Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 185, views: 97.928 •

Conclusie

Hardcore World of Warcraft-spelers of gamers die tot die groep hebben behoord zoeken al jaren naar een mmog die de volgende stap weet te zetten. Guild Wars 2 is niet de volgende stap in de evolutie van mmog’s, maar het is wel de beste mmog die we in lange tijd hebben gespeeld. Of het nu om Conan, Rift, The Lord of the Rings: Online of Star Wars: The Old Republic ging, altijd keerden we weer terug naar World of Warcraft. Ondanks dat al die andere mmog’s zeker niet allemaal slecht waren, waren de uren die we in WoW hebben gestoken ons te kostbaar om zomaar aan een nieuwe mmog te beginnen. Als we switchen naar een game die beduidend beter is, kijken we ook niet meer terug. Guild Wars 2 is de eerste mmog die ons doet twijfelen of we ons WoW-abonnement na zeven jaar nog wel stilzwijgend moeten verlengen. Alhoewel dat misschien ook wel iets zegt over de staat waarin World of Warcraft momenteel verkeert.

Pluspunten

+ Schitterende graphics
+ Vaardighedensysteem
+ Quests
+ Geen abonnement!

Minpunten

- Nog niet helemaal bug-vrij en uitgebalanceerd

Cijfer: 8,5

Titel Guild Wars 2 Guild Wars 2
Platform PC
Ontwikkelaar ArenaNet
Uitgever NCsoft
Releasedatum Inmiddels verschenen

Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2Hands-on Guild Wars 2

Laagste prijzen voor:

GameSync

Score: 5

€ 33,35

€ 33,35

Kostenoverzicht

Productprijs € 33,35
Digitale download € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 33,35
Bekijk

NedGame

Score: 4.5

€ 38,-

€ 39,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 38,-
Pakketpost tot ¤ 75,- € 1,95
iDeal € 0,-
Totaal € 39,95
Bekijk

EG Computer Specialisten

Score: 4.5

€ 47,99

€ 47,99

Kostenoverzicht

Productprijs € 47,99
Pakketpost € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 47,99
Bekijk

FonQ.nl

Geen score

€ 49,95

€ 49,95

Kostenoverzicht

Productprijs € 49,95
Pakketpost Nederland € 0,-
iDeal € 0,-
Totaal € 49,95
Bekijk

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Guild Wars 2
Guild Wars 2 Code Only, PC


Reacties (185)

Reactiefilter:-11850183+186+215+30
Pluspunten

+ Grafisch schitterend
+ Schitterende graphics
Beetje dubbelop? ;)
Zo mooi is het nou, dat het twee keer genoemd moet worden. Er zijn gewoon geen woorden voor eigenlijk ;).
En voor de rest valt er te weinig te vermelden want de story telling en algehele game-play zijn vlakker dan vlak.

Ik snap niet dat "quests" als een pluspunt gezien word want als fan van Guild Wars 1 en uitbreidingen is dit er zeker niet op vooruitgegaan, enige voordeel is de soort van "auto-accepted-ness" als je ergens in de buurt bent.

Mijn persoonlijke conclusie: waar is dat laatste puntje op deze kaart (98% area complete) en hoeveel van dit soort onzin is er in het volgende gebied. En met ruim 70 uur in de game moet ik toch wel een soort van immersion moment gehad moeten hebben.. niet dus..
Mischien rush je er te snel doorheen.... misschien is het persoonlijke voorkeur. Ik vind de mmo juist wel degelijk immersive, ik ben dan ook niet alleen maar bezig om zo snel mogelijk alles te completen (heb er twee keer zoveel tijd als jij in zitten en zit op slechts 70% completion) maar ik kan echt genieten van de omgeving en wat er allemaal gebeurd. Stel npc's die met elkaar staan te praten ga ik gewoon af en toe bij stilstaan en volg het gesprek, nog leuker soms leid dat daadwerkelijk tot een event in de wereld.
70uur gamen voor 40¤, soms betaal je mee voor minder. Al bij al goede value voor money :)
Hangt af van hoeveel plezier je erin hebt tijdens die uren natuurlijk. Zelf heb ik lopen zoeken naar wat er nou echt zo tof is aan dit spel, en ik ben niet overtuigd. Dan zijn de uren en het geld niet geweldig besteed uiteraard.

Het is een spel voor completionists, verkenners en pvpers misschien, maar mij kan het niet bekoren. Met name omdat het stiekem helemaal niet zo anders is dan andere MMO's, en in bepaalde opzichten voor mij minder interessant is. Events die eigenlijk niets beter zijn dan quests en ook nog eens weinig verhaal of diepgang hebben, een vechtsysteem dat naast de mogelijkheid tot ontwijken nog altijd een statisch MMO-systeem is, crafting wat zich anders voordoet maar eigenlijk ook weer neerkomt op standaard MMO-prul, en grafisch vind ik het eigenlijk ook niet bijzonder. Wat ik hoor van de dungeons spreekt me ook nog niet direct aan. Op max level wordt van je verwacht te gaan pvp-en, dungeons gaat doen en / of blijven verkennen / zones completen, en dat doet me niet genoeg om er naar uit te kijken.

Zitten wel een aantal leuke ideeën in (zoals de rassen), maar al met al voelt het voor mij als hooguit een remix van de standaard MMO-features, en dat heb ik allemaal snel bekeken. My ¤ 0.02.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 18 september 2012 09:15]

Het is hetzelfde maar dan anders.

Since Everquest bestond het probleem van Zeldzame mobs die Zeldzame items gaven bij het verslaan. In EQ2 was het zo beleefd dat mensen netjes in de rij gingen staan voor een Spawn.

In The Secret World kun je speciale mobs vinden die tellen als achievement maar alleen voor de eerste die hem aanvalt. Laatkomers krijgen geen reward.

In Lotro en WoW haat je het als je een resource node ziet, de mob die erbij staat aan het verslaan bent, en iemand anders claimt de node. Je kijkt angstig om je heen of er geen andere spelers in de beurt zijn,

GW2 doet dit totaal anders. Er zijn geen rare mobs, als een mob iets dropt, dropt er iets voor allemaal en iedereen krijgt credit. Dit kan klinken als easy mode maar het maakt het spel TOTAAL anders. Opeens is het geen enkel probleem dat je met andere mensen een wereld deelt. Niemand steel JOUW resource, niemand maakt net die laatste mob die je nodig heb voor je ogen af en jij moet wachten op een lange respawn.

Ja, er zijn nog steeds klootzakken die je rustig alleen laten vechten tegen een champion terwijl ze de resource node gebruiken, maar je bent tenminste niets kwijt.

Zo'n persoon is gewoon een hufter maar zijn aanwezigheid heeft geen effect op jouw spel. Het verbaast mezelf hoe zeer dit een MMO veel leuker maakt.

Het spel maakt casual grouping zeer makkelijk, een groepje spelers gaat toevallig de zelfde richting uit en werkt samen zo lang als het uitkomt.

Nadeel is wel dat het echte grouping daar onder lijdt. Dit is niet een spel waar mensen super goed op elkaar ingespeeld raken en hecht teamwerk tonen.

Als Guardian, kan ik niet zien wat jouw health is. Dus ik vuur af en toe een heal af en dat moet het dan maar zijn.

The Secret World is veel uitdagender, maar ik speel GW2 nu meer. Het is een rollercoaster zonder einde. Nee, het is verre van perfect maar tot nog toe is het een blast.

Het is geen WoW killer. Raids stellen niets voor, het is een zerg. Chaotisch en leuk maar niet iets waar je echt je tanden in kan zetten.

Het is een suikerspin, lucht en suiker maar oh zo lekker.
Guild wars is dan ook echte team game, spel is ook heel stuk leuker als je er met team erop uittrekt, en hoop vrienden maakt, leuke guild opzoeken, etc. Net wat je zegt is er geen belemmering om in teams te werken, dat is vanaf eerste deel al zo bedoeld geweest dat je in teams werkt, elke helpt, healt, krachten heeft, etc.

Ik persoonlijk vind GW leukste MMO game die er is, ga GW2 ook zeker halen, zal weer paar jaar plezier opleveren. :)

Edit/
In GW hangt rare items af van hoeveel tijd je ergens niet bent geweest, als lang niet in een gebied bent geweest krijg je meer rare items dan je er vaak komt. Steeds dezelfde plek farmen is minder efficiënt dan dat je steeds nieuwe mods pakt in gebieden waar je lang niet bent geweest.

[Reactie gewijzigd door mad_max234 op 18 september 2012 14:09]

...
GW2 doet dit totaal anders. Er zijn geen rare mobs, als een mob iets dropt, dropt er iets voor allemaal en iedereen krijgt credit. Dit kan klinken als easy mode maar het maakt het spel TOTAAL anders. Opeens is het geen enkel probleem dat je met andere mensen een wereld deelt. Niemand steel JOUW resource, niemand maakt net die laatste mob die je nodig heb voor je ogen af en jij moet wachten op een lange respawn.
...
Vanaf de LOTRO: Rohan uitbreiding is dit mob-tagging systeem veranderd. Als iemand met een mob aan het vechten is kun je nog meedoen. Als je hem een paar keer geraakt hebt krijg je ook de kill en de volledige XP. En dit zonder dat de ander minder XP krijgt. Ook hebben alle spelers die mee gedaan hebben een onafhankelijke kans op loot en kan er dus voor iedereen iets droppen.

De eerste keer in Rohan beta zat ik ook te schelden toen ze net die boss voor me weg pakte. Ik hielp hem toch maar mee en kreeg tot mijn verbazing ook de kill. Ik moet zeggen, het maakt het een stuk socialer.
Goed om te horen.

Nu moet het alleen nog uitkomen :) Heb al een character opgehoogd om mee te kunnen doen.
geerrt,

Je noemt een aantal zaken die min of meer gelijk zijn aan wat je aantrof in andere MMO's.

Maar je geeft niet aan wat je wel zoekt of verwacht. Is het niet zo dat een MMO per definitie een bepaald kader biedt aan uitdaging, op dezelfde manier al een 1st person shooter ook altijd binnen het kader blijft van rondrennen en van alles neerschieten?

Het is een remix, zeg je, maar wat anders is er nog te stoppen in een MMO dat jouw zou aanspreken? Is het dan nog een MMO? Of kom je eigenlijk uit op een heel nieuw genre?
In deze review hebben we slechts het topje van de ijsberg beschreven van wat deze mmo heeft te bieden. Dit komt mede doordat we nog maar een beperkt deel van het spel hebben gezien. Informatie over de dungeons die je verderop in het spel tegenkomt en hoe het spel zich verhoudt als je eenmaal op level 80 bent beland, hebben we nog niet. Eigenlijk kan bij een mmog pas na een jaar de balans worden opgemaakt
tsja dat zal allemaal wel maar ik vind deze review wel erg kort / summier voor een mmo beste heren van tweakers.net. Geen enkele informatie over dungeons of endgame content (waar toch de die hards veruit het meeste zullen verblijven) zeer weinig informatie over de classes en rassen, een analyse van de wereld of verhaal. Het valt me een beetje tegen. Juist bij mmos is de uiteindelijke kwaliteit maar zeer beperkt afhankelijk van de eerst impressie, en ik verwacht juist van een review daar inzicht in te krijgen. Dat gevoel heb ik nu nog niet, omdat de review zo oppervlakkig is.
Geen enkele informatie over dungeons of endgame content (waar toch de die hards veruit het meeste zullen verblijven)
Simpel zat:
1) Er zijn geen raids. En er komen geen raids. Wat het dichtste bij komt zijn waarschijnlijk world-bosses (draken, en dergelijke). Een grote pug-zerg, zoals alle public events.
2) Er zijn 8 dungeons. Die hebben twee moeilijkheidsgraden.
a) Story Mode. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit geen relaxte modus die je een verhaal vertelt. Nee, Story Mode is direct bam er bovenop. Veel wipen. Veel corpse runnen. Glass cannon builds not allowed. Als je de synergy niet goed hebt, kun je het wel vergeten. Trash met veel te veel health. Bosses en trash hebben 1-shot abilities. Trash-packs die focus fire doen op degene met de minste health. Enz. Geen flauwekul. De eerste dungeon (lvl30, AC) is direct de moeilijkste. Geen steile learning-curve, maar direct tegen een betonnen muur.
En b) Exploration Mode. Extra paden door dezelfde 8 dungeons. Maar de bosses en trash heb nog meer health en doen nog meer damage. Ik zelf heb alleen AC Story Mode gedaan, ik had zin om mijn haren uit te trekken, en nooit meer een dungeon te doen. Exploration Mode moet helemaal retarded zijn. En volgens de devs (op het officiele forum) is het allemaal zo de bedoeling. Oh ja, en de rewards zijn minimaal. 100x dungeons lopen voor 1 cosmetische set.

