Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Terug naar Reviews

Nokia Lumia 920 Rood Review

+3
Door zonoskar 18 februari 2013, 27.379 views

Productreview volgens oud formaat. Geen samenvatting aanwezig.

Pluspunten

  • Windows Phone 8
  • Nokia Apps
  • Goede camera
  • Mooi scherm
  • Fisieke camera knop
  • 32GB opslagruimte + 7GB Skydrive

Minpunten

  • Gewicht is hoger dan concurrentie.
  • Groot voor de scherm grootte, het toestel had best wat kleiner kunnen zijn.
  • geen SD kaart (wist ik van te voren).

Eindoordeel

Score: 4

Sub-beoordelingen

Featureset Score: 5
Bereik Score: 4
Accuduur Score: 4
Gebruiksgemak Score: 5
Design Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Prijs Score: 3

/update 20-11-2012: wat typo's en feedback verwerkt.
/update 02-12-2012: Foto's toegevoegd.
/update 07-12-2012: Wat browser benchmarks toegevoegd.
/update 27-12-2012: Foto's toegevoegd met de camera-fix update 1249.
/update 26-01-2013: Benchmarks geupdate en gelijk gemaakt aan de Lumia 820 review

Historie
Toen de eerste iPhone in 2007 uitkwam wist ik het, die moet ik hebben. Dus toen een vriend van me in september van dat jaar naar de USA vloog vroeg ik hem er een voor mij mee te nemen. Dit was mijn eerste smartphone, toen nog zonder apps winkel, zonder echte Nederlandse ondersteuning. Maar met een community om het apparaatje beter te maken. Zo kwam de eerste app store niet van Apple, maar van een stelletje hackers. Zo kon ik ook bellen, want de eerste iPhone was SIM locked.

Na de iPhone kwam nog een iPhone, ditmaal de 3Gs. Het viel me toen al op dat het allemaal wel een beetje hetzelfde bleef. Ok, het toestel werd sneller en de apps in de app store van Apple waren goed. Maar Android kwam op en hun vernieuwende blik op de mobiele markt trok me aan. Vooral de widgets leken me heel erg bruikbaar. Toen de HTC Desire aankondigde heb ik die gekocht op de dag dat ie in Nederland beschikbaar kwam. De iPhone moest het veld ruimen. Maar aangezien ik ook een iPad heb bleef ik wel nog steeds een beetje hangen in de Apple omgeving. Dingen als iCloud, iTunes en de apps waren toch wel handig. De HTC Desire was een fantastisch apparaat, totdat de updates voor het besturingssysteem ophielden en de voorgeïnstalleerde apps zoveel updates gekregen hadden dat het interne geheugen van de Desire propvol zat. Soms werd het zo erg dat ik meer apps aan het verwijderen was dan aan het installeren. Ik merkte dat ik steeds meer een aversie tegen Android begon te krijgen. Ook kwamen steeds meer berichten over hacks, smerige apps en dergelijke in het nieuws. Zoiets wil ik niet direct gekoppeld aan mijn bankrekening hebben. Dus toen Microsoft aankondigde dat ze ook een mobiel OS gingen maken was ik meer dan benieuwd. Zeker ook omdat de laatste OS updates van Apple eigenlijk alleen nutteloze toevoegingen gekregen had die niet in de hele wereld werken (ik noem een Siri). Helaas hebben alle mobiele OSen daar last van. Ook Android en Windows Phone ondersteunen nauwelijks de Nederlandse taal.

Bij de eerste release van Windows Phone keek ik de kat uit de boom. Ik had net een Samsung Galaxy S2 gekocht en die telefoon deed de HTC Desire compleet vergeten. Aan het plastic uiterlijk en crappy bouwkwaliteit heb ik me nooit gestoord. Eigenlijk was het een heel fijn toestel. Maar na een tripje in de wasmachine en de aankondiging van Windows Phone 7.5 deed mij besluiten om een keer wat anders te proberen. Ook omdat de widgets van Android toch niet zo handig bleken en de live tiles beloofden dat te verbeteren. Het heeft eigenlijk best lang geduurd en een paar test sessies in de Mediamarkt voordat ik zo ver was. Het OS is wel helemaal anders dan iOS of Android, vandaar.

Dus toen kwam er een Samsung Omnia W. Een wat? Hoor ik jullie vragen. Ja inderdaad, geen Nokia, maar een Samsung. Mede omdat de eerste Windows Phone toestellen eigenblijk allemaal dezelfde hardware hadden en alleen het scherm was anders, en de Omnia W had volgens mij het mooiste scherm (Amoled Plus). De bouwkwaliteit was a la Samsung, dus niet heel erg goed, maar de Lumia 800 was me te duur voor een experiment, ook al had Nokia veel exclusieve software. WP7.5 beviel zo goed dat ik na de aankondiging voor WP8, en na de initiële teleurstelling dat WP7.5 telefoons niet naar WP8 geüpgrade zouden worden, ben ik toch maar gaan sparen voor een nieuwe telefoon. Maar door de vele Nokia-only apps moest het dit keer toch wel een Nokia worden, ook omdat de aangekondigde Lumia 920 een zodanig enorm vooruitstrevende telefoon zou moeten zijn. En na heel lang wachten en veel teasers van Nokia ben ik deze telefoon gaan halen in Duitsland. Een rode, want dat moest.

