Hoofdcategorieën
Device Settings
Samsung Galaxy S Plus i9001 Zwart

Samsung Galaxy S Plus i9001 Zwart review door elbo

Bar-telefoon met 5MP camera
SKU: GT-I9001HKDDBT, GT-I9001HKDXEN, EAN: 8806071470511, 8806071518169, T.net ID: 284778, Prijs: 255,-

Review door elbo, maandag 26 maart 2012 - views: 27.116

Gebruikt in combinatie met:
  • iMac
  • windows xp

Introductie
Sinds juli 2011 heb ik een Samsung Galaxy S plus. Tot voor kort had ik een Nokia e66 en deze review zal dan ook voornamelijk een beschrijving zijn of en hoe ik er op vooruit ben gegaan met mijn nieuwe telefoon.
Ik gebruik mijn telefoon uiteraard om te bellen en te sms-en, maar daarnaast ook om de vertrektijden van de trein te checken, te navigeren (lopend en in de auto), wat sociale media (twitter en whapsapp), mail en agenda bijhouden en wat nieuws te lezen. Ik gebruik zo'n 10 jaar mobiele devices waarbij vooral mijn palm, die ik aanvankelijk alleen voor agenda en contacten kocht, heeft verleid tot veel meer, zoals onderweg documenten lezen, navigeren en simpel vermaak. Met de e66 kwam daar de internetverbinding bij waardoor onderweg ook opeen e-mail, actualiteiten, informatie en sociale media bij kwamen. Vooral de palm was briljant in zijn eenvoud en snelheid, maar moest het uiteindelijk toch afleggen tegen het alles in 1 en de internetverbinding van de e66.

Waarom een Samsung Galaxy S plus
Mijn oude telefoon begon na 3 jaar tekenen van slijtage te vertonen en af en toe wil je toch een nieuw speeltje. Ik gebruik thuis een iMac en ik heb ook een iPad. Voor e-mail en agenda gebruik ik zowel prive als zakelijk als voor de vereniging waarin ik actief ben google. Gezien de google apps ligt android voor de hand alhoewel IOS en OSX in de nieuwste versies een goede ondersteuning voor google bieden. Uiteindelijk heeft vooral de prijs de doorslag gegeven. Deze telefoon kostte 350 euro en dat is toch wel het maximale wat ik voor een telefoon uit wil geven. Sowieso vind ik de galaxy s2 te groot. Ik heb ook overwogen om een htc desire s te nemen aangezien die met dezelfde resolutie een kleiner toestel biedt, maar uiteindelijk toch voor de snellere processor van de s plus gekozen.

Wat vond ik (on)handig aan mijn oude telefoon
De formfactor van mijn oude telefoon was erg handig. De batterij ging redelijk lang mee (4 dagen). In het buitenland is ovi-maps van nokia erg handig. Het werkt wat eigenaardig, maar je kan wel off line erg gededaileerde kaarten van overal ter wereld op je telefoon zetten.
Het scherm werd wel erg klein en ook alleen een numeriek toetsenbord is wat onhandig. Ook is symbian (de oude versie helemaal) een dood spoor waar minder applicaties voor beschikbaar zijn. Whatsapp is nog wel beschikbaar, maar een prettige twitter client heb ik eigenlijk niet kunnen vinden. Mail las ik via de google app (maar wisselen tussen accounts was niet te doen) en voor mijn agenda had ik een (betaalde) synchroniseer app. Browsen ging nogal langzaam. Opera mini maakte het nog enigszins dragelijk.