PvE leveling is net zoals in alle MMOs: vrij gemakkelijk.
Heart-quests zijn enkel een cosmetisch verschil van gewone quests. Maar de diversiteit van quests heeft er wel onder te lijden.
PvE Personal Story quests verschillen in moeilijkheidsgraad. Soms makkelijk, soms veel te moeilijk en frusterend.
Alle public events zijn simpelweg gewoon zergs.
Dungeons (tijdens het levelen) zijn semi-retarded.
Dungeons als endgame zijn enkel voor de creme-de-la-creme.
Ik weet niks van PvP, niet geinteresseerd. Ik hoop voor de PvPers dat PvP leuk is.

De wereld is prachtig. Zowel artwork als technisch. En groot. En dat is de voornaamste reden dat ik MMOs speel. Maar verder valt de PvE me een beetje tegen. Nog een paar weken, dan komt Dishonored uit.
Raids is niet gelijk aan end game content, het kan onderdeel zijn van end game content.

https://www.guildwars2.com/en/news/the-endgame-reimagined/

En verder vind ik je verhaal over end game nergens op slaan, je zeikt van alles compleet af en ja, er zal vanalles nog gebalanced moeten worden, de game is pas een paar weken uit zeg maar jij slaat wel heel erg door.

Lees deze post even van Anet:
https://www.guildwars2.com/en/news/the-endgame-reimagined/

Ga maar lekker Dishonored spelen joh, ik denk dat dat 100 x beter zal zijn.

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 18 september 2012 08:14]

Ik vind Gryz z'n verhaal helemaal zo gek niet, herken me er wel in. Misschien wat negatief van insteek, maar de fans hier lijken juist iedereen voor gek te verklaren die dit spel niet de bom vindt. Dat jij niet dezelfde mening deelt als hij, wil niet zeggen dat hij "zeikt" en "doorslaat" hoor. Ik ben blij dat velen zich goed vermaken met GW2, maar gun minder enthousiaste spelers ook hun mening :)

[Reactie gewijzigd door geert1 op 18 september 2012 09:33]

Mwoh het is nogal ongenuanceerd en ik heb het idee dat hij zich niet erg heeft verdiept in het spel. Tja als je dit spel als WoW gaat spelen kom je flink bedrogen uit, maar probeer je eens te verdiepen in hoe het spel bedoeld is.

Er zijn inderdaad geen raids en er is ook geen gear-grind op max level. Dit kun je jammer vinden (het spel biedt je niet een eenduidig doel), maar zo heeft ANet het wel bedoeld. Op max level ben je vrij om te doen wat je wilt en niet verplicht mee te draaien in de gear molen. Je kunt dus gaan grinden voor die prachtige Legendary, maar het hoeft niet. Qua stats zal het niet nodig zijn, in tegenstelling tot de Epics in WoW. WoW schermt content af door gear te vereisen, in GW2 ligt alles voor iedereen open. Voordeel is dat iedereen alles kan doen, nadeel is dat er misschien minder een gevoel is van progressie. Dit is vooral een kwestie van smaak en niet van goed of slecht.

Verder over de dungeons; deze zijn pittig en dat is de bedoeling ook. Maar ze zijn zeker niet onmogelijk; ik heb in PUGs altijd de dungeons binnen 1.5 uur gecleared zonder al te veel problemen. Maar het is niet zo simpel als in WoW, waar DPS AFK kan gaan en je alleen een tank en healer nodig hebt. Daarnaast is er weliswaar geen holy trinity (tank, healer, dps), maar dat betekent niet dat alles maar kan. Je moet als groep iedere keer even uitvogelen hoe je het beste samen kan werken. Allemaal met een spec erin gaan die volledig op DPS gericht is maakt het heel lastig. Stem je een beetje de skills op elkaar af (paar keer condition removal, party heal, reduce incoming damage, etc) dan wordt het een stuk makkelijker. Maar je zult even de koppen bij elkaar moeten steken om dit uit te denken, het is niet zo dat er vaste rollen zijn die aangeven wie wat doet.

Tot slot nog over levelen en questing; Heart quests komen inderdaad het dichts bij standaard quests zoals in WoW. De diversiteit vind ik wel meevallen, omdat je voor ieder heart altijd meerdere dingen kunt doen; bijvoorbeeld kippen voeren, bandieten neerschieten, vallen herstellen. Tuurlijk, als je alleen kippen gaat voeren pak je weinig mee van die diversiteit, maar hij is er wel degelijk.

Daarnaast vind ik Dynamic Events een mooie manier om impact te hebben op de wereld. Weliswaar is de impact tijdelijk, maar je acties veranderen wel wat aan de wereld (je bouwt bijvoorbeeld een dorpje op). WoW heeft zulke progressie permanenter gemaakt met fases, maar daarmee ook persoonlijk. In WoW zit iedereen in zijn / haar eigen (fase van de) wereld. Het voordeel van dit systeem is dat de wereld hetzelfde is voor iedereen en je samen kunt spelen. Dat er nu veel zergs zijn klopt, maar dat komt omdat veel mensen tegelijk aan het levellen zijn. Verder is het ook niet heel ernstig, want de events schalen behoorlijk goed mee met het aantal spelers dat er aan meedoet.

Kortom, je mag best minpunten aandragen maar onderbouw ze dan goed. Als je jezelf niet hebt verdiept in het spel en het hebt weggespeeld a la WoW, dan doe je het geen recht. GW2 laat je veel meer vrij om te doen wat je wilt en om zelf op ontdekking te gaan. Voor sommigen is dat een bevrijding en een groot voordeel, voor anderen is het een nadeel omdat er niet zo'n duidelijke structuur geboden wordt waarop je vooruitgang kunt maken. Kwestie van smaak dus.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 18 september 2012 11:06]

Hoezo ben ik ongenuanceerd ?
Ik vertel wat ik van PvE vind. Zonder een eindoordeel te geven ("helemaal fantastisch" of "helemaal niks"). Dat heb ik wel afgeleerd hier. En ik geef genoeg details om te begrijpen wat ik zeg.

Niet erg verdiept in het spel ?
Wat moet je doen dan ? Eerst de hele wiki lezen voor je ergens iets van mag zeggen ? De hele wiki lezen voor je mag spelen ? Ik heb zo'n 100 uur gespeeld (/age). En dat is weinig voor me, omdat ik toevallig wat te doen had de afgelopen weken. Maar 100 uur zou toch genoeg mogen zijn (ik wed dat het meer is dan de reviewers hebben gespeeld). Bovendien heb ik me ingelezen. En (te) veel tijd gespendeerd op het officiele forum (lezen).

Dat er geen "horizontale progressie" is, is imho een fout. Voor PvE dan. (PvP in een gear-gebaseerde game heb ik altijd achterlijk gevonden. Alsof je met Golf mensen een tegenovergestelde handicap geeft !) In WoW hoef je ook niet mee te doen aan de (PvE-)geargrind. Maar mensen doen het toch. Dat geeft aan wat ze leuk vinden. Gear als doel is een duidelijk doel voor bepaalde "games within the game". Ook: gear laat je dingen doen die je eerst niet kon. In GW2, als je een EM-dungeon niet kan doen nu, kun je hem over 2 maanden ook niet doen. Wat wel zou kunnen in WoW, omdat je charactertje beter is geworden. GW2 zal voor PvE-ers een kortere levensduur hebben, denk ik. (Terwijl die best de bedoeling van Anet zou kunnen zijn).

Dungeons zijn pittig ? Dungeons zijn retarded. Ik had het woord niet willen gebruiken, maar doe het nu toch. Na 100 uur spelen twijfel is serieus aan de competentie van de PvE-architect van GW2.
Zie hier klachten voor Dungeons: officele forums. Dungeons zijn niet pittig. Ze zijn alleen "non-forgiving". Een klein foutje, en je wordt ge-one-shot. "You are free to play any class and any spec". Behalve dat je geen glass cannon kunt spelen. Defensief moet speccen. Je moet condition-removal in je groep hebben. Een guardian of een warrior. Ranged is makkelijker dan melee. Corpse-rushing is integraal deel van de strategie. Dat is niet "moeilijker". Dat is enkel Tetris-op-hardmode irritant. Ik hou van 5-man dungeons (oude Scholo en Strat voor de eerste nerf, TBC heroic dungeons: Shattered Halls, Durnhold, Black Morass). Ik was in Naxx40@lvl60. Ik heb Illidan en Brutallus gedaan (2e Horde guild op mn server). En ik vond de dungeons in GW2, tijdens het levelen, ronduit achterlijk. En volgens de forums was ik niet de enige. Dat jij, en anderen, de Story Modes wel konden doen, wil niet zeggen dat het goede game-design is.

Een developer (Colin Johansen, game director) heeft verklaard dat dungeons "as intended" zijn. Die gaat nog een verrassing meemaken. Voor mij is het duidelijk: levelen tot 80, en dan ga ik iets anders doen. Ik ga niks kopen in de in-game store, ik ga geen expansion-packs kopen. Ik weet wat ik kan verwachten van de PvE game. Ik ben er klaar mee.

De heart-quest is een kwestie van smaak. Cosmetic, zoals ik al schreef. Echter, ik denk dat het "een stijl van quests is, voor mensen die niet van quests houden". Dat is een ontwikkeling waar Blizzard mee begonnen is. Dingen maken, juist voor de mensen die er niet van houden. Er zijn (bv) 30 miljoen potentiele MMO-spelers. Als je dan een MMO maakt voor mensen die niet van MMOs houden, heb je een potentiele markt van 6970 miljoen spelers !!! Brilliant !
Quests in MMOs zijn er om de speler door de wereld te laten trekken (ipv op een plaats mobs te grinden, bv). En in ieder gebied wil je een verhaal vertellen. Sfeer laten proeven. Dat werd al minder (want "snel snel snel"). Met heart-quests is er weer minder verhaal ("wie is die NPCs voor wie ik hier herfstblaadjes loop op te ruimen ? Heb hem nog niet gezien"). Afijn, dit is een detail (in tegenstelling tot het dungeon-design).

Dynamic Events schalen niet mooi mee met het aantal spelers.
Zie hier uitleg waarom: op het officiele forum.
Nu is het nieuw, nu lijkt het aardig. En ik ben het er mee eens: af en toe een Dynamic Event is een mooie aanvulling op de PvE. Echter, GW2 is niet perfect, en ook hier valt te verbeteren.

Ik blijf bij mijn oordeel: de "architectuur" van de PvE heeft grote tekort komingen, vooral op "macro schaal". (Dus niet een bugje hier of daar, maar structurele problemen). GW1 was voornamelijk een PvP game (heb ik begrepen). Ik denk dat GW2 uiteindelijk ook voornamelijk een PvP game zal blijken te zijn. Een beetje jammer, want de wereld ziet er prachtig uit.

[Reactie gewijzigd door gryz op 18 september 2012 14:27]

Dus eigenlijk mag je alleen maar commentaar hebben, en als je het spel wel leuk vind moet je maar je mond houden? Zo werkt een discussie niet hoor :) Ik zie voornamelijk rants over dat het spel te moeilijk is. En ja, ik vond het ook erg moeilijk om aan te wennen na alle traditionele MMO's.

Nu ik het echter een paar weekjes speel ben ik blij met de difficulty, makkelijke spellen zijn er al genoeg.
Vandaag heeft ANet zijn eerste "dungeon tweak gedaan".
Er was een dungeon met een relatief makkelijk pad in Exploration Mode. (CM).
Vandaag heeft ANet dat pad gebuffed. Moeilijker gemaakt dus.
En meteen eventjes alle silver-rewards voor dungeons verlaagd (SM en EM). En de xp verlaagd.

