Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 222, views: 159.057 •

Conclusie

De nieuwe Airs zijn een behoorlijke stap voorwaarts vergeleken met de modellen uit 2010. Dat is vooral te danken aan de overstap van de Conroe- naar de Sandy Bridge-architectuur. De nieuwe processors zijn tot twee keer zo snel, zonder dat er meer energie verbruikt wordt. Op andere punten boekten de Airs echter weinig tot geen vooruitgang. Zo is de igp van de nieuwe cpu's amper sneller en de Airs zijn dus nog steeds niet geschikt om zelfs maar eenvoudige games op te spelen. De accuduur ging er ook niet noemenswaardig op vooruit, maar die was al uitstekend te noemen. Hetzelfde geldt voor de schermresoluties: die zijn onveranderd, maar waren al heel behoorlijk voor laptops van deze afmetingen.

De 11"- en de 13"-Airs zijn mainstream-notebooks, en Apple staat klaar om ze in groten getale te verkopen. Waar de oude Airs eigenlijk vooral geschikt waren voor mobiel gebruik, zijn de nieuwe versies dankzij de rappe Intel-chips een stuk veelzijdiger. De laptops zijn niet langer beperkt tot wat simpel tekstverwerken en browsen. Ze schrikken bijvoorbeeld niet terug voor wat zwaardere multimedia-taken en daarmee zijn ze prima te gebruiken als laptop voor dagelijks gebruik, zowel op school, thuis als op het werk. Met name de ssd's maken van de Airs fijne werkpaarden, aangezien alle software razendsnel opstart. Zoals bekend zijn de laptops ook nog eens erg dun en licht.

Een minpuntje is dat de 11"-variant geen kaartlezer aan boord heeft en dat is jammer: wie op vakantie even zijn foto's wil bekijken, heeft een aparte kaartlezer nodig. Opmerkelijker is het ontbreken van 3g-functionaliteit, wat serieus afbreuk doet aan het 'ultraportable'-karakter. Verder vinden we het een tikje genant dat Apple, zelfs met de huidige geheugenprijzen, in het eenvoudigste model nog steeds slechts 2GB geheugen heeft gemonteerd. Dat er maar twee usb-poorten aanwezig zijn, stoort ons niet. Een usb 3.0-aansluiting was aardig geweest, maar Apple heeft zijn geld op de Thunderbolt-interface gezet.

Met een verkoopprijs van 949 euro is de 11" Air nog steeds niet goedkoop, maar je hebt dan wel een heel snelle 'netbook'. De 13"-variant is met een prijs van 1250 euro wel wat duurder dan de 13" MacBook Pro, maar geniet volgens ons de voorkeur. Voor 100 euro extra krijg je een 128GB-ssd, een dunnere en lichtere laptop en een hogere resolutie. De cpu van de 13"-Air is wel langzamer, maar ook de cpu van de Pro is niet echt geschikt voor het zwaardere werk.

 Apple MacBook Air 2011 11.6''Apple MacBook Air 2011 13.3''
  Apple MacBook Air 2011 11.6'' Apple MacBook Air 2011 13.3''
Algemene beoordeling Score: 5Score: 5
Prijs Score: 4Score: 4
Featureset Score: 3Score: 4
Prestaties Score: 5Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 4Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4Score: 4
Ergonomie Score: 5Score: 5
Warmte en geluid Score: 4Score: 4
Mobiliteit en accuduur Score: 5Score: 5
 Tweakers zegt: uitstekend!Tweakers zegt: uitstekend!

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Apple MacBook Air 2011 13.3''
Apple MacBook Air 2011 11.6''


Door Olaf van Miltenburg

- Nieuwscoördinator

Olaf werkt sinds begin 2007 bij Tweakers en snapt als geen ander wat nieuws is. Hij heeft een voorliefde voor computers, internet, wetenschap en techniek en gebruikt die kennis sinds 2008 dan ook in zijn rol als nieuwscoördinator. Ook test Olaf nog regelmatig zelf laptops en bezoekt hij internationale beurzen om op de hoogte te blijven.

Volg Olaf op Twitter

Reacties (222)

Reactiefilter:-12220209+1103+211+30
Prima combinatie van hardware, al is de videokaart wel erg karig, zelfs 2x trager dan de vorige Nvidia variant. Op zich hoeft dat niet zo'n probleem te zijn, maar in de praktijk zijn de drivers van de nvidia kaart bijvoorbeeld vaak toch net wat gelikter, in ieder geval in Windows. Laatst nog eindeloos lopen zoeken naar een probleem dat knipperende schermen veroorzaakten op de displayport uitgang; bleek een powersave setting die standaard aan stond (met zowel laatste als oudere intel drivers)

Kortom 5 sterren voor de prestaties vind ik niet helemaal op zijn plaats, verder met de review eens. Wel jammer dat er niet vergeleken wordt met een laptop met ssd, bijvoorbeeld dat Samsung geval? Natuurlijk presteert een ssd beter dan een "normale" hdd, daar heb je geen grafiekjes voor nodig, maar iedereen kan tegenwoordig voor onder de 100 euro al upgraden..

Ik hoop dat andere fabrikanten nu eindelijk de knoop doorhakken en ssd's in hun midrange modellen gaan zetten :) Dan kun je voor 800 euro een vergelijkbare laptop scoren als je geen Osx wilt.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 4 augustus 2011 09:14]

Prima combinatie van hardware, al is de videokaart wel erg karig, zelfs 2x trager dan de vorige Nvidia variant.
Intel's IGP presteert ietsjes beter dan de nVidia uit de vorige generatie.
Intel's IGP presteert ietsjes beter dan de nVidia uit de vorige generatie
Alleen in synthetische benchmarks, en alleen op lagere resoluties. Bij de meeste in-game benchmarks legt de Intel IGP het al af, en zo gauw je de resolutie gaat verhogen zelfs op behoorlijk grote achterstand.
Een enkel driverprobleem is nog steeds beter dan gemiddeld - de meeste laptops hebben meer driverproblemen.

De videokaart is ongeveer gelijk aan de 320M, buiten een paar games waarvoor de drivers nog niet goed werken. Dit kan opgelost worden met de tijd.

Een SSD in 'goedkope' laptops zou echt geweldig zijn! In de meeste laptops is ook nog eens ruimte voor een HDD en een SSD, dus dan kun je ook nog voldoende opslagruimte krijgen.