In de doos
In de doos vind je bovenop de telefoon, beschermd door een dikke plastieken laag. Daar onder vind je de handleiding en daar onder de accessoires. Een kleine, witte lader, rode hoofdtelefoon en een micro USB kabel en een SIM kaart compartiment opener zoals we ook kennen van de iPhone. Een beetje jammer dat de lader niet in de kleur van de telefoon is, maar zo past deze wel beter bij de Apple-witte kabel.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_0351-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_0354-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_0357-2.jpg

Het toestel
Over de Lumia 920 zijn al veel dingen geschreven. Hij zou te zwaar zijn om vast te houden. Hij zou te groot zijn om in je broekzak te passen. De camera zou beter zijn dan een spiegel reflex camera, enz. En ondanks dat het inderdaad een grote telefoon is en redelijk zwaar en de camera eigenlijk wel ok is, valt het allemaal wel mee. De telefoon weegt evenveel als een Samsung Note-II, of een iPhone4 met hoesje. Is dat zwaar? Niet echt. Hij is vrijwel even groot als een Samsung Galaxy S3 en een HTC One-X. Is dat groot? Eigenlijk wel, maar ik hoor niemand klagen over die andere telefoons. De Lumia is wel een beetje dik met zijn 11mm. Maar dankzij de afgeronde achterkant voelt hij niet zo dik aan. Maar zo dun als een HTC One-S voelt hij ook niet aan. Ik heb wel eens dat ik moet voelen of de Lumia in mijn zak zit, dus dat toont al aan dat het toestel niet te groot is (voor mij). Ik kan me wel voorstellen dat mensen met kleinere handen dit toestel groot zullen vinden. Daarom is het ook jammer dat Nokia niet een wat kleinere variant maakt. De Lumia 820 is namelijk niet veel kleiner. Een telefoon met 4" of zelfs 3.7" scherm, 800x480 resolutie (of hoger), maar verder hetzelfde als de 920 zou volgens mij gretig aftrek vinden.

Het rode toestel:
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_9828-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_9831-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_9832-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_9833-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_9834-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_9835-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_9842-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_0346-2.jpg

De hardware
De Lumia 920 zit propvol vernieuwende hardware, dat wil Nokia ons in ieder geval laten denken. Want zeg zelf, NFC en draadloos opladen zijn niet echt nieuw. Dat draadloos laden is zelfs waarschijnlijk de reden waarom de 920 zo zwaar is. Maar er zitten ook snufjes op die wel redelijk vernieuwend zijn. Zoals het touchscreen wat je met handschoenen of je nagel kan bedienen. Dat kan super handig zijn. Of de optische beeldstabilisatie van de camera, dat is ook voor het eerst dat ik weet dat dit in een telefoon gebruikt wordt.

Verder is de CPU/GPU een oude bekende, een MSM8960 Snapdragon S4 dual-core processor gebaseerd op het ARMv7 Krait design en draait op 1.5GHz. Nieuwere SoCs laten nog even op zich wachten, dat komt helaas een beetje door het beleid van Microsoft om maar een beperkte set hardware te ondersteunen. Quad-core CPUs komen waarschijnlijk wel, maar dat duurt nog even. Voor nu is de Snapdragon de SoC die we gaan tegen komen in bijna alle Windows Phone 8 toestellen. Verder beschikt de Lumia over 1GB werkgeheugen, een 2000mAh accu en 32GB opslag geheugen voor apps en data. Een micro-SD kaartslot zoek je tevergeefs, evenals een verwisselbare accu. Daarvoor krijg je een strak en solide polycarbonaat behuizing die lekker in de hand ligt. De enige benchmark die ik kon vinden gaf een mooie score. De score is iets lager dan die van de HTC 8X wat komt doordat die wat minder pixels hoeft aan te sturen.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0102-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0101-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0103-2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0104-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0105-2.jpg De AnTuTu benchmark crashte halverwege.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0106-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0107-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0108-2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130125_0109-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130126_0001-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20130126_0002-2.jpg


Schijnbaar zijn alle knopjes en camera behuizing van zirconium wat erg krasbestendig zou zijn. Ik kan dit niet vaststellen en ik ga ook niet expres proberen mijn toestel te bekrassen, dus dat moeten we dan maar van Nokia aannemen.

Het scherm
Het 4.5" scherm is van het Clearblack LCD type en heeft de marketing naam 'PureMotion HD+ ' gekregen. Clearblack vanwege de verbeterde polarisatie lagen die zwart donkerder moeten maken en de afleesbaarheid in de zon moeten verbeteren. HD+ vanwege de resolutie van 1280x768, wat iets hoger is dan HD ready. Puremotion vanwege de 60Hz beeldverversingsfrequentie en de panel overdrive dat voor een snellere aansturing van de pixels moet zorgen. Ik heb geen idee welke frequentie andere telefoons gebruiken, maar ik kan het bijna niet geloven als dat niet ook 60Hz zou zijn Het gaat Nokia om de overdrive. Dit geeft minder lag bij het verversen van het scherm. Het scherm wordt beschermd door een laag Gorilla glas van Corning. Dat zou super krasbestendig moeten zijn. Zou moeten, want ik heb na een week al een klein krasje in het scherm. Niets wat ernstig is, maar je ziet het wel onder de juiste hoek en je kunt het ook voelen met je nagel. Het scherm kan flink veel licht geven in de hoogste brightness stand, maar het is niet zonnig genoeg de laatste tijd om ook te testen of dit scherm ook echt beter leesbaar is in de zon. De zwartwaarden zijn minder goed dan bij Amoled, wat logisch is. Maar toch geeft de Lumia zwart best goed weer. Ik heb dit op de foto proberen te zetten, de linkse is met de laagste helderheid. De rechtse is met maximum helderheid. Ik heb gelet op het verschil tussen het zwart van het LCD en het zwart van de behuizing. Daarmee is het startscherm wel flink overbelicht. Ik moet zeggen dat je het niet zo ziet als het heel licht is en de helderheid staat op maximum. Maar als het donker is en je zet hem op max, dan ziet het er zo uit. Anders ziet het eruit als in de eerste foto.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_0303-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/_MG_0311-2.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3225-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3226-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia820Review/_MG_3227-2.jpg


