Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Bekijk alle reviews

Samsung Galaxy S4 16GB Zwart Review

+2
Door Peatsmoke 6 september 2013, laatste update op 27 juli 2014, 20.064 views

Prima toestel met een (anno 2014) goede prijs-kwaliteit verhouding.
Wie niet persé een water en stofdicht toestel wil hebben, is dit een goed en goedkoper alternatief voor de Galaxy S5.

Pluspunten

  • Snelheid
  • Schermkwaliteit
  • Accuduur
  • Ergonomie
  • Bouwkwaliteit en afwerking
  • Future-proof
  • Camera
  • SD-slot

Minpunten

  • Geen FM radio
  • Overbodige standaard apps
  • Accessoires in de kleur wit

Eindoordeel

Score: 5

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Design Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Scherm Score: 5

http://tweakers.net/ext/f/Mkn0Q4w0tfgjC5KnUGF7m1uw/full.jpg

Inleiding
Hoewel mijn Samsung Galaxy S2 nog prima functioneerde en ik, rationeel gezien, geen nieuw toestel nodig had, heb ik mij (zoals het een rechtgeaarde Tweaker betaamd) uiteindelijk toch laten verleiden tot de aankoop van een Samsung Galaxy S4.
Om tot een waardige opvolger te komen van mijn S2 heb ik een wensenlijstje gemaakt en geprobeerd mij zo goed mogelijk te verdiepen in verschillende reviews om tot een juiste keuze te komen.
Mijn wensenlijstje zag er als volgt uit:
1) Goed beeldscherm (Full HD was daarbij geen vereiste);
2) Hardware die future-proof is;
3) Mogelijkheid om geheugen uit te breiden;
4) Mogelijkheid om Custom ROM te installeren;
Met name het laatste argument is voor mij de belangrijkste reden om niet voor een iPhone te kiezen, terwijl Apple wel heel aantrekkelijke telefoons maakt.
Het lezen van de verschillende reviews en testen brachten (helaas) geen overduidelijke winnaar naar voren, waardoor de keuze om tot de aanschaf van een nieuw toestel te komen, er niet makkelijker op werd.
Uiteindelijk heb ik alle plussen en minnen met elkaar vergeleken en bleven er drie toestellen over: De Samsung Galaxy S4, de HTC ONE en de Sony Xperia Z. Bij de HTC sprak met name het design erg aan, bij de Sony was de waterdichtheid een sterk punt (zeker omdat de S2 van mijn echtgenote al eens in het water terecht gekomen was) en bij Samsung was het de hardware die het meest aansprak.
De HTC en de Sony vielen uiteindelijk af omdat de HTC geen verwisselbare accu heeft en geen uitbreidbaar geheugen (bovendien vond ik de S4 beter in de hand liggen, maar dat is puur persoonlijk en afhankelijk van de grootte van de je handen) en de Sony viel vooral af vanwege het matige scherm (t.o.v. de HTC en Samsung).

In de doos
Bij het openen van de doos wachtte mij een onaangename verassing omdat alle toebehoren afkomstig bleken te zijn van de witte uitvoering van de Galaxy S4. Ik ga hiervoor natuurlijk reclameren bij Samsung Nederland omdat ik bij een zwart toestel, natuurlijk ook recht heb op bijbehorende accessoires. De accessoires functioneren natuurlijk allemaal prima, maar het is geen gezicht.
Aanvulling 08/09/2013:
Via Facebook contact opgenomen met Samsung Nederland, maar het blijft angstvallig stil van hun kant. Omdat klantenservice ook een belangrijk onderdeel is zal ik het verdere verloop rond deze reclamatie opnemen in deze review.
Aanvulling 09/09/2013:
Via FB een reactie gekregen van Samsung Nederland:
Hallo <knip>, wat leuk dat je een Samsung Galaxy S4 hebt gekocht. De witte accessoires zijn standaard. Bij alle toestellen zitten witte accessoires bijgevoegd, zowel bij zwarte als witte toestellen. Het is niet mogelijk om zwarte accessoires te krijgen.
In mijn ogen is dit volstrekte waanzin en laat dit -net als in een ander review- zien dat het woord klantenservice bij Samsung niet met een hoofdletter geschreven wordt. We gaan verder met deze klacht en zullen zien hoe deze verder behandeld gaat worden.
http://tweakers.net/ext/f/wCtYfMxRxAQBjh3befTU9zqF/full.jpg


Technische specificaties
Model: GT-I9505
Afmetingen: 136,6 x 69,8 x 7,9 mm
Gewicht: 130 gram
• 4G (LTE Cat 3 100/50 Mbps): B1(2100), B3(1800), B5(850), B7(2600), B8(900), B20(800)
• 3G: HSPA-Plus (850/900/1900/2100 MHz)
• Wifi: W-LAN 802.11a/b/g/n/ac
• NFC
• Scherm: 4,99 inch, 1920 x 1080 pixels, dichtheid: 441 PPI
• Kleurdiepte scherm: 32 bit
• Processor: Qualcomm APQ8064T (Snapdragon S600 Quadcore) 1,9 GHz
• Geheugen: 2 GB LPDDR3
• OS: Android 4.2.2 "Jelly Bean" met Samsungs TouchWiz-interface
• Accu: Li-Ion 2600 mAh
• Geheugen: 16 GB (9 GB)
• Geheugenslot: 1x microSD, microSDHC, microSDXC (max. 64 GB)
• GSM: Quadband: 850/900/1800/1900 MHz 
• Bluetooth: 4.0
• MHL
• Earjack 3.5 mm

