| Algemeen | Kwaliteit | ||
| Prijs |
Ervaring met 2 exemplaren, sinds december 2011
Een stofzuiger robot blijft een beetje een speeltje. Maar ik moet zeggen dat de Neato XV-15 (aangekocht bij snellwebshop) zijn werk wel goed doet.
Het grote verschil met de roomba robots is het feit dat het apparaat zich bewust is van de omgeving en niet random door de ruimte zeilt maar systematisch je huis schoon maakt. Je ziet de robot ook echt baantjes trekken door je huis. De robot heeft een ingebouwde laser waarmee objecten worden waargenomen zodat de robot ook niet continue overal tegenaan botst. Het is gewoon bijna fascinerend om te zien hoe de robot zijn weg vind door het huis. Mocht het nodig zijn dan zal de robot gewoon tussentijds even terug rijden naar de basis om te 'tanken', om daarna de klus af te maken vanaf het punt waar de robot de klus had afgebroken. erg netjes. Je hebt ook geen 'lighthouses' nodig zoals bij de Roombas. De robot navigeert zelfstandig door het hele huis.
De robot heeft een rubberen borstel die redelijk schoon blijft. Na een sessie hoef je alleen even het opvangbakje te legen. Dit bakje is heel makkelijk toegankelijk en het filter heb je binnen 30 seconden schoon. Verder heeft de robot vrijwel geen onderhoud nodig. Zo nu en dan zul je misschien de borstel even moeten kuisen, maar vooralsnog is dat niet nodig geweest. Een veel gelezen klacht over Roomba's is dat ze veel onderhoud vragen en dat je continue bezig bent vastzittende haren uit borstels enzo te verwijderen. Dat is tot nu toe geen issue met de Neato.
Het grootste nadeel is het geluid. De stofzuiger doet goed zijn werk maar maakt daarbij echt veel lawaai. De zuigmotor maakt opzich al behoorlijk geluid, maar de roterende rubber borstel maakt het echt fors. Je kunt de robot dus beter schoon laten maken als je niet thuis bent.
Verder geen klachten over de robot. Met een USB kabel kun je via Windows de machine van de nieuwste firmware voorzien, wat prima ging. Apple en Linux gebruikers moeten helaas toch ergens even toegang regelen tot een windows computer of Windows in een VMware omgeving draaien (wat ik heb gedaan).
Het is nogal een bedrag voor een stofzuiger, maar vergeleken met de andere stofzuigers, zoals de Roomba, vind ik de prijs redelijk. Eindelijk serieuze concurrentie voor de redelijk effectieve maar 'domme' Roomba's.
Met twee katten vind ik het prettig dat er meer dan 1x per week wordt schoongemaakt. Daarom ben ik er erg blij mee. Ik verwacht niet dat ik mijn Dyson echter de deur uit kan gooien. Maar die wordt zeker minder ingezet.
Mijn Engelstalige review is hier te vinden:
Update Maart 2012: oude robot ging stuk. Batterij raakte heel snel leeg. Nieuwe robot ontvangen.
Mijn Engelstalige review is hier te vinden:

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)