/update 20-11-2012: wat typo's en feedback verwerkt.
/update 02-12-2012: Foto's toegevoegd.
/update 07-12-2012: Wat browser benchmarks toegevoegd.
/update 27-12-2012: Foto's toegevoegd met de camera-fix update 1249.
/update 26-01-2013: Benchmarks geupdate en gelijk gemaakt aan de Lumia 820 review
Historie
Toen de eerste iPhone in 2007 uitkwam wist ik het, die moet ik hebben. Dus toen een vriend van me in september van dat jaar naar de USA vloog vroeg ik hem er een voor mij mee te nemen. Dit was mijn eerste smartphone, toen nog zonder apps winkel, zonder echte Nederlandse ondersteuning. Maar met een community om het apparaatje beter te maken. Zo kwam de eerste app store niet van Apple, maar van een stelletje hackers. Zo kon ik ook bellen, want de eerste iPhone was SIM locked.
Na de iPhone kwam nog een iPhone, ditmaal de 3Gs. Het viel me toen al op dat het allemaal wel een beetje hetzelfde bleef. Ok, het toestel werd sneller en de apps in de app store van Apple waren goed. Maar Android kwam op en hun vernieuwende blik op de mobiele markt trok me aan. Vooral de widgets leken me heel erg bruikbaar. Toen de HTC Desire aankondigde heb ik die gekocht op de dag dat ie in Nederland beschikbaar kwam. De iPhone moest het veld ruimen. Maar aangezien ik ook een iPad heb bleef ik wel nog steeds een beetje hangen in de Apple omgeving. Dingen als iCloud, iTunes en de apps waren toch wel handig. De HTC Desire was een fantastisch apparaat, totdat de updates voor het besturingssysteem ophielden en de voorgeïnstalleerde apps zoveel updates gekregen hadden dat het interne geheugen van de Desire propvol zat. Soms werd het zo erg dat ik meer apps aan het verwijderen was dan aan het installeren. Ik merkte dat ik steeds meer een aversie tegen Android begon te krijgen. Ook kwamen steeds meer berichten over hacks, smerige apps en dergelijke in het nieuws. Zoiets wil ik niet direct gekoppeld aan mijn bankrekening hebben. Dus toen Microsoft aankondigde dat ze ook een mobiel OS gingen maken was ik meer dan benieuwd. Zeker ook omdat de laatste OS updates van Apple eigenlijk alleen nutteloze toevoegingen gekregen had die niet in de hele wereld werken (ik noem een Siri). Helaas hebben alle mobiele OSen daar last van. Ook Android en Windows Phone ondersteunen nauwelijks de Nederlandse taal.
Bij de eerste release van Windows Phone keek ik de kat uit de boom. Ik had net een Samsung Galaxy S2 gekocht en die telefoon deed de HTC Desire compleet vergeten. Aan het plastic uiterlijk en crappy bouwkwaliteit heb ik me nooit gestoord. Eigenlijk was het een heel fijn toestel. Maar na een tripje in de wasmachine en de aankondiging van Windows Phone 7.5 deed mij besluiten om een keer wat anders te proberen. Ook omdat de widgets van Android toch niet zo handig bleken en de live tiles beloofden dat te verbeteren. Het heeft eigenlijk best lang geduurd en een paar test sessies in de Mediamarkt voordat ik zo ver was. Het OS is wel helemaal anders dan iOS of Android, vandaar.
