Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Asus Nexus 7 8GB Zwart Review

+2
Door MooDyBLueS 8 april 2013, laatste update op 24 juni 2013, 21.837 views

Asus Nexus 7 8GB Zwart

Pluspunten

  • erg goed IPS-scherm
  • degelijk en mooi afgewerkt
  • op dit prijspunt absoluut onverslaanbaar
  • zeer goede accuduur
  • goede ergonomie en nog betere mobiliteit

Minpunten

  • waardeloze 'Skype'-camera
  • prestaties vallen tegen voor een quad-core Tegra 3
  • haalt het puur qua kwaliteit en features niet bij een iPad
  • Android op sommige punten niet zo verfijnd als iOS
  • heeft geen geheugenuitbreidingsslot
  • beperkt aantal tablet-apps

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 5
Warmte en geluid Score: 5
Ergonomie Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 5
Prestaties Score: 3
Featureset Score: 3
Prijs Score: 5

Inleiding
Voordat ik met de review zelf begin: ik ben nogal een Apple liefhebber. Sinds mijn eerste iPhone, een 3GS, ben ik meer en meer Apple producten gaan kopen en elke keer is de aankoop erg goed bevallen. Echter, de prijzen vind ik in sommige gevallen wat aan de hoge kant worden. En laat dat nu net de reden zijn dat ik open sta voor het veelal beter betaalbare Android.

Het klinkt gek, maar de Nexus 7 heb ik gekocht met het oog op vervanging van mijn iPhone 4S later dit jaar. Voor een iPhone 5 zou ik meer dan ¤ 300 bij moeten betalen bij een 2-jarig abonnement, waar een Nexus 4 of een HTC Windows Phone 8X gratis zijn en zelfs bij een 1-jarig abonnement goedkoper zijn.

Aangezien ik nogal een grote gok vind om gelijk voor 2 jaar op Android of Windows Phone over te stappen en aan het abonnement vast te zitten, heb ik onlangs bij een goede aanbieding de Nexus 7 gekocht. Weliswaar in de ietwat karige 8 GB uitvoering, maar ik merk nu al dat het voldoende zal zijn voor mijn 7” tablet gebruik. Daarmee kan ik ontdekken in hoeverre Android mij bevalt en zou een eventuele Nexus 4 aanschaf later dit jaar makkelijker maken, zowel in positieve als negatieve zin.

Algemene beoordeling
Mijn allereerste indruk bij het zien van de verpakking en het openen is dat net als fabrikanten HP en Dell, er steeds meer op design gelet wordt. Daarbij wil ik niet zover gaan ‘dat het van Apple gejat is’, maar sommige punten, zoals het omgevouwde folie met optillipje om de tablet heen, lijken er wel op. En dat is prima.

Terwijl ik op dit punt beland ben, moet ik eraan denken dat ik waarschijnlijk vaak een vergelijking zal trekken met de iPad 3 (Retina) die ik ook heb en de iPad mini waar ik vaak genoeg mee gespeeld heb. Uiteraard is dat qua prijspunt en (op de iPad mini na) form factor totaal niet te vergelijken. Veel andere punten zijn dat echter wel en zelfs qua scherm kan je vergelijken, mits je het prijspunt niet uit het oog verliest.

Enfin, tweede indruk... mooi apparaat, dat aan de voorkant heerlijk clean oogt, met enkel de camera zichtbaar. Achterkant ziet er ook netjes uit en het eerste oppakken voelt goed aan, wel wennen aan het formaat.

Featureset
Een reguliere camera, een geheugenuitbreidingsslot, 3G/4G-verbindingsmogelijkheid en (op dit moment) een docking station zijn features die je zou kunnen missen. Features die andere tablets wel hebben en sommige mensen wellicht nodig hebben, maar ik niet. Het enige struikelblok was de beperking van het 8 GB grote interne geheugen, waarvan standaard ‘slechts’ 6,02 GB vrij is.

Anderzijds biedt de tablet juist weer erg veel, waaronder een front-facing camera voor Skype of Google Hangouts, een stock/vanilla Android ervaring met dus Google Now, een IPS-scherm met goede 1280x800 resolutie (veel 7” concurrenten bieden slechts 1024x600 aan), lichtgewicht en een formaat dat zelfs met niet al te grote handen in één hand te houden is.

Het aantal keren dat ik de camera van mijn iPad gebruikt heb, zijn op één hand te tellen, dat punt was voor mij dan ook totaal geen probleem. De Nexus 7 zal ik wel op vakantie meenemen, maar een 3G/4G-verbinding hoeft van mij niet. De plekken die ik bezoek zijn Wi-Fi vriendelijk, dus dat is goed te doen en anders kan ik altijd mijn telefoon op Wi-Fi hotspot zetten.

Als je verder naar de featureset kijkt, komt je ontegenzeggelijk uit bij de accessoires die ervoor te verkrijgen zijn. Voor de Nexus 7 heb je het dan over het gebrek eraan. Tuurlijk zijn er hoesjes en covers te verkrijgen, maar andersoortige accessoires zoals docks, screenprotectors (wie gebruikt ze nog met Gorilla Glass?) en dergelijke zijn toch wel lastig te vinden, zeker als je het vergelijkt met iPad accessoires.

Hetzelfde geldt voor de gehele Android tablet beleving. Ja, Android heeft enorme stappen gemaakt met Ice Cream Sandwich en later Jelly Bean (beide versies), waarbij het op sommige punten Apple duidelijk voorbij is, maar het loopt op een aantal punten toch ook echt achter. Nu valt dat niet direct samen met de Nexus 7 zelf, maar met alle Android tablets (en telefoons), toch is het iets waar je rekening mee moet houden. Het een komt niet zonder het ander immers.

Zo valt mij op dat Android de meeste apps wel in Google Play heeft staan, maar in sommige gevallen ben ik me werkelijk kapot geschrokken van de kwaliteit. Voor de duidelijkheid: het gebrek eraan. In eerste instantie was ik nog verbaasd dat veel apps op Android gratis of goedkoper zijn dan op iOS, maar in veel gevallen is dat aan de kwaliteit te zien. Apps die nog uit het Gingerbread tijdperk stammen qua look en feel en totaal geen rekening houden met (voor telefoons) hogeresolutiescheren als het 1280x800 scherm dat in de Nexus 7 (en 4) zit.

Dan het aanbod in magazines en de kwaliteit ervan. Voor degenen die het niet weten: Apple heeft een applicatie genaamd Newsstand, waarin allerlei kranten en tijdschriften samenkomen, een soort portal app. De kwaliteit van de kranten en tijdschriften is designtechnisch gezien erg hoog en dat mist Android wel heel erg. Zo heb ik bijvoorbeeld de nrc.next app gedownload, die ik al ken van de iPad en schrok me serieus een hoedje. De app is niet alleen slecht ontworpen (kan Google niks aan doen), maar teksten schalen niet goed mee, terwijl het scherm het makkelijk aankan, het beheren van kranten is nagenoeg afwezig en de lay-out is: of de krant of artikelweergave in de meest kale vorm, niks ertussen in en totaal geen finesse in de afwerking.

Nu zal ik niet al teveel doorgaan op de diverse apps, er zitten immers ook genoeg goede voorbeelden bij, waaronder Google’s eigen Google+, Twitter (recentelijk pas), Instagram, et cetera. Feit is echter dat als ik alle apps op Android en iOS tegenover elkaar zet, dat Android er erg weinig wint. Waar ik nog wel op in wil gaan is Gmail, ik ben zelf een fervent Gmail gebruiker en de app op iOS (zowel iPhone als iPad) is supergoed doordacht en werkt erg lekker, soms alleen wat traag. De Android versie (en ja, ik heb de app bijgewerkt) is werkelijk slecht te noemen. Niet alleen is de interface oerlelijk vergeleken met de iOS versies, ook missen er gewoon essentiële features: het is onmogelijk alle berichten in welke map dan ook in één keer te selecteren, zo moet ik bij 8 spammails, alle 8 apart selecteren. Waarom?! Daarnaast is het op de Nexus 7 zowel in landschapsmodus niet mogelijk om de lijst met berichten te verbergen. Ik wil helemaal niet naar landschapsmodus om mijn berichtenlijst te zien, maar om de e-mail breder te zien, dat snapt Google echter niet (op Android).
Een laatste heikel punt is dat veel nieuwsbrieven gewoon niet goed schalen op het toch wel relatief krappe scherm van de Nexus 7, ze worden groter weergegeven dan het venster kan tonen. En dan komt het gekste: je kan wel inzoomen, maar niet uitzoomen. Zo zit je dus in een situatie waarbij je sommige e-mails in de breedte gewoon niet in het geheel te zien kan krijgen, wat op het nog kleinere scherm van de iPhone wel prima lukt met de Gmail app.

