Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 68 reacties

De D90 volgde in augustus 2008 de D80 op als Nikons dslr voor de gevorderde consument. Twee jaar eerder werd de D80 ook in augustus aangekondigd, en dus werd verwacht dat Nikon in de zomer van 2010 de opvolger van de D90 zou aankondigen.

Al eerder, zo rond april van vorig jaar, verschenen geruchten over het toestel op onder meer de site Nikon Rumors. Toen was er nog enige verwarring over de positionering van de nieuwe dslr. Bij de uiteindelijke aankondiging van de D7000, in september 2010, werd daarover duidelijkheid geschapen.

Al voor de aankondiging kreeg Tweakers.net van Nikon te horen dat de nieuwe camera tussen de D90 en de semi-professionele D300s gepositioneerd zou worden. Onze eerste indruk was die van een camera met een groot deel van de features en bedieningsmogelijkheden van de D300s, gevat in de behuizing van een D90.

Nikon D7000 recensie inleiding

Prijzen en specificaties

Merk en Type
Merk Nikon
Type D7000
Eerste prijsvermelding donderdag 16 september 2010
Specificatie body
Cameraresolutie 16,2 megapixel
Sensortype cmos
Sensorformaat aps-c (cropfactor 1.5)
Minimale ISO-gevoeligheid ISO 100
Maximale ISO-gevoeligheid ISO 6400
Beelden per seconde 6fps
Eigenschappen body Ingebouwde flitser, live view, video
Schermdiagonaal 3"
Videoresolutie 1920x1080
Videoframerate 25fps
Mount Nikon F
Aantal autofocuspunten 39
Focusmechanisme automatische focus (motor in body), automatische focus (motor in lens), handmatige focus
Geheugenkaarttype
Secure Digital, Secure Digital eXtended Capacity, Secure Digital High Capacity
Verbinding
audio, composite, microfoon, mini-hdmi, usb 2.0
Gewicht body 690g
Kleur body zwart
Specificatie overig
Verkoopstatus body
Bijzonderheden twee kaartsleuven

Body

Afmetingen

De body van de D7000 is grofweg even groot als die van de Nikon D90. In de breedte en de diepte zijn de afmetingen van beide camera's zelfs gelijk, de D7000 is alleen twee milimeter hoger.

In vergelijking met de 60D, de Canon-dslr met uitklapbare lcd die in augustus 2010 werd aangekondigd, is de D7000 beduidend kleiner, met name in de breedte. De Pentax K-5, die is uitgerust met een Sony-sensor met hetzelfde aantal megapixels als de D7000, is weer compacter dan de nieuwe Nikon-camera.

SpecificatiesD7000D90D300sCanon 60D Pentax K-5
Resolutie (megapixels) 16,2 12,1 12,1 18 16,3
Afmetingen (mm) 132x105x77
132x103x77 147x114x74
145x106x79 131x97x73
Gewicht* (g)
 780  703  938 755 750

*) inclusief accu

Nikon D7000 Body Nikon D7000 Body Nikon D7000 Body Nikon D7000 Body Nikon D7000 Body Nikon D7000 Body

Magnesium

Een groot verschil met de D90 is het materiaal waarvan de D7000-body gemaakt is. In plaats van kunststof gebruikt Nikon, net als bij zijn duurdere camera's, voor een groot deel van de body een magnesiumlegering. Dat zorgt voor een zeer stevige body, een van de redenen dat de D7000 degelijker aanvoelt dan de D90, maar is ook iets zwaarder. Zo is de D7000 77g zwaarder dan de D90 en 25g zwaarder dan de grotere Canon 60D. Ook de Pentax K-5 is 30g lichter.

Nikon D7000 magnesium body Nikon D7000 magnesium body

Mogelijk heeft Nikon de Pentax K-7, de voorloper van de K-5, voor ogen gehad bij het ontwerp van de D7000. De K-7 heeft het formaat van een gewone consumenten-dslr, maar is voorzien van de featureset en de bouwkwaliteit van een semi-professionele dslr. Net als de K-5 heeft de D7000 met rubber afgedichte naden om vocht en stof buiten te houden. De D90 is daar niet mee uitgerust en het is dan ook niet aan te raden om die camera aan meer dan wat regenspatjes bloot te stellen.

Transportring

Nikon heeft een aantal slimme bedieningselementen toegevoegd die de D7000 doen uitsteken boven de D90 en die ook op de D300s niet hadden misstaan. Eén daarvan is de ring onderaan de modusknop, waarmee de drive-modus kan worden ingesteld.

Nikon D7000 transportring

Voor de drive-stand kan gekozen worden uit 'single' voor het nemen van een enkele foto, twee burst-standen, de 'quiet'-stand voor gereduceerd geluid bij het afdrukken, de zelfontspanner en het ontspannen via een remote. Nieuw ten opzichte van de D90 is de mirror-lockup-functie. Daarmee kan de spiegel alvast naar boven geklapt worden voordat de sluiter open en dicht gaat. Hierdoor wordt de invloed van trillingen bij bijvoorbeeld landschapsfotografie tot een minimum beperkt.

Helaas is het niet mogelijk om de zelfontspan- en de mirror lockup-functies te combineren. Om de transportstand te kunnen wijzigen moet eerst het knopje ernaast met de duim ingedrukt worden. Hierdoor kan de drivemodus niet per ongeluk veranderd worden. Deze beveiliging is goeddeels afgekeken van de semi-pro- en pro-dslr's van Nikon.

Custom-standen

Ook aan de modusknop kunnen we zien dat Nikon met de D7000 mikt op de serieuzere gebruiker. Zo zijn alle scènestanden van de D90 bij de D7000 ondergebracht onder één 'scene'-stand op de modusknop. Alleen de geen-flits-modus heeft nog een eigen positie. De verschillende scènestanden zijn te selecteren met het achterste draaiwiel. Op de lcd verschijnt dan linksboven een kwart cirkel met de beschikbare opties.

Door het schrappen van de scènestanden op de D7000-modusknop heeft Nikon eindelijk kans gezien om twee custom-standen aan de draaiknop toe te voegen. Via het menu is het mogelijk om eerder opgeslagen custom-instellingen te laden of de gebruikte instellingen te exporteren, zodat deze bijvoorbeeld ook  op een andere semi-professionele of professionele body van Nikon gebruikt kunnen worden.

Autofocus keuzeknop

In plaats van de af-modusknop rechts bovenop de camera te plaatsen, zoals bij de D90, heeft Nikon deze knop gecombineerd met de keuzeschakelaar voor automatisch of handmatig scherpstellen aan de zijkant van de lensmount. Dit vinden we een gouden vondst. De knop zit altijd binnen bereik van de linkerhand, zodat de af-instellingen snel en comfortabel te wijzigen zijn. Bij de D90 moet je wijsvinger een onnatuurlijke kromming maken om de af-knop te bedienen.

Nikon D7000 AF-keuzeknop

Door de af-keuzeknop in te drukken, kunnen met het achterste draaiwiel de af-standen AF-A, AF-S en AF-C worden ingesteld. Met het voorste draaiwiel kunnen dan de af-punten worden uitgekozen. Bij AF-S is er de keus tussen Auto en een enkel af-punt, terwijl bij de AF-C-stand zowel voor een af-punt als voor 9, 21 of 39 af-punten gekozen kan worden. Ook is een handige 3d-tracking-optie beschikbaar. Daarbij wordt na het half indrukken van de sluiterknop het onderwerp met alle 39 af-punten gevolgd. Dit werkt erg goed bij onderwerpen met een niet te hoge snelheid, anders is de keuze voor alleen het middelste punt beter.