Dus toen kwam er een Samsung Omnia W. Een wat? Hoor ik jullie vragen. Ja inderdaad, geen Nokia, maar een Samsung. Mede omdat de eerste Windows Phone toestellen eigenblijk allemaal dezelfde hardware hadden en alleen het scherm was anders, en de Omnia W had volgens mij het mooiste scherm (Amoled Plus). De bouwkwaliteit was a la Samsung, dus niet heel erg goed, maar de Lumia 800 was me te duur voor een experiment, ook al had Nokia veel exclusieve software. WP7.5 beviel zo goed dat ik na de aankondiging voor WP8, en na de initiële teleurstelling dat WP7.5 telefoons niet naar WP8 geüpgrade zouden worden, ben ik toch maar gaan sparen voor een nieuwe telefoon. Maar door de vele Nokia-only apps moest het dit keer toch wel een Nokia worden, ook omdat de aangekondigde Lumia 920 een zodanig enorm vooruitstrevende telefoon zou moeten zijn. En na heel lang wachten en veel teasers van Nokia ben ik deze telefoon gaan halen in Duitsland. Een rode, want dat moest.
In de doos
In de doos vind je bovenop de telefoon, beschermd door een dikke plastieken laag. Daar onder vind je de handleiding en daar onder de accessoires. Een kleine, witte lader, rode hoofdtelefoon en een micro USB kabel en een SIM kaart compartiment opener zoals we ook kennen van de iPhone. Een beetje jammer dat de lader niet in de kleur van de telefoon is, maar zo past deze wel beter bij de Apple-witte kabel.
Het toestel
Over de Lumia 920 zijn al veel dingen geschreven. Hij zou te zwaar zijn om vast te houden. Hij zou te groot zijn om in je broekzak te passen. De camera zou beter zijn dan een spiegel reflex camera, enz. En ondanks dat het inderdaad een grote telefoon is en redelijk zwaar en de camera eigenlijk wel ok is, valt het allemaal wel mee. De telefoon weegt evenveel als een Samsung Note-II, of een iPhone4 met hoesje. Is dat zwaar? Niet echt. Hij is vrijwel even groot als een Samsung Galaxy S3 en een HTC One-X. Is dat groot? Eigenlijk wel, maar ik hoor niemand klagen over die andere telefoons. De Lumia is wel een beetje dik met zijn 11mm. Maar dankzij de afgeronde achterkant voelt hij niet zo dik aan. Maar zo dun als een HTC One-S voelt hij ook niet aan. Ik heb wel eens dat ik moet voelen of de Lumia in mijn zak zit, dus dat toont al aan dat het toestel niet te groot is (voor mij). Ik kan me wel voorstellen dat mensen met kleinere handen dit toestel groot zullen vinden. Daarom is het ook jammer dat Nokia niet een wat kleinere variant maakt. De Lumia 820 is namelijk niet veel kleiner. Een telefoon met 4" of zelfs 3.7" scherm, 800x480 resolutie (of hoger), maar verder hetzelfde als de 920 zou volgens mij gretig aftrek vinden.
Het rode toestel:
De hardware
De Lumia 920 zit propvol vernieuwende hardware, dat wil Nokia ons in ieder geval laten denken. Want zeg zelf, NFC en draadloos opladen zijn niet echt nieuw. Dat draadloos laden is zelfs waarschijnlijk de reden waarom de 920 zo zwaar is. Maar er zitten ook snufjes op die wel redelijk vernieuwend zijn. Zoals het touchscreen wat je met handschoenen of je nagel kan bedienen. Dat kan super handig zijn. Of de optische beeldstabilisatie van de camera, dat is ook voor het eerst dat ik weet dat dit in een telefoon gebruikt wordt.
Verder is de CPU/GPU een oude bekende, een MSM8960 Snapdragon S4 dual-core processor gebaseerd op het ARMv7 Krait design en draait op 1.5GHz. Nieuwere SoCs laten nog even op zich wachten, dat komt helaas een beetje door het beleid van Microsoft om maar een beperkte set hardware te ondersteunen. Quad-core CPUs komen waarschijnlijk wel, maar dat duurt nog even. Voor nu is de Snapdragon de SoC die we gaan tegen komen in bijna alle Windows Phone 8 toestellen. Verder beschikt de Lumia over 1GB werkgeheugen, een 2000mAh accu en 32GB opslag geheugen voor apps en data. Een micro-SD kaartslot zoek je tevergeefs, evenals een verwisselbare accu. Daarvoor krijg je een strak en solide polycarbonaat behuizing die lekker in de hand ligt. De enige benchmark die ik kon vinden gaf een mooie score. De score is iets lager dan die van de HTC 8X wat komt doordat die wat minder pixels hoeft aan te sturen.

