Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Bekijk alle reviews

Nokia Lumia 820 Geel Review

+3
Door zonoskar 18 februari 2013, 36.928 views

Review volgens oud formaat. Geen samenvatting aanwezig. Lees verder »

Pluspunten

  • Erg mooi scherm
  • Zwart is zwart
  • Solide behuizing
  • Fijne knoppen
  • Snel

Minpunten

  • Lagere resolutie dan de Lumia 920
  • Camera is wat minder dan de Lumia 920
  • Zwaarder dan zijn concurrenten

Eindoordeel

Score: 4

Sub-beoordelingen

Prijs Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 5
Featureset Score: 4
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5

/update 01-02-2013: Linkje naar de draadloze laders toegevoegd.
/update 31-01-2013: Commentaar verwerkt, ISO shots toegevoegd.
/update 30-01-2013: Foto's + Accu benchmark toegevoegd + typo's en wat kleine dingen gefixt.

Na mijn goed ontvangen review van de Nokia Lumia 920 is het nu tijd voor de Nokia Lumia 820. Het verhaal voor deze review is wat opmerkelijk, dus dat wil ik jullie niet onthouden. Een paar weken geleden kreeg ik een mailtje van ene Stella. Aanvankelijk deed ik het mailtje af als SPAM of zelfs een phising poging en had het bijna verwijderd. Na wat beter lezen leek het een mail te zijn van het Nederlandse PR bureau van Nokia. Ze hadden mijn review over de 920 gelezen en waren positief verrast. Of ik ook een 820 wou reviewen. Als tegen prestatie mocht ik de telefoon houden. Ik was aanvankelijk nog steeds sceptisch, dus heb ik een mail terug gestuurd met de vraag hoe/wat zonder specifieke informatie van mijn kant. Volledig rekenend op een antwoord dat er een bedrag overgemaakt moest worden en dat ik er dan niks meer van zou horen. Maar niets was minder waar. Een paar dagen later stond een koerier aan de deur met 2 pakketjes. (over het 2de pakketje in een andere review meer). en zo had ik dus ineens 2 Windows Phone toestellen. Aangezien mijn vriendin mijn afgedan... eh, oude Omnia W gekregen heeft met de belofte dat ik in 2013 een andere telefoon voor haar zou kopen, is dit natuurlijk een mooi cadeau. Of niet, lees verder...

De insteek van deze review is wat anders dan die van de Lumia 920. Waar de Lumia 920 met een enorme hype de markt op gegooid is, heeft Nokia de 820 eigenlijk een beetje stilletjes geïntroduceerd. Geen poeha over de camera, geen gedoe met 'vervalste' reclames. Geen reclames überhaupt :) Ook review sites zijn algemeen zeer positief over de Lumia 820. Geen gezeur over de afmetingen of gewicht. Dus ik zal het toestel bekijken op zich en ook een vergelijk maken met de Lumia 920, voor de mensen die twijfelen tussen deze 2 telefoons. Ik moet zeggen dat ik bij de aanschaf van de Lumia 920 zelf ook heel erg getwijfeld heb tussen deze 2.


In de doos
In een soortgelijke doos als van de Lumia 920 vind je bovenop de telefoon, beschermd door een dikke plastieken laag. Daar onder vind je de handleiding en daar onder de accessoires. Een kleine, zwarte lader, gele hoofdtelefoons en een zwarte micro USB kabel. Een beetje jammer dat de lader niet in de kleur van de telefoon is. Ook vreemd dat de oplader niet van hetzelfde type en kleur is als bij de Lumia 920, maar dat zal wel uit kosten overwegingen zo zijn.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0816-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0817-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0818-2.jpg


