Hoofdcategorieën

Sony PlayStation 3 40Gb review door CaineKentrop

Review door CaineKentrop - dinsdag 22 januari 2008 22:07 - views: 5.326
Algemeen Beoordeling: goed Prijs Beoordeling: zeer goed Bouwkwaliteit Beoordeling: goed
Multimedia Beoordeling: goed Multiplayer Beoordeling: zeer goed Spelaanbod Beoordeling: voldoende
Randapparatuur Beoordeling: zeer goed
Gebruikt in combinatie met: Ervaring met één exemplaar, sinds november 2007
Playstation 3, Sony doet goede zaken.
Er stond nog geen review bij de 40Gb, dus hier komt de eerste.

Deelonderwerpen:
- BD kijken
- Multimedia
- Conclusie

Achtergrond informatie:
Voordat ik begin, even een beeld van mijn situatie en waar de console komt te staan (zie foto's):
Ik speel op mijn slaapkamer op een Samsung 27" HD-Ready LCD tv van ongeveer één jaar oud. En zit dan 2 - 3 meter van het scherm en de console af.
Het spel dat ik wilde spelen is NFS Pro Street, deze heb ik dan ook bij mijn PS3 besteld en gekregen.
Ik game ongeveer (als ik daar tijd voor kan vrijmaken) 1 - 2 uur per dag. Maar dat is gemiddeld. Soms komt het er niet van en soms heb ik 4 uurtjes de tijd :) Met z'n tweeën gamen doe ik nooit, geen tweede controller nodig dus, dan maar om de beurt ;)

Als eerst: Sony of Microsoft….lekker belangrijk!!!
Ik vind dat het allebei prachtconsoles zijn met mogelijkheden die we jaren terug niet eens hadden durven dromen.
Het gaat mij om de functies (is wel persoonlijk natuurlijk) en levensloop in verhouding tot de prijs. Hier heb ik mijn keuze op gebaseerd. Had ik dat gedaan, puur op huidige graphics en games, dan had de keuze anders uit kunnen vallen.

Zo dat is gezegd, we kunnen beginnen.

Waarom de PS3 (40GB) gekozen?
Het upgraden van mijn PC was ik echt zat, er gaat gewoon zoveel geld in en er blijven games komen die een lage framerate halen. Dan baal je, dus....er moest een gameconsole komen! Met NFS Pro Street ;)
Uiteraard kwam ook bij mij de keuze: PS3 (duurder) of Xbox360 (goedkoper en hé..ik ben een echte ras-Hollander :*) :P goedkoop = goed)?
De redenen waarom ik voor de PS3 ben gegaan zijn:
  • Blu-Ray speler -> DVD speler kon gelijk de deur uit }>
  • USB Multimedia -> met mijn Logitech Z5500 surround set wil ik ook muziek draaien.
  • Lange levensloop -> de PS2 bestaat toch ook al ongeveer 7 jaar en er worden nog games voor gemaakt.
  • Uiterlijk -> is persoonlijk, maar ik vind het een beauty!
  • Toekomst -> de PS3 is nog nieuw en ik denk dat ontwikkelaars nog veel meer eruit kunnen halen.
De redenen waarom de Xbox360 het niet werd:
  • HD-DVD kost extra.
  • Vind hem minder mooi, maar dat woog niet zwaar.
  • Geen Tekken, Gran Turismo (Forza is ook goed, maar toch).
  • Op het moment van kopen (ongeveer November 2007) was HDMI nog niet altijd standaard.
  • Levensloop is in mijn ogen wat minder zeker en lang, want bijvoorbeeld voor de X-Box worden nu weinig tot geen games meer gemaakt. Dat lot wil ik niet met een Xbox360.
En uiteraard, waarom niet wat meer neergelegd voor de 60GB versie met nog meer functies:
• Die extra functionaliteit bood voor mij niks extra's: heb geen draadloos internet, speel meestal alleen, films brand ik toch dus is 40GB meer dan genoeg, PS2 spellen heb ik niet.
• USB poorten genoeg, liever alles bezet dan 2 over.
• Je ziet dan online functionaliteit er niet bij staat. Dit was voor mij geen punt van discussie, want het abonnement van Xbox Live had ik ook nog wel willen betalen.

Waar gekocht?
Ik heb hem gekocht bij bol.com voor ¤399,99 met een HDMI-kabel en NFS Pro Street erbij. Was alleen niet thuis bij aflevering |:( .

Uitpakken
In een handige verpakking de PS3 40GB versie mee naar huis genomen (vanaf het postkantoor) en hem op mijn kamer uitgepakt. Alles zat netjes in de doos en kon niet bewegen of rammelen.
Ik pakte uit:
- PS3 console
- Controller
- USB- laad kabel
- Voedingkabel
En de extra bestelde HDMI kabel.

