| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Kleurweergave | Contrast & helderheid | ||
| Ghosting | Pixeldefecten | ||
| Bouwkwaliteit | Vormgeving | ||
| Prijs | Inbrandgevoeligheid |
In mijn review zal ik het niet over al te technische dingen gaan hebben, maar meer over mijn gebruikerservaring met de tv.
Waarom:
Als veelvuldig tv/film kijker en pc-gamer wilde ik de overstap van CRT (zowel tv, als pc-monitor) naar iets moderners toch maar eens gaan maken.
Keuze maken:
Na veel onderzoek kwam ik eerst uit bij een Samsung Syncmaster 226BW, de bekende game-monitor van Samsung en daarnaast een wat goedkopere lcd-tv. Daarna kwam ik op het idee om eens te kijken naar een LCD-tv die ik zowel voor games als tv/film-kijken kon gebruiken. Ik heb via tweakers.net, kieskeurig.nl en vele andere sites met reviews de beste LCD tv uitgekozen die in mijn budget pastte.
Mijn eisen waren:
37" of groter
full hd
reactietijd onder de 5ms ivm gaming
900-1100 euro
Ik kwam toen uit bij de Philips PFL7433D. (een LCD-tv)
42"
full hd
reactietijd van 3ms
1050 euro
Ik ben heel lang bij CRT gebleven omdat ik niet tegen het idee van die vertraging kan (de ms en inputlag). Vanwege de (in mijn idee) toch nog hoge 3ms van de LCD tv ben ik toch maar eens de echte verschillen tussen plasma en lcd uit gaan zoeken.
Als 'noob' heb ik, zoals gruwelijk veel mensen, altijd het idee gehad dat plasma slechter was dan lcd.
Na grondig, en dan bedoel ik grondig, onderzoek te hebben gedaan naar de verschillen tussen plasma was er 1 ding duidelijk; Ik ga voor een plasma ipv een lcd.
www.hometheather.about.com
www.cnet.com
www.flatplasmalcdtv.com
Gathering.tweakers.net/Panasonic Plasma 8, 80, 85, 800 en 850 serie - Deel 4
Het grootste voordeel voor mij van plasma t.o.v. Lcd was de reactiesnelheid, die was 0,0001ms.
Er zijn ook nadelen, bij een kamer met veel lichtinval heb je last van spiegeling, ik zit gelukkig in een kamer waar het vrij donker is, dus dat was voor mij geen reden om het niet te doen.
Er zijn veel discussies over het stroomverbruik van plasmas t.o.v. Lcd-tvs, tegenwoordig ligt het allemaal vrij dicht bij elkaar, en soms is een plasma zelfs zuiniger dan een lcd.
Voor de rest blijkt het zo te zijn dat plasma met veel dingen wint van lcd, maar de keuze tussen de 2 ligt vooral aan de eisen van de gebruiker en wat de gebruiker mooi vind om naar te kijken.
Er zijn 2 vooraanstaande merken van plasma-tvs. Pioneer, zij maken echt de toprange plasma-tvs en vielen nou niet bepaald binnen mijn budget. Het '2e' merk is Panasonic.
Weer na vele uren uitzoeken, vergelijken en reviews lezen ben ik bij de Panasonic TH-42PZ8* gekomen.
Er zijn 6 verschillende modellen in de PZ8*-serie;
Panasonic TH-42PZ8
Panasonic TH-42PZ80
Panasonic TH-42PZ81
Panasonic TH-42PZ82
Panasonic TH-42PZ85
Panasonic TH-42PZ800
Het bleek dat de 80 en 81 niet veel verschilde in prijs (de 81 was zelfs een paar euro goedkoper), maar dat de stap naar de 82 opeens weer 150 euro + scheelde.
De tv:
Op advies van mensen op het tweakersforum ben ik ook naar de verschillende winkels geweest (Harendse smit, Mediamarkt) om de tv(s) te bekijken. Ik kon niet erg veel meer dan kijken of het design en de afstandbediening me beviel. Een pc/xbox360/ps3 meenemen is ook weer zoiets
De tvs stonden (uiteraard) ingesteld op het hoogste contrast, wat een niet-helemaal-eerlijk beeld geeft over hoe het er uiteindelijk bij mij thuis gaat uitzien, dus uiteindelijk moest ik toch mn keuze maken op basis van reviews en meningen op internet.
Mijn keuze was duidelijk, de Panasonic TH-42PZ81.