De kale specificaties maken deze telefoon "op papier" de snelste Android telefoon van dit moment. Kijkende naar de verschillende benchmark-tests blijken theorie en praktijk met elkaar overeen te komen, al is het praktische snelheidsverschil tussen de drie eerder genoemde toestellen klein.
Tijdens de introductie van het toestel werd de Snapdragon als een 'tweederangs' processor weggezet, maar in de benchmark-tests blijken de snelheidsverschillen tussen de GT-I9500 (de S4 met Samsungs eigen Exynos 5410 processor) maar minimaal te zijn.
De Samsung Galaxy S4, beschikt bovendien over een enorm aantal sensoren. Behalve de gebruikelijke sensoren zoals de gyroscoop, acceleratiemeter, lichtsensor en nabijheidssensor, beschikt het toestel ook over een barometer, een rgb-lichtsensor, een thermometer, een hygrometer, een digitaal kompas en een hall-sensor (die registreert of de flipcover open of dicht is).
Een overzicht van wat er technisch aan boord is van de Samsung Galaxy S4:
http://tweakers.net/ext/f/p7ZAUQKcU9V7chDoin3iUPQS/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/enVuaqKnEHU8Kb3ewSbLR5pg/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/AQd0h55mzG5WlLvvRshMjsyg/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/HN1xdewziAQPYzaKSKbjcerb/full.jpg


Bereik
Bij de aankoop van een smartphone zou je bijna vergeten dat het toestel ook bedoeld is om mee te bellen... Ik maak gebruik van een Vodafone Red abonnement dat in mijn eigen woonplaats, helaas nog geen 4G dekking biedt. In gebieden waar de 4G dekking wel voorhanden is is de snelheid bij mobiele datacommunicatie gewoon geweldig!
Het bereik van het toestel is prima, ook hier overtreft de Galaxy S4 de S2 weer. In vrijwel alle ruimten op mijn werk (ook in de kelder) heb ik een goed bereik, waardoor bellen altijd mogelijk blijft en mobiel internet ook vrijwel altijd snel genoeg is om goed mee te kunnen werken.

Design en bouwkwaliteit
Smaken verschillen! Een betere openingszin voor het onderdeel "design" is er in mijn ogen niet.
Nadat de Samsung, de Galaxy S3 op de markt gezet had, twijfelde ik of ik ooit nog een Samsung zou kopen, als de S4 op dezelfde leest geschoeid zou zijn. Hoewel veel mensen beweren dat er uiterlijk niet veel verschillen zijn tussen de S3 en de S4 kan ik dat absoluut niet onderschrijven. De S4 heeft, in tegenstelling tot de S3, weer de premium "look and feel" van de S2. De dikke plastic uitziende randen hebben plaats gemaakt voor een ontwerp dat er weer strak uitziet. De centrale menuknop heeft een metalen rand en de knoppen voor geluid en power zijn netjes weggewerkt en vertonen geen onnodige speling. Met de introductie van de S4 heeft Samsung voor het eerst gebruik gemaakt van een aluminium rand, die het toestel een luxe uitstraling geven.
De voorzijde van het toestel is geheel vervaardigd van Gorilla Glass 3, dat even dik is als het glas van de tweede generatie, maar weer aanzienlijk krasvaster is. Het glas sluit strak aan de aluminium brezel aan en heeft duidelijk minder speling dan de Samsung Galaxy S3. Het glas is prettig in de bediening omdat het mooi glad is, glijden de vingers soepel over het scherm. Het glas lijkt bovendien minder gevoelig voor vingervlekken dan bij de Galaxy S2.
De achterzijde van het toestel is vervaardigd van polycarbonaat met een mooie print. Jammer dat de originele Samsung S-view flipcover, die ik bij het toestel kocht, niet voorzien is van dezelfde print. Er is veel geschreven over de gebruik van dit kunststof, maar feit is dat er ook helmen en vuurwapenonderdelen van dit materiaal gemaakt worden. Het is een harde en stevige kunststof die meerdere valproeven van mijn S2 (die ook van hetzelfde materiaal gemaakt is) glansrijk doorstaan heeft. Het gebruik van dit kunststof zorgt ervoor dat het toestel lichter is, al heeft niet de luxe "look and feel" van het aluminium dat gebruikt wordt door HTC en Apple. Daarentegen is het echter ook minder gevoelig voor optische schade, als het toestel onverhoopt zou vallen.
Aanvulling 24/01/2014:
Nu ik het toestel een aantal maanden in gebruik heb, valt er eigenlijk pas iets zinnigs te zeggen over de bouwkwaliteit. Het toestel dat ik gebruik is voorzien van een originele Samsung S-flipcover. Ik gebruik het toestel dagelijks meerdere keren onder verschillende omstandigheden. De telefoon zit meestal in mijn broekzak (voor) waarbij ik de schermzijde altijd tegen mijn lichaam draag.
Wat opvalt is dat het toestel erg ongevoelig is voor krassen en dat het zeker bestand is tegen vallen. De enige gebruikssporen die ontstaan zijn bestaan uit lichte slijtage van de kunststof achterzijde door het schuren langs stof van (jeans)broeken. Dit valt eigenlijk alleen maar op wanneer je het toestel onder een bepaalde kijkhoek tegen het licht in bekijkt. In het dagelijks gebruik zie en merk je er niets van.
Het scherm vertoond nog geen enkel krasje, evenals de aluminium rand rondom het toestel.
http://tweakers.net/ext/f/dBP7JRAD47tkHyv6bIhC1fjY/full.jpg

