| Algemene beoordeling | Beoordeling: voldoende | Prestaties | Beoordeling: voldoende | Featureset | Beoordeling: zeer goed |
| Betrouwbaarheid | Beoordeling: zeer slecht | Compatibiliteit | Beoordeling: slecht | Ondersteuning | Beoordeling: slecht |
| Geluidsproductie | Beoordeling: laag | Warmteproductie | Beoordeling: laag | Prijs | Beoordeling: zeer goed |
- Windows Server 2003 x64 en Windows Server 2008
Om wat te testen heb ik eerst 1 disk aangesloten en de performance viel zwaar tegen. Read en write tests bleven allemaal steken op 40 a 45Mb/sec.. Niet geweldig dus. Het vermoeden is dat de SATA-II 3gbps modues mogelijk problemen geeft met de SATA 1.5gbps interface, dus gaan zoeken op de Samsung support sites hoe deze om te zetten. De site was tentijde heel erg slecht, veel interne links kwamen op 404 pagina's uit, en op de officiele productsupport pagina is er niets over te vinden. Uiteindelijk via forums en rapidshare alsnog een bootable ISO gevonden om de disken op SATA 1.5gbps te kunnen zetten. Dit maakte helaas maar 2mb/sec uit
Heel erg omslachtig dat je niet meer met een jumper kunt switchen. De Samsung tool herkend geen RAID controllers, dus moest ik de disken eerst overprikken naar een onboard Intel poortje.
Maargoed, het verlies maar genomen, nieuwe controller besteld en 3 disken maar tijdelijk in een net zo trage Raid5 gezet.Na ongeveer 24uur gaf de eerste disk al bad sectors en nog geen 12uur later stierf ook de 2e, een uitval van 50%
Disken zaten in een PowerEdge1800 drivecage met zeer ruime airflow, dus werden goed gekoeld en de voeding is dik in orde..
Gelukkig komen de disken van Informatique, die zijn over het algemeen erg snel met RMA's.
Binnenkort: ervaringen met een SuperMicro SAT2-MV8 controller..
-update 2 Juli-
Screenshots van HD Tach in combinatie met Adaptec 2610SA en SuperMicro SAT2-MV8.
Plaatje 1 is een Raid-0 stripeset (256Kb blok) met Adaptec drivers
Plaatje 2 is een single disk met Dell drivers
Plaatje 3 is een single disk op SAT2-MV8 controller en Marvell driver
Met een Samsung tool kon je de schijven van SATA-II 3gpbs naar SATA 1.5Gbps zetten. Echter lukt het mij niet meer om de disken naderhand weer op SATA-II 3Gbps te zetten. Ondanks dat SStool claimt dat de disken weer in 3G mode staan, zie ik in mijn Supermicro tool dat de disken nog steeds op 1.5G staan. (4e disk die ik nooit op 1.5G gezet heb, geeft wel aan dat deze op 3G mode staat,dus de tool klopt)
-update 3 juli-
Nummer 3 is nu ook al kuren aan het vertonen!!
Tijdens het 'vullen' van de disk begon het systeem hang momenten te vertonen, disk errors in de eventlog.... Afin, disk uitgebouwd, aangesloten op een Intel ICH controller, Samsung diagnostics gedraait.. Read error's
Dat is dus 75% uitval.. En het kan bijna niet aan mijn server hardware liggen, disken zitten in de drive cage van een PowerEdge1800 met meer dan voldoende airflow. De voeding nog even handmatig nagemeten, alle voltages zijn erg netjes (netter dan bij de meeste normale PC voedingen), de aanwezige non-Samsung disken hebben nergens geen last van
Ik ga toch maar eens kijken naar alternatieven (WD of Seagate)
-update 5 juli
Sommigen denken dat de read/write errors puur door de interface veroorzaakt worden.
Even een screenshot bijgedaan van HDTune error scan. Intel 945 chipset, op ICHR8 in native mode (non-acpi).
Het is helaas echt de disk
-update 10 juli
Net even de disken kunnen ruilen, heb er ook nog 1 extra bijgekocht en elders een Perc5i besteld.
4 disken zitten nu in een read/write data-destructive HDD test. Zal morgen wel klaar zijn
-update 12 juli
Na ruim 40 uur read/write tests hebben gedaan kan ik concluderen dat ik nu toch echt beschik over 5 foutloze disken. eind van de maand zullen deze hun ultieme duurtest gaan doorstaan, dan mogen ze 11 dagen aan het werk op Campzone (grote outldoor lanparty)
Perc5i controller intussen binnengekregen, helaas nog geen SAS to 4xSATA kunnen bemachtigen. (backorder leverering

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.gif)
![Reactie uitklappen [show]](http://tweakimg.net/g/if/comments/button_down.gif)