Channels
Powered by True

Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB review door PaddoSwam

Review door PaddoSwam - vrijdag 9 mei 2008 20:15 - views: 686
Algemene beoordeling Beoordeling: zeer goed Prestaties Beoordeling: zeer goed Featureset Beoordeling: zeer goed
Betrouwbaarheid Beoordeling: geen Compatibiliteit Beoordeling: zeer goed Ondersteuning Beoordeling: zeer goed
Geluidsproductie Beoordeling: zeer laag Warmteproductie Beoordeling: acceptabel Prijs Beoordeling: zeer goed
Gebruikt in combinatie met: Onder besturingssysteem:
  • Windows XP
Ervaring met één exemplaar, sinds mei 2008
Prestaties
931GiB ruimte, 200GB partities aanmaken als of het niets is, 200GB muziek, 200GB data, en dan.. he wacht nog 531GB vrij.. uh nja laat ik lekker even vrij ^^

Ik heb de schijf in een Antec MX-100 USB behuizing gestopt hierdoor zijn de prestaties bijna extreem beperkt, echter in vergelijking met mijn vorige 160GB Maxtor schijf lijkt deze tot nu toe sneller. (kan niet meer testen wegens defecte Maxtor)

Warmte productie
De schijf is geplaatst in een passief gekoeld Antec MX-100 dit houd in dat hij vrij warm word, maar ook in vergelijking met de Maxtor veel minder warm. Op een dag als vandaag 23-25 graden op de kamer zou de Maxtor echt per direct kokend heet worden de Samsung staat nu al een uur te kopiëren en is nog steeds gewoon warm.

Geluidsproductie
Ik heb gevraagd of iedereen even stil kon zijn, en jawel een zachte "pling" vroem. en stilte :) de schijf draaide.. nu even al mijn muziek kopiëren, geen geluid te horen hij ligt nu naast m'n toetsenbord, oor er tegen en ik hoor wat geprikkel (als of je luisterd naar een vers ingeschonken glas cola/of andere koolzuurhoudende drank) fluistertjes stil. Random access MP3's laden, ik hoor echt amper iets.

Ik vind het de super schijf die zelfs mijn verwachtingen overtrof, en dat nog in een USB behuizing! Nu maar hopen dat de betrouwbaarheid wel snor zit, maar daar heb ik alle vertrouwen in.

*De meeste programma's zullen GB weergeven als eenheid terwijl er eigenlijk van GiB uit gegaan wordt. G = Giga = Miljard echter werken PC's met 1024
1000GB = 1.000.000.000 Bytes

Stil
Koel
Groot
Goedkoop

Inderdaad een geweldige serie die F1. Het is dat ik nog ruim in de GBs zit, anders ging ik er meteen een halen. Voor de prijs hoef je het niet te laten! Wel jammer dat ie achter USB verscholen ligt. Ze schijnen ook bijzonder snel te zijn.

De schijf is extreem snel door zijn 3 platter structuur (334 GB per platter). Bij gewoon lezen verslaat hij zelfs de Raptor (zie hardware.info). Die is alleen veel sneller bij het zoeken. Ik heb daar net een reactie over geschreven bij een andere test van deze schijf, die ik hier wel kan kopiëren, maar verwijzen lijkt mij beter.....
Ik ben nl. van mening dat Samsung nog wat aan zijn firmware moet werken en dan de Rator op alle fronten kan verslaan.

Dat de schijfboeren met de echte K's, M's, B's en T's werken (dus de factor 1000) is mij bekend. Het is misleidend in computerland omdat we daar met de toch wat vreemde 1024 werken (ja, ik weet 2 ^10=1024). Maar je introduceert hier een term GiB die voor mij totaal nieuw is. Ik vind het overigens wel mooi om de "fout" die gemaakt wordt in computerland op die manier recht te trekken. Vanaf nu: Ki, Me, Gi en Te gebruiken en alle problemen zijn uit de wereld (met het groter worden van de schijf wordt de procentuele afwijking ook steeds groter....) Hoeveel mensen hoor je niet zeggen, He wat gebruikt het systeem veel Bytes, ik heb er veel minder tot mijn beschikking dan de fabrikant opgeeft....