Grip

Bij de D300s is de grip bekleed met een zacht soort rubber, zodat hij goed is vast te houden. Bij de D7000 is een wat harder materiaal gebruikt, en dat is minder prettig. Het gripmateriaal van de D90 is nog harder, maar die heeft een beter vormgegeven grip, waar je je hand makkelijker omheen kan vouwen. De D7000 is wat hoekiger.

Aan de achterkant van de D7000 is het gripvlak voor de duim wat minder hoog dan bij de D90, al hadden we hier geen last van onvoldoende houvast.

Nikon D7000 Grip

Vermeldenswaardig is ook nog dat de instelwielen voor en achter met rubber zijn bekleed, wat voor extra grip zorgt. Ook de D300s is uitgerust met rubber instelwielen; bij de D90 waren deze gemaakt van hard plastic.

Body nader bekeken

De sluiterknop, waaromheen de aan-uitring zit, is bij de D7000 uitermate gevoelig. Slechts een lichte aanraking is genoeg om scherp te stellen, waarna met weinig extra druk een foto wordt genomen. Wie handschoenen draagt, kan vrij makkelijk ongewild afdrukken.

Omdat de af-keuzeknop en de knop voor de transportmodus van de D90 bij de D7000 naar andere locaties zijn verhuisd, doet de rechterzijde van het toppaneel van de camera bijna spartaans aan. Net als bij de D300s zijn naast de ontspanknop maar twee extra knoppen te vinden. Eentje is voor het instellen van de belichtingsmetingmethode, waarbij gekozen kan worden uit matrix, center-weighted of puntmeting, terwijl de tweede voor de belichtingscompensatie is. De twee knoppen zijn groter dan bij de D90 en zijn goed bereikbaar met de wijsvinger.

Nikon D7000 sluiterknop

Honderd procent beelddekking

Nikon D7000 pentaprismaWaar de D90-zoeker een beelddekking van ongeveer 96 procent heeft, is de D7000 - net als de D300s - voorzien van een zoeker met een beelddekking van honderd procent. In combinatie met de vergrotingsfactor van 0,94x levert dit een duidelijk beeld op. De zoeker van de D90 heeft eveneens een vergrotingsfactor van 0,94x, terwijl die van de D300s met een vergrotingsfactor van 1x een nog wat groter beeld geeft.

Nieuw ten opzichte van de D90 is er meer informatie in de zoeker wordt getoond. Zo wordt bijvoorbeeld de gekozen af-stand weergegeven als deze gewijzigd wordt. Net als bij de D90 kan de gebruikte iso-stand in de zoeker getoond worden in plaats van het resterend aantal te maken foto's.

Bij het activeren van de live-viewstand wordt de optische zoeker gesloten, zodat strooilicht de belichtingsmeting niet in de war kan schoppen.

Nikon D7000 zoeker

Videoschakelaar

Voor het maken van video heeft Nikon de D7000 met dezelfde draai- en drukknopcombinatie uitgerust als de instap-dslr D3100. Met de draairing, die comfortabel met de duim kan worden bediend, wordt eerst de live view-modus geactiveerd, terwijl met de rode knop in het midden de videoopname gestart en gestopt kan worden.

Nikon D7000 videoschakelaar

Nikon heeft de videomogelijkheden bij de D7000 ten opzichte van de D90 flink uitgebreid. Zo biedt de camera ondersteuning voor 1080p- en 720p-video bij 24 of 25fps, en ook 424/25p wordt ondersteund. Daarbij kan voor de beeldkwaliteit uit twee standen worden gekozen. Framerates van 30fps of hoger ontbreken helaas. De D90 kon alleen in 720p en lager met 24fps video opnemen.

Nog een ander belangrijk verschil met de D300s is het ontbreken van een dedicated AF-ON-knop bij de D7000. Onder meer sportfotografen gebruiken die knop om de scherpstelling en de sluiter los van elkaar te kunnen bedienen. De functie kan wel aan de AE-L/AF-L-knop worden toegekend.

Net als de belichtingscompensatieknop aan de bovenkant en de AE-L/AF-L-knop zijn ook de bedieningselementen links van de lcd vergroot. Hierdoor moest de afspeelknop wel naar een positie naast de deleteknop worden verplaatst, net als bij de D300s.

Ruimte voor twee geheugenkaartjes

De D7000 is voorzien van twee sd-geheugenslots. Deze kunnen op drie manieren gebruikt worden: het is mogelijk om foto's naar beide kaarten tegelijk weg te schrijven, om de tweede kaart aan te spreken als de eerste vol is, en om jpeg-bestanden op de ene en raw-bestanden op de andere kaart op te slaan.

Nikon D7000 dual-sd-slots

De D90 beschikt slechts over een enkel sd-slot. Vanwege de twee boven elkaar geplaatste sd-slots is het deurtje voor het geheugencompartiment bij de D7000 wel veel hoger dan bij de D90. Het klepje heeft verder geen zekering en kan dus met een onvoorzichtige beweging worden geopend. Ook het geheugenklepje van de D300s heeft overigens geen beveiliging; pas bij de pro-camera's D3s en D3x is het klepje gezekerd.

Nieuwe accu

Net als de D3100 heeft de D7000 een nieuwe accu gekregen. De EN-EL15-accu volgt de EN-EL3e op, die in onder meer de D80, de D200, de D90, de D300, de D300s en de D700 werd gebruikt. De belangrijkste wijziging is dat de elektrische contactjes dieper liggen en daardoor beter tegen kortsluiting beschermd zijn.

De EN-EL15 heeft een capaciteit van 1900mAh, terwijl de EN-EL3e nog maximaal 1500mAh kon leveren. Vanwege de video-functionaliteit is dat ook wel nodig, maar voor wie alleen foto's neemt en de voorkeur aan de optische zoeker geeft, betekent de nieuwe accu simpelweg een meer uithoudingsvermogen.

Nikon D7000 accu

Aansluitingen

Nikon D7000 aansluitingenAan de linkerzijde zijn achter twee rubberklepjes de meeste aansluitingen te vinden. Achter het bovenste luikje bevinden zich aansluitingen voor a/v-out, hdmi en usb, terwijl achter het onderste klepje connectors voor Nikons gps-accessoire en een stereomicrofoon schuil gaan.

Een voedingsaansluiting bij de D7000 ontbreekt, maar er is via een rubber klepje bij de rand van het accucompartiment wel ruimte om via die ingang de camera van stroom te voorzien. De connector voor flitssychronisatie, die wel op de D300s zit, ontbreekt.

Aan de onderzijde van de camera is een rubber afdichting zichtbaar die de connector voor de nieuwe, optionele MB-D11-batterijgreep beschermt tegen vocht en stof. Dit rubberen gevalletje is niet aan de body bevestigd en kan dus gemakkelijk kwijtraken. De batterijgreep heeft wel een flink voordeel ten opzichte van de D90: er is geen uitsteeksel meer dat in het accucompartiment van de body gestoken moet worden en de nieuwe, platte batterijgreep is dus eenvoudiger in een tas op te bergen. De greep is net als de body gemaakt van een magnesiumlegering en heeft met rubber afgedichte naden.

Diafragmakoppeling

Nikon D7000 diafragmakoppelingNog een feature die afkomstig is van Nikons duurdere modellen als de D300s en hoger, en die ontbreekt bij de D90, is de diafragmakoppeling in de lensmount. Hiermee is het mogelijk om met behoud van matrixbelichting Nikon AI- en AI-S-lenzen te gebruiken. Deze lenzen kunnen wel op een D90 geschroefd worden, maar de gebruiker moet dan handmatig de belichting instellen.