Console
Prachtig! Mooie glanzend zwarte kast, wel wat groot maar toch elegant.
Zwaar is hij wel, maar gelukkig hoef je hem niet dagelijks te verslepen :P
De tiptoetsen vielen gelijk in het oog, de uitstraling is gewoon luxe. De manier waarop hij een disc naar binnen slurpt vind ik persoonlijk iets minder. Sony zal het goed hebben uitgedacht, maar ik ben toch meer van de laatjes. Hij is wel vingerafdruk gevoelig en het is een stofmagneet! Maar goed als ik mijn kamer lap dan is de PS3 ook weer netjes.

Controller
Eerste reactie was, wat licht! Vergeleken met de "oude" PS2 dual-shock controller is het een veertje. Verder voelt hij iets degelijker aan, meer doorontwikkeld. De R en L2 knoppen zijn ook verbeterd, meer trigger-achtig.
En net als de oude controller speelt het fantastisch, maar ik ben niet kieskeurig, die Xbox360 controllers vind ik ook goed. Het draadloos aan en uit zetten is erg handig als je in je bed duikt en denkt: ik wil nog ff gamen, maar wil er niet uit (ervaring mee:D)
De speelduur van 1 batterij lading is echt lang! Gemiddeld speel ik er een kleine 3 weken mee.

Installatie
Fluitje van een cent: HDMI en Optische kabel inpluggen  Stroom erop  USB-Kabel aan console en controller  de boel aanzetten en spelen maar. Nou ja eerst nog het één en ander instellen. De PS3 vind ik stil genoeg. In de handleiding staat alleen dat je de fans soms moet uitzuigen met een stofzuiger op lage kracht, dus denk ik dat als dat niet gedaan wordt hij meer herrie gaat maken en misschien wel te warm wordt.
De USB-laadkabel is in mijn situatie iets te kort, ik moet te dicht op het scherm zitten om lekker te kunnen spelen. Gelukkig is de controller snel vol en kun je draadloos vlammen (h)

Functies
- Gamen: tja…weinig woorden voor. Gewoon super! Lekker vlot, laadtijden niet vervelend lang, mooie graphics en goed geluid. (Ik speelde op het moment van deze review alleen NFS Pro Street)
De graphics zijn prachtig, MAAR een snelle game-pc met een goede monitor knalt nog mooiere beelden op het scherm. Maar goed…dat is algemeen bekend denk ik. En de kosten van zo'n PC vind ik het niet waard. Tenzij je hem ook als je multimedia center gebruikt.
En zoals eerder gezegd, de game-ontwikkelaars kunnen vast nog meer uit de PS3 halen. NFS Pro Street is ook maar een port van de Xbox360 en vind hem op die console ook iets mooier.

edit 22-1-2008: Sinds gisteren heb ik Heavenly Sword binnen. Weer totaal anders dan NFS. In deze game moet je de Six-axis controller gebruiken om bijvoorbeeld de pijlen van Kai of dingen die Nariko gooit te sturen. Door te kantelen en te draaien kun je een vijand flink neerhalen.
De graphics zijn geweldig! Het lijkt alsof je deel uitmaakt van een film :9~
Kortom: Die Heavenly Sword deal op dit moment is een aanrader!

- DVD kijken: Ook weer erg goed! De console maakt dus wel wat meer geluid dan een DVD speler, maar met normaal volume van je TV / Surround set merk je er niks van. Wat ik niet wist is dat de PS3 kan upscalen! Kan de hele (legale) DVD collectie weer opnieuw bekijken. Gekopieerde DVD's kunnen niet worden ge-upscaled. De bediening met controller werkt na een beetje gewenning ook goed, echt geen afstandsbediening voor nodig.
- Blu-Ray kijken: Prachtig beeld! En wat een geluid op DTS 96Khz/24bit op mijn Z5500.
Verder is de bediening en dergelijke gelijk aan DVD.
- Multimedia: Muziek luisteren is een eitje: mapje MUSIC aanmaken op een USB stick, daar muziek in dumpen, inpluggen in je PS3 en hij herkent de muziek gelijk.

edit 22-1-2008: - Playstation Store: Heb inmiddels wat dingetjes gedownload via kabeltje (geen lucht ;)) en vind het aardig rap gaan. 1200Mb demo van Uncharted: Drakes Fortune in ongeveer 20 minuten! Het thuisnetwerk heeft er wel onder te lijden, mijn vader kon niet meer fatsoenlijk internetten (Orange 20Mbit).
Tip: Maak ook een Amerikaanse en Japanse account aan, daar staan toch wat leuke dingen op die we hier nog niet hebben. Bijvoorbeeld GT5: HD Concept (een PLAAATJE _/-\o_ )