De camera
Over de camera is ook al heel wat geschreven. De beeldstabilisatie zou voor werkelijk fantastische beelden zorgen. Nou zijn deze marketing leuzen altijd met een korrel zout te nemen en dat blijkt ook in dit geval. De camera is oké, maar fantastisch zou ik hem niet willen noemen. Daarbij zijn er nog een paar issues die voorkomen dat de camera zelfs goed is. Zo lijkt het scherpstellen soms te net voorbij het punt te gaan waarop alles scherp is. Een soort van front focus wat je bij DSLR wel eens hebt. Je ziet de camera scherpstellen en net voordat de foto genomen wordt, verschuift de focus nog een beetje. In het donker heb je de focus assist lamp nodig, anders stelt de camera helemaal niet scherp.

De camera app helpt hier ook niet bij door maar heel weinig instellingen te bieden. Zo zijn er alleen instellingen voor een scene, de ISO, de exposure, de wit-balans, de beeldverhouding (en daarmee een beetje de resolutie) en het focus assist lampje. In video stand komt daar nog de video resolutie (720p of 1080p) bij en of je continue wil scherpstellen of niet. Verder gaat alles automatisch en voor elke instelling is er meestal ook nog een auto stand.

In het donker kun je mooie foto's maken, maar dan moet je wel hopen dat je onderwerp (of wel je slachtoffer) stil zit. Want ook al kan de beeldstabilisatie bewegingen van de camera voor een deel compenseren, als het te fotograferen onderwerp niet stil zit heb je alsnog een bewogen foto. Dus een tovermiddel is het zeker niet. Jammer genoeg heb je zelf geen controle over de sluitertijd op het aanpassen van de ISO na en ook de beeldstabilisatie kun je niet uitzetten, want minder een probleem is. Deze stabilisatie zorgt er wel voor dat filmpjes er heel mooi en smooth uitzien. Dit in tegenstelling tot de andere telefoons, waar je bibberende hand het beeld vreselijk door elkaar schudt.

Al met al is en blijft het een telefooncamera met de beperkingen die daarbij horen. Eentje waarmee je wel redelijk goede foto's kan maken bijv. in restaurantjes zonder te flitsen. Maar als je gaat kijken naar foto's gemaakt in goed licht en op ISO100, dan valt de scherpte heel erg tegen. Je ziet dat veel details weggevaagd worden door de ruisreductie. Gelukkig wordt er niet super veel verscherpt in de foto's, maar dat levert dan wel erg softe foto's op als je die op 100% bekijkt. Op het schermpje ziet alles er prima en scherp uit.

De camera app is zoals al gezegd een beetje basic met weinig instellingen. Maar daar heeft Microsoft iets op verzonnen: Lenses. Dit zijn plugins voor de camera, eigenlijk gewoon apps die je op de camera installeert en die dan extra functionaliteit toevoegen. Zo is er een panorama lens, een lens app om uit meerdere foto's de beste te kiezen enz. En het is heel erg gemakkelijk voor ontwikkelaars om nieuwe Lens apps te maken. Zo is de panorama-lens niet heel erg goed in het stitchen en je kan ook niet à la Sony een sweep pano-maken. Maar dat komt wellicht nog.

De witbalans kan heel erg tegen werken. Het ene moment is de foto goed, het volgende moment is de foto een heel andere kleur. Soms al bij 2 opvolgende foto's waarbij er niet veel veranderd is in de scene. Ook tijdens filmen werkt het niet goed, zo kan het gebeuren dat tijdens een filmpje de kleurtemperatuur veranderd wat zeer lelijk kan zijn (zie een van de voorbeeld filmpjes). Scherpstellen is ook niet altijd goed. Vooral als het wat donkerder is en je hebt de AF hulp lamp uit staan. Dan gaat de camera door het hele scherpstelgebied en maakt daarna gewoon een foto. Of die nou scherp is of niet. Bij close-ups lijkt de focus verder van de camera te liggen dan waar je scherp wou stellen. En het is niet zo dat de camera gewoon niet dichterbij scherp kon stellen.

Foto tijd. De volgende foto's laten het verschil tussen 4:3 en 16:9 zien. Er zou scherpte verschil in zitten, maar ik zie het niet.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/ZonoskarWP8_20121108_019-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/ZonoskarWP8_20121108_022-2.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_022-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_023-2.jpg

Focus op oneindig:
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_056-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_055-2.jpg

Foto's in het donker tijdens het Glow festival in EIndhoven:
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/ZonoskarWP8_20121110_044-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/ZonoskarWP8_20121110_063-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/ZonoskarWP8_20121110_066-2.jpg

Foto van de muur. Veel telefoon camera's hebben last van roze of groene vlekken. Hier lijkt een heel lichte roze donut in te zitten. De muur is gewoon egaal (gebroken) wit.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_016-2.jpg

Deze foto's laten het focus probleem zien bij close-ups (5-10 cm). Ik heb scherp gesteld op de tic-tac, maar het tafelkleed op de achtergrond is scherp. Het treedt op in 4:3 en 16:9 mode.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_042-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_044-2-2.jpg

Iets verder weg is het niet meer zo'n probleem:
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_072-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_070-2.jpg

Deze foto's laten het witbalans probleem zien. De foto's zijn binnen een paar seconde van elkaar genomen. De ene is veel warmer dan de andere.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_075-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_076-2.jpg

Gewoon leuk:
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_093-2.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121117_097-2.jpg

Filmpjes:



Bij dit filmpje ging van alles mis. De autofocus stond nog aan (en kan soms niet scherp stellen) en de witbalans hielp ook al niet mee (de kleur veranderde dus niet in het echt).