Onder de motorkap

Nikon heeft de D7000 met een geheel nieuwe cmos-beeldsensor uitgerust. In plaats van de 12,1-megapixel-cmos-sensor van de D300, de D300s, de D90 en de D5000, telt de nieuwe beeldsensor 16,2 megapixel. Hoewel Nikon het niet wilde bevestigen was het vermoeden dat Sony de leverancier was van de nieuwe beeldsensor.

Dit vermoeden is nu gestaafd door Chipworks, dat de camera fysiek heeft ontleed en daarbij op een Sony-logo op de chip stuitte. De door Sony geproduceerde sensor draagt het typenummer IMX071 en heeft een pixelgrootte van 4,8μm. Hoewel Sony de producent van de beeldsensor is, is het goed mogelijk dat Nikon aanpassingen aan het ontwerp gepleegd heeft. Waarschijnlijk zijn de Sony Alpha A-580 en de Pentax K-5, gezien de resolutie en het vergelijkbare ruisniveau, voorzien van een variant van de D7000-sensor.

De nieuwe beeldsensor heeft een maximale lichtgevoeligheid van iso 6400. Dat kan worden verhoogd naar het equivalent van iso 12.800 en iso 25.600. Al deze waarden kunnen als bovenlimiet bij de auto-iso-functionaliteit worden ingesteld. De D90 heeft een maximale lichtgevoeligheid van iso 3200 die verhoogd kan worden naar het equivalent van iso 6400. De minimale lichtgevoeligheid bedraagt iso 100, terwijl dat bij de D90 iso 200 was.

Nikon D7000 nieuwe cmos-beeldsensor 16,2 megapixels

Expeed 2

Nikon D7000 Expeed 2De D7000 is uitgerust met de nieuwe Expeed 2-chip, die al eerder in de D3100 was terug te vinden. Nikon heeft niet bekendgemaakt wat de verschillen met de vorige beeldprocessor zijn, maar duidelijk is wel dat de nieuwe Expeed 2-chip hogere videoresoluties mogelijk maakt. De D90 kan maximaal 720/24p vastleggen, terwijl de D7000 1080/24p-video kan verwerken.

Tegelijkertijd is Nikon afgestapt van het avi-bestandsformaat en de mjpeg-codec om de filmclips te comprimeren. Bij de D7000 wordt het mov-containerformaat in combinatie met de h.264-videocodec gebruikt. Ook kunnen nu ook naar keuze 12bits of 14bits raw-bestanden opgeslagen worden. De D90 kon alleen 12bits raw-bestanden produceren.

Multi-CAM 4500 DX

De trouwe Multi-CAM 1000-autofocusmodule van de D90, de D80, de D200, de D5000, de D3000 en de D3100, wordt bij de D7000 afgelost door de Multi-CAM 4500 DX. Deze af-module heeft 39 autofocuspunten, waarvan er negen in het midden kruisgevoelig zijn.

Dit is beduidend meer dan de elf af-punten van de Multi-CAM 1000, waarvan er bovendien maar één kruisgevoelig is. De D300s gebruikt een geavanceerder systeem: de Multi-CAM 3500 DX-af-module in deze camera heeft 51 af-punten waarvan er 15 kruisgevoelig zijn. De module van de D300s is ook sneller dan die van de D7000, al is die zeker niet traag en flink beter dan de module van de D90.

Nikon D7000 Multi-CAM 4500 DX

Gebruikers kunnen in de AF-S-stand kiezen uit een van de 39 af-punten, of de camera automatisch de punten laten kiezen. In de AF-A- en AF-C-stand zijn er meer mogelijkheden. Zo kan bij de Dynamic-Area AF-modus gekozen worden uit de middelste negen af-punten, terwijl voor onderwerpen met onvoorspelbaarder bewegingsgedrag de 21punts of de 39punts standen aangeraden worden.

Vooral de 3d-tracking-modus werkt goed. Hierbij kan met een gekozen focuspunt scherpgesteld worden op een onderwerp, waarna de camera via de af-module en de opgeslagen kleurinformatie van het beeld het onderwerp met alle 39 af-punten volgt. Ook de D90 is  uitgerust met 3d-tracking-functionaliteit, maar vanwege het lagere aantal af-punten en de tragere af-module is dat niet altijd zinnig.

Rgb-sensor met 2016 segmenten

Nikon D7000 rgb-sensor 2016 segmentenDe rgb-sensor voor de belichtingsmeting en de witbalans heeft een flinke upgrade gehad. De nieuwe sensor heeft 2016 segmenten en kan de belichting fijnmaziger meten dan de D90-sensor, die maar 420 pixels heeft. De D3-serie, de D700 en de D300-serie maken gebruik van een rgb-sensor met 1005 segmenten. Vooral in combinatie met de Multi-CAM 4500 DX-af-module bewijst de nieuwe rgb-sensor zijn nut bij het volgen van onderwerpen in beeld.

150.000 sluiterbewegingen

Ten slotte heeft Nikon het sluiter- en spiegelmechanisme onder handen genomen. De nieuwe sluiter is, net als bij de D300s en de D700, getest tot 150.000 sluiterbewegingen, terwijl de sluiter van de D90 'slechts' 100.000 bewegingen zou moeten halen. De professionele D3-serie heeft een sluiter die goed zou zijn voor 300.000 sluiterbewegingen.

Het nieuwe sluitermechanisme heeft een minimale sluitertijd van 1/8000s, in plaats van de 1/4000s van de D90. In combinatie met iso 100 levert dat een voordeel op bij veel licht: het neutral density-filter kan dan langer in de tas blijven.

Het geluid van het op- en neerklappen van de spiegel van de D7000 is beduidend meer vertrouwenwekkend dan bij de D90, onder meer door de kortere tijdsduur en de steviger klik. Desondanks is de D7000 redelijk stil, maar er zit ook een Q-stand op de camera waarbij de spiegel pas terugklapt als je de sluiterknop loslaat.

Het opklapmechanisme is ook sneller. Zo kan de D7000 in de burstmodus maximaal 6 beelden per seconden opnemen, terwijl de D90 in een seconde niet verder komt dan 4,5 foto. Er passen iets meer dan honderd foto's in jpeg-formaat in de buffer van de D7000. De D300s kan met de optionele batterijgreep overigens acht beelden per seconde vastleggen.

Nikon D7000 Sluitermechanisme

Menu-interface

Dat de D7000 meer mans dan de D90 is, blijkt ook uit het menu. Zo beschikt de D7000 over af-fijnafstelling voor lenzen. Sportfotografen kunnen bijvoorbeeld instellen hoe lang het duurt voordat opnieuw wordt scherpgesteld, als een obstakel tussen camera en onderwerp het zicht tijdelijk blokkeert.

In het menu kan worden aangegeven op welke manier de tweede sd-kaart gebruikt moet worden, er is een keuzemogelijkheid voor 12bit- of 14bit-raw-opslag, en is er een witbalansoptie waarmee de kleuren voor warm licht behouden blijven. Daarnaast is fijnafstelling van de belichting per belichtingsmethode mogelijk. Die instelling blijft actief, ook als de camera wordt uit- en aangezet.

Aan de Fn-knop kunnen diverse  functies worden toegewezen. Een aantal opties zoals afspelen of filmopname starten zijn wat overbodig, aangezien daar al andere knoppen voor zijn. Wat wel een handige optie is, is om het eerste item uit het persoonlijke menu op te roepen.

Het menu is op zich logisch ingedeeld, maar door de vele opties, die niet allemaal op een tabblad passen, is het soms flink zoeken naar de juiste instelling.

Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu

Picture Styles

De D7000 heeft een zestal voorgedefinieerde beeldinstellingen, die Nikon 'Picture Styles' noemt: Standaard, Neutraal, Levendig, Monochroom, Portret en Landschap. De eigenschappen van deze instellingen, waaronder scherpte en kleurverzadiging, kunnen worden aangepast en opgeslagen als custom-stand.

Nikon D7000 Picture Styles Nikon D7000 Picture Styles Nikon D7000 Picture Styles Nikon D7000 Picture Styles Nikon D7000 Picture Styles Nikon D7000 Picture Styles

Afgezien van de Monochroom- en Levendig-standen ontlopen de kleuren van de diverse Picture Styles elkaar niet veel. Ter illustratie hebben we de 'Standaard' Picture Style geanalyseerd met behulp van het programma Frame; daaruit kwam naar voren dat het groen redelijk ver van het ideaal afwijkt, terwijl het rode eind van het spectrum wat beter verzorgd is. Onderstaande grafiek toont dit in de Lab-kleurruimte.

Nikon D7000 kleurechtheid

Weergavestanden

De weergavestanden op de lcd van de D7000 zijn ten opzichte van de D90 niet ingrijpend vernieuwd. Wel kan nu per kleurkanaal de over- of onderbelichting bekeken worden, zoals ook al mogelijk was op de D3100. Verder is er een uitgebreide weergave met onder meer iso-waarde en belichtingscompensatie, terwijl er ook een view is met luminantie- en rgb-histogrammen.

Nikon D7000 weergavestanden Nikon D7000 weergavestanden Nikon D7000 weergavestanden Nikon D7000 weergavestanden Nikon D7000 weergavestanden Nikon D7000 weergavestanden

Interne nabewerking

Net als de D3100 heeft de D7000 redelijk uitgebreide mogelijkheden om foto's met de camera na te bewerken. Zo kan onder meer een foto worden bijgesneden, waarna de kleinere versie eenvoudig via e-mail verzonden kan worden. Ook kan de D-Lighting-schaduwcompensatie alsnog worden toegepast.

De D7000 kan ook eenvoudige raw-bewerkingen uitvoeren. Dit zijn onder meer het toepassen van belichtingscompensatie, het kiezen van een andere Picture Style en het aanpassen van de witbalans van foto's.

Nikon D7000 in-camera retoucheren Nikon D7000 in-camera retoucheren Nikon D7000 in-camera retoucheren Nikon D7000 in-camera retoucheren Nikon D7000 in-camera retoucheren Nikon D7000 in-camera retoucheren Nikon D7000 in-camera retoucheren soft-focus Nikon D7000 in-camera retoucheren beeld-op-beeld Nikon D7000 in-camera retoucheren kleurenschets

Daarnaast zijn speciale effecten mogelijk. Zo kunnen met de beeld-op-beeld-functie twee beelden gecombineerd worden, terwijl foto's ook een miniatuureffect of het uiterlijk van een lijntekening of een kleurenschets kunnen krijgen.

Video

Bij video is het mogelijk om opgenomen filmclips in de camera te monteren. De D90 beschikte niet over deze functionaliteit. Verder kan in de A- en M-stand het diafragma voor de video worden ingesteld.

Nieuw ten opzichte van de D90 is verder de mogelijkheid om via contrastdetectie continu scherp te stellen. De D90 kan dat niet. Het is echter de vraag of dat voor doorsneegebruik wel zo wenselijk is, aangezien deze AF-F-stand niet zo snel is als nieuwe m4/3-camera's, zoals de Panasonic GF2 en de Olympus E-PL2.

Nikon D7000 menu Nikon D7000 menu

Prestaties

Onderstaande foto's zijn vanaf een statief genomen met de 18-105mm VR-lens en de zelfontspanfunctie van de camera. Het diafragma stond ingesteld op f/8. De ingebouwde beeldstabilisatie van de lens is voor de foto's uitgeschakeld. Met uitzondering van de bovenste foto zijn alle afbeeldingen honderdprocents crops en zijn ze zonder verscherping en met de maximale jpeg-kwaliteit opgeslagen. Er is scherpgesteld net onder het aluminium koelblok van het moederbord. Voor de ruisreductie is 'Standard' gekozen.

De witbalans is handmatig ingesteld en de belichting is zo gekozen dat er geen clipping optreedt. Als Picture Style is gekozen voor Neutral, omdat dat het grootste dynamische bereik oplevert. Dat is ook de reden dat de foto's er wat 'lichter' uitzien.

Nikon D7000 iso-overzicht

Nikon D7000 iso 100 nr stnd groot
iso 100, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 200 nr stnd groot
iso 200, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 400 nr stnd groot
iso 400, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 800 nr stnd groot
iso 800, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 1600 nr stnd groot
iso 1600, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 3200 nr stnd groot
iso 3200, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 6400 nr stnd groot
iso 6400, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 12800 nr stnd groot
Hi1 (equiv. iso 12.800), ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 25600 nr stnd groot
Hi2 (equiv. iso 25.600), ruisreductie standaard

Net als bij de Nikon D3100 verloopt de afname van de beeldkwaliteit bij toename van de lichtgevoeligheid zeer geleidelijk. Bij bijvoorbeeld de kleine witte lettertjes op het moederbord valt op dat de D7000-sensor twee megapixels meer in het vooronder heeft dan de D3100; toch zouden de D7000-bestanden profiteren van wat extra verscherping in de camera via de Picture Controles of via nabewerking op een pc.

Tot en met iso 800 is er slechts een zeer geringe afname van de beeldkwaliteit en dan met name als op pixelniveau gekeken wordt. Bij iso 1600 worden de kleuren iets fletser, maar blijven de rode lijntjes op het moederbord goed zichtbaar. Vanaf iso 3200 is in de schaduwgebieden wat kleurruis zichtbaar en is verdere afname van het dynamisch gebereik te zien. Toch is iso 3200 op de D7000 nog goed te noemen.

Bij iso 6400 is meer en meer kleurruis zichtbaar. Ook verschijnen hier en daar wat random zwarte pixels, zijn de randen van structuren in het beeld minder scherp en worden de kleuren wat fletser.

Het is leuk dat de Hi1- en Hi2-standen op de camera zitten, maar vanwege het gebrek aan detail en het doorlopen van kleuren zouden we die standen maar laten voor wat ze zijn: versiering van de specs. De resultaten zijn overigens goed voor een dslr met aps-c-beeldsensor, maar het ruisniveau ligt wel boven het niveau van bijvoorbeeld de D700-fullframe-dslr.

Ruisreductie

Om te kijken wat de invloed is van de verschillende ruisreductiestanden bij de D7000, bekijken we ons mobo-stilleven bij een lichtgevoeligheid van iso 3200.

Nikon D7000 ruisreductie off
iso 3200, ruisreductie off
Nikon D7000 ruisreductie low
iso 3200, ruisreductie low
Nikon D7000 ruisreductie standard
iso 3200, ruisreductie standaard
Nikon D7000 ruisreductie high
iso 3200, ruisreductie high

De verschillen tussen de vier ruisreductiestanden zijn vrij marginaal. Zowel in de off- als in de low-stand is er wat meer luminantieruis zichtbaar. De standard-stand is een goed compromis tussen scherpte en korreligheid, zonder dat al te veel op detail hoeft te worden ingeboet. De high-stand oogt uiteraard het gladst van de vier, maar het beeld krijgt daardoor wel een plastic schijn.

Raw-bewerking

We hebben ook een poging gedaan om de beeldkwaliteit te verbeteren door in Lightroom 3.3 met de raw-bestanden te spelen. Eerst is gekeken naar mogelijke scherpteverbetering bij lage iso-waarden, in dit geval iso 100. Als objectief werd de scherpe Nikkor AF-S 60mm-macrolens gebruikt.