Laatste app waar ik wat over kwijt wil is Chrome. Dat is ook mijn browser van voorkeur op de Windows, Mac en iOS apparaten (vanwege de cross-platform synchronisatiemogelijkheden) en gek genoeg is de Chrome browser op de Nexus 7 extreem traag. Zelfs als hij in de achtergrond draait en vanuit een e-mail op een link klik, duurt het serieus ruim een seconde voordat de app zich toont, dan laadt hij eerst de reeds bestaande pagina’s (+2 seconden) en als laatste de pagina waarvoor ik op de link klikte (+2 seconden). Kortom: 5 seconden aan het wachten, en dat op een Tegra 3 chip. Ik vind het werkelijk belachelijk.
Op de iPad, die ‘slechts’ een dual-core chip én minder RAM tot zijn beschikking heeft, gaat dit vele malen sneller en zorgt Chrome ervoor dat eerst de nieuw geopende link geladen wordt en pas als ik de andere tabbladen aanspreek, worden die geladen, niet eerder. En dan te bedenken dat Google niet eens zijn eigen rendering engine mag gebruiken op iOS.

Om de Android ervaring op softwaregebied af te sluiten, wil ik een aantal andere negatieve punten aanhalen. Zo valt mij in het bijzonder het gebrek aan cohesie tussen de iconen op. Elk icoon heeft zijn eigen verhoudingen en formaat. Er lijkt geen enkele regel vanuit Google gesteld te worden dat (geen idee wat het formaat werkelijk is, dus don’t blame me) als het maximale formaat 64x64 pixels is en je een vierkant icoon gebruikt, deze ook 64x64 pixels moet zijn en niet 50x50, zoals sommigen lijkten te zijn. Vergelijk het TED icoon maar eens met die van RTL Nieuws of nrc.next met KPN HotSpots. Dat is lelijk en onnodig. Nu vind ik Apple weer te strikt dat ze geen iconen in een eigen vorm toelaten (er moet altijd een afgerond vierkant als achtergrond dienen), zoals het Twitter icoon op Android, maar Google had juist wel wat strikter mogen zijn op dit gebied.

Daarnaast vind ik het onlogisch dat je de apps in de apps-lijst niet kan ordenen. Uiteraard kan je je homescreen vullen met al je apps in folders (iPhone stijl), maar als ik slechts mijn 10 meestgebruikte apps op mijn homescreen wil hebben en de rest widgets wil gebruiken, dan moet ik met 200+ apps toch elke keer weer door die apps lijst heenscrollen. Enige andere methode is natuurlijk de app naam in het zoekveld intypen, maar (klinkt gek gezien alle woorden die hierboven al staan) ik ben niet zo van het typen.

Positieve punten kent Android ook zeker, widgets haalde ik net al aan. Superidee en jammer dat er niet veel apps zijn die er goed gebruik van maken. Alleen de widget met Wi-Fi, Bluetooth en dergelijke vind ik al briljant, evenals de widget-apps waarme je de klok in een handomdraai verandert.

Tevens vind ik het een verademing dat je iconen kan plaatsen waar je zelf wilt op ‘de grid’ en niet gedwongen wordt om een lijst van linksboven naar rechtsonder regel voor regel te vullen (Apple, luister je?). Ook de mappen vind ik fijn(er) werken. Je bepaalt zelf welke app je prominent wilt tonen en de map schaalt mooi mee in blokvorm naar het aantal apps wat je erin hebt, dus 2x2 of 3x3 en niet altijd een vast aantal op een regel en dan de volgende regel. Ook openen en sluiten de mappen sneller (misschien alleen voor het gevoel) dan op iOS.

Google Now en de spraakherkenning niet vergeten, werken ook superieur. Zo zocht ik laatst op mijn werk (in Chrome op mijn werk pc) naar iets, waarvan ik later die dag thuis een card in Now getoond kreeg. Het gezochte interesseerde me persoonlijk niks, maar leuk is het wel. Waar een andere Android gebruiker mij op heeft moeten wijzen is dat je via Google Play op een computer, je alvast apps op je apparaat kan installeren en dus ook door de store kan browsen. Briljant bedacht en onwijs goed geïmplementeerd.

Prestaties
Vrijwel iedereen die deze review leest, zal wel weten dat de Nexus 7 over een quad-core Tegra 3 chip beschikt gecombineerd met 1 GB RAM. Indrukwekkende specificaties, al vind ik dat in de praktijk niet tot uiting komen.

Zoals onder het vorige punt reeds aangehaald, is Chrome traag. Waar dat aan ligt, weet ik niet, maar ook Android zelf kent vaak de nodige hick-ups. Regelmatig reageert het scrollen door de homescreens of apps lijst de eerste 10 seconden na het ontwaken van de tablet erg slecht. Het scrollen hapert of reageert een paar seconden niet, om later door te springen.

Ook heb ik al een paar keer gehad dat ik de Nexus uitdruk (kort op de powerknop), waarna ik toch nog even iets wil opzoeken en de tablet weer wil ontwaken, maar het niet reageert voor een aantal seconden.

In zulke situaties lijkt het erop dat er op de achtergrond nog genoeg nagedacht wordt, of de widgets uit een soort slaapstand gehaald moeten worden, maar de beleving voor mij als gebruiker wordt er wel ietwat door beperkt.

Buiten deze euvels, vind ik de tablet echter goed presteren, zeker gezien de prijs. Een laatste vergelijk op dit punt met de iPad: de iPad vind ik in het geheel veel en veel sneller, behalve in de App Store, waar de iPad zo traag als stront is sinds iOS 6. De Nexus 7 is in de Play Store echter bizar snel, jammer dat ze die snelheid niet overal hebben kunnen doorvoeren voor een meer gelijkmatige gebruikservaring.

Helaas merk ik ook dat Android minder stabiel is dan iOS. Ondanks dat ik als eerste alle updates binnen heb gehaald en de Nexus een reboot heb gegeven, liep de Nexus om de haverklap vast of waren er meldingen dat een specifiek proces vastliep, waardoor je je hele homescreen opnieuw opgebouwd zag worden. En dat allemaal tijdens niet eens zulke actieve werkzaamheden en weinig achtergrondprocessen in de task manager zichtbaar.

Overall is het apparaat niet traag, zelfs snel, maar wel met de nodige hick-ups en her en der stabiliteitsproblemen.

Beeldkwaliteit
Om bij het scherm te beginnen, daar ben ik erg van onder de indruk. Het is een IPS-scherm en dat zie je. Nu lees ik in verschillende reviews dat het iPad scherm natuurlijkere kleuren weergeeft en dat zie ik ook als ik foto’s op beide apparaten naast elkaar vergelijk, maar in de basis is het scherm in de Nexus 7 zeer goed. De kijkhoeken zijn subliem en op dit formaat vind ik de resolutie zelfs zeer scherp. Het is absoluut geen Retina scherm, maar daar is de prijs dan ook niet naar. Wel is dit vele malen beter dan de iPad mini qua scherpte. Het lijkt een klein verschil: 1280x800 vs. 1024x768 en 7” vs. 7,9”, maar dat maakt een wereld van verschil in de praktijk.

Kortom: puur op kwaliteit is het iPad Retina scherm vooralsnog onverslaanbaar, maar in de prijsklasse tot ¤ 400 wint de Nexus 7 in mijn ogen alles. Supergoed gedaan van Google en ASUS.

De camera ben ik minder te spreken over. Het mag dan slechts een camera voor Skype-achtige doeleinden zijn, maar je hebt al de normale camera wegbezuinigd, maak deze dan op z’n minst acceptabel. Nee, ik kan er kort over zijn: zelfs drie jaar geleden zou deze camera waardeloos genoemd mogen worden.

