| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Opnamekwaliteit | CPU-belasting | ||
| Drivers en support | Prijs |
- Windows XP
OEM
Om de nodige kosten te besparen had ik de OEM versie gekocht, ik kreeg dus alleen een pci-plankje met een statische zak eromheen. Voor mij voldoende, drivers kun je immers wel downloaden. Thuis aangekomen heb ik de PCI kaart er in gestoken, drivers gedownload en geïnstalleerd. Wow. Het geluid klonk al heel wat anders, met name voller, dan mijn onboard geluidskaart en mijn oude Creative SB Live Platinum Edition. Toen heb ik maar even de Audio-console geopend, een stukje software, waarmee je verscheidene instellingen kan veranderen.
Ik wist mijn god niet wat de X-Fi Crystalizer en de CMSS-3D inhielden, maar die stonden ook in het rijtje van tabbladen. Maar wat blijkt, met de Crystalizer aan is het geluid lang niet zo dof, als het daar voor was, zeker een pluspunt. Ook de CMSS-3D optie haalt wel wat effect uit, maar niet zo gek veel (dat zal misschien komen vanwege mijn 2.1 opstelling).
Ik dacht zelf eerst aan een verkapte equalizer, maar hier kan geen equalizer aan tippen.
Aansluitingen
Het heeft de mogelijkheid tot 7.1, maar ik heb slechts een 2.1 set waar ik tevreden mee ben. De 4 gaten lijken niet veel, maar sommigen zijn dan weer Multi-functioneel, ik erger mij er niet aan maar ik kan me voorstellen dat je graag deze opties gesplitst van mekaar hebt, maar voor dit geld moet je daar eigenlijk niet over klagen.
Kwaliteit
Zoals ik al eerder aangaf klinkt het voller, maar ook veel zuiverder en komen de hoge tonen beter tot hun recht (zolang je de Crystalizer maar aan hebt). Ook kan ik het volume véél verder openschroeven zonder dat ik gekraak krijg. Heerlijk is dat, wat minder voor m’n ouders. Ik luister zelf veel hardstyle en dat soort muziek, en de bass komt goed tot z’n recht met deze kaart. Met de onboard klonk het nogal eens wat bonkerig, nu is het een “vloeiende” bass (beetje lastig omschrijven is dat). In spellen – speel niet zo gek veel – klinkt het ook gewoon voller dan onboard, zo lijken de effecten wat realistischer, wat de spelbeleving ten goede komt.
Drivers, de ellende
Ik vond het nodig om Vista te installeren, vervolgens er weer af te gooien omdat het mij niet beviel, en XP weer te installeren. Domme zet van mij misschien, maar vanaf dat punt kreeg ik de kaart niet meer werkend. Hij werkte opeens niet meer, getest in een ander systeem, waar die ook alles op z’n kop zette met allerlei errors, heb ik hem maar in de RMA gebracht. Paar weken later kreeg ik een nieuwe kaart, die potverdikke de zelfde symptonen gaf. Maar ik gebruikte nog de drivers die op mijn harde schijf stonden. Toch maar even gecheckt naar nieuwe drivers, en ja hoor er was een nieuwere versie die hem wel aan de praat kreeg. Toch een dikke min want zo’n kaart moet gewoon werken, en dan zijn het weer slechte drivers die er voor zorgen dat het niet werkt.
Ik ben redelijk tevreden. Over de prijs & de prestaties. Jammer van de slechte drivers van Creative, en dat het gewoon een kopie is van een Creative Soundblaster Live!.
Update
Ik heb mijn mening toch drastisch moeten bij stellen. Op zolder heb ik een Creative Soundblaster Live! gevonden. Deze presteert nagenoeg hetzelfde. Ik voel me min of meer afgezet door Creative.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.gif)