Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Terug naar Reviews

Dell Ultrasharp U3011 Zwart Review

+3
Door Kid Jansen 26 juni 2011, laatste update op 26 juni 2011, 19.958 views

Productreview volgens oud formaat. Geen samenvatting aanwezig.

Pluspunten

  • Resolutie
  • Featureset
  • Afmetingen
  • Kleurechtheid
  • Ook bruikbaar als HD TV (ook 2x HDMI)
  • Snel genoeg om op te gamen
  • OSD
  • Geen backlight bleeding

Minpunten

  • Meerdere pixeldefecten
  • Probleem ontwaken uit stand-by / inschakelen via DP
  • Prijs
  • Contrast
  • Helderheid uniformiteit
  • Energieverbruik
  • Niet echt 10bit maar 8bit+FRC
  • Maar één DisplayPort aansluiting
  • opgegeven CIE 1931 en CIE 1976 kleurbereik misleidend

Eindoordeel

Score: 4

Sub-beoordelingen

Featureset Score: 5
Kleurweergave Score: 5
Contrast & helderheid Score: 4
Ghosting Score: 4
Pixeldefecten Score: 1
Bouwkwaliteit Score: 5
Vormgeving Score: 5
Prijs Score: 3

Zie ook de reviews van de U2410 en de U2711.
(klik op afbeelding voor grotere versie)

http://tweakers.net/ext/f/yKuNXexNC6x2SfCEPyzXa79v/full.png

Inhoudsopgave

(alle onderdeelnamen zijn links die verwijzen naar dat onderdeel)


Informatie van fabrikant
specificaties
handleiding

Andere reviews
Anandtech
Cnet
FlatpanelsHD
Prad.de (aanrader! jammer genoeg alleen in het Duits beschikbaar)
TFT Central
Tweakers.net

Waarom ik dit scherm kan reviewen
Dat ik dit scherm tot mijn beschikking heb om te reviewen komt niet doordat ik dit scherm gekocht heb, maar doordat Dell dit scherm tijdelijk tot mijn beschikking heeft gesteld om het te reviewen.

Via een omweg ben ik met een product manager voor flat panels bij Dell in contact gekomen. Na het lezen van m'n review van de U2711 heeft hij mij gebeld eind februari met de vraag of ik het leuk zou vinden om ook de U2410 en U3011 te testen.

Hij is vervolgens halverwege maart vanuit Amsterdam naar Enschede gereden met een U2410 en U3011 in de achterbak. De U2410 is zijn eigen monitor op het werk (dus hij moet even een paar weken zonder), de U3011 is een reviewexemplaar welke onder andere bij Prad.de is geweest (de review van Prad.de behandelt dus exact hetzelfde exemplaar als deze review).

Samenvatting

Net als de U2711 is de U3011 ook een erg goede monitor. De U3011 heeft alleen één groot nadeel ten opzichte van de U2711 en dat is de prijs. Voor die ¤540 extra krijg je niet heel veel meer.

Er zijn natuurlijk ook meerdere vlakken waar de U3011 wel goed scoort. Zo krijg je een lekker grote monitor met een gigantisch aantal pixels die samen een flink lap desktop opleveren. Genoeg om standaard drie pagina's in Word naast elkaar volledig weer te geven, of om twee websites naast elkaar te bekijken.

Naast de indrukwekkende resolutie heeft de U3011 ook een behoorlijke diversiteit aan beeld- en videoaansluitingen. Verder tref je er een xD/SD/MS/MMC kaartlezer en een 4 port USB 2.0 hub op aan.

Aan de positioneringsmogelijkheden ontbreekt eigenlijk alleen pivot, maar de vraag is hoe nuttig dat zou zijn bij zo'n scherm, 1600 pixels is meestal wel genoeg in de hoogte.

Waar de U3011 overigens weer minder goed scoort is de homogeniteit. Hierdoor is deze monitor niet de beste keuze voor heel erg nauw luisterende foto- en videobewerking. Over het algemeen zijn schermen van Eizo en NEC hier toch beter geschikt voor.

Waar de U3011 ten opzichte van de U2711 juist erg goed presteert zijn backlight bleeding en inputlag. Van Backlight bleeding is vrijwel geen sprake, alleen op 100% helderheid kan je op een zwarte achtergrond in het donker zien dat het scherm iets lichter is in de linker bovenhoek. Maar dat is natuurlijk niet een situatie waar je dagelijks mee geconfronteerd zal worden.

Gamen doe ik zelf niet, maar ik neem aan dat dit scherm er snel genoeg voor is met een inputlag van 18.6 ms (zelf gemeten). Ghosting lijkt ook geen probleem te zijn op dit scherm. Dus ook in dat opzicht zou de U3011 geschikt zijn voor gamen.