Bouwkwaliteit en robuustheid
Daar komt ie weer, de vergelijking met de iPad. Dat is ook niet gek, want de iPad is nu eenmaal een van de best afgewerkte elektronicaproducten ooit. En dat is niet mijn mening (dan zou het over design gaan), maar een feit. De Nexus 7 komt daar met de voorkant, het scherm en de rand, aardig bij in de buurt.

De achterkant is afgewerkt met een erg mooi plastic/rubber materiaal, wat een heerlijke soft-touch feeling heeft. Het is ook lekker plain gehouden. Hoewel het zulk hoogstaand materiaal is als het aluminium van een iPad, heb ik erover na zitten denken en ben ik tot de conclusie gekomen dat dit toch echt wel goed doordacht is. Het is plastic/rubber, maar het voelt enerzijds niet goedkoop. Anderzijds laat het vrij weinig vingerafdrukken achter, heeft een goede soft-touch afwerking, zonder te rubberig of plakkerig aan te voelen en ook stof blijft er niet aan hangen, wat je vaak bij siliconen hoesjes ziet. Kortom: mooi keuzes gemaakt voor dit prijspunt.

Ondanks het lichte gewicht, voelt de tablet net zo robuust aan als een iPad en zijn er geen kraakjes of piepjes in te krijgen. Ook zit er nergens speling op. Wederom van erg hoog niveau.

Wat deels onder ergonomie (het volgende punt) valt, maar ik hier ook niet ongenoemd wou laten, zijn de knoppen. Die vind ik net iets minder lekker klikken dan bij de iPad. Wellicht komt het door het ook ietwat zachter aanvoelende plastic, maar ik vind de knoppen ook net niet ver genoeg naar buiten staan en daardoor een te korte ‘travel’ hebben. De klik is dan wel weer duidelijk en fijn.

Ergonomie
Een punt wat ik de hele tijd al in mijn hoofd heb en wat heel gek is, maar ik mijzelf na een week nog niet heb afgeleerd, is het feit dat ik de camera continu voor de homeknop aan zie, zoals op een iPad. En dan niet zozeer dat ik de camera in wil drukken, maar dat ik compleet aan de verkeerde kant op zoek ga naar de powerknop om het scherm aan te zetten. Ik heb dus vaak de camera onderaan en grijp naar rechtsboven, maar in werkelijkheid zit ik dus naar linksonder te grijpen, waar geen knop te vinden is. Dat zal gewenning zijn, maar het blijft gek.

Daarbij komt dat ik, wellicht ook uit gewenning, die ene knop die Apple dan wel aan de voorkant heeft, wel erg fijn vind werken puur om het scherm aan te krijgen. Die zie je gelijk zitten en ook als de tablet naast je op de bank ligt en je slechts de tijd wilt checken, druk je met je wijsvinger even snel op de homeknop en klaar. De Nexus 7 is wat dat betreft toch lastiger, omdat je eerst goed moet kijken of je nou linksonder of rechtsboven aan het grijpen bent en dan maar op goed gevoel de powerknop indrukt en niet een van de volumeknoppen. Wat dat betreft vind de powerknop dus erg ongelukkig geplaatst. Ik had die dan liever bovenop gezien, zoals een aantal Android smartphones ook hebben.

Over homeknoppen gesproken: ik heb geen enkel moment moeite gehad met de drie on-screen knoppen (back, home en multi-task). Dat werkt fijn en op tablets snap ik het idee, omdat het meedraait met de portret- en landschapsmodus die je op dat moment gebruikt. Voor smartphones zie ik echter totaal geen toegevoegde waarde, daar die (op video’s en foto’s na) voor 95% rechtop gebruikt zullen worden. Voor de Nexus 7 dus een goede keuze, ook al gaan er een paar pixels van het schermoppervlak af.

Verder houdt de Nexus 7 ontzettend fijn vast in één hand, iets wat je met een iPad 1/2/3/4 (of Nexus 10) niet moet proberen. Dat ligt deels aan het formaat, maar het beperkte gewicht helpt natuurlijk ook goed mee. De net iets smallere randen aan de lange zijden vind ik ook prima zoals ze zijn. Niet te smal, niet te breed.

Wat me ook is opgevallen, omdat ik een bankgebruiker ben van tablets, is dat het 7” formaat toch duidelijk een stuk minder geschikt is om naast je te laten liggen, ook al is het op de verhoogde armleuning. Daar is het scherm de klein voor en een 10” tablet zou dan veel geschikter zijn, ook al heeft die dezelfde 1280x800 resolutie.

Hetzelfde geldt voor typen: als je hem rechtop in beide handen houdt, kan je lekker vlot typen, maar als de tablet ergens op ligt, of het nu je schoot, de tafel of de bank is, typen met één hand is iets te pietepeuterig met de relatief kleine toetsjes.

Warmte- en geluidsproductie
Warmteproductie heb ik zo goed als niks van gemerkt, dus dat lijkt me dik in orde en geluidsproductie is qua fans bij tablets uiteraard totaal niet van toepassing.

Het geluid uit de speaker daarentegen vind ik wat blikkerig en niet erg helder. Spraak is op een iPhone of iPad veel beter verstaanbaar en ook muziek klinkt daarop veel beter. Dat zal echter met het prijspunt te maken hebben en dan ben ik toch blij dat er voor een goed scherm gekozen is, in plaats van een betere speaker.

Mobiliteit en accuduur
Een phablet (bah, wat een woord) als deze is natuurlijk retemobiel en overal mee naartoe te zeulen. Ik vind het al geen probleem om mijn iPad naar cafés of terrasjes mee te nemen, de Nexus 7 zal nog minder een probleem vormen. Ideaal ook voor op reis.

Wat de accuduur betreft, heb ik diverse reviews gezien waarin hij ongeveer dezelfde accutijd haalt als een iPad en mijn praktijkervaring is dito. Ik heb het niet geklokt, maar mijn gevoel zegt dat het absoluut gelijkwaardig is. En dat is knap te noemen, daar Apple bekend staat om haar goede accuduur.

Prijs
Erg goedkoop voor wat je krijgt. Er missen vanwege het prijspunt een aantal features en mogelijkheden, sommigen bewust (geheugenuitbreiding bijvoorbeeld) gekozen, maar de basis is meer dan solide te noemen.

Conclusie
In deze prijsklasse onverslaanbaar. Er zijn legio redenen te bedenken waarom een Nexus 7 niet iedereen zal aanspreken, maar kortweg kan mijn tabletadvies voortaan als volgt samengevat worden: kan en wil je een iPad betalen? Koop dan een iPad (mini), alleen al vanwege de betere cohesie in de software, mocht je echter absoluut niet over de ¤ 300 nieuwprijs heen willen, dan is de Nexus 7 zeker een zeer goeie tablet en ook een no-brainer.

Kortom: misschien wel de tablet met de beste prijs/prestatie/kwaliteit verhoudingen.

Update 24-06-2013
Inmiddels ben ik verder aan het experimenteren geweest, aangezien het toch niet mijn primaire tablet is. De prestaties van de Nexus 7 waren dusdanig achteruit gegaan sinds de 4.2.2 update (vanaf 4.1.x gerekend), dat ik er niet echt tevreden mee was. Zodoende heb ik mijn Nexus unlocked en via fastboot weer de 4.1.2 (build JZO54K) image geïnstalleerd.

Sindsdien was de tablet bloedsnel. Echter... Die zeer irritante update notification zat me wel heel erg in de weg. Door te rooten zou ik dit uit kunnen schakelen, maar serieus Google: elke keer als ik mijn scherm unlock weer zeuren? Dat is toch echt teveel van het goede. Kijk naar Apple (sorry wederom voor de vergelijking, maar ter troost: Apple heeft ter goede van iOS veel van Android gejat voor versie 7), Apple geeft je wel een melding van een update, maar daarna blijft het bij een 1 op je settings icoon om je te informeren dat er nog 1 actie openstaat binnen je settings. Toch heeft Apple de laagste fragmentatie van alle mobiele besturingssystemen, dus dat zegt genoeg.

