Hoofdcategorieën

Intel Core 2 Quad Q6600 review door emrahayar

Review door emrahayar - maandag 25 februari 2008 21:32 - views: 5.878
Algemene beoordeling Beoordeling: zeer goed Prestaties Beoordeling: zeer goed Featureset Beoordeling: zeer goed
Betrouwbaarheid Beoordeling: zeer goed Overklokbaarheid Beoordeling: goed Warmteproductie Beoordeling: acceptabel
Prijs Beoordeling: zeer goed
Ervaring met één exemplaar, sinds oktober 2007
Ik heb jaren lang amd gebruikt. Vorig jaar ben ik overgestapt naar een c2d e6600. Deze was al redelijk snel en wilde makkelijk 3.2ghz draaien. Ik had nooit gedacht dat intel processors zo goed over zouden klokken, dit deden de oude P4's ook niet zo goed. Toen de quad cores uit kwamen werd ik verlieft op de q6600. Dit is een e6600 2x in 1 wat ontzettend handig is met multi-tasking. Voor de gamers zal een dual core NU nog genoeg zijn, maar in de toekomst misschien niet meer.

De processor was "as usual" verpakt. Er zat een standaard intel koeler bij wat een kopere kern had. Dit hebben de gewone c2d processoren niet. Waarschijnlijk is dit nodig voor de quad cores. Voor standaard snelheden is dit meer dan genoeg. Maar overklokkers moeten al snel over gaan naar een andere, grotere koeler. Ik had mijn quad core tweedehands aangeschaft en dit was jammergenoeg een B3 stepping. De stepping is de revisie van de processor. De eerste quad 6600 processoren waren de b3 revisies. Deze hebben een TDP van 105 watt. Een aantal maanden later is de G0 stepping uitgekomen. Gelukkig heb ik mijn processor verkocht en een G0 aangeschaft. G0 heeft een TDP van 95 watt (koeler dus).

Prestaties
Vergeleken met mijn e6600 is de q6600 stukken sneller. Dit komt vooral omdat de q6600 8mb cache en 4 cores heeft en de e6600 maar liefst 4mb en 2 cores. Ik heb een aantal benchmarks gedraaid en gekeken hoe groot het verschil was. Hiervoor heb ik PCMark/3DMark en everest ultimate edition gebruikt. In 3DMark en PCMark kon ik meteen al een grote verschil zien. M'n cpu score was 70% hoger dan de e6600. Dit was dus een succesvolle upgrade :). In games heb ik nog geen grote verschil gezien tussen de twee cpu's. De q6600 was iets sneller dan zijn voorganger maar veel sneller was het ook weer niet. Dit komt vooral omdat bijna alle games nog geen quad core processoren ondersteunen. Hier zal zeker verandering in komen. Het zou mij niet verbazen als er over 1 core physics berekend kan worden.

Overklokken
Jaaaa, hier voel ik me thuis! Zoals eerder vermeld klokken de nieuwe processoren van intel ontzettend lekker over. Gewoon te gek!! Je kan boven de standaard snelheden met een redelijk goede koeler makkelijk 1.2Ghz overklokken. Mijn eerste quad core (ook de q6600 maar de b3 revisie) draaide ik op 3.2Ghz omdat deze op 3.6 gewoon te warm werd. Zelfs op 3.2Ghz was hij niet onder de 60 graden te houden. Daarom heb ik dus een G0 revisie gekocht. En deze is stukken koeler dan de b3 revisie. Ik draai de processor nu op 3.4Ghz met de vcore op 1.330. Ik heb voor deze snelheid gekozen omdat mijn ram dan op 1133Mhz (5-5-5-10) kan draaien. Hoger of lager moet ik de timings en de snelheid van mijn geheugen ook aanpassen, en hier wordt mijn computer niet sneller van. Met 800Mhz (pc6400) geheugen zou ik voor 3.2Ghz of 3.6ghz gaan. Bijna alle quad cores zullen wel op deze snelheden kunnen draaien. 3.2Ghz= 400FSBx8Multiplier en 3.6Ghz= 400FSBx9MP. Hoger dan 3.6Ghz is ook mogelijk maar daar is luchtkoeling niet genoeg voor. Met de 45NM quad cores zal dit wel mogelijk zijn.

