Hoofdcategorieën

Creative X-Fi Xtreme Audio Notebook review door Niekiodjdj

Review door Niekiodjdj - dinsdag 25 september 2007 14:50 - views: 1.336
Algemene beoordeling Beoordeling: goed Featureset Beoordeling: goed Aansluitingen Beoordeling: slecht
Weergavekwaliteit Beoordeling: zeer goed Opnamekwaliteit Beoordeling: geen CPU-belasting Beoordeling: Laag
Drivers en support Beoordeling: voldoende Prijs Beoordeling: voldoende
Gebruikt onder besturingssystemen:
  • Windows XP, Windows XP Media Center 2005 en Windows Vista

Eerste indruk / verpakking

Besteld, snelle levering via komplett.nl. Ik kreeg een mooie net doosje met daarop groot het X-FI logo van creative. Het zat allemaal makkelijk verpakt in de doos, en de kaart zelf in een statisch vrij hoesje. Er waren verschillende boekjes, een startup-guide en een driver-cd.

Installatie / software

Dit ging heel makkelijk omdat het een PCMCIA kaart is, dus inpluggen en gaan.
Wel had ik wat problemen, omdat de kaart telkens uit het PCMCIA slot van mijn laptop schiet. Dit ligt waarschijnlijk aan de kaart zelf, omdat mijn gigabit netwerkkaart dat niet doet. Misschien is dat een klein minpunt, een van de weinige trouwens. Software installatie ging net zo makkelijk als het installeren van een klein programma'tje. Redelijk snel, en hetzelfde menu als de cd van Creative X-FI Xtreme Music. (welke ik gebruik in mijn pc)

Gebruik / aansluitingen

Na de installatie even opnieuw opstarten en alles werkt. Wel heb ik wat problemen met XP als je de kaart eruit klikt. Hij doet dan heel lang over het 'opnieuw installeren' als je hem weer inplugt. Dit doet Vista namelijk heel makkelijk, de kaart kun je er zonder pardon in en uit halen.
De aansluitingen zijn wat minder. Er zitten 2 poorten op, een optical in en out. Die tevens dienen als gewone jack plugs. (lekker makkelijk :)) Maar omdat je een 7.1 geluidskaart hebt gekocht, verwacht je ook dat er 5 aansluitingen op zullen zitten. Maar dit is niet zo, je moet namelijk een aparte 'docking module' kopen om 8 kanaals geluid tot zijn recht te krijgen. Deze module is overigens redelijk duur.

Geluidskwaliteit / EAX ondersteuning

De geluidskwaliteit is makkelijk gezegd: subliem! Meerdere driver functies zoals EAX en CMSS3D en de Crystaliser, zijn prachtige functies die ik dan ook goed benut. CMSS3D werkte bij mij makkelijk omdat ik nog geen 'docking module' had, en zo toch surround in mijn hoofdtelefoon had. Ook in game is de EAX functie geweldig. De granaten stuiteren letterlijk rond je hoofd, en de kogels hoor je echt langssuizen.

Totale beoordeling / mening

Ik vind het een prachtige geluidskaart, dat wel een must is voor iedere muziek/game liefhebber die een laptop heeft. Overigens vind ik het minder dat de docking module niet inbegrepen is.
Deze kun je hier bestellen op creative.com:

Een oprechte toevoeging in de X-FI serie!
Negatieve eigenschappen:

Geen aansluitingen voor 7.1
Aparte docking module nodig.

Positieve eigenschappen:

Prachtige geluidskwaliteit.
Drivers met prachtige functies.
Makkelijke installatie.
Weinig processor gebruik.

Leuke Review, ik heb een aantal weken een nieuw laptopje gekocht, maar na alle Acer Bloatware en rommel verwijderd te hebben leuk al mijn muziek productie software geintstalleerd om ook onderweg mijn muziek een beetje bij te kunnen houden. Helaas ging het installeren prima, maar zodra de eerste noten uit de speakers moeten komen hoor ik alleen een vreselijk gekraak. Het Realtek kaartje kan dit niet hebben dus ik zou graag net zoals in mijn desktop een X-Fi willen hebben.