Het probleem met zo'n opstelling is echter dat het niet prettig is voor de gemiddelde gebruiker, die niet eens weet wat een partitie is. Een interne koppeling tussen SSD en HDD zou hiervoor ideaal zijn - of Windows standaard leveren op de SSD en alle andere zaken op de HDD zetten (al geloof ik dat Windows dat niet goed aan kan).
Dat laatste kan wel degelijk, maar moet wel ingesteld worden, dit kunnen fabrikanten al doen en dan eindelijk de overbodige en naar mijn idee onhandige c/d partitionering over de balk gooien.
Veel mensen hebben al een externe harde schijf, 1+1 = 2. (De Bibliotheken of Libraries in Windows zijn daar ideaal voor; je stelt de standaardopslaglocatie in op de externe schijf, je voegt beide locaties aan je bibliotheek toe et voila; je ziet nu beiden alsof ze 1 map vormen.)

Natuurlijk de mensen wel even herinneren dat ze van die externe hdd wel een backup moeten bewaren, maar daar zijn de populaire nas units voor, die ook goed over de toonbank gaan.

Budgetmodelletjes zouden helemaal mooi zijn, maar ik ben bang dat dat nog even toekomstmuziek blijft, met de huidige marges op budgetmodellen zullen ze niet veel verdienen dan met een model met i7, en er hoeft maar 1 krant te schreeuwen dat een budgetmodel + ssd sneller is in 99% van de gevallen en dan kunnen ze die mooi op hun buik schrijven.

P.s. snap niet helemaal wat je bedoelt met alle laptops hebben driverproblemen, maar in alle situaties kan de fabrikant via Microsoft een driverupdate pushen naar windows update. Tot nu toe heeft dat het grootste gedeelte van dergelijke problemen verholpen.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 4 augustus 2011 10:01]

Het probleem met dat soort setups is dat files niet zomaar automatisch op de HDD worden gezet. Jan en Marieke weten niet hoe ze dat zelf moeten doen. OS X heeft een setting waarmee je hele User folder, zonder problemen, op een andere schijf kan staan. Toen ik Windows draaide bleek dit een heel, heel groot en moeilijk probleem te zijn wat niet door Microsoft werd gesupport.

En het geldt ook voor NASen - de meeste mensen weten niet eens wat die dingen zijn.

Ik denk dat je gelijk hebt over budgetmodellen.

Ik zal een voorbeeld geven: Presonus, een merk dat geluidskaarten maakt voor de professionele wereld, heeft een druk forum wat voor 50% over problemen met Windows-computers en de Firewire-poort gaat. Dit werkt gewoon een hoog percentage van de tijd niet goed, omdat de drivers niet goed genoeg zijn. Dat is een driverprobleem, bijvoorbeeld, en dat lossen fabrikanten (en zeker niet Microsoft) zelden op.
De IGP word volgens mij lager geclocked in de macbooks airs sowieso, maar in de praktijk presteerd de IGP echt niet vergelijkbaar.
Er wordt vergeleken met de Lenovo X1 wat op zich een redelijk vergelijkbare laptop is.
Ik vind het argument dat de 11" geen kaartlezer heeft ook vrij irrelevant. Als je perse foto's wil bekijken op je vakantie dan gebruik je toch even een USB kabeltje? Ook cameras komen steeds vaker met Bluetooth of wifi. Het gepriegel met sd-kaartjes is niet echt een pluspunt.

Het argument over maar 2GB geheugen en geen 3G ben ik het wel volstrekt mee eens. De grootste beperking in mijn mid 2011 air vergeleken met mijn mid 2010 mbp is dat ik van 8GB naar 4GB terug ben gegaan. Dat is toch wel een merkbare beperking.

De 3G beperking is aan de andere kant een klein beetje te begrijpen door het feit dat 4G om de hoek is en je met tethering via je iphone alsnog draadloos gebruik kan maken van 3G. Helaas draind dat wel de batterij van zowel je laptop als telefoon.
Het gepriegel met sd-kaartjes is niet echt een pluspunt.
Het heeft een heel groot pluspunt, de camera hoeft er niet voor aan te staan, wat de accu ontlast. Daarnaast is het ook meestal sneller dan via een usb-kabeltje.
Het is jammer dat er geen SD slot in zit, maar ik vind het helemaal jammer dat er geen slot in zit voor een SIM kaart; 3G ondersteuning is wel erg handig voor zo'n ultra portable laptop!

Overigens hebben beide "nadeeltjes" mij niet weerhouden een MBA te kopen...

En overigens, als je een D-SLR met CF geheugen mee kunt nemen op vakantie, dan past een USB kabeltje ook nog wel in je fototas. En het alternatief, een MBA met een rij slots aan de zijkant (SD, CF, XD, MS) om maar van alles te ondersteunen vind ik geen optie. Doe mij maar een ultra compacte MBA, en in dat incidentele geval gebruik ik wel een kabeltje!
Het is jammer dat er geen SD slot in zit, maar ik vind het helemaal jammer dat er geen slot in zit voor een SIM kaart; 3G ondersteuning is wel erg handig voor zo'n ultra portable laptop!
Je kan in een paar klikken tetheren met je telefoon dus waarom de MBA duurder maken voor iets wat haast niemand gebruikt? En het is natuurlijk de vraag of de extra electronica, antenne etc past in de platte behuizing van de MBA.
de hd3000 is eerder 2x zo snel dan de 320m???

ik heb beide namelijk een macbook pro met de core i5 en de hd3000 en een mac mini met een 320m, de macbookpro kan gewoon source games spelen terwijl de mac mini daar echt moeite mee heeft.
De aanwezigheid van Thunderbolt heeft een aantal voordelen, die met name bij ultraportables spelen. Zo kan via de kabel tegelijkertijd beeld en andere data doorgestuurd worden, zodat er minder interfaces nodig zijn - en dat spaart weer ruimte en kabels uit.
Helaas zijn de Thunderbolt-displays nog niet verkrijgbaar. Wel gaf Apple een demonstratie op zijn Nederlandse hoofdkantoor waarbij een MacBook Air 11" met de MagSafe- en Thunderbolt-kabel van de display verbonden werd; zo kon de Air gebruikmaken van de ethernetpoort en van een op het scherm aangesloten externe firewire-hdd.


Dus je bespaart 50 gram aan kabels als ik het ruim neem, maar in ruil daarvoor moet je een 10 kg zware monitor meeslepen om een usb stickje aan te sluiten of aan het net te hangen met een vaste kabel. Wat is er toch gebeurd met bruikbaarheid bij Apple?