Het Toestel
Ik kreeg de Lumia 820 in het mat geel met ingebouwde draadloos laad spoel. Als je het toestel op pakt voelt het heel solide aan, ondanks dat de achterkant er af gehaald kan worden. Dit verwisselen van de achterkant is trouwens nog een hels karwei, maar na een paar keer wordt je er handig in. De eerste keer was ik zeker 5 minuten aan het prutsen. En aangezien de achterkant er echt af moet voor het plaatsen van de SIM en SD kaarten, moest dit ook meteen gebeuren. Wellicht was even zoeken op youtube handiger geweest dan meteen mar aan de slag gaan. De handigste techniek vind ik het toestel van achter beet pakken, met je duimen op het zwarte deel van de camera en dan met je wijsvingers beide hoeken tegelijk los peuteren. Als de achterkant los is weet je ook meteen waarom het toestel zo solide is, dit 'hoesje' is ongeveer 1.5mm dik polycarbonaat plastic en is heel erg stevig. Met 160 gram is de telefoon niet zo zwaar als de Lumia 920, maar is de telefoon wel wat zwaarder dan de gemiddelde concurrent. Ik vind het geen probleem, het is eigenlijk wel fijn een beetje gewicht vast te hebben. Door de iets bescheidenere afmetingen ligt de 820 wel heel fijn in de hand. Bedienen met 1 hand lukt nog steeds niet, maar dat vond ik altijd al onhandig, dus ik typ mijn SMS/WA berichtjes meestal met 2 handen. De matte afwerking voelt fijn aan, al lijkt het in vergelijking met de glanzende afwerking van de 920 net zo glad aan te voelen. Dus oppassen dat je de telefoon niet laat vallen, dit is me al 2 keer bijna gelukt, in tegen stelling tot de 920.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0710-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0712-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0727-2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0770-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0779-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0780-2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0782-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0783-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0788-2.jpg
Op de laatste foto liggen naast elkaar (van links naar rechts): Een HTC Desire (3.7"), Samsung Omnia W (3.7"), Nokia Lumia 820 (4.3") en een Nokia Lumia 920 (4.5").

De hardware
De hardware is grotendeels hetzelfde als de Lumia 920. Ook hier heeft Nokia een MSM8960 Snapdragon S4 dual-core processor gebruikt die gebaseerd is op het ARMv7 Krait design en op 1.5GHz draait. De GPU is een Ardeno 225. Verder beschikt de Lumia 820 over 1GB werkgeheugen, een 1650mAh accu en 8GB opslag geheugen voor apps en data. Dit geheugen kan uitgebreid worden met een micro SD kaart van maximaal 64GB. Het grootste verschil met de 920 is het scherm en de camera module. Deze komen later aan bod. De Lumia 820 die ik kreeg heeft een oplaadspoel geïntegreerd in de achterkant zodat deze draadloos opgeladen kan worden. Ter plaatse van de oplaadspoel is de achterkant maar liefst 2.8mm dik. Een van de redenen dus dat zowel de 820 als de 920 niet onder de 10mm dikte komen is dus te wijten aan de oplaadspoel.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0812-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0814-2.jpg

In benchmarks presteren beide toestellen dus ook vrijwel gelijkwaardig, al lijkt de 820 iets langzamer het geheugen te kunnen aanspreken. Ik heb een aantal benchmarks gedraaid:

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0005-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0006-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0007-2.png
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0008-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0009-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0010-2.png
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0011-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0012-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0013-2.png
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0014-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0015-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0016-2.png

Ik heb dezelfde benchmarks gedraaid op de Lumia 920. Het gaat me te ver om allemaal grafiekjes te maken voor deze 2 telefoons. Je moet maar even kijken in de Nokia Lumia 920 review voor die resultaten. De bottomline is dat de 2 toestellen aan elkaar gewaagd zijn. Het enige wat me opviel is dat de Lumia 820 maar tot 20MB/s download komt op mijn netwerk, terwijl de Lumia 920 tot 50MB/s haalt. Daar staat dan tegenover dat de 820 rond de 20MB/s upload heeft en de 920 maar 15MB/s.

Ook bij de Lumia 820 zijn alle knopjes en camera behuizing van zirconium wat erg kras-bestendig zou zijn. Ik kan dit niet vaststellen en ik ga ook niet expres proberen mijn toestel te bekrassen, dus dat moeten we dan maar van Nokia aannemen.

