Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Crucial m4 SSD 2.5" 256GB Review

+3
Door gekke-gerrit 18 februari 2013, laatste update op 7 mei 2014, 10.406 views

Review volgens oud formaat. Geen samenvatting aanwezig. Lees verder »

Pluspunten

  • Access Time
  • Prijs per Gigabyte
  • 256 MB Buffer
  • 3 Jaar garantie
  • Goed verpakt

Minpunten

  • Standaard geen accesoires
  • Geen optimalisatie software
  • Firmware Update Tool werkt niet altijd

Eindoordeel

Score: 4

Sub-beoordelingen

Prestaties Score: 4
Prijs Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Ondersteuning Score: 3
Compatibiliteit Score: 5

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Crucial_Logo-1.png

Mocht je niet van een review houden met veel plaatjes, dan kan je nu nog wegrennen! :+

Inhoudsopgave is klikbaar!

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/inhoudsopgave.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/inhoudsopgave.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/inleiding.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/specificaties.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/verpakking_en_inhoud-1.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/crucial_m4_van_binnen.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/software_en_firmware.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/benchmarks-1.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/crystal_disk_mark.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/as_ssd.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/hd_tune_pro.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/vergelijking.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/conclusie.png
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Inhoudsopgave_titel/extra_informatie.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/inleiding.png
Breng mij naar boven!

Deze review wordt mede-mogelijk gemaakt door Hardware.info en Crucial
Getest met:
Asus Rampage III Extreme (SATA-600)
Intel Core I7950 3.0 GHZ
MSI R5870 Lightning
vertex 3

Mijn vertex 3 begint vol te raken
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/overig/harddisk_full.png
ik gebruik steeds meer software voor school zoals Microsoft Visual studio 2010, Microsoft SQL Server 2008, Netbeans, Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Dreamweaver, en ook nog een Virtual Hackintosh via VMWare. Het mag wel duidelijk zijn dat dit alles behoorlijk ruimte gebruikt.

De ibood hunt was aan de gang, pratend met mijn klasgenootjes over mijn tekort aan ruimte op mijn SSD, lekker wezen speculeren over een nieuwe SSD van 256GB. Geld had ik er niet voor dus het was alleen maar ‘kijken en niet kopen.’ Volgende dag naar bed, op naar school,

You got mail!

“beste,

Gefeliciteerd, als je deze mail ontvangt ben je een van de vijf
winnaars van een Crucial M4 256GB SSD.
Dit omdat je hebt deelgenomen aan deze actie:
http://nl.hardware.info/n...-de-vijf-crucial-m4-ssdrs

Stuur zo snel mogelijk je adres op, zodat de SSD's zo snel mogelijk
verstuurd kunnen worden!

Met vriendelijke groeten,

Crucial & Hardware.Info”

Helemaal door het dolle heen schreeuwend door de klas dat ik een SSD had gewonnen. Haha wie had dat verwacht van een tweede jaars HBO student.

Deze review wordt dus geschreven omdat ik gewonnen heb! Maar dat betekent niet dat deze review afhankelijk is hiervan A.K.A. dit is een onafhankelijke review!
Zo! Laten we maar eens kijken wat dit dingetje kan!

And it’s all about the…
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9525-1.jpg

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/specificaties.png
Breng mij naar boven!

Dit zijn de specificaties die Crucial heeft staan op zijn site!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/overig/specs-1.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/verpakking_en_inhoud.png
Breng mij naar boven!

Een heel dun pakketje kwam binnen. Goed verpakt door Alternate!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9464-1.jpg

Er zit ook nog wat in! Netjes het factuur erbij! http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9465-1.jpg

Voorkant!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9466-1.jpg

Achterkant! Met de nodige informatie over bytes en keurmerkjes.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9467-1.jpg

Aan de zijkant staat een plaatje dat er drie jaar garantie op zit. 3 jaar garantie redelijk standaard zoals bij de meeste SSD het geval is.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9476-1.jpg

Verpakking open.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9479-1.jpg

Garantie papiertje…
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9481-1.jpg

