Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 123, views: 274.253 •

Conclusie

Asus UX31AAls je de oude en nieuwe Zenbook dichtgeklapt naast elkaar zet, lijkt het net alsof Asus in het afgelopen jaar nauwelijks iets veranderd heeft - maar niets is minder waar. De fabrikant heeft volgens ons precies de goede maatregelen genomen om de UX31A een grote verbetering ten opzichte van zijn voorganger te maken.

Onze benchmarks en onze praktijkervaringen maken duidelijk dat de Ivy Bridge-cpu behoorlijk wat rekenkracht aan boord heeft. Toch is de accuduur verbeterd, en dat hadden we eigenlijk niet verwacht.

De belangrijkste verbeteringen zien we echter bij het toetsenbord en het beeldscherm. We zijn liefhebbers van matte schermen, en daarmee worden we door Asus op onze wenken bediend. Bovendien is de beeldschermkwaliteit met het ips-scherm van de UX31A flink verbeterd; de kijkhoeken zijn groter, de kleurreproductie is goed in vergelijking met de concurrenten en de resolutie is aangenaam hoog.

Ook het toetsenbord is ingrijpend verbeterd: hoewel de toetsen maar een klein beetje hoger zijn dan die van de UX31, werkt het nieuwe keyboard veel fijner. De toetsverlichting is daarbij een welkome toevoeging.

Toch heeft de UX31A ook een paar minpuntjes. Zo zouden de randen, met name aan de voorkant, best wat ronder afgewerkt mogen zijn en niet alle applicaties kunnen overweg met de 125-procents weergave van de Windows-interface. Aan dat laatste kan Asus overigens niet zoveel doen.

Verder vinden we het niet netjes van Asus dat kopers niet weten welke ssd ze krijgen. We hebben de Sandisk U100 niet zelf kunnen testen, maar uit benchmarks van andere sites blijkt dat hij minder goed presteert dan de XM11 van Adata.

Toch vallen die minpuntjes in het niet bij de sterke kanten van deze fraaie laptop. De UX31A is met een prijs van ongeveer 1400 euro niet goedkoop, maar je krijgt wel veel waar voor je geld, ook in vergelijking met de concurrentie. Wat ons betreft heeft Asus met de UX31A dan ook de beste ultrabook van dit moment in handen.

Pluspunten

+ Prachtig scherm
+ Snelle hardware
+ Goede accuduur
+ Fijn toetsenbord

Minpunten

- Software schaalt soms niet goed
- Mogelijk trage ssd

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Featureset Score: 4
Prestaties Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Ergonomie Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 5

Eindoordeel

Tweakers zegt: uitstekend!

Met dank aan Laptopshop.nl voor het beschikbaar stellen van de Asus Zenbook UX31A-R4003V

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Meer gebruikersreviews over deAsus Zenbook UX31A


Door Wout Funnekotter

- Reviewco÷rdinator

Wout werkt sinds 2011 bij Tweakers. Hij is van alle markten thuis, maar richt zich primair op mobiele technologie, zoals smartphones, tablets en smartwatches en vliegt de wereld over om de nieuwste producten te zien en te testen. In zijn rol als reviewco÷rdinator werkt hij samen met de andere redacteuren eraan om de inhoud en presentatie van de recensies constant te verbeteren.

Volg Wout op TwitterVolg Wout op Google+

Reacties (123)

Reactiefilter:-11230118+159+26+30
Ziet er prachtig uit, verlicht toetsenbord en een mat Full-HD scherm van 13,3" is echt briljant! Het is dat ik net een 'new' iPad gekocht heb, anders had ik zeker getwijfeld over de aanschaf van deze mooie ultrabook om naast mijn PC te gebruiken :)
Als ik deze review lees, begin ik ook weer zo te twijfelen! Het is alleen die verrekte prijs die me tegen houdt. Hij is het zeker waard, maar nu ik klaar ben met mn studie ga ik hem zo weinig gebruiken ben ik bang. Maar mn tweaker-hart zegt "Kopekopekope!"
Erg mooi apparaatje en ga hem zeker is even bij de mediamarkt oid opzoeken (of dat verstandig is, is een tweede ;) )
Dit apparaat is ook 2x zo duur als bijv. een Acer S3. Die biedt weliswaar een stuk minder, maar de Asus biedt ook weer niet 2x zo veel. Het beste van het beste is altijd duur, maar zo'n verschil ... (en over 2 jaar wil je eigenlijk weer een nieuwe)
Acer......Daar ben ik opgehouden met lezen :+

De Randen vind ik wel erg jammer van deze ultrabook(bezel bedoel ik dus) Had wel een wat groter paneel in gemogen, of een kleinere behuizing omheen. Verder erg mooi, wat kost de apple tegenhanger? vast veel meer?