Hoe vult de Samsung mijn wensen in
De galaxy is natuurlijk een stuk groter maar dat went opzich snel. De nokia stop je wat makkelijker in je broekzak, de samsung is daarentegen wel weer lichter. Op de fiets of in de auto is het onprettig om de galaxy in mijn broekzak te hebben. Als je alle features zoals synchronisatie op de achtergrond aan zet moet je wel zorgen dat je een oplader of usb kabeltje mee neemt. Op vakantie met 3g uit en zonder achtergrond processen is met gemak weer 4 dagen uit te houden.
Na ruim een maand in gebruik en wat tweaks houdt de batterij het nu ongeveer 2 dagen uit. Eigenlijk is dat natuurlijk belabberd, maar aangezien andere smartphones niet beter presteren is het batterijoordeel 'voldoende'.
Synchroniseren van mail en agenda met meerdere gmail accounts is natuurlijk wel een groot plus punt. Kaarten en navigeren in het buitenland is nog niet helemaal opgelost. Er zijn wel apps (ik gebruik nu mapDriod) die gebruik kunnen maken van de openstreetmap kaarten, maar de kwaliteit daarvan is wel beduidend slechter dan commerciele kaarten.

Wat zijn de pluspunten
De telefoon is op papier snel zat. Apps worden vlot opgestart en wisselen tussen schermen gaat redelijk soepel. Het scrollen gaat iets hakkelige dan op mijn iPad maar een kniesoor die daar op let. Af en toe wordt de telefoon onderklaarbaar traag of loopt helemaal vast. Een herstart dmv de batterij te verwijderen is dan het enige wat helpt. Daar had mijn oude nokia toch een stuk minder last van.
Een gps fix krijgen gaat sneller dan op mijn vorige telefoon. Andere specifieke gps devices die ik heb zijn nog sneller, maar als je in een vreemde stad bent en wilt weten waar je bent gaat het snel zat. Nadat er eenmaal een initiële fix gevonden is, is er daarna praktisch geen wachttijd meer.
De wifi antenne is gevoelig genoeg. Als je wat verder bij het access point vandaan bent wordt de verbinding snel minder, maar niet anders dan bij andere telefoons. Ook 3g en gsm zijn ongeveer even gevoelig als mijn Nokia. Ook maakt het voor het ontvangst niet merkbaar uit hoe je je telefoon vasthoud.
Het scherm ziet er heel goed uit. De kleuren spatten wel van het scherm af maar de helderheid is goed. Ook buiten is het scherm redelijk te lezen. Als het heel zonnig is sta je wel weer naar een zwart scherm te staren.
Ondankst dat de telefoon volledig van plastic is voelt het toch degelijk aan. De telefoon is niet te torderen., maar laat na 2 maanden af en toe toch wel een kraakje horen. Voordeel is wel dat het een lekker lichte telefoon is.