De AnTuTu benchmark crashte halverwege.

Schijnbaar zijn alle knopjes en camera behuizing van zirconium wat erg krasbestendig zou zijn. Ik kan dit niet vaststellen en ik ga ook niet expres proberen mijn toestel te bekrassen, dus dat moeten we dan maar van Nokia aannemen.
Het scherm
Het 4.5" scherm is van het Clearblack LCD type en heeft de marketing naam 'PureMotion HD+ ' gekregen. Clearblack vanwege de verbeterde polarisatie lagen die zwart donkerder moeten maken en de afleesbaarheid in de zon moeten verbeteren. HD+ vanwege de resolutie van 1280x768, wat iets hoger is dan HD ready. Puremotion vanwege de 60Hz beeldverversingsfrequentie en de panel overdrive dat voor een snellere aansturing van de pixels moet zorgen. Ik heb geen idee welke frequentie andere telefoons gebruiken, maar ik kan het bijna niet geloven als dat niet ook 60Hz zou zijn Het gaat Nokia om de overdrive. Dit geeft minder lag bij het verversen van het scherm. Het scherm wordt beschermd door een laag Gorilla glas van Corning. Dat zou super krasbestendig moeten zijn. Zou moeten, want ik heb na een week al een klein krasje in het scherm. Niets wat ernstig is, maar je ziet het wel onder de juiste hoek en je kunt het ook voelen met je nagel. Het scherm kan flink veel licht geven in de hoogste brightness stand, maar het is niet zonnig genoeg de laatste tijd om ook te testen of dit scherm ook echt beter leesbaar is in de zon. De zwartwaarden zijn minder goed dan bij Amoled, wat logisch is. Maar toch geeft de Lumia zwart best goed weer. Ik heb dit op de foto proberen te zetten, de linkse is met de laagste helderheid. De rechtse is met maximum helderheid. Ik heb gelet op het verschil tussen het zwart van het LCD en het zwart van de behuizing. Daarmee is het startscherm wel flink overbelicht. Ik moet zeggen dat je het niet zo ziet als het heel licht is en de helderheid staat op maximum. Maar als het donker is en je zet hem op max, dan ziet het er zo uit. Anders ziet het eruit als in de eerste foto.

De camera
Over de camera is ook al heel wat geschreven. De beeldstabilisatie zou voor werkelijk fantastische beelden zorgen. Nou zijn deze marketing leuzen altijd met een korrel zout te nemen en dat blijkt ook in dit geval. De camera is oké, maar fantastisch zou ik hem niet willen noemen. Daarbij zijn er nog een paar issues die voorkomen dat de camera zelfs goed is. Zo lijkt het scherpstellen soms te net voorbij het punt te gaan waarop alles scherp is. Een soort van front focus wat je bij DSLR wel eens hebt. Je ziet de camera scherpstellen en net voordat de foto genomen wordt, verschuift de focus nog een beetje. In het donker heb je de focus assist lamp nodig, anders stelt de camera helemaal niet scherp.
De camera app helpt hier ook niet bij door maar heel weinig instellingen te bieden. Zo zijn er alleen instellingen voor een scene, de ISO, de exposure, de wit-balans, de beeldverhouding (en daarmee een beetje de resolutie) en het focus assist lampje. In video stand komt daar nog de video resolutie (720p of 1080p) bij en of je continue wil scherpstellen of niet. Verder gaat alles automatisch en voor elke instelling is er meestal ook nog een auto stand.