Extra foto's:
http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121122_006_sm.jpg
http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121124_013_sm.jpg http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121124_020_sm.jpg

http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121124_028_sm.jpg http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121125_010_sm.jpg http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121125_011_sm.jpg

http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121125_016_sm.jpg http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121126_014_sm.jpg http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121126_032_sm.jpg

http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121126_060_sm.jpg

http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121126_079%20(1)_sm.jpg http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121128_004_sm.jpg http://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121126_088%20(1)_sm.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_144.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_140.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_134.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_123.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_121.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_100.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_091.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_071.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_064.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_060.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_043.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_035.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_029.jpg
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Lumia920/WP_20121202_026.jpg

/UPDATE:
Op 20 december bracht Microsoft de 'Portico' update voor WP8 uit. Initieel was dit alleen voor de HTC 8X toestellen in de USA. Maar via Navifirm en de Nokia suite kon ik ook een paar dagen geleden deze update op mijn Lumia 920 installeren. Ik heb eerst een versie voor de Belgische provider Proximus gebruikt, maar toen de originele NL versie beschikbaar kwam, heb ik die meteen geflasht. De grootste verbetering voor WP8 waren een aantal bugfixes in het OS en de mogelijkheid om Wifi aan te laten als het toestel 'uit' staat. Maar voor Nokia was er nog een grotere bugfix: de camera. Vooral de foto's in daglicht zouden verbeterd moeten zijn. Dat moest natuurlijk ook getest worden, dus hier een aantal foto's:

De foto's zijn klikbaar. De foto aan de rechtse kant is een 100% crop van de foto aan de linkerkant.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_004-4.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_004-3.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_016-4.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_016-3.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_017-4.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_017-3.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_027-4.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_027-3.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_024-4.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_024-3.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_033-4.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_033-3.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_035-4.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121226_035-3.jpg


Qua scherpte is het wel beter geworden, maar het blijft een telefooncamera. Zoals je op de foto met de fiets kunt zien, details zijn heel erg 'plastic'. Dit komt door hevige ruis reductie en daarna verscherping om de foto weer scherper te maken. De foto met de takjes tegen de blauwe lucht laat een aantal artefacten zien die ook toegeschreven kunnen worden aan het verscherpen. Een van de takjes lijkt wel gekarteld. Verkleint naar Facebook formaat zie je daar natuurlijk niets van. En dat is waar je telefooncamera plaatjes voor moet gebruiken IMHO. Vergeleken met de foto's voor de update zijn de foto's wel scherper geworden. Maar dus met deze plastic look. Ik weet niet wat ik mooier vond. Foto's uit een telefooncamera zijn 1 groot compromis. Doe je meer ruis onderdrukking of minder, meer verscherpen, of niet. Meer ruis onderdrukking wil zeggen dat de foto minder scherp wordt. Minder ruis onderdrukking geeft meer ruis. Minder verscherping geeft een fijnere foto close-up, meer verscherping geeft een op het eerste gezicht scherpere foto.

Het compromis wat Nokia gemaakt had (niet teveel verscherping), werd door vele review sites gezien als bug. Dat lost Nokia dus op met deze update, met gevolg dat de gebruiker geen keuze meer heeft. Joepie. Geef mij maar de foto's van voor de update! Misschien moet ik nu hard roepen dat er een bug in de camera zit.

Ter vergelijk, crops uit foto's voor de camera fix (zie boven), links het origineel, rechts met unsharpmask. Dit laat duidelijk zien dat dezelfde soort artefacten tevoorschijn komen en dat de gebruiker zelf de keuze heeft tussen een scherpe (lelijke) foto, of een foto met bug.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121202_029-4.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121202_029-5.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121202_140-4.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121202_140-5.jpg

https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121202_060-4.jpghttps://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121202_060-5.jpg


En omdat de hond van mijn ouders zo lief is:
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121225_003.jpg https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/WP_20121225_005.jpg


Bellen
Over het bellen kan ik kort zijn. Ik heb geen klachten. De persoon die gebeld is kan ik goed verstaan. Misschien is het geluid een beetje blikkerig, maar niet veel erger dan de Samsung Galaxy S2 die ik had. De persoon aan de andere kant kan mij ook goed verstaan.

De accu
De eerste paar dagen was mijn accu zo leeg. Een uur of 10 was net te halen. Dat kwam natuurlijk doordat ik veel met het toestel zat te spelen en doordat de accu nog nieuw was. Nu is het wat beter geworden. Ik heb vanmorgen de Lumia van de lader gehaald en 11 uur later zit ik op 64%, dus als dat zo doorgaat haal ik 30 uur.

