Hoofdcategorieën

Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB review door dabronsg

Review door dabronsg - vrijdag 4 juli 2008 10:32 - views: 896
Algemene beoordeling Beoordeling: goed Prestaties Beoordeling: goed Featureset Beoordeling: geen
Betrouwbaarheid Beoordeling: goed Compatibiliteit Beoordeling: slecht Ondersteuning Beoordeling: geen
Geluidsproductie Beoordeling: laag Warmteproductie Beoordeling: laag Prijs Beoordeling: goed
Ik heb deze harddisk ongeveer een maand geleden gekocht omdat de prijs mij wel aanstond en vanwege de verkooppraatjes van de fabrikant.

De HDD kwam in een plastic verpakking compleet met een paar schroefjes en een stukje papier met daarop de installatiehandleiding.

Ik heb de harddisk als eerste aangesloten op de SATA I controller van mijn moederbord. Hier deed hij helemaal niets op. Nu heb ik op de website van Samsung begrepen dat hier een tooltje voor is om de schijf om te zetten naar SATAI, maar daar en ik niet aan begonnen aangezien ik ook een Promise SATAII controler rijk ben. En daar werkt hij wel op.

Aangezien de schijf bedoeld is als backup wil ik hem niet altijd samen met de computer aan hebben staan, virussen etc kunnen dan ook op de backup komen. Hierom heb ik een Vantec EZ-Swap removable HD-rack gekocht om hem in te stoppen. Laat dit nu de enige HDD zijn die ik bezit die niet werkt in dit rack. Zodra hij stroom krijgt tikt hij een paar keer en stopt dan met werken. Hij is niet zichtbaar in de BIOS of in schijfbeheer.

Ondertussen heb ik een ander moederbord modelletje nForce4 X16 met SATAII on bord. Hier werkt de schijf goed op. Als ik het HD-Rack ertussen stop heb ik nog steeds dezelfde problemen.

Ik haal vanavond een Promise Superswap 1600 op om hem in te doen. Deze review wordt dan ook op dit punt vervolgd.

En dan nu de zonnige kant; De schijf is retesnel en blijft mooi koel. En daar ging het om. Toegegeven; hij zit achter een fan, maar hij blijft onder de 35 graden, en da's goed. Met lezen en schrijven haalt hij op mijn moederbord snelheden van tegen de 85 tot 90 MBps bij grote bestanden en dat is aanzienlijk sneller dan mijn andere schijven. Bij veel kleine bestanden van enkele KB's blijft hij hangen op ongeveer 20 tot 25 MBps. En da's nog steeds niet slecht.
Negatieve eigenschappen:

compatibaliteit

Positieve eigenschappen:

snelheid
temperatuur
energieverbruik

Jammer dat je er geen testje hebt bijgedaan met HD Tune of zo.

Op het moment dat je een testtool gebruikt, kunnen we de waarden ook vergelijken met andere testen. Nu geef je op dat 85 - 90 MBps doet, hetgeen voor deze schijf (gezien de andere testen) eigenlijk hele slechte waarden zijn. Vandaar dat ik kom met mijn bovenstaande opmerking, want misschien als mensen gewoon gaan klokken, dat ze dan op dezelfde (gemiddelde) waarden uitkomen. Je hebt er ook geen idee van waar je files op de schijf worden weggeschreven. Is het aan het begin dan is de waarde "matig", is het echter aan het eind van de schijf dan is de gemeten waarde subliem....

Tools als HD Tune lezen het over de gehele schijf en geven op iedere plaats de doorvoer weer. Daarnaast kun je ook nog een file_performance_test draaien die de waarden bij diverse blokgroottes en diverse filegroottes weergeeft.

Overigens wel erg vreemd dat de schijf het niet doet in je Vantec EZ-Swap removable HD-rack. Heb je enig idee waar dat vandaan komt? Heb je hierover conact gehad met Vantec en/of Samsung? Het lijkt mij als de schijf het gewoon doet, hij het ook in zo'n rek zou moeten doen.... het protocol wijzigt toch niet ineens zomaar? Of zou het te maken kunnen hebben met het feit dat hij niet genoeg stroomtoevoer krijgt (ik zeg maar wat...het gaat perslot van rekening maar over 7 - 11 Watt)? :+
Ik denk dat het tooltje van Samsung dan ook geen soelaas had geboden, want de schijf zou dan toch minimaal "aanspreekbaar" moeten zijn. Maar weer eens een voorbeeld van het toch wat vreemde beleid van Samsung omdat softwarematig in te stellen. :?
Een jumpertje zou toch veel minder problemen geven....

/edit
Wattages erbij
Ook in deze review worden hopies compatibiliteitsproblemen beschreven.

[Reactie gewijzigd door Pjerry]

Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren.

Reactie formulier
VNU Media logo Powered by True