Anyway, door het feit dat ik niet wil rooten, heb ik toch maar weer naar 4.2.2 bijgewerkt met alle bijkomstige verbeteringen die ik wel kan waarderen. Waaronder een subtiele, maar o zo fijne aanpassingen van het formaat en de spacing van de iconen en interface elementen op de Nexus 7. Het gekke: sindsdien gaat de tablet net als op 4.1.2 bloedsnel. Ik heb nog slechts een handvol apps geïnstalleerd en geen extra widgets of andere launcher, maar zelfs in deze staat was hij net na aanschaf vele malen trager. Zover ben ik tevreden.

Dan wat benchmarks. Ik heb de tijd genomen voor wat vergelijkende benchmarks. Hieronder de resultaten in een beknopt overzicht.
Allereerst de basisgegevens waarop alle reviews gebaseerd zijn:

Google Nexus 7 8GB - Android 4.2.2
- Chrome 27.0.1453.90
- Dolphin 10 WebKit 534.30

iPhone 4S - iOS 7 beta 1
- Safari 6.0 WebKit 537.40
- Chrome 27.0.1453.10

iPhone 5 - iOS 6.1.4
- Safari 6.0
- Chrome 27.0.1453.10

iPad 3rd Gen - iOS 6.1.3
- Safari 6.0 WebKit 536.26
- Chrome 27.0.1453.10

http://i39.tinypic.com/sv5bes.png

http://i43.tinypic.com/vzdmit.png

Binnenkort wat cross-platform benchmarks als ik er de tijd voor heb.

Heb jij ook een Asus Nexus 7 8GB Zwart?

Deel je ervaringen met andere tweakers in een productreview!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Vraag & aanbod

Meer advertenties

Reacties (40)

Reactiefilter:-140040+18+22+30
Moderatie-faq Wijzig weergave
Leuke en uitgebreide review! Ik ben zelf een fervente android fan, maar moet het wel met je eens zijn dat IOS toch nog wel voorstaat tov android op sommige vlakken. Ik denk gewoon dat de basis van IOS lichter in elkaar zit waardoor veel dingen sneller gaan, maar er ook wel minder mogelijkheden zijn. Zoals het niet kunnen instellen van een standaard applicatie.

Je kan in android verschillende launchers downloaden, deze launchers regelen de homescreens en appdrawer. Dus als je een launcher zoals nova launcher or apex launcher gebruikt kan je perfect sorteren!


Er zijn veel features in android waar niet iedereen direct achterkomt. Zo kan je bv een notificatie (email bv) al in je notificatiecentrum lezen/verwijderen door met twee vingers naar beneden te vegen op deze notificatie. Ik weet niet of je dit al wist maar is wel super handig!

Veel succes met je nieuwe tablet en met android!
Mbt gmail: Als je naar settings>General Settings>Auto-fit messages gaat en daar het vinkje aan zet komen de mailtjes er goed te staan en kun je in-en uit-zoomen.
Thanks! Dat werkt inderdaad goed. Blijft wel gek dat deze optie niet standaard aanstaat of anderzijds gezien: dat je met deze optie uit niet gewoon handmatig kan uitzoomen.
Goede review! Alleen is het toch nog wat te Apple-gericht naar mijn wens, mogen ook wel een aantal features van Android geprezen worden boven dat van Apple. Probeer maar eens een .zipje van je mail naar Dropbox te gooien in iOS, bijvoorbeeld :) Maar het blijkt uit je eindcijfers dat je toch niet teveel hebt afgehangen van het relatieve verschil met een iPad, dus daarom +2.
Ik ben het met je eens, dat is inderdaad het 'gevaar' bij een dergelijke review en mijn onervarenheid met Android nog steeds. Hoe ik het uiteindelijk heb gezien is: iPad is en blijft het grootste marktaandeel hebben en wordt blind door veel mensen gekocht, dat heeft Android helaas wat minder (bij tablets) en dat blijkt dus onterecht.

Thanks voor je input en +2!
Inderdaad dat kun je wel stellen hij vergelijkt in aantal gevallen met apple. Zegt prestaties valt tegen voor Tegra 3 quadcore maar vergeet dat het hier wel betreft van een 7 inch tablet voor geen 200 euro. Ik vind dit goede prestaties zo niet zeer goede.
Daarbij draait iOS maar 1 programma at once waar android er meerdere draait.

[Reactie gewijzigd door comitatus op 24 juni 2013 20:48]

Lees de eerste zin van mijn conclusie eens. ;)

Ongeacht de prijs, vind ik de prestaties voor een Tegra 3 quadcore inderdaadl tegenvallen. Echter, vind ik de prestaties erg goed als je de prijs meeweegt. Dat ik heb niet direct in die woorden uitgedrukt, maar blijkt wel uit mijn conclusie en het feit dat ik voor de prijs 5 sterren geef.

Overigens ben ik nu bezig met wat benchmarks, waar ik hopelijk wat directer inzicht krijg in de prestaties van mijn eigen apparaten.
Phoe er is onderhand meer mis met deze review dan goed. Dan maar een quote fest :D :
Daarbij wil ik niet zover gaan ‘dat het van Apple gejat is’, maar sommige punten, zoals het omgevouwde folie met optillipje om de tablet heen, lijken er wel op
Ik zie even het verband niet. Dat is toch al jaren standaard bij de duurdere electronica? Om een willekeurig voorbeeld te noemen; de TF300 is vergelijkbaar ingepakt. Een samsung telefoon ook.
Weliswaar in de ietwat karige 8 GB uitvoering, maar ik merk nu al dat het voldoende zal zijn voor mijn 7” tablet gebruik
De betere games downloaden tussen de 1 en 2 GB. Dan gaat het wel erg snel (Denk aan real racing 3). Zelf heb ik 9.91 GB vrij van de 28.17 GB. Hiervan bestaat 9.18 GB uit Apps.
Als je verder naar de featureset kijkt, komt je ontegenzeggelijk uit bij de accessoires die ervoor te verkrijgen zijn. Voor de Nexus 7 heb je het dan over het gebrek eraan. Tuurlijk zijn er hoesjes en covers te verkrijgen, maar andersoortige accessoires zoals docks, screenprotectors (wie gebruikt ze nog met Gorilla Glass?) en dergelijke zijn toch wel lastig te vinden, zeker als je het vergelijkt met iPad accessoires.
Bij de media markt liggen screen protectors en de officiele asus nexus hoesjes (siliconen). Daarnaast plaats je deze review op tweakers en had je dus kunnen googlen. O.a. op marktplaats maar ook in diverse webwinkels (of direct bij de bekende chinese sites) zijn honderden assecoires te vinden.

Er is loopt zelfs een topic over: Accessoires voor de Google Nexus 7 by ASUS .
Ja, Android heeft enorme stappen gemaakt met Ice Cream Sandwich en later Jelly Bean (beide versies), waarbij het op sommige punten Apple duidelijk voorbij is, maar het loopt op een aantal punten toch ook echt achter
Waar doel je dan op?
Dan het aanbod in magazines en de kwaliteit ervan. Voor degenen die het niet weten: Apple heeft een applicatie genaamd Newsstand, waarin allerlei kranten en tijdschriften samenkomen, een soort portal app. De kwaliteit van de kranten en tijdschriften is designtechnisch gezien erg hoog en dat mist Android wel heel erg. Zo heb ik bijvoorbeeld de nrc.next app gedownload, die ik al ken van de iPad en schrok me serieus een hoedje. De app is niet alleen slecht ontworpen (kan Google niks aan doen), maar teksten schalen niet goed mee, terwijl het scherm het makkelijk aankan, het beheren van kranten is nagenoeg afwezig en de lay-out is: of de krant of artikelweergave in de meest kale vorm, niks ertussen in en totaal geen finesse in de afwerking.
Standaard staat google currents meegeleverd. Start het eens op :). https://play.google.com/s...d.apps.currents&hl=nl
Dat is ook mijn browser van voorkeur op de Windows, Mac en iOS apparaten (vanwege de cross-platform synchronisatiemogelijkheden) en gek genoeg is de Chrome browser op de Nexus 7 extreem traag. Zelfs als hij in de achtergrond draait en vanuit een e-mail op een link klik, duurt het serieus ruim een seconde voordat de app zich toont, dan laadt hij eerst de reeds bestaande pagina’s (+2 seconden) en als laatste de pagina waarvoor ik op de link klikte (+2 seconden). Kortom: 5 seconden aan het wachten, en dat op een Tegra 3 chip
Zou eens een factory reset doen. Bij mij opent Chrome instant. De nieuwe tab opent ook direct. Binnen een seconde is de pagina geladen.
Daarnaast vind ik het onlogisch dat je de apps in de apps-lijst niet kan ordenen. Uiteraard kan je je homescreen vullen met al je apps in folders (iPhone stijl), maar als ik slechts mijn 10 meestgebruikte apps op mijn homescreen wil hebben en de rest widgets wil gebruiken, dan moet ik met 200+ apps toch elke keer weer door die apps lijst heenscrollen
Dit snap ik even niet. Je kunt toch die 10 apps gewoon op je homescreen slepen. Of nog beter gebruik de startbalk. Zelf heb ik op mijn startbalk bijvoorbeeld in 1 vakje alle setting windows, ES file explorer, Chrome, enz. Op die manier heb je die apps op elk homescreen.
Hetzelfde geldt voor typen: als je hem rechtop in beide handen houdt, kan je lekker vlot typen, maar als de tablet ergens op ligt, of het nu je schoot, de tafel of de bank is, typen met één hand is iets te pietepeuterig met de relatief kleine toetsjes
Probeer eens te swypen, typen is niet meer van deze tijd.
Ook heb ik al een paar keer gehad dat ik de Nexus uitdruk (kort op de powerknop), waarna ik toch nog even iets wil opzoeken en de tablet weer wil ontwaken, maar het niet reageert voor een aantal seconden
Nog nooit gehad. Tevens ook nooit een vastgelopen nexus gehad.


