Hoofdcategorieën

Layout Prestaties Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4 Overklokbaarheid Score: 4
Compatibiliteit Score: 4 Ondersteuning
Prijs Score: 4

Dankzij het samenstellen van een nieuw systeem ben ik in het bezit gekomen van de Gigabyte GA-EX38-DS4. O.a. vanwege duurzame onderdelen die gebruikt zijn (ultra durable red.), de onboard geluidsfunctie, mogelijkheid tot crossfire en 2 PCI-E x16 2.0 sloten zorgden ervoor dat de keuze op dit moederbord viel. Daarnaast heb ik een exemplaar gekocht voor een schappelijke prijs, wat ook meetelde in mijn beslissing.

Top down overzicht van de Gigabyte GA-EX38-DS4

Feature set

De DS4 komt out of the box met een prima feature set. Zoals ik al meldde in het begin van deze review, beschikt het moederbord over 2 PCI-Expressx16 2.0 sloten. Handig, want zo kun je (mocht je dat in de toekomst willen gebruiken) 2 Ati kaarten in cross fire zetten. Verder is PCI-Expressx16 2.0 ook van een welkome aard omdat het zodoende niet de prestatie van videokaarten belemmert. De onboard ALC889A zorgt voor goed geluid naar ik heb mogen vernomen in diverse reviews. Verder beschikt het moederbord over ESATA, genoeg USB uitgangen. Bovendien ondersteunt ie officieel een 1600Mhz FSB, wat mooi van pas komt met overclocken.

Layout:

De layout, de opzet van de DS4 is van goede aard. De verschillende componenten op het moederbord zijn duidelijk van elkaar te onderscheiden, daarnaast wordt bij elk component de naam vermeld. Bij het plaatsen van de videokaart kwam ik erachter dat de PCI-Express x16 2.0 sloten mijn inziens niet handig geplaatst zijn. Ik gebruik een 8800GT, welke maar 1 bracket in beslag neemt. Maar toen ik 1 bracket eruit haalde en de kaart in het slot stak, liep ik tegen het tussenstukje tussen 2 brackets aan. Die zat in de weg, waardoor ik de videokaart niet met de uitgangen erdoor heen kreeg.

Ter verduidelijking van het bovenstaande geef ik een afbeelding waarbij je kunt zien waar ik op doel. Let wel: het is een ander moederbord, maar het principe blijft hetzelfde. Het gaat om de plaatsing van het PCI-Express slot t.o.v. de uitgang/brackets.

Prestaties + stabiliteit/betrouwbaarheid:

De DS4 is een degelijk moederbord dat prima prestaties neerzet. Zonder veel moeite heb je de FSB op 1600Mhz staan, waarbij het gebruikte voltage/v-core laag blijft. Hij blijft dus stabiel terwijl ie goede prestaties neer zet. Verder is de DS4 een betrouwbaar moederbord aangezien ik er geen moment naar omgekeken heb, hij doet wat ie moet doen en blijft onder verhoogde instellingen gewoon stabiel werken.

Conclusie:

De prijs/kwaliteit verhouding van de Gigabyte GA-EX38-DS4 is wat mij betreft prima te noemen. Want je krijgt namelijk 2 PCI-Express x16 2.0 sloten, goede onboard sound, degelijk opgebouwd moederbord die bovendien officieel ('t stond immers vermeld in zowel de handleiding als op de doos te pronken) 1600Mhz FSB ondersteund. En dat voor omstreeks 150 euro (ik was er 148 euro voor kwijt). Voor dat bedrag vind ik dat ik zeker geen slechte koop heb gedaan en ben ik tevreden met wat het moederbord je zoal biedt aan opties.
Negatieve eigenschappen:

- De PCI-Express x16 2.0 sloten zijn niet praktisch opgesteld

Positieve eigenschappen:

- 2 PCI-Ex16 2.0 sloten
- duurzame componenten
- onboard geluid is 1 van de betere in de categorie
- 1600Mhz FSB ondersteuning

Grappig: ik heb ook dit moederbord heb ook dezelfde kast zelfde type hdd en zelfde type grafische kaart. Maar alles wat je zegt over dit moederbord kan ik beamen. Het is een zeer goed moederbord met een grote northbridge koelblok.

Je review kan wel iets uitgebreider, zoals iets over het uiterlijk (wat ik spuuglelijk vind, helaas, want het zijn super bordjes). Een ander negatief punt is misschien de HUGE koeler die er op zit, waardoor je problemen kan krijgen met grote cpu/vga coolers. Een pluspunt is dan weer dat hij goed passief gekoeld wordt. In elk geval een nette review, kort maar krachtig :)

[Reactie gewijzigd door jdm8 op zondag 4 mei 2008 21:58]

Die koeler is ook juist een voordeel omdat het de northbridge lekker koel houdt.
Ik heb nog niet gehoord dat het de mogelijkheid van aftermarket koelers beperkt dus eerder een voordeel als nadeel!