Nikon D7000 scherpte iso 100 nr stnd groot
scherpte iso 100, ruisreductie standard
Nikon D7000 scherpte iso 100 raw groot
scherpte iso 100, raw-bewerking (Lightroom 3.3)

Een ronde langs de raw-converter lijkt te lonen. De IEEE 12233-resolutiekaart is na bewerking duidelijk scherper dan het jpeg-bestand uit de camera.

Ook hebben we gekeken wat raw-bewerking kan doen voor hoge-iso-foto's. Onderstaande 100%-crops zijn van achtereenvolgens iso 3200 en iso 6400 voor zowel de standaard jpeg als de nabewerkte versie.

Nikon D7000 ruisreductie standard
iso 3200, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 3200 raw-bewerking
iso 3200, raw-bewerking (Lightroom 3.3)

Het resultaat bij iso 3200 is niet heel goed zichtbaar in de honderdprocents crops, maar als je naar de volledige beelden kijkt, weet Lightroom 3.3 in ieder geval de kleurruis beter in toom te houden dan de jpeg-engine van de D7000.

Nikon D7000 iso 6400 nr stnd groot
iso 6400, ruisreductie standaard
Nikon D7000 iso 6400 raw-bewerking groot
iso 6400, raw-bewerking (Lightroom 3.3)

Bij iso 6400 is het resultaat direct zichtbaar. De nabewerkte versie is zelfs na inspectie van dichtbij nog zeer goed te noemen, terwijl het jpeg-bestand uit de camera scherpte mist en redelijk wat kleurruis vertoont.

Fotogalerij

Onderstaande foto's zijn uit de hand genomen en geven een indruk van de beeldkwaliteit van de D7000 in de praktijk. Voor de foto's werd voornamelijk de 18-105mm VR-kitlens gebruikt.

Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples Nikon D7000 samples

Concurrentie en conclusie

Concurrentie

Pentax K-5 rechtsDe D7000 is nog het beste te vergelijken met de Pentax K-5. De K-5 heeft een vergelijkbare beeldsensor en beeldkwaliteit, maar de D7000 heeft onder meer een geavanceerder af-systeem met 39 af-punten en 3d-focus tracking. Ook de rgb-sensor is bij de D7000 geheel nieuw. De straatprijzen van de D7000 en de K-5 komen ruwweg met elkaar overeen.

Canon EOS 60D linksDe grootste concurrent van Nikon, Canon, heeft met de EOS 60D een andere insteek gekozen dan met de semi-pro EOS 50D. Canon koos voor een body van polycarbonaat, een minder rigoureuze afdichting tegen vocht en stof en een uitklapbare lcd.

De features van beide camera's komen aardig overeen. Ook hier weer onderscheidt de D7000 zich vooral met zijn betere af-systeem met meer af-punten. Ook heeft de D7000 volgens ons prettiger bedieningselementen. De straatprijs van de EOS 60D-body ligt op het moment van schrijven ongeveer 170 euro onder die van de D7000.

De D300s, die ongeveer honderd euro duurder is dan de D7000, heeft een beduidend grotere, stevigere body. Dit toestel heeft bovendien een geavanceerder af-systeem, maar de beeldsensor telt vier megapixels minder. Ook de beeldkwaliteit van de D7000 is simpelweg beter. Een groot voordeel van de D300s vinden wij grip die voorzien is van zacht rubber en meer houvast biedt  dan het hardere plastic van de D7000.

Ook lijken de interface en de bediening van de D300s meer op die van de pro-bodies van Nikon, zodat die camera waarschijnlijk een betere backup voor een high-end toestel is. Consumenten zullen goed moeten bedenken op basis van welke features ze de keuze tussen de D7000 en de D300s maken.

Voor nog eens honderd euro meer is de Canon EOS 7D te koop, waarvoor bijna dezelfde argumenten gelden als de D300s.

Conclusie

Nikon heeft met de D7000 een zeer aantrekkelijke camera afgeleverd. Het toestel heeft een nieuwe beeldsensor met 16,2 megapixels die goede foto's aflevert, de body is geseald en gemaakt van een magnesiumlegering, terwijl het nieuwe Multi-CAM 4500 DX-af-systeem in combinatie met de nieuwe rgb-sensor onderwerpen nauwkeuriger en sneller kan volgen dan de D90.

Ook heeft Nikon de D7000 een steviger sluitergordijn meegegeven en klapt de spiegel sneller op en neer, zodat de blackout door de zoeker korter is. Verder kon de kortste sluitertijd worden verlaagd naar 1/8000s en het toestel kan, onder meer dankzij de nieuwe Expeed 2-beeldprocessor, 1080/25p-video opnemen.

De nieuwe bedieningselementen, zoals de draairing voor de transportstanden rond de modusknop en de gecombineerde af-knop aan de zijkant van de mount, zijn slim verzonnen.

Het enige obstakel lijkt nog de prijs te zijn. Vanwege de grote vraag naar de camera, die in de eerste maanden na de aankondiging haast niet leverbaar was, is de straatprijs nog niet ver onder de adviesprijs te koop. Het toestel moet vooralsnog meer dan duizend euro opbrengen.

Beeldkwaliteit 8
Bouwkwaliteit 8
Uitbreidbaarheid 8
Snelheid en automatiek 8
Ergonomie 8
Featureset 10
Prijs 6

Eindoordeel

Tweakers zegt: 10

Verkrijgbaar vanaf: € 716,17
Geteste uitvoering: Nikon D7000 Zwart

Lees ook de gebruikersreviews

Populaire gebruikersreviews

Alle gebruikersreviews over:

Canon EOS 7D
Canon EOS 60D
Nikon D7000
Nikon D90
Nikon D300s
Pentax K-5


Reacties (68)

Reactiefilter:-168066+136+23+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
De D300s gaat naar verwachting op zeer korte termijn vervangen worden. Op een aantal plekken is hij al niet meer te bestellen en ook niet meer in backorder te zetten. Op 9 februari is er een persconferentie van Nikon. Het is alleen niet zeker of er naast twee point&shoot bodies ook dan een opvolger voor de D300s en eventueel de D700 aangekondigd wordt.

http://nikonrumors.com/20...s-slowly-phasing-out.aspx
Een klein jaar geleden was dat ook de verwachting: http://nikonrumors.com/20...-shows-up-in-germany.aspx ;)
Hoe werkt nu eigenlijk de nummering bij Nikon? Je hebt de D3 als topmodel, dan de D300, vervolgens was er eerst de D80/90 en nu de D7000, terwijl de D3000 weer lager is gepositioneerd?
Huidige modellenreeks (van instap tot pro-modellen): D3100, D5000, D90, D7000, D300s, D700, D3s, D3x (als ik mij niet vergis). De D3100 heeft de D3000 opgevolgd, verwacht wordt dat de D5000 en de D300s en/of de D700 dit jaar ook opvolging krijgen.
Dankjewel, ik begin enige logica te zien: het eerste cijfer geeft een positie in een reeks aan waarbij hoger = beter. Doe dit x1000 voor instappers, x100 voor midrange en x1 voor high-end. Tel er 100 of 10 bij op voor een update.

De D70/80/90-serie is dan een nummering volgens een ouder schema, neem ik aan.

Waar bij mij de logica mist, is dat 5000 beter is dan 3000, maar 700 beter dan 5000. Hoewel, nu ik ze op een rijtje zie, blijkt dat bij Canon ook zo te zijn met 50>500>400. Die zitten dan eigenlijk een factor 10 lager te nummeren.
Goed gezien, maar wat je moet weten is dat Nikon sinds kort pas is overgestapt op de Dxxxx nummering.