Aanzichten

http://tweakers.net/ext/f/KlBlmYJWat9TwrQmcvHe1ZTI/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/BVQwEX9duUbKdKJkWHrte6Z6/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/7Jw1IvEE34dmPYtshzp6locY/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/UiLQm9WmKNFXyU2l1agbUgYB/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/lyeLpU4VQj4Z83dTk0EQ9UVG/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/u0ANNfNRL5KkeZacCT0iTpyg/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/TKcCp4WXxhWMVmohS2Oc7sH6/full.jpg

Specificaties

Paneelafmeting: 30" (exacte afmetingen 641.28 x 400.80 mm, diagonaal 756.23 mm / 29.773")
Paneelverhouding: 16:10
Paneeltype: H-IPS, LG Displays type LM300WQ5-SDA1
Backlight: direct light type 18x CCFL
Resolutie: 2560x1600
Pixelpitch: 0.2505 mm (101.40 ppi)
Responstijd: 5ms gtg, 6ms rise, 6ms fall
Contrastverhouding: 700:1 / 1000:1 statisch (minimaal / gemiddeld), 100.000:1 dynamisch (maximaal)
Helderheid: 370 cd/m² (300 cd/m² minimaal)
Kijkhoek (CR > 10): 178° horizontaal / 178° verticaal
Kijkhoek (colorshift < 0.04; grey scale gamma shift < 0.3): 176° horizontaal / 176° verticaal
Kleurbereik (volgens Dell):Kleurcoördinaten van rood, groen en blauw in CIE 1931 xy chromaticity diagram (datasheet van paneel):
  • Rood: Rx 0.678; Ry 0.309
  • Groen: Gx 0.210; Gy 0.692
  • Blauw: Bx 0.146; By 0.055
  • Witpunt: Wx 0.313; Wy 0.329 (komt overeen met standaard witpunt D65)
  • Nauwkeurigheid: voor elk coördinaat ± 0.03
  • Oppervlak in CIE 1931 xy chromaticity diagram: 0.1613
  • Relatieve grootte van kleurbereik in % NTSC: 102.0%
  • Dekking van Adobe RGB: 98.2%
  • Dekking van sRGB: 100%
  • kleurbereik in % CIE 1931 xyY: 48%
(Berekening van Adobe RGB en sRGB dekking met dank aan Darkstone en SmiGuel, zie ook [Wiskunde/excel] area van overlappende driehoeken berekenen)

Afmetingen & gewicht:
Afmetingen scherm zonder voet: 694.5 x 94.4 x 453.3 mm
Afmetingen scherm met voet: 694.5 x 211.3 x 481.3 - 571.3 mm (BxDxH)
Afmetingen voet: 349.4 x 211.3 x 323.2 - 413.2 mm
Gewicht scherm zonder voet: 9.3 kg
Gewicht scherm met voet: 12.6 kg

Verstelbaarheid:
  • tilt 19° naar achter en 3° naar voren
  • draaibaar 30° naar links en rechts
  • 90 mm in hoogte verstelbaar
Beeldaanslutingen:
  • 1x DisplayPort (DeepColor support, kan scherm op maximale resolutie aansturen)
  • 2x DVI-D Duallink met HDCP (kan scherm op maximale resolutie aansturen)
  • 2x HDMI v1.3 (DeepColor support, maximale resolutie 1920x1200)
  • 1x VGA (maximale resolutie 2048x1280, misschien 2048x1536 met custom EDID)
  • 1x component video
Extra's:
  • 4x USB 2.0 poorten
  • xD/SD/MS/MMC kaartlezer

Vergelijkbare monitoren

De namen zijn links naar de Pricewatchvermeldingen

27" 2560x144030" 2560x1600
Informatie uitgelezen met Monitor Asset Manager 2.59

Monitor
Model name............... DELL U3011
Manufacturer............. Dell
Plug and Play ID......... DEL4065
Serial number............ PH5NY07U085L
Manufacture date......... 2010, ISO week 30
-------------------------
EDID revision............ 1.4
Input signal type........ Digital (DisplayPort)
Color bit depth.......... 10 bits per primary color
Color encoding formats... RGB 4:4:4, YCrCb 4:4:4, YCrCb 4:2:2
Screen size.............. 640 x 400 mm (29,7 in)
Power management......... Active off/sleep
Extension blocs.......... 1 (CEA-EXT)
-------------------------
DDC/CI................... Supported
MCCS revison............. 2.1
Display technology....... TFT
Controller............... Mstar 0x9485
Firmware revision........ 1.1
Firmware flags........... 0x007445CC
Active power on time..... 389 hours
Power consumption........ Not supported
Current frequency........ 99,20kHz, 60,30Hz

Color characteristics
Default color space...... Non-sRGB
Display gamma............ 2,20
Red chromaticity......... Rx 0,678 - Ry 0,309
Green chromaticity....... Gx 0,210 - Gy 0,692
Blue chromaticity........ Bx 0,146 - By 0,055
White point (default).... Wx 0,313 - Wy 0,329
Additional descriptors... None

Timing characteristics
Horizontal scan range.... 29-113kHz
Vertical scan range...... 49-86Hz
Video bandwidth.......... 280MHz
CVT standard............. Not supported
GTF standard............. Not supported
Additional descriptors... None
Preferred timing......... Yes
Native/preferred timing.. 2560x1600p at 60Hz (16:10)
Modeline............... "2560x1600" 268,500 2560 2608 2640 2720 1600 1603 1609 1646 +hsync -vsync