Wat zijn de minpunten
Samsung
Alhoewel de telefoon ongeveer doet wat ik er van verwacht ben ik wel een beetje afgeknapt op Samsung. Ik heb thuis een wifi-n netwerk op 5GHz. Volgens alle specs ondersteund de galaxy wifi-n en ik heb er niet bij stil gestaan dat dit ook alleen op 2.4GHz kan zijn. Er zit geen dual channel wifi in. (een iPhone, bijvoorbeeld, ondersteund ook geen wifi-n op 5GHz, maar daar staat het op de productpagina van de fabrikant tenminste expliciet vermeld)
Ik heb ook nog een Samsung camera. Die is ook via een usb kabel op te laden. Waarom moet het usb plugje van de camara nou weer anders zijn dan die van de telefoon? Ik heb ondertussen een la vol usb kabels die allemaal net iets afwijken.
Samsung gaat maar een heel beperkt aantal telefoons upgraden naar android 4.0. De s plus hoort daar niet bij alhoewel deze telefoon nog geen 6 maanden op de markt is. Dit is toch wel een enorme domper en als je dat nu weet duidelijk een reden om deze telefoon links te laten liggen. De meeste mensen doen toch 2 jaar met een telefoon en ik betwijfel of er over een jaar nog heel veel (nieuwe) apps zullen zijn die niet per see android 4.0 nodig hebben. Tot nog toe zijn er ook nog geen (bruikbare) custom roms voor deze telefoon, dus dat is ook geen oplossing.
Software
Dat OSX niet zo goed ondersteund wordt, daar ben ik wel aangewend. Ik was dan ook blij verrast dat Samsung een OSX versie van hun beheerprogramma, Kies, voor OSX heeft. Helaas ondersteunt Kies op OSX een zeer beperkt aantal telefoons en tablets en de SGS+ hoort daar niet bij. Ik heb nog aan de support afdeling gevraagd of er plannen zijn om nog meer types te gaan odersteunen maar volgens samsung support komt het omdat ik OSX 10.7 gebruik waardoor Kies mijn telefoon niet ondersteund. Een wel heel merkwaardig antwoord, temeer daar op de samsung website gewoon staat aangegeven dat Kies op OSX maar 2 telefoons en 3 of 4 tablets kent. Maar ook Kies op windows is niet helemaal top. De meeste tijd wordt mijn telefoon niet herkend. Als mijn telefoon al verbonden is met mijn telefoon gaa het nog niet altijd goed. Het programma gaf aan dat er een update voor mijn telefoon is maar wijgerde deze vervolgens te installeren (Na ruim een maand klagen op internetfora door verschillende mensen werkt het plotseling weer wel). Als je dit via het contactformulier aan de supportafdeling laat weten krijg je het advies om de helpdesk te bellen (uiteraard een betaald nummer). Dit advies krijg je overigens standaard als je het contactformulier gebruikt. Het is dan ook onbegrijpelijk dat het versturen van een standaard antwoord toch nog 4 dagen in beslag neemt.
Android heeft zo zijn eigenaardigheden. De browser update zichzelf automatisch, terwijl ik dat toch ergens had uitgezet. Na de update staat google.com als home pagina ingesteld, terwijl ik dat toch al een aantal keer op blank gezet had.
Voorgeinstalleerde apps zijn niet te verwijderen. Bij systeemapps is dat geen probleem maar voor commerciele apps vind ik dit wel kwalijk. Vooral over de Bol applicatie is er op internet veel verontwaardiging. Recent heb ik daar met Bol contact over geweest en zij zijn zich hier terdege van bewust en verwachten dat dit in het eerste kwartaal van 2012 opgelost gaat worden. Uiteraard moet je hier aan het einde van het eerste kwartaal van 2012 weer om vragen en nu is het verhaal dat bol/samsung per 2012 gestopt is met het meeleveren van de bol app en dat vanaf april er een update komt voor alle telefoons die de app verwijderd. We wachten het weer af, maar mijn vrees is wel een beetje dat bij deze update het 'value pack' van samsung meekomt en je het ene stukje bloatware inwisseld voor het volgende.
Het oproepen van taakbeheer gaat niet altijd vlekkeloos. Na lang op de homeknop drukken verschijnt taakbeheer, maar regelmatig verdwijnt het net zo hard weer als je de homeknop loslaat.
Via taakbeheer kan je via het tabje 'actieve applicaties' apps afsluiten. Als dit tabje leeg is (geen actieve apps) dan kan je nog naar het tabje "RAM" en hier op de "wis geheugen" knop drukken. Dan krijg je de melding dat er 9 (of een ander getal) toepassingen gesloten zijn. Welke toepassingen waren dat? Waarom stonden deze niet bij de actieve applicaties? Waarom moet ik uberhaubt zelf het geheugen wissen? (ik heb al reacties gekregen dat ik helemaal niet zelf het geheugen moet beheren omdat android dit zelf goed zou doen, maar dan is mijn vraag weer waarom zit die optie er dan op?)
Aanvankelijk had ik alleen google mail adressen die ik via mijn telefoon benaderde maar voor mijn werk moet ik nu ook via een exchange server mail ophalen. Op OSX en mijn iPad is het geen probleem om met de standaard mail app zowel gmail als exchange accounts te gebruiken. Helaas is dit met android niet mogelijk. Er is een gmail app voor google mail en een mail app voor de rest. De gmail app vind ik prettig werken maar de mail app ziet er spartaans uit. Ik heb nog geen fijne andere app gevonden die al mijn mail behoefte ondersteund. Ik heb nog wel naar K9 gekeken maar deze werkt voor mij niet prettig met meerdere accounts en folders. Sowieso zijn veel mail apps in de android market die geen reclame in je mail zetten flink aan de prijs (richting de 20 euro).
Het gebruiken van meerdere google accounts voor mail en agenda is super, maar de market heeft er wel eens problemen mee. Soms krijg ik de melding dat er 3 updates van geinstalleerde apps zijn maar dat blijkt 1 app te zijn die voor alle 3 mijn accounts gemeld wordt.
Hardware
De speaker zit op een rare plaats. Als je je telefoon met het scherm naar boven ligt wordt het geluid bijna volledig gedemd.
De camera is leuk voor wat fun kiekjes, maar dan moet het niet te donker zijn en iedereen moet stil zitten: er zit geen flits op en het duurt een hele tijd voordat de foto genomen wordt. Aangezien ik geen telefoon heb om foto's mee te nemen vind ik het niet echt een min punt. Wel valt me op dat de camera app er regelmatig voor zorgt dat je telefoon niet meer goed reageert en een herstart is dan noodzakelijk. (soms werkt alleen de batterij los maken nog)
De aansluiting voor usb zit aan de bovenkant van de telefoon. Persoonlijk vind ik dit de meest onhandige kant. Als de telefoon aan een usb kabel hangt gebeurt het regelmatig dat ik hem ondersteboven hou. Dit zal wel een kwestie van wennen zijn.
Een andere eigenaardigheid is de volumeknop. Als je je telefoon in de trilstand hebt staan (wat ik overdag bijna altijd doe) en je drukt bij het oppakken van je telefoon per ongeluk de volumeknop in, dan wordt je telefoon van de trilstand afgehaald.
De geluidskwaliteit van de telefoongesprekken is wat minder dan bij nokia.
De bouwkwaliteit is net niet helemaal goed. In 1 van de hoeken sluit het glas van het scherm niet aan bij de chromenomlijsting waardoor daat stof en vuil gaat ophopen.
De stand by knop zit aan de rechterkant precies op de zelfde hoogte als de volumeknop aan de linkerkant. Als je de ene indrukt is de kans vrij groot dat je gelijk de ander indrukt.