De Crucial M4 256GB!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9483-1.jpg

De Crucial is netjes verpakt in een anti-statisch zakje zoals het hoort!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9485-1.jpg

Min of meer verzegelt met deze sticker!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9486-1.jpg

Crucial uitgepakt!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9491-1.jpg

Wanneer je de Crucial op een bracket schroeft verlies je het mooie M4 Logo.
De sticker is dan niet meer zichtbaar. Ik vind dit jammer!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9493-1.jpg

De onderkant van de Crucial met informatie erop over het type en de huidige firmware! Ook zit een Warranty Label!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9497-1.jpg

‘Warranty Void If Removed’ sticker lijkt makkelijk te omzeilen. Zie Crucial M4 van binnen
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9498-1.jpg


http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/crucial_m4_van_binnen.png
Breng mij naar boven!

Een echte review kan alleen maar als je het product van binnen en buiten kent, daarom gaat mijn Crucial open!

Hier zie je dat ik de ‘Warranty Void If Removed’ sticker er nog op heb zitten. Ik heb met een stanley mesje voorzichtig de sticker omhoog gedaan en los geschroefd.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9503-1.jpg

De Crucial M4 bestaat uit 4 delen, twee metalen back/front plate, één printplaat en één opvulring. Over dit laatste hieronder meer!

Je ziet op de foto overduidelijk een geheugenchip (het één na kleinste chipje links bovenin), dit is een D9LGQ, Micron is de maker van D9LGQ dit DDR3 geheugen op 1333 MHZ wordt gebruikt als buffer. De grootte van de buffer is per site verschillend, Crucial zelf zegt er helemaal niets over!

Er wordt gespeculeerd dat dit 256mb is! Ik zeg je dat dit 128mb is. Waar baseer ik dat op? Als je naar de MSI Test Report kijkt en vervolgens zoekt (Crtl+F) op “D9LGQ” komt je het volgende geheugen tegen: MT4JTF12864AZ
Ik heb voor jou alvast de datasheet erbij gezocht en daar kan je het terug vinden: Micron MT4JTF12864AZ

bitshape zegt het volgende:
Jij zegt 128MB, ik zeg 256MB:
http://www.micron.com/parts/dram/dd...dram/mt41j128m16ha-15e
Volgens de specs is capaciteit van de betreffende chip 2Gb, dat is toch echt 256MB (2Gb/8=256MB).
Je gaat de fout in omdat er ook 128Mb staat:
Depth 128Mb
Width x16
Dat maakt inderdaad 2Gb capacity, en dat is weer in MegaBytes 256.
Tevens staat voor de eerste code op de chip (2QD22) de laatste 2 karakters voor 256MB capaciteit. Is dit xxx12, dan is het een 128MB chip.
Ik hoop dat de onduidelijkheid zo voldoende weggenomen is.

--Bedankt voor je aanvulling, ik ben de fout ingegaan in de bits en Bytes!

bij deze: het is 256MB DDR3 geheugen!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9505-1.jpg

Er wordt gebruik gemaakt van de Marvell 88SS9174 Controller zoals al te zien was!
Wat op valt is dat er solder balls aanwezig zijn boven de Controller voor de geheugenbuffer. Het verbaast mij dat dit niet gebruikt wordt helemaal als je kijkt naar de prijzen van DDR3 geheugen.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9507-1.jpg

Close-up Controller.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9526-1.jpg

Hier kan je duidelijk zien dat het voorzichtig proberen weg te halen van de ‘Warranty Void If Removed’ sticker toch wel enige vorm van sporen achterlaat. Maar hij is beschadigd en niet weg of kapot. Het wordt wel een twijfel gevalletje bij de garantie :)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9517-1.jpg

Dit had ik al even aangehaald, De plastic rand die er tussen gelegd is, is echt heel hoog, Crucial had net als de Samsung 830 zijn SSD kleiner kunnen maken naar de 7mm toe zodat ook die ene specifieke laptop met die 7mm hardeschijf een Crucial SSD kan gebruiken. Crucial heeft er wat op bedacht! Een M4 Slim exact het zelfde alleen dan dunner! In mijn ogen omslachtig en overigens nog duurder ook! (maar liefst 5 euro!)
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/_DSC9531-1.jpg


http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/software_en_firmware.png
Breng mij naar boven!