Het scherm
Het AMOLED scherm van de Lumia 820 heeft een beelddiagonaal van 4.3" en heeft 800x480 pixels in RGB formaat. Dit dus in tegenstelling tot de Lumia 800 die nog een Pentile layout heeft. Dit betekend dat de sub-pixel resolutie van de 820 iets hoger ligt dan die van de Lumia 800 en geeft daarmee beter beeld, vooral bij tekst. De Lumia 800 had daar last van kartelige randjes door de Pentile layout. Dit geeft de telefoon een resolutie van 217 dpi, iets lager dan de 332 dpi van de Lumia 920. Maar ondanks de lagere resolutie, zowel in absolute pixels als ook de dpi getallen, vind ik het geen slecht scherm. Sterker nog, het is een heel goed scherm. AMOLED schermen staan bekend om hun verzadigde kleuren en diepe zwart tinten. Ook in de Lumia 820 stelt deze techniek niet teleur. Zwart is echt zwart, ongeacht de helderheid instelling. Kleuren spatten van het scherm, maar wit lijkt ook echt redelijk wit en heeft geen blauwe, roze of groene tint. Ik heb geen apparatuur om te testen hoe de witbalans is, dus ik doe het een beetje op het blote oog. Het scherm heeft ook de Super-Sensitive touch gekregen zoals al bekend van de Lumia 920 zodat je de telefoon ook met handschoenen kun bedienen. Je mist wel de Puremotion+ techniek, maar volgens mij is dat een LCD specifieke techniek (LCD panel overdrive voor een snellere wisseling van de kleurwaarde van een pixel) en is niet van toepassing op AMOLED (of heeft minder zin).

Geen Pentile layout. Kijkhoeken zijn ook super, zeker in vergelijking met de Lumia 920 (rechts)
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0728-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0791-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0795-2.jpg


De camera
De camera van de Lumia 820 is een normale sensor met Carl Zeiss lens met een f2.2 opening en 28mm brandpuntafstand. Hij mist de optische beeldstabilisatie van de grotere broer en in tegenstelling tot de Lumia 920 is de sensor van de 820 niet opgebouwd met de BSI (Back Side Illumination) technologie. Dit betekent dat er iets minder licht door de lens op de sensor valt wat tot langere sluitertijden leidt. En door het ontbreken van BSI wat meer ruis in donkere omstandigheden. Voor de meesten zal dit geen groot gemis zijn, maar wil wel zeggen dat de camera in wat donkere omstandigheden minder zal presteren dan die van de grotere broer. Foto's zitten redelijk vol met processing artefacten en in donkere omstandigheden inderdaad veel ruis, maar dat is redelijk normaal voor telefooncamera's, ook de Lumia 920 heeft daar last van, zelfs op de laagste ISO. Gelukkig zijn de kleuren redelijk in overeenstemming met de werkelijkheid en zijn de foto's wel gedetailleerd. Ook de front-camera is van mindere kwaliteit dan die van de Lumia 920. Deze neemt in VGA resolutie op en geeft een heel korrelig beeld met een enorme roze vlek in het midden. Gelukkig heeft de hoofd-camera daar geen last van.

Hier een paar close-up shots van een oude videokaart. Links is de Lumia 820, rechts is de Lumia 920. De kleuren van de Lumia 820 zijn iets meer volgens de werkelijkheid, de Lumia 920 is iets te warm.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130126_003-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130126_005-2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130126_003-Edit.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130126_005-Edit.jpg

Wat random foto's:
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/2013_01_26_10_38_16_ProShot-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/2013_01_26_10_38_32_ProShot-2.jpg

Foto's van witte muren. De witbalans was niet helemaal wat het zou moeten zijn. Links de voorste camera, rechts de achterste camera.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130123_003-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130123_005-2.jpg

Ik heb wat foto's geschoten in Malmedy, België. De foto's zijn niet super, maar beter dan niks. Het weer is de laatste tijd ook niet echt om over naar huis te schrijven (foto's zijn klikbaar).

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_028.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_145.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_125.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_106.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_092.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_070.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_064.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_038.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_027.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_021.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_141.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_116.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_103.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_086.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_049.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130127_035.jpg

Vergelijk met Lumia 820 (links), Lumia 920 (rechts):

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130128_003-crop.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20130128_001-crop.jpg

Hier wat shots van de volgende test opstelling. Dan is ook meteen het effect van de verschillende ISO instellingen te zien.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130131_016.jpg

Vergelijk met Lumia 820 (links), Lumia 920 (rechts):

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130131_016_ISO100-crop.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20130131_009_ISO100-crop.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130131_017_ISO200-crop.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20130131_010_ISO200-crop.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130131_019_ISO400-crop.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20130131_011_ISO400-crop.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/WP_20130131_020_ISO800-crop.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20130131_012_ISO800-crop.jpg

Bij ISO200 zie ik een klein verschil in het voordeel van de Lumia 920, maar de rest lijkt vrijwel identiek qua scherpte. Bij de hogere ISO's zie je op de Lumia 820 wat meer kleurruis verschijnen. Dat komt natuurlijk door het ontbreken van de BSI technologie. Gezien de achteruitgang van de scherpte is het aan te raden om altijd op ISO100 te schieten. Helaas kan dat natuurlijk niet altijd.