Standard timings supported
720 x 400p at 70Hz - IBM VGA
640 x 480p at 60Hz - IBM VGA
640 x 480p at 75Hz - VESA
800 x 600p at 60Hz - VESA
800 x 600p at 75Hz - VESA
1024 x 768p at 60Hz - VESA
1024 x 768p at 75Hz - VESA
1280 x 1024p at 75Hz - VESA
1152 x 864p at 75Hz - VESA STD
1280 x 800p at 60Hz - VESA STD
1280 x 1024p at 60Hz - VESA STD
1600 x 1200p at 60Hz - VESA STD
1920 x 1200p at 60Hz - VESA STD
1920 x 1440p at 60Hz - VESA STD

EIA/CEA-861 Information
Revision number.......... 3
IT underscan............. Supported
Basic audio.............. Supported
YCbCr 4:4:4.............. Supported
YCbCr 4:2:2.............. Supported
Native formats........... 1
Detailed timing #1....... 1920x1080p at 60Hz (16:10)
Modeline............... "1920x1080" 148,500 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync
Detailed timing #2....... 1920x1080i at 60Hz (16:10)
Modeline............... "1920x1080" 74,250 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1094 1124 interlace +hsync +vsync
Detailed timing #3....... 1280x720p at 60Hz (16:10)
Modeline............... "1280x720" 74,250 1280 1390 1430 1650 720 725 730 750 +hsync +vsync
Detailed timing #4....... 720x480p at 60Hz (16:10)
Modeline............... "720x480" 27,000 720 736 798 858 480 489 495 525 -hsync -vsync

CE video identifiers (VICs) - timing/formats supported
1920 x 1080p at 60Hz - HDTV (16:9, 1:1) [Native]
1920 x 1080i at 60Hz - HDTV (16:9, 1:1)
1280 x 720p at 60Hz - HDTV (16:9, 1:1)
720 x 480p at 60Hz - EDTV (16:9, 32:27)
720 x 480p at 60Hz - EDTV (4:3, 8:9)
720 x 480i at 60Hz - Doublescan (16:9, 32:27)
720 x 576i at 50Hz - Doublescan (16:9, 64:45)
640 x 480p at 60Hz - Default (4:3, 1:1)
720 x 480i at 60Hz - Doublescan (4:3, 8:9)
720 x 576p at 50Hz - EDTV (4:3, 16:15)
720 x 576p at 50Hz - EDTV (16:9, 64:45)
720 x 576i at 50Hz - Doublescan (4:3, 16:15)
1280 x 720p at 50Hz - HDTV (16:9, 1:1)
1920 x 1080i at 50Hz - HDTV (16:9, 1:1)
1920 x 1080p at 50Hz - HDTV (16:9, 1:1)
1920 x 1080p at 24Hz - HDTV (16:9, 1:1)
NB: NTSC refresh rate = (Hz*1000)/1001

CE audio data (formats supported)
LPCM 6-channel, 16/20/24 bit depths at 32/44/48/88/96/176/192 kHz

CE speaker allocation data
Channel configuration.... 5.1
Front left/right......... Yes
Front LFE................ Yes
Front center............. Yes
Rear left/right.......... Yes
Rear center.............. No
Front left/right center.. No
Rear left/right center... No
Rear LFE................. No

Report information
Date generated........... 4-4-2011
Software revision........ 2.59.0.934
Data source.............. Real-time 0xD500
Operating system......... 6.1.7601.2.Service Pack 1

Featureset

De featureset van deze monitor is zeer uitgebreid. De beeldaansluitingen waar deze monitor over beschikt zijn:
  • 1x DisplayPort
  • 2x DVI-D Duallink met HDCP
  • 2x HDMI v1.3
  • 1x VGA
  • 1x component video
Verder heeft deze monitor een ingebouwde 4 ports USB hub en een "8-in-1" kaartlezer. De kaartlezer zit samen met twee van de USB poorten aan de linker zijkant, de overige twee USB poorten zitten aan de achterkant bij de beeldaansluitingen (zie voor een foto daarvan het onderdeel Aanzichten).

http://tweakers.net/ext/f/ZdYiTVh2dAKBtqVBLmOLXnM5/full.jpg

Verder heeft het scherm nog ondersteuning voor Picture-by-Picture (DVI / DP / VGA naast HDMI / component), pixelmapping (1:1 weergave van een niet native resolutie), aspectratio behouden (5:4, 4:3 en 16:9 bronnen in juiste verhouding weergeven). Zie ook het onderdeel Foto's van het OSD. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om een soundbar aan te sluiten.

Ook de resolutie van 2560x1600 pixels is zeer indrukwekkend, de hoogste voor consumenten verkrijgbare resolutie op een beeldscherm. De pixels zijn wel 7.5% groter (0.2505 mm vs. 0.2331 mm) dan bij 2560x1440 op 27" (zoals op de U2711), maar nog steeds behoort deze combinatie van resolutie en afmetingen tot één van de scherpste verkrijgbare standaarden voor desktop beeldschermen.