De huidige firmware is 000F, dat is de één na nieuwste Excuus! Twee na nieuwste firmware de nieuwste op het moment van schrijven is 040H, de firmware is te downloaden via de site van Crucial zie Extra Informatie De firmware wordt aangeleverd in een zip bestand en bevat een .EXE ook wel bekent als een installatie bestand. (Gelukkig wel!)

Wanneer je deze SSD van nieuwe firmware wil voorzien is dit geen enkel probleem! Je kan gewoon vanaf Windows nieuwe firmware installeren. Bij de vertex 3 is dat een ander verhaal want het is niet mogelijk om je firmware als je op dat moment je OS op de SSD hebt draaien/opgestart. Wat mij als programmeur ook opvalt is dat de standaard icon in het programma niet is vervangen. Dit komt over als slordig geprogrammeerd.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/firmware/firmware_installer_1.png
Het was even zoeken hoe ik nou verder kon in het programma maar je moet eerst op ‘Licence’ drukken en vervolgens op ‘continous.’
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/firmware/firmware_installer_2.png

Helaas is de firmware niet bijgewerkt in de eerste poging! Ik kreeg de volgende melding.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/firmware/_DSC9663.jpg

Na opnieuw opstarten was deze melding weg!(lucky me!) Na de tweede keer weer het zelfde verhaal, vervolgens vanaf de vertex 3 de firmware geprobeerd bij te werken, dit is ook niet gelukt. Ik zie ook geen andere mogelijkheid om de firmware te updaten dan via de installer.

Via Tweakers.net erachter gekomen dat ik de installer op C:/ moet zetten.
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/firmware/firmware_oplossing.png
Ook dit heb ik toegepast maar het lukt gewoon niet. Erg teleurstellend. Waarschijnlijk komt dit doordat de drive in ACHI Mode staat. Erg raar maar via het forum terecht gekomen op een .ISO bestand deze kan je dan op een oldschool cd branden of op een USB stick zetten. Op die manier kan je de firmware upgraden. Je kan de ISO Hier vinden
Nu is alles toch nog op zijn pootjes terecht gekomen. Niet zoals ik had gehoopt maar het is gelukt! Betrouwbaarheid gaat voor alles en daar is deze firmware nou net voor uitgebracht!

Finally succes!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/firmware/Photo08-12-12122409.jpg


http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/benchmarks.png
Breng mij naar boven!

Hou er rekening mee dat de SSD al gevuld is met ruim 100GB aan data, dit heeft invloed op de prestaties. In verhouding tot een lege SSD geeft dit wel het beste de realiteit weer!

De aller belangrijkste benchmark is de praktijktest. Ik heb de opstarttijd gemeten vanaf het punt dat de bios weg was en Coretemp klaar met laden was.

Mocht je zelf even willen tellen kan je dat hieronder doen :)



Dit heeft geleid tot het volgende resultaat.

Grafiek opstarttijd
Je kan hier mooi zien dat de Crucial toch een prestatie winst oplevert van zo’n 2 seconden
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/opstarttijd.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/crystaldiskmark.png
Breng mij naar boven!

Grafiek CrystalDiskMark 3.02 50MB
Het valt mij op dat de SSD erop achteruit is gegaan sinds de nieuwe firmware!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystaldiskmark50.png

Grafiek CrystalDiskMark 3.02 1000MB
Vertex 3 zakt bij de Read 4KQD32 behoorlijk naar beneden in vergelijking met de 50MB voor de rest redelijk gelijk!
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystaldiskmark1000.png

50MB Crucial 000F
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystalmark_50mb_Crucial.png

50MB Crucial 040H
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystalmark_50mb_Crucial_040H.png

50MB Vertex
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystalmark_50mb_Vertex.png

1000MB Crucial 000F
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystalmark_1000mb_Crucial.png

1000MB Crucial 040H
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystalmark_1000mb_Crucial_040H.png

1000MB Vertex 3
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/crystalmark_.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/as_ssd.png
Breng mij naar boven!