Bellen
Als je mensen aan de lijn hebt kun je het gesprek goed volgen. Degene aan de andere kant kan mij ook goed verstaan. De kwaliteit is dus goed te noemen, iets wat we wel gewend zijn van Nokia.


Audio
Net zoals de Lumia 920 heeft de Lumia 820 ook Rich audio recording. En Dolby sound voor je hoofdtelefoon met equalizer. Deze menu-optie wordt beschikbaar zodra je een hoofdtelefoon aansluit. Ik kan niet veel zeggen over de absolute geluidskwaliteit omdat ik geen meetapparatuur heb en omdat ik geen absoluut gehoor heb. Voor mij klinkt alles waar weinig ruis in zit al best goed. Zo ook het geluid uit de Lumia 820. Met de equalizer kun je het ook nog eens aanpassen aan jouw smaak. Ook handig zijn de presets zoals Jazz, R&B en Dance. Het instellen van de equalizer is een beetje lastig aangezien je met je vinger ervoor zit als je een van de frequentiebanden wil aanpassen.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0001-2.png https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0002-2.png


De Accu
De eerste dagen was mijn accu aan het eind van de dag op. Zelfs zonder SIM kaart. Daarbij moet ik wel opmerken dat ik toen veel apps gedownload heb en veel heb gespeeld met het toestel. Ik heb er nu een SIM kaart in en bij normaal gebruik heb ik dan 30% over als ik ga slapen. Dat is iets minder dan de Lumia 920. De kleinere accu heeft dus geen grote invloed op de tijd dat je het toestel gebruiken kunt. Maar de Lumia 820 zal elke avond aan de lader moeten, iets wat met de Lumia 920 wel eens over geslagen kan worden als hij licht gebruikt is die dag. Voor Lithium-ion batterijen is het toch al verstandig om ze zo vol mogelijk te houden, dus een negatieve impact op de levensduur van die accu is het dagelijks laden niet.

WPBench heeft een mogelijkheid voor een accu stress test. Die heb ik op de 820 en de 920 uitgevoerd. De 820 hield het in die test 2h16m en 9sec uit. De Lumia 920 hield het wat langer uit, nl 2h54m en ook 9 sec. Volgens mij kun je dat vrijwel direct relateren aan het verschil in batterijcapaciteit. Dat is ook wel logisch aangezien het een CPU stress test is en beide toestellen hebben dezelfde SoC op dezelfde frequentie.

[ Ik heb nog wat meer tijd nodig om een goed beeld te krijgen van de accu duur.]

Niet getest
-Draadloos laden: toch getest.

De Software
Aangezien ik over het OS en de Nokia software al uitgebreid geschreven heb ik de Nokia Lumia 920 review, zal ik daarover hier niet veel zeggen. Sindsdien is de Portico update uitgekomen en deze stond standaard al op de Lumia 820 geïnstalleerd. Deze update voegt het aanhouden van je Wifi verbinding en nog een paar kleine verbeteringen toen. Geen wereldschokkende veranderingen dus.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0003-2.png

Windows Phone 8 gaat trouwens erg handig met de extra SD kaart om. Je kunt er voor kiezen om alle nieuwe foto's en muziek erop te zetten. Maar geen apps, dat gaat niet. Kaarten voor Nokia Drive komen trouwens ook niet op de SD kaart, misschien dat dit later nog een probleem wordt, want je hebt maar 8GB ter beschikking en daar gaat al 2 GB voor het OS af. Als je dan nog veel apps en heel Europa aan kaarten wil opslaan kan het krapjes worden.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/wp_ss_20130125_0004-2.png

[Extra gebruikservaring....]