Conclussie
Wil je klaar zijn voor de toekomst en wil je zo minmogelijk uit geven? Ga dan voor de q6600. Deze processor kan je zonder veel moeite op de snelheden van een Q6700 of zelfs sneller draaien. En ja qua prestaties is dit zeker een aanrader. De quad core is vergeleken met de dual cores wel warmer maar hier heeft intel gelukkig aan gedacht door een half kopere koeler mee te leveren. Of je doet er mooi je eigen koeler op is de hitte probleem ook meteen opgelost. Voor mensen die regelmatig hun hardware aanpassen en veel gamen is een dual core meer dan genoeg. Deze worden minder warm, dus kunnen ze veel hoger overgeklokt worden.

Get ready for the future, buy a quad core
Negatieve eigenschappen:

nu nog weinig ondersteuning van quad core in games,
Warmer dan Core 2 Duo,
Voor de rest kan ik er weinig over klagen.

Positieve eigenschappen:

Goedkoop,
Snel,
Makkelijk over te klokken.

Keurige review. Bedankt voor je bijdrage. Ik heb zelf ook een Q6600. Op zich zou je niet verwachten dat een Q6600 sneller aanvoelt dan een E6600. Een E6600 zou genoeg kracht hebben om tegenwoordig, uitzondering van games, alles makkelijk aan te kunnen. Hij voelt echter wél sneller aan!

Zo vreemd is dat niet hoor. Het wordt ook wel omschreven als 'bijterigheid', waarmee bedoeld wordt dat je bij multiprocessing het voordeel hebt dat bij multitasking een extra processor of core zorgt voor een betere respons van het systeem op gebruikersakties. En ja, dan zijn 2 extra cores natuurlijk meer dan welkom als je al een zekere belasting hebt van de eerste 2 cores. Dat merk je dus wel degelijk en dat haalt ook min of meer het verhaal onderuit dat quadcores op dit moment nog weinig zinvol zijn.

Voor games heeft het nog weinig nut, maar in windows zijn de 2 extra cores zeker wel handig.

Nette review ;)

Volgens mij is er maar 1 type koeler voor de niet extreme Core 2 duo en quad processoren.
Ik heb namelijk een E6400 C2D gehad en die heeft ook een kern van koper en heatsink van waarschijnlijk alu.

[Reactie gewijzigd door Kakaroto]

Hmm...mijn e6600 koeler had geen kopere kern..raar :S

Ik zat net even te googlen en ik zag inderdaad een stock intel koeler met een alu-achtige kern.
Misschien zijn ze allemaal van koper alleen is die van jouw gecoat.

Of hebben ze tussendoor een iets geupdate koeler ingevoerd.

Het is koperen kern.

Oups over het hoofd gezien :). Even ontopic...De Q6600 wordt afgeprijsd..Dus mijn positieve punt "goedkoop" wordt alleen maar positiever :)

[Reactie gewijzigd door emrahayar]

ik heb hier thuis twee intel koelers liggen , 1 met koper kern en 1 met Alu.
de koperen komt van een E6400 en de Alu van een E2180.
Is gewoon een besparing van intel op de koelers.

"Koel indien goed gekoeld." |:(

Ik snap wat je bedoeld, maar dit is toch wel een beetje een opmerking ala "water is nat"

Maar het is goed te lezen dat deze met lucht goed te koelen is. Waarschijnlijk ga ik voor deze met een Scythe Mugen. Ik verwacht dan tot 3.6 te kunnen gaan en dan is hij toch nog beter dan een E8400

Met een Scythe Mugen krijg je de q6600 g0 wel op 3.6ghz maar of je hem dan nog onder de 70 graden stressed krijgt weet ik niet. Je moet geluk hebben, ik heb mensen gezien die hun g0 met 1.325 volt op 3.6 stabiel wisten te krijgen.

Ik krijg mijn cpu op 3.6ghz wel rond de 65 graden. Maar dan ontstaat de vraag, wil je stilte? Of, wil je 200Mhz meer en 8 fans op volle snelheid....Op 3.4ghz krijg ik m'n ram ook op een mooie snelheid dus vandaar..

"Koel indien goed gekoeld." Ja, eigenlijk is de quadcore 65nm alleen met extreme koelers zoals Scythe Mugen of Thermalright Ultra extreme 120 echt koel te houden. Dit geld natuurlijk wanneer hij overgeklokt is, op 2.4Ghz is een originele koeler genoeg.

[Reactie gewijzigd door emrahayar]

Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren.

Reactie formulier
VNU Media logo Powered by True