edit: overheen gelezen, de apple zit op zelfde niveau voor iet sminder prestaties, tja ik had het wel geweten :D(koop sowieso geen apple)

[Reactie gewijzigd door Morress op 19 juli 2012 18:46]

Haha hoe toevallig, ik heb juist hetzelfde voor. Nieuwe iPad anders had ik hem ook zeker gekocht. Prachtig scherm, beter toetsenbord (het vorige had een maat en vond ik ook niet zo lekker typen zoals gezegd), betere gestures (daar blijft Apple toch wel koning in naar mijn mening), snelle CPU, snelle opslag,...
Alleen jammer dat je niet ziet wat je koopt van SSD, dit gebeurd vaker en vaker (ook met de smartphone review van onlangs met de CPU van ÚÚn van de smartphones) Ún dit vind ik persoonlijk echt niet kunnen. Waarom doen ze dit toch? Omdat de meeste mensen het toch niet merken? Bah
Dit gebeurt ook met de HTC one S (waar HTC een tragere processor instopt voor dezelfde prijs). Mijn tip is gewoon altijd online bestellen en kijken welke SSD erin zit bij de specificaties. Mocht de verkeerde (lees tragere SSD) erin zitten kun je hem altijd terug sturen met de mededeling dat dit niet de SSD is waarmee je hem had besteld. Je krijgt dan je geld terug.

[Reactie gewijzigd door Yash100 op 19 juli 2012 14:57]

Helaas zie je bij de specificaties vaak alleen de grootte en type SSD staan en niet welk merk het is.....
Bedoelen jullie allemaal de MacBook Air of ben ik grondig de weg kwijt?
ze bedoelen denk ik gewoon de nieuwe iPad, maar deze zenbook is zo dun dat hij eigenlijk veel beter is, hier staat namelijk wel gewoon Windows op :)
Wat ik altijd wel frappant vind is het commentaar dat het multi-touch trackpad 1 vd beste is die men heeft gezien, maar dat het op een Mac nog steeds beter werkt. Waarom? Ik gebruik zo'n trackpad alweer 4 jaar! Zo moeilijk moet dat toch niet zijn.

@above; een iPad is toch wel heel iets anders dan een laptop als dit lijkt mij, dit is iets om flink op te werken, de iPad voornamelijk om te consumeren en presenteren.

[Reactie gewijzigd door vgroenewold op 19 juli 2012 11:28]

Zoals wordt gezegd in de review, zitten de gestures van de macs in het besturingssysteem ingebakken. Bij windows moet dat er apart aan worden toegevoegd met een eigen driver. Dan gaat het gewoon geheid minder goed werken. Kijk bijvoorbeeld naar het scrollen op een windows machine, dit gaat niet zo soepel als op een mac maar steeds met kleine stukjes. Bij OSX zit dit al in het os, dat je als het ware per pixel scrollt.

Wat jammer is, en naar mijn idee wel haalbaar, is dat Microsoft dit nog niet een keer zelf heeft aangepakt. Volgens mij moet het best wel te doen zijn om 2 manieren van scrollen en gestures in het OS te bakken, 1 voor de oude trackpads, en 1 voor de nieuwe trackpads met multitouch en gestures.
Had Microsoft hier niet wat aangedaan met Windows 8? Dacht daar een keer iets over gelezen te hebben.

Ik gebruik zelf een klein tooltje dat twofingerscroll heet, wat het voor mij nagenoeg het zelfde maakt als de touchpad op een mac.
Zo'n ultrabook zou ideaal zijn als mobiele software ontwikkel machine, maar ik merk dat een hele boel notebooks daar geen geschikt toetsenbord voor hebben. Deze ook weer. Toetsen die ik veel gebruik zijn del, ins, page up, -dn, home en end. Ook hier zijn die weer eens goed weggestopt onder een functie toets, waardoor ook deze weer afvalt. Erg jammer.
Ik ken er op dit moment maar eentje die deze toetsen nog wel apart beschikbaar heeft, en dat is de Toshiba Portege Z830.
Je zou Vim en/of een Vim-input compatible editor kunnen gebruiken, dan heb je die extra toetsen helemaal niet nodig :+.
Je kunt volgens mij dezelfde toetsen ook nabootsen met ctrl-arrow e.d. Dat werkt ook gelijk een heel stuk sneller als je er aan gewend bent, omdat je dan alleen maar de pijltjes toetsen hoeft te gebruiken voor tekstselectie en -navigatie (gelijk aan een Mac ongeveer).