Verder wordt deze monitor geleverd met een CD met drivers en de handleiding, een handleiding op papier, een installatie poster, een kalibratierapport, een DisplayPort kabel, een DVI-D duallink kabel, een VGA kabel en een USB A naar USB B kabel voor de USB poorten en kaartlezer.

Last but not least krijg je ook nog eens 3 jaar Dell Premium garantie voor beeldschermen (uitbreidbaar tot 5 jaar), dit houdt in dat als je scherm mankementen heeft je het kan laten omwisselen. Je krijgt dan je nieuwe scherm tegelijk of nog voordat je het oude scherm in moet leveren en dit gebeurt gewoon aan huis.

Positioneringsmogelijkheden

De Dell U3011 kan 90 mm in hoogte versteld worden, in de laagste stand is de afstand van de onderrand tot het bureaublad 28 mm en in de hoogste stand 118 mm.

(afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/JzxCJ5G5mRtQEut56l43uZ5p/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/bmjJwd9NtP8HEgip5Sh2jy5f/full.jpg

Verder kan de monitor 3° naar voren en 19° naar achteren gekanteld worden.

http://tweakers.net/ext/f/34CDZvli3uKsDGS0Da6zWnhn/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/xadEbOyCNURDg1TLN3ximfGX/full.jpg

Ook kan de monitor 30° naar links en 30° naar rechts gedraaid worden.

http://tweakers.net/ext/f/QBwzVlKEyie2a7O5QkAOXu4K/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/pygeW0BU6ScBPIiAhibdIJlg/full.jpg

Aantal pixels

Ik heb hierboven al iets gezegd over het aantal pixels, maar om een idee te geven van hoe veel pixels 2560x1600 nou eigenlijk zijn geef ik nog even deze opsomming:
  • 1.111 x QHD (2560x1440)
  • 1.235 x (2304x1440)
  • 1.302 x QXGA (2048x1536)
  • 1.481 x (1920x1440)
  • 1.736 x QWXGA (2048x1152)
  • 1.778 x WUXGA (1920x1200)
  • 1.975 x Full HD (1920x1080)
  • 2.133 x UXGA (1600x1200)
  • 2.322 x WSXGA+ (1680x1050)
  • 2.786x SXGA+ (1400x1050)
  • 2.844 x HD+ (1600x900)
  • 3.125 x SXGA (1280x1024)
  • 3.160 x WXGA+ (1440x900)
  • 3.333 x (1280x960)
  • 3.904 x WXGA (1366x768)
  • 4 x WXGA (1280x800)
  • 4.444 x WXGA / 720p HD (1280x720)
  • 5.208 x XGA (1024x768)
Het is wel echt een verademing, zoals je op de afbeelding hieronder kan zien kan ik gewoon 2x de frontpage van tweakers.net naast elkaar zetten, Google Talk past er dan net niet helemaal meer tussen.

http://tweakers.net/ext/f/1o12n9Nvy70Ps1x4OHw4Vunl/full.jpg

In Word kan ik op 103% nog drie pagina's naast elkaar zien (ook volledige hoogte, met gemak zelfs) en op 154% twee pagina's (ongeveer 85% van de hoogte). Verder kan je op 77% 4 pagina's naast elkaar (ruim anderhalve pagina in de hoogte zichtbaar) en op 61% kan je zelfs 5x2 pagina's volledig weergeven.

Waar de 77% en 61% standen op de U2711 eigenlijk alleen nuttig zijn voor het overzicht, zijn die op de U3011 nog prima bruikbaar. Zelfs op 61% is Calibri 11 nog prima leesbaar zonder al teveel inspanning met een normale afstand tot het scherm.

In Excel kan ik t/m cel AM69 zien op 100%, AZ92 op 75% en BN115 op 60%, kleiner dan 60% valt er niet meer goed mee te werken. Ook in Outlook is het heel handig, ik kan de mappen en alle informatie over de mail zien (van tot wel 76 tegelijk) en dan heb ik nog steeds een vrij grote reading pane.

Ook Full HD films zien er prachtig uit op dit scherm, ondanks de rare verhouding in pixels (3x3 pixels video per 4x4 pixels scherm). Ondanks de betere verhouding van 1 pixel video per 2x2 pixels scherm ziet 1080p er toch beter uit dan 720p films (het heeft weinig nut, maar ik zou 4 720p films tegelijk kunnen kijken). De pixels zijn zo klein dat je op de 2,5 meter die ik met films kijken van m'n scherm af zit die 'foutjes' door de rare verhouding toch onmogelijk nog kan zien. Ik heb ook al meerdere keren gewoon films in SD gekeken en zelfs dat ziet er nog vrij behoorlijk uit (maar totaal niet vergelijkbaar met 1080p). Een nadeel van de 16:10 verhouding is alleen wel dat je altijd zwarte balken hebt, zowel met 4:3 (zijkanten) als met 16:9 en 21:9 (boven en onderkant), met de U2711 kan je in ieder geval 16:9 beeldvullend weergeven zonder het beeld uit verhouding te trekken, wat met series (en soms ook met films) wel handig is.