Als ik meer ervaring heb met online gebeuren, dan zul je het hier te lezen krijgen ;)

Hopelijk hebben jullie wat aan deze review gehad en heb ik geholpen met het maken van een keuze.
Een Xbox360 is ook een goede keuze, als je een gameconsole zoekt. Zoek je een veelzijdig apparaat dat in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer tot zijn recht komt. Ga dan voor de PS3, je zal zeker geen spijt krijgen.

p.s. leuke reacties zijn altijd welkom, maar kritiek ook. Uiteraard wel op een manier dat ik er wat uit kan leren voor een eventuele volgende review van een product. Bedankt ;)

Groetjes,

Mooi beeld

«  1  2  »

Mooie review, maar wat is het nut van de 1e foto? :+

zat ook te kijken ja :P

haha, ja jeetje, eerste wat er bij die foto in me op kwam... een goede vriendin van mij slaat ook altijd elke ochtend het dekbed zo open...

Zeer nette review, leest lekker weg, meteen ook de foto's er bij.
Misschien nog zeggen waar & voor welke prijs je hem gekocht hebt.

Ik heb de xbox 360 en de ps3 40 gb.

Het grote verschil is dat de ps3 muisstil is . De xbox 360 maakt veel lawaai.

Dat je geluid productie van de ps3 als nadeel noemt vindt ik niet eerlijk.

Ik hoor hem ook amper.

Wat betreft geluidsproductie, zijn er inmiddels 5 verschillende PS3's

lekkere review!
alle apparaten waar een ventilator (en naar binnen blazen) zijn stofmagneten...

@computergenie: als je in een stille ruimte zit, zonder muziek, achtergrond geluid of iets in die richting kan je waarschijnlijk de ventilator horen (ik heb geen PS3, dus ook geen ervaring)

Prachtige review. Foto's zijn ook om jaloers op te worden. :P

Zoals computergenie ook zegt, de 360 maakt ook redelijk veel lawaai. Als je keihard muziek aan hebt zul je dit niet horen, maar anders is het echt net een stofzuiger.

Misschien een tip: Wil je meer harde schijf ruimte? Bij een PS3 is het vergroten van de schijfruimte een eitje. Er kan namelijk zo een Laptop S-ATA schijf in. Op het web zijn verschillende tuts te vinden. Toevallig kwam ik laatst langs een leuk filmpje, van Nederlands' bekendste gamers, waar het voorgedaan wordt. :Y)

Zeer uitgebreide review en zeker ook de meeste punten behandeld welke voor een console belangrijk zijn. Mis alleen persoonlijk het puntje over PlayStation Network en de daarbij horende PS Store. Maar kan zijn dat je geen i-net tot je bereik had op het moment van schrijven.

Verder vind ik de minpunten die je noemt van warmteproductie en geluidsniveau nogal overrated. Want het geluid is echt alleen te horen als het 100% stil op je kamer is. Als er een auto door de straat rijdt doet dat het geluid van de PS3 al te niet.
En de warmteproductie van het 40 GB model is al minder dan van het 60 GB model en die laatste is al bij lange na geen heethoofd.
Dat van die stofmagneet is (helaas) wel waar, maar dat gebeurd met alle (glossy) zwarte apparaten...

W0W ! Dude ! Waar heb jij dat psychedelische behang gehaald ?!

Inderdaad, dat wil ik ook wel weten, want dat ziet er goed uit :D

en dat bed ziet er ook goed uit :o

de beertjes maken het ook wel helemaal af bij je tv.
maar voor de rest een nette review, misschien dat je het iets meer zou kunnen uitbreiden als je wat meer games hebt ;)

Ik heb nog geen ps3, maar zal dat zeker wel aanschaffen naast mijn xbox 360.

Zoals al eerder werd aangegeven is dat er nog geen punt werd gemaakt over het netwerk.

Het voordeel bij xbox360 is dat het netwerk erg stabiel is. Nadeel is dat je ervoor betaalt (60 euro voor 1 jaar).

Het voordeel bij PS3 is dat het netwerk gratis is. Nadeel is dat het netwerk erg langzaam is (online gamen is geen genot.)

Op dit moment zijn er meer kwaliteit games voor xbox 360 dan voor ps3. Je hebt wel gelijk dat als je een game-fanaat bent, dat de xbox 360 een winnaar is.

xbox live is net zo traag als online op de ps3 :X
«  1  2  »
Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren.

Reactie formulier
VNU Media logo Powered by True