[Reactie gewijzigd door Bosmonster op 19 juli 2012 10:03]

Mijn HP EliteBook 8760w van de zaak heeft die toetsen ook. Maar dan praten we wel over een "out of range" wat betreft prijs klasse vergelijking.
Thinkpads hebben die toetsen ook. De knoppenlayout is dit jaar veranderd waardoor alles in een horizontale rij zit, i.p.v. home/end en pgup/pgdn boven elkaar (voorbeeld: x230, x230 keyboard)
Leuk dat je dit naar voren brengt. Inmiddels zijn er in het land der mechanische toetsenborden diverse toetsenborden die zich richten op de ontwikkelaar. En gek genoeg hebben die allemaal zo min mogelijk fysieke toetsen en moet er heel veel via combinaties. Een goed voorbeeld daarvan is het Happy Hacking Keyboard (HHK). De mensen die zoiets aanschaffen zijn er vaak helemaal lyrisch over, juist omdat het zo weinig toetsen heeft. Volgens hun zeggen zitten een hele boel toetsen niet meer in hun weg en kunnen ze zich beter richten op het schrijven van code. Ik denk dat hierin wel een zekere kern van waarheid schuilt maar dat dit nogal afhankelijk is van je tooling en de taal waarin je schrijft. Zoals iemand hier al aanhaalt heb je met vi/vim hier geen problemen mee, idem voor iets als emacs.

Op een desktop is het meer een keuze van de gebruiker, op een laptop is het meer de keuze van de form factor, zeker bij ultrabooks. Als je een laptop licht wil houden dan kom je al snel op een kleine en platte vormgeving. Daarin kun je dan ook geen full sized toetsenbord stoppen en dus gaan ze op allerlei dingen bezuinigen. Bepaalde toetsen worden dan bij elkaar gegroepeerd (dat heeft met logica te maken, vergelijkbare functies bij elkaar) zodat je weer een toets minder hebt. Dat levert echter ook andere problemen op zoals ergonomie. Het is een klein ding dus je moet nog meer omlaag kijken wat weer niet goed voor je nek is. Dat kan klachten als hoofdpijn en duizeligheid oproepen en/of verergeren. Je kunt dus beter wat doen aan een ergonomischere werkplek (standaard zodat scherm op ooghoogte komt bijv.). Dat heeft dan ook weer een ander voordeel: je kunt je eigen toetsenbord meenemen voor wanneer je echt lang wilt tikken. Een ietwat andere aanpak van het probleem, vooral handig als je nog amper keus in laptops hebt.
Ik gebruik dit ding op Arch voor mobiele software ontwikkeling en de keys maken nou echt totaal niks uit. Algemeen kan je gewoon in je IDE/editor gewoon je eigen hotkeys maken en werken waarop de manier jij wilt. Als je het echt zo probleem vind rebind je gewoon je toetsenbord.
Prachtige ultrabook. Jammer dat dit soort machines niet tot nauwelijks 'dockable' zijn waardoor ik 'm niet zo snel zakelijk kan gebruiken. Verder nog steeds:hebben!
Is dat nog wel nodig de dag van vandaag ?

Alles is de dag van vandaag draadloos. Laatste punt was het aansluiten van extern scherm en met WiDi is dat nu eigenlijk ook opgelost.

Draadloos toetsenbord en muis, draadloos naar scherm, draadloos naar de netwerk printer, ... Je komt aan op kantoor, laptopke ergens wegleggen waar ie niet in de weg ligt en je kan beginnen werken.

In de praktijk zal het wel allemaal zo gemakkelijk niet zijn maar het is toch de bedoeling ;)
Een Dock is gewoon een must.

Draadloos netwerk is gewoon hopeloos traag. Voor een beetje surfen is het misschien nog ok maar meer dan dat ook niet.

Externe schermen aansluiten minimaal 2 en liefst drie een hele dag staren op en 13 of 14 inch is nu niet bepaald aangenaam.

en last but not least al de randapparatuur die je anders iedere keer moet aankoppelen en gewoon het gebrek aan poorten op zo een ultrabook, want zeg nu zelf 2 maal een usb 3.0 is gewoon niks.

[Reactie gewijzigd door klakkie.57th op 19 juli 2012 11:09]

Draadloos "hopeloos traag"? 2 of 3 externe schermen? "Al die usb randapparatuur"? Ik geloof niet dat je de bedoeling van een "Ultrabook" snapt. :)
ik denk net dat jij het niet snapt
een ultrabook is niet alleen zeer "draagbaar", maar ook zeer krachtig (anders kan je net zo goed een netbook kopen)
een goeie ultrabook is dus eigenlijk ook een desktop replacement
voor veel werk is een gewone desktop pc nauwelijks sneller en zo spaar je dus veel tijd uit doordat je nooit moet syncen
dus ja, op het werk zit mijn laptop altijd in een docking zodat alles direct aangesloten is: van muis tot stroomkabel in 1 seconde
en op 1 seconde ben ik ook klaar om te vertrekken
Ik heb geen docking station en bij mij duurt het toch zeker 7 seconden vooralleer ik mijn scherm, muis en TB heb aangesloten. Ik zal straks even gaan klagen bij mijn baas ;-)