Als je dat ding beter vormgegeven had want dun, dunner, dunst is zinloos qua design, dan had er gewoon een usb 3 poortje of twee, een kaartlezer (onmisbaar) en een HDD in kunnen zitten.

De redactie meldt opgewekt dat hij nu toch een stuk sneller is. Ja, dan de oude generatie, maar de performance is natuurlijk diep triest. Grafisch niet vooruit te branden, scherm onbruikbaar voor alle multimedia toepassingen en waar wou de redactie het resultaat van de nieuwe multimedia mogelijkheden opslaan? In de alom aanwezige cloud over een wireless verbinding? Dat wordt nog lastig scrubben in Premiere met 2Gb geheugen en een priegel SSD.

Hoe kan je nu schrijven dat dankzij de snellere processoren je meer kan doen dan een beetje surfen als je het:
-niet kan opslaan op HDD
-ook niet met een externe HDD zonder je monitor mee te sjouwen wat ik niet echt portable vindt
-je werk niet kan beoordelen omdat je naar een matig TN schermpje zit te kijken.

Dat mensen zoveel geld over hebben voor iets dat werkelijk niets toevoegt aan de vorige generatie begrijp ik niet. Het ding is feitelijk nog steeds alleen maar geschikt voor wat surfen, een mailtje of wat en wie weet als het toetsenbord lekker is een documentje typen. Als je office installeert is je SSD vol. Kortom je had met een fatsoenlijk tablet ook prima uit de voeten gekund want je Sandy Bridge staat gewoon niks te doen. Je video data uit de cloud peuteren maakt het vrij irrelevant hoe snel je processor daar mee om had kunnen gaan.

En wat is uberhaupt die opsessie met opstarttijden bij laptops? Wie zet die dingen dan steeds uit? Ik klap de mijne al tien jaar gewoon dicht of vergeet zelfs dat en ze vallen netjes in slaap. Hybernate wek snelheid is een paar seconden, dus wat is het punt?

Ik begrijp oprecht niet wat daar de markt voor is. Koop een Asus transformer. Licht, toetsenbordje en geschikt voor lichte taakjes. Of koop een echte laptop met een HDD zodat je processor gebruikt kan worden en dan liefst met een fatsoenlijk beeldscherm. Daar kan je mee werken waar je ook bent. Dit is drie keer niks en geen tafellaken, maar ook niet beter dan een tablet servet.
Als je elke dag naar school gaat snap je wel waarom er markt voor is. 13.3 inch is vergelijkbaar met een A4 papier in je tas. En als de laptop dan zo dun mogelijk is is dat gewoon erg fijn.

Heb zelf een dell m1330 welke ook 13.3 is en toendertijd erg dus was. Een van de eerste laptops met led backlight.

En geloof me.. klasgenoten waren jaloers op hoe dun en licht hij is. En met die 3 jaar oude accu kan ik nog tussen de 4 en 5 uur lekker werken. ( Nieuw 6 tot 7 uur)

Nou vind ik de Macbook Air eigenlijk echt een geweldig ding. Mooi aluminium wat stevig is. Jammer dat apple er niet Native windows op laat draaien...
OSX is alleen leuk voor beetje surfen en e-mailen. Het echte portable technische werk in de elektrotechniek zul je toch Windows en Linux moeten gebruiken.
OSX is alleen leuk voor beetje surfen en e-mailen. Het echte portable technische werk in de elektrotechniek zul je toch Windows en Linux moeten gebruiken.
Domme bash. OS X kan naast het onderliggende UNIX OS elke Linux library draaien en daarnaast natuurlijk ook de OS X GUI en Windows (evt. in een VM). Voor het "echte portable technische werk" is een MBA dus veelzijdiger dan een Linux of Windows machine.
Je naam zegt genoeg Max3D, je bent niet de gemiddelde gebruiker. Ik ben dolblij met mijn "oude" Air. Hij doet precies wat ik wil. Het ding voelt écht snel aan, onder lion sluit ik zelden programma's af o.i.d. en uitzetten hoeft ook niet. Hij is licht en plat en past daarom makkelijk in mijn tas... Premiere etc gebruik ik niet. Voor mij is de Air dus briljant en mijn beste Apple aanschaf in tijden!!
Wat een ranzige onzin. Kun je niet lezen of wil je het gewoon verkeerd begrijpen? Een MBA heeft natuurlijk een USB poort en kan daarmee aan een vast netwerk hangen en ook aan een HDD als je dat wilt. Wel met USB2 snelheden natuurlijk.

Voor de Thunderbolt poort is nu nog weinig hardware beschikbaar, net zoals dat bij de USB3 een tijdlang zo was. Je kunt er donder op zeggen dat er meer spullen zullen komen nu er zoveel Macs zijn met zo'n poort.

Groot voordeel van Thunderbolt is dat 'ie echt bloedsnel is. Het scenario kan dan zo zijn: onderweg een lekkere lichte laptop en als je thuiskomt klik je hem met één kabel aan een combo van RAID systeem, monitor, vast ethernet en zelfs een externe PCIe grafische kaart (fabrikanten zijn daar al mee bezig). Kun je doen wat je wil en heeft je Sandy Bridge genoeg te doen.

Als dat allemaal niet genoeg is, nou kerel, dan koop je toch gewoon wat anders? Of je blijft gewoon lekker appels met peren vergelijken. Zelf weten.

[Reactie gewijzigd door Frisootje op 7 augustus 2011 15:02]

"een kaartlezer (onmisbaar)"

Hoezo onmisbaar? je kan een USB kaartlezer eraan hangen.
Je kan straks het nog veel sneller met thunderbolt importeren.
En niet iedereen gebruikt het.

Daarbij krachtige foto en video bewerking doe je liever op een iMac/Mac Pro dan op een Macbook Air.
En helaas blijf ik het echt enorm veel geld vinden. Wel moet gezegd worden dat de apple macbooks pros en air wel zeer goed hun waarde blijven behouden. of ze vragen er gewoon teveel voor op marktplaats..
Wet van vraag en aanbod ;)

Vraag is enorm; bijna iedereen die ik ken wil een Apple product. Dus blijven de prijzen hoog.
Ook voor de hele Apple hype waren de prijzen hoog, maar dat was toen omdat ze veelal door bedrijven in de grafische wereld werden gebruikt vanwege de geschiktheid voor beeld- en videobewerking.