Al met al heb ik wel weer een telefoon waarmee ik wel weer even vooruit kan. Ik moet nog wel een oplossing vinden voor navigeren op vakantie in minder populaire bestemmingen.
Voor de rest is het vooral een telefoon waarbij een helehoop details net niet kloppen. Het hangt van de persoon af of je je daar dagelijks aan ergert. De telefoon zal je niet zo snel verrassen met goed doordachte details. Gedeeltelijk ligt dit aan de hardware en gedeeltelijk aan de software (zowel Android als de aanvullingen van Samsung zelf).
Op zich zal ik niet zo veel meer doen met deze telefoon, maar wat ik er mee doe kan met deze wel beter. Vooral het grotere scherm maakt mail en websites lezen makkelijker en kaarten bruikbaarder.
Samsung is duidelijk een hardware leverancier met de overtuiging dat betere hardware specs ook een betere gebruikerservaring oplevert. Ik ben meer van mening dat de hardware alleen de software goed moet ondersteunen en dat de software het grootste gedeelte van de gebruikerservaring levert. Hierin zijn met Android en vooral kies nog wel wat verbeteringen te realiseren.
Het niet krijgen van een upgrade naar android 4.0 zou nu toch wel een deal breaker zijn. Het is nu officieel een verouderd toestel.
Sinds ik deze review begon heb ik geregeld updates geplaatst. Het valt mij wel op dat dit vooral negatieve dingen zijn. Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat ik de dingen die goed gaan als vanzelfsprekend ervaar en minder snel zal melden.
Negatieve eigenschappen:

onduidelijke specificatie over ondersteunde wifi
kies werkt niet naar behoren
Geinstalleerde apps niet te verwijderen (tenzij je je toestel root)
Geen upgrade naar android 4.0