@klakkie
Met 300N merk ik geen verschil in vergelijking met een bedraad netwerk.
Ik werk op een Latitude met docking station, maar het herkennen van het extra scherm (smartboard+beamer) duurt toch echt een flink aantal seconden meer. Wel handig. Maar niet super snel.
Als je veel randapperatuur hebt sluit je dat toch allemaal aan op een USB hub en dan heb je nog maar 1 poort nodig op PC, die ga je echt niet allemaal los elke keer willen aansluiten.
Dit is waarom ik niet begrijp waarom er ggen thunderbolt op zit, dit is net ideaal voor een ultrabook, een kabeltje en klaar. Dit had ik eerder gemeld als grootste minpunt an zo wat het enige dat de Air voor heeft.
Dat is pas zo op het moment dat er veel Thunderbolt apparatuur beschikbaar is. Tot nu toe lijkt USB3 toch iets meer momentum te hebben en is het gemis van Thunderbolt beperkt.
Met usb3 is het juist wel weer dockable want daar zijn inmiddels al weer een aantal van te verkrijgen (zoals de Dynadock van Toshiba). Voor Thunderbolt begint het ook te komen. Helaas hebben beide technologieŰn nog het probleem dat ze iets te nieuw zijn wat ook deels komt door dat ultrabook segment (erg nieuw). Ik verwacht dat we het komende jaar meer docking mogelijkheden zullen krijgen omdat ultrabooks steeds populairder worden.
Edit:
Zo, maar even hier neer gezet, inplaats van bij de video-review.
Die overigens hier staat: video: Videoreview: Asus Zenbook Prime

Wow, eindelijk een kanshebber.
Ik ga hem zo snel mogelijk zelf bekijken.
Gauw eens uitvinden waar die te bezichtigen is.
Een goed scherm en een beter toetsenbord, dat was precies wat ik bovenaan mijn lijstje had staan.
En dan die accuduur, ook niet te versmaden.

Zo op het eerste oog zou ik zeggen: Helemaal prima

Hm, ja er had misschien wel 8 GB in gemogen, ben benieuwd of dat nog aangepast kan worden. Edit: Blijkbaar niet, dus.
Veel kans dat de prijs binnen afzienbare tijd zal zakken is er denk ik niet.
Iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen?

Edit: Ja en geen vaste LAN-poort, zoals bvanderlaan opmerkt.
Voor techneuten die op pad willen is dat wel een nadeel.
Als alles goed werkt dan heb je natuurlijk wireless, maar de technici komen juist opdraven als het net even niet werkt.
Externe adapter USB to LAN kopen dan maar?

[Reactie gewijzigd door Major 7 op 19 juli 2012 08:43]

USB to LAN wordt meegeleverd, net als een mini-VGA naar normale 15pins adapter :)
Deze UX31A heb ik nu een weekje in gebruik en ik ben compleet verkocht. Met de aanschaf heb ik even gewacht totdat dit model beschikbaar was, met name vanwege het verlicht en beter reagerend toetsenbord en 1920x1080 scherm. Voor mijn werk waar ik vaak op diverse manier verbinding moet maken met andere systemen is 1366x768 (en in mindere mate 1600x900) zoals heel veel kleinere laptops hebben met name in de hoogte gewoon te krap en mijn ogen zijn gelukkig goed genoeg om met een FullHD resolutie goed uit de voeten te kunnen. (Met het schalen van het scherm heb ik trouwens tot nu toe nog geen problemen gehad).

Mijn verwachting zijn eigenlijk overtroffen en ik vind het een heerlijk laptopje om mee te nemen en op te werken. Ik kom van een 15,6" 3kg wegend apparaat en deze Zenbook is een stuk prettiger om dagelijks mee te nemen. Hij is snel, heel snel. Games speel ik er niet op, daar is de Zenbook ook niet voor bedoeld maar voor andere applicaties kom ik niets tekort. De Sandisk 256GB SSD is misschien niet de allersnelste die te verkrijgen is maar in de prakijk kan ik niet zeggen dat ik iets tekort kom, sowieso al een wereld van verschil met de 500GB HD die in mijn oude laptop zit.

Kortom, voor mij eigenlijk de ideale ultrabook/laptop op dit moment, ben het dan ook helemaal eens met de review. Zou ik dan toch een minpuntje moeten noemen, dan is dat het feit dat er 4GB max in zit en deze niet uit te breiden is.