Als laatste is de Windows desktop misschien ook wel een mooi voorbeeld, met de standaard rasterweergave kan je 34 x 16 icoontjes op je desktop kwijt, dat zijn dus 544 icoontjes. Als je dus fan bent van dingen op de desktop op slaan, dan kan je daar ook aardig wat kwijt. Persoonlijk heb ik daar juist een hekel aan, ik heb zelf alleen de icoontjes van Computer en Recycle Bin daar staan.

Kleurweergave

Dell geeft bij de specificaties van een aantal gangbare kleurstandaarden het percentage van de kleuren van die standaard die de U30111 weer zou kunnen geven:Ter vergelijking het opgegeven kleurbereik van een aantal andere beeldschermen:

3008WFP
  • 117% CIE 1976
  • 100.6% CIE 1931
  • 100% sRGB
  • 96% Adobe RGB
U2410 en U2711
  • 110% CIE 1976
  • 102% CIE 1931
  • 100% sRGB
  • 96% Adobe RGB
U2311H en U2211H
  • 82% CIE1976
  • 72% CIE1931
  • 100% sRGB
2009W
  • 102% CIE1976
  • 92% CIE1931
Gangbaar voor niet wide color gamut schermen van Dell (voornamelijk TN):
  • 82~85% CIE1976
  • 72% CIE1931
  • 100% sRGB

Fout die Dell maakt bij opgeven kleurbereik
Dell maakt een grote fout bij het opgeven van het kleurbereik, door in plaats van "NTSC in CIE 1931" of "NTSC in CIE 1976" alleen "CIE 1931" en "CIE 1976" te zeggen.

De CIE1931 xyY kleurruimte is niet zelf de referentie, het is alleen de ruimte waar de referentie (NTSC) in wordt weergegeven. Alle RGB kleurruimtes zijn namelijk gedefinieerd door de x en y coördinaten van de primaries (rood, groen en blauw) in het CIE1931 xy chromaticity diagram. Hetzelfde geldt voor de CIE 1976 L*u*v* kleurruimte, die weer een eigen chromaticity diagram heeft (CIE1976 u' v').

Het volledige verhaal is te vinden in de startpost van het [TFT] Dell UltraSharp Serie - Deel 17 topic:
Fout in het door Dell opgegeven CIE 1931 en CIE 1976 kleurbereik

Het enige wat ik nog even wil laten zien is deze visualisering:
http://tweakers.net/ext/f/clfQvBwMz2RUpBVOV0K6Xe2C/full.png
De witte driehoek geeft het maximum haalbare bereik weer met 3 subpixels per pixel (3 primaries), dat is net geen 73% CIE1931 xyY. De 102% die zij noemen zou het hele gekleurde vlak zijn + 2%. De U3011 haalt een kleine 48%, dus door deze fout zitten ze er ruim een factor twee naast.

Kleurdiepte
Verder zegt Dell dat de U3011 een kleurdiepte heeft van 10bits per primaire kleur (rood, groen en blauw, dus totaal 30bits kleurdiepte). Jammer genoeg is dat slechts een marketingpraatje, want de U3011 ondersteunt niet echt 10bit kleuren, maar simuleert dit alleen maar door 8bit kleuren te gebruiken samen met Frame Rate Control (FRC). FRC wordt met name veel gebruikt om met goedkope 6bit TN panelen 8bit kleuren te simuleren, maar het wordt tegenwoordig ook gebruikt om met IPS panelen met 8bit kleuren 10bit kleuren te simuleren.

Frame Rate Control (FRC) is a form of temporal dithering which cycles between different color shades with each new frame to simulate an intermediate shade

Dither is an intentionally applied form of noise used to randomize quantization error, preventing large-scale patterns such as banding in images

Het aantal panelen dat echt een kleurdiepte heeft van 10bit is op één hand te tellen, de drie die ik ken zijn:
  • LG Display LM240WU5-SLA1
  • LG Display LM300WQ5-SLA2
  • NEC NL192120AC25-02
Daarvan is die eerst het bekendst, die kom je tegen in de HP DreamColor LP2480zx, LG W2420R en Quato Intelli Proof 242 excellence.

Een uitgebreidere versie van dit verhaal over Deep Color heb ik in de startpost van het [TFT] Dell Ultrasharp Serie - Deel 16 topic gezet.

Kalibratierapport
De monitor wordt geleverd met een gekalibreerde Adobe RGB en sRGB modi, deze modi zijn te selecteren in het OSD. Deze modi worden gekalibreerd met een Minolta Color Analyzer CA210, opdat ze een gemiddelde kleurafwijking van DeltaE < 5.0 hebben. Je krijgt hier ook een kalibratierapport van, maar die zat jammer genoeg niet meer bij dit reviewexemplaar (zoals wel meer dingen overigens).