Ergonomie
Bij een toestel met een dergelijke afmeting is een ergonomisch design in mijn ogen belangrijker dan het optisch design.
Om het toestel met één hand te kunnen bedienen is het belangrijk dat het ergonomisch goed in elkaar zit. Doordat ik gewend ben aan een centrale menu-knop en de overige knoppen (power en geluid) op dezelfde plaats zitten als bij de Galaxy S2 en de balans van het toestel goed voor elkaar is, bedien ik het toestel, na één dag al met één hand.
Dankzij het gebruik van de swype-app kan ik met mijn duim tekst invoeren en de apps bedienen.
Dit maakt het toestel in het dagelijks gebruik, prettig om mee te werken.
Update 30-10-2013:
De centrale en vooral fysieke "menu-knop" in het midden onder het scherm vind ik persoonlijk een groot pluspunt omdat hij altijd werkt, je blindelings voelt waar de knop zit. De bediening van de volumeknoppen is, door het gebruik van een (S) flipcover, soms iets lastiger, maar naarmate de over langer in gebruik is wordt hij soepeler en ervaar je minder hinder van de flap.
Update 24-01-2014:
Na enkele maanden gebruik ben ik nog steeds een zeer tevreden gebruiker. Inmiddels ben ik zo gewend aan het 5"-scherm dat ik me eigenlijk niet meer kan voorstellen dat ik ooit met minder genoegen heb genomen. Het toestel is perfect met één hand te bedienen en werkt heel erg intuïtief.

Beeldscherm
Een goede kwaliteit van het beeldscherm was de belangrijkste eis die ik stelde aan mijn nieuwe smartphone.
Het beeldscherm van de Samsung Galaxy S4 is van het type Super-AMOLED en heeft een resolutie van 1920x1080 pixels en een pixeldichtheid van 441 PPI. Doordat Samsung gebruik maakt van een PenTile-pixel layout, zou het bij tekst, theoretisch minder scherp zijn dan het scherm van de HTC en Sony, maar in de praktijk is daar -door de resolutie- niets van te merken.
In vergelijking tot het scherm van de S2 valt meteen op dat de kleurweergave van deze nieuwe generatie AMOLED-schermen veel natuurlijkere kleuren weergeeft. Softwarematig kan er gekozen worden voor verschillende instellingen (Dynamisch, Standaard, Professionele foto en Film) die de kleurweergave van het scherm, naar ieders smaak (en gebruik), aanpast.
Het dynamisch bereik van het scherm is uitmuntend en zwart is, in tegenstelling tot LCD-schermen, ook echt zwart omdat de betreffende pixels uitgeschakeld worden om de kleur zwart weer te geven.
Door de hoge resolutie van het scherm kan het echter voorkomen dat de tekst bij sommige websites al erg klein ervaren wordt, in de standaard-instelling. Met name voor mensen die minder goede ogen hebben, kan dat als een belemmering ervaren worden. Het euvel is echter eenvoudig op te lossen door de tekstweergave aan te passen in de instellingen van het scherm.
http://tweakers.net/ext/f/PBUECSh0pngMMKEk1YogZFqM/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/fqtSHqQm9XitafccB4ArVc0P/full.jpg

Camera
Aangezien de kwaliteit van de camera's op de meeste mobiele telefoons steeds beter wordt en er veel mensen zijn die alleen nog een camera van de mobiele telefoon gebruiken, in plaats van een compactcamera, mag dit onderdeel niet ontbreken in deze review.
De S4 is uitgerust met een tweetal camera's. Aan de voorzijde zit een 2.1 MP die vooral bedoeld is voor video-calls, maar ook gebruikt kan worden om een kleine foto, als een soort postzegel in de grote foto te plaatsen. Samsung heeft hiervoor de naam Dual-shot verzonnen.
Aan de achterzijde van het toestel zit een 13 Megapixel camera, waarvan het hart gevormd wordt door een Sony IMX135 sensor. De camera is, zeker bij goede lichtomstandigheden, in staat om kwalitatief erg goede foto's met een maximale afmeting van 4188x2322 pixels (16:9) en 4188x3096 pixels (4:3) te produceren.
De software die Samsung aan de camera gekoppeld heeft, is voorzien van een aantal leuke instellingen, zoals Auto, Nacht, Sport, Panorama, Gum, HDR, Geanimeerde foto, Drama, Geluid en Opname, Beste gezicht, Beste foto en Gezichtscorrectie. De modus “Geanimeerde foto” en “Geluid” zijn in mijn ogen een beetje overbodige functies. Ik zou in dat geval eerder kiezen om een filmpje te maken.
De foto's bij daglicht zijn ongetwijfeld van de beste kwaliteit in vergelijking tot de concurrenten, maar bij slechte belichtingsomstandigheden (waarbij geen gebruik gemaakt wordt van de flits), laat Samsung toch een steekje vallen. De foto's hebben dan veel last van ruis en de witbalans is niet altijd in orde.
Op een later moment zal ik voorbeeldfoto's toevoegen bij deze review.
http://tweakers.net/ext/f/NCFVWnAhhtkS6stmFF6Yveqf/full.jpg

Aanvulling 07-09-2013
Voorbeeldfoto's (thumbnails van originele formaten):
http://tweakers.net/ext/f/tWzHo7X1Ffa1hUd9KRrtAd5S/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/mL75fFImNIt3QXrtqLSiYj0Q/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/ta8i1ldmRmEUX4aX9uMXrtA6/medium.jpg