[Reactie gewijzigd door Yngwie- op 19 juli 2012 08:23]

Waarom is de limiet 4GB. Ik heb een laptop uit 2009 met een 13,3 inch scherm, 128GB SSD en 4GB ram en het verbaast mij dat 2012 modellen nog steeds een limiet hebben van 4GB.

Hoewel 4GB nu voldoende is, zal het niet voldoende zijn voor de komende 3 jaar. Een ander minpunt is het ontbreken van built-in mobiel internet.
Ik heb hem vorige week voor mijn vader gekocht en het is wel een ERG mooie ultrabook.

In de (video) review wordt aangeraden om de tekstgrootte naar 100% te zetten. Ik moet zeggen dat 1920x1080 op een 13" dan toch wel erg klein wordt. Voor mijn vader heb ik hem zelfs op 150% gezet. Het is dan inderdaad wel jammer dat niet alle applicaties daar even goed tegen kunnen.

Daarom kan je er wat voor zeggen dat een lagere resolutie toch wel handiger is voor zo'n ultrabook, maar dat komt dan eigenlijk alleen doordat Windows apps er niet altijd lekker met de tekstgrootte over weg kunnen.

Misschien gaat dit beter met Windows 8?
Jammer dat er geen vaste LAN poort op zit ...
Mooi ding. Eigenlijk heeft Apple hier de boot een beetje gemist, de verbeteringen in deze Zenbook hadden ook gewoon in de MBA moeten zitten. Ik stoor me nog elke dag aan de belabberde kijkhoeken van het MBA (vorige variant, zonder ivy bridge) scherm. Zo'n IPS scherm is gewoon veel beter.
De nieuwe macbook air heeft er gelukkig geen last van.
De 'nieuwe' (het ontwerp is al jaren ongewijzigd..) macbook aur heeft gewoon een TN scherm met belabberde kijkhoeken hoor. De kijkhoeken zijn slechts minder belabberd dan gemiddeld. Maar anno 2012 valt er met TN simpelweg niet meer op te boxen tegen PLS en IPS van samsung en asus.
Het scherm is eigenlijk ook het enige echte verschil tussen de Air en de ZenBook. Het TN-panel bij de Air is dan weliswaar niet zo goed als een IPS maar je kunt er wel prima op werken. Kijkhoeken zijn erg goed. De grote kijkhoek van het IPS-panel kan overigens een heel erg groot nadeel zijn. Degene die in het vliegtuig/de trein/etc. naast je zit kan zonder problemen mee kijken terwijl dat op een TN-panel niet kan. Je privacy is op zo'n TN-panel dus beter te garanderen dan met een IPS-panel. Als je dit belangrijk vindt is zo'n ZenBook Prima eigenlijk helemaal geen optie meer. Er valt dus prima met TN tegen IPS en PLS op te boxen ;)
Je kunt een Air configureren met een i7 2.0 GHz. Dat van die software is ook totaal niet waar. In tegendeel, voor velen geldt exact het tegenovergestelde: in Windows draait veel software niet waardoor je ofwel vm's moet gaan gebruiken of alsnog een Mac moet gaan kopen. Of iets wel of niet werkt in het OS ligt er heel erg aan wat jij aan software gebruikt en waar jij de machine voor in wilt zetten. Als UNIX een belangrijk aspect is kun je Windows vergeten want dat kan het gewoonweg niet en iets als Cygwin is ontzettend behelpen. Dus ja, dit is uitermate subjectief.

Die virtual machines werken ook totaal niet slecht. Als dat zo is dan heb je de verkeerde hardware, de verkeerde configuratie en gebruik je het ook zeer waarschijnlijk op een verkeerde manier. Er zijn zat mensen die pas bij het afsluiten merken dat ze uberhaupt nog vm's aan hadden staan. Zo weinig impact heeft het op het systeem, mits je de goede hardware hebt (wat geheugen en een ssd doen genoeg en laat dat nou in dit segment gemeengoed zijn).

Degene die naast je zit ziet bar weinig juist door die flutkleuren. Je kunt dingen als tekst dan heel erg moeilijk lezen. Voor sommigen schijnt dit nogal een dealbreaker te zijn. Ik kan me er alleen zelf weinig van voorstellen. Als het dan toch zo'n probleem is lijkt het mij een stuk verstandiger om gewoon je laptop in de tas te laten zitten. Er zijn btw ook nog lui die van die speciale filters verkopen. Dan moet je een Polaroid zonnebril opzetten wil je uberhaupt iets kunnen zien. Privacy screens worden ze vaak genoemd dus er is zeker wel een markt voor.