Twee posts die precies aangeven wat ANet hier fout deed.
https://forum-en.guildwar...T-What-you-should-of-done
https://forum-en.guildwar...ory-or-explorable-or-both
What we all should have realised, especially those of us who had played guild wars 1, is arenanet has no idea how to make decent dungeons and balance classes around it. This collin person, I assume is the same guy who was in charge of things like DoA, he gloats about how good DoA was in his post, LOL. DoA was a terrible craphole where the majority of it was skill less, super hard trash, that only the builds that arenanet left overpowered for months, near years, on end, could farm properly, and they did.

People won’t stick around if it’s left this way, too hard, for too little reward, no real pve content endgame, I really didn’t want to play wow again, I was hoping I wouldn’t buy pandaland, but I guess I am now.
En dan lekker hier op Tweakers.net zeggen: Gryz is ongeinformeerd, heeft niks gelezen, heeft niet gespeeld, en is een noob. Dank je wel.
OK, wat is nu je punt? Dat er op het forum een paar mensen klagen over een buff voor een deel van een dungeon dat platgefarmed werd voor tokens? Heb je zelf die dungeon gespeeld? Dat anderen iets roepen maakt het niet meteen waar.

Ik werd laatst uitgenodigd voor een groep voor Arah, de hoogste level dungeon. Ik wilde story mode doen, maar bleek ineens in een farm groep te zijn gekomen voor Explorable Mode tokens. Hoewel ik nog nooit de dungeon in was geweest gaf ik het een kans...

We deden steeds twee bosses vlak na elkaar. Ik wist niks van de dungeon en ging de eerste keer wel regelmatig dood. Na wat aanpassen ging het flawless en konden we achter elkaar door tokens en loot krijgen.

De explorable mode was dus erg goed te doen en we deden steeds dezelfde route. Leuk voor de opbrengst, maar verder geen barst aan. Niet zo vreemd toch dat ANet zo'n route dan aanpast en op hetzelfde niveau brengt als de andere routes? Dan is er meer uitdaging en variatie.

Dan over de moeilijkheid, dit is een punt waar veel mensen over struikelen. Eigenlijk is het ironisch, want het heeft veel te maken met het vermeende gebrek aan end-game content waar ook veel mensen over klagen.

In bijvoorbeeld WOW is sommige end-game content "te moeilijk" en moet je eerst gearen. Het is dus puur een "numbers game"; de content is niet te moeilijk omdat je meer moet opletten / beter moet leren spelen, maar simpelweg omdat je de gear en dus "numbers" mist om een baas neer te krijgen. In WoW ligt de nadruk qua moeilijkheid grotendeels bij gear verzamelen zou ik zeggen.

Bij GW2 is dat anders. Er is geen gear grind en gear bepaalt ook weinig de moeilijkheid. Als je nu dus moeite hebt met dungeons is dat eigenlijk prima, want dan heb je nog een uitdaging voor je. Je zult dus andere builds moeten proberen, andere stats op je gear moeten zoeken of beter teamwork (bijvoorbeeld door met guildies te gaan). Betere gear verzamelen of doorlevelen helpt wel een beetje, maar niet heel veel.

Niet iedereen houdt van dat model, dat snap ik. Mijn punt was dat velen anderen juist wel van dit model houden. Het beloont namelijk inzicht in en ervaring met het spel en niet alleen de tijd die je in het spel (en het verzamelen van gear) hebt gestoken. Dat het spel verder niet perfect is (event scaling, balans tussen professions, tuning sommige bosses en dungeons, duidelijker aangeven van aanvallen) heb je helemaal gelijk in, maar hier wordt vrij hard aan gewerkt.

Als mijn post wat aanvallend overkwam, dan sorry daarvoor dat is niet de bedoeling. Maar ik hoop dat je inziet dat er ook andere meningen zijn over wat een spel leuk maakt; gear grind of oefening (kort gezegd). Stellen dat de dungeons retarded zijn is jouw mening. Ik vind de dungeons zelf wel uitdagend, maar nog steeds leuk om te doen.

[Reactie gewijzigd door Morrar op 18 september 2012 17:51]

Gryz heeft gelijk, ik heb er nu zo'n 200 uur in zitten en de nadelen die hij noemt zijn voelbaar aanwezig en dragen niet bij aan het succes van de game. Ook op de chat zie je het geregeld langskomen, voornamelijk dat er op level 80 geen progressie meer is.

Voor een paar dagen werk heb je je max-stat gear compleet en daar zit je dan. De enige reden om nog dungeons te doen (buiten het feit dat je de explorables wil doen) is een nieuwe look terwijl het stat-wise niets oplevert.

Dit was van tevoren bekend (Anet heeft het niet onder stoelen of banken geschoven) maar het doet wel af aan de replay value. Als je niet van PVP houdt, ben je erg snel klaar met GW2 en is het aanbod content in de game bijzonder eentonig en beperkt.

Desalniettemin vind ik het een verademing om eens een MMO te kunnen spelen zonder het gevoel dat de gear-treadmill me in m'n nek hijgt of dat ik nog 'dingen moet doen' om mee te kunnen in de raid van de dag. De vrijheid is tegelijk een 'blessing and a curse', kan je wel zeggen. Ik denk dat vooral de meer ervaren MMO'er, die zijn fair share gear treadmill heeft gehad en gewoon leuk wil gamen, zich meer thuisvoelt in GW2 dan de die-hard WoW fan die nog steeds gefocust is op progressie.
Veel corpse runnen.

Heb het spel wel gespeeld? Er zijn geen corpse runs in het spel zoals WoW en TSW die kennen.

Het lijkt meer op SWG, je valt eerst neer en kunt dan een beetje doorvechten, een class actie uitvoeren of je zelf proberen te genezen. (In SWG namen lichtere mobs hier genoegen mee en lieten je alleen).

Andere spelers kunnen je daarbij helpen door je te genezen (dit gaat zeer snel).

Je springt ook terug als een vijand die je aan het vechten was/bent sterft, of het nu door jouw of iemand anders actie gebeurt.

Als je tijdens de downstate verliest ben je dood en kun je respawnen op bepaalde punten of hopen dat iemand je weer levend maakt (dit duurt vrij lang voor een spel waar een seconde een eeuwigheid is.)

Daarnaast hebben tenminste de Warrior en de Guardian skills om mensen te rezzen. Als een warrior sprong ik een midden in een gevecht dat zeer slecht verliep en haalde een stuk of twintig spelers terug. :*)

Maar er is geen corpse run.
Corpse zerg.
Weet ik veel wat de precieze term is ?
Niet de corpse run zoals we kenden in EQ1, inderdaad.

Ik had het over dungeons. Als je dood gaat in een dungeon, kun je rezzen bij een WayPoint in diezelfde dungeon. Je kunt dan direct terug rennen, en weer deelnemen aan het gevecht, als dat nog aan de gang is. Je kunt dit meerdere keren doen tijdens een trash-fight of zelfs een boss-fight. Dieper in de dungeons zijn meer WayPoints. Terugrennen hoeft dus vaak niet veel tijd te kosten.

Sommige spelers vinden dit "cheesy". Sommige spelers vinden dat het afbreuk doet aan de gameplay in dungeons (mee eens). En erger: als je het kunt doen, dan zal de game-designer er mee rekening houden als hij een moeilijk gevecht designed. Het hoort er dan dus bij dat je meerdere keren sterft in een gevecht. (Totdat je 80 bent, de beste gear hebt, en je de strategieen van de gevechten echt goed kent). Ik ben hier niet blij mee.

In raids in WoW kon je in eerste instantie ook spelers rezzen in een raid. Je moest dan 1 of meerdere rezzers (shamans, die werden gezien als redelijk waardeloos in PvE in het eerste jaar) een paar stappen achteraf laten staan. Zodat die rezzers out of combat bleven. Spelers die dood gingen in een boss fight konden dan tijdens het gevecht door de out-of-combat rezzers gerezzed worden. Ook hardstikke cheesy. Dit werd gefixed in de herfst van 2005. Als je daarna een boss aanviel, werd iedereen in de raid-dungeon in combat gebracht. Mijn conclusie: constant rezzen tijdens een gevecht is cheesy, en dat weten we al jaren ....
+ Grafisch schitterend
+ Schitterende graphics

Het enige verschil tussen deze 2 is dat je schitterend heb omgedraaid.

Verder vind ik zelf het spel tegen vallen, dit vooral door te weinig end game in mijn geval voor PVE. Ook het levelen staat me niet aan, ze zouden van mijn de XP die je krijg per mob wel mogen buffen naar 60 tot 100 xp.
waarom zou de mob xp moeten verhogen?
je levelt toch niet door mobs te grinden :)
de xp zit meer dan goed. de laatste 15 levels ben ik erdoor geblazen zonder erop te letten, gewoon omdat er zoveel te doen was.
Ik kan me wel voorstellen dat iemand dat vind, ik kom eerlijk gezegd af en toe ook XP te kort, omdat ik geen hartjes/events meer vind om te doen. Ik zit dan al hartjes te doen van 3 soms 4 levels te hoog en dan wordt het soms best moeilijk. Ik reis dan maar tussen verschillende gebieden om overal maar wat events en hartjes te doen die een beetje in m'n range liggen, en van het weekend ben ik zelfs naar een 10 levels lager gegaan, een gebied waar ik nog neit was geweest omdat ik gewoon content te kort kom.

Ik zie eigenlijk liever meer events, meer hartjes en niet meer XP.

Mischien was het toeval, maar in het start gebied en boven level 40 rende ik van het ene event in het andere. tussen 25 en 40 ben ik vrijwel geen een event tegen gekomen.

Ook world bossen heb ik er nog maar 1 van gezien ...
zoek de frequent events op;
vergeet je beroepen niet, sommige geven je ook extra xp consumables op.
personal story.
en durf ook eens bij de andere rassen te gaan kijken.

als je tussen de 25 en de 40 geen events tegengekomen bent, waar zat je dan ?
Ik zat tussen 25-40 in de gebieden waar ik vanuit Human start area "in ben gerold". Ik kwam echt serieus XP te kort en moest eigenlijk wel verplicht naar andere gebieden. Niet dat dat erg is, het is een wezenlijk verschil met wat ik gewend was, waarbij je vanuit quests naar andere/nieuwe gebieden werd gestuurd. Nu moet je er zelf naar op zoek.

Niets verkeerd aan verder hoor tis alleen effe wennen en zoeken.
Een serieuze tip voor hen die inderdaad xp tekort komen; crafting.

GuildWars2 is er een beetje op gemaakt, denk ik, om van alle walletjes te snoepen. Zo zijn er de heartquests, zijn er "dynamic" events (let op de aanhalingstekens...) en is er WvWvW, waar je op lage levels werkelijk omhoog schiet.

Daarnaast is er ook nog craften. Nu zullen veel mensen denken, "Craften, maar daar level je toch helemaal niet van?" Nou, wel dus. Voor elk item dat je gathered en vervolgens gebruikt om levels omhoog te gaan binnen een bepaald vakgebied, krijg je een x aantal xp voor je level van 1 - 80. Wat ik zelf heb meegemaakt is, dat ik een stapeltje mats had verzameld en me even een paar minuten verdiepte in craften en opeens een heel level omhoog was. :) Ook is het een goede bron van inkomsten i.c.m. de TradePost.
Probeer eens in gebied te gaan 10 levels te hoog. Dan heb je een leuke uitdaging en de drops zijn om te watertanden. Je weet dat het goed zit als net begint te glancen met je attacks. Guardians only :)

Als je pech heb kun je natuurlijk alle events missen, dat is nu eenmaal het nadeel van dynamische content.
Heb je je Personal quests al gedaan??? (die groene wervelwindjes)... dan vliegt de XP gelijk de hoogte in...
andere optie is World vs World - 3 keer een fort veroveren en je heb al weer level erbij. En dat lukt met mij lvl 15 char - moet 25-40 helemaal lukken.

--

Ik moet wel wennen aan het feit dat je char niet standaard meer naar binnen skill range loopt. das toch wel anders dan gw1 ook mist ik toch wel een beetje het 'collecten' van (epic) skills en het kunnen mixen van twee classes, maar ja maakte het misschien te moeilijk voor de masses.

[Reactie gewijzigd door Mr_Light op 17 september 2012 13:05]

Ik ben in 7 dagen tijd, van 1 naar 80 gelevelled bijna alleen maar door WvWvW te spelen.