Geluidskwaliteit
Hoewel veel producenten allerlei leuke namen verzinnen voor softwarematige geluidsverbeteringen blijft de S4, net als de concurrente, natuurlijk een smartphone. Smartphones hebben nu eenmaal door het gebrek aan ruimte in het toestel, moeite om alle tonen op de juiste manier weer te geven.
Bij de Galaxy S4 wordt de geluidskwaliteit aanzienlijk beter door gebruik te maken van de softwarematige verbetering, die door Samsung “Adapt Sound” genoemd wordt. Om tot een redelijk objectief oordeel te komen heb ik gebruik gemaakt van de bijgeleverde oorplugjes en de standaard geluidsinstelling gebruikt. Ik heb wel gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de kwaliteit van het geluid te verbeteren met de optie Adapt Sound. (Hiervoor moet je in een absoluut stille ruimte zijn, waarna de telefoon stapsgewijs allerlei piepjes laat horen. Afhankelijk van de gehoorkwaliteit van de gebruiker worden sommige frequenties dan versterkt of verzacht.
De geluidskwaliteit tijdens gesprekken met de S4, is (mits de verbinding goed is) gewoon goed, maar bij het afspelen van muziek of films heb je toch last van de beperkte grootte van de speaker en klinkt het geluid nogal blikkerig maar met de bijgeleverde oorplugjes is het geluid in mijn ogen stukken beter.
De bijgevoegde schermafdruk laat zien wat Adapt Sound doet, afhankelijk van de eigen gehoorkwaliteit. De blauwe lijn laat de aanpassing zien van de frequenties, terwijl de gele lijn de standaard-instelling laat zien.
http://tweakers.net/ext/f/dYQjJJsUfqxxaw2Gfx6VFv4T/full.png


Accu
Samsung doet geen officiële mededeling over de accuduur, maar uit test op GSMarena blijkt dat de accu van de S4, veel beter presteert dan de HTC en Sony. Uit eigen ervaring weet ik dat de accu van de S4 een groter uithoudingsvermogen heeft dan de S2. Bij mijn gebruik (minimaal 3 uur online/dag en ongeveer ½ uur bellen/dag) hoef ik aan het einde van de werkdag, mijn telefoon niet meteen aan de oplader te hangen bij thuiskomst. Bij de S2 was dit wel altijd het geval. Bij een minder intensief gebruik, zou volgens de test op de eerder genoemde pagina, zelfs een stand-by tijd van 63 uur gehaald worden.
Bovendien heeft Samsung bij deze (2600 mAh) een sterkere oplader geleverd, waardoor de telefoon binnen circa 2 ½ uur, weer volledig opgeladen is.
Aanvulling 09/09/2013:
Inmiddels doet Samsung, op haar Nederlandse site, wel een officiële mededeling over de accuduur. Volgens Samsung zou de standby tijd bij 4G: 320 uur bedragen en het toestel een spreektijd hebben van 17 uur. De testen geven geen reden aan om aan deze opgave te twijfelen omdat die (net als verbruikscijfers bij auto's) uitgaan van puur theoretische waarden, bij een gestandaardiseerde methode.
http://tweakers.net/ext/f/xyR62dFqZPqZ9B1fpC8E9iG4/full.png http://tweakers.net/ext/f/pZxAMmlYPl5H6RxWQwQRXTav/full.png


Softwarematig
De Galaxy S4 is standaard voorzien van Android 4.2.2 4.3, dat de codenaam Jelly Bean meegekregen heeft. Samsung heeft daar zijn eigen “TouchWiz” layer overheen gelegd.
Aangezien ik op mijn S2 altijd gebruik gemaakt heb van CyanogenMod was het weer even wennen om alles terug te vinden. Samsung heeft gemeend om de standaard instellingen van Androïd te moeten aanpassen, waardoor het in mijn ogen onoverzichtelijk is geworden. Voor nieuwe gebruikers van de S4 of voor mensen die al gebruik maakten van TouchWiz, zal het een feest van herkenning zijn.
Helaas levert Samsung ook weer een hele lading verplichte applicaties die niet te verwijderen zijn van het toestel, behalve wanneer het toestel geroot wordt. Van het overgrote deel van die applicaties zal ik nooit gebruik maken.
http://tweakers.net/ext/f/oIj3Ix8jZ4rnuPiI1DIzP3lA/full.png http://tweakers.net/ext/f/XJxYJbinbq13quSmpBtc6rsu/full.jpg

Extra functies
Behalve de interface, voegt Samsung, een aantal interessante functies toe, die het leven en het werken met een telefoon een stuk makkelijker zouden kunnen maken. Veel van de functionaliteiten die toegevoegd worden, zijn afhankelijk van sensors en van implementatie in applicaties van derden. Sommige toevoegingen zijn nieuw, andere zijn al -met andere benamingen- bij andere toestellen gezien.
Het lijkt mij dat veel toevoegingen, sensors en overdracht mogelijkheden (zoals bijvoorbeeld NFC), selectief gebruikt moeten worden en dat ze niet bedoeld zijn om 24/7 aan te staan.
Het uitgebreide gebruik van allerlei sensoren geeft de S4 een aantal leuke functionaliteiten. Het wachten is echter op het moment dat andere ontwikkelaars deze mogelijkheden gaan implementeren in hun apps.
Samsung levert zelf bij het toestel een programma “S Health” genaamd. Dit programma zou(en nu citeer ik Samsung) bijdragen aan een gezonde levensstijl. Nou, hoe Samsung dat wil bereiken, weet ik niet, maar het programma kan bijvoorbeeld energieverbruik en -opname (na invoering) meten. Verder meet het constant de temperatuur en luchtvochtigheid waarmee het comfort gemeten kan worden. Deze waarden worden bijgehouden en zouden daarmee een gezonde levensstijl bevorderen.
Zoals eerder geschreven is het echter wachten totdat de makers van programma's als Endomondo, Oruxmaps of Runtastic deze sensoren gaan implementeren.