Grafiek AS-SSD 1.6.4237.30508
helaas zie je ook hier een duidelijk verschil tussen de firmware 000F en 040H
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/as_ssd.png

Crucial 000F
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/as_ssd_crucial.png

Crucial 040H
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/as_ssd_crucial_040H.png

Vertex 3
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/as_ssd_vertex.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/hd_tune_pro.png
Breng mij naar boven!

Grafiek HD Tune Pro 4.60 Benchmark
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtuneRead-1.png
Grafiek HD Tune Random Access IOPS
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtuneIOPS.png

HD Tune Pro 4.60 Benchmark Crucial 000F
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtune_read_crucial.png

HD Tune Pro 4.60 Benchmark Crucial 040H
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtune_read_crucial_040H.png

HD Tune Pro 4.60 Benchmark Vertex 3
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtune_read_vertex.png

HD Tune Random Access IOPS Crucial 000F
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtune_iops_crucial.png

HD Tune Random Access IOPS Crucial 040H
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtune_iops_crucial_040H.png

HD Tune Random Access IOPS Vertex 3
http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/Benchmarks/hdtune_iops_vertex.png

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/vergelijking.png
Breng mij naar boven!

Om een goede vergelijking te doen heb ik mijn huidige vertex 3 gekloond naar de Crucial M4.
Ik weet dat de vertex 3 inmiddels al een tijdje mee gaat. De Vertex is ook een aantal keer in het nieuws geweest in verband met de betrouwbaarheid. Vergelijken met de Vertex kan dan eigenlijk ook niet. Niet in het opzicht van specificaties maar wel in een eventuele upgraden van een SSD naar een SSD. Kortom, als je een wat ouder type SSD hebt, loont het dan om een nieuwere SSD te nemen?

Als ik de resultaten van de benchmarks en de praktijktest bij elkaar optel kan ik alleen adviseren om geen upgrade te doen. De vertex 3 is inmiddels stabiel genoeg door nieuwe firmware updates. Afgezien van het aantal gigabyte levert het in de praktijk amper een prestatiewinst van 2 seconden. dat is te weinig om je ‘oude’ SSD aan de kant te schuiven en die te vervangen voor de M4
Overigens is het mij wel opgevallen dat mijn SSD prestaties duidelijk minder zijn dan andere SSD’s waar de oorzaak ligt weet ik op het moment van schrijven niet. er kunnen twee oorzaken zijn:

SSD presteert slechter met hoeveelheid data en vanuit windows zelf getest
mijn Rampage III Extreme sata 600 poorten zijn niet zo snel.
Ik heb heel toevallig geen andere sata 600 moederborden liggen dus ik kan helaas niets uitsluiten.

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/conclusie.png
Breng mij naar boven!

Al met al heeft Crucial een goede SSD op de markt gebracht, concurrerend met de Samsung 830. Mocht je de keuze moeten maken, dan kan ik je de Crucial M4 van harte aanbevelen! Er zal een wereld voor je open gaan als je de overstap maakt van hardeschijf naar deze Solid State Disk!

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/extra_informatie.png
Breng mij naar boven!

Crucial support ed.
Installatie handleiding

Hier kan je de firmware updaten doormiddel van een .EXE. Als dit niet werkt kan je onder het kopje “Manual Boot File for Windows and Mac” de .ISO downloaden en via een CD of USB gebruiken en alsnog je SSD voorzien van de nieuwste firmware!
Firmware Crucial M4

Firmware Crucial M4 Handleiding ENGELS

Specificaties Crucial M4 265GB

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/CrucialM4/hoofstuk_titel/updates.png
Breng mij naar boven!