Wat je ook nog hebt gemist is de betekenis van de letters. De S is meestal de second edition met kleine verbeteringen (beeldkwaliteit, paar extra functies), terwijl de X staat voor een verhoogde resolutie.
wel de minpunten van de K5 noemen maar niet de pluspunten zoals de duurzamere behuizing, iets betere sensor optimalisering en zeer goede weatherseal?
Kom eens met bronnen dan.
Duurzamere behuizing en betere weathersealing vergeleken met de D7000 is nergens uitgetest.
En hoe wil je de sensor optimaliseren? Raw is gewoon zoals het zegt, rauw van de sensor zonder iets eraan te hebben veranderd. JPEG's kunnen wellicht beter zijn door de ruisreductie die gebruikt is.
En de DxOMarkscore zegt ook niet veel, de sensors verschillen natuurlijk ook onderling enigszins, ook al zijn ze van hetzelfde model.
raw is helemaal niet direct uit de sensor, het is niet voor niets een verschil in filesizes van raw files tussen de D7000 en K5.

Daarnaast is de duurzamere behuizing meer dan logisch, stainless steel chassis met volledige op het flash klepje na magnesium behuizing tegenover de D7000 met een magnesium frame en magnesium achterkant en de rest kunstof. J ekan de K5 met een weathersealed lens in een bakje water leggen, onder de douche houden etc zonder problemen. Dit durf ik niet aan met de D7000 al is het een zeer goede camera, De focus ligt erg sterk op het AF systeem die zeer goed is maar minder op de duurzamere behuizing. DPreview heeft de camera niet voor niets in een andere catogorie geplaatst.
Je hebt gelijk. De K5 kan je onder de douche gebruiken met een DA* lens. Een bakje weet ik niet, aangezien je dan ook met waterdruk te maken hebt.

De K5 is qua bouwkwaliteit te vergelijken met de Olympus E-5 en de Nikon D300s/D700 modellen. Hij is alleen een stuk kleiner. Pentax heeft zich hier op gefocust. Dat maakt de camera iets duurder.
Nikon heeft zich daar wat beperkt (hij is evengoed degelijker dan de D90 etc.), maar Nikon heeft met de D7000 wel een betere video integratie en iets betere (het scheelt niet veel) AF module dan de K5. Meer AF punten betekent niet dat iets beter is. Ik gebruik er altijd maar n tegelijk. Een centraal cluster is nog wel handig bij bewegende objecten.

Verder zijn de D7000 qua beeldkwaliteit bijna identiek. Ze hebben dezelfde sensor, maar Pentax heeft een andere AA-filter (dunner) en heeft hem anders afgesteld. Daarom wijken de scores ietsje af. Het zijn vooral keuzes van Pentax en Nikon die de verschillen maken.

De K5 heeft ook een wat grotere RAW buffer dan de D7000. De Canon 60D ook overigens. Ze kunnen beiden wat langer bursten dan de D7000. De D7000 stopt al na ongeveer 11 RAWs. . Daarna gaat hij ongeveer 1fps schieten. De 60D is wat langzamer maar kan daardoor veel langer op topsnelheid door blijven schieten. De K5 kan op volle snelheid (7fps) 20-23 frames schieten en zakt daarna flink in snelheid.

Het zijn beide topcamara's voor die prijs. Als je al een Nikon of Pentax hebt is de keuze makkelijk. Als je nog niet aan een merk gebonden bent is het een verschrikkelijk moeilijke keuze. Vooral ook omdat ze qua prijs dicht bij elkaar zitten. Beide zijn goede merken.

[Reactie gewijzigd door Ro_Serpiente op 27 januari 2011 16:00]

Bij keuze van een camera moet je nooit alleen naar de body kijken, maar veel meer naar het glas wat er beschikbaar is en wat de kwaliteit daarvan is. Goed glas is vele male duurder en gaat veel langer mee dan de gemiddelde body.

De beste 70-200 f2.8 VR lenzen zitten allemaal rond de 1700 tot 2000 euro. Dat soort lenzen maken vaak een groter verschil in kwaliteit van foto's dat wat voor weathersealing dat ook geeft op een body. Laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen die dit soort camera's kopen gaan in de regen fotograferen? Volgens mij erg weinig. En je kunt geen van de camera's nog in het water laten vallen wat Rin beweert.
Tuurlijk gaat het om de lenzen. Alle merken maken goede lenzen. Canon heeft de meeste keuze. Vooral omdat ze veel varianten hebben. Nikon heeft ook een ruim aanbod. Bij Pentax is het aanbod onder de €1000 goed, maar daarboven zeer minimaal. Daar zit het verschil vooral. Nikon en Canon richten zich bewust op de professionals. Pentax heeft een paar pro kwaliteit lenzen en nog wat pro lenzen uit het verleden. Die laatste zijn veel moeilijker te krijgen. Je zal Marktplaats of Ebay moeten afstruinen.

Ik denk dat mensen die voor een D7000 of K5 gaan over het algemeen lenzen tot ongeveer €1000 kopen. Misschien met een enkele uitzondering. De mensen die zich richten op de D300s (en opvolger), maar vooral de D700 en hoger kopen die lenzen die duizenden euro's kosten. Als je geen plannen hebt om hele dure lenzen te gaan kopen dan maakt het niet uit waar je in stapt. Je kan wel een systeem instappen, waar veel lenzen in zitten die je toch nooit gaat kopen, maar veel meerwaarde heeft het dan niet.

Met Nikon kan je het systeem ingroeien als je aspiraties hebt om er je werk van te maken. Dat kan bij Pentax niet. Echter is een kleine set met kwalitatief goede lenzen wel erg lekker voor mensen die het als hobby doen. Zeker als je veel reist.
Die weather sealing is wel erg handig als je naar landen in de tropen gaat. Daar is het nogal vochtig. Ook in Nederland is dat vaak het geval. Ik heb regelmatig in nat gras gelegen of in een klein buitje gezeten (klein, want ik haat regen).

Ik vind het Pentax systeem erg handig om als compacte natuurfotografie set mee te nemen. Een weather sealed set van ongeveer 1800g (camera+300mmF4) is gewoon erg fijn. Als het je werk is heb je misschien dat extra gewicht er voor over, omdat je een compromisloze set wil. Bijvoorbeeld met snelle lenzen van meer dan 300mm van het eigen merk. Voor alle anderen is dat niet nodig.

Voor in het water laten vallen heb je inderdaad een onderwaterhuis nodig. Overigens zijn die er ook gewoon voor Pentax (net als de andere merken).
check de filmpjes op het internet waar mensen hun K5 voor de gein onder de douche zetten met een flinke waterstraal erop, of de demos waar ze de camera in een bakje met water zetten die halfvol zit. De seal is beter dan je denkt, zolang de juiste lens er maar opzit. Ik maak graag foto's gewoon van druk bevolkte steden en als je in de zomer van tokyo met je camera staat en het plenst flink kan je alsnog leuke foto's maken wat je normaal niet zou durven met je dure maar niet goed gesealde camera. Er is wel degelijk een markt voor en die word ngo onderschat ook. Wat dnek ej van natuurfotografen di ein een humid jungle staan te fotograferen?
Je kunt ook (lossless) compressie aanzetten op de Nikon camera's voor de RAW bestanden. Ik weet niet of dat met de K5 ook kan, maar dat zou het verschil kunnen bepalen in bestandsgrootte. Iets anders is de kleurdiepte van de chips die er achter zitten. De D90 heeft bv 12bit interne verwerking en de D300s heeft 14bit kleurdiepte. Ook dat is natuurlijk van invloed op de beeldkwaliteit. Dus in die zin heb je zeker gelijk dat het nooit direct de sensor informatie is.
Aan de manier waarop ze zijn gebouwd valt het wel op te maken. De K5 is volledig van magnesium alloy en de D7000 heeft alleen een skelet en achterplaat daarvan. Alles er omheen is kunststof (wat niet minder hoeft te zijn). De K5 heeft ook wat meer seals. Op papier natuurlijk beter, maar ook aangetoond. Ik heb nog geen bewijzen van de D7000 gezien.