Schermeigenschappen:
Schermgrootte: 42” (107cm)
Dynamisch contrast: 30000:1
Resolutie: 1000000:1, 1920 x 1080 (Full-hd)
100Hz
24p
Een analoge, en digitale tuner
Aansluitingen:
3x Hdmi (2 aan de achterkant, 1 aan de voorkant)
2x Scart
Gewicht: 34KG
Aansluitingen op de achterkant
Aansluitingen op de voorkant
Kopen/vervoer:
Ik heb de tv besteld bij 4Launch, met een prijs van 951,50. Er werd niet exact aan de levertijd gehouden, en na 3x een verzette levertijd heeft 4Launch me een gratis hdmi-kabel aangeboden, altijd handig.
Statusverandering: "Staat klaar"; Volle gas naar Eindhoven!
Er werd aangeraden dat je plasma's rechtop moet vervoeren, en niet liggend (al schijnt ook dat tegenwoordig niet meer zo'n probleem te zijn). Wij hebben een Renault-busje, dus dat ging perfect.
Uitpakken:
In de doos vind je verschillende dingen:
Afstandbediening (met batterijen)
Verschillende boekjes
Schoonmaakdoekje
2 tie raps
De tv
De voetsteun
Accesoires
Ik wilde eerst een beugel kopen om de tv op te hangen, maar vanwege twijfelachtige muren toch maar gekozen voor de standaard voetsteun.
Bouwkwaliteit:
De tv ziet er zeer mooi uit, ik was eerst bang dat het zilveren randje me niet zo ging bevallen, maar toch springt het er niet al te veel uit en ziet de tv er in verhouding prachtig uit.
Het irritante aan de kleur van de lijst (glans zwart), is dat het veel stof aantrekt, dus dagelijks een keer poetsen is geen overbodige actie.
De tv op mijn kamer
Er zitten achterop 4 80cm ventilators, deze maken zeer weinig lawaai en hoorbaar zijn ze alleen als het geluid uit of op minimaal staat, dan hoor je een heel zacht gezoem in de achtergrond. Waarom ze niet 100% stil konden zijn begrijp ik niet zo, maar ik stoor me er zeker niet aan.
Als ik een groot wit vlak in beeld heb (bv Word), dan maakt de televisie een zoemend geluid, beetje irritant als je dichtbij zit en je verder geen muziek aan hebt omdat je je moet concentreren op je werkstuk of whatever. Als ik in de lijst knijp, of je drukt tegen de tv aan is het geluid weg.
Als ik op bepaalde websites zit, met een vlak met schuine streepjes erin trilt het beeld wel eens. Alsof de Hz'en niet genoeg zijn zeg maar.
De afstandbediening, vond ik zoals in de winkel al, vrij stevig aanvoelen, de knopjes zijn duidelijk en de AB is makkelijk te gebruiken.
Wat gruwelijk irritant is, is dat de knopjes voor 'zender + en zender -' en 'volume + en volume -' omgedraaid zitten, normaal zitten de zenderknopjes rechts, en het volume links, hier is dat dus andersom. (Na een maand gebruik ben ik er nog steeds niet 100% aan gewend, dat komt ook omdat ik nog een andere AB heb, en die wel gewoon 'normaal' zitten.)
De afstandbediening
Ook was ik benieuwd naar hoe de grootte van de tv me beviel in mijn slaapkamer, dit is perfect. Niet te klein, niet te groot. Voor in een kleine huiskamer is dit misschien wat te groot, maar op je slaapkamer is dit wel een perfecte maat.
Aansluiten op PC:
Met de (gratis
Mijn specs
m.b.v. Een verloopblokje heb ik de hdmi kabel kunnen verbinden met mn tv en 8800GT.
Gelukkig kreeg ik er meteen beeld op toen ik de pc aanzette.
In Windows aangekomen en de settings te hebben veranderd in 1920x1080@60hz heb ik het contrast meteen op 0% gezet.
Ik heb gelezen dat je (zeker in de eerste 150 uur) voorzichtig moet zijn met contrastwaardes, omdat die weleens voor een inbrander kunnen gaan zorgen.
Ik heb de eerste 100 uur op 0% contrast gedraaid, en daarna om de 10 uur het een paar % verhoogd. Nu, na 300 uur, heb ik hem vast op 50% gezet.
Film kijken:
Avi's zien er, op dit formaat tv, een beetje gaar uit, maar het is te doen, avi-tekenfilms zien er prima uit.