@review:
4 sterren voor de prijs vind ik persoonlijk een beetje jammer. Je betaalt tenslotte €949,- voor een 11,6" Apple netbook zonder dvd drive.
Met een i5, een SSD, een backlit keyboard, en de beste touchpads in de markt, en een zeer goede accuduur.

Dit ding is een factor sneller dan een netbook, en een stuk beter afgewerkt dan laptops van dit prijssegment.

Overigens is de verkoopwaarde inderdaad nogal hoog, mede omdat de hoeveelheid OS X-laptops niet erg hoog is.
Ik zeg ook niet dat het een slecht apparaat is, maar ik vind 'm enigszins beperkt en klein. Heb zelf een MBP 13 en die heeft gewoon alles wat ik nodig heb, zoals o.a. een langere accuduur, maar die is helaas wel €200,- duurder.

Ze bieden je zogenaamd keus, maar voor mij -en ik denk ook vele anderen- is een van twee/drie opties eigenlijk overbodig.
Als ik zou moeten kiezen tussen een MBP13 of een air13, beide het 2011-model, zou ik zonder meer kiezen voor de MBP, en precies om dezelfde redenen. Het enige dat ik jammer vind, is dat de SSD er niet standaard in zit. Maar goed, die zet ik er alsnog in als de baas betaalt. :)

Wat overigens niet terug komt in dit deel van de discussie, is dat er een grote SSD in de airs zit. Dat zal de prijs aardig opdrijven.
Ik heb onlangs juist precies de andere keuze gemaakt. Dit is misschien geholpen door het feit dat ik via mijn werk al een 13" MacBook Pro (2010 model, 8GB RAM en SSD) heb, maar anderzijds biedt de Air ook voordelen zonder nadelen te introduceren waar ik niet mee kan leven..

1. Scherm: de MBP is qua kleuren nét iets beter dan de Air, maar de Air biedt 1440x900 tegenover 1280x800 voor de MBP. Daarnaast ervaar ik de reflecties op het MBP scherm als storend, terwijl ik op het scherm van de MBA (eveneens glossy, maar geen glasplaat) totaal niet opmerk.

2. Gewicht. Obvious. De MacBook Air is een flink pak lichter, en dat heeft z'n voordelen ;)

3. Optical drive. De MBP heeft er 1, de MBA niet. Ik gebruik de optical drive eigenlijk nooit, dus ik kan het ding missen als kiespijn.

4. Ethernet. Voor mijn werk erg handig, prive heb ik het ding niet nodig, want 802.11n (5GHz) doet het ook prima. Effectief is de overdrachtssnelheid tussen mijn fileserver en mijn MBP via ethernet nauwelijks sneller dan via wifi. Ik kan prive dus leven met een notebook zonder ethernet. En anders kan ik altijd nog een USB adapter kopen.

5. keyboard. Het MBP keyboard heeft iets meer keytravel, al is het MBA keyboard daar wel verbeterd t.o.v. vorig jaar. Het MBP keyboard vind ik vooralsnog wel fijner, maar dat zal een kwestie van gewenning zijn.

6. FW800. Ik heb eigenlijk vrijwel geen FW randapparatuur meer, dus ik kan leven zonder FW. Mijn oude recording interface gebruikt nog firewire, maar die ga ik vervangen door een moderner exemplaar, dus dat is ook geen issue.

7. Battery life. Mijn MBP haalt 6 uur met gemak, mijn MBA houdt het na 5-5.5 uur wel voor gezien. Dat verschil is dusdanig klein dat het wat mij betreft opweegt tegen het lagere gewicht.

8. CPU. Ik merk in dagelijks gebruik geen verschil tussen de 2.4GHz Core 2 Duo in mijn MBP en de 1.7GHz Core i5 in mijn MBA. De stap naar een 2.3GHz Core i5 is dan leuk, maar zal nauwelijks het geld waard zijn voor mij.

9. RAM. In de MBP kan 8GB, in de MBA niet. Tough luck. In principe red ik het prima met 4GB.

Al met al ben ik voor een 13" MBP met SSD meer geld kwijt dan voor een MBA die standaard al een SSD heeft, en het enige dat het me écht oplevert is de mogelijkheid om er 8GB RAM in te stoppen. Dan ben ik prive op dit moment gewoon beter af met een MBA :)

Voor werk zou de keuze omgedraaid blijven, met de 1280x800 resolutie als irritant nadeel ;)
je moet ook naar de concurrentie in dit segment van de ultra-portabele notebooks kijken. Hierin is apple blijkbaar 1 van de goedkoopste. Dus blijkbaar zijn de 4 sterren toch terecht.

http://www.digitimes.com/news/a20110803PD214.html

[Reactie gewijzigd door scar2face op 4 augustus 2011 10:09]

@Framoes
4 sterren voor de prijs vind ik persoonlijk een beetje jammer. Je betaalt tenslotte €949,- voor een 11,6" Apple netbook zonder dvd drive.
Waarvoor heb je een DVD drive nodig? Als je die echt nodig hebt, dan koop je geen ultra portable, maar een gewone laptop. Of een desktop.

Optische media is inferieur aan magnetische en solid state media, en in de komende jaren gaat on line opslag ook steeds belangrijker worden. Je hebt helemaal geen DVD drive nodig! Je kunt eventueel booten vanaf een USB stick, en zo kun je ook je OS (OS X) installeren. Software is te installeren van gedownloade installatieprogramma's. En als je eens een programma hebt dat alleen op DVD staat, dan stop je die in een Mac of PC elders in je LAN, en kun je deze disk delen met je MBA. Installeren doe je maar één keer, je hoeft zo geen grote DVD drive mee te zeulen.
Ken je waarschijnlijk weinig vrouwen :D