Om een idee te geven van hoe dat rapport er uit ziet verwijs ik naar het desbetreffende onderdeel in m'n review van de U2711.

Eigen test
Hoewel de kleuren van dit scherm al redelijk goed zijn direct uit de doos (zeer goed als je de Adobe RGB of sRGB modus gebruikt), heb ik dit scherm gekalibreerd met m'n Spyder 3 Elite met de nieuwe 4.0.2 software. Deze software upgrade geeft een aantal nieuwe features, waaronder ook het meer testen van monitors in plaats van alleen maar kalibreren.

Als kalibratiedoel had ik het volgende gekozen:
kleurtemperatuur 6500K
gamma 2.2
helderheid 120cd/m²

Deze informatie kreeg ik te zien na kalibratie:

http://tweakers.net/ext/f/5hnLdMPfqpgEEvQOXG8JiWxn/full.png

Na kalibratie is het witpunt vrijwel perfect, het zou Wx 0,313 Wy 0,329 moeten zijn en het is nu 0,312 en 0,328. De afwijking is dus nihil.

Als je kijkt naar de coördinaten van rood, groen en blauw, dan zie je dat die van rood en blauw vrijwel perfect zijn (vergeleken met de specificaties). Bij groen is het echter een ander verhaal, de x-coördinaat van groen wijkt -0.021 af en de y-coördinaat zelfs -0.040. Aangezien ik bij de U2711 bij groen een afwijking had van -0.008 / -0.040 (link) denk ik dat dit eerder aan de Spyder 3 colorimeter ligt, dan aan het beeldscherm.

Doordat de andere coördinaten wel vrijwel perfect zijn is het kleurbereik niet heel veel kleiner, maar het is wel minder dan de 102% NTSC die het zou moeten zijn. Maar dat is dus waarschijnlijk niet de schuld van het scherm. Het resulterend kleurbereik kan je in de opsomming hieronder zien.

Kleurcoördinaten van rood, groen en blauw in CIE 1931 xy chromaticity diagram (meetresultaten):
  • Rood: Rx 0.680; Ry 0.313
  • Groen: Gx 0.189; Gy 0.652
  • Blauw: Bx 0.151; By 0.051
  • Witpunt: Wx 0.312; Wy 0.328
  • Nauwkeurigheid: niet bekend voor de Spyder 3 colorimeter
  • Oppervlak in CIE 1931 xy chromaticity diagram: 0.1540
  • Relatieve grootte van kleurbereik in % NTSC: 97.3%
  • Dekking van Adobe RGB: 90.8%
  • Dekking van sRGB: 97.3%
  • kleurbereik in % CIE 1931 xyY: 45%
Doordat sRGB met de standaard coördinaten opgegeven door LG Display ruim binnen het kleurbereik van het LM300WQ5-SDA1 paneel ligt, wordt de dekking daarvan niet veel minder. Bij Adobe RGB zie je echter een significant lagere dekking. Hopelijk ligt dat dus aan de onnauwkeurigheid van de Spyder 3 colorimeter en niet aan het paneel. Als het goed is zou hij niet eens door de kwaliteitscontrole gekomen zijn als die Gy coördinaat 0.04 afwijkt, aangezien ze niet meer dan 0.03 af mogen wijken.

Na de kalibratie kan je in het kalibratieprogramma de kleurprestaties van het scherm met andere beeldschermen vergelijken die je ook op die PC hebt gekalibreerd. Wat ook kan is de kleurruimte van het scherm vergelijken met de standaarden Adobe RGB, sRGB en NTSC.

Met de tool die Darkstone en SmiGuel hebben gemaakt kan ik echter ook mooiere plaatjes maken door de kleurcoördinaten te gebruiken die je te zien krijgt in de kalibratie-informatie.

Ik heb eerst de meetresultaten vergeleken met Adobe RGB, sRGB en NTSC. Vervolgens de specificaties met Adobe RGB, sRGB en NTSC en als laatste heb ik nog de meetresultaten met de specificaties vergeleken.


Meetresultaten vergeleken met Adobe RGB
http://tweakers.net/ext/f/PSbWoKwdCNrKNLikp9jN6xTz/full.png

Meetresultaten vergeleken met sRGB
http://tweakers.net/ext/f/zV3uLhdjt00Fa1J8vtF5MDO7/full.png

Meetresultaten vergeleken met NTSC
http://tweakers.net/ext/f/yCeYlayrRJXZXzj5N8nWUCtU/full.png

Specificaties vergeleken met Adobe RGB
http://tweakers.net/ext/f/jzPOCbeF5a9ZoeKA7rVnGswE/full.png

Specificaties vergeleken met sRGB
http://tweakers.net/ext/f/qJxbxIVNIWqSP2R18mmXskKp/full.png

Specificaties vergeleken met NTSC
http://tweakers.net/ext/f/i2vP7l4WvfghjJXze922943B/full.png

Meetresultaten vergeleken met specificaties
http://tweakers.net/ext/f/d42BXlWnksjflwjOK2RwpLmV/full.png