In het donker kun je mooie foto's maken, maar dan moet je wel hopen dat je onderwerp (of wel je slachtoffer) stil zit. Want ook al kan de beeldstabilisatie bewegingen van de camera voor een deel compenseren, als het te fotograferen onderwerp niet stil zit heb je alsnog een bewogen foto. Dus een tovermiddel is het zeker niet. Jammer genoeg heb je zelf geen controle over de sluitertijd op het aanpassen van de ISO na en ook de beeldstabilisatie kun je niet uitzetten, want minder een probleem is. Deze stabilisatie zorgt er wel voor dat filmpjes er heel mooi en smooth uitzien. Dit in tegenstelling tot de andere telefoons, waar je bibberende hand het beeld vreselijk door elkaar schudt.
Al met al is en blijft het een telefooncamera met de beperkingen die daarbij horen. Eentje waarmee je wel redelijk goede foto's kan maken bijv. in restaurantjes zonder te flitsen. Maar als je gaat kijken naar foto's gemaakt in goed licht en op ISO100, dan valt de scherpte heel erg tegen. Je ziet dat veel details weggevaagd worden door de ruisreductie. Gelukkig wordt er niet super veel verscherpt in de foto's, maar dat levert dan wel erg softe foto's op als je die op 100% bekijkt. Op het schermpje ziet alles er prima en scherp uit.
De camera app is zoals al gezegd een beetje basic met weinig instellingen. Maar daar heeft Microsoft iets op verzonnen: Lenses. Dit zijn plugins voor de camera, eigenlijk gewoon apps die je op de camera installeert en die dan extra functionaliteit toevoegen. Zo is er een panorama lens, een lens app om uit meerdere foto's de beste te kiezen enz. En het is heel erg gemakkelijk voor ontwikkelaars om nieuwe Lens apps te maken. Zo is de panorama-lens niet heel erg goed in het stitchen en je kan ook niet à la Sony een sweep pano-maken. Maar dat komt wellicht nog.
De witbalans kan heel erg tegen werken. Het ene moment is de foto goed, het volgende moment is de foto een heel andere kleur. Soms al bij 2 opvolgende foto's waarbij er niet veel veranderd is in de scene. Ook tijdens filmen werkt het niet goed, zo kan het gebeuren dat tijdens een filmpje de kleurtemperatuur veranderd wat zeer lelijk kan zijn (zie een van de voorbeeld filmpjes). Scherpstellen is ook niet altijd goed. Vooral als het wat donkerder is en je hebt de AF hulp lamp uit staan. Dan gaat de camera door het hele scherpstelgebied en maakt daarna gewoon een foto. Of die nou scherp is of niet. Bij close-ups lijkt de focus verder van de camera te liggen dan waar je scherp wou stellen. En het is niet zo dat de camera gewoon niet dichterbij scherp kon stellen.
Foto tijd. De volgende foto's laten het verschil tussen 4:3 en 16:9 zien. Er zou scherpte verschil in zitten, maar ik zie het niet.
Focus op oneindig:
Foto's in het donker tijdens het Glow festival in EIndhoven:
Foto van de muur. Veel telefoon camera's hebben last van roze of groene vlekken. Hier lijkt een heel lichte roze donut in te zitten. De muur is gewoon egaal (gebroken) wit.
Deze foto's laten het focus probleem zien bij close-ups (5-10 cm). Ik heb scherp gesteld op de tic-tac, maar het tafelkleed op de achtergrond is scherp. Het treedt op in 4:3 en 16:9 mode.

Iets verder weg is het niet meer zo'n probleem:

Deze foto's laten het witbalans probleem zien. De foto's zijn binnen een paar seconde van elkaar genomen. De ene is veel warmer dan de andere.
Gewoon leuk:

| Accuduur | Score: 4 |
| Gebruiksgemak | Score: 5 |
[Reactie gewijzigd door SpitfireNL op 23 november 2012 19:40]
[Reactie gewijzigd door manmad op 18 november 2012 19:00]
Populair: Tablets E3 2013 Mobiele telefoons Google Sony Apple Microsoft Games Politiek en recht Consoles
© 1998 - 2013 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl • Hosting door True