Mannelijke medestudenten vinden 'em cool' maar de vrouwelijke willen alles doen voor zo'n ding. Gaat puur om het design, ik gebruik ook vrijwel uitsluitend Windows 7.
Ik ken ook enkele mensen die heel graag Mac zouden hebben, of zijn al in bezit van een apple laptop. Het zijn meerendeels studenten marketing of graphic design. Eveneens mensen die CPU van HDD niet kunnen onderscheiden, ookal staat het op de sticker.
Een laptop van duizend euro, die geen HDMI uitgang heeft (converter kost rond 69 euro), met maar 64GB harde schijf, enkel 2 USB poorten, geen SD reader heeft, uitgerust is met de goedkoopste graphische kaart, 5 uur batterij... Is wel heel dun.
Geef mij maar AMD EEE pc voor 400 euro die in al die minpunten wel aanpakt.
Ik kan er zelfs een 500 euro 300GB SSD schijf insteken, en het gaat nog steeds 100 euro goedkoper uitkomen.
Eveneens mensen die CPU van HDD niet kunnen onderscheiden, ookal staat het op de sticker.
Stickers? Die vind je niet zo snel op een Apple.
Een laptop van duizend euro, die geen HDMI uitgang heeft (converter kost rond 69 euro), met maar 64GB harde schijf, enkel 2 USB poorten, geen SD reader heeft, uitgerust is met de goedkoopste graphische kaart, 5 uur batterij... Is wel heel dun.
Is wel heel dun....en licht.....en met een van de beste trackpads......en met een SDD.....en met een MagSafe adapter aansluiting......en met Bluetooth 4.0....en een goede batterijduur.....en OS X 10.7....en met wat jij en ik nog meer vergeten zijn te noemen.

Geen wonder dat die AMD EEE pc zo weinig kost.
Ik ken ook enkele mensen die heel graag Mac zouden hebben, of zijn al in bezit van een apple laptop. Het zijn meerendeels studenten marketing of graphic design. Eveneens mensen die CPU van HDD niet kunnen onderscheiden, ookal staat het op de sticker.
Een laptop van duizend euro, die geen HDMI uitgang heeft (converter kost rond 69 euro),
Een adapter of mini DP naar HDMI kabeltje kost maar een paar euro.

Een EEE pc heeft geen Core CPU, SSD, full size back-lit keyboard, superieur trackpad, OS X, iLife en ga zo maar door.

Weer 1 van de vele domme vergelijkingen.
Voeg er nog eens een doelgroep aan toe : ontwikkelaars.
Ik wil echt niet anders meer.

Veel plezier met je eee. ;)
converter? Je bedoelt verloopkabeltje, kost €29,-. Verkrijgbaar bij iedere Apple Reseller.
Wat is duur? Iets meer dan 10 jaar geleden heb ik nog fl. 5000,- voor een beetje mooie pc. Tegenwoordig kosten pc's niet veel meer dan een goedkope fiets. Voor dezelfde prijs heb je een Batavus, doe mij maar een MBA
Vraag mij ook altijd af waarom men het een nadeel vind dat er niet kan op worden gegamed. Deze laptops zijn hiervoor nooit bedoeld.
Als je zoveel geld uitgeeft aan een computer is het handig dat er de mogelijkheid is tot gamen, anders moet je namelijk nog een systeem kopen als je wil gamen.
Sommige mensen gamen nooit. Anderen hebben een desktop om te gamen en willen een 'lichte' laptop voor werk of studie in de bus of trein of mobiele werkplek. Of hebben bij hun werkgever alleen een (ondermaatse) Windows machine en willen toch ook tijdens het werk een makkelijke Mac. En weer anderen hebben geld zat en willen zo'n gelikt Apple computertje. Dus er is echt wel een markt ...
Heb er net zelf een besteld ter vervanging van een 5 jaar oude MacBook, die al die tijd zonder problemen heeft gedraaid en zijn doel gediend heeft. Ik verwacht hetzelfde van m'n nieuwe Air. En dan is het ineens niet zo veel geld meer. Vooral omdat ik ondanks z'n leeftijd toch nog verwacht een paar honderd euro te vangen voor die MacBook.

[Reactie gewijzigd door wroeter op 4 augustus 2011 09:39]

Zucht, voor jou wel. Maar net zoals ik bij een Ferrari niet klaag over de kleine kofferbak weet je dat je bij een kleine en lichte laptop bepaalde beperkingen hebt. Klagen dat je er niet op kan gamen heeft weinig nut als niemand anders een highend GPU in een vergelijkbare behuizing weet te proppen. Wat dat betreft is het veel logischer dat men over het gebrek aan een 3G verbinding klaagt. Dat hoort nu net wel in een laptop als dit.
Ik heb een MBP en een PS3, dus voor mij geldt het niet, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen geld heeft voor meerdere systemen.

Het is gewoon dat ze het systeem naar mijn idee te minimaal hebben gemaakt en de prijs vooral met het formaat willen rechtvaardigen. Dit terwijl veel 13" laptops al draagbaar genoeg zijn. Het hele netbook-segment dankt zijn bestaan aan de lage prijs voor een simpel systeem. Nu heb je een aardig systeem, maar met beperkingen, voor een flinke prijs.
Het punt is dat iemand die een ultra-portable laptop wil kopen bereid is om concessies te doen aan de veelzijdigheid van het apparaat (of helemaal geen veelzijdig apparaat nodig heeft). Ik heb nooit de behoefte gehad om te gamen op mijn 11 inch MBA, heb nooit meer dan twee usb-apparaten tegelijkertijd willen aansluiten, heb er nooit een cd of dvd in willen stoppen en voor de twee keren dat ik er een netwerkkabeltje op wilde aansluiten vond ik het prima om de usb-adapter te gebruiken. Wel had ik elke dag plezier van het lage gewicht en het compacte formaat van de MBA. Ik heb het ontbreken van een snelle gpu en aansluitmogelijkheden - die ik toch niet gebruik - dus nooit ervaren als een beperking, maar als een bevrijding die me in staat stelt om met een kleiner apparaat onderweg te zijn.

Als je een apparaat nodig hebt dat alles kan doen en die niet licht of compact hoeft te zijn is een MBA simpelweg niet de oplossing voor jou.
Femme, er zijn prima redenen om een lichtgewicht portable computing device mee te nemen, maar dit artikel gaat over de upgrade naar de 2011 versie. Zoals je zelf al zegt heb je nooit behoefte gehad aan een sterkere GPU of meer aansluitingsmogelijkheden.

Dat is een heel gewoon standpunt dat ik deel en daarom neem ik gewoon een tablet met toetsenbord mee (bijv de Asus transformer of mijn NotionInk Adam die ik perfect buiten en in helverlichte beurzen kan lezen). Er is iets mis met de 2011 versie die zoals ik hier betoog max3D in 'reviews: Nieuwe MacBook Airs: design aan het werk'

Als je geen sterke GPU nodig had, wat moest je dan met een supersnelle Ivy Bridge processor met 2Gb geheugen. Doe mij maar een tragere pocessor, flink geheugen zodat ik 40 tabs open kan zetten zoals ik gewend ben terwijl ik een Word document schrijf. Op het gemis van een HD ben ik in die eerdere post al ingegaan.