- Grootte Buffer geheugen aangepast na aanleiding reactie!
- Negatieve punten verwijderd: "Geen Sata kabel, Geen Schroefjes, Geen 2.5" naar 3.5" bracked"
- Negatieve punt: standaard geen accessoires toegevoegd
- Youtube filmpje i.v.p. link gewoon in de review geplakt
- Foto's aangepast, achtergrond wit gemaakt en opnieuw toegevoegd.
- Image fix; Photobucket Pro account genomen

http://i481.photobucket.com/albums/rr178/gekke-gerrit/Coolermaster/other.pngAls jullie op of aanmerkingen hebben hoor ik dit graag!

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Crucial m4 SSD 2.5" 256GB?

Deel je ervaringen met andere tweakers in een productreview!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (40)

Beste Gerrit,
Ik zie dat je een X58 socket gebruikt, ik gebruik zelf sinds 2009 ook deze socket maar mijn Asus P6T Deluxe moederbord ondersteund geen Sata 600, ik weet dat Asus een losse controller levert, denk jij dat het zin heeft zo'n controller aan te schaffen, om mijn OCZ Vertex 3 (Sata 600) weer wat sneller te laten lopen, gaarne je advies. Johan
Als je geen raid heb haal je niet het maximale uit je vertex 3, dus is raid aan te raden? ja ik zou het zeker kopen maar in welke vorm? ga je binnenkort upgraden naar een nieuw moederbord of blijf je dit nog een jaar? of langer houden?

als je je moederboard niet wil vervangen kan je een losse sata 3 controller kopen en dat zal het zeker een boost geven van een paar seconden. maar een WOOW effect zal het niet worden. want die heb je al gehad toen je van HDD naar SSD ging :)

Succes
Even de review door bekeken en denk dat het naar het next level brengen meer dan gelukt is :)
Als ik vragen mag, hoeveel uur heb je in deze review gestoken? veel ijkt me !

[Reactie gewijzigd door pino85 op 28 februari 2013 11:04]

Het is lang geleden dat ik zo'n goede uitgebreide review heb gelezen, mijn complimenten hier voor.
Zelf ben ik in bezit van een kingston ssd, de Kingston SSDNow V+100(96gb) was toen ik hem kocht in verhouding een stuk duurder dan wat de prijzen nu zijn.
Wellicht dat ik volgende maand een nieuwe ssd ga aanschaffen, dan kan deze crucial wel eens 1 van de kandidaten gaan zijn samen met de Samsung 840 pro.

Nogmaals dank voor deze review ik heb er veel aan en dus ook van mij een +3

[Reactie gewijzigd door pino85 op 28 februari 2013 00:14]

Fijn dat ik je misschien heb kunnen helpen met je keuze!

Ik zal proberen deze review naar "THE next level" te brengen met foto's met een witte achtergrond ipv grijs!

en inmiddels nieuwe foto's toegevoegd :)

[Reactie gewijzigd door gekke-gerrit op 28 februari 2013 08:41]

wat wou je dat ik erop zeg dan? je zegt zelf ook al dat dit niet merkbaar is, ik heb geen idee waarom mijn score lager is in vergelijking met jouw score

1 ding weet ik wel, namelijk dat ik geen tijd en zin heb om dit verder uit te zoeken, voor mij is dit echt snel genoeg en kan ik die 1 seconden langer wachten wel verdragen. mocht je willen flamen, doe dat dan ergens anders.

ps, @zwarter, je laatste zin, ik hoop dat je je dat nakomt: "En nou reageer ik dus niet meer"

[Reactie gewijzigd door gekke-gerrit op 22 februari 2013 11:49]

Nette review, goed gedaan met zowel benchmarks + internals.

Moet zeggen echter dat ik het persoonlijk niet met 3 / 5 minpuntjes eens ben.

De 2.5" naar 3.5" bracket is er namelijk wel, maar gewoon niet in deze variant. Zie ook: pricewatch: Crucial m4 CT256M4SSD2BAA met 3,5" bracket 256GB

Ook geen schroefjes en geen bijgeleverde sata cable vind ik persoonlijk eigenlijk een non-argument voor een drive. Je drive bepaald namelijk niet je capaciteit aan schroefjes en cables.