[Reactie gewijzigd door ppl op 19 juli 2012 20:38]

sorry, maar ga jij nu hier beweren dat er meer software te krijgen is voor apple t.o.v. windows? misschien idd op unix gebied, maar voor de gemiddelde thuis/school gebruiker is er voor mac stukken minder software te krijgen als voor windows. en laten we games helemaal even buiten beschouwing laten. dan ben je wel bijna overgeleverd aan een emulator of een VM.
Nee dan lees je dus totaal niet wat er staat en toon je een enorme Windows-fanboy. Het OS wordt bepaald door de wensen en eisen van de gebruiker. Voor bepaalde toepassingsgebieden is het ene OS beter geschikt dan het andere vanwege de kwaliteit en/of de kwantiteit van de software voor dat specifieke toepassingsgebied. Dat betekent dat voor dingen als games je op een console aangewezen bent en dus niet op een Windows computer of een Mac. Voor administratieve software zit je op een Windows computer. Kijken we naar dingen als UNIX dan zitten we aan de Mac of Linux of een BSD, etc. Bij wetenschappelijk onderzoek is het maar net waar degene z'n voorkeur aan heeft uitgegeven, dat kan Linux, Windows of OS X zijn.

Het is dan ook complete kolder om statements te doen dat het ene OS meer software zou hebben dan het ander. Ten eerste is dat sterk afhankelijk van je toepassingsgebied(en) en ten tweede is kwaliteit veel belangrijker dan kwantiteit. Dat is wat ik beweer.
Apple de boot gemist ... heb al 3 jaar een MBA en geloof maar dat die goed verkocht worden. Nog steeds geluids-loos en ontzettend snel.
Mooie review, zeer mooi device. Nu nog een touchscreen erop en perfect voor Win8 en development :)
Leuke review, alleen toch vind ik dat het enkele punten toch mist/plank misgeslagen.

Echt jammer dat tweakers niet de AdobeRGB meegenomen heeft in de schermtest, is voor echt photoshoppers en illustrators veel belangrijker. Daarnaast heeft de macbook nou ook weer niet zo een geweldige kleurenreproductie.

Wat ik ook jammer vond is dat de Vaio Z niet meegenomen is in de alternatieven, want dat is de daadwerkelijke alternatief van de Prime, zeker als je kijkt naar de prijsklasse. Die blaast de Zenbook Prime helemaal weg als het gaat om performance, portability en kleurenreproductie

De trackpad op de UX31A is grotendeels gelijk aan die van zijn voorganger en dat is wat ons betreft een goede zaak.


Dit had zeker als minpunt berekend kunnen worden, als je inklikt en het verspringt dan, dat is echt vreselijk hinderlijk. Ook is het de grootste kritekpunt van de voorganger en vind ik het behoorlijk vreemd dat het een "positief" punt/goede zaak is.

Prestaties 5 sterren vind ik overigens heel erg overdreven. Het is en blijft maar een ULV processor, en dat heeft behoorlijk zijn beperkingen voor zwaardere programma's. Tevens heeft dat niets te maken met de "dikte" van de laptop, het geeft de fabrikant alleen de optie om lekker te besparen op de koeling aangezien het gebruik nooit hoog kan uitvallen. De verschillen zijn zeker in verhouding met de Full Voltage chips nog een stuk grotere geworden... Ik bedoel, bij i7, heb je gelijk de Quad Core tegenover staan waar je normaal de i7 Dual core bij de Sandy bridges tegenover de ULV i7 has staan.

Ondanks de misleidende benchmark testen zou je denken dat deze het snelste is, hij is inderdaad de beste van de "ultrabooks", maar alsnog slow in verhouding met een full voltage portable van de ivy bridge generatie. Had erbij kunnen staan. Tevens de 14z + 15z hadden geen SSD, dus logisch dat die ook de lightroom process hadden verloren. Een SSD verhelpt namelijk een hoop. Nu lijkt het wel alsof de Asus Zenbook Prime chip krachtiger is als de SB Full Voltage chips... Dat is naar mijn idee niet helemaal die situatie.

Waar zijn de stresstest eigenlijk? Ik wil weten hoe de prime omgaat met zijn koeling. Hoeveel graden word de CPU max bij maximale belasting bij een flinke stresstest. Is er sprake van throttling? (Zoals de Zenbook Prime met GPU WEL heeft,) Dit is belangrijk voor voornamelijk de lange termijn. Dan kun je goed nagaan hoe de laptop presteerd over bijvoorbeeld 2 jaren wanneer stresstest temperaturen en symptonen normaal zijn. (Koelingpasta word minder, stof in ventilatie ---> airflow.

Nou ik heb nog wel wat meer zaken gezien in de review waar ik het oneens mee ben, maar kom er nu tijdens het moment van smashen op het toetsenbord van me Blackberry niet op. :p, alsnof vond ik de schrijfstijl erg fijn en las de review erg goed weg. Het moge wel duidelijk zijn dat je beter kunt wachten op de Anandtech/Notebookcheck review voor een betere conclusie. Die zijn toch flink completere en maken betere vergelijkingen aan de hand van alternatieven. Dit alternatieven lijst is alsof iemand snel heeft loopt te googlen, en de markt niet bepaald goed uit zijn hoofd kent. Althans, de Asus is absoluut geen slechte laptop maar is zeker niet alone aan de top.