Vergeleken met de Lumia 920
Ik heb al een aantal vergelijkingen gemaakt met de Lumia 920. Het grootste verschil, het scherm, is ook meteen het grootste dilemma voor mij geweest. Ga ik voor een high resolutie LCD scherm, of voor een lagere resolutie, maar dan wel AMOLED. In mijn vorige telefoons had ik elke keer een AMOLED, vandaar mijn dilemma. En nu ik de 820 voor mijn neus heb, wordt het dilemma niet veel kleiner. Ja, de 920 heeft een hogere resolutie waardoor je vaak websites zonder inzoomen kunt lezen. Op de Lumia 820 is dat wat moeilijker. Aan de andere kant, ik draai mijn toestel toch meestal in landscape mode om websites te bekijken en dan is de L820 wel wat rustiger voor je ogen, maar een groot verschil is het niet. In andere apps heb je veel minder voordeel van de hogere resolutie. Het feit dat de WP8 interface erg leunt op zwart maakt dat AMOLED toch wel er heel veel mooier uitziet in normaal gebruik.

Hieronder heb ik de resolutie van de 2 telefoons vergeleken zoals je het zelf zou zien. Beide telefoons liggen op dezelfde afstand onder de lens van mijn DSLR. Links is de Lumia 820, rechts is de Lumia 920. Zoals je ziet kun je de tekst op de Lumia 920 beter lezen, maar op de Lumia 820 lukt het ook nog net, maar het moet niet veel kleiner worden. In de praktijk zoom ik toch meestal in, of draai de telefoon op landscape. Daarmee is het voordeel van de Lumia 920 redelijk verdwenen. Het ziet er natuurlijk wel mooier uit op die hoge resolutie. De vreemde kleuren komen overigens door moiré, niet doordat de schermen dit van zichzelf doen. Ik heb dit proberen te vermijden door de lens lichtjes uit focus te draaien, maar bij de Lumia 820 is dit niet helemaal gelukt.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0809-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0808-2.jpg

Crops uit bovenstaande foto's (Links Lumia 820, rechts Lumia 920). Zo is er wel een groot verschil.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0809-Edit.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0808-Edit.jpg

De enige app waar ik wel duidelijk verschil zie is in Nokia Drive en de Maps apps. De lijntjes zijn flink wat dunner en minder kartelig op de Lumia 920 dan op de 820. Er valt mee te leven natuurlijk.

Hier heb ik de zwartwaarden van de schermen vergeleken. Ik heb de camera op handmatig gezet en 3 foto's gemaakt met verschillende helderheid standen (low, medium, high). Bij de Lumia 820 zie je alleen de letters wat lichter worden, het zwart blijft op alle standen zwart. Bij de Lumia 920 zie je dat het zwart langzaam aan grijs wordt.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3225-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3226-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3227-2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3240-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3239-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3238-2.jpg


Het 2de ding wat me eigenlijk meteen opviel. De Lumia 820 komt langzamer uit slaapmode dan de Lumia 920. Dit is geen groot verschil, maar wel merkbaar. Zo had ik in het begin heel vaak dat ik dacht dat ik de aan/uit knop niet ingedrukt had en dan nog maar eens drukte. Het toestel ging dan aan en meteen weer uit, grr. Het duurt nl. een volle seconde voordat het scherm ook echt aan gaat. De Lumia 920 is na een halve seconde al paraat. Ik heb hiervan een filmpje gemaakt ter illustratie:



Nu ik er aan gewend ben is het geen probleem meer.

Ook in de behuizing zit een verschil. Naast het meest duidelijke verschil van de verwisselbare achterkant, voelt de 820 iets meer solide aan. Dat klinkt gek, maar de achterkant van de 920 kun je op sommige plekken wat indrukken, voornamelijk links naast de camera en tegenover de cameraknop. Dit is bij de Lumia 820 niet het geval. Hij kraakt een heel klein beetje als je flink drukt, maar dat is het. Verder vond ik de knopjes van de Lumia 820 fijner aanvoelen met een beter voelbare klik. Vooral bij de cameraknop is dit goed voelbaar. De Lumia 920 heeft daar een beetje last van vaag gevoel. Je weet niet precies wanneer de knop helemaal ingedrukt is. Dit is bij de 820 wel het geval. De iets gebolde achterkant van de Lumia 820 zowel in de lengte als in de breedte zorgt er wel voor dat hij lastig blijft liggen. Dus een SMSje schrijven terwijl de telefoon op tafel ligt is niet handig, de telefoon schommelt dan heel erg. Het is beter om hem op te pakken en in je hand te typen. Dit doet de Lumia 920 beter omdat de bolling van de achterkant daar alleen in de breedte is.