Als je op een beetje goede server zit ben je binnen no-time lvl 80.
Gewoon met een zerg toren na toren en keep na keep veroveren en in een uurtje tijd ben je zo 2 levels verder.
Met de Mob xp kan ik wel leven. Je hebt inderdaad het gevoel dat het slachten van mobs een redelijke tijdverspilling is aangezien je voor de mobs zelf 100xp per stuk krijgt, maar voor de hele quest meteen 20k (op een wat hoger level). Als je zo nu en dan wat crafting doet kom je echt geen xp tekort.
crafting xp vind ik wel meteen het grootste minpunt... ik heb voor 50 silver mats gekocht in de trade post en hier haal je serieus een aanzienlijk aantal levels mee...

"- Nog niet helemaal bug-vrij en uitgebalanceerd"

ik heb tot op heden nog geen dag kunnen spelen zonder dat minstens een van de skillpoints of hearts gebugged was. de gehele trade post heeft het wekenlang niet/zeer slecht gedaan en ik had een premium deluxe editie gekocht en mijn mistfire wolf elite skill is GISTER pas unlocked... heb je nog lekker veel aan als je level 80 bent...

Ik vind het aantal bugs te extreem. uiteraard is het logisch dat er in een game een redelijk aantal bugs zitten, maar wanneer simpele bugs dagenlang duren om te fixen vind ik het wel erg overdreven.
Aantal bugs te extreem? En je noemt alleen maar matige dingen. Alsof je niet kon spelen. Kom toch op zeg!

Ik vind echt dat sommige mensen veels te veel eisend zijn. TP wekenlang down? Heeft er een week uitgelegen en met een goeie reden: men heeft het down gehouden omdat er te veel accounts gehacked waren en men niet wilde dat onze spullen via de TP werden verkocht. Deze downtime was dus deels te wijten aan (soms) onze eigen nalatigheid (te makkelijke wachtwoorden e.d.).

Maar zelfs dan nog, kon je niet spelen? Had je perse die ene skill challenge nodig om door te kunnen? Of moest je perse dat ene event doen? Nee, je kon het spel gewoon spelen, en op 1 middag na viel lag ook enorm mee. Ik heb maar 1 middag niet van de lag kunnen spelen en op launchday duurde het tot de middag voordat ik er in kon. Goh wat een ramp allemaal he?

Mensen zouden eens wat meer waardering moeten hebben voor hoeveel moeite en werk dat er door zo'n ontwikkelaar in wordt gestoken. Ik denk dat er vergeten wordt dat het ook mensen zijn die daar werken en dat ze in een andere tijdzone zitten.

TIjdens de launch week, elk uur updates op twitter en/of community forums/reddit. Ja, een ontwikkelaar met developers die antwoord geven op vragen op Reddit. Noem er nog eens een die dat doet? Er kwamen soms wel 10 updates/patches op een dag, ook s'nachts en in het weekend. Ik had het idee dat die gasten niet slapen daar en geen weekenden hadden. Inderdaad, tijdzone verschil maar jij kreeg gewoon voor jou overdag updates en dat betekent dat ze daar dus s'nachts aan het werk zijn.

Mensen moeten eens meer respect hebben en nadenken voordat ze zomaar wat roepen. Ik ben nog niets tegengekomen dat mij er van weerhield het spel goed te spelen. Er was 1 personal story quest die niet gespeeld kon worden, dat is denk ik wel het vervelendste wat ik heb gevonden. Goh, dan moet je op level 80 je personal story afmaken ... het is niet anders.

Het maakt voor sommige mensen niet uit hoe goed een ontwikkelaar zijn best doet, men moet altijd wat te klagen hebben lijkt het wel.
Ten eerste wil ik zeggen dat ik het eens ben met je betoog het aantal bugs dat aanwezig niet van zo'n aard is dat je het spel niet met plezier kan spelen. Er zijn genoeg andere dingen te doen in de tussentijd.

De claim dat de TP down was ivm gehackte accounts is volgens mij niet waar. Kan je hiervoor een bron leveren?

Wat ik wel gelezen heb vanuit de berichtgeving van arenanet is dat het in-game mail systeem is down gehouden zodat spullen van gehackte accounts niet verstuurd konden worden.

De TP was voornamelijk down omdat de achterliggende infrastructuur het aantal transacties en zoek opdrachten niet aankon.
Mistfire wolf gister pas? Ik had het meteen met dag 2... maar ik denk dat het verschil zit in het feit dat ik skillpoints heb opgespaard om 'm meteen te kunnen 'kopen' ipv dat ik alle skillpoints meteen verbruikte.
Begin maar eens met een paar crafting professions te levellen, dan zit je zo een leveltje of 10-20 hoger.
Ja want je leveled door mobs afmaken of niet ? Er is zo veel te doen dat het echt kansloos is om de EXP per mob te verhogen.

En er is genoeg end-game. Ik vermoed dat jij nog lang niet alles hebt gedaan ;)
En er is genoeg end-game.
Het is maar wat je genoeg noemt. Voor casual PvE spelers is er één level 80 zone, waar de helfs vd event "blocked" (Anet's eufimisme voor "bugged") zijn.

Je wordt wel gedownscaled als je naar lagere level gebieden gaat, maar dan nog ben je een stuk sterker dan wanneer je voor dat gebied on-level bent, want je houdt je rare/exotic gear met vette upgrades, en je houdt je high level skills en traits.

Endgame is niet "alles dat je nog niet hebt gedaan als je lvl 80 bent".
En een alt maken is al helemaal heen endgame, dat is opnieuw beginnen om de endgame te vermijden.
Mobs schalen in xp afhankelijk van de farm - hoe langer een mob in leven is, hoe meer xp die geeft (zie je op je scherm ook daadwerkelijk als een 2e xp getal, 'bonus xp').

Dus minder hetzelfde groepje farmen, meer rondlopen en van het spel genieten.


edit: craften van items geeft trouwens ook xp. Gewoon rondlopen en gebieden/specifieke punten vinden geeft ook xp. Achievement (daily/monthly) niveau's bereiken geeft ook xp. Event winnen/verliezen (ja, beide uitkomsten) geeft ook xp. Dus je hoeft niet alleen mobs te meppen.

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 17 september 2012 09:57]

WOW, is dat de bonus XP? Dat mogen ze echt wel duidelijk maken, had geen idee waarom ik dat zovaak zie.
Naast de bovenstaande reacties is het levelsysteem zo gemaakt dat je gemiddeld ongeveer per uur 1 level omhoog gaat. Waar je in het begin vrij weinig xp krijgt per event/quest/kill moet je niet raar op kijken als je voor quest/events in 10k-180k xp krijgt en voor kills en gatherings bijna 1000.
Foutje van de opmaak, niet van de reviewer. Knip/plak foutje met de template die we gebruiken... :( (over 2x graphics in de pluspunten dus)

[Reactie gewijzigd door Tweakjur op 17 september 2012 09:57]

ik verdien momenteel in de gebieden waar ik zit gemiddeld 150 base xp en tot 450 bonus (lees samenspeel) xp
Meer dan genoeg dus.

vergeet als je sneller wilt levelen de vele consumables niet (een kok zijn is hierbij heel handig).
Ondanks dat al die andere mmog’s zeker niet allemaal slecht waren, waren de uren die we in WoW hebben gestoken ons te kostbaar om zomaar aan een nieuwe mmog te beginnen. Als we switchen naar een game die beduidend beter is, kijken we ook niet meer terug. Guild Wars 2 is de eerste mmog die ons doet twijfelen of we ons WoW-abonnement na zeven jaar nog wel stilzwijgend moeten verlengen. Alhoewel dat misschien ook wel iets zegt over de staat waarin World of Warcraft momenteel verkeert.
Kan het helemaal vinden in deze conclusie!

Zelf ook van alles geprobeerd maar de uren in WoW waardoor je van alles hebt opgebouwd [Chars, Guildfriends etc] zijn me te kostbaar inderdaad. SWTOR, AION, Warhammer en Rift, alles geprobeerd en toch kom ik weer terug met hangende pootjes bij WoW.

Jullie maken het er zo niet makkelijk er op met MOP voor de deur :+

Extra:

Soms vraag ik me af of niet alle nieuwe games met open armen worden ontvangen omdat men drastisch op zoek is naar iets nieuws. Ik zeg niet dat GW2 dus niet goed is, maar zoals je me eigen verhaal boven ziet, ben ik ook op zoek naar iets nieuws. Over het algemeen worden alle MMORPG goed ontvangen maar er zijn maar bar weinig die blijven staan.

Is SWTOR in mijn ogen gefaald of waren de verwachtingen gewoon te hoog omdat we iets nieuws zochten. Dat is mijn angst met GW2 :(.

Wat een luxe problemen hebben wij toch op tweakers :+

[Reactie gewijzigd door Maduth op 17 september 2012 09:20]

En dat snap ik dus niet.

Alle uren die ik in WoW heb zitten, alle uuuuren raiden wordt elke nieuwe expansie teniet gedaan. Ik kwam met m'n level 80 paladin met hardmode gear uit raids de nieuwe expansie in. De eerste (!!) level 81 green die uit een mob dropte was beter dan mijn hardmode gear, met epic gems en enchantments. Best in Slot werd er ongenadig hard onderuit gehaald. Epic fail in mijn ogen hoor, had ik daar nou zo m'n best voor gedaan!?

Paar levels verder had ik het meeste vervangen, en omdat ik wat langzamer levelde dan anderen, stond ik op een gegeven moment naast een level 85 ... nieuwe speler. Vers 3 of 4 weken in het spel, full epic gear. Emblems. Grind grind grind, no social life, maar full epic gear. Wat betekenen nu die 100den uren die ik geraid hebt? Helemaal niets ... totaal geen gevoel meer dat je iets bereikt hebt, dat het loont. het is gewoon een groot grindfest geworden, met meer factions, nieuwe emblems, want ja, het moet wel toegankelijk blijven voor iedereen.

En dat is niet altijd zo geweest! Toen ik BC raidde kwam ik met veel van m'n epic gear in de hernieuwde Naxx. Dat geeft een gevoel dat je uren in BC niet voor niets waren geweest. Je was uber, dat had je verdient. Nu ben je niets, ongeacht je uren, elke noob rent je binnen een paar weken voorbij met z'n emblem gear. Raids puggen, tactics worden voorgekauwd, wat loot ninja'en. Ow wacht, al die tientallen spelers die ik zie rondrennen zijn geen NPC's? Chat? Wat is dat?

Ik had op een gegeven moment met m'n pala een punt bereikt dat mijn main stat strength minder gaf (door diminishing returns) dan Agility. Ik rolde dus op een gegeven moment op hunter gear. Door een paar items met veel agility te nemen wist ik dus te verbeteren, daar waar andere 4 items in een raid set pakte en ik 2 met 2 leather gear. Ja leather. Dat kan allemaal niet meer, was het te ingewikkeld of zo? Te leuk? Ja soms had je ruzie met een hunter omdat je z'n gear zogenaamd had geninja'd, grow up dude! This item is BiS for me! Ik kan er nu nog om lachen als ik er aan terug denk. Vervlogen tijden ... ;).

Wat Blizzard met WoW heeft gedaan slaat nergens meer op. Je hebt totaal geen vrijheid in gear en talents meer. Alles is zo dumbed down dat zelfs 1-cellige wezens het kunnen spelen want er is niets meer om over na te denken en alles is in handbereik.

En wat ik nou allemaal zo jammer aan dit soort reviews, het is niet het eerste artikel wat over GW2 wordt geplaatst op Tweakers, maar er staat niets nieuws in! Herkauwen van wat er al eerder is geplaatst.

Er is zat tijd geweest om van alles uit te zoeken over verschillende professions (geen classes!), wapens en talents. Er is zoveel keuze en er zijn (in tegenstelling tot WoW vandaag de dag) ook verkeerde keuzes te maken. Zoek en speurwerk loont weer en geven een gevoel dat je wat bereikt, dat het zin heeft.

Ik had het mooi gevonden als men wat in ging op gear stats, wapens en traits. Volgens mij is het namelijk zo (met bepaalde professions bijvoorbeeld) dat je met sommige wapens beter je focus kunt leggen op andere stats. Niet dat ik van Tweakers verwacht dat ze elke profession helemaal kunnen uitdiepen, maar er kan op z'n minst wat over gezegd worden, beetje uitleg en welke stat voor welke profession en wapen verder optimaal is kan je in het midden laten (we zijn hier geen theory crafters (EJ voor de ingewijden)).