Okee, vraagje dus : De X-Fi kaart in mijn desktop zit barstensvol chips en ik kan mij niet voorstellen dat ze dit allemaal in een chip hebben kunnen onderbrengen in een Express-card.

Kan deze kaart hetzelfde als de desktop versie van de X-Fi, of is deze kaart puur voor playback.

Overdonder mij met uw wijsheden :-P

Na mijn weten is dit ook geen PCMCIA, maar een ExpressCard. Dat is even heel wat anders, want deze zijn niet compatible met elkaar, en je raad het al, de expresscard maakt gebruik van een PCI Express interface, in dit geval PCI-E 1x

Ik moet zeggen dat ik deze kaart ook graag wil aanschaffen, niet omdat ik zo'n fan ben van de X-Fi, maar omdat er niets anders is.
De normale PCI kaart versie heeft het in mijn pc wel een maand uitgehouden en heeft later zelfs zowat mijn PCI poort gesloopt, vervolgens heb ik hem maar in twee stukken gebroken en tegen de muur gesmeten uit frustratie.

Wat ik graag wil weten, is of deze kaart ook ASIO ondersteunt en of het signaal ook vrij is van ruis want via mijn onboard realtek kaartje (Asus A7U laptop) hoor je de videokaart en hdd gewoon pruttelen!

Ik wilde graag muziek maken op deze laptop, maar dat is met de huidige geluidskaart alvast onmogelijk

Ja ik ken het probleem :-P

Ik heb gezien dat de Audigy2 ZS (PCMCIA) wel ASIO ondersteund, en ook daadwerkelijk is uitgerust met een Audigy2 processor.

Over de X-FI notebook zijn ze zelfs bij creative europe erg kort..

Audigy 2 ZS

X-FI Notebook :

Als ik hier van uit moet gaan is de X-FI notebook nieteens een slap aftreksel van de X-FI, het is gewoon een kaartje die de X-FI crystalizer emuleert en er 5.1 geluid van maakt. waarschijnlijk alles gebaseerd op emulatie, met verlies van processortijd als gevolg.

Als je muziek maakt, lijkt mij de Audigy2 ZS de beste oplossing zonder over te gaan op USB. Maar dan moet je natuurlijk wel een PCMCIA slot hebben,

Voor ons, arme Express carsdslot bezitters moeten we hopen dat er een echte X-FI notebook uitkomt, of dat Creative de audigy2 ZS ook in Express versie gaat voeren.

Correct me if i'm wrong :-)

[Reactie gewijzigd door 360Degreez]

Heb nog even een vraagje, momenteel bezit ik een HP 9595ED...daar zit enorm veel ruis op de uitgangen. Dit wil graag vermijden met zo'n kaartje, is dit aan te raden?

En dan nog even m.b.t. die processorkracht, crystalizer kun je gewoon uitzetten. Dan zorgt die kaart erals goed is voor dat hij de audio bewerkingen verder wel overneemt van de processor, dus in totaliteit lijkt het me dus positief als je zo'n kaart erin hebt.

Hallo reviewer, ik ben eigenlijk ook wel geinteresseerd, aangezien de uitgang van mijn Dell 640M stuk is gegaan. Was alleen benieuwd of deze kaart uit de PC Express poort steekt en zo ja hoever? Verder vroeg ik me af of het geluid nog wel via de luidsprekers van de laptop zelf doorgegeven kan worden? Bij voorbaat dank.

Je kan het geluid nog via de speakers van je laptop doorgeven. Hij gaat helemaal in de sluif, ongeveer 1 cm steekt er uit.
Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren.

Reactie formulier
VNU Media logo Powered by True