Positieve eigenschappen:

mooi scherm (Goede helderheid, zwart is behoorlijk zwart, wit is aan de blauwige kant en de overige kleuren worden iets te enthousiast weergegeven)
Snelheid
Synchroniseren met meerdere google accounts

Kies is inderdaad een irritant programma, mijn Galaxy S wordt 80% vd keren niet herkend.
Over wifi: tja, welke telefoons ondersteunen de 5ghz dan wel? Wifi werkt wel, maar misschien niet zoals je verwachtte, maar om nu te zeggen: slechte ondersteuning vind ik iets te scherp.

Ik heb het veranderd in 'onduidelijke specs'. Dat dekt de lading meer.

Zover ik weet alleen de i9100 die ook de 5GHz 802.11n kan gebruiken. Desalniettemin is het maar voor de meeste telefoons, ook de i9100, max 65~72 (afhankelijk van Short Guard Interval)Mbps gebruikmakend van wireless N. Aangezien ze alleen 1-stream en geen fat channel ondersteuning hebben, wat enigszins logisch is met energieverbruik in het achterhoofd.

De aansluiting is europees bepaald als standaard voor mobiele telefoons(ik haal ze altijd door elkaar, micro of mini usb), ik had het liever ook de andere gehad om ongeveer de zelfde reden (ik had van het andere ype er wel 6).

De Android smartphones van tegenwoordig hebben haast altijd een micro-usb aansluiting om op te laden, mini-usb zit bijvoorbeeld op de PS3-controller, de PSP en op oudere Windows Mobile smartphones (Xperia X1).

Al met al heb ik wel weer een telefoon waarmee ik wel weer even vooruit kan. Ik moet nog wel een oplossing vinden voor navigeren op vakantie in minder populaire bestemmingen en iets voor de wifi
Volgens mij beschik je over de mogelijkheid om van te voren de kaarten te downloaden van de regio die je gaat bezoeken. Houd er wel rekening mee dat dit aardig wat ruimte van je SD kaart kan vergen.

Bron?

Ik zou ook willen doen maar heb daar geen functie/optie voor gevonden.

nog niet, daar is Google mee bezig ;)

Dat kan wel, hoor. In Google Maps ga je naar Menu -> Meer -> Google Labs -> Kaarten vooraf cachen. :)

nee, dan moet je ze elke keer weer downloaden ;)
google is bezig om de kaarten ook offline beschikbaar te maken, wat vele malen beter werkt.

Nee, dan kun je wel degelijk een stuk kaart van 10 bij 10km downloaden. Nadat je aangevinkt hebt wat Thom2289 zegt en je op een adres "langdrukt" dan kun je de kaart downloaden.

Werkt prima...

Totdat je afwijkt van de route die je vooraf hebt ingesteld, dan kan ie ineens niets meer berekenen?

Allemaal wel leuk, maar tot nu toe heb je helaas nog altijd internet nodig voor de navigatie te gebruiken.

Voor gewoon kaartjes te bekijken is het inderdaad voldoende

Ik denk dat alleen maar Nokia een echte gratis offline navigatie op zijn phones aanbied en dan (nog) alleen op Symbian.

Nokia Drive op Windows Phone is nog eigelijk in beta en echt offline moet nog uitkomen want nu heb je nog steeds internet nodig voor verbinding en wanneer je afwijkt.

Dus mij tip voor wannee je naar het buitenland gaat. Neem je oude Nokia mee en gebruik het alleen voor navigatie. Goedkoper dan het aanschaffen van een offline navigatie app.