Hier heb ik een filmpje van proberen te maken. Ik heb de telefoon op een tafel gelegd en ben gaan typen. Je ziet dat de Lumia 820 heel erg gemakkelijk draait en schommelt. De Lumia 920 doet dat niet.



Het scherm van de Lumia 820 is recht en niet afgerond net zoals de bij de Lumia 920. De bolling in het scherm van de Lumia 920 vind ik fijner, je voelt de randen daardoor niet meer. Bij de Lumia 820 hebben ze daarom een afgeronde strip om het scherm zitten, maar dat voelt toch net anders aan dan glas.

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0716-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_0719-2.jpg


Bottom line
De Lumia 820 is een solide telefoon die een beetje ondergesneeuwd is onder het geweld van de 920. Een beetje zoals alle kleinere broertjes van topmodellen. Een kleiner scherm betekent tegenwoordig meestal een budget toestel. Dat is de Lumia 820 zeker niet. De Lumia 820 doet snel zijn werk en heeft een heel erg mooi scherm. De keuze tussen de 2 Lumia's (Lumii? Wat is het meervoud van Lumia?) lijkt me van een paar dingen af te hangen. Heb je niet zulke grote handen en vind je de camera op een telefoon bijzaak, dan is de Lumia 820 een hele goede keuze. Je krijgt dan een mooi scherm, snelle hardware en de volle WP8 ervaring. Vind je echter de camera op een telefoon belangrijk, dan kun je niet om de Lumia 920 heen. Niet dat de camera op de Lumia 820 slecht is, in goed licht geeft deze een vergelijkbare kwaliteit als de 920, maar dan zonder beeldstabilisatie. In schemerige omstandigheden is de 920 wel superieur. Vind je echter het scherm het belangrijkst, dan heb je een probleem :) Ga je dan voor resolutie en offer je zwart waarden op, of ga je voor mooi zwart en is resolutie van ondergeschikt belang? Dat kan alleen jij beslissen. Ik weet wel dat ik, met beide toestellen op zak, het nog steeds moeilijk vind om te beslissen welke ik aan mijn vriendin ga geven. Voor mij zou een combinatie nog steeds het beste zijn. Het AMOLED scherm en behuizing van de 820 met de resolutie en camera van de 920, dat lijkt me wel wat.

Dus Nokia, maak een Lumia 1020 met 1280x720 resolutie, 4.3" AMOLED scherm, Pureview camera met OIS, uitbreidbaar geheugen en een 4.3" scherm. Het liefst met een quad-core gebaseerd op het nieuwe Cortex A15 design met een PowerVR SGX543MP3. Dan ben je op specificatie nivo de ‘King’ en hebben de Android-lovers een reden minder om niet op WP8 over te stappen. Dan kunnen zij ook eens genieten van een malware-vrij en snel OS (tongue-in-cheek, ik weet dat er ook malware kan komen voor WP8).

Over mij
Ik ben al 17 jaar werkzaam in de IT als Software Engineer bij AltenPTS, de embedded business tak van Alten. Dagelijks hou ik me dus bezig met het schrijven van software voor embedded apparaten. Variërend van videorecorders tot high-tech productie apparatuur. Voor mijn hobby schrijf ik mobiele apps, fotografeer ik mijn katten en fiets ik met mijn MTB door de bossen.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Nokia Lumia 820 Geel?

Deel je ervaringen met andere tweakers in een productreview!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (53)

Geweldige review :)

Nokia: Stuur mij ook maar zo'n ding!
Kende je Stella nog niet? Ze is ook heel actief op Twitter (@StellaJansen) en heeft laatst mijn vrouw een mooie 808 Pureview gestuurd doemde had gewonnen.

Mooi review trouwens. Belangrijkste voordeel van de 820 is voor mij de verwisselbare batterij, maat hou het vooralsnog bij mijn Lumia 800.

