| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Betrouwbaarheid | Overklokbaarheid | ||
| Compatibiliteit | Ondersteuning | ||
| Prijs |
- AMD Athlon X2 4850e
- Western Digital Caviar SE WD3200JD, 320GB (7200rpm, SATA, 8 MB)
- TakeMS TMS2GB264D081-665
- Cooler Master RS-430
- Microsoft Windows Vista Home Basic
- Windows XP en Windows Vista
Al een lange tijd was ik eigenlijk opzoek naar een volwaardig vervanger voor mijn S939 systeem met AMD 64 3200+. Omdat ik veel voor 'energiezuinig' geef, kwam ik toevallig op dit bord uit. In combinatie met de energiezuinige processor AMD x2 4850e kon het niet beter. Ook wilde ik een onboard video op mijn moederbord hebben, omdat ik toch nauwlijks game op de PC (heb een Playstation 3) en omdat ik met onboard vga al goede ervaringen had: het is prima voor een PC voor normaal gebruik en het is tenslotte nog eens zuing ook. Toevallig heeft een moederbord met een 780g chipset de snelste onboard video die er is. Toch leuk als er af en toe een spelletje gedaan wilt worden!
Als we de reviews op het internet mogen geloven, dan verbruikt dit systeem in idle stand zo'n 50watt en in load 75 watt. Enorm zuinig dus.
Feature set
Ondanks dat dit moederbord een mATX bordje is, heeft het een rits van aansluitingen erop zitten:
- 7.1 HD Audio
- 1x VGA poort
- 1 x DVI poort
- 5x Sata
- 4x DDR
Dit is een enorme verbeteringen tegenover mijn oude S939 mATX bord, waar enkel 2x sata, 2x ddr en 4 usb poorten op zaten. Hiervoor krijgt het moederbord dus ook een dikke zeer goed van mij. Via de HDMI poort heb ik het systeem ook eens aan mijn LCD-TV gehangen. Wordt meteen herkend, alleen zitten er links en rechts zwarte balken van 2cm breedte ongeveer. Dit kun je gelukkig handmatig veranderen door een handmatige resolutie in te stellen in Catalyst control center. De HDMI poort is natuurlijk heel handig voor een HTPC systeem. Daar was het systeem eigenlijk eerst ook voor bedoeld, maar na het aansluiten had ik enorm veel last van tearing (sommige stukken van het beeld worden dan eerder doorgestuurd door de videokaart naar het scherm dan je scherm kan verwerken, wat resulteert in strepen op irritante het scherm). Dus maar besloten om de PC gewoon voor andere dingen te gebruiken en om mijn S939 te vervangen. Ondanks de tearing was het beeld in ieder geval enorm mooi!
Lay-out
Valt niet echt veel over te zeggen. Alles zit gewoon op een goede plek. Kan niet beter.
Prestaties
Over de prestaties ben ik meer dan tevreden! Het is een enorme verbetering tegenover mijn oude S939 systeem. En zeker door de overstap van win xp (S939 systeem) naar Vista (dit systeem) is het er alleen maar beter op geworden.
Het leuke aan dit bord is de onboard video functie. Deze heeft namelijk ook de mogelijkheid om High definition hardwarematig te versnellen. Dit heb ik dan ook geprobeerd en dit zijn mijn uitkomsten:
720p MKV 4Mbit zonder hardwarematige versnelling: CPU 52% (piek)
720p MKV 4Mbit mét hardwarematige versnelling: CPU 2% (piek)
1080 MKV 12Mbit zonder hardwarematige versnelling: CPU 98% (piek)
1080 MKV 12Mbit mét hardwarematige versnelling: CPU 10% (piek)
Enorm handige functie dus. Ik kan nu eindelijk 1080p content af spelen zonder gestotter.
Oké, en hoe schakel je hardwarematige versnelling dan in?
Download ten eerste Media player classic Home cinema pak het uit, en open het.
- Ga naar "View" -> "Options" -> "Playback" en zorg ervoor dat alle vakjes zijn aangevinkt bij "Open settings".
- Voor Vista: Ga naar "Output". Vink dan "EVR" of "EVR Custom press**" aan. Ook twee keer "Directx 9".
- Voor WinXP: Ga naar "Output". Vink dan "VMR7" of "VMR 9" aan. Ook twee keer "directx 9".
- Ga naar Internal Filters: en vink "MP4/MOV" weg. Bij "Transform Filters" vink je "H264/AVC (DXVA)" en "VC1(DXVA)". DXVA = hardwarematige versnelling. Zo zou het moeten werken... kijk ook even bij je klok (taakbalk) of er geen icoontje verschijnt van FFDshow video. Audio is niet erg, maar als Video tevoorschijn komt werkt DVA nog steeds niet. Dit kun je dan blokkeren in MPCH door Bij "External Filters" "FFDshow Video" op "Block" te zetten. Succes!
Ook met gaming is de onboard video erg sterk. Battlefield 2 op 1024x768 op high settings speelt hij gewoon met 30 FPS gemiddeld. Ook is er met dit moederbord een videokaart uit de 34xx reeks toe te voegen en deze in hybrid crossfire te zetten met de onboard video. De extra videokaart wordt dan pas gebruikt wanneer dat echt nodig is om zo energie te besparen. Misschien dat ik dit nog in de toekomst doe.
Stabiliteit & Betrouwbaarheid
Ik heb hiervoor alleen maar Asus systemen gehad. Maar nadat Terw_Dawn in de Gigabyte fabriek was geweest wist ik niet anders, dat ik gewoon een Gigabyte moederbord moest nemen. Gigabyte test zijn borden beter dan die van Asus. En dat kan ik dan ook vol trots zeggen, want mijn vorige Asus bord was gewoon ronduit slecht (audio werkte slecht, usb poorten vielen zomaar weg, één DDR poort werkte niet) Ook als is het een goedkoop moederbord, toch moet dit gewoon goed getest worden. Het systeem is enorm stabiel en nog nooit vastgelopen.
Overklokbaarheid
De CPU heb ik niet uitgeprobeerd, omdat deze toch snel genoeg is voor mij. De onboard video ook niet. Ik heb echter wel gelezen dat de onboard video makelijk van 500mhz tot 900 mhz is over te klokken, zonder daar extra koeling aan toe te voegen.
Ondersteuning door fabrikant
Krijgt een voldoende van mij. Eindelijk eens een DVD ipv een trage CD bij het moederbord geleverd met drivers erop. Als je de DVD in de speler stopt, wordt er automatisch gekeken wat er op het systeem moet worden geďnstalleerd. Vervolgens vink je aan wat je wilt, en drukt op Install all. Als je dan even wat drinken hebt gehaald is alles geďnstalleerd en het systeem klaar voor gebruik. Kan niet beter! Echter wel jammer dat de drivers op de site niet helemaal up to date zijn.
Prijs & Conclusie
Voor een kleine ¤70 euro, heb je het beste AMD moederbord in huis. Het is zuinig, presteert enorm goed en heeft veel functies. Alles is tiptop in orde en hardwarematige versnelling voor video is gewoon heerlijk!

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)