Bedenk wel 0,9 TeB is ook een hele hoop ruimte :)

P.S.
  • Gauw je schijf van de USB afhalen (kost je factor 3 in snelheid; je schijf haalt ruim over de 100 MB/s, terwijl USB rond de 30 (door zijn protocol) blijft hangen) (metingen doen aan de USB is dan ook volstrekt zinloos)
  • Ik heb zelf de 750 GB, maar die hoor toch duidelijk plonken, voor de rest hartstikke stil
  • Veel succes met je schijf

Inderdaad is het een beetje jammer dat ie op USB gebruikt wordt, ikzelf heb een 750GB versie in de Antec MX-1 (eSata) en dat maakt toch een behoorlijk verschil.

PC beschikt NOG niet over een SATA aansluiting of eSATA anders had ik idd de MX-1 gekocht, echter is dit gewoon een storage oplossing en in mijn toekomstige PC moeten er 4 komen in RAID-5 :)

Ik zei al dat metingen geen zin hadden..... Het komt aardig uit op mijn voorspelde waarden van rond de 30 MB/s, ligt er zelfs iets onder (je hoort meestal odd waarden van ca. 28 MB/s).

Je ziet overigens wel aan de zoektijd, dat de doorvoer aan de rechterkant lager zal liggen bij een test die niet beperkt wordt door je poort.

Overigens is de discussie bij de hierboven opgegeven link, m.i. steeds interessanter aan het worden (als ik nog antwoord van Loekie zou krijgen dan.... :))

Ik zie dat hij bij jou ook geen temperatuur van de schijf uit kan meten. Dat euvel heb ik ook. Ik ben zeer geintersseerd in een reactie die aan kan geven waardoor dat dat komt.

Ik heb een losse 750 GB en 3 Seagates in RAID (2 RAIDS eigenlijk). Dat die laatste een probleem op zou kunnen leveren snap ik enigszins (zelfs Seagate-software, de back-up utility, herkent zijn eigen schijven niet meer => kan programma niet gebruiken ;( ), maar de Samsung zou toch zo herkent moeten worden. Is het een BIOS-instelling?? :?

't is dat ik pas nog een extra harde schijf heb bijgeplaatst, want achteraf gezien had anders deze wel gekozen, niet in het minst omwille van de prijs/specs en natuurlijk ook omwille van de minimale geluidsproductie en de gigantische capaciteit.

echter, heeft in jouw geval de warmteontwikkeling eerder met de behuizingen/koeling/airflow te maken of is het wel degelijk de schijf die erg opwarmt?

[Reactie gewijzigd door warrg]

De schijf zelf is niet erg warm, en zeker koeler als mijn vorige externe schijf (Maxtor 160GB) maar dan kan ook nog aan de behuizing liggen deze MX-100 is iets ruimer als de vorige (IDE behuizing) die ik had.

Ik heb zelf 3 stuks van deze schijf in een The Cus 5200b pro zitten en kan zeggen dat de schijven behoorlijk cool blijven.

Zelfs op een warme dag (28 graden) geven mijn schijven 33, 39 en 35 graden aan. Dat is voor deze temperatuur heel behoorlijk vind ik zelf.

[Reactie gewijzigd door Akemi]

Maar 't is natuurlijk geen 28 graden in je kamer ;) wel even na blijven denken hé, verder zijn dit gewoon zeer coole schijven door "slechts" 3 platters (3x334GB intern) en de andere TB schijven zijn allemaal (4x250GB intern) meer platters = meer energie voor het ronddraaien en weer extra koppen, gewicht allemaal weerstand, kortom deze schijf is koel.

Je kent zijn kamer???? Ik kan je zeggen dat het bij mij (nu de volle zon er op staat) het warmer is dan buiten, zeker met dat "kacheltje" aan mijn voeten.

Maar zijn tempjes zijn toch heel mooi, ik snap het issue niet zo :? Hij zegt bovendien niets over de temp in zijn kamer...... |:(

Doet er niet aan af dat het gewoon goede schijven zijn en ontzettend betaalbaar.
Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren.

Reactie formulier

Powered by True