Samengevat: Je review is erg gekleurd, bevat onjuist redenaties en het lijkt erop dat je een tablet hebt aangeschaft die niet goed functioneert. De ervaringen die jij hier plaatst zijn zeker niet representatief voor de gemiddele Nexus gebruiker (zie ook het topic op tweakers).

Wat zijn dan wel representatieve ervaringen?:
Mijn eigen nexus 7 is snel (sneller dan mijn galaxy s2) en loopt nooit vast. Gebrek aan software kan ik me ook niet in vinden. Juist voor de tweakers is er een walhalla aan gratis apps (omdat je ook buiten de market place om kan installeren). Dat je van te voren niet kunt zien of een app geschikt is voor een tablet is wellicht niet handig. Maargoed er is altijd wel een goede app te vinden.

Dat is dan overigens ook meteen het belangrijkste voordeel van een android appraat: Zonder te rooten installeren van alternatieve apps (lees buiten de play store om). Daarnaast is veel software goedkoper of zelfs gratis (denk aan Dungeon defenders).

Een uniek voordeel van deze tablet is wat mij betreft de prijs en de accuduur. Het grootste nadeel is het ontbreken van een SD card slot.

ps Voor de volledigheid zal ik even een filmpje DMmen van de snelheid van Chrome :).

Tot slot nog een tip: Het is mogelijk een muis aan te sluiten via een USB OTG kabel (1 euro), tevens kun je met die kabel een USB stick aansluiten (moet je wel een app van 3 euro kopen of rooten). De XBMC app is ook redelijk "uniek" (op ios moet je jailbreaken): http://mirrors.xbmc.org/r...2.1-Frodo-armeabi-v7a.apk

Succes!

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 13 april 2013 17:35]

Ik zie even het verband niet. Dat is toch al jaren standaard bij de duurdere electronica? Om een willekeurig voorbeeld te noemen; de TF300 is vergelijkbaar ingepakt. Een samsung telefoon ook.
Ik geloof je gelijk, al is dit het eerste apparaat waarbij ik het zelf meemaak. Ik heb geen ervaring met de door jou genoemde apparaten, het enige punt wat ik ermee wil maken is dat ik deze manier van inpakken al sinds de iPhone 3G en iPad 1 ken en naar mijn weten was Apple wel een van de eerdere om luxe en design tot in elk detail van de verpakking te verwerken.
Doet er voor de rest van de review totaal niet toe, maar ik vond het juist mooi om te zien dat Google/ASUS hier niet voor onder doet.
De betere games downloaden tussen de 1 en 2 GB. Dan gaat het wel erg snel (Denk aan real racing 3). Zelf heb ik 9.91 GB vrij van de 28.17 GB. Hiervan bestaat 9.18 GB uit Apps.
Agreed. Echter heb ik mijn iPad voor multimedia. De Nexus is puur om te proberen (en een eventuele overstap voor mijn volgende smartphone) en het gebruik van social media, internet, nieuws en dergelijke. Vandaar dat 8 GB echt genoeg is. Ik heb nu nog 3.8 GB vrij en zou echt niet weten wat ik ermee moet. Muziek via Spotify, foto's via Google+ en de rest op de iPad, games op de iPad en video's gaan via Vimeo, YouTube en de KPN iTV Online app, puur cachen dus.
Bij de media markt liggen screen protectors en de officiele asus nexus hoesjes (siliconen). Daarnaast plaats je deze review op tweakers en had je dus kunnen googlen. O.a. op marktplaats maar ook in diverse webwinkels (of direct bij de bekende chinese sites) zijn honderden assecoires te vinden.
Oh, ze zijn er ook zeker, maar niet zo wijdverspreid als iPad accessoires. Mijn punt hierbij was dat je met iPad accessoires doodgegooid wordt en zelfs bij de Hema of Blokker terecht kan, maar voor de Nexus 7 moet je bij een MediaMarkt toch echt even het goede rek opzoeken en dan heb je veel minder keuze. Je hebt gelijk dat het als Tweaker geen struikelblok is, maar ook deze website wordt tegenwoordig door minder echte tweakers gelezen.
Waar doel je dan op?
Grote stappen die Android vooruit heeft gezet, doel ik op de interface, de snelheid en het algehele gebruiksgemak en het polijsten van alles in en om het besturingssysteem, zoals widgets en de manier waarop Google's eigen apps langzaam maar zeker wat meer uniform gemaakt worden. Ook de Google Play store, de uniformiteit ervan en het beschikbaar zijn op de desktop, in combinatie met het remote kunnen installeren van de apps.
Waar het op achter loopt is dat third party apps toch echt een enorme achterstand in ontwikkeling hebben ten opzichte van de identieke iOS varianten. Dat kan echt niet meer aan marktaandeel liggen, want volgens mij is Android nu groter dan iOS. Een achterstallig punt wat daar helaas aan bijdraagt is de update procedure en de manier waarop fabrikanten schillen over Android gooien die een snel beschikbare update in de weg staan.
Hoewel ik er nog niet over uit ben welk ecosysteem mijn volgende smartphone zal zijn, weet ik wel dat als het een Android is, het absoluut een Nexus 4 (of opvolger daarvan) zal zijn. Ik weiger met toe te leggen op een fabrikant die er maanden over doet om een update voor het toestel uit te brengen. Kortom: daar mag Google wel eens wat aan doen, als je ziet wat het marktaandeel van de 4.1 en 4.2 versies van Android is, snap je waarom.
Standaard staat google currents meegeleverd. Start het eens op . https://play.google.com/s...d.apps.currents&hl=nl
I hate to break it to you, maar Google Currents is geen vergelijkbaar product voor Newsstand. Newsstand levert magazines en kranten in een interactief tabletformaat. Zoals nrc.next, Wired, Popular Photography, TRVL en dergelijke. Currents levert een selectie van artikelen op de websites van dergelijke magazines/kranten. Het betreft in geen enkel geval daadwerkelijk magazines of kranten. Currents houdt het midden tussen een sterk verbeterde RSS reader en applicaties als FlipBoard of Pulse.
Begrijp me niet verkeerd, Currents is een zeer mooie, zeer snelle en fijne applicatie die ik ook prettig vind om te gebruiken, het is echter niet waar ik op doelde en daarom blijft mijn standpunt nog steeds overeind.
Zou eens een factory reset doen. Bij mij opent Chrome instant. De nieuwe tab opent ook direct. Binnen een seconde is de pagina geladen.
Vooruit, ik heb het gedaan, ondanks dat ik inmidels vergelijkbare ervaringen had gezien. Het is inderdaad beter geworden, vergelijkbaar met de video die je me toestuurde. Toch ben ik het niet me je eens dat het niet onderdoet voor de iPad. Ik heb een iPad 3 en die blijft sneller, al is het verschil nu wel een stuk kleiner en geen seconden wachten meer.
Dit snap ik even niet. Je kunt toch die 10 apps gewoon op je homescreen slepen. Of nog beter gebruik de startbalk. Zelf heb ik op mijn startbalk bijvoorbeeld in 1 vakje alle setting windows, ES file explorer, Chrome, enz. Op die manier heb je die apps op elk homescreen.
Ik denk inderdaad dat je me niet volledig hebt begrepen. Die 10 apps heb ik ook naar mijn homescreen gesleept en een zestal heb ik in de startbalk staan. Wat ik echter bedoel is: ik gebruik mijn middelste homescreen voor de tijd, power widget en 10 apps. De homescreens links en rechts gebruik ik voor diverse widgets als Google+, Calendar, Twitter en dergelijke. De overige apps laat ik (graag) in de apps lijst. Ik snap niet dat het daar niet mogelijk is om mappen te maken om apps te groeperen, dat is mijn punt.
Probeer eens te swypen, typen is niet meer van deze tijd.
Dat is natuurlijk een compleet nutteloze stelling, het is toch voor een ieder persoonlijk wat hij/zij wil gebruiken? Uiteraard ben ik swypen aan het uitproberen en het is zeker handig in sommige situaties, maar voor korte teksten, afkortingen of benamingen die niet bestaan in een bepaalde taal of het door elkaar gebruiken van twee verschillende talen is het totaal niet bruikbaar.
Nog nooit gehad. Tevens ook nooit een vastgelopen nexus gehad.
Prima, houden zo. Dat neemt niet weg dat ik het op het begin wel een paar keer heb gehad. De laatste paar dagen ook niet meer, maar met name tijdens het veelvuldig uitvoeren van verschillende taken, merkte ik vastlopers. Het traag reageren op het lockscreen heb ik nog wel af en toe.
Samengevat: Je review is erg gekleurd, bevat onjuist redenaties en het lijkt erop dat je een tablet hebt aangeschaft die niet goed functioneert. De ervaringen die jij hier plaatst zijn zeker niet representatief voor de gemiddele Nexus gebruiker (zie ook het topic op tweakers).
Ik hoor graag waaruit blijkt dat mijn review erg gekleurd is. Dat ik veel naar iOS verwijs, klopt. Maar ik ben dan ook een doorgewinterde Apple gebruiker en ik ken veel mensen die gewoon bij Apple blijven omdat ze het kennen en Android niet eens proberen. Ik probeer het nu en trek daarmee zeker de vergelijkingen, dat is niet gekleurd, dat is logisch en daar hebben anderen in een vergelijkbare situatie ook wat aan.
Als je echt een 100% Android review wil die heel erg diep op de snufjes van 4.2 en de Nexus 7 ingaat, dan kan je inderdaad beter een andere review lezen. Deze review is tot stand gekomen doordat ik zelf eigenlijk relatief weinig reviews tegenkom waarin wordt vergeleken met de concurrenten. Met name bij de professionele reviews dan.
Dat de tablet niet goed functioneert, klopt ook niet. Hij liep voor de factory reset ietwat trager dan erna, maar hij functioneert nog steeds hetzelfde. En sinds wanneer moet een review precies representatief zijn voor de gemiddelde Nexus gebruiker? Leg mij dat maar eens uit...
Juist alle gebruikerreviews bij elkaar levert een goed beeld op voor potentiële kopers. Ik krijg juist het idee dat jij zo pro-Nexus bent, dat je een klein beetje kritiek niet kan slikken.
Het zal heel goed kunnen dat ik de enige ben van de straks mogelijke tientallen Nexus reviews met deze ervaringen, maar dat geeft iedereen die alle reviews doorleest toch ook gelijk een goed idee van wat ze kunnen verwachten?
Wat zijn dan wel representatieve ervaringen?
Ik proef in jouw reactie toch echt de nodige frustratie op punten die ik aanhaal. Waarom schrijf je zelf dan geen review van de Nexus 7? Ik heb je andere reviews even snel bekeken en volgens mij moet je tot een goede review kunnen komen.