Windows Phone 8
Ik wil een klein beetje vertellen wat in mijn ogen WP8 zo goed maakt t.o.v. iOS en Android. Het is geen volledig OS review, dus ik zal een hoop zaken vergeten. Daarvoor kun je beter wat reviews lezen op 'the interwebs'. Dus wat is er nou zo veel beter aan WP8 dan aan de andere mobiele OSen? Eigenlijk is WP8 een combinatie van iOS en Android. Van iOS heeft Microsoft het strenge beleid in de app store geleend. Wat dat betekend is dat in de App store alleen apps staan die door Microsoft goedgekeurd en gecontroleerd op malware zijn. Maar Microsoft schiet daarbij niet zover door als Apple, apps met naakt/grove taal mogen wel, maar of dat nog lang zo blijft weet ik natuurlijk niet. Waarom is dat zo belangrijk? Op iOS zijn apps wel eens afgekeurd omdat er bewoordingen gebruikt werden die ook schuttingtaal zijn. Het beste voorbeeld is een woordenboek app. Penis mag er niet in volgens Apple, dat is aanstootgevend. Maar hoe moet je dan een woordenboek maken vraag ik me af als je niet alle woorden erin mag zetten. Apple's antwoord: maak de app 18+ en dan mag het wel. Over de omgekeerde wereld gesproken. Maar side-loading zoals op Android kan op Windows Phone niet, dus je kunt geen apps van andere plaatsen halen dan uit de app store van Microsoft. Een hele geruststelling als je niet uit bent op piraterij. En ook al is maar 0.5% van de apps in de Android play store voorzien van malware, het is meer dan op iOS en WP8.

Van Android is het concept van 'gegevens zijn belangrijk' geleend. WP8 heeft dit opgevat als gegevens van gebruikers zijn belangrijk. Daarom wordt in WP8 alles opgedeeld in hubs. En apps mogen gegevens publiceren op hun live-tile als ze dat willen. Zo kun je op de kalender live-tile je afspraken laten zien zonder de app te hoeven openen. Natuurlijk zit hier een beperking in, want een tile is maar een paar honderd pixels breed, maar meestal is het voldoende om te herkennen welke afspraak je volgende is. En anders kun je nog de app wel openen. Zo zijn er talloze live-tiles, van het weer tot aan file info, van SMSsjes tot aan Facebook berichten, enz. En waar de Android widgets vaak achter lopen met de updates van de informatie zijn de live tiles meestal wel goed up-to-date. De uitzondering is de buienradar app, deze live tile wordt pas aangepast als je de app gestart hebt, ook al staat de instelling op verversen ieder uur.

Lockscherm met notificaties.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121118_0002.png
Hoofdscherm in Olijf kleur met notificaties op de live tiles. De kleine tiles laten alleen een aantal berichten zien net zoals bij iOS.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0001.png
Notifications op je homescherm.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121118_0004.png
Overview van de apps die opgestart zijn. Dit roep je op door een paar sec de terug knop in te drukken.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0013.png
Facebook app.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0014.png
Multi-selecties zijn ook mogelijk. Handig.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121118_0005.png
Internet sharing is in...
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121108_0001.png

Dan heb je in Windows Phone 8 nog Hubs, die zaken groeperen. Er zijn hubs voor je contacten met al hun updates van Facebook, twitter, linkedin, etc (alleen geen Google+): de people hub. Er is een hub voor je foto's, en video's. Een hub voor je muziek. Een hub voor je games, de Xbox hub. Deze synchroniseert ook met je games die je op de Xbox speelt en gebruikt dezelfde avatar. Gek genoeg is de app lijst geen hub, dat is een vreemde eend in de bijt want het is een gewone lijst. Ook de app store staat los hiervan, maar is wel als een hub geïmplementeerd. Wellicht worden die 2 nog ooit gecombineerd. Ook afwezig is een notificatiecentrum zoals in iOS en Android. Microsoft heeft aangegeven dat ze in tijdnood kwamen voor de WP8 launch en dat dit eruit gevallen is. Dus wellicht komt dat ook nog ooit. Helaas is WP8 wel het OS van 'het komt nog ooit'. iOS en Android hebben dit stadium al 2 jaar geleden verlaten, dus Microsoft heeft nog wat in te halen.

Er zijn een aantal heel erg nuttige zaken in WP8 wat je niet terug vind in de andere mobiele OSen. Zo is er Kids corner, waar je apps neer kunt zetten waar je je kinderen vellig mee kan laten spelen. Al werkt dit bij mij niet zoals Microsoft dit gepresenteerd heeft. Bij mij moet ik telkens een PIN code invoeren, ook bij de Kids corner. Dat was niet de bedoeling. Inmiddels zijn er velen met mij die dit probleem hebben, dus Microsoft zal daar binnenkort wel een update voor hebben denk ik. Ook zijn er rooms waar je kunt chatten met meerdere personen, echter dat is alleen handig als veel van je vrienden ook een WP8 telefoon hebben. Niet (of nog niet in Nederland) werkende zaken die Microsoft wel heeft aangekondigd: de Data sense app die je data verbruik over 3G en Wifi bijhoudt. Dit moet per provider aangezet worden en dat werkt bij Vodafone nog niet (tijd synchroniseren met het netwerk werkt ook al niet met Vodafone).