Air Gesture:
Maakt het mogelijk om door middel van handbewegingen het toestel te bedienen en te besturen. Dit kan handig zijn wanneer je vuile of bezwete handen hebt, of wanneer je het toestel handsfree wilt bedienen. Bij schemerlicht werd de functie nog naar behoren, maar in donkere ruimten laat de werking te wensen over of functioneert Air Gesture niet.
Persoonlijk gebruik ik Air Gesture selectief en dan is het een welkome aanvulling.

Air View
Door gebruik te maken van een extra gevoelig touchscreen, registreert de S4 al vingerbewegingen voordat ze daadwerkelijk het scherm raken. Hiermee is het mogelijk om bijvoorbeeld in te zoomen op een foto of iets precies te selecteren, zonder daadwerkelijk het scherm aan te raken.
Air View lijkt op zich prima te werken, maar het is softwarematig allemaal net niet af, omdat het nog niet samenwerkt met apps die niet afkomstig zijn van Samsung.

Smart-functies
De Smart-functie is een prima aanvulling, alleen is dit zo'n functie die afhankelijk is van het licht in de omgeving. Deze functie maakt het mogelijk om met de ogen en het hoofd het scherm laten dimmen wanneer je er niet naar kijkt, of het laten roteren als je bijvoorbeeld ligt. Alleen zijn deze functies afhankelijk van omgevingslicht. Wanneer dat niet voldoende voorhanden is, werkt de functie slecht of helemaal niet. Smart Scroll vergt toch wel enige gewenning, maar wanneer je er eenmaal aan gewend bent, kan het een praktische aanvulling zijn op het toestel.
Wanneer er te weinig licht is om de functies naar behoren te laten werken, lijkt het wel of het vanzelf uitschakelt en heb je er ook geen last van.
http://tweakers.net/ext/f/RbioSN8j3Wp17BP5clbwrMLY/full.png

S-View
Hoewel ik de S2 twee jaar lang gebruikt heb zonder case en screenprotector, heb ik bij de S4 een zogenaamde S-View Flipcover gekocht. Wanneer de flip gesloten is, kan bij binnenkomende oproepen gewoon de telefoon aangenomen worden door over het venster te vegen. Bij het kort op de powerknop te drukken verschijnen datum en tijd in het scherm, evenals de meldingen van inkomende berichten of mails. In het dagelijks gebruik een welkome aanvulling in mijn ogen, waarbij vooral het aannemen van gesprek, zonder de cover te moeten openen, erg handig is.


Benchmark
Hoewel er genoeg benchmark-tests te vinden zijn op internet en er ook door Tweakers.net zelf metingen zijn gedaan, leek het mij toch gepast om eigen metingen te doen op basis van de huidige software. De test kan natuurlijk enigszins negatief beïnvloed worden door een aantal applicaties die op de achtergrond actief blijven, maar dat maakt de test ook realistisch.
Om een beetje ene beeld te krijgen van de snelheid, ten opzichte van andere toestellen, heb ik een tweetal benchmarks uitgevoerd: de AnTuTu 4.0 en de Quadrant Standard. Van beide benchmarks heb ik twee tests uitgevoerd. Tussen beide tests heb ik het toestel opnieuw opgestart en enkele minuten gewacht, voordat ik de test opnieuw uitvoerde. De verschillen in uitkomsten tussen de twee testen bleken niet veel te verschillen, zoals uit de schermafdrukken blijkt.
Bij de AnTuTu 4.0 test kwam ik op een gemiddelde van 27.158 uit twee testen.
Bij de Quadrant Standard test kwam ik op een gemiddelde van 12.255 uit twee testen.
Aanvulling 08/09/2013:
De beide benchmarks ook nog eens uitgevoerd nadat het toestel “geroot” was, maar dat leverde geen noemenswaardige snelheidsverschillen op.

AnTuTu 4.0

http://tweakers.net/ext/f/fZMUGzwDlmy1n9IwWovsotoO/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/9YD336we1N0iGBm7cnVSZYMr/full.jpg

Quadrant Standard

http://tweakers.net/ext/f/7NTLymPbnH2CPRoaBYzjYwqM/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/BtWfqwibMdKIcnLSpCUmzdTi/full.jpg

Temperatuur, Luchtdruk, Relatieve luchtvochtigheid in de praktijk:
http://tweakers.net/ext/f/WpYJrxpEJIQMBYBpuh4j5g9W/full.png

OS en kernel, beiden (nog) origineel:
http://tweakers.net/ext/f/8EdToh92h7oo0wE1tzyTAudN/full.png