En dan het downlevelen / sidekick systeem. Waarom wordt daar niets over gezegd. Van het weekend hadden we een guildrun in AC, ge-wel-dig dat je dat gewoon met level 80's kan doen en dat ze naar beneden geschaald wordt. Je hoeft helemaal niet op zoek naar mensen in je level gebied, en het is ook niet meer zo dat een hoger level alles one-shot. In Wow ging ik op een gegeven moment met m'n pala Naxx binnen. Ik haalde het dus gewoon tot de eerste boss, dat hield zelfs nog even uit maar (uiteraard) niet gered. We deden het op een gegeven moment met z'n vieren, gewoon gehaald :).

Van het weekend rende ik op een gegeven moment ergens rond, nieuw gebied en ik ren in een event. Geinig, beetje meehakken, ik lees vluchtig wat we moeten doen. Zonder dat ik het in de gaten had was ik zo in m'n nopjes met die groep gasten ... die mobs in de pan hakken dat ik op een gegeven moment denk joh, moet er niets iets gebeuren? Bleek dat het event bugged was en er geen einde aan kwam. Maar ondertussen was ik een half uur verder en ik had er een leveltje bijgetikt. Ik had dat laatste niet eens in de gaten, ik was zo focused op dat event en al die rondrennende mobs. Dit gevoel had ik voor het laatst in "The Battle for the Undercity", waarin je met de koning van Stormwind Undercity binnenstormd. Ge-wel-di-ge questlijn. Epic. Ow wacht ... sorry ... Blizzard vond het denk ik TE epic en ze hebben hem er uit gehaald. Sorry jongens.

Dat de world bossen. Als je dat meemaakt terwijl je ergens rond rent, dan krijg je toch kippevel? Het feit dat iedereen elkaar helpt, je wordt geressed als je downed bent en als je wat in chat vraagt wordt je meestal niet afgeblaft. De community is zoveel beter ...

[Reactie gewijzigd door InflatableMouse op 17 september 2012 09:55]

Als je epic gear te lang goed is tijdens het levelen, krijg je weer mensen die klagen dat het te makkelijk en snel is.
Want het moet tenslotte wel gebalanceerd blijven voor mensen die in de vorige expansion niet hun gear extreem ge-upgrade hebben.

Wel ben ik met je eens, dat het talentsysteem geen bal meer aan is.
Ja, klopt het moet ook weer niet te makkelijk zijn natuurlijk. Ik had dan ook niet full BC epic gear, tijdens levelen of normale instances kreeg je zo nu en dan nog steeds wel iets wat beter was, maar de verschillen waren een stuk kleiner en je kreeg tenminste niet het gevoel dat het allemaal voor niets was geweest. Mijn tank bracers bijvoorbeeld heb ik uit Naxx niet eens vervangen. Er was een bepaalde stat (dodge vs block als ik me niet vergis) die van de BC bracers veel beter was.

Aan de andere kant was het af en toe wel enorm lachen, als je zo'n groepje mobs ziet staan met een elite in het midden, om er dan in je eentje gewoon bot tussen te springen en ze allemaal afmaakt. Terwijl er een groepje spelers staat te overleggen hoe ze het gaan aanpakken :+
Ik kan me hier niet anders dan bij aansluiten alleen mijn character was een Shaman Dreanai ( Switched in TBC ) daarvoor Warrior tank gespeeld. Ook ik ben overgestapt op GW2 en samen met mij veel van mijn oude originele Vanilla WoW raiding group en wij zijn het er duidelijk over eens. Het plezier wat Vanilla WoW en TBC ons bracht zit er weer volledig in met GW2.

We hebben lol samen lekker dingen doen en nooit maar dan ook nooit bang te zijn dat je dingen instant kan zergen door het downscale system.

Bij mij is mijn WoW subscription al maanden geleden gestopt en heb er sinds GW2 geen enkele twijfel meer over of ik het " niet toch nog eens moet proberen om te kijken of Blizz het inmiddels wel snapt ".
Ligt er aan wat jouw HM gear was op lvl 80, was het HM 10man of 25man uit ICC ?
25Man HM gear is beter dan die eerste greens die je vind (gem stats mee gerekend).

ilvl 277 tegen over 272 / 278 (zijn de low lvl green items)

Je 25HM loot werd vervangen zodra je de eerste Dungeon in gaat (ilvl 308).
10 man HM icc (ilvl 264) was gewoon lager lvl, dat is veranderd nu er geen 10/25 man lockout zijn.

Cata > MoP is het zelfde, de eerste Greens vervangen niet meteen je HM loot.
De eerste Dungeon is nu het zelfde ilvl als nu DS HM loot en stats zijn gelijk (incl. Gems in je HM loot).

BiS items is alleen voor current tier en het help je om de volgende Tier sneller door te komen en er zit altijd een ruime tijd tussen om je Gear te showen en wat je behaald heb als gear het gene is waarom je speelt. Daarnaast het help je wel sneller met questen of dungeons te clearen in vergelijking met een spelen in niet BiS items.

Loot en Gear altijd al een lopend process van vervangen in de meeste MMO's. Je tijd en moeite in een raid is niet alleen om Loot, het is meer het verslaan van een baas op HM. Mij zelf boeit loot niet, maar een baas neerhalen en de lol van het spelen met elkaar en het ouwehoeren op Mumble (ts/vent) is voor mij de belangrijkste factor.

En je HM loot kan je weer gebruiken voor transmog als je het heb puur voor de show.

Over GW2 kan ik niets zeggen, ik zal het zelf niet spelen want van wat ik er van heb gelezen en gezien zal dit spel niets voor mij zijn. Ik zal de Raids missen en het full time healen, questen en proffesions zijn niets voor mij en ben ook geen AH speler.

Voor mij zit er gewoon geen meer waarde in om GW2 te spelen.

Ik hoop dat GW wel populair blijft, dit houd Blizzard scherp en zullen ze moeten blijven komen met goede updates. We gaan wel zien hoe ver GW2 het schopt, GW1 werd ook goed ontvangen en heeft een steady groep van spelers deze zullen ook GW2 blijven spelen
Het klopt niet helemaal. ilvl van gear is niet het gene wat effectief bepaalt of iets beter is of niet. Tussen een van die expansies zijn er dingen veranderd waardoor bepaalde stats niet meer hetzelfde effect gaven, zoals agility en attack power voor de pala. Strength was voor de pala altijd al main stat, maar diminishing returns maakte dat andere stats op een gegeven moment beter waren. Dat werd allemaal veranderd. Die secundary stats waren na de expansie compleet useless en bovendien kreeg je armor proficiency er bij, waardoor je geen leather meer mocht/kon dragen (kweenie of het echt niet meer kon of gewoon zinloos was). Daardoor moest ik ook gewoon 25-man hardmode loot vervangen.

Ik weet dat je gear altijd blijft vervangen, het gaat op de manier waarop. Dag 1 van de expansie is je gear waardeloos en kan je opnieuw beginnen. Dat was niet zo, van 70-80 heb ik grotendeels met m'n raid gear gedaan, meeste is in 80 instances vervangen maar Naxx raiden deed ik nog met een aantal BC epic items. Tank bracers heb ik volgens mij pas na Naxx vervangen. DAT geeft voldoening. BC raiden was niet nutteloos.

Item levels en instance requirements hebben het spel naar mijn idee kapot gemaakt. Laat mij toch lekker zelf bepalen hoe ik de instance wil doen, kiddy regeltjes want oh, stel dat je gear niet goed genoeg is zeg .. wat een onzin. Als ik in m'n onderbroek wil raiden dan moet ik dat toch lekker zelf weten?
Ja, maar dan heb je juist weer mensen die roepen om Nerfs omdat ze in hun onderbroek die baas niet kunnen killen. ilvl restrictie is er niet als jij met een eigen groep de dungeon in gaat maar alleen as jij de LFG tool gebruikt.

De reden waarom gear sneller wordt vervangen dan het was ten tijden van BC > WotLK is dat je 5 lvl's minder hoeft te gaan. Als het 10 lvls waren geweest dan denk ik dat onze ICC gear langer mee ging en met minder lvl's te gaan en om wel de progressie te merken heeft blizzard de scaling verandered en zijn de items flink in stats omhoog gegaan.

ilvl van gear klopt wat jij zegt, maar als je een DS HM piece van ilvl 410 naast een dungeon ilvl 410 legt uit MoP dan zijn het de Gems in je HM piece die de stats op het zelfde niveau brengt. Dat is nu iig beter geregeld dan het was met WotLK > Cata, maar neemt inderdaad niet weg dat je in 1 dag (ligt aan de hoeveel tijd je kan spelen natuurlijk) je epic gear volledig heb vervangen.

Maar ja, zoals ik aan gaf ligt voor mij in Gear niet de voldoening wat wel het geval voor jouw is.

Er is een hoop veranderd sinds BC, en daar zal niet iedereen blij mee geweest zijn.
Maar het is ook lastig om aan de eisen van zoveel miljoen aan spelers te voldoen
Ik vind dat ze met MoP de goede kant op gaan, cataclysm (voor mij persoonlijk) vond ik zelf ook tegen vallen, komt ook weer dat ik geen quester bent en daar waren de meeste wijzigingen.
Die conclusie hebben veel niet WoW fans al lang gemaakt hoor.
Dit is een game gemaakt voor iedereen. Toegankelijk voor iedereen en liefst niet te frustrerend zodat de kindjes niet gaan lopen als ze eens doodgaan maar hun abonnement verlengen.
Dit vond ik er enorm jammer aan.

WoW en tibia speler :-)
Waarvan tibia domme graphics heeft, maar een cooler concept imo.
Not for noobs :-)
Mijn eerste mmo was lineage 1 in 2001 vond WoW echt een enorme carebear game.

Geen open wereld, geen pvp overal, geen enorme loss on death, geen items droppen en zelfs allerlij add ons die je alles voorkauwen.

[Reactie gewijzigd door Mirved op 17 september 2012 13:36]

Paar levels verder had ik het meeste vervangen, en omdat ik wat langzamer levelde dan anderen, stond ik op een gegeven moment naast een level 85 ... nieuwe speler. Vers 3 of 4 weken in het spel, full epic gear. Emblems. Grind grind grind, no social life, maar full epic gear. Wat betekenen nu die 100den uren die ik geraid hebt? Helemaal niets ... totaal geen gevoel meer dat je iets bereikt hebt, dat het loont. het is gewoon een groot grindfest geworden, met meer factions, nieuwe emblems, want ja, het moet wel toegankelijk blijven voor iedereen.
Exact het punt waardoor ik WOW heb achtergelaten, zonde zonde en nog eens zonde.
En dat is niet altijd zo geweest! Toen ik BC raidde kwam ik met veel van m'n epic gear in de hernieuwde Naxx. Dat geeft een gevoel dat je uren in BC niet voor niets waren geweest. Je was uber, dat had je verdient. Nu ben je niets, ongeacht je uren, elke noob rent je binnen een paar weken voorbij met z'n emblem gear. Raids puggen, tactics worden voorgekauwd, wat loot ninja'en. Ow wacht, al die tientallen spelers die ik zie rondrennen zijn geen NPC's? Chat? Wat is dat?
Verschillend per expansion kan ik me nog iets bij voorstellen. Ik had een groter probleem met de introductie van Ulduar, ToTC en Icecrown Citadel. Met name Ulduar was een erg goede raid...

Echter elke keer werden de heroic drops weer verandert waardoor het er op neer kwam dat je met raid verzamelde gear al dan niet beter ook in heroics dropte. Je kon dus elke keer weer diezelfde heroics kon gaan doen voor een emblem grind. Daarnaast kreeg iedereen die die een paar "simpele" heroics deed betere gear of gelijke gear (ToTC heroic had betere gear dan ulduar 25).

Cataclysm sloeg wat dat betreft overigens alles doordat je steeds de shadow dungeons moest grinden (3 dungeons met 3 bazen). Dit staat in schril contrast met rift waarbij je per heroic 5-8 bazen hebt en daarnaast ook nog een veel groter aanbod van (unieke) dungeons aantreft.