Tijdens de 2 weken dat ik de telefoon heb, is het OS niet 1 keer gecrasht. Ik kan me ook niet een app herinneren die gecrasht is. Wel heb ik een aantal apps geprobeerd die meteen weer afsloten. Dat zal wel te maken hebben met het nieuwe OS. Dus qua stabiliteit zit het wel oké met WP8. Ook heb ik in de tussentijd Windows 8 aangeschaft, voornamelijk om apps te maken. Maar ik wil nog gaan proberen hoe de sync mogelijkheden tussen Windows 8 en WP8 werken. Ik gebruik mijn Lumia namelijk voornamelijk met OS-X (ik geef toe, beetje vreemde keuze). Microsoft heeft de Windows Phone sync app gemaakt om je telefoon onder OS-X te kunnen beheren. Het tool linkt aan je iTunes bibliotheek zodat je niet alle content 2x moet beheren. Je beheert je bibliotheek in iTunes en het Windows Phone tool synct de wijzigingen met je telefoon.

De games Hub.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0003.png
Music Hub.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0009.png
De apps lijst. Als de lijst te lang wordt kun je op zo'n letterhokje klikken en dan op de letter van de app die je wilt openen. Zo kun je sneller navigeren door de lijst.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0006.png

Nokia software
Microsoft heeft Windows Phone zo opgezet dat fabrikanten zoals Nokia, HTC of Samsung geen aanpassingen kunnen doen aan het OS. Daarmee wil Microsoft zorgen dat elk toestel gegarandeerd blijft van updates. Nou is dat natuurlijk leuk om te zeggen nu bekend is dat de oude WP7.5 toestellen geen update krijgen naar WP8 (au!). Maar dit was volgens Microsoft noodzakelijk kwaad aangezien WP7.5 op de verouderde Windows CE kernel draaide en de nieuwe WP8 draait de nieuwe Windows NT kernel. En schijnbaar was het onmogelijk dit te upgraden. Maar de toekomst zal uitwijzen hoe WP8 bij de les kan blijven.

Maar als de fabrikanten het OS niet kunnen aanpassen, hoe kunnen ze zich dan onderscheiden van de massa? Dat is ook al niet echt mogelijk door super goede hardware op gebied van CPU/GPU te gebruiken, want dat ligt ook al vast. De onderscheidende factor zal meegeleverde software moeten zijn en Nokia heeft dat goed begrepen. Als WP8 partner van Microsoft timmert Nokia flink aan de weg op app gebied. En al deze software wordt exclusief voor Nokia toestellen, of komt pas veel later beschikbaar (en betaald) voor andere toestellen. Nokia levert bij de Lumia 920 de volgende software mee:

- Nokia City Lens: Dit is een soort van Layars. Je kijkt door de camera en ziet geprojecteerd een aantal tags die van alles kunnen aanwijzen. Van hotels, restaurants, tot pinautomaten. En dit draait allemaal mee als je de camera draait.

- Nokia Drive: Navigatie met turn-by-turn gesproken woord.

- Nokia Maps: De Nokia versie van Google maps. Net zo uitgebreid, en zeker niet het debacle van Apple maps. Het enige wat ik mis is het meedraaien van de kaart als je wandelt. Dit werkt alleen in Nokia Drive+.

- Nokia Music: Soort van Spotify, maar dan Gratis muziek luisteren, ook voor off-line is de muziek te downloaden maar dan omslachtig, als je op het download icoontje klikt ga je naar de aanschaf pagina waar je voor veelal 0.99 euro het nummer kan kopen. Om te downloaden moet je in het menu kiezen voor 'maak offline beschikbaar'. Handig.

- Nokia transport: Openbaarvervoer app. het lijkt erop dat ook Nederland ondersteund wordt al lukt het me niet om een reis te plannen van mijn locatie naar het station in Eindhoven. Bummer.

- Nokia QR: QR code herkenning. Barcode lukt ook.

Nokia Maps.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0005.png
Nokia Drive.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0008.png
Nokia QR.
https://dl.dropbox.com/u/9378940/Limua920Review/wp_ss_20121117_0011.png

En Microsoft levert mee Office 365. Op mijn Duitse toestel stond verder nog een aantal apps speciaal voor de Duitse markt zoals een Deutsche Bahn app, een app waarmee je hotels kon boeken en een Redbull app. Die Duitse apps heb ik allemaal verwijderd. Ook het aanpassen van de taal was een koud kunstje, 4 instellingen later en mijn telefoon heeft ondersteuning voor de Nederlandse regio en alle menu's in het Engels (zoals ik het altijd heb).

Mijn apps
Welke apps heb ik nou zo in gebruik:
- Appflow app discover: om nieuwe apps et ontdekken. Dit lijkt een beetje op de app hub die nog mist in WP8.
- Batterylevel for WP8: dit geeft op een live tile en optioneel op het lockscherm de status van de accu weer.
- BoxShot: voor Dropbox toegang
- ConnectivityShortcuts: Om snel via een tile je wifi/3G of vliegtuig mode te kunnen schakelen.
- Fhotoroom: soort van Photoshop/instagram in één
- Fildo: download MP3s van het web.
- Flashlight-X: de enige flashlight app die ik kon vinden die ook werkte op WP8
- gMaps: google maps in het echt
- MetroTube: youtube filmpjes kijken in een mooie hub achtige setting
- NU.nl: het nieuws hè?
- OneNote: notities maken.
- SkyDrive: toegang tot je skydrive cloud
- Soundhound: bekend van iOS en Android
- Tube Pro: om youtube filmpjes te downloaden op je telefoon. Niet zo mooi als metro tube, maar kan wel downloaden.
- Whatsapp: bekend van iOS en Android
- Ztitch: cool stitching app die het ook nog niet zo goed doet :)

Apps die ik mis:
- Instagram
- Wordfeud Die is er dus wel
- Rabobank bankieren (is er wel voor WP7 en er wordt aan de WP8 app gewerkt) Is inmiddels beschikbaar en werkt perfect.
- Flipboard
- hoop spelletjes zoals Bad piggies.