To Root or not to Root?
Zoals ik al eerder uit mijn review liet blijken zijn er een aantal functies die softwarematig zijn toegevoegd aan het toestel, waar ik eigenlijk geen afstand wil doen. Denk dan vooral aan allerlei beeldstijlen bij de camera-app, de smartfuncties en de air-functies. Hoewel nog niet alle functies perfect werken, zie ik ze toch als een welkome aanvulling op de bediening van het toestel.
Samsung levert echter ook een bulk aan software waar ik eigenlijk niets mee doe en die dus eigenlijk maar gewoon ruimte innemen (en vaak ook nog rekenkracht).
Aangezien Samsung de garantie op een toestel van kracht laat, ook na installatie van een custom-rom van kracht laat (waarvoor root-toegang noodzakelijk is), heb ik de laatste kernel van Chainfire geïnstalleerd.
Met behulp van de app Titanium heb ik eerst een aantal 'verplichte apps' bevroren. Ik zal het toestel nu een tijdje gebruiken en wanneer ik geen rare dingen tegenkom, verwijder ik ze na een tijdje van het toestel om ruimte te creëren.
Update 24-01-2014:
Sinds Android 4.3 is het mogelijk om zonder root-toegang, allerlei applicaties uit te schakelen (ook de meegeleverde van Samsung). Op die manier kan alle bloatware uitgeschakeld worden waardoor het toestel overzichtelijker blijft en sneller reageert.
Sinds enkele weken gebruik ik weer de originele software-versies waarbij ik Knox echter verwijderd heb.

Samsung Galaxy S4 (GT-I9505) met Root toegang:
http://tweakers.net/ext/f/vzvfmh9yEiZR7UjirHgb77y6/full.png http://tweakers.net/ext/f/fMPyVp5qXQIDrIB3FxCWuBDo/full.png


Conclusie
Om tot een definitieve conclusie te komen moet ik het toestel langer in gebruik hebben dan de drie weken dat ik het nu in gebruik heb.
De Samsung Galaxy S4 (GT-I9505) is een uitermate snel toestel dat een geweldige stap vooruit betekend wanneer je eerst een Galaxy S2 (GT-I9100) hebt gehad.
Voorlopig ben ik wel onder de indruk van het toestel, dat hardwarematig zijn tijd een beetje vooruit lijkt te zijn. Het heeft een prima scherm, een ergonomisch design dat perfect past bij mijn handgrootte.
Wat vooral opvalt is de enorme snelheid van het toestel en de mogelijkheden die je daardoor hebt. Voor mensen die nog met een Commodore 64 begonnen, het tijdstip van de x86 processoren doorgemaakt hebben en daarna blij waren met hun Pentium I (zoals ik), blijft dit geweldig.
Wanneer je niet tevreden bent met het uiterlijk of de meegeleverde TouchWiz-schil van Samsung, heb je genoeg mogelijkheden om hierin verandering te brengen.
Doordat de accu te verwisselen is en de cover verwijderd kan worden, heb je de mogelijkheid om eventueel over te stappen naar een aluminium achterzijde of, zoals in mijn geval, een S-view cover. Het toestel blijft daar bij compacte vorm behouden als oorspronkelijk.
Jammer is wel dat Samsung niet dezelfde kleur gebruik voor de achterzijde van het originele “Black Mist” toestel, maar in plaats daarvan een achterzijde levert die een beetje lijkt op geanodiseerd aluminium.
Er zijn inmiddels genoeg mogelijkheden om het toestel ook softwarematig aan te passen. Samsung heeft onlangs verklaart dat garantie gewoon van kracht blijft wanneer je het toestel root (mits het defect niet te wijten is aan de root-toegang).

Root voor de GT-I9505:
Aangezien voor veel gebruikers (de niet-Tweakers) het Rooten van de Galaxy S4 nog steeds een ingewikkeld iets lijkt, heb ik maar in het kort een gebruiksaanwijzing hiervoor gemaakt. Makkelijker kan ik het niet maken, maar leuker wel...
Let op: Je telefoon kan hierdoor onbruikbaar worden, maar de kans daarop is zeer klein! Dit is een gebruiksaanwijzing hoe je te werk moet gaan, maar ik aanvaard geen enkele aansprakelijkheid als het toch mis zou gaan of garantievoorwaarden aangepast worden/zijn.
Raadpleeg de garantievoorwaarden van Samsung want het kan zijn dat de garantie hierdoor vervalt.
Voordat je begint:
01) Zorg voor een volledig opgeladen telefoon en maak (bij voorkeur) gebruik van een volledig opgeladen Windows laptop. Het kan ook met een desktop, maar bij een stroomuitval, blijft een laptop in tegenstelling tot een desktop gewoon werken;
02) Download de nieuwste USB-drivers voor de Samsung (Wanneer je “Kies” geïnstalleerd hebt, kun je deze stap overslaan omdat deze bij Kies geleverd worden). (http://developer.samsung....id-USB-Driver-for-Windows);
03) Download het gratis programma Odin (http://forum.xda-develope....php?attachmentid=1168421);
04) Dowonload de kernel van Chainfire. (http://download.chainfire...rieve_file=1]CF-Auto-root)
05) Installeer nu eerst het programma Odin op de PC;
06) Installeer nu de drivers;
07) Pak de ZIP-file van ChainFire uit in een nieuwe map;
08 ) Schakel de telefoon uit;
09) Druk nu gelijktijdig de “Power”, “Menu” en “Volume-Down”;
10) Er verschijnt nu een waarschuwing en druk hierna de “Volume-Up” knop in;
11) Sluit de telefoon met de bijgeleverde USB-kabel aan;
12) Nadat Odin de telefoon herkend heeft (Twee blokjes geel), klik je op de knop “PDA”;
13) Plaats het bestand uit de map waar Chainfire staat, het MD5 bestand, door dubbel klikken bij PDA;
14) Check of alleen vinkjes geplaatst zijn bij “Auto Reboot” en “Reset Time” (alle andere vinkjes daar weghalen);
15) Druk op start. De Telefoon zal eerst een rode Android tonen en gaat daarna door met installatie. Laat de telefoon gekoppeld totdat hij helemaal opnieuw opgestart is.
De telefoon heeft nu Root-toegang.
Update 30-10-2013:
Op verschillende fora (waaronder dat van XDA) is nogal wat beroering ontstaan nadat bleek dat een nieuwe bootloader de "Knox-status" op 0x1 zou zetten, waardoor de garantie zou vervallen. Op verschillende Duitse fora blijkt dat de "Knox-status" geen invloed heeft op de garantie op het apparaat zelf. Diverse toestellen met de Knox-status 0x1 zijn ter reparatie aangeboden en werden zonder kosten gerepareerd. Toestellen werden voorzien van nieuwe software, waarbij de status gewoon op 0x1 bleef staan. De garantie lijkt dus enkele en alleen van invloed te zijn op de werking van knox, een stukje beveiligingssoftware van Samsung.
De telefoon en de apps die op de telefoon staan (inclusief originele TT Europe, incl HD-traffic en flitsers) werken gewoon goed. Updaten OTA gaat niet meer, maar met Odin ben ik vrijer in de keuze mbt de updates wel of niet te gebruiken.
Ik gebruik nog steeds de originele ROM, waarbij ik met behulp van Titanium alle bloatware geblokkeerd heb.
De extra's die de originele originele Samsung-apps (bijvoorbeeld camera en kalender) wil ik graag gewoon blijven gebruiken. Aangezien de komst van Android 4.4 op stapel staat, wacht ik nog even met het installeren van een custom-rom (waarschijnlijk een Touchwizz lite versie). CM 10.2 heb ik ook overwogen, maar aangezien deze nog in de alfa fase verkeren, wacht ik hiermee nog even. Mijn ervaring met de SGS 2 en de alfa's waren niet altijd positief.