Wat dat betreft doet rift het ook in raids beter... Tier 1 heroics, Tier 2 heroics, Tier 1 raids en Tier 2 raids. Elke "laag" heeft een eigen hit cap en je zult dus door elke laag heen moeten. Maar je doet geen enkele laag opnieuw. Je hoeft dus niet steeds content te grinden. Binnen de lagen zitten ook verschillen in hoe moeilijk de content is. Zo kennen de tier 1 raids 2 10 speler raids en twee 20 speler raids. Hierbij zijn er 2 gericht op beginners en de andere 2 duidelijk een vervolg.

Ciderhelm filmpjes :P :
tier 1 raid http://www.youtube.com/wa...ailpage&v=mnW0Y-iMzkM
tier 2 makkelijkste heroic: http://www.youtube.com/wa...ailpage&v=c9WMMv_OFkc

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 17 september 2012 16:35]

Soms vraag ik me af of niet alle nieuwe games met open armen worden ontvangen omdat men drastisch op zoek is naar iets nieuws. Ik zeg niet dat GW2 dus niet goed is, maar zoals je me eigen verhaal boven ziet, ben ik ook op zoek naar iets nieuws. Over het algemeen worden alle MMORPG goed ontvangen maar er zijn maar bar weinig die blijven staan.
Dat komt vooral omdat World of Warcraft geen goede MMORPG meer is. Populair, ja, maar het is haast geen MMO meer te noemen, simpelweg omdat er niet veel van de wereld overblijft. Blizzard heeft de community helemaal gesegregeerd met crossrealm features.

Developers blijven nog te veel aan de World of Warcraft formule hangen, zelfs Guild Wars 2. Valt het niemand op dat we vroeger nog player housing hadden in MMOs maar dat nu totaal verdwenen is? In een moderne MMORPG verwacht ik toch uitgebreidere features en minder instancing. Waarom kunnen spelers niet zelf huizen of wegen bouwen? Laat ze een boom omhakken, laat ze zelf winkels opzetten. Waarom lopen alle NPCs dag en nacht cirkeltjes van 2m², wachtend totdat er iemand voorbij komt met een quest om ze te verslaan. En wat veranderd er dan? Niks. Nu is dynamic questing wel leuk maar het verandert weinig. Bovendien kun je ze niet echt quests noemen, het zijn meer simpele taken. De vijanden blijven respawnen en dat is het. MMOs hebben nog een lange weg te gaan. Het is jammer dat EVE zo ontoegankelijk is want dat is een spel die wel meer macht aan de spelers geeft, en spelers zijn tenslotte het belangrijkste in een MMO.
ik heb het niet beter kunnen vertellen, maar moet je je eens voorstellen wat voor werk zo iets gaat kosten, want alles wat er gebeurt en kan gebeuren moet bedacht worden, en dat is juist het moeilijke. ik vind het goed wat ze met de "dynamic events" hebben gedaan maar toch krijg je naar loop van tijd (ik ben inmiddels al lv80) dat je voor je gear hard moet grinden, en het word op en duur eentonig, verdedig <persoon> en help haar omnomberry's zoeken, verdedig de centaur camp, versla champion fluffy... en dat terwijl Anet daar zelf zo tegen was.
Ik denk dat je het verkeerd formuleert. Je moet helemaal niks grinden. Als je de exotic karma set perse wilt hebben, kun je ervoor kiezen te grinden om het volledig aan te schaffen, maar het hoeft niet, omdat je het niet nodig hebt.

Ik werd 80 en had bijna 90k karma opgespaard, zonder te grinden. Ik ga er ook niet aan beginnen. Ik speel de game en heb erg veel plezier, als ik op een gegeven moment voldoende karma heb, overweeg ik de set te kopen, puur voor het uiterlijk.

Bovendien heb ik een prachtig exotic setje gemaakt met armorsmithing. Ook zonder enige mat te grinden.

In wow, bijvoorbeeld, moet je grinden om content te zien. Je hebt geen keuze, zonder goede gear kun je bepaalde plekken simpelweg niet benaderen: ilvl genzen etc... In GW2 is alle content te allen tijde benaderbaar. Voor de mensen die vast zitten in Skinner's box en denken dat ze grinden leuk vinden, kan dat uiteraard ook.

[Reactie gewijzigd door marano op 17 september 2012 14:10]

Een MMO kan best goed zijn, maar een relatief korte levensverwachting hebben, dat kan komen doordat de opzet van de MMO al in den beginnen 'flawed' is of door dat de developer/uitgever niet voldoende content uitbrengt (issue bij bv. SWTOR) of een hele andere kant op gaat na release.

Ik heb bv. best lang EVE Online gespeeld, maar de richting die de developer opging qua ontwikkeling (laagdrempelig voor meer spelers) en de beloftes die niet op tijd werden gehaald of slechts voor 5% was voor mij een reden voor een extended burnout.

Dat soort glazen bol kijken is erg moeilijk en verijst een zeer ervaren speler/reviewer. No offense naar de Tweakers.net crew, maar gaming reviews is niet de core business van Tweakers.net, waardoor ik geen hoog kwaliteit niveau game reviews verwacht op deze site. Mensen zoals TotalBiscuit willen wel eens daar wat dieper op in gaan, maar die doen de hele dag niets anders dan bezig zijn met games.
Elke MMO is de eerste maand prachtig en mooi en alles is cool. Totdat je de onderliggende mechanics een beetje door hebt en dan is het weer meer van het zelfde. Ik ga hem zeker nog wel proberen, maar ik ben bang dat het weer de zoveelste MMO is die leuk lijkt maar toch weer niet.

Alleen heb ik nu niet de kans om net weer voor een extra maand of 2 te gaan en dan er achter te komen dat het toch niets is. We shall see.
Heb jaren Wow gespeeld, nu na lang twijfelen guild wars 2 gestart.
Had in het begin m'n twijfels, soms beetje frustraties om sommige zaken in het spel.
Maar dit had eerder te maken met gewoontes van wow die ik meenam. Ik speel niet hardcore meer, dus level ik trager, maar nu ik al een aantal uur gespeeld heb, moet ik wel zeggen dat ik het leuker vind dan Wow. Het enige wat ik een beetje spijtig vind is dat er geen echte 2 strijd is zoals alliance-horde.
Voor de rest ben ik akkoord met de review. Je koopt het spel en je speelt het wanneer het je uitkomt. Toch beter dan elke maand 10¤ te betalen.

Edit: inderdaad jammer voor al de chars en friends op wow, maar that's life, eens zal wow toch eindigen.

[Reactie gewijzigd door Korntrae op 17 september 2012 09:02]

Recent WoW na 11 maanden weer eens opgestart met de 7 day free pass.

Eerste indruk:
* Characters zijn lelijk en hoekig.
* Alle addons zijn "weer" stuk.
* Server is verlaten, echt bar weinig mensen.
* Onduidelijk wat je nu nog kan doen.
* Talents en glyphs zijn "weer" helemaal anders.
* Account wide mounts & achievements is 10 seconden grappig, maar daarnaast geen meerwaarde.
* Friends list is practisch leeg, guild verplaatst naar andere server. Niks onverwacht dus.

Dat maakt het allemaal niet veel makkelijker om er weer in te duiken,. ik denk dat ik dan toch liever GW2 pak en gewoon fijn van scratch een nieuw spel ga verkennen.
WoW is voor mij dood,. MoP maakt daar geen verandering in.
Als WoW een real money auction house had net als D3, had ik nu al mn gear er op gezet.


Wat ik nog wel mis in dit artikel is een link naar de GW2 site:
https://www.guildwars2.com/en/

[Reactie gewijzigd door bbr op 17 september 2012 09:13]

-Graphics zijn wat gedateerd, maar toch flink geupgrade sinds 7 jaar geleden. Daarnaast zijn ze bezig met nieuwe modellen voor de classic races.
-Addons zijn optioneel, en niet Blizzard hun verantwoordelijkheid. Zij verbeteren dingen, en addon authors moeten dit doorvoeren, wat over het algemeen snel gaat, en snel te updaten is met software.
-Volgens mij zijn verlaten servers onzin, Blizzard monitored dit constant, en staat free transfers toe waar nodig. Wellicht kreeg je deze indruk om je vrienden (momenteel) niet spelen.
-Dit is inderdaad de grootste verandering aan talents sinds ooit, waar ik me ook niet in kan vinden. Glyphs hebben een relatief kleine verandering gehad, wat 2 minuten kost om aan te wennen.
-Account wide *, kan je Blizzard daar echt iets kwalijk op nemen? Is gewoon leuk en handig. Ikzelf vind het fantastisch om alle "oude" mounts van me voormalig main te kunnen gebruiken.

Ikzelf speel GW2, heb max level gehaald, en er is bar weinig te doen. Natuurlijk is dit subjectief, en ik zal nog wel even blijven spelen, maar ik vermoed dat PvE-ers dit niet lang volhouden.
Sinds Lich King houdt blizzard zelfs rekening met addons voor wat betreft de moeilijkheidsgraad van instances. Zo veel mensen raiden met addons die ze waarschuwen, tactics voorkauwen, dont stand in the fire, blinkende borders etc etc. Je hoeft niet meer zelf na te denken en de tactics werden snel te simpel. Bijna elke serieuze raiding guild verplicht zelfs het gebruik van bepaalde addons. Het is eigenlijk gewoon best triest, want in mijn eigen raiding guild hadden we een tank die weigerde addons te gebruiken, die gast was serieus goed en een van de beste tanks waar ik mee heb gespeeld. Qua gear en mechanics van stats wist tie niet zo veel, dat vroeg tie vaak aan mij maar qua spelen was die gast echt top. Zonder addons. Respect _/-\o_

In een of andere blog heeft een developer dit ook toegegeven dat Bliz met de tactics van raids rekening houdt met wat addons toevoegen. Kwam er op neer dat ze eigenlijk geen keuze hadden en hij trok het persoonlijk ook in twijfel of het toestaan van addons wel zo'n goed idee was geweest, achter af.
Lege servers zijn wel degelijk een probleem.

De server waar ik op speelde is namelijk gewoon leeg. De guild waar ik inzat was de enige actieve horde guild. Het werd helemaal zielig als je de spelerslijst bekeek: Op drukke momenten waren er 20 horde spelers op heel de server, waarvan het grootste deel van mijn guild.

Alles is verlaten, prijzen op het AH zijn immens hoog, je moet alles zelf farmen. (Het AH dat gedeeld is tussen Horde en Alliance was zelfs volledig leeg. Je kreeg 0 resultaten bij gelijk welke filter..)

Er is helemaal geen sprake van free transfers waar nodig. Blizzard doet dat enkel als er een server te vol zit (= wachtrijen), en dan van de volle server richting een lege server. Omdat er nu op geen enkele server nog wachtrijen zijn gebeurt dit niet meer. De lege servers hebben pech. De enige oplossing is opnieuw beginnen op een vollere server, of betalen om je character te verhuizen.

Dus als jij op een server speelt waar het nog druk is: Consider yourself lucky, maar ga niet lopen rondvertellen dat Blizzard het voor iedereen oplost, want ze doen er helemaal niets aan.

[Reactie gewijzigd door Sorcix op 17 september 2012 14:16]

Ik heb veel moeite dit te geloven. Helaas speel je niet meer, toch? Anders had ik graag een screenshot van een /who gezien.

Edit: welke server was het? Dan laat ik jou wel een /who zien.

[Reactie gewijzigd door XanaduXL op 17 september 2012 14:21]

Recent WoW na 11 maanden weer eens opgestart met de 7 day free pass.

Eerste indruk:

* Characters zijn lelijk en hoekig.
(blijft een oude engine, nieuwe models komen er aan mar zal nooit zo mooi zijn als GW als Graphics je motivatie is om iets te spelen)
* Alle addons zijn "weer" stuk.
(tja nieuwe expansion waar nu de Pre-Patch live is, updaten of vervanger zoeken)
* Server is verlaten, echt bar weinig mensen.
(mijn Realm is nog alive and kicking (RP-PvP) dus dit is persoonlijk)
* Onduidelijk wat je nu nog kan doen.
(eens, maar das nog maar 1 week)
* Talents en glyphs zijn "weer" helemaal anders.
(nieuwe expansion, men moet blijven komen met nieuwe dingen elk expansion iig ondanks de "maar" 6 talents heb ik meer keuze dan met het oude systeem)
* Account wide mounts & achievements is 10 seconden grappig, maar daarnaast geen meerwaarde.
(voor mij het zelfde, alleen is dit weer persoonlijk. Voor de achievement hunters is dit leuk, zij kunnen nu gewoon eens een alt pakken voor wat afwisseling)
* Friends list is practisch leeg, guild verplaatst naar andere server. Niks onverwacht dus.
(persoonlijk, geen last van)
Dat maakt het allemaal niet veel makkelijker om er weer in te duiken,. ik denk dat ik dan toch liever GW2 pak en gewoon fijn van scratch een nieuw spel ga verkennen.
WoW is voor mij dood,. MoP maakt daar geen verandering in.
Als WoW een real money auction house had net als D3, had ik nu al mn gear er op gezet.