Dus helemaal eens met je post, maar die is zijn geheel dus een pleidooi tegen de 2011 versie. Die opvatting delen veel mensen want je hebt ee n+2, dus dat is verstandig van de tweakers. Het goede nieuws is dat MBA nu tweedehands veel betaalbaarder is geworden en dat was dus een veel beter uitgebalanceerde machine. Kopen dus.
Het zou niet veel kosten om Nvidia 540M in te steken, die niet groter is dan de voorgaande 320M. 540M vindt jij nu in mid-range laptops van 500 euro.
Voor 1000 euro wil ik wel degelijk portable sc2 matchke spelen, en HD fotos in photoshop verwerken of 3ds max opstarten terwijl ik een springuur heb op school.
Dan moet je ook geen MacBook Air kopen, want jij bent duidelijk niet de doelgroep.

Verder vind ik het belachelijk dat je denkt dat als een systeem 1000 euro kost, dat dat betekent dat je er op kan gamen.

De prijs is zo hoog voor andere reden dan CPU, GPU (IGP) en RAM. Namelijk het gewicht, design en het feit dat hij ultra-portable is met nog degelijke specs.

Ik zeik ook niet dat mijn VW Polo geen V8 motor erin heeft, maar ik rijd wel zuiniger dan een Bugatti Veyron.
Simpel antwoord: het past niet. De 320M paste in de vorige MBA omdat het een chipset + IGP in 1 chip is. Kortom: CPU + 320M, klaar. De Core i5 heeft al een IGP die grofweg even goed presteert als de 320M, én daar komt een chipset bij. Core i5 + Intel chipset, klaar. Als daar nog een 540M bij moet, moet er dus een extra chip bij, waar eigenlijk geen plek voor is, en die chip wil ook stroom. Dus battery-life zou minder worden.

Ik zie eigenlijk vooral redenen waarom een 540M in de MacBook Air niet haalbaar is.

Een andere, in mijn ogen betere, oplossing voor de MBA zou zijn: externe GPU via Thunderbolt. De GPU zou dan weliswaar gelimiteerd zijn tot PCIe x2 of x4, maar dat is voor een midrange GPU al prima. Op die manier heb je onderweg een low-power thin&light, en kan je thuis alsnog gamen op je grote scherm :)

Als dat teveel compromissen zijn voor je, val je simpelweg niet in de doelgroep die een MBA koopt. De typische MBA koper wil een dunne en lichte laptop met goede battery life en OSX. Jij wil een draagbaar game-monster en vindt het waarschijnlijk ook geen nadeel als er Windows op staat?

[Reactie gewijzigd door Whieee op 5 augustus 2011 10:20]

Over proppen en grafische kaarten gesproken - dat probleem zou zich op kunnen lossen als de eerste fabrikanten zich melden met een doosje waarin je een externe grafische kaart kunt proppen en aansluiten via Thunderbolt. Poort is er snel genoeg voor. CPU ook, kun je toch nog gamen.
Het idee dat de mogelijkheid erop zit zorgt dat je je niet beperkt voelt door de videokaart. Tis meer psychisch. Veel mensen kopen bijvoorbeeld een zwaar systeem om "foto's te kunnen bewerken" terwijl ze niet verder dan Picasa komen.

Als je een smak geld uitgeeft aan 1 laptop en dat je enige is, kan ik me goed voorstellen dat je een allrounder wilt.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 4 augustus 2011 09:58]

Als je een zware gebruiker bent, dan zal een MBA nooit je enige computer kunnen zijn. Als je hele dagen achter je computer zit te typen, dan zal een MBA nooit je enige computer kunnen zijn.

Een MBA is een computer voor erbij, voor thuis, voor onderweg, voor mensen die een tablet net iets te weinig vinden.

Een MBA is ook een computer voor de gemiddelde gebruiker (dus geen tweaker) die een beetje mailt en internet, en die met fotobewerking niet verder komt dan iPhoto of Picasa.
Het is nadeel omdat het een populaire laptop feature is. Expliciet noemen van gaming en aangeven dat het product daar niet veel mogelijkheden toe bied, maakt de review alleen maar completer.
Ik heb zelf de macbook air uit 2010 (11,6 inch model).
ideaal systeem voor onderweg in de trein, op vakantie en voor je werk wanneer je 100% zekerheid wilt hebben dat je wilt opvallen tijdens een powerpoint/keynote presentatie via het apparaat in combinatie met een beamer.

Ik was van plan om de nieuwe versie aan te schaffen wanneer er een 3G optie in zou zitten. Ik wacht dus lekker nog een jaar of twee, deze voldoet me nog enorm.

Dat extra beetje geld voor een superstrak design had ik er wel voor over.
tethering via je telefoon kan altijd nog. Dat is iig hoe ik het doe.
Een enigszins vergelijkbare laptop, de U31S van Asus, houdt het een fractie langer uit dan de MacBook Air 13"

Volgens de grafieken bij de accutest klopt dit niet :P
@Framoes

"11,6" Apple netbook."

Met deze specs vind ik dat je niet mag spreken over een netbook.

Ik vind het een volwaardige notebook. DVD-drive gebruik ik zelf nog maar zelden. Dat deze er niet in zit maakt het nog geen netbook.
Sluit de Air aan op een scherm en los toetsenbord en je hebt een aardige pc tot je beschikking.
Het is dan ook een Apple netbook. Het is dan misschien prijzig, maar qua hardware heb ik meestal niks te klagen wat Apple betreft. Software werkt trouwens ook altijd naar behoren.
Ik vind het een volwaardige notebook. DVD-drive gebruik ik zelf nog maar zelden. Dat deze er niet in zit maakt het nog geen netbook.
En ik gebruik de dvd drive wel vaak, dus dat verschilt per persoon. Dat er geen dvd drive in zit maakt het voor mij geen netbook, want veel andere netbooks hebben dat juist wel. Het gaat me om het scherm, dat is naar mijn mening klein voor de prijs.
Sluit de Air aan op een scherm en los toetsenbord en je hebt een aardige pc tot je beschikking.
Dan moet je dus ook nog een scherm kopen, wat je minimaal €120,- kost als je een beetje een aardig scherm wil (19", A-merk). Voor een toetsenbord kom je hoogstwaarschijnlijk uit bij een Apple keyboard en die kost je €46,- met draad en €61,- voor de draadloze. Totaal ben je dan alweer bijna evenveel kwijt als een Pro.

