Ik was na 3 jaar weer toe aan een nieuwe PC, de Informatique pc op basis van een Athlon XP was echt aan vervanging toe. De 24 uur per dag draaien hadden hun tol getrokken op de harde schijf en voeding. Bovendien was het werken met photoshop en premiere een tijdrovende klus geworden vanwege de snelheid (of het gebrek eraan).
Ik gebruik de PC primair voor Photoshop, Premiere Elements (video montage) en verder wat webbrowsen office applicaties, webbouw en administratie. Spelletjes speel ik op de Xbox-360, dus 3D performance is een non issue. De keuze voor de kaart was dus eenvoudig, iets onder de middenklasse. De 8600GT was in Januari Tomshardware aanbevolen kaart onder $150.
Tevens is opslag niet van belang omdat ik een NAS heb.
De Phenom stond bij mij op het lijstje vanwege de goede prestaties met video rendering. Daarnaast lijkt de langetermijn met AM2+ en AM3 sockets ook nog eens voordelig voor de toekomstige upgrades. Over 2 jaar zijn er vast wel betaalbare 4hgz quad cores. Het moederboard was nog wel even een opgave omdat bij Asus de AM2+ boards (m3A) pas net uitkwamen en er precies 1 op voorraad zou komen. Die was dan ook van mij...
Het is uiteindelijk een configuratie geworden met oa de volgende componenten:
Coolermaster CM-690 kast
Asus M3A32-MVP Deluxe
Corsair 550W ATX CPU
Phenom Quad 9500
Kingston Dchannel 2G DDR800
XFX Gforce 8600GT DDR3
De 9500 mag dan met office applicaties wat langzamer zijn dan een dual core met een hogere kloksnelheid. Voor de tijdrovende applicaties als met Adobe Premiere een DVD renderen, heeft de quad core wel degelijk zin. Je ziet dat alle threads netjes over de cores verdeeld worden. En dat is nu net waat het mij om ging. Ik heb met Premiere even een snelle test gedaan op mijn oude AMD athlon XP 2200, mijn zeer recente Laptop met een Intel Core2Duo 1.8ghz en de Phenom. Ik heb een project gemaakt en deze naar alle systemen gekopieerd:
Een project van een 1/2 uur omrenderen naar DVD hoge kwaliteit gaf de volgende tijden:
AMD Athlon XP 2200 : 3 uur en 12 minuten
Intel Core 2 Duo 1.8ghz (laptop): 76 minuten
AMD Phemon: 17 minuten
Dat was toch het resultaat waar ik op hoopte.
Zo langzamerhand komen er steeds meer applicaties die gebruik gaan maken van meerdere cores. Ik ben benieuwd hoe Adobe Photoshop CS4 op de phenom gaat draaien. ACR lijkt overigens ook een multithreaded applicatie, want ook RAW converteren gaat veel vlotter dan op mijn core2duo.
Overklokken is via de tool van AMD niet heel moeilijk. De grenzen liggen toch wat verder dan verwacht. Standaard draait de 9500 op 2,2Ghz met een 11x locked multipier. Ik heb 'm tot 2.3 Ghz vrij stabiel kunnen laten draaien maar het is wel op het randje. Dat is toch richting de Phenom 9600. De stabiliteit is ondanks de TLB bug en het feit dat 'ie 7x24 uur aanstaat perfect te noemen. Ik heb nog geen vastlopen meegemaakt.
Kortom voor mijn toepassingen de beste keus tegen een heel behoorlijke prijs.
Inmiddels na 2 jaar gebruik defect geraakt. Ook het geheugen was defect. Geheugen onder garantie vervangen en voor een schappelijke prijs een nieuwe Phenom II 965 gekozen. Met dank aan de goede service van Informatique.
| Algemene beoordeling | Score: 4 |
| Prijs | Score: 5 |
| Prestaties | Score: 5 |
| Betrouwbaarheid | Score: 2 |
| Overklokbaarheid | Score: 2 |
| Warmteproductie | Score: 3 |
[Reactie gewijzigd door eelco74 op 30 september 2008 21:23]
maar dat is niet echt een goede overclock, volgens mij kan je elke processor wel 100 Mhz overclocken dus dat maakt niks uit, mijn C2D 6300 draait met stockkoeler 300 Mhz hoger, kan waarschijnlijk nog wel hoger maar dat wil mijn mobo nietVan 2.3 naar 2.4 Ghz is het verschil tussen een 9500 en een 9600. En dus mooi (gratis) meegenomen. Dat lijkt me voldoende. De keuze is voldoende of slecht. Slecht zou ik pas kiezen als ik niet eens naar het niveau van de 9600 zou kunnen tillen.
[Reactie gewijzigd door k4kl44s op 30 september 2008 15:47]
Populair: Tablets E3 2013 Mobiele telefoons Google Sony Microsoft Apple Games Politiek en recht Consoles
© 1998 - 2013 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl • Hosting door True