| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Prestaties | Beheerbaarheid | ||
| Prijs |
Gebruikt onder besturingssystemen:
- Linux en Linux x86
Ik heb de Rocketraid 2320 aangeschaft om een NAS in elkaar te zetten. Ik gebruik de kaart als veredelde 8 poorts serial ata controller om zodoende veel disks in een systeem te kunnen stoppen. De ingebouwde raid-functionaliteit gebruik ik dus niet.
De kaart functioneert in een systeem met 8 disks. Het systeem is gebaseerd op Debian Etch en gebruikt de binary closed-source drivers van Highpoint.
De kaart werkt in principe vlekkeloos, maar het 'compileren' en installeren van de driver gaat niet geheel vlekkeloos en vereist zelf een enkele aanpassing in een installatie script om de boel werkende te krijgen. (juli 2007). Iets met mkinitrd en mkramfs.
De kaart doet verder prima zijn werk. Het systeem draait Linux software RAID 6 en daarmee haal ik voor RAID 6 prima prestaties. Sequentieel schrijven 130 mb/s en lezen 220 MB/s. De tien disks, 4x 1 TB en 4x 0.5 TB (in 2x raid 0 1 TB) geven mij 4 TB effectieve opslag.
Waar ik minder tevreden over ben is het feit dat de kaart enorm heet kan worden bij forse belasting. Dat heeft mij bijna een RAID array gekost en daarmee een TB aan data. Door dat een rebuild van een array erg lang duurt en intensief is voor de kaart, raakte de kaart oververhit en begon luid te piepen. Uiteindelijk was de gehele controller met alle devices weggevallen.
Als er iets mis is dan zal dat dus niet onopgemerkt blijven. Overigens wordt er ook software geleverd waarmee de hardware onder Linux is te monitoren, maar dat gebruik ik niet (ik vertrouw op mdadm). Ik heb de array echter kunnen redden.
Wat de oververhitting betreft: ik heb om die reden een ventilator gemonteerd in de kast die de controller koel houdt. Maar het zint mij niet geheel dat dit dus nodig is. Stel je voor: je hebt een RAID array draaien en een disk klapt, het systeem pakt een hot spare of de nieuwe disk die je er in stopt en gaat rebuilden. Tijdens het rebuilden wordt je kaart zo belast dat hij vastloopt. Waarom draai je dan nog RAID? Maar misschien heb ik toevallig pech en gebeurt dit normaal nooit.
Het probleem is echter dat er niet veel alternatieven zijn in deze prijsklasse die je een dergelijk aantal disks laat aansluiten.
Nog wat achtergrond info:
Nog wat achtergrond info:

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.gif)