Dvdtjes hebben eigenlijk, wat vroeger avi:dvd was, nu een beetje dvd:hd overgenomen. Dvd ziet er gewoon goed uit.
HD:
Het valt me op dat vooral tekenfilms op deze tv het beste tot hun recht komen. Waar je bij de dvd van Monsters inc. een grote dikke blauwe Sulley ziet, kun je bij de hd versie de haren van hem tellen, echt heel scherp.
Films als Wall-e en Ice age zien er mooier dan mooi uit.
Monsters inc.
Monsters inc. 2
Wall-e
Ice age
The big Lebowski
Gamen:
Dit is waarom ik voor plasma heb gekozen, het eerste spel wat ik gespeeld heb is Brothers in arms: Hells Highway. Dit spel draait goed op 1920x1080 (40+ fps), het deed pijn aan mn ogen zo scherp. Waarschijnlijk ligt dat ook aan het feit dat ik bij gamen ongeveer 50cm van het scherm af zit, maar dat ter zijde.
BIA: Hells Highway
Daarna heb ik UT3, Assassins Creed en Fallout 3 geprobeerd, deze spellen zien er ook geweldig uit. Tot nu toe ging het perfect, de reactietijd van de tv kwam zowat overeen met mn crt-monitor dus ik was zeer tevreden.
UT3
Assasins Creed
Fallout 3
Ik heb ook wat racespellen (Grid en Race07) gespeeld i.c.m. mn Logitech G25. Dit is echt niet normaal vet, ook hier zit ik weer van een cmtje of 50 van het scherm.
Grid
Grid 2
Grid 3
Grid 4
Race 07
Race 07 2
Er waren ook wat spellen die het minder deden, of zelfs helemaal niet. GTR2 en BF2 wilden maar niet opstarten op dit scherm, waarschijnlijk dat ik met een bepaalde setting het nog aan de gang kon krijgen, maar hier heb ik nog steeds niet naar gekeken.
GTA IV speel ik, door de enorm slechte (maar mooie) engine op 1600x900 (tv ziet het als 1080i). Je mist hier en daar gewoon scherpte en een aantal pixels, maar hij blijft gelukkig boven de 24fps en dat maakt dit spel redelijk speelbaar. Ik moet zeggen dat je dit spel beter kunt spelen op een crt, of tft-monitor.
GTA IV
GTA IV 2
Ook Crysis Warhead heb ik gespeeld, op 1920x1080, AA op 2x en settings op High, en 3 settings (waaronder shadows) op low, of uit, speelde het redelijk. Ook hier bleef hij boven de 24fps, met pieken naar 50.
Crysis
Mirrors edge loopt ook goed. Op 1920x1080 heb ik net wat last van inputlag, maar op 1600x900 vrijwel niet.
Mirrors Edge
Het gamen op deze plasma is me dus goed bevallen. (Niet perfect, maar zeker niet slecht. Ik denk ook niet dat het veel beter kan) Wellicht met een nog betere videokaart dat ik op deze resoluties weer helemaal perfect kan spelen. (sparen maar voor die GTX285)
Ook heb ik een PS3 en xbox kunnen testen op de tv, dit was alleen mogelijk op 720p (PS3) en 1080i (xbox360 met component). Ik moet eerlijk zeggen dat me dit enigsinds tegenviel, omdat ik als pcgamer ontzettend let op graphics mistte ik bij deze 2 consoles toch het een en ander, ik kan het moeilijk beschrijven, maar het speelde minder lekker dan een pc. Ook was er enige inputlag waar ik echt niet tegen kan.
Het komt misschien ook omdat ik pcs met keyboard en muis gewent ben.
edit (31 januari): Gister weer de xbox aangesloten, wat heel raar was, was dat ik nu wel het gevoel had dat het er mooi uit zag en goed speelde.
Tv kijken:
Toen ik de tv kocht had ik nog een analoog abonnement van UPC. Ik plugde de coax in de tv, op de tv kon ik kiezen voor een automatische of manual setup. Ik heb gekozen voor automatisch en binnen een minuut of 6 kon ik lekker tv kijken, de kwaliteit van de 31 SD-zenders is prima te doen, hier en daar een karteltje etc, maar over het algemeen ziet het er netjes uit. Films (bv op sbs6) zijn te vergelijken met 90% van een DVD, prima dus.
Na een paar weken hebben wij een digitaal abonnement aangeschaft; UPC Digital TV, HD DVR
Deze box wordt aangesloten op de coax en een hdmi-aansluiting. De enige hdmi-aansluiting die nu nog over is is de ene aan de voorkant, een 3e en wellicht 4e aan de achterkant waren, nu ik de tv heb, geen overbodige luxe geweest.