Changelog:
Wanneer er bij individuele onderdelen, tekst aangepast wordt, wordt dit in het artikel nog een apart vermeldt.
07/09/2013: Screenprints toegevoegd, Onderdeel "Benchmark", "In de doos" en "Bereik" toegevoegd, Schermervaring aangevuld, leesbaarheid verbeterd.
08/09/2013: Onderdeel over ROOT-access toegevoegd.
09/09/2013: Reactie Samsung op witte accessoires toegevoegd
10/09/2013: Root de GT-I9505 toegevoegd
30-10-2013: Ergonomie aangepast en Root aangevuld.
24-01-2014: Bouwkwaliteit, ergonomie en root aangepast.

Foto's
Achterzijde Samsung Galaxy S4 Black Mist:
http://tweakers.net/ext/f/D9kDN2KwqB2hULeXeuSOxYR5/full.png

Achterzijde doos:
http://tweakers.net/ext/f/ENcpwt8zLzNWkJDKvUMCBN8S/full.jpg

Speaker:
http://tweakers.net/ext/f/MBiO0GJnbkzJ9ave1XGotiei/full.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Samsung Galaxy S4 16GB Zwart?

Deel je ervaringen met andere tweakers in een productreview!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Meer advertenties

Reacties (38)

Heb jij er ook last van dat de onderkant van het scherm bij lage helderheid een paarse tint vertoont?
Zelf heb ik dit toestel ook en dat is letterlijk het enige minpunt wat ik kan bedenken.

Verder een top review! Niet te lang, zeker niet te kort, alle punten mooi behandeld. Leest prettig.
De onderkant een paarse tint???
Heb op verschillende manieren er tegenaan gekeken, met witte en zwarte achtergrond, maar het valt mij niet op of ik heb er geen last van.
De RGB-lichtsensor zou dit soort verkleuring juist moeten voorkomen.
Wanneer heb je er last van? Is het afhankelijk van de temperatuur van je accu? De S2 had (bij sommige modellen) ook een verkleuring boven rechts in het scherm, dat kwam door de processor die te heet werd op enig moment.

Thnx voor je commentaar! :)

[Reactie gewijzigd door Peatsmoke op 8 september 2013 06:44]

Het is niet gerelateerd aan de temperatuur. Het is bij mij het best zichtbaar als je in de instellingen zit, en dan het toestel in landscape houdt. Dan zie je de menu balkjes richting de onderkant helemaal donker, paars achtig worden. Ik ga maar eens contact opnemen met Samsung, misschien heb ik een slechte batch schermen te pakken oid.
Links of rechts was wellicht een betere aanduiding geweest dan "landscape onderaan"... :Y) Hoe hou jij je toestel vast? :)
Ik heb het zojuist bekeken, maar ik kan niets vreemds ontdekken van kleuren. Ik zie ook geen zweem over wit, want het zwart hoort gewoon 100% zwart te zijn op je Galaxy. Als het zwart bij jou paars-achtig is, heb je waarschijnlijk te maken met een defect. :(
Haha, nu ik het opnieuw lees snap ik je xD
Onderaan bedoel ik de onderkant van de telefoon, dus de kant met de home button.