[Reactie gewijzigd door coenox op 26 januari 2013 15:33]

is echt een fijne overzichtelijke review. Mooie duidelijke foto's en video's. eerlijke conclusie ook, zeker in vergelijk met de grote broer.
Mooie en eerlijke review. Natuurlijk wil je hem vergelijken met de 920, maar als je eerlijk bent mag dat natuurlijk niet: Er zit ¤150,00 verschil in de toestellen, dat is toch 25% meer. En dat moet natuurlijk ergens vandaan komen, niet dan?
Het lijkt me een schitterend toestel voor diegenen waarvoor de 920 net te ver buiten hun budget ligt.
Ja, de 920 heeft een hogere resolutie waardoor je vaak websites zonder inzoomen kunt lezen.
Het is toch hoe hjoger de resolutie, hoe kleiner alles wordt?

Ben jij nu in het bezit van zowel de 920 als 820?
Goede review. Jammer alleen dat de hoekige US T-Mobile versie van de 820 niet te verkrijgen is in NL. Die vind ik net wat mooier dan de 820 die jij gereviewd hebt.

[Arnoud Wokke modus AAN] Het enige jammere van deze telefoon is dat er geen Android op draait, dat is een behoorlijk minpunt, vandaar maar 2 sterren in plaats van 5 sterren. [Arnoud Wokke modus UIT]

BTW, 2 pakketjes ? Dus binnenkort ook een review van de 620?

[Reactie gewijzigd door MRE-Inc op 26 januari 2013 17:52]

Mooie review, en goed dat je duidelijk bent over de vergoeding, een gratis telefoon.
Zeer mooie review. Duidelijk en makkelijk te lezen zonder dat het verveeld. Ik doe het je niet na.
Bedankt. Hoe hoger de resolutie, hoe kleiner de lettertjes kunnen zijn zodat je ze nog steeds kan lezen. Maar op een gegeven moment heb je wel een leesbril, nodig 😃 En ja, ik heb nu een 820 en een 920. De 820 gaat mijn vriendin gebruiken.
Je tip om de achterkant eraf te halen is geniaal. Binnen 2 seconden is de achterkant er af.

Wat betreft het schommelen tijdens het typen op een vlakke tafel; ik heb een Lumia 820 zonder draadloos laden en het lijkt er op dat de draadloos laden toevoeging voor een bolling zorgt. Mijn Lumia 820, zonder draadloos laden, schommelt niet bij het typen op een vlakke tafel.
Prachtige review..
Op de laatste foto liggen naast elkaar (van links naar rechts): Een HTC Desire (4"), Samsung Omnia W (3.7"), Nokia Lumia 820 (4.3") en een Nokia Lumia 920 (4.3").
Is dat niet een kleine typfout? Ik dacht dat de 920 een 4,5" scherm had.

Los daarvan ben ik enorm te spreken over Nokia, heb nu de Lumia 800 en het enige wat ik daar vervelend aan vind is dat de batterijduur enorm kort is (soms maar 3 tot 4 uur tot max. 6 uur).

De service die Nokia biedt vind ik (samen met die van Sony) op een niveau waar andere smartphones niet bij in de buurt komen.. iig. dat is mijn eigen ervaring. Had een N900 die kapot was, helaas net buiten de garantieperiode.. toch maar geprobeerd, mocht ik em opsturen. Niet lang daarna een telefoontje van Nokia met de mededeling dat ze hem niet konden repareren en of ik het goed vond als ik een nieuwe E7 van ze kreeg! :o

Mijn Lumia 800 had ik laatst voor ¤169,- gehaald bij BelCompany.. zag laatst bij de MM de 820 en die ziet er prachtig uit, maar ik wacht toch maar effe tot die wat minder duur is als dat die nu is.
Wat een mooie kans om de review van dit toestel te mogen maken, qua design zou ik persoonlijk voor de 820 gaan, wellicht komt dat omdat deze dicht in de buurt komt van mijn oude Omnia W ;)

Alles wat je mag verwachten in een review zie ik hier voorbij komen. Goed gedaan!

p.s. wellicht kun je dit beamen of ontkrachten. Op de Omnia W registreerde het toestel mijn vinger niet altijd als ik deze niet vast hield, maar op tafel liet liggen. Heb je gemerkt dat dit ook zo bij de Lumia's zo is?