Niet getest
- Geluidskwaliteit van de oortjes (er zou Dolby geluid op zitten)
- Equalizer.
- Valschade

Bottom line
Aangezien het besturingssysteem al vast lag, was de keuze uit de verschillende WP8 toestellen eigenlijk best eenvoudig. Maar ook weer niet. Op het moment van schrijven is eigenlijk alleen de HTC 8X op de Nederlandse markt verkrijgbaar (mondjesmaat zoals dat net na de launch altijd zo is). Maar in ons buurland, Duitsland, kun je als je geluk hebt een Lumia 920 halen. De HTC heeft dezelfde SoC, 16GB aan boord die ook niet uitbreidbaar zijn en een scherm wat een iets lagere resolutie heeft. Daarbij is de HTC ook redelijk groot en dik. Je mist dan wel ten opzichte van de Lumia het super sensitive touchscherm en het draadloze opladen. En de HTC is wat lichter. Over een tijdje komt ook de Samsung Ativ S beschikbaar met een mooi Amoled scherm met 720p resolutie en in een (ietwat saaie in vergelijking tot de Lumia en de HTC 8X) slankere behuizing. Maar dat is nog steeds een grote telefoon. Uit eigen huis komt de Lumia 820, een afgeslankte Lumia 920, zonder super camera en zonder draadloos opladen. Maar met een aantrekkelijker prijskaartje. Dus, is de Lumia 920 het beste toestel wat Nokia had kunnen maken? Ik denk het niet. Daarvoor zijn er toch een paar punten van kritiek. Zo mag ie wel wat kleiner, vooral in de breedte. En wat dunner. Maar alle voor- en nadelen van de 920 afwegende was voor mij de doorslag. En natuurlijk het feit dat ik hem 2 dagen na de launch kon ophalen.

Nokia mag overigens wel eens een cursus product-launch gaan doen bij Apple. Het toestel is al in september aangekondigd, maar pas begin november echt leverbaar in de landen die bij de eerste wave horen. Helaas vond Nokia het niet nodig om Nederland daarbij te rekenen, dus de officiële launch zal pas 27 november zijn. Wanneer het toestel dan ook echt beschikbaar is weet niemand. Als je dan de launch van de iPhone 5 vergelijkt zegt Apple: Hier is ons nieuwe model, je kunt het vanaf nu bestellen. Uitlevering zal over 2 weken zijn. Nederland is voor Apple schijnbaar wel een belangrijk land, want sinds de iPhone 3G zitten we bij de first launch landen.

Over mij
Ik ben al 17 jaar werkzaam in de IT als Software Engineer bij AltenPTS, de embedded business tak van Alten. Dagelijks hou ik me dus bezig met het schrijven van software voor embedded apparaten. Variërend van videorecorders tot high-tech productie apparatuur. Voor mijn hobby schrijf ik mobiele apps, fotografeer ik mijn katten en fiets ik met mijn MTB door de bossen.

Heb jij ook een Nokia Lumia 920 Rood?

Deel je ervaringen met andere tweakers in een productreview!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (100)

Reactiefilter:-11000100+145+24+30
1 2 3 ... 7
Goed review, ik heb zelf sinds kort een witte Lumia 920 en ik ben er erg blij mee. Ik vind Windows Phone 8 heel goed werken en het lijkt inderdaad erg stabiel. Ook viel het aanbod van Apps mij ontzettend mee. Ik ben geen App-Junkie en alles wat ik met een Smartphone wil kunnen, kan de Lumia 920 (en meer).

De meegeleverde Apps van Nokia vind ik ook erg goed. Helaas zijn de Nokia Apps niet allemaal meer Nokia-Only, veel van de Apps heten nu HERE zoals HERE Drive+ (Drive+ is gratis bij Nokia, Drive is gratis voor de andere telefoons) of HERE Transit. Er is trouwens nu ook Nokia Pro Cam te downloaden voor de Lumia 920, zodat je wel de sluitertijd en meer kunt aanpassen.

Ik had nog twee vraagjes wat betreft het toestel, want ik weet niet of ik nu een fabricagefout heb of dat het normaal is.

1. Als ik bij de randen van het toestel links en rechts voel, waar de behuizing overloopt naar het glas, dan lijkt de rand aan de rechterkant hoger. Het gaat echt om een minimaal verschil, maar het is wel voelbaar. Daarnaast is het mogelijk om het glas aan de rechterkant licht in te drukken zodat het wat dieper de behuizing in schuift. Dit is alleen in het midden van het glas, de randen lijken dan weer wel allemaal goed te zitten. Heeft jou toestel dat ook?