Anyway: De UPCbox geconfigureerd, en na een kwartier kon ik genieten van digitale tv. Digitale tv ziet er goed uit, maar eerlijk gezegd had ik er net iets meer van verwacht. Alle zenders kun je vergelijken met een dvd, wat goed is, maar beter kan.
1 2 3 4 en 5
Ik heb ook een HD-abonnement, waarbij je een stuk of 5 HD (720p) zenders krijgt. Dit ziet er heel mooi uit, eigenlijk hadden de HD zenders, digitale tv moeten zijn, dan had ik echt gesproken over een vooruitgang in de tv wereld en hadden, denk ik, nog veel meer mensen een digitaal tv abonnement.
1 2 en 3
Kijkhoek/Image Retention/Ghosting/Phosphor trails:
De kijkhoek is voor mij geen discussiepunt, omdat ik vrijwel altijd recht voor de tv zit, en als ik met een paar vrienden tv aan het kijken ben hooguit op een graad of 40 van de tv zit. Als je op meer dan 75 graden kijkhoek tv aan het kijken bent kun je eigenlijk achter het beeld kijken, je ziet dan dubbel. Ik vind dat enigsinds stom, maarja, wie zit er nou ook op zo'n hoek achter zn tv.
Kijkhoek
Van image retention heb ik in het begin geen last gehad, ik ging zeer zuinig met de tv om en zorgde dat ik zoveel mogelijk bewegende beelden op de tv kreeg. Toch had ik, als ik nederland 1, 2 of 3 heb gekeken rechtsboven een klein vierkantje met 1, 2 of 3 erin staan wat na een tijdje wegtrekt. Dit is overigens alleen te zien bij zwart beeld, dus als je een andere zender opzet zie je het verder niet. Gelukkig maar
Werken met een window
Van ghosting/phosphor trails heb ik totaal geen last gehad, ik lees in veel reviews hierover, maar ik heb het zelf (nog) niet gezien.
Kleuren:
De kleuren zien er zeer goed uit, het zwart is redelijk zwart (een beetje grijs blijf je houden), wit is wit en de kleuren daar tussenin worden prima weergegeven. Geen 'gemaakt' of 'nep' beeld. Gewoon wat ik gewent ben op een crt-tv, zoniet beter.
Geluid:
Met een speakervermogen van 20W had ik er niet al teveel van verwacht, maar ik moet zeggen dat het prima klinkt. Er is natuurlijk geen sprake van bass, maar daar hebben we een surroundsetje voor.
Met tv kijken is het geluid een dikke voldoende.
Instelmogelijkheden
De tv heeft 3 menu's; beeld, geluid, en settings. Wat er tussen haakjes staat heb ik op mijn tv ingesteld.
Hoofdmenu
Bij beeld kun je dingen instellen zoals:
Viewing mode (normal)
Colour management (On)
P-NR (Min)
3D-Comb (On)
Beeld
Bij geluid kun je dingen instellen zoals:
Mode (Music)
Bass level (60%)
Treble level (50%)
Balance (50%)
Headphone volume (20%)
Surround: On/Off (Off)
Volume correction (50%)
Speaker distance to wall (over 30cm)
MPX (Stereo)
Geluid
Bij settings kun je dingen instellen zoals:
Analogue service list
Link settings
Child lock
Tuning menu
Off timer
Language
Teletext mode (Flof)
Teletext caracter set (West)
Shipping condition
System update
Power save (Off)
Side panel (High)
Input labels (Alleen Tv, Hdmi 1 en Hdmi 2)
Banner display timeout (1 second)
Time zone (Auto)
Refresh rate (100Hz)
Software licence
System information
Settings
Settings 2
In een review op hardware.info heb ik gelezen over wat de 'beste' settings waren voor de tv (42PZ85). Deze heb ik overgenomen en de beeldkwaliteit is nu helemaal prima, waar dit al zeer goed was.
Review van Hardware.info
Conclusie:
Ik denk (op het moment van schrijven) DE plasma tv voor gamers/film-kijkers zoals ik. 1000 euro is veel geld, maar dan heb je ook wat.
Wel komen er over 2-3 maanden (maart/april) weer nieuwe plasma's aan van Panasonic.
Ik hoop dat deze review het voor iedereen makkelijker maakt om de keuze te maken tussen LCD en plasma.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)