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 28 januari 2013 10:00]

Super review! Ik zit ernstig te twijfelen wat de opvolger voor mijn Lumia 800 wordt: de 920 of 820.
De 820 is makkelijk verkrijgbaar, is precies het goede formaat en fors goedkoper. Maar ik maak nogal eens foto's in een schemer tot donkere omgeving, en dan is die 920 zo fantastisch.

Wat is jouw ervaring met foto's in die omstandigheden? Zijn die echt zo veel beter bij de 920 door de Pureview techniek of is de 820 ook goed?

Klein puntje: "Heb je niet zo'n grote handen.." moet "..zulke grote handen.." zijn ;)
Mooie review!
Ik heb zelf heel erg zitten twijfelen tussen de L820, L920 en de HTC 8x, uiteindelijk toch voor de zwarte L820 gegaan (kosten, uitbreidbaar geheugen en de software die Nokia meelevert gaven de doorslag)
Dit met volle tevredenheid.
Mijn ervaring na ruim 3 weken de telefoon hebben:

De accu: als ik rustig aan doe, 2 dagen voordat die weer geladen moet worden.

De cover: Ik heb geen draadloosladen cover, deze is iets platter en daardoor wiebelt hij alleen een heel klein beetje van links naar rechts en niet van onder naar boven.
Klopt het is een typvout De 920 heeft inderdaad een 4.5" scherm. Ik ga het aanpassen bij de volgende revisie.
Dat de Omnia W je vinger niet registreert heb ik nog niet gemerkt. Op de Lumia 820 heb ik daar ook nog niets van gemerkt. Wel is het eens voorgekomen dat mijn vinger niet geregistreerd werd, maar toen had ik mega droge handen omdat het enorm koud was. Wellicht dat het daar iets mee te maken heeft. De 820 heeft immers ook een super sensitive scherm, wat aanrakingen beter zou moeten registreren.
Ik heb dit weekend een hoop foto's gemaakt, een aantal zal ik toevoegen aan de review. Daar waar de 920 nog wat licht opvangt in het donker (het was echt donker), daar kreeg ik op de 820 een zwart vlak voorgeschoteld. Ook in nacht mode kreeg ik geen lichter beeld, dus het lijkt alsof de camera app van de 820 er rekening mee houdt dat er geen OIS in zit en daardoor langere sluitertijden onmogelijk maakt. Met Proshot kon ik wel wat lichtere foto's maken, maar dan had ik snel last van onscherpte door beweging (Duh!).

1 ding wat wel heel irritant is (en dat heeft de 920 ook), als je een foto door een raam probeert te nemen, dan heb je een vette gele vlek in beeld, de reflectie van de telefoon. Bij de 920 is dat natuurlijk rood :) wellicht heb je alleen met een grijze daar geen last van.

/edit: Ik moet mijn mening over de camera ietwat bijstellen. In normaal licht is deze bijna identiek an de camera van de Lumia 920 qua scherpte en kleur. Je mist alleen OIS dus. Best goed eigenlijk. Mijn eerdere mening was gebaseerd op een close-up foto en een aantal shots van ons kantoor waar ik werk. Maar ik heb de close-up shots nu een keer opnieuw gedaan (want daar zag ik het grootste verschil) en ook daar zie ik nu niet veel verschil tussen de 920 en 820.Wellicht dat de lens van de 820 in die eerste testshots een beetje vuil was. Ik ga dit in de review wat onderbouwen met foto's, maar daar heb ik wat meer tijd voor nodig, dus misschien morgen, maar ik denk later.

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 30 januari 2013 12:43]

Los daarvan ben ik enorm te spreken over Nokia, heb nu de Lumia 800 en het enige wat ik daar vervelend aan vind is dat de batterijduur enorm kort is (soms maar 3 tot 4 uur tot max. 6 uur).
Reden genoeg om gebruik te gaan maken van de service van Nokia. De Lumia 800 van mijn echtgenote gaat ruim 2 dagen mee, bij normaal gebruik en bluetooth altijd aan.
Wat een prachtig toestel =)!
Mooie review, dit toestel heeft duidelijk mijn voorkeur boven de 920.

Nog een typo, de schermgrootes van de desire=3,7"


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Populair: Desktops Samsung Gamecontrollers Smartphones Sony Microsoft Apple Games Politiek en recht Consoles

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013