Wat ik nog wel mis in dit artikel is een link naar de GW2 site:
https://www.guildwars2.com/en/
Jij vind het vreemd dat alle talents/glyphs en spelers en Addons niet het zelfde blijven na 11 maanden niet gespeeld te hebben en zo vlak voor een expansion wanneer er de pre-expansion patch live is.

Dat WoW niet meer jouw spel is mag duidelijk zijn, maar na 11maanden niet gespeeld te hebben kan je er van uitgaan dat er idd dingen zijn veranderd. Meeste punten zijn persoonlijk (realm/f-list/achievements) dat heeft niet met WoW zelf te maken. Andere punten zijn gewoon ontwikkeling van het spel (Talents/Glyps/Addons).

Jij bent 11 maanden geleden gestopt, hoogst waarschijnlijk al om de reden dat WoW jou niets meer te bieden heeft want anders stop je niet. Als je dan na zo'n lange tijd weer inlogt dan zul je idd verandering zien.

[Reactie gewijzigd door Derr_Hans op 17 september 2012 11:07]

Je koopt het spel en je speelt het wanneer het je uitkomt. Toch beter dan elke maand 10¤ te betalen.
Het is juist het subscriptie model dat zorgt dat World of Warcraft altijd blijft geupdate met nieuwe content en features, met name omdat er veel nadruk of PvE ligt en het endgame aspect altijd vraagt om nieuwe raids om spelers gaande te houden.

De prijs van 60,- van Guild Wars 2 is meestal weggelegd voor AAA-titels met een stevige singleplayer, het is niet gewoonlijk om een MMO voor dit bedrag te verkopen. Maar daar ligt ook de crux in het verschil tussen traditionele MMOs en Guild Wars 2. Speler behoud is niet belangrijk omdat ze met de hoge aankoopprijs al genoeg inkomsten maken en omdat het spel geen grote nadruk op endgame heeft. Dat heeft zijn nadelen want er ligt minder druk op devs om patches uit te brengen, en als ze dan nieuwe content maken is het wel in de vorm van DLC waarvoor je weer mag betalen. Daarnaast is er nog een cash shop wat ik persoonlijk liever niet zie in MMOs. Eigenlijk maakt het dus niet veel uit als de helft van de spelers volgende maand al vertrekken wat het success van GW2 moeilijk te vergelijken maakt met andere MMOs.

Wat ik wel denk is dat we toch een daling in server populatie gaan zien de komende weken. Veel spelers verwachten om MMOs voor maanden achter elkaar te blijven spelen maar dat zie ik niet gebeuren met Guild Wars 2. Als je eenmaal klaar bent met questen is er vrij weinig te doen. PvP moet voor het meeste vermaak zorgen maar eerlijk gezegd vind ik dat aspect juist niet al te sterk voor een spel dat volledig om PvP draait. Na een maand of twee heeft iedereen de wereld wel gezien en verdwijnt de glans een beetje. Dan is het belangrijk om spelers geïntereseerd te houden met progressie of een doel, maar Guild Wars biedt weinig in dit gebied.

Het spel is beter te vergelijken met Battlefield 3 dan met World of Warcraft. Battlefield start je ook gewoon op als je zin hebt om te spelen, je kan levels halen en je uitrusting modificeren. Er is ook een cash shop in Battlefield 3 in de vorm van Kit Shortcuts en er is DLC tegen een prijs. Ik denk dat het voor casual MMO spelers een grote plus is om niet verbonden te zijn aan maandelijke kosten en om niet elke avond vier uur te moeten raiden om relevant te blijven in het spel.
Je zit er wat mij betreft toch aardig naast...
Content development staat in WoW op een laag pitje sinds ergens mid-WotLK, er zaten zelfs 10 maanden tussen 5.0 en 4.3. Terwijl de subscription prijs onveranderd is.
De hoge aankoopprijs staat in verhouding tot de ontwikkelkosten van een MMO wat vaak al een factor 10 kan zijn met een reguliere AAA-titel. Er zijn bijna dagelijks updates voor de GW2 client en ik verwacht ook niet dat Arenanet achterover gaat leunen wat het uitbrengen van nieuwe content betreft. Wat betreft het betalen voor DLC dat lijkt me een gegronde keuze van Arenanet, aangezien je totaal waarschijnlijk nog goedkoper uit bent als je het vergelijkt met een pay-to-play model. En sowieso mensen moeten ook MoP aanschaffen voor een prijs van 30 euro. De ingame shop verkoopt alleen cosmetische items, dus ik zie het probleem niet zo. In WoW betalen mensen ook tientallen euro's aan mounts en pets.
De vergelijking met BF3 slaat al helemaal nergens op.

[Reactie gewijzigd door Slashlick op 17 september 2012 10:17]

Content development staat in WoW op een laag pitje sinds ergens mid-WotLK, er zaten zelfs 10 maanden tussen 5.0 en 4.3.
Eigenlijk is World of Warcraft ook geen goed voorbeeld meer omdat ze inderdaad met de laatste expansions weinig nieuwe content hebben uitgebracht, hoewel de complete overhaul van 1-60 quest gebieden wel noemenswaardig is.

Dat was in pre-TBC en TBC wel anders. Ik kan de prijs van 14,- / maand voor World of Warcraft ook niet meer goed praten want het is het tegenwoordig niet meer waard. Maar het subscription model vond ik in die tijd wel eerlijk.
In WoW betalen mensen ook tientallen euro's aan mounts en pets.
Dat vind ik dan ook geen goede ontwikkeling.

Het is waar dat spelers ook gewoon 30 euro betalen voor MoP, maar dan krijg je ook een flink wat content. Ik vrees eerder dat Arena Net juist geen nieuwe content uit gaat brengen omdat ze het ook gewoon in de vorm van DLC kunnen aanbieden, dat is juist wat er gebeurde met Battlefield. In Bad Company 2 kregen we nog gratis maps (naast de Vietnam DLC), maar in Battlefield 3 mogen spelers weer 50 euro betalen voor DLC en is niks meer gratis. Met de vele actieve spelers kan Arena Net nu goed winst maken. Ik denk dat er wel druk is om snel nieuwe content uit te brengen omdat er vanzelfsprekend spelers (en dus klanten) weg lopen als het spel ze niet meer interesseerd. Desondanks is speler behoud niet de grootste zorg omdat er geen maandelijke kosten aan hangen en ze dus niet direct winst mislopen.
daarnaast is het in gw2 gewoon mogelijk om ingame gold om te wisselen voor gems en daarmee in de cash shop te shoppen. Als je dus genoeg gold weet te farmen kun je dus gewoon cash shop spullen kopen zonder er maar een euro aan uit te geven!

Andersom kan het ook je kunt gems ook weer ruilen voor gold. Voordat iedereeen hierover gaat zeuren, maar naar mijn mening is dit een goede balans. Als je namelijk tijd zat hebt kun je rustig alles farmen in game. Als je echter een baan hebt (en dus wat meer te besteden) maar minder tijd, kun je als je dat wilt compenseren door wat euro's er aan te besteden.

Gw2 heeft dit wel slim aan gepakt, want je kunt sommige elite gear alleen maar kopen met Karma, wat je weer alleen maar kunt krijgen door te spelen (er is geen mogelijkheid om gold of gems te traden voor karma)

kortom naar mijn idee een van de betere uitvoeringen van een cash shop die ik heb gezien
GW2 heeft hands down de beste trading en cash shop die ik ooit heb gezien.

De cash shop biedt geinige extra's en cosmetische spullen, dus doen helemaal niets aan de gameplay of kracht van spelers. Pay to win bestaat hier niet. Bovendien is het trading systeem zowel voor items (Trading Post) als voor gold/gem wisselen heel goed bedacht, een simpele serverwide handelsplaats waar vraag en aanbod tegen elkaar worden afgezet, dus niet zelf het wiel uitvinden voor elk item dat je wil verkopen, maar gewoon kijken naar alle biedingen en zelf je prijs bepalen in de markt. Het werkt echt heerlijk en houdt de game economy bijzonder stabiel.
SWTOR kostte hetzelfde, en dan betaalde je daarnaast ook nog eens maandelijks.
Het is juist het subscriptie model dat zorgt dat World of Warcraft altijd blijft geupdate met nieuwe content en features, met name omdat er veel nadruk of PvE ligt en het endgame aspect altijd vraagt om nieuwe raids om spelers gaande te houden.

De prijs van 60,- van Guild Wars 2 is meestal weggelegd voor AAA-titels met een stevige singleplayer, het is niet gewoonlijk om een MMO voor dit bedrag te verkopen.
Sorry je zit er op elk vlak volledig naast.

Je betaalt het een of het ander. Bij World of Warcraft betaal je BEIDE. Voorbeeld: Eve Online betaal je de eerste key waarbij je 14 of 30 dagen game time krijgt. Daarna is elke upgrade gratis en betaal je alleen game time.

Guild Wars 2 heeft ingame aankopen. Extra character slots, mobile bankers, bank slots, bag slots. Vanity items. het is al lang en breed bewezen dat ingame aankopen over het algemeen meer in het laadje brengen dan een maandelijkse subscriptie. ArenaNet is dus wel degelijk verzekerd van inkomsten op de lange termijn door het ingame aankoop systeem. Expansies/updates kunnen dus "kosteloos" aangeboden worden.

In Guild Wars 2 is PvE ook prominent aanwezig. Wezenlijk verschil met traditionele MMO's is het level schaling systeem. Je wordt automatisch geschaald naar het gebied waar je je in bevind. Je bent dan min of meer even sterk als de rest. Dit zorgt er voor dat lagere content interessant blijft, de quests en events die je daar nog niet hebt gedaan ook later alsnog kan doen. Je kan ook met je guildies en vrienden lagere level instances doen zonder alles te one-shotten. De lagere content in WoW in nergens meer goed voor. Als je 4 of 5 levels hoger bent is het al niet leuk meer. Die quests doe je dan ook echt nooit meer, tenzij je voor de achievments gaat maar dan is de uitdaging er wel vanaf. De enige die low level instances doen zijn die low levels. Enige wat er overblijft op max level is end game of achievement whoring.

Bovendien kost guild wars 2 geen 60 euro. Het staat er momenteel voor 41.
Ben er niet mee eens dat wow eindigt.
Ik speel al vanaf vanilla, spel heeft wat en die zal er altijd blijven.
Zoals bij vele mensen voorkomt, je speelt tot het erg saai wordt, in dat geval stop je voor 5 maanden - 1 jaar en dan kom je weer terug spelen.

Ik ben pas begonnen met GW2 en ik moet zeggen dat het me erg goed bevalt. _/-\o_
Eindelijk een frisse nieuwe spel!
Een goede concurrent(eindelijk), itt Conan(bugs zware game weinig content bij begin), AION(grind grind grind....problem?), RIFT(kopie van WoW(geen frisse game als GW2))
en zo zijn er veel meer(Lotro en SWTOR leiden van Films die heel andere sfeer creëren)

Ik ben van mening dat de keuzes van GW2 zekers in nieuwe MMOG van blizzard(code naam TITAN) terecht zal komen.
spel is al op 2 miljoen gegaan, in mijn kring gaan 7 personen de spel spelen waarvan 4 het al hebben/spelen

Voor de mensen die klagen over de bugs etc, de spel heeft imo erg goede launch gehad, ookal heb ik moeten watchen tot het weer beschikbaar was.
Grafisch schitterend en schitterende graphics, typo of extra benadrukking?
Ik ga GW2 zeker aanschaffen ben zelf al een poosje van WoW afgestapt.verder een nette review ik zou iedereen die twijfelt de let's play's van Bleuxephos aanraden. Geen technisch gepraat, gewoon een paar gasten die lol hebben dus het kijkt lekker weg en je kan je eigen oordeel vellen. Levelen naar 80 en minder PvP is voor mij echt een verademing, in GW1 was inderdaad erg PvP gericht en iedereen zal zich herinneren dat als de namen van je tegenstanders in Chinese tekens waren de witte vlag omhoog kon. De PvE omgeving en tegenstanders zien er geweldig uit en het actieve vechtsysteem spreekt mij ook erg aan, in WoW was mijn enige zorg of ik de goede richting keek en op tijd op de juiste toets drukte daardoor kreeg ik vaak weinig mee van de graphics.
GW2 pakt het slim aan net als WoW dat je geen high of zelfs mid end systeem nodig hebt om het spel te spelen. Zo kan je een grote groep gamers aanspreken en zorg je voor een levendige MMO wereld waar het in andere MMO's zoals SWTOR aan scheelt.
Jammer genoeg pak ik nu niet de fist post maar goed een reactie afraffelen daarvoor is niet mijn ding.