Contrast & Helderheid

Er zitten in de nieuwe software ook nog wat meer geavanceerdere tests:
Screen uniformity
Tone Response
White level and contrast

Hier onder zijn daar de resultaten van te vinden:

De uniformiteit wordt getest door op 9 verschillende plaatsen te meten op het scherm (3 kolommen en drie rijen), de telling loopt van linksboven naar rechtsonder, waarbij iedere rij wordt afgemaakt voordat er naar de volgende wordt over gegaan.

http://tweakers.net/ext/f/s3oO05Y7BiKlHeR16r6x5kXw/full.png

http://tweakers.net/ext/f/9oM1G6THMdiKA9JSy3u7i0jL/full.png

http://tweakers.net/ext/f/2lL1OZ2i0Cs0eeHrt3FDCOU7/full.png
http://tweakers.net/ext/f/HuHwHFeEbfA8ukgAEx6PeCQP/full.png

Aan de resultaten van de Tone Response test valt te zien dat de gamma decoding curve niet helemaal goed loopt, waardoor je niet de juiste (lineaire) helderheid krijgt over de grijswaarden. De gamma waarde is te laag, waardoor de gamma encoding van 1/2.2 niet helemaal wordt terug gedraaid, hierdoor zullen vooral de grijswaarden in het middengebied te helder worden weergegeven ten opzichte van wit en zwart en contrast verliezen.

Verder zie je dat de kleurtemperatuur van de grijswaarden ook niet neutraal is. Alle grijswaarden (inclusief wit en zwart) horen altijd dezelfde kleurtemperatuur te hebben als het witpunt waar naar gekalibreerd is. In de meeste gevallen is dit CIE Standard Illuminant D65 welke een kleurtemperatuur van 6504K heeft (wat vrijwel altijd wordt afgerond naar 6500K). Alle grijswaarden moeten dan dus ook een kleurtemperatuur van 6500K hebben, alleen de helderheid verschilt per grijswaarde.

Je ziet dat in dit geval de kleurtemperatuur bij alle (gemeten) grijswaarden te hoog is, wat betekent dat blauw oververtegenwoordigd is. Dit is het sterkst bij IRE 37 in de eerste run en IRE 75 in de tweede run. De eerste zit redelijk dicht tegen zwart aan (IRE 0) en de tweede is al behoorlijk helder. Wat hier opvalt is dat er niet sprake is van een stijgende kleurtemperatuur naarmate de grijswaarden helderder worden, wat voor veel beeldschermen gangbaar is. Het tegenovergestelde komt hier nog meer in de buurt.

Meestal is het zo dat de grijswaarden met een lage helderheid een te lage kleurtemperatuur hebben (rood oververtegenwoordigd) en grijswaarden met een hoge helderheid een te hoge kleurtemperatuur hebben (blauw oververtegenwoordigd). In dit geval is blauw in alle gevallen oververtegenwoordigd en dan nog het meest in het middengebied.

http://tweakers.net/ext/f/hyZhNW0dbP05ue9K8xSDGymP/full.png

http://tweakers.net/ext/f/DFisANMC0Cxir4RDZN7x9P7b/full.png
http://tweakers.net/ext/f/r37CwJdOgB3tX07mjNzoPzOk/full.png

Contrast en helderheid kunnen dus wel duidelijk beter, maar net zoals bij de kleurweergave denk ik dat ik hier eerder te maken heb met de beperkingen van de Spyder 3 colorimeter dan met gebrekkige prestaties van het scherm. Dit vermoeden wordt bevestigd als ik kijk naar de resultaten van Prad.de, die aangezien het om hetzelfde exemplaar gaat, overeen zouden moeten komen.

De resultaten van de helderheid- en contrastmetingen van Prad.de kan je vinden op pagina 7 van hun review van de U3011. Overigens meet ook Prad.de lagere waarden bij het contrast dan de door Dell opgegeven waarde, de maximale helderheid die zij hebben gemeten is wel hoger.

Uiteindelijk presteert de U3011 alsnog vrij goed op dit vlak, maar dit onderdeel zit naar mijn idee wel op het randje van goed, het kan nog een stuk beter.

Zowel bij de review van de Prad.de als bij de review van mij zou dit ook kunnen liggen door een matige gevoeligheid / lage nauwkeurigheid bij lagere helderheid van de gebruikte colorimeter / spectrophotometer. Zelf gebruik ik de Datacolor Spyder 3 colorimeter en Prad.de gebruikt de i1Pro spectrophotometer en X-Rite DTP94 colorimeter. Van de i1Pro is bekend dat deze niet heel erg nauwkeurig is bij een lage helderheid (<1 cd/m²) en het zou me niks verbazen als de Spyder 3 colorimeter daar ook niet heel erg goed in is.

Backlight bleeding

In tegenstelling tot m'n eigen U2711 heeft deze U3011 eigenlijk vrijwel geen last van backlight bleeding, alleen met de helderheid op 100% kan je zien dat het in de linker bovenhoek net iets lichter is, maar op een helderheid onder de 50% is het helemaal egaal.