Qua schroefjes is het naar mijn mening aan de verkoper van de case om te zorgen dat het aantal geleverde schroefjes afdoende is om alle bijgeleverde slots te vullen.

Qua dingen als SATA cables is het naar mijn idee aan de ontwikkelaars van mobo's en SATA controlers om voldoende mee te leveren om alles in gebruik te nemen.

Dat soort zaken meeleveren met schijven zadelt ons als consument namelijk op met zinloze kosten. Bij mij verdwijnt het namelijk toch in de kelder, gezien ik nog tientallen schroefjes en alle beschikbare SATA kabels voor mijn mobo heb.


Heb deze schijf verder zelf ook, inderdaad een prima ding :). Dusver zeer tevreden mee qua snelheid. Is ondertussen wel mijn 2e, na een stroomstoring weigerde de 1e nog herkend te worden; maar daarin prima service gehad van Alternate. Kon direct een nieuw exemplaar meekrijgen.

[Reactie gewijzigd door psychodude op 20 februari 2013 15:26]

Helaas vinden fabrikanten van mobo's het heel normaal dat er te weinig kabels bij geleverd worden, net als raidcontroller fabrikanten er een gewoonte van maken geen enkele kabel mee te leveren. Kan me daarom goed voorstellen, dat sommige mensen toch naar de winkel moeten voor een kabeltje. Terwijl in principe elk device een kabel nodig heeft. Daarom vind ik juist wel dat er bij elke SSD, Harddisk of optical een kabel zou moeten zitten. Laten die moederbordfabrikanten dan maar lekker kabelloze moederborden verkopen.

En een raidcontroller fabrikant? Gewoon SFF kabels erbij zoveel als er nodig is en eventueel genoegen nemen met minder winst marge want ik snap niet zo goed waarom die dingen zo duur blijven. Geen wonder dat bijna geen hond ze meer koopt.

Bedenk dan ook even dat moederbordfabrikanten raid aanbieden op plankjes van minder dan 100 euro! Zo exotisch duur is raid techniek dus helemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 14 mei 2013 05:41]

Dank je wel voor je complimenten! :)

ik heb de negatieve punten verwijderd omdat mensen hier over struikelen }:O en ik heb hier standaard geen accessoires van gemaakt :X 8)7 :+
Complimenten voor de foto's !
Haha bedankt! ik hoor ook wel eens wat anders! dat ik teveel foto's heb haha
Leuke en lekker leesbare review! +3
Dank je wel! Leuk om te horen!
Ik ken jouw bordje niet. Ik zie in je YT dat de CPU op AHCI staat. Daar snap ik niks van. Op 2.38.3 staat je tweede bootdrive IDE:S0 M4-CT256M4S. Waaruit ik de conclusie trek dat hij op IDE draait. Ik zie verder geen bewijs in je YT dat hij op AHCI staat ingesteld. Daarvoor zou je een pic van de betreffende instelling moeten plaatsen.
Maar je kan zomaar gelijk hebben. Ik moet het tenslotte doen met een voorbij flitsende BIOS.

Blijft echter dat je een wel erg magere score in AS SSD hebt.
Nou ben ik een beetje specialist op dat gebied, maar dan wel een amateur.
Mijn Crucial M4 128GB met dezelde firmware als die van jou, doet 735pt in niet optimale omstandigheden naar mijn inzien. Bovendien is een 128GB iets langzamer dan een 256GB.
Maar wel een install ná een Clean Erase en vervolgens 30% overprovisioning.
Mijn OS W7 staat op die drive en daardoor geeft AS SSD een iets lagere uitkomst.

Blijft dus mijn nieuwsgierigheid waarom je SSD zo laag scoort. IDE zou voor de hand liggen en anders is de cloon de oorzaak, of de SSD is niet op een Intel SATA600Gb/s poort aangesloten.
Voor je "beleving" maakt het niks uit. Hij wordt er niet ineens seconden sneller van als hij optimaal is ingesteld.
Ik blijf je nog even volgen....

[Reactie gewijzigd door zwarter op 19 februari 2013 20:30]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Populair:Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBSamsung

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013