Wat ik beetje vreemd vind is het feit dat je in je review spreekt over een goede lay-out. Out-of-the-blue komt dan ineens bij de negatieve punten een heel verhaal over de plaatsing van de PCI-e x16 sloten (ik neem aan dat je maar met één van de twee last hebt). Bij je gebruikte componenten noem je niet je videokaart, terwijl die blijkbaar van essentieel belang is.

Mijn advies:
Breid even de van belang zijnde componentenlijst uit. Haal je verhaal uit de negatieve punten en breng dat onder in je review en beperkt je bij de positieve en negatieve eigenschappen tot alleen kort en krachtige punten aangeven.
Val in je conclusie niet in herhalingen. Je noemt nu twee keer exact dezelfde lijst met voordelen in je conclusie.
Na deze veranderingen zal je review echt beter leesbaar worden.

Maak je overigens gebruik van CF? Zo niet is het dan mogelijk dat je zelf kiest in welk slot je de videokaart zet? Zo ja, dan is je probleem m.i. verholpen, zet je de kaart gewoon in het andere slot, ze zijn immers beide x16.

Gebruikt in combinatie met:
MSI NX8800GT-T2D512E-OC
Samsung SpinPoint T166, 320GB (7200rpm, SATA II, 16MB, NCQ)
Intel Core 2 Duo E8400

De eerste uit dat rijtje is mijn videokaart, dus daar las je waarschijnlijk over heen. Verder zal ik een en ander aanpassen. Ik maak nog niet gebruik van CF, maar ben van plan dat in de toekomst wel te gaan doen. Verder zit het andere slot net als het slot wat nu in gebruik is, ook haaks op de brackets.

Zie onderstaande afbeelding ter verduidelijking (ander moederbord):

Zie je het tussenstukje tussen de twee brackets? Dat is nu waar ik op doel. Met het plaatsen van mijn 8800GT 512MB OC van MSI stuitte ik daar dus op. Ookal is de videokaart een eenslotskaart, ondanks dat lukte het mij niet om zonder 1 zo´n tussenstukje eruit te halen om de videokaart de uitgangen naar buiten te kunnen steken. Dit hebben beide sloten, aangezien ze dusdanig gepositioneerd zijn dat je altijd weer tegen zo´n tussenstukje stuit.

Kun je dat stukje er niet gewoon tussenuit knippen? Lijkt ernstiger dan het is, je kast kan het wel hebben en het zit toch aan de achterkant.

Late reactie, maar beter laat dan nooit ;) Dat heb ik dus uiteindelijk ook gedaan. Dus nu heb ik alle ruimte om straks een dubbel slots videokaart te halen die alles mooi zal afdichten. Maar voor als nog kom ik prima vooruit met mijn 8800GT. Wellicht dat ik hem later inwissel voor 2 Ati kaarten, maar dat zien we over 9 maanden wel weer.

Ik kan zo'n mobo ook wel gebruiken, dus als ik even een systeempje in elkaar zet ... ;)

Vreemd dat je in de knoei kwam tijdens het plaatsen van de videokaart, ik gebruik een 8800GTS (dubbelslot koeler) maar past prima. Heb btw dezelfde kast.

[Reactie gewijzigd door mach2 op dinsdag 6 mei 2008 13:54]

Lijkt mij niet, Mijn P7N Diamond heeft nergens last van en er zijn zat systemen ook op Gigabyte borden gebaseerd icm met die kast waar ik ook van gezien heb dat alles gewoon past. Blijft raar overigens dat het niet past.

[Reactie gewijzigd door DarkBlaze op dinsdag 6 mei 2008 14:37]

Kan inderdaad ook. Daarom stond er ook voor de wijziging tussen haakjes ``(of het ligt aan de behuizing, dat kan natuurlijk ook)´´ Maargoed, zodra ik een nieuwe videokaart de 8800GT laat vervangen ga ik voor een videokaart die 2 brackets ruimte nodig heeft, heb ik het probleem ook opgelost :P
Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren. Als je nog geen account hebt kan je je hier registreren.

Onveilig slotje Gebruik regulier loginformulier om in te loggen via beveiligde verbinding.

Reactie formulier
VNU Media logo Hosted by True

© 1998 - 2012 Tweakers.net B.V. - Alle rechten voorbehouden - Contact - Jouw privacy - Algemene Voorwaarden

Uitgever van:

Website van het jaar 2011