Ik heb geprobeerd dit ook nog een beetje redelijk vast de leggen met m'n digitale camera, maar daar moet ik twee opmerkingen bij plaatsen. Om te beginnen ben ik een leek op het gebied van fotografie en daarnaast is m'n digitale camera een simpele point & shoot camera, namelijk de Canon A570 IS. Er zit gelukkig wel een handmatige stand op, maar of de instellingen een beetje handig zijn gekozen weet ik niet.

Ik was niet helemaal tevreden met de foto's van m'n backlight bleeding test van de U2711, dus ik heb nu voor andere instellingen gekozen. Bij de U2711 test had ik twee series gemaakt, één met het diafragma op f/3.5 ingesteld, sluitertijd op 0.3 seconden en ISO-800 en één met het diafragma op f/3.5 ingesteld, sluitertijd op 2 seconden en ISO-200.

Nu heb ik één serie gemaakt, met het diafragma op f/4 ingesteld, sluitertijd op 1 seconden en ISO-80. Het resultaat wat ik met deze instellingen kreeg geeft een redelijk goed beeld van hoe het er in het echt uit ziet. Het ligt in ieder geval een stuk dichter bij de werkelijkheid dan in de test van de U2711.

Ik heb drie foto's genomen, één op 0% helderheid, één op 35% helderheid (mijn instellingen) en één op 100% helderheid.

0% helderheid
http://tweakers.net/ext/f/UlcfBF5pVtnSy7zzTQWiU2ME/full.jpg

35% helderheid
http://tweakers.net/ext/f/pbk3ntXLMi8T33ScJJFpLbaA/full.jpg

100% helderheid
http://tweakers.net/ext/f/wBdGWzzRghFyGegYcIRV5mvG/full.jpg

Kijkhoek

Net als bij de review van de U2711 was het weer een heel gedoe om een beetje fatsoenlijk opstelling te bedenken waar ik de kijkhoeken mee kon testen. Bij gebrek aan een statief voor m'n digitale camera moest ik hiervoor wel een beetje improviseren, maar uiteindelijk is het wel gelukt.

Net als bij de U2711 zijn de kijkhoeken bij de U3011 dik in orde. Zelfs al kijk je bijna parallel aan het scherm, dan nog zijn de verkleuringen minimaal. Alle kleurverschillen die je in het resultaat van de test kan zien liggen denk ik nog eerder aan m'n camera dan aan het scherm.

(klik voor grotere versie)

http://tweakers.net/ext/f/pm2k26lHU6d6yLNqViP8jgB0/full.jpg

Zoals je kan zien is de afbeelding die ik gebruikt heb één van de standaard meegeleverde achtergronden van Windows 7 uit het 'Landscapes' thema. Ik heb voor deze achtergrond gekozen omdat er vrij veel contrast in zit en het scheelde me een hoop zoekwerk naar een afbeelding. Ook is het handig dat veel mensen inmiddels wel Windows 7 hebben, dus die kunnen dan deze achtergrond op hun eigen scherm bekijken om een beter idee te krijgen van de kleuren.

Ghosting (motion blur)

Ik heb de getest op ghosting met het bekende PixPerAn. Hiervoor heb ik in PixPerAn de "streaky picture" test gebruikt, met alles op de standaardinstellingen. Vervolgens heb ik een hele reeks foto's gemaakt van m'n beeldscherm.

Diafragma f/5.5, sluitertijd 8 ms, ISO-800
http://tweakers.net/ext/f/DZrDCMxwDl0keIoo9nd3bIL1/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/vlmlRL7xTg1GzRLUDmSZlrx0/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/tv62xlQQvC0IZR1evEKKqIX4/full.jpg

Diafragma f/3.5, sluitertijd 1 ms, ISO-1600
http://tweakers.net/ext/f/eeJphHsAQsSeAvX7ehIxLYUV/full.jpg

Diafragma f/4, sluitertijd 1 ms, ISO-1600
http://tweakers.net/ext/f/QDG7uJIRWzRG2fRjzfEd9oAi/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/uw4fEbGjTuiuIz9RRtYa1aoU/full.jpg

In totaal had ik 15 goed gelukte foto's met een sluitertijd van 1 ms, daarvan hadden 8 geen ghosting en 7 wel. Het was niet helemaal om en om, maar het wisselde elkaar dus wel af. Ik weet niet zo goed wat voor conclusie ik hier uit moet trekken. Met het blote oog heb ik geen ghosting waar kunnen nemen, met m'n camera ongeveer de helft van de tijd. Het lijkt mij dat het scherm dan niet heel erg last heeft van ghosting.


Inputlag

De input lag is denk ik toch wel het irritantste onderdeel geweest om te testen. De test had namelijk nogal wat voeten in de aarde. De meetmethode die door veel reviewsites gebruikt wordt is een CRT gekloond laten meedraaien met het scherm dat getest moet worden en dan een stopwatch openen en weergeven. Dit heeft als nadeel dat je naast de inputlag dan ook de responsetijd meