen welke specialisatie een veteraan krijgt. Dit wordt opgelegd en hierdoor is het moeilijker een bepaalde speelstijl aan te houden.

Al met al ben ik toch erg tevreden met deze remake, geeft me wel hetzelfde gevoel als het origineel, maar het is geen schamteloze kopie en ze hebben het in mijn optiek in ieder geval redelijk naar deze tijd gebracht.

edit:
Wat ik ook wel mis, zit ik me nu te bedenken is dat de aliens geen poging doen jou basis aan te vallen, en hoewel je basis er leuk uit ziet kan je er niks mee voor de rest. Daarnaast hadden ze in mijn optiek het neerhalen van ufo's ook wel interessanter kunnen maken. Dit is wel een gemis vind ik

[Reactie gewijzigd door Bornhald op 12 oktober 2012 12:53]

Gewoon door blijven recruiten en de overbodige units uitrusten om aliens te vangen
door de geringe overlevingskans ben je zo van ze af en ze doen nog nuttig werk ook.
maar je hebt wel gelijk, erg irritant als je opeens met 10 snipers zit die nutteloos zijn.
Kerel. classic iron man is vrij pittig hoor. zelfs als je original hebt gespeeld. als je dan ook geen tutorial doet heb je dus alleen rookies, te weinig scientists, en bij abduction missions raken 2 continenten bijna in paniek.

tactical is te doen op classic. strategy layer is vrij pittig. je moet je aan nauwkeurige builds houden voordat de grote ufos komen. en als je je interceptors met lasers heb je misschien nog geen armour of squad uitbreiding voordat de mutons komen..

Nu op normal uitgespeeld. dat is weer eigenlijk te makkelijk. classic geprobeerd maar kwam al snel in de problemen op de strategy layer.

ben nieuwe game gestart op classic ironman zodat ik geen officers club heb. die kan ik pas later pas maken. daarna terug difficulty terug geschakeld naar normal. bij de tactical missions zet ik hem dan weer op classic. voor mij is dit de juiste verhouding. layer is iets pittiger geworden en combat zoals het hoort. Nu voor het eerst ook workshops en labs moeten bouwen omdat ik niet eens een sat-link kon bouwen vanwege te weinig engineers. bonussen van continenten zijn gehalveerd omdat ik game op classic begon.
ja je hebt wel gelijk, ironman op normaal is net iets te gemakkelijk,

weet iemand trouwens of je direct de game kan op starten zonder steam
op te starten als het eenmaal werkend is?
Ik heb een hekel aan extra programma's die openen etc.
nee, steam moet draaien...

maar het gebruikt 17mb ram bij mij. zelfs met maar 1gb zou dat geen problemen moeten opleveren.
verder vind ik het wel prima want dan krijg ik gelijk de achievements te zien die ik heb gehaald. niet nuttig, wel leuk.

[Reactie gewijzigd door Countess op 14 oktober 2012 13:11]

Dat je iemand verloren hebt is niet raar, beter gezegd het spel geeft je alsnog "good" als je er 'maar' 1 iemand bent verloren. Het spel zit niet in elkaar dat alles perfect moet, dat je nooit mensen verlies, dat je alle hostages redt, dat is juist wat het leuk maakt, aan de ene kant wil je je soldiers niet verliezen aan de andere kant is dit zeer normaal.


Ik vind het spel echt heerlijk spelen, zoals andere ook al hebben gezegd, die random kans van raken en die alien activity maakt het spannend, je kan zo maar een soldier verliezen omdat je iets te aggressief speelde of wat ongeluk had met schieten, strategie is dan ook extreem belangrijk en een fout kan erg pijnlijk zijn.
Dit is zeker een spel die ik nog heel wat uurtjes ga spelen.
offtopic: het is granaten
ontopic: ja viel me ook op dat graphics niet te uitbundig waren maar dat zijn graphics op smartphones ook nog niet maar dat maakt het game niet minder plezant
Owja typo, thx gefixt, en ja dat is wel zo, maar ik ben nog niet gevallen voor een tablet, ik game gewoon op een 30' desktop @25600x1600 :P dan zie je het wel hoor hehe.
Maar idd, zelfs op dat formaat niet storend.

Thx voor de verbetering :)
Grafics klaag ik niet echt over (stukken beter dan de oude versie)
maar over sommige controls wel, elke keer op ok clicken als je een skill selecteerd in een gevecht, dat had minimaal in de opties uitgezet kunnen worden,
Verder is het een ellende als je weer terug wil naar het scherm om verder te scannen, dat zou gewoon direkt vanuit elke positie op je basis moeten kunnen, ze hadden sommige irritaties met wat testers er zo uit kunnen halen.

[Reactie gewijzigd door bamboe op 12 oktober 2012 23:05]

25600x1600 ? Dat is wel heel erg breedbeeld :+
Ik vind de minpunten ook nogal zwak geformuleerd.

Dit type spel hoeft het niet echt van het verhaal te hebben... Om een extreem voorbeeld te geven Football Manager is ook een management spel, daar zit toch ook geen verhaal in? Het verhaal maak je zelf. Open wereld is een pluspunt!

Ook mindere graphics, ... pff dit spel leeft van de gameplay, who cares about graphics! Zelfs het origineel zou nu nog een leuke indie game kunnen zijn. Door de graphics wat minder aandacht te geven is het spel wel speelbaar op wat oudere PC's ook.
minpunten, zijn er wel,
-je kan niet meer gemaakte items verkopen zoals armor die overbodig is geworden.
-Als je burgers red, dan wachten ze ergens en gaan niet je vliegtuig in en
wanneer je dan de missie afbreekt gaan ze als nog dood.
-Erg veel keren moet je op ok drukken na een actie, dat hoor je gewoon in de instellingen
uit te kunnen zetten.
- Na een gekozen actie, zou het mogelijk moeten zijn om alsnog een andere actie te kiezen als je turn nog niet is afgelopen, dit is helaas niet mogelijk, dus als je alsnog met een andere soldaat een alien ziet omdat ie een stapje te ver loopt, dan kan je hem niet meer aanvallen met anderen gezien er al een actie gekozen is.
-het had gemakkelijke moeten zijn om terug te gaan naar de scan mode in de basis.
- bugs en schoonheids foutjes zitten er echt in, diverse spelers zijn al vastgelopen na dat ze 2 interceptors launchen, in iron mode kan je dan niet meer verder spelen, random hoor je geluiden terwijl je niet iets doet dat ze zou activeren.
- items zijn niet meer oppakbaar.

Maar de game is erg goed en leuk om te spelen een aanrader voor iedereen, gezien je echt voor keuzes gezet word, ga ik een beter wapen maken of een beter armor, je hebt altijd een tekort aan sommige materialen die je alleen kan verkrijgen door meer alien missies te doen.
-Gemaakte items kan je vaak aan de grey market verkopen of af en toe in random events
-Als je de missie afbreekt gaan al je soldiers ook dood, tenzij ze in de evacuatie zone zitten, waarom wil je Łberhaupt een missie afbreken?
- Dat je vaak op OK moet drukken ben ik het met je eens, dit moet anders kunnen.
-Je moet zorgvuldig keuzes maken, ik vind dit systeem dan ook prima. Ja, ik ben al twee keer een colonel kwijtgeraakt omdat ik wat te voortvluchtig speelde, maar hier leer je van en moet niet veranderd worden.
-Het is makkelijk om terug te gaan naar scan mode in basis.
-Bugs zijn er inderdaad wel degelijk, ben de savegame bug nog niet tegengekomen in Ironman, terwijl ik al 4 colonels heb.
-Items van je dode soldaten worden automatisch opgepakt, of heb je het over items van monsters?

Het is inderdaad een aanrader voor iedereen, voor de mensen die dit genre nog niet gespeeld hebben is het mischien wat prijzig om aan te beginnen. Toch doen.
Als je ooit het orgineel hebt gespeeld dan verwacht je net iets meer dan je nu krijgt, maar even als reactie op jouw reactie,

- ik zie echt geen enkele mogelijkheid om ook maar 1 soort armor te verkopen die je hebt gemaakt. Gevonden alien items kan je altijd verkopen rest is niet meer mogelijk.

- bij het afbreken van een missie gaan je soldaten niet dood als je ze terug hebt getrokken naar de dropzone, en ja ik breek een missie af als er meer dan 10 chryssalid's op me af rennen en de helft van mijn team is een zombie geworden, terug trekken is dan de beste optie, een hoge rank soldaat is mij meer waard dan een dode. ( haha was trouwens wel een erg leuke eerste encounter van de chryssalids moet ik zeggen rookies uiteindelijk opgeoffert om mijn high rank te redden.)

-Items oppakken zou handig zijn als je maar 1 arc thrower mee hebt en hij ligt met wat bloed bedekt voor je op de grond.

-ja het is gemakkelijk om terug te gaan naar scan mode maar het is gewoon vermoeiend dat ze daar niet een altijd beschikbare directe link voor hebben gemaakt.

* Verder is de AI is ook niet al te goed, aliens rennen soms op en neer en eindigen op de zelfde plek en hebben soms niets gedaan en echt inteligent zijn ze niet geworden.

* is er een manier om te zien welke gun meer schade doet voor op je intercepters, ze hadden daar wel iets meer informatie kunnen geven je hebt het tenslotte onderzocht.
Vandaar dat het een dikke voldoende krijgt :-)
"Weet je nog"

Ja vele uren plezier gehad aan UFO en de uitbreidingen .

Enkel de demo gespeeld van deze en die was OK, spijtig dat door het een beetje meer mainstream te maken er wat tactiek is uitgehaald (of misschienw as dit enkel de demo) maar het is zeker heel gelijkaardig aan het origineel en met wat patches en uitbreidignen zie ik het zeker als een waardige opvolger.
Ja vele uren plezier gehad aan UFO en de uitbreidingen .
Welke uitbreidingen?
Niet zozeer uitbreidingen, maar ook nieuwe versies zoals Terror from the Deep
De demo is heel kort en doet nauwelijks recht aan de volledige game.
Het niet random genereren van maps is voor mij een heel groot minpunt
Juist de random maps geven de oude UFO veel replay value.
Ik zie ook nergens in het spel base defense terugkomen. In de oude UFO kon het zijn dat de aliens je basis kwamen aanvallen, welke je dus vervolgens moest verdedigen. hierbij speelde de manier waarop je de basis had gebouwd dus ook een cruciale rol, aangezien een slecht gebouwde basis al bij voorbaat als verloren kon worden beschouwt.

Maar deze review heeft mij nieuwsgierig genoeg gemaak om heb op steam wel aan te schaffen. Vanavond maar eens doen. Als het tegevnalt ga ik wel weer terug naar de klassieke UFO met extender :)

Verder hoop ik ook op een goede modbaarheid van dit spel eigenlijk.
Base Defense is er helaas niet ..
Is ook een gemis.
Grappig aangezien de oude versie ook nauwelijks randomheid in de maps had. De gebouwen / schepen / ufo's hadden gewoon een vaste layout. Waar ze liggen t.o.v. je startpositie veranderede ook steeds iets maar het was allesbehalve volledig random.
Ik heb het al een tijdje gespeeld, en hoewel er een "beperkt aantal" maps is, heb ik nog niet het gevoel gehad van deze map heb ik al gespeeld. Er zijn dus in ieder geval voldoende maps. Maar ik ben het volstrekt met je eens dat het een minpunt is dat dit er niet meer in zit. Hetzelfde (zoals in mijn eerdere post) is dat base defence eruit is gehaald. En de base ziet er mooi uit, maar ik vind het geen toegevoegde waarde hebben.
Heb me toendertijd (jaren 95') uiterst vermaakt met de originele.

Is het met deze remake ook mogelijk om die raketwerper te gebruiken waarmee het pad van de raket voor te programmeren is? Die was echt cool!

Graphics lijken erop alsof het spel snel geport kan worden naar Android/iOS/WP8 zonder grafisch in te moeten leveren...
Is het met deze remake ook mogelijk om die raketwerper te gebruiken waarmee het pad van de raket voor te programmeren is? Die was echt cool!
Nee, de Blaster Launcher uit het origineel zit er niet in. Dit ding zou ook helemaal niet werken met het gewijzigde targeting systeem in de remake. Dingen als cover zouden volledig nutteloos zijn met een dergelijk wapen. In de originele XCOM had je tegen een alien die volledig vrij stond nog steeds geen superhoge kans om te raken, tenzij je een hele goede soldaat had en/of vrij dichtbij stond. In de remake betekent niet in cover staan dat je vrijwel gegarandeerd geraakt wordt. Dus cover maakt het verschil tussen veilig en niet veilig. Een Blaster Launcher heft dat verschil volledig op.
erm. speel hem maar uit en doe alle research. Hij zit er wel degelijk in!
Vreemd... hierboven word uitgelegd waarom een blaster launcher niet in het spel zou zitten wegens balance kwesties en dergelijken..

Waarom is mijn comment dat hij er wel degelijk in zit dan irrelevant?

Het is vrij late game tech maar fijn om met bochtjes te kunnen schieten.

Misschien moet er dan maar een filmpje bij?

http://www.youtube.com/watch?v=5ihekDkTnPg
Ik kan me vinden in de review. Alleen de focus op het verhaal vind ik wat slap. XCOM is in de eerste plaats een TBS strategy game, een electronische versie van een bordspel als je wil. In zo'n spel ligt de focus op het verhaal veel lager dan in andere genres. Een sterk verhaal zou ervoor zorgen dat XCOM minder herspeelbaar is. Of saaier herspeelbaar. De focus ligt volledig op de gameplay, los van een verhaal, zodat een speler dit spel veel keer kan herspelen zonder de kans om saai te worden omdat je iedere keer hetzelfde verhaal hoeft te doorlopen. In dat opzicht is een mager verhaal zelfs een pluspunt ipv een minpunt.
Ik vind jouw focus op herspeelbaarheid wat slap. Ikzelf heb helemaal geen behoefte om een spel te herspelen op een andere manier. Voor mij is elk computerspel een interactieve versie van een film.

Dat gezegd zijnde, ik heb de Special Edition gisteren besteld. Het verhaal is in het geval van XCOM voor mij goed genoeg, omdat je het een beetje zelf aanvult door gewoon te spelen.
Ik heb het origineel gespeeld toen het uitkwam dus keek ik erg uit naar deze remake. Ik heb vorige week vrijdag de demo gespeeld en die viel mij zwaar tegen. Geen time units, minder vrijheid, minder complex. Het voelt als een console port, gericht op een nieuwe generatie (ouwe lul).

Toen zag ik dat Steam ook het origineel verkocht voor 5 euro. Ik zit nu nog te spelen! Geweldig! :)
Ik begin een beetje op een fanboi te lijken, maar de demo is inderdaad ook heel erg beperkt. De eerste missie is een tutorial missie, waar je niks kan beslissen. De 2e is ook een erg lage moeilijkheids graad waarbij je ook al redelijk ontwikkelde units in zet.

Over minder vrijheid, dat ervaar ik niet helemaal zo, de maps zijn wel kleiner en je wordt meer geleid, maar het heeft wel als voordeel dat je niet een enorme map door hoeft te akkeren op zoek naar dat laatste ventje die je dan net weer tegen komt met je rookie of met dat mannetje dat geen TU meer heeft.

Wat betreft het zijn van een console port, hij is van PC naar console geport, dus het is inderdaad een console port :D De interface is wel erg gericht en had beter gekund, maar ik vind dat wanneer je een beetje met muis en KB samen speelt je er geen last van hebt, en dat het zelfs soepel verloopt. Je kan de actie van je ventje selecteren met de cijfers boven je KB, camera bewegen met WASD draaien met QE, mannetje dan wel target wisselen met tab en een actie bevestigen met spatie.
Muis gebruik je dus alleen om het pad wat je ventje moet lopen aan te geven. Veel ports van console naar PC werkt dit volgens mij vaak niet zo soepel.
Het is ook gericht op een nieuwe generatie. We zijn 20 jaar verder.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True