Hier voorbeelden van de K5:

douche (nog met oude firmware waarbij de buffer te langzaam werd geleegd).
http://www.youtube.com/watch?v=TpjPqIE7e6s

flesje water
http://www.youtube.com/watch?v=b_-RAzBjakk

Je lens moet overigens ook een DA* of WR zijn.
Een erg mooie camera, maar ik heb een beetje mijn bedenkingen bij de positionering. Ik vraag me toch af of het veel toevoegd in het huidige camera assortiment. Als ik zou moeten kiezen zou ik toch voor de semi professionele D300s gaan, ondanks de sensor kwaliteit (waar ik ook mijn bedenkingen bij heb, maargoed), omdat de handmatige instellingen daar toch toegankelijker zijn denk ik. Of even wachten tot de D400 uitkomt.

Maar zoals gewoonlijk en verwacht van Nikon: een dijk van een camera. Terecht predikaat zeer goed.

[Reactie gewijzigd door jick op 27 januari 2011 09:14]

helemaal eens met je conclusie. Dit is een heel indrukwekkende featurelijst. De prijs vind ik echter iets aan de hoge kant, het is immers een vervanging van de D90 (ook al claimt Nikon iets anders). Persoonlijk kijk ik uit naar de D400.
Ik heb zelf een D700 gekozen puur omdat ik dan ook mijn oude FX bajonet lenzen kon gebruiken, bij komend voordeel ik kon bv een wat oudere Nikor 300mm 2.8 voor 550 euro op de kop tikken.
pricewatch: Nikon AF-S 300mm f/2.8 G IF ED VR waar deze €5000 kost

En kan alle type objectieven gebruiken DX of FX bajonet en heb zelfs een oude F bajonet 50mm lens die nog steeds handmatig werkt, maar waar geen van die lenzen op een DX type bajonet camera werken behalve DX lenzen.
(weet trouwens niet of dit ook geld voor de prof D300 met een aangepaste brandpunt afstand)

@yzf1kr sorry maar heb het letterlijk fysiek uitgeprobeerd voor dat ik de D700 kocht, maar geen van mijn FX lenzen werkte op een D90 die ik wou kopen.

Denk dat uit zelf uitgeteste ervaring over jouw persoonlijke veronderstellingen gaan ;)
En dit werd na der hand nog eens bevestigt door Nikon Nederland toen ik hier over belde en zij mij vertelde dat de D700 de goedkoopste camera was die wel voledig samen werkte met de oudere FX lenzen.

En ook mijn Metz Mecablitz 60 CT-2 werkte niet met de D90 maar wel met de D700.

Ik was dan ook behoorlijk teleur gesteld in Nikon over het niet terugwaartse compatibiliteit zijn, maar niet genoeg om daar voor mijn lezen weg te doen en over te stappen op Canon ;-)

[Reactie gewijzigd door player-x op 27 januari 2011 16:37]

@yzf1kr sorry maar heb het letterlijk fysiek uitgeprobeerd voor dat ik de D700 kocht, maar geen van mijn FX lenzen werkte op een D90 die ik wou kopen.

Denk dat uit zelf uitgeteste ervaring over jouw persoonlijke veronderstellingen gaan ;)
En dit werd na der hand nog eens bevestigt door Nikon Nederland toen ik hier over belde en zij mij vertelde dat de D700 de goedkoopste camera was die wel voledig
Ik vraag met toch echt af wat voor een heel bijzondere lenzen jij hebt.
Want het klopt gewoon niet.

Kijk ook maar eens hier. KR is niet altijd even objectief te noemen, maar hij doet zijn huiswerk wel. Als het op een D700 past past het op alles.

http://www.kenrockwell.com/nikon/compatibility-lens.htm#dslr
Denk dat het net andersom is:
Als het ergens op past , is 't op een D700 !
D700 ondersteunt bijna alle lenzen, maar dat wil niet zeggen dat een AI-S lens die op een D700 past, ook op alle andere (lagere) toestellen (zoals een D3100) gaat passen.
Juist in tegendeel.
Lenzen bij Nikon passen altijd. Of je alle features kunt gebruiken is de vraag zoals hierbioven al beantwoord is.
Passen ja, werken nee.

Er is een verschil ;-)
Of iets werkt heeft dus zoals je al ziet helemaal niets met DX of FX te maken, maar met de camera features.

Je lenzen hadden ook gewoon op een D300s gewerkt, en dat is een DX camera.
(weet trouwens niet of dit ook geld voor de prof D300 met een aangepaste brandpunt afstand)
Maar als je FX lenzen hebt ga je geen DX camera kopen als je voor het zelfde geld een FX kan hebben met een volle sensor.
Dan hebben ze je toch hl slecht voorgelicht.

Er is maar 1 type mount (of bajonet zoals je het wil noemen) bij Nikon. En dat is de F-mount. Daarop werkt 99% van alle Nikon objectieven of het nu een FF of een DX is.
Degene die niet werken werken ook niet op een D700.

Het is wel zo dat er een paar instap body's van Nikon (D3100 en D5000) geen AF motor in de body hebben, daarop hebben lenzen zonder AF-motor geen autofocus.

Voor de rest werken alle oude lensen gewoon op een DX body, met eventueel de zelfde beperkingen als op een D700.
@yzf1kr sorry maar heb het letterlijk fysiek uitgeprobeerd voor dat ik de D700 kocht, maar geen van mijn FX lenzen werkte op een D90 die ik wou kopen.
De 28-70 en 80-200 zijn naar ik aanneem van na het AI-tijdperk, de eerste is een AF-S en de tweede een AF, AF-D of AF-S, dat schrijf je er niet bij. Als het inderdaad een hele oude AI-s is zou deze mogelijk problemen kunnen geven, maar daar durf ik niets over te zeggen.

Zeker de 28-70, maar waarschijlijk beide objectieven werken probleemloos op een D90. Wat jij geprobeerd hebt weet ik niet?
Op de goedkopere (en daar valt de D90 in dit geval niet onder) bodies zul je mogelijk geen autofocus hebben op de 80-200, als dat een 'pre-'AF-S is.

Als je spreekt over volledig samenwerken, dan spreek je mogelijk over het behoud van de beeldhoek. Ja, dt kan natuurlijk, dat heeft te maken met de kleinere sensor.


Dat die oude staafflitser het niet doet op een moderne body kan ik me voorstellen, daar heb ik me nooit in verdiept. Wellicht iets met die voltages.
@player-x en de anderen die erop hebben gereageerd:
F-mount lenzen passen en werken in principe op alle DX- en FX-bodies. Er zijn echter een paar mitsen en maren:

-In de D40/D60/D3000/D3100/D5000 zit geen AF motor, wat betekent dat ouderwetse AF-lenzen met schroefkoppeling niet autofocussen op deze bodies. Op de AF na werken ze gewoon

-Bovenstaande reeks plus de D70, D80 en D90 hebben geen diafragmaringkoppeling. Dit houdt in dat deze bodies de stand van de diafragmaring niet kunnen meten op een lens zonder chip. Dit houdt in de praktijk in dat deze bodies geen lichtmeting kunnen uitvoeren op de meeste manual focus (AI(S)) lenzen. Dit betekent echter niet dat ze niet wrken of passen: Je moet om ze te gebruiken de modusknop op 'M' zetten en daarmee dus zelf sluitertijd en diafragma instellen. In alle andere standen zal de camera beweren dat er geen lens gemonteerd is en de camera zal dan ook niet werken!