Met alle respect, even voor de duidelijkheid dat ik het alsnof een fijne review vond om te lezen. Erg goed gemaakt met mooie foto's. Goed werk! Inhoud kan absoluut beter...
Dat de performance van een ULV cpu minder is dan die van mobiele CPU's doet toch niet af aan het feit dat deze de beste prestaties neerzet voor een ULV.
Of is een Tegra3 telefoon ook geen 5 ster performance waardig omdat een Quad Core desktop cpu echt wel 10x sneller is?

Ook dat die 14z en 15z soms slechtere resultaten gaven door het ontbreken van een SSD is toch helemaal geen misleiding. Meeste mensen kopen nu eenmaal een laptop als totaal pakket. Die gaan niets veranderen aan de hardware en er moet dus geen rekening gehouden worden met dergelijke verschillen, enkel met de feitelijke verschillen net door die verschillen!

De Vaio Z is overigens een pak dikker, zwaarder en duurder (al doet dat niet af aan zijn prestaties)

Koeling hebben ze toch ook onder stress getest:
een maximale temperatuur van 37 graden. De behuizing blijft dus ook onder zware belasting nog redelijk koel.
Moest ik het geld ervoor hebben, ik zou niet twijfelen!
De Vaio Z is wel een stuk lichter hoor (1,15kg)... Tegra3 en Quad Core is een irrelevante vergelijking aangezien het niet voorkomt op hetzelfde formaat. Ulv en Full voltage wel... De Vaio Z en de Vaio S is bijvoorbeeld ook een Full Voltage, en dat eerstgenoemde op een gewicht en formaat wat zelfs nog beter is. En dat scheelt bij een i7 al gelijk bijna een factor van meer dan 2 (!!!) aangezien het dan gaat om een Quad Core...

En ik bedoelde dat de 14z, 15z, dat er bij mocht staan dat het kwam door de SSD... Niet "ondanks" dat de Full Voltage Chipset wat erbij stond. Als ik dit nu lees, dan zou ik denken dat de Chip van de Asus dus beter is als de Chip inde XPS 14z en de 15z.
Dat is gewoon misleidend dat de performance verschillen door het verkeerde feit kwamen. We zijn hier op tweakers.net, ik verwacht dat dit soort dingen gewoon goed verklaard worden. Zo niet, dan krijg je een portie kritiek ;) En dat is alleen maar goed aangezien er ook gewoon een hoop leken zijn op de forum.

Dit is wat er stond:
"Weliswaar vonden we een hotspot van 49 graden, maar dat betrof een punt binnenin de behuizing, die door een rooster heen zichtbaar was. Als we alleen naar het deel kijken dat daadwerkelijk met je schoot in contact komt, vinden we een maximale temperatuur van 37 graden. De behuizing blijft dus ook onder zware belasting nog redelijk koel."

Ik vind dit relatief incompleet, Hoever is de belasting geweest (was het 100%). Hoeveel graden werden de CPU en de GPU? Hoe lang is de belasting geweest? Etc. etc. etc. Daarnaast vind ik 49 graden toch behoorlijk slecht hoor. Ondanks dat het maar een specifieke plek bedroeg (Rondom de behuizing). Er zijn zat laptops die hierop beter gepresteerd hebben, dus vind ik nogmaals, de conclusie die getrokken word is gewoon slecht en op basis van incomplete feiten.

Vergelijk het eens met de Vaio T, die word onder load (van notebookcheck want hun staan bekend om de meest agressieve stresstesten uit te voeren), de CPU werd onder de stresstest nauwelijks warmer dan 50 graden (!!!)... Daar bleef het gewoon stabiel, en daarnaast kwam de behuizing op zijn warmste punt nauwelijks 35 graden werd en de rest van de notebook netjes onder de 30 graden bleef... En dat ondanks het ook een aluminium behuizing had... Dat kwam voornamelijk door een betere airflow en een veel betere koeling.

Waar de Asus het zo te zien dus al relatief slecht doet. Dat is een punt wat je op moment van aankoop niets merkt, maar wel over 1,5/2 jaren naarmate de koelingspasta zijn werk minder doet en naarmate de airflow ook door bijvoorbeeld stof flinkt verminderd.