Dan even de punten eruit pikken waar ik het niet mee eens ben. Waar heb ik gezegd dat er een gebrek aan software is? Ik heb gezegd dat er in verhouding tot iOS juist veel slechtere kwaliteit apps in omloop zijn. De hoeveelheid zit wel goed namelijk.
Het voordeel van een Android apparaat zoals je aanhaalt, klopt volledig en mensen die dat in een apparaat zoeken, zouden nooit iets van Apple moeten kopen. Het tweede punt dat veel software goedkoper is of zelfs gratis, klopt ook helemaal, maar ik haalde in mijn review al aan dat het heel erg goed aan de kwaliteit zichtbaar is. En begrijp met niet verkeerd, ik bedoel echt niet elke applicatie, er zijn er genoeg die identiek zijn aan de iOS equivalenten, maar ik moet de eerste app (ik bedoel dan echt identieke apps) nog tegenkomen die op Android beter is dan op iOS. Het mag dan gratis of goedkoper zijn, kwaliteit is mij wel een kleine euro waard.

De unieke voordelen van deze tablet die jij aanhaalt, zijn 50% waar. De prijs is uniek voor de kwaliteit en wat je er allemaal voor krijgt, vandaar dat ik hem ook heb aangeschaft. De accuduur is echter niet uniek. Ja, het is zeer goed, maar niet beter dan de iPads. Wat ik uit de diverse reviews haal is dat de iPad overall de ietwat betere accuduur heeft, maar de Nexus 7 juist bij lichte taken als video en browsen het wat beter doet dan de iPad dankzij de low power core in de Tegra 3, bij games is het echter een heel ander verhaal.
Het grootste nadeel ben ik met je eens.
Ik proef in jouw reactie toch echt de nodige frustratie op punten die ik aanhaal.
Frustratie nee hoor, zoals gezegd vindt ik het gewoon geen goede review;).

Zoals vermeld beschrijf je ervaringen die niet representatief zijn (langzame gebruik en de instabiliteit). Dat is iets dat een ongeinformeerde consument over zou kunnen nemen als waarheid, iets wat dus wat mij betreft recht moet worden gezet. Bij deze dus :).

Aangezien "prestaties vallen tegen voor een quad-core Tegra 3" nog bij de minpunten staat blijft de opmerking relevant.

De nexus heeft wat de tegra betreft eerder een positieve prestatie ervaring. Immers de overige tablets van Asus (en talloze andere android tablets) waaronder de TF300 hebben erg veel last van slow downs op het moment dat het opslag geheugen bezig is (lees apps installeren of updaten). Op dat vlak verrast de nexus positief en blijft deze veel vloeiender onder belasting.

Heb je jezelf niet achter de oren gekrabt en je afgevraagd waarom je niet eerst even een factory reset hebt gedaan voordat je tot de conclusie kwam dat het apparaat 5 seconde nodig heeft om een pagina te laden?

In een goede review staan tevens nog wat objectieve zaken waardoor de lezer zelf zijn of haar conclusies kan trekken (zie hieronder).
Waarom schrijf je zelf dan geen review van de Nexus 7? Ik heb je andere reviews even snel bekeken en volgens mij moet je tot een goede review kunnen komen
Ik kom regelmatig in aanraking met nieuwe electronica, elke keer een goede review plaatsen is ondoenbaar. Ik beperk mij dan ook tot producten waar op dat moment (toevallig )geen goede review voor is geplaatst.

Een goede review voor een appraat als de nexus ziet er wat mij betreft heel anders uit. Verwoorden hoe het apparaat over komt is prima maar het is nuttiger om met wat praktischere zaken te komen. Denk aan hoe lang duurt het opladen (2.5 uur), hoe lang kun je film kijken (10 uur geloof ik), is de tablet buiten leesbaar (met moeite), hoe lang gaat hij mee (idle een weekje).

Bovendien hoeft iemand zelf geen review te schrijven om commentaar te kunnen geven op een review ;) .

Los daarvan en inhoudelijk:
Het hele app verhaal is voor mij een beetje de omgekeerde wereld. Je hebt een apparaat wat een bepaalde rol vervult. Vervolgens heb je software nodig om deze functionaliteit over te brengen. Daar komen de apps (ander woord voor programma/software) aan bod. De apps hebben wat mij betreft dus een ondergeschikte functie aan het te bereiken doel.