Ik zit nu te werken op een Pro 13 en dat werkt gewoon goed. Geen last van het schermformaat of het formaat toetsenbord.
Jij vind het een netbook. Ik gebruik hem als mijn alledaagse notebook op mijn werk :) Voldoet aan alle eisen die IK wens. Snel, klein en kan alles aan wat ik er tegen aan gooi dus tja... Het afdoen als netbook is wat mij betreft niet rechtvaardig.

Vanzelfsprekend heb ik er wel een groter scherm aan hangen, net als een extern toetsenbord en muis.

Thuis op de bank voldoet het scherm perfect en kan ik alles goed lezen dus tja, géén netbook ;)
De USP van de 11 inch MBA is juist het kleine schermformaat dat het mogelijk maakt om een kleinere laptop te bouwen. Een MBA is een ultraportable met een volwaardig toetsenbord en touchpad en het design en de engineering van een high-end laptop. De ruimte- en gewichtsbesparende maatregelen in de MBA drijven de prijs op. Met een conventioneel plastic chassis zou het onmogelijk zijn om de stijfheid van de MBA te bereiken bij gelijke dikte. Dat zie je terug in de prijs. Taiwanese fabrikanten die vergelijkbare laptops willen bouwen volgens de ultrabook-richtlijnen van Intel hebben volgens Digitimes moeite om met de prijs van de MBA te concurreren. Ook bij de Samsung Series 9 en de laptops van Lenovo zie je dat de kwalitatief goede apparaten een stuk duurder zijn dan de gemiddelde plastic-fantastic-consumentenlaptops. Ik kan me voorstellen dat Apple de basis 11 inch best wel scherp in de markt heeft gezet. Het geld wordt verdiend op het upsellen van geheugen- en processorupgrades en accessoires.

Het beeldscherm van de 13 inch MacBook Pro heeft overigens minder pixels dan dat van de 11 inch MacBook Air. Wat dat betreft mis je niets op het scherm van de MBA. Je hebt wel gelijk dat voor niet-mobiel gebruik een extern beeldscherm is aan te raden. Op de 2010 11 inch MBA kun je redelijk werden op een extern beeldscherm maar je kon wel merken dat de cpu geen snelheidswonder was. De ssd maakte veel goed. De hogere prestaties van de nieuwe modellen zijn erg goed te merken in de praktijk, zelfs bij simpele dingen zoals scrollen en het switchen van tabs in de browser.

[Reactie gewijzigd door Femme op 4 augustus 2011 11:20]

@Framoes
Een netbook is een net-niet-book. Geen volwaardige processor voor een groot desktop OS, zoals een Intel Core (2/i3/i5/i7), maar een processor gemaakt voor mobiele telefoons, de Intel Atom. Draai daar Windows 7 op, en je weet zeker dat je alleen maar bezig bent met wachten totdat-ie doet wat jij 'm een half uur geleden hebt gevraagd.

Een MBA zit vol met hoogwaardige en volwaardige componenten, waaronder een Intel Core i5 processor. Wel de zuinige ULV variant, want de accu moet wel lang meegaan. Een MBA is een volwaardige notebook / laptop, geen netbook!
Jammer van dat geheugen. Slechts 2GB bij een laptop van 949 euro is niet meer van deze tijd...

Verder mooie laptops hoor, alleen een extra USB-poort zou handig zijn.
Ach, het aantal USB-poorten was al 100% vooruit gegaan sinds de Late 2008.

Met 1 USB-poort is het voor een laptop vooral irritant dat als je al een muis aangekoppeld hebt, dat je die dan moet ontkoppelen voor even de iPhone/externe disk/wat dan ook die je wilt aankoppelen. Met 2 poorten is dat geen probleem.

Wil je meer, schaf dan een hub aan, zou ik zeggen.
iPhone kan toch ook met blauwe tand? Of heeft een iPhone die technologie niet? (geen bezitter iPhone)
De iPhone heeft wel bluetooth ondersteuning, maar synchroniseren met de mac/pc gaat vooralsnog alleen via USB. Zodra iOS5 uit is zal dit ook via WiFi gaan.
Dan nog zal het opladen nog steeds niet draadloos gaan :-)
Voor het opladen hang ik mijn iPhone gewoon aan een losse lader, dock of iPod aansluiting in de auto. Waarschijnlijk krijg je op termijn trouwens geen losse lader meer bij de iPhone, net als bij de iPods nu.
Gaat dat dan allemaal via Wifi-direct? Of hebben ze weer hun eigen protocol ervoor bedacht. Dat zou namelijk zwaar irritant zijn met andere apparaten...
Het is synchronisatie puur tussen iTunes op PC/Mac en iPod/iPhone/iPad. Wat maakt het dan uit wat voor protocol gebruikt wordt? De kans is overigens groot dat het (net als AirDrop?) inderdaad via Wifi Direct gaat, dan kan je bijvoorbeeld ook met je macbook syncen als je buiten de deur bent.
@Keypunchie
Een MBA is een ultra portable laptop, geen apparaat dat je met snoeren aan vanalles vast wilt leggen!

Volgens mij heb jij nooit met een Apple MacBook gewerkt. Die apparaten hebben zo'n fijne touch pad, dat een muis eigenlijk niet nodig is!
He getsie, een USB muis. Schaf dan een mooie witte ('Mac edition') Logitech bluetooth muis aan (de V470), werkt perfect. Aan/uit schakelaartje achterop, batterij gaat maanden mee. Zit bij mij standaard in de tas.
2GB is inderdaad een beetje weinig, zeker nu geheugen niet meer veel kost.