@ Marc Rademaker

Daarom zeg ik ook dat ik het liefst nog "wacht" op de review ;)
Adobe RGB zegt al heel wat meer dan de testen die tweakers heeft uitgevoerd... En is al voor veel mensen een veel universelere en meer zeggende maatstaf. Tevens niks concreets over de zwart waardes, wit waardes, sRGB. Dat zijn echt theoretisch gewoon veel belangrijkere testen en getallen die daadwerkelijk uitleggen hoe goed een bepaald scherm gewoon presteert. En daar slaat tweakers de plank mis.

Alsof een professionele fotoshopper hier op gaat fotoshoppen? Ik mag hopen voor je dat je een 23" of groter IPS-paneel ernaast zet, en dan nog lijkt die ulv-chip mij te traag?

Eens! Daarom is deze conclusie van de review ook misleidend, het mag duidelijk gemaakt worden wat de beperkingen zijn, en het is toch een flinke handicap als je niet goed hierop beeldbewerking programmatuur op kan uitvoeren. Dus die 5 sterren is gewoon fout beoordeeld.
"conclusie van de review ook misleidend" vind ik nogal een statement. Dat jij misschien niet leest wat je wilt lezen, is iets anders dan een misleidende conclusie. Tuurlijk kunnen er zaken vast en zeker beter/anders getest worden. Feit is echter wel dat dit een prima Ultrabook is t.o.v. de directe concurentie. Ik deel de mening van Tweakers. Dat dit niet de allerbeste machine is voor beeldbewerking is ook duidelijk, maar dat geld ook voor de directe concurentie.
De full voltage laptops zijn vrijwel altijd dikker. Als ze dit niet zijn, hebben ze meestal alsnog een veel slechtere accuduur. De ultrabooks zijn nou eenmaal een aparte klasse laptops, en hebben de ulv chips.

En wat betreft de koeling: die 49 graden was op een plek binnenin de laptop die nog net op de camera te zien was. Daarom stond er ook bij dat de behuizing buitenop 37 graden wordt. Dat is een prima temperatuur.
En trouwens, hoe zit het met geluidsproductie van de Vaio's waar je constant mee vergelijkt? Het feit dat de ZenBooks fluisterstil zijn is ook een pluspuntje voor de koeling.
De vaio Z heeft dus een betere accuduur en een betere koeling + lager gewicht en formaat ten opzichte van bijna elke utlrabook met uitzondering van echt enkele... Dat terwijl deze full voltage is. Ulv of de term ultrabook is gewoon een marketing excuus van Intel om woekerprijzen te vragen voor hun chips, niet omdat het een bepaalde meerwaarde levert. Je betaald letterlijk dubbel zoveel voor ruim de helft van de performance. Waardeloos...

Behuizing buitop 37 is relatief hoog ten opzichte van een laptop die wel zijn koeling op orde heeft. Neem bijvoorbeeld de situatie in gedacht dat een laptop in de loop van de tijd gewoon steeds minder goed begint te koelen...
De Vaio Z is ook wel een kleine 500 euro (1899 vs 1400) duurder dan de ultrabook die getest is met vergelijkbare configuratie (1080p scherm, 256gb ssd, i7, etc). Maar kwa hardware lijkt die wel beter dan de Asus, maar dat mag dan ook wel voor die 500 euro extra...
Reacties hieronder halen al een paar goede punten aan, maar ik heb even gezocht naar de review van Anandtech. Ik kon me geen review van de U31A herinneren, en die is er ook niet. Wel van de U21A, met als conclusie:

"While I'll save the truly final verdict for when ASUS gets me shipping hardware, chances are if you've been waiting for the perfect 11-inch Ultrabook - the Zenbook Prime UX21A is it."

Verder vind ik AdobeRGB weinig toevoegen. Alsof een professionele fotoshopper hier op gaat fotoshoppen? Ik mag hopen voor je dat je een 23" of groter IPS-paneel ernaast zet, en dan nog lijkt die ulv-chip mij te traag?

Throttling is wel een punt, hier is naar gekeken en trad op, nadat je de cpu maximaal belast met occt, maar dan wel pas na 5-10 minuten. Als je dat als user voor elkaar krijgt ben je een knappe kerel. Verder was het elke halve minuut een drop naar 1200MHz, maar dan gewoon weer terug @ 2GHz+.
De 14z /15z's van Dell zijn laptops uit q4 2011. Inmiddels heeft Dell een nieuwe XPS 13, XPS 14 en XPS 15 uitgebracht.

Mijn keuze lijstjeDat zijn zijn mij betreft de alternatieven. Dat je niet weet welke SSD je bij deze machine krijgt vind ik ronduit schandalig.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 19 juli 2012 11:10]

De XPS 14 is geen alternatief. Dat ding weegt 2.1kg :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair: Websites en communities Smartphones Beheer en beveiliging Apple Sony Microsoft Games Politiek en recht Consoles Besturingssystemen

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013