- Verkeerd geklikt -

[Reactie gewijzigd door Thom2289 op zondag 21 augustus 2011 14:03]

Volgens mij kan je in de settings van de telefoon instellen dat het indrukken van de volumeknoppen niet de telefoon uit trilstand haalt. Iig bij mijn Ace is dat mogelijk (2.3.4)

Bedankt voor het mee denken. Tot nog toe heb ik de optie niet kunnen vinden. Ik weet nog niet of het aan samsung ligt of aan android (de sgs+ heeft nog 2.3.3)
Als ik wat google kom ik vooral droid gebruikers tegen die een vergelijkbaar probleem hebben. Alleen is hun klacht dat de volumeknop de telefoon van tril naar stil zet en je dan helemaal niet merkt dat iemand je belt. Het ligt er aan of je een telefoontje verwacht of in de bios zit wat erger is ;)

Nette review, maar je mist een nadeel. Door het ontbreken van een grote userbase (zoals de galaxy s (i9000) en de s2 (i9100) heb je veel minder keuze in custom rom's. Gezien ik de stock rom echt tien keer niets vind zou ik dat een groot nadeel vinden.

@elbo, vraagje: ondersteunt jouw telefoon animated gif? Zie je dus bijvoorbeeld bewegend beeld op http://m.buienradar.nl ??

@goudvisblub Nee, zowel in de standaard android browser als in opera heb ik op buienradar stilstaande beelden. Dit ligt niet aan het toestel maar aan de android versie.

Zie ook de discussie hier over op google code: http://code.google.com/p/android/issues/detail?id=3422

Het schijnt opgelost te zijn in android 4, maar die versie komt niet op de sgs+ heeft samsung besloten. Beetje jammer en erg slechte ondersteuning voor een toestel dat nog geen 6 maanden op de markt is.

[Reactie gewijzigd door elbo op vrijdag 23 december 2011 12:42]

juist met wifi ben ik blij want die heeft wps, wat sonyericsson of lg niet hebben.
met kies heb ik eigenlijk nooiet problemen gehad heb zelf mijn telfoon sgs2 2 keer geupdate en zelfs 2 samsung waves met bada geupdate 4 keer.
''Geinstalleerde apps niet te verwijderen'' welke telefoon fabrikant laat dit wel toe?
en dat updaten naar 4.0 ging dacht ik alleen over sgs 1 toch en de rest waren geruchten.
mijn min punt is meer de camer's van alle samsung toestellen.

Leuk om te zien dat wat de een een plus punt vind de ander ongemoeid laat en wat de ander als minpunt ziet de een weer niet kan boeien.

Tot nog toe is er geen enkele melding van samsung over upgrades voor de sgs+. Wel is het denk ik wel duidelijk dat de originele sgs geen upgrade krijgt en dat dit vooral aan een beperking ivm het geheugen ligt. De plus heeft precies evenveel geheugen als het origineel dus als alle extra software van samsung die het met android 4 mee wil leveren niet op een sgs past, past het ook niet op een sgs+. Toch blijf ik het heel erg kwalijk vinden als een telefoon die net een half jaar op de markt is zo snel afgeschreven wordt. Ik heb samsung nog wel een vraag hierover gesteld maar van de vaagheid van het antwoord lusten de honden geen brood.

Dat andere fabrikanten ook niet verwijderbare apps op hun telefoon zetten is wat mij betreft een gevalletje "two wrongs don't make in right". Het is mijn telefoon, ik heb er voor betaald, het is mijn eigendom dus ik bepaal wat er op staat. Dat de browser en email clients niet verwijderbaar zijn vind ik niet erg en misschien wel goed. Dan kan niemand zijn telefoon per ongeluk verknallen, maar dat er commerciële apps op staan vind ik wel kwalijk. Bol heeft ondertussen wel door dat er een hoop negatieve reacties komen, nu nog de telefoonmakers dit duidelijk zien te krijgen.

So it's OVER NINE THOUSAND?
Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren. Als je nog geen account hebt kan je je hier registreren.

Onveilig slotje Gebruik regulier loginformulier om in te loggen via beveiligde verbinding.

Reactie formulier
VNU Media logo Hosted by True

© 1998 - 2012 Tweakers.net B.V. - Alle rechten voorbehouden - Contact - Jouw privacy - Algemene Voorwaarden

Uitgever van:

Website van het jaar 2011