USB is ook bijna niet meer van deze tijd. Ik gebruik ze, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, alleen nog maar om mijn ipad even aan te sluiten maar over enkele maanden is dit ook niet meer nodig dus ...
Als het aan Apple ligt gaat alles zo'n beetje draadloos inderdaad: Muis/toetsenbord via BT, iPhone/iPad binnenkort via WiFi. USB heb je dan eigenlijk alleen nog maar nodig voor een eventuele 'dongel', USB stick/schijf of een digitale camera. Draadjes kunnen ook alleen maar in de knoop geraken ook :Y)
2Gb is best te doen, ik heb constant Keynote, Excel, Mail en Safari draaien. Werkt prima. 4Gb zou wellicht prettiger zijn wanneer ik ook iPhoto o.i.d. nodig zou hebben.
Wat ik redelijk opmerkelijk vind is dat random reads zo'n stuk trager zijn dan random writes. Je zou dat eigenlijk net andersom verwachten.
de toshiba controller buffert de random writes, dus vandaar.
Vandaar ;) Maar betekent dat dan niet automatisch een hoop issues bij stroomuitval? Ik wil wel graag dat data die volgens de schrijf is weggeschreven ook daadwerkelijk op de SSD staat.
Nee hoor, op schrijven kun je je voorbereide (lege plek zoeken, etc), bij lezen moet je een specifiek gedeelte van een chip uitlezen. Schrijven is makkelijker te optimalizeren op flash chips dan lezen.
SSD's zijn juist vooral snel in lezen, niet zo zeer in schrijven.
Mooie laptops, 3G en een USB 3 poort (ipv Thunderbolt) zou echter wel echt van toegevoegde waarde zijn.
liever usb 3 poorten ipv de usb 2 poorten.

thunderbolt is voor sommigen wel leuk maar ik denk niet dat het een enorm succes gaat worden, zeker niet nadat sony lightpeak over usb doet.
Dat Sony weer moet afwijken van 'de standaard' (die volgens mij wel degelijk over de Mini-DP connector loopt) is wel jammer. Gelukkig heeft Apple in zijn eentje genoeg momentum om een dergelijke standaard enigszins te laten slagen. Apple verkoopt in ieder geval veel meer PC's en laptops dan Sony.
Sony heeft eigenlijk vooral pech gehad. De LightPeak implementatie liep in de development fase over een met USB-compatible (fysiek) poort met optische connectoren voor het LightPeak signaal. In een zeer laat stadium hebben Intel en Apple besloten LightPeak (optical) even op de plank te leggen en enkel Thunderbolt (zelfde ding, maar dan over koper met minder bandbreedte) eerst te implementeren. Als fysieke vorm werd voor de mini displayport connector gekozen. (waarschijnlijk omdat dat Apple nogal goed uitkwam ;) )

Sony heeft dus niet zozeer bewust afgeweken van de standaard, maar heeft haar docking oplossing gebaseerd op de draft van Light Peak zoals die er lag (voordat Apple en Intel ineens het roer omgooiden).

Overigens heb ik liever Thunderbolt dan USB3. Thunderbolt kan tenminste ook displayport signalen doorvoeren, USB3 is daar toch iets minder goed in ;)

[Reactie gewijzigd door Whieee op 4 augustus 2011 22:48]

Nouja, Sony gebruikt dezelfde techniek maar een andere stekker... Klinkt alsof een simpel verloopje genoeg gaat wezen. Ik denk dat Thunderbolt apparaten gewoon met de Apple stekker geleverd gaan worden en dan met een verloopje naar de Sony plug (die plug is 2x zo groot dus minder geschikt als 'input' voor het verloopje).
De Sony implementatie gaat over optical, waar Thunderbolt over koper gaat. Er gaat iets meer nodig zijn dan een verloopstekkertje om daar een oplossing voor te vinden. Overigens heeft Sony al aangegeven dat het niet af wil wijken van de Thunderbolt standaard. Het noemt haar docking connector ook bewust geen LightPeak, maar Power Media Dock/USB connector ;)

Zie ook: http://thisismynext.com/2...-apple-thunderbolt-intel/
Wat betreft 3g vind ik het niet wenselijk om losse simkaarten en abonnementen te hebben voor een laptop en een tablet. Je telefoon heb je toch al bij je en kan prima als hotspot dienen. Met twee klikken heb je een bluetooth verbinding met een iPhone 4 aangeslingerd die je daarvoor niet eens uit je broekzak hoeft te halen. Of bluetooth ook zo makkelijk werkt met andere telefoons weet ik niet. Wifi is ook een optie maar kost meer energie.
jammer van die intel igp. Heb hier ook een SB desktop met een 2500K maar de kwaliteit van die IGP is bagger. Kleuren/scherpte kloppen niet en standaard helderheid + contrast zijn ook niet handig. Heb er nu een 6570 inzitten en dat is toch wel ff anders. Dacht dat het aan het Asus moederbord, P8H67-M, lag dat de IGP er zo slecht uit komt maar omgeruild voor een ander was dit precies zo. Weer een ander bord gehaald...idem.

PS met mn 2100 precies dezelfde ervaring...slechte IGP. Snap niet dat dit niet genoemd wordt in de test. Schijnbaar niet belangrijk.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 4 augustus 2011 10:17]

Misschien het probleem bij Windows zoeken? De IGP van Intel's Sandy Bridge CPU's is prima geschikt voor alledaagse applicaties en het aansluiten van een high res externe monitor. Alleen bij de meeste spellen schiet de IGP tekort maar voor spelletjes koop je natuurlijk niet deze Air.

M.a.w. zul je bij normaal gebruik geen nadelen van Intel's IGP ondervinden.
bgttje: Hoe heb je je monitor aangesloten op die desktop? Via VGA of digitaal via DVI/HDMI. Ik kan me met name niet voorstellen dat je een verschil in scherpte of helderheid ziet als en en ander digitaal aangesloten is...

Ik geloof niet dat de Apple laptops die alleen van de HD3000 IGP gebruik maken issues hebben met kleuren, scherpte, helderheid of contrast. Dit is ook in geen enkele review naar voren gekomen.
Alles via HDMI. En het grootste verschil is als je er een 40"TV op aansluit.
Op n 11"schermpje zie je het verschil waarschijnlijk niet. Het vervelende is dat ik een Ati kaart gewend was, 5770, en als je dan ineens met dit verschil geconfronteerd word dan sta je versteld. Hoe durven ze dit HD te noemen.
Hoe durven ze dit HD te noemen.
Wat is er dan geen HD aan de video die de Intel IGP verzorgt? Haal je de 1080p niet? Stottert het? Video is gewoon hetzelfde als de 5770. Het enige verschil is dat de 5770 meer frames haalt in spelletjes, HD video playback is simpelweg hetzelfde.
de igp geeft prima beeld. Zeker vergeten de resolutie in te stellen en de aero interface aan te zetten? Enige wat tegen kan vallen is games en de postprocessing bij films.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBDesktops

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013