De D7000 heeft overigens wl een diafragmakoppelring en kan dus ook (net als de D1/2/3 en D100/200/300/700) lichtmeten met MF lenzen.
Als de D300s je aantrekt, dan zou ik zeker wachten, die body is aan het einde van zijn tijd.

De D7000 is zeker wel competitie tegenover de D300s, dit vooral omdat het een nieuwere body is, daardoor hebben ze nu alle twee duidelijke plus en minpunten.

Maar zodra de nieuwe lading uitkomt zullen die verschillen weer duidelijk zijn, de D5100(?) zal dan ook duidelijk beter zijn dan de D3100.


Zelf kijk ik erg uit naar de D7000, ik heb helaas het geld er nog niet voor en ook nog niet voor over (moet eerst aardig zakken), maar ik vind het een prachtig toestel, ook tegenover de D300s, ik doe fotografie echt als hobby erbij en ik vind dan de D300s allemaal net teveel, net te groot, net te zwaar enz, als ik daar een grip onder doe dan heb je met zo'n D300s wel echt een baktsteen om je nek.
Ik heb laatst voor de keuze gestaan, en toch een D300s gekozen.

Op papier lijkt de D7000 net zo goed, of zelfs beter. Maar in praktijk is de D300s naar mijn mening nog steeds de betere.

Dat de beeldkwaliteit van de D7000 veel beter is betwijfel ik, dat werd in de eerste revieuws ook geroepen. Vooral Ken "Borderline" Rockewell is daar goed in.
Nu een paar maanden later komt men daar toch van terug en blijken de verschillen minimaal te zijn, en zit het vooral in de nabewerkingen door de camera. In RAW is het verschil vaak helemaal weg.

Als je eenmaal met een pro-DX body hebt gewerkt, dan wil je echt geen stap meer terug doen naar een D7000.
Score DxOMark van de D7000 is 80 en van de D300s is het 70 (ter vergelijking een Canon 60d heeft 66 en een 5d heeft 79). Afhankelijk van de lenzen die je gebruikt is de D7000 dus wel een stukje beter. Echter als je de consumenten lenzen gebruikt (bv 18-200mm) dan zul je eerder tegen de kwaliteit van de lenzen aanlopen dan die van de body.
Zou ik ook doen. Het af-systeem is net een tikkeltje beter van een 300s. En de grotere body ligt toch wat stabieler in de hand.
Die 4 megapixels minder ga je niet missen, tenzij je veel cropt en op posterformaat afdrukt.

Pas als de prijs van de D7000 significant gaat dalen (of de nieuwe D300s duur in de markt wordt gezet), zal de D7000 weer op zichzelf gaan staan.

[Reactie gewijzigd door Fornoo op 27 januari 2011 10:22]

Leuk om te zien dat er meteen in de review met RAW aan de slag is gegaan, nadat ik daar de vorige keer over heb zitten zeuren :D

Verbetering in kwaliteit is wederom duidelijk te zien !!
Al doende leert men. En we luisteren naar en reageren echt op kritiek als dat mogelijk is. ;)
De AF knop bij de D80 staat op dezelfde plek als van de D7000 blijkbaar. Zo een gouden vonst is het dus niet. Het lijkt me eerder een gevalletje dat ze bij de D90 het hebben proberen te verplaatsen, maar dat de nieuwe plaats minder goed was dan de oude plaats.
Nee, het af-schuifje (voor af of mf) zat er al bij de D80 en D90, maar de D7000 heeft nu een knop in het midden gekregen waarmee in combinatie met de twee instelwielen respectievelijk de af-standen AF-S, AF-C en AF-A, en de af-puntenconfiguratie gekozen kunnen worden.
Kwa dynamisch bereik zouden deze D7000 en K-5 een paar stops beter zijn dan de rest.
Stom dat er hier geen woord over gerept wordt.
Want dat is toch wel zo'n beetje een achilleshiel van de digitale camera t.o.v. het menselijk oog.
Qua dynamisch bereik kunnen beide zich meten met de huidige FF-camera's. Dat is erg knap. Qua hoge ISO en ruis loopt FF nog wel mijlenver voor. Dit jaar zullen de nieuwe FF sensors met dezelfde techniek als de D7000 en K5 wel weer een flinke stap maken.
De D7000 staat al even op mijn shortlist. Twijfel alleen heel erg of ik de 18-105mm kitlens erbij neem of voor 250 euro meer de 16-85mm... Maar goed hoe langer ik twijfel, hoe goedkoper hij wordt :Y)
Neem liever dit objectief: Nikon 18-200mm VRII
Super goed objectief ben zelf aan het testen op mijn D7000 met de oudere versie omdat de nieuwe niet meer op stock was. Maar zeer tevreden over.

hier is nog een review van de Nikon "freak" rockwell: http://www.kenrockwell.com/nikon/18200.htm

Daarbij als je echt groothoek wilt kan je best voor Tokina 11-16
veel beter en scherper dan de Nikon objectieven!

http://www.kenrockwell.com/tokina/11-16mm.htm

Succes ermee!
Ik heb de 18-200mm VRII en het is een leuk vakantie objectief, maar de beeld kwaliteit laat toch echt wel te wensen over. Scherpte is niet echt heel erg goed. Een combinatie tussen een 70-300 en een 18-70 is over het algemeen beter van kwaliteit.

En ook al ben ik toch wel van de Nikon camera's en lenzen, Ken Rockwell zou ik niet te snel aanhalen als betrouwbare bron. Kijk dan eerder naar Thom Hogan (www.bythom.com).

En als je het over scherpte hebt dan verslaat in de groothoek niets de 14-24mm f2.8 van Nikon. Er zijn zelfs mensen die deze lens om laten bouwen voor op een Canon. Echter zit deze in een iets andere prijs klasse en kun je geen filters op die lens zetten. Maar scherper dan dat is er op dit moment niet te krijgen.
Maar Thom heeft 'm nog niet gerecenseerd...
Het is hier altijd erg modieus om Ken Rockwell naar beneden te halen maar die man heeft wel zijn plaats als het om het beoordelen van camera's gaat. Het is dan wel een anti tweaker met zn hekel aan RAW en hekel aan geneuzel over ISO en pixels maar je hebt er wel wat aan als het gaat om een beoordeling van de gebruiksmogelijkheden of de kleurweergave van een camera, zaken die bij dpreview of imaging resource onvoldoende uit de verf komen.
Ken is idd een freak, alles wat hij zegt moet je met een korreltje zou nemen.

Ik heb een 18-200 VR, die gaat er af en toe op als ik wat leuke kiekjes wil maken van een dagje uit, en niet veel wil slepen. Maar voor het serieuse werk blijft hij toch mooi in mijn kast staan want daar is hij echt niet goed genoeg voor.

En wil je echt groothoek dan ga je natuurlijk voor de Sigma 8-16. ;)
Idd, maar ik ben dan ook geen pixelneuker liever wat prijskwaliteit. En vanaf de 10 mm zit je echt wel met gebogen hoeken... 11 mm gaat nog net meestal! Maar thanks voor de tips hiostu en yzf1kr, ga het zeker checken!
als je twijfelt tot +/- april dit jaar komt de a7xxx van sony er ook nog bij :+
Pentax k-5 kwam nog beter uit de review op Dpreview.com.

Concurrentie stuk verstevigt maar de keus is ruimer geworden :-)

Wat gaat er nu gebeuren aan het onderste segment van de FF's?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Microsoft Windows 10 Home EN

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True