[Reactie gewijzigd door Kzargid op 17 september 2012 09:09]

Ik vind het een prachtig spel.

Voordelen voor mij:
- Meer te doen dan gear verzamelen.
- WvWvW goed uitgewerkt (strijd tussen servers)
- Levelen niet saai en altijd anders op alts (Dynamic Events die nieuw zijn)
- Combat in begin vreemd maar uiteindelijk zeer uitdagend.
- Geen maandelijkse kosten

En vooral dat laatste maakt het voor een oudere gamer interessanter om te blijven spelen. Je hoeft geen uren bezig te zijn met GW2 om iets te bereiken. Het draait om fun en niet om "werken" zoals bij vele andere mmorpgs.

Ik blijf het nog even spelen. (en goede is dat ik andere games ook kan spelen tussendoor.)
Heb Guild Wars 2 sinds release gespeeld en kan niets anders zeggen dat het een topgame is. :) Heb hiervoor een jaar of 2-3 WoW gespeeld (nu 2 jaar gestopt, vlak na Cataclysm uit kwam) en Guild Wars 2 voelt erg verfrissend na dat spel.

Het enige is dat ik me niet meteen thuis voelde in GW2. Het gevoel dat ik had met WoW toen ik voor het eerst begon (de overdonderende grote spelwereld, de enorme community en mij helemaal kunnen inleven in het spel), had ik niet echt met GW2 waardoor het een tijdje duurde voor ik er mee doorging. Dat kwam misschien ook omdat WoW mijn allereerste MMORPG ervaring was.

Desalniettemin, geweldige MMOG! Helaas geen speciale RP servers voor als je daarvan houdt maar dat maakt niet zo veel uit. :) Dat je geen maandelijkse kosten hebt is natuurlijk mooi meegenomen.
Er zijn wel speciale RP servers, Piken Square bijvoorbeeld is er één van. Alle nederlanders, en de tweakers zitten op Far Shiverpeaks btw.
Er zijn geen RP servers, er zijn gewoon servers voor specifieke regiones. That's it.

Ik zit trouwens niet op Far Shiverpeaks, dus niet allemaal. Tevens zitten vrijwel al mijn maten ook op Gunnars Hold. Dus niet iedereen zit op Far Shiverpeaks omdat die server gewoon te vol zit ;-)
Ik mis in deze recensie de World verses World PvP. Dit bevind zich in een groot gebied waar kastelen, torens en opslagkampen te veroveren zijn. Een WvW instance duurt (zoals het er nu voorstaat) een week en 3 servers strijden er om zoveel mogelijk over te nemen.

Hoe meer een server heeft overgenomen, hoe meer punten ze krijgen en hoe meer punten een server heeft hoe meer bonussen de spelers krijgen op deze server.
Deze bonussen bestaan bijvoorbeeld uit een bepaald percentage extra crafting experience of defence tegen monsters.

WvW heeft me tot nu toe erg kunnen vermaken, het is veelzijdig en belonend.
Ik heb de eerste week met veel plezier GW2 gespeeld, maar het probleem vond ik dat:

- Je character ontwikkelt zicht niet zoveel (skills op wapens zijn redelijk beperkt en je unlocked ze redelijk vroeg)
- Geen strategie in gevechten
- Hoewel het vechten dynamisch is (het maakt uit waar je staat bijvoorbeeld) is dit slechter uitgewerkt dan bij Tera, zo kan het zijn dat je alsnog geraakt wordt, al sta je achter een mob.

Voordelen vond ik dan dat je echt gemotiveerd wordt om zones te ontdekken en dat je ook naar lower level zones kunt gaan om te questen zonder het idee te krijgen dat je je tijd aan het verdoen bent. Spel ziet er ook goed uit.

Verder ben ik niet zo'n PVP'er dus kan ik dat niet op waarde schatten.
Geen strategie in gevechten? In welke gevechten? Gewoon een mob in de wereld? Dodge? Kite? Aim? En dan durf je Tera te noemen, ja combat is anders, maar voor de rest is het toch een absoluut toppunt van een rukspel? Kom op zeg ...

Heb je al instances gedaan? Ascalonian Catacombs? Zeker wel strategie hoor en je moet echt wel opletten. Het viel me eerlijk gezegd vies tegen hoe moeilijk het nog was.
Doe maar rustig hoor. Ik durf inderdaad Tera te noemen, met het oog op niet geraakt kunnen worden als je niet bij de mob in de buurt bent. Tera doet dat echt wel beter. Verder doet Tera weinig goed, behalve als je 'high res cleavage' belagrijk vindt.

De absolute chaos in events sprak me niet aan, misschien is dat tot nu toe wel mijn grootste probleem met het spel. Ik kan me moeilijk voorstellen dat dat beter wordt, maar ik heb inderdaad nog geen instances gespeeld. Ga ik nog wel een keer doen hoor, ben zeker wel benieuwd.
instances zijn voor mij juist 1 van de redenen om nog altijd vraagtekens bij gw2 te zetten. ze zijn niet strategisch maar gewoon slecht ontworpen. het lijkt er eerder op dat anet de instances zo ruk gemaakt heeft dat de gemiddelde speler instances links laat liggen. AC story mode heb ik nog altijd niet afgemaakt omdat ik er geen zin meer in kan krijgen. met guild run 1 uur in de instance zitten. 25 silver repair kosten en eigenlijk niks zinnigs erbij. ga je story mode van CM doen is het ineens kinderspel. tot je explore mode doe en krijg je weer dat bah gevoel. je pull 1 groep van 3 man en je krijg 15 man op je. er zit geen logica in de instances en het combat system van de npc's in de dungeon.
sorry hoor maar ac story mode is echt wel makkelijk. Ik denk dat je wat moet wennen aan deze dungeons want als je gewoon weet wat je moet doen ga je echt niet zo vaak dood.

En voor explorer mode moet je echt een goede groep voor nodig hebben. Anders kom je niet ver, maar zodra je weet wanneer je moet dodgen zijn veel bazen ook niet meer zo moeilijk.
Story mode van een instance is idd heel veel makkelijker in vergelijking tot Explore mode.
Wat betreft het pullen... dan doe je toch iets fout? Als thief lukt het me (vaak, niet altijd) wel om 1 npc bij een groep vandaan te trekken... (scorpion wire skill)
Daarnaast is het heel duidelijk dat als je instances in gaat je andere skills zou moeten gebruiken dan dat je solo buiten de instances gebruikt.. Dat is meteen een van de krachten van GW2, je kan practisch voor iedere gevecht een andere skillset uitzoeken, en als je hele party dat doet dan zijn dingen heel veel makkelijker ineens.
(Instance waar heel veel poison gedaan wordt, iedereen skills voor condition removal slotten en het is ineens een stuk makkelijker)
Ook wel interessant is het concept alive/down/dead met de mogelijkheid andere spelers te reviven.

Crafting is een leuke puzzel van hoe je met zo weinig mogelijk zilver zo hard mogelijk omhoog kan gaan... Je moet echt geod de markt bijhouden.

Auction house is ook geweldig, net als de real live optie markt. Moet nog aan geschaafd worden (meer selectie criteria b.v.) maar veel effectiever dan die van WoW.

Stomme lijst met quests van WoW is weg. Wel mis ik in GW2 het moment van teruggaan naar de questgever om de beloning in ontvangst te nemen.

Graphics: ik kan me bijna niet voorstellen dat over 10 jaar de spellen nog mooier zullen zijn. Zal wel gebeuren, maar dit is gewoon niveau "hoeft niet meer beter".
Stomme lijst met quests van WoW is weg. Wel mis ik in GW2 het moment van teruggaan naar de questgever om de beloning in ontvangst te nemen.
Dus jij bent nog nooit naar het hartje terug gegaan om leuke items te kopen van karma?
Ja, dit is inderdaad een (wat mij betreft) mooie toevoeging. Je kiest indirect zelf je reward en zult dus niet opgescheept zitten met items die je niet nodig hebt. Heeft de quest giver geen interessante items, dan spaar je je karma voor de volgende.

Daarnaast hebben sommige items bij de karma traders een mooie 'skin', waardoor je soms een item met te lage stats alsnog kunt gebruiken om bijvoorbeeld matchende axes te krijgen en je niet hoeft te wachten op een lucky drop, of flink wat geld te betalen op de tradepost.
geef mij dan maar een questgiver die bij completen niet alleen wat geld maar ook gewoon een item geeft. nu krijg je wat xp, en wat geld en de kans om een waardeloos item te kopen. ik persoonlijk mis de lijst met quests, en de mogelijkheid om lekker te gaan zoeken naar quests. geef mij maar meer als 1 lange quest lijn, dat vind ik veel leuker als die automatische popups terwijl je net lekker een avondje wil gaan iron/silver/gold grinden.
"zoeken naar quests" = "kijk om je heen en kies een dynamic event"

1 lange quest lijn = personal story.

Waarom WIL je grinden? Het hele idee van GW2 is dat er geen grind is.
Er is natuurlijk wel degelijk grind, alleen voelt het minder als grind en is het meer optioneel. Als je bijvoorbeeld bepaalde crafting items nodig hebt kan je natuurlijk bepaalde monsters gaan grinden, maar je kan het ook kopen op de trading post, dat is... als je het geld er voor hebt.
ik wil niet 1 lange questlijn, ik zou meer lange questlijnen willen binnen een mmo. bijvoorbeeld de questlijnen in bijvoorbeeld wow als attunment voor molten core en onyxia's lair! chains waar je moeite voor moest doen, en constant blijven opletten waar je nu weer je volgende quest kon pakken.

geen grind in gw2 is gewoon een dikke vette leugen! als je crafting wil lvlen zul je of veel moeten kopen op de TP (voor geld heb je eerst items nodig om te vendoren dus ook grinden) of materials grinden! dat sommige community leden gw2 proberen te verkopen onder het mom "geen gegrind"is leuk, maar niet realiteit en dus ook niet eerlijk. en ik hoef ik gw2 niet te zoeken naar een DE want je kom DE gewoon tegen bij exploren, of je nu wil of niet. er omheen lopen is lastig als je de hele map wil exploren.
"constant blijven opletten waar je nu weer je volgende quest kon pakken." >> Loop rond, dynamic events.... euhm.. volgensmij moet je nogsteeds "opletten' waar je volgende "quest" is....

Of de "quests" die je per mail krijgt (Storymode instance: attunement voor exploremode)

meerdere questlijnen... maak voor de grap eens dezelfde char aan (ras/klasse) en kies andere opties wanneer je je story line complete (bijvoorbeeld bij welke 'groepering je je aansluit"), dan krijg je andere quests! (mensen in mijn guild vroegen laatst nog of story quest **** (level ****) nog bugged was... terwijl er een aantal waren die die quest helemaal niet hadden/ hebben gehad maar wel qua story quest lvl progressie er voorbij waren.

[Reactie gewijzigd door LXSJason op 17 september 2012 18:27]

Ik mis mijn quest lijst ook helemaal niet, vooral het feit wat je bij Wow nogal eens had, dat je al 10 defias bandits had omgelegd en daarna een quest kreeg om, jawel, 10 defias bandits om te leggen.

Wat dan wel meteen het nadeel is, is dat je iets verder van de NPC's staat. Dat lossen ze echt niet op met die irritante brieven.

Aan Brummetje hieronder: persoonlijk doe ik dat wel eens, maar het is natuurlijk wel vrijblijvend (wat voor sommigen dan weer een enorm voordeel is).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013