Zelf gebruik ik de nexus voor een aantal taken:
-Media: Ik kijk er weleens een serie mee op de sportschool/vakantie (mxplayer) en ik kijk af en toe iets thuis via het netwerk (ES file explorer).
-Internetten: doe ik niet zo heel veel (Chrome).
-Games: tegen de saaie momenten staat de nexus vol met games
-HTPC: Controleren van sabznbd en sickbeard status (nzb unity) en bedienen van XBMC (xbmc remote).
-Mail: mail checken

Verder nog een aantal aparte taakjes:
-Camera alert (op vakantie 1000km flits waarschuwingen zonder dat het ding in de stroom hoeft)
-Tankservice (goedkoopste pomp)
-Spotify (als mijn telefoon bijna leeg is)
-Wake on Lan/Teamviewer voor incidenteel gebruik
-Steam/Skype

Overig: Dropbox, Flitsmeister, speedtest, systempanel lite, ski report, translate, twitch tv, wifi analyzer, wifi file transfer, xbmc (hele programma), ziggo tv.

Het maakt mij persoonlijk dus niet zoveel uit hoeveel apps er beschikbaar zijn in de store en hoe slecht de slechtste apps zijn (er is geen goedkeuring vooraf dus er zullen voldoende slechte apps te vinden izjn). Het gaat mij erom dat alles wat je wil doen mogelijk is. Dat zou in princiepe juist door het open idee van android mogelijk moeten zijn.

Prima dat jij de newsstand mist, dan zou je wat mij betreft dat kunnen vermelden.

Aan de beknopte lijst is meteen af te leiden dat het genoemde gebrek aan tablet apps voor mij in ieder geval niet relevant is. De enige app die raar doet bij mij is de Ziggo TV app die weigert te draaien. De nexus is overigens ontworpen om rechtop te worden gebruikt, landscape was in eerste instantie uberhaupt niet mogelijk.


Mbt swype dat was dus een tip geen stelling. Je kunt wel twee talen door elkaar gebruiken, je kunt ze zelfs tegelijk activeren. Het toetsenbord herkent zelf in welke taal je swyped of komt met gemengde voorstellen. Afkortingen zul je éénmalig moeten voortypen om ze vervolgens aan het woorden boek toe te voegen. Mocht je nog een telefoon overwegen dat is de swype variant van Samsung nog iets beter dan die van google :).

Mbt newsstand, heb er eerlijk gezegd geen ervaring mee. Ik lees iedere ochtend de fysieke krant :+ .

Mbt accu dacht ik inderdaad aan video/idle/browse time en niet aan gaming:
http://media.bestofmicro..../original/batterylife.png

Overigens is er sinds de update naar 4.1.2 een uur bij de gebruiksduur gekomen:
With over 8 hours of HD video playback, 10 hours of web browsing or e-reading, and up to 300 hours of standby time, Nexus 7 can go the distance. Whether you measure battery life in chapters read, levels completed, movies watched or minutes of backseat silence, you can spend less time charging and more time doing.
http://www.google.com/nexus/7/

Met wat nader onderzoek zie ik dat bij Anandtech het inderdaad allemaal gelijkwaardig is: http://images.anandtech.com/graphs/graph6472/51743.png

Maargoed de accuduur stond al bij de pluspunten, jij vond hem alleen niet uniek. Ten opzichte van de Ipad niet uniek, tov andere android apparaten wel. Dat had ik beter kunnen verwoorden.
Ik snap niet dat het daar niet mogelijk is om mappen te maken om apps te groeperen, dat is mijn punt.
De app drawer kun je beter zien als het menu software in windows. Als de app drawer ook weer in de delen zou zijn dan wordt het erg dubbel op. Wat voegt dan het homescreen nog toe? De bedoeling is in ieder geval dat je meerdere homescreens gebruikt. Wil je als je apps groeperen dan kan dat. Dat zul je dan echter op één (of meerdere) van de homescreens moeten doen.

Ik mis overiges in de review ook Google Now. Mocht je het nog niet hebben ontdekt: Dit activeer je door vanaf de home button omhoog te vegen.

Mbt de ios android vergelijking
Als je persé ios en android wilt vergelijken dan mag dat wat mij betreft wel wat gedetaillerder. Zo vindt ik persoonlijk de recent app list (vergelijkbaar met alt+tab op windows) onmisbaar. Dit voegt voor mij meer toe dan de widgets. Maar Hiermee doel ik op de 3e button onder je scherm. Voor de android nieuwkomers: je kunt apps weggooien uit deze lijst door naar links of rechts te bewegen.

Op die manier zou je de verschillen kunnen opmerken (goh ik mis dit en dat, maar ik heb wel deze feature ontdekt).

Wil je echt één op één vergelijken dan kan dat maar dan moet je dat wel puntsgewijs doen. Meer feiten en minder "ervaringen". Zoiets (maar dan zonder de accu bug :+ ) http://www.makeuseof.com/...ini-a-comparative-review/ .

Indien ik zelf een review zou plaatsen waarin ik tevens een vergelijking zou proberen te maken dan zou ik dat niet op OS maar op apparaat niveau doen. Mij lijkt dan de apple mini een vergelijkbaar apparaat. De Apple is echter 150 euro duurder (32 GB) en moet zich dus bewijzen. De accuduur is gelijkwaardig dus daar lukt dat niet. Het scherm van de nexus is beter (hogere resolutie) dus ook daar zit geen voordeel. Geheugensloten ontbreken bij beide. Dan resteert de camera die ik overbodig vindt (smartphone heeft 8 MP camera). Tot slot zou ios een meerwaarde kunnen bieden. Het wordt echter heel lastig om te argumenteren hoe die meerwaarde zich in 150 euro vertaalt. Zeker aangezien veel apps duurder zijn.

Bovendien is de toegevoegde waarde van ios per definitie twijfel achtig. Immers ios zul je als tweaker moeten jailbreaken (zelfs voor iets basics als XBMC frodo), iets wat de garantie verspeelt.


Maargoed ondanks je lange reactie blijf ik bij mijn originele probleem; je stukje mbt prestatie slaat kant nog wal omdat je blijkbaar een niet correct functionerend apparaat in handen hebt. . Je geeft aan dat het na een factory reset beter gaat, je review is echter niet aangepast. Bovendien lijken de problemen niet helemaal opgelost (toch?).

Los daarvan ben ik niet per definitie anti apple. Ter bevestiging hiervan:
-Android heeft een bug waarbij het overzetten van een bestand vanaf een samba netwerk (windows) extreem lang duurt. Enige manier om snel een bestand binnen te halen is ftp. Streamen van HD films gaat vreemd genoeg perfect.
-Android heeft een bug met VPN verbindingen
-Android heeft een bug waarbij bluetooth transfers tussen apparaten soms niet lukken
-Android kan langzaam worden indien je het apparaat nooit herstart

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 16 april 2013 23:09]

leuke review. Toevallig afgelopen vrijdag zelf een 32 gb versie aangeschaft. Gister er een kopje koffie overheen gegooid, ff schrikken dus. Gelijk afgedaan, alleen wat koffie in de speakergrill en bij de bedieningsknopjes. Werke wel gewoon vrolijk door. Dus rest van de avond op de radiator gehad. Ga er maar vanuit dar er nauwelijks koffie in het ding zelf terecht is gekomen, anders pech en laat ik er de hond wel een keer een stuk uitbijten...
Ben benieuwd of je Nexus het nog doet. Niet dat ik van plan ben om er koffie overheen te gaan gooien, maar zou toch wel erg balen zijn als het nu al einde verhaal is.
nou, stootte een kopje om, maar had gelukkig de tablet in nagenoeg dezelfde beweging al te pakken, dus voordat de koffie er in kon lopen had ik hem al eruit gelukkig.

Tot nu toe werk hij gewoon, dus denk dat er geen schade is!
Ik ben in dezelfde positie belandt als de reviewer, wil namelijk op vakantie met een kleinere tablet, ipv mijn Ipad,
Gezien de prijzenontwikkeling die nu interessant begint te worden, ook in de tweedehandsemarkt. plus de review, heb ik toch maar besloten om eentje te kopen.

In tegenstelling van sommige commentaren, ik vind het, persoonlijk, juist interessant, de vergelijkingen met Ipad, laten we eerlijk zijn...Ipads worden toch gezien als "de facto" in de tablet wereld, dus waarom niet ?

ieder geval...ik heb er wat aan...thnx. ! _/-\o_
Dank je wel. Uiteraard staat het iedereen vrij om het wel of geen goede of nuttige review te vinden, al is het fijn om te horen dat anderen er ook net zo over denken. ;)

Verder wil ik toevoegen dat ik de Nexus 7 steeds meer ben gaan gebruiken. Het enige wat ik er (nog) niet op doe is games spelen of WhatsAppen, maar verder heb ik alles erop staan wat ik ook op mijn iOS apparaten heb en het bevalt prima. Zodanig dat ik ga overwegen om de volgende Nexus 7 te halen als die een beetje een snelheidsboost heeft en een Full HD scherm krijgt.
Mooie review, alleen snap niet hoe je kan zeggen dat het IPS van goede kwaliteit is, gezien je bijna alle punten vergelijkt met de iPad...
prestaties vallen tegen voor een quad-core Tegra 3
Vind ik overigens raar, ik denk niet dat je een ander device kan vinden wat het beter doet met een Tegra 3, denk dat de Tegra 3 je in het algemeen tegen zal vallen en niet enkel in de nexus 7 ;)
Je punt omtrent het IPS scherm begrijp ik, maar dat kan ik uitleggen: ja, het iPad Retina scherm is by far superieur aan welk tabletscherm dan ook. Maar... juist vanuit dat oogpunt vind ik dat het Nexus 7 scherm erg goed uit de bus komt naar verhouding.

Als je het qua resolutie vergelijkt, dan valt het aantal ppi verhoudingsgewijs best positief uit en dat merk je ook. Ik vind het iPad mini scherm echt niet kunnen, zo korrelig dat het is, de Nexus 7 doet dat stukken beter. Daarnaast is het qua kleuren (Nexus 7) weliswaar iets minder dan de iPad Retina, maar het scheelt niet enorm.

Anders gezegd: voor deze prijs is het scherm net zo onverslaanbaar als het Retina scherm in een iPad 3/4.

Wat de Tegra 3 betreft: ik heb ook nooit gezegd dat het mij enkel in de Nexus 7 tegenvalt, al is het wel het enige apparaat met Tegra 3 wat ik in mijn handen heb gehad. Wat ik meer bedoel te zeggen is: ik ken diverse Android telefoons met dual-core processors die ik sneller aan vind voelen dat de Nexus 7 in bepaalde situaties. Aangezien de Tegra 3 toch wel als een van de snelste cpu's bekend staat en ook nog eens quad-core is, valt het mij in de praktijk tegen.

Het valt dus op dat quad-core/dual-core en kloksnelheid helemaal niks meer zeggen tegenwoordig, zelfs in tabletland niet. Het gaat erom hoe efficiënt de cpu is in combinatie met hoe goed (of slechts) de software voor dergelijke cpu's geoptimaliseerd is. Wat dat betreft doet de Nexus 7 het minder goed dan je mag verwachten van de papieren beloftes.
"Anders gezegd: voor deze prijs is het scherm net zo onverslaanbaar als het Retina scherm in een iPad 3/4."

Ik denk niet dat je in andermans kan/moet willen kijken. De een vind het de prijs wel waard en de ander niet, hou het gewoon bij de feiten :)

Verder een erg boeiende review!
Je haalt heel wat punten aan waar ik me ook aan stoor. Vooral aan de knoppenbalk. Browsen in landscape is gewoon bijna niet te doen.
Open eens de website van Tweakers op een nexus 7. Je ziet te weinig, terwijl op een ipad mini je wel alles kan zien. Dus ondanks de betere resolutie, zie je minder. Specs zeggen niet zoveel.
Daarnaast vind ik het ook storend dat het scherm steeds lichter en donkerder wordt. Ook een functie van de ipad, maar dan ook weer slecht uitgevoerd.
Helemaal mee eens. Auto brightness heb ik inmiddels ook uitgezet, het werkt te snel. Als ik 's avonds op de bank (lichten aan) de Nexus 7 iets kantel, reageert hij al op de hoeveelheid licht, terwijl de iPad dat veel subtieler doet.

Maar ook dit is een punt dat ik niet per definitie waardeloos vind, beter wel aanwezig dan helemaal niet. Als er mensen zijn die zich er niet aan ergeren, dan kunnen ze het in ieder geval gebruiken. Anderen zetten het uit. Het heeft wellicht met het prijsverschil te maken, wat helemaal niet erg is.
Nah, niet met prijsverschil te maken.
Op mn Note 2 is het ook en dat toestel is toch, of was, bijna even duur als de iPhone , en zeker de iPad mini.
Ik heb het automatische gewoon uitgezet en pas het telkens in het notificatiemenu aan.
Nette review. Vind het een fair gelijk tussen iOS en Android.

Heb de mijne ook besteld, hopelijk over een paar dagen binnen. Het feit dat de nieuwe Nexus 7 al in de pijplijn zit vind ik niet erg, de eerste paar batches daarvan maar overslaan en daarna maar eens switchen zou ik het nodig vinden.

ps. MoodyBlues, ben jij jaaaren geleden actief geweest bij de buren (HWI)?
Ik hoorde dat een paar dagen nadat ik de Nexus 7 besteld had, maar die zal ongetwijfeld wat later op de Nederlandse markt komen en misschien eerst alleen in ¤ 249 kostende 32 GB versie, waar ik geen behoefte aan heb.

Heb nu 'alle' apps die ik wil erop staan en nog 4 GB vrij. Videos kijken doe ik enkel via YouTube, muziek via Spotify en foto's gebruik ik voorlopig mij Apple apparaten voor en deels Google+.

Ps. Dat klopt. Jouw naam komt me ook ineens bekend voor. ;-)
Leuke review, zeer interessant altijd de vergelijkingen met de andere tablets. (+2 dus)
Dit geeft je een goed beeld hoe het nu in de praktijk ervaren wordt.

Zelf heb ik gekozen voor de iPad mini maar dit was puur omdat ik lui ben en ik van mijn iPad 2 niet veel moet doen om te switchen :-).
Uiteindelijk gebruik ik niet veel apps en dergelijke dus zou het mij niet storen.

Waarschijnlijk dat ik de volgende keer voor de nexus met HD scherm ga als de retina mini in prijs zou stijgen.

Als pluspunt aan android vind ik ook de openheid om zaken erop te krijgen. Bij apple moet je ofwel itunes gebruiken (walgelijk) of grote omwegen gaan doen via dropbox of naar jezelf mailen etc. Terwijl je bij de nexus gewoon een lekkere oldschool drag en drop kan doen (heerlijk)
Dank je wel, ook voor de +2.

Kan het me voorstellen, ik deel die mening ook wel. Het is dat ik het prijsverschil erg groot begin te vinden, Android wordt steeds goedkoper en beter, terwijl iOS steeds duurder wordt en minimale vooruitgang boekt. Let's be honest als we bij smartphones kijken met een basic 2-jarig abo: Nexus 4 gratis en iPhone 5 ¤300+.
Behalve als je op een Apple werkt, dan heb je een tool van Google nodig, die weer niet alle folders goed toont. Zo kan ik geen roms plaatsen in MAME4droid omdat ik die folder niet zie. Ik moet dan eerst de folder zelf aanmaken, een ander dan wel, omdat de onzichtbare folder wel bestaat.

Trouwens heb je veel betere tools dan iTunes om dingen op IOS te zetten. Gewoon drag And drop als in een explorer. Syncen van muziek laat ik wel aan iTunes over, omdat ie automatisch alles in een lagere bitrate kan zetten.
Dus op dat punt is er geen verschil, werkt exact hetzelfde als op android, behalve dat je op Windows geen aparte tool nodig hebt.

Ik vind trouwens Android op een Note2 veel lekkerder werken dan op de Nexus7. En dat komt vooral doordat de knoppen geen ruimte in beslag nemen.

Als ze nou eens een systeem maken met alle goede eigenschappen van Andoid en iOS bij elkaar. :-)


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Microsoft Windows 10 Home NL Apple iPhone 6s Star Wars: Battlefront (2015) Samsung Galaxy S6 Edge Apple Watch Project CARS Nest Learning Thermostat Smartphones

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True