2. De camera knop voelt erg stug. Het scherpstellen gaat prima, maar om vervolgens een foto te nemen moet ik aardig hard drukken. Is het normaal dat je best hard moet drukken?
Rene, over punt 1: bij mij zijn alle randen gelijk en er valt niks in te drukken. Alleen tegenover de cameraknop is wat flex te voelen. Punt 2 is inderdaad bij mij ook het geval. Bovendien vind ik de knop nogal vaag aanvoelen. Op de 820 van mijn vriendin zijn de knoppen veel fijner met een duidelijkere klik.
Bedankt voor de snelle reactie :). Wat bedoel je met flex tegenover de camera knop? Ben overigens blij dat mijn camera knop niet 'defect' is, maar dat die bij de Lumia 920 gewoon stug is. Had inderdaad een dubbele klik verwacht: één voor scherpstellen en dan doorklikken voor de foto.
Als je de telefoon met het scherm naar je toe met 2 handen vastpakt alsof je een foto wil nemen, dan flext de behuizing bij mij een beetje bij je duim. Ik moet zeggen dat het me nu niet meer zo opvalt als in het begin. Misschien verbeeldde ik het me gewoon :)
Zo zal iedere telefoon wel weer zijn eigen 'probleempjes' hebben. Zal bij mij wel niets zijn, de rand is misschien een halve/kwart millimeter hoger; echt net genoeg om het een beetje te voelen. Zal nog een tijd lang een hoop plezier van mijn Lumia 920 hebben, hopelijk jij ook :D. Je hebt er weer een +3 bij ;)
Uitstekende review, en vergeleken met mijn review van de Nokia Lumia 920 zwart is dit echt een top review. Zeker +3
+3, zeker met zo'n goede foto van de Mojito! :) ,
Serieus alle vergelijkingen van de foto's zijn super, het maakt je review compleet. Goed om weer wat positiefs van Nokia zien
Een hele duidelijke en informatieve review. Bedankt!
Wat een mooi toestel! Ziet er prachtig uit en een top review.
Mooie review! En mooie telefoon! Kun jij mij misschien jouw achtergrond delen (met dat blauwe krijtje)? Thanks! :D ** ik stuur je wel ff een PM'sel! **

[Reactie gewijzigd door Zanzibar-1337 op 21 februari 2013 19:47]

Misschien heb je deze video inmiddels al in het nieuws voorbij zien komen de laatste dagen maar ik wil hem dan toch nog eens onder jou aandacht brengen omdat hij duidelijk laat zien waarom Nokia Maps/drive zo veel beter is dan google maps/navigatie.

Want ik vind zelf dat je in jou review Nokia maps/drive veel te weinig credits geeft. Daarnaast is Nokia maps/drive inmiddels zo veel beter geworden dan toen hij eerst was op het moment dat de L920 net uit kwam.

Voor de video zie:
http://www.symbiantweet.c...okia-maps-and-google-maps

Offline maps hebben naar mijn mening ook veel meer waardering gekregen sinds dat mobiele internet aanbieders op hun abonnementen strengere data limieten zijn gaan plaatsen het afgelopen jaar.

[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 20 februari 2013 14:29]

Goede video, ik had hem vanmorgen al gezien. Het is zeker handig dat je ook naar adressen kunt zoeken in offline mode, dat wist ik nog niet. Helaas werkt de public-transport optie niet in NL. En de kaart draait nog steeds niet met je mee. Dat vind ik nog wel het meest irritante gemis. Als je aan het wandelen bent is het soms wel handig om te weten welke richting je op moet. Verder ben ik met je eens dat de Nokia Maps app zeker niet onderdoet voor Google Maps.
Met mijn Bose in ears heb ik wel met de EQ gespeeld, maar redelijk snel weer uitgezet.
Nogmaals, het is objectief uiteraard, maar met mijn in ears vond ik de Dolby feature en 'normalisatie' feature de kwaliteit van het geluid afnemen. Wat mij wel is ogevallen is dat het volume minder hard hoeft ten opzichte van mijn Trophy en mijn iPeun. Allicht dat iemand eens met wat zwaarde 'over-ears' kan testen of het volume op 30 moet om een beetje geluid uit te krijgen.
Misschien een kleine aanvulling op de review:
Vandaag heb ik even de standaard hoofdtelefoon van de 920 getest en hier wordt duidelijk dat Nokia zwaar heeft bezuinigd. Bij het afspelen van muziek ontbreekt elke vorm van warmte van de instrumenten en eventueel aanwezige bas is compleet afwezig. Ook kan de omgeving last hebben van het muziek dat je afspeelt. Qua comfort zitten de dopjes redelijk maar toch.
Nu moet ik toegeven dat ik na 10 minuten de kwaliteit zo beu was dat ik ze snel in mijn tas heb gedumpt en mijn vertrouwde Bose in Ears heb ingedaan.
Bedankt voor je bijdrage q2no! Het is nuttig om te weten dat de meegeleverde oortjes niet de kwaliteit hebben die je zou mogen verwachten. Ik kan dat niet echt beoordelen. Ik hoor het verschil wel, maar ik kan niet echt zeggen wat beter is. Heb je geprobeerd om met de equalizer wat meer 'warmte' er in te krijgen? Of kan dat niet (ik ben echt een leek op geluidsgebied :)) Wel lastig dat de omgeving last heeft van overlast als je de Nokia oortjes gebruikt. Is dat op maximaal volume, of zelfs al bij een meer normaal luistervolume?

[Reactie gewijzigd door zonoskar op 19 februari 2013 10:27]

Bedankt voor deze review en de updates ervan naar gelang het gebruik!!

Hoop hem ook (zoals t er uit ziet) 1 dezer maanden 8)7 te ontvangen....zit tegenwoordig bijna een levertijd op van tegen de 2 maanden!!

Door zo'n review ben ik al wijs voordat ik t toestel echt heb!!!

Thanx ;) :+
1 2 3 ... 7


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Populair: Tablets Nokia Websites en communities Lumia Smartphones Laptops Sony Apple Games Politiek en recht

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013