Heb vandaag de S4 van een collega kunnen bekijken, deze heeft het ook niet. Dus ik heb inderdaad een "defect" model te pakken.
Over de inhoud van de accessoires. Het klopt dat je bij zwarte S4 witte accesoires krijgt. Ik vind dit ook achterlijk, maar het is echt zo.

http://mobilenews.omio.co...d-unboxing-pictures-5.jpg
Heb dus het antwoord, dat ik inmiddels ook van Samsung heb, verwerkt in de review. Het is waanzin dat Samsung zijn klanten hiermee denkt af te kunnen wimpelen.
Je koopt toch ook geen zwarte auto met een wit schuifdak????
Peatsmoke, bedankt voor deze review. Leest enorm lekker weg.
Ik moet er zelf niet aan denken dat een scherm nog gevoeliger is dan dat van een S3, wat ik vgl met een i9250 (Nexus) niet lekker vind typen. En Samsung strooit maar door met kralen en spiegels, maar je lijkt er weinig mee te kunnen, en dan is het maar wat fijn als je kunt rooten. Echter is dat niet voor een leek weggelegd. Je hebt wel gelijk dat de apps misschien nog wel komen. Maar tot die tijd hoop ik dat de accuduur er niet onder lijdt. Die accu van 2600 mAh klinkt gaaf, ik zou graag nog 'ns weten wat hij biedt als je vooral op LTE zit. En hoe het bellen (2G? 3G?) dan gaat en bevalt. Hoe dan ook, mooi toestel, pietsje krachtiger en kleiner dan de Pentium 1, en mooi verhaal, dankje. Evert
Beste Evert,

Het bellen, zal ik nog verder aanvullen in de review, maar de accuduur van de S4 is absoluut niet slecht, in vergelijking tot andere toestellen in die categorie.
Het scherm is iets waarover je geen zorgen hoeft te maken, dat is prettig om naar te kijken en het glas is ideaal als touchscreen.
Het rooten van een SGS4 stelt absoluut niets voor, daarvoor hoef je echt geen techneut te zijn. Het is vooral een kwestie van een aap een kunstje leren en daarvoor bestaan er ook nog eens stappenplannen.
Aangezien ik er (onterecht) van uitging dat de meeste bezoekers van Tweakers dat wel zouden kunnen, ben ik er verder niet op ingegaan. Als er behoefte is, zet ik nog een stappenplan online bij deze review met links naar de benodigde software daarvoor.

Grt. Peatsmoke
Super die korte uitleg. Als Tweaker vogel je zoiets natuurlijk makkelijk zelf uit, maar dit is nog veel fijner. En ook zo fijn van (t.net) De drempel is weer wat lager nu :-) Dankje.
Voor ik zoiets zou doen/uitproberen, kan je van een ICS samsung foon ook een exacte kopie maken (zoals bij een PC partitie/diskkloon), die dan zelfs op een ander maar identiek toestel teruggezet kan worden? Ik heb hier nl een volle (apps +data) i9250 (SG Nexus) met gebarsten scherm en een lege identieke. Die gebarsten foon is goed genoeg voor mijn eerste root-experimenten maar dan zou ik de data en apps eigenlijk eerst overgezet willen hebben. (Of na rooten terugzetten?). Als je zin hebt om me op weg te helpen, zou ik je erg dankbaar zijn!

[Reactie gewijzigd door EvertSchut op 17 september 2013 14:01]

Nou ik zou je best daarmee willen helpen, maar ik heb geen ervaring met dat toestel. Ik zou je adviseren om eens te kijken bij xda-developers, daar zijn beslist jongens (of meisjes natuurlijk) die daar wel ervaring mee hebben.
Bedankt voor je review, maar dan niet om de review van het apparaat zelf aangezien die ik al eentje heb :)

Een bedankje voor de rootinstructies. Wou net m'n S4 gaan rooten en dit bespaart me wat uitzoekwerk op XDA :P
Graag gedaan... Tweakers voor Tweakers zullen we maar zeggen...;)
Ik ben al een bezoeker van het eerste uur (helaas ben ik ooit eens mijn inloggegevens kwijt geraakt en heb in 2005 een nieuwe naam moeten aanmaken) en heb altijd veel gehad aan de gebruiksreviews op deze site. De laatste jaren ben ik zelf begonnen met het schrijven van reviews om deze reden.
Bedankt voor deze uitgebreide review :) Goed om de voor en nadelen zo goed uiteengezet te krijgen.
Dit zal mijn keuze zeker beïnvloeden bij de zoektocht naar een nieuwe smartphone.
WAUW!
Perfectie review je kan zien dat je er veel aandacht aan hebt gegeven.
top!
ik weet nu wel ietsje meer dan wat samsung zelf te zeggen heeft over hun eigen toestel.
Thnx! Daarvoor doe ik het. :)
Heel fijne review! Super knap gedocumenteerd ook m.b.t. het rooten! Ben zelf nu aan het vergelijken tussen de verschillende modellen smartphones, want mijn HTC Sensation is nu wel aan vervanging toe en de Lumia 925 van het werk is echt niet mijn ding.

Dus kort samengevat ik wil graag kunnen aanpassen/tweaken en ik weet dat ik me zwaar zou storen aan die bloatware van Samsung. De Chainfire custom ROM werkt prima voor jou? Of zou je toch liever voor een Nexus gaan om het rooten en dergelijke te vermijden als je hier nog geen ervaring mee had? En dan nog een laatste vraag, die hardware matige home knop, stoort je dat niet? Het lijkt me niet zo handig als een softwarematige home knop.
Ik heb de antwoorden op je vragen in de review erbij gezet... ;)
Thx voor de snelle update! :)
Zat toevallig achter de laptop met mijn kat op schoot, dus kon toch geen kant op... ;)
De rand is ook gewoon van plastic hoor. Lijkt alleen maar op aluminium en dat hebben ze blijkbaar goed gedaan.
De "Chroom" rand is idd van plastic, de brezel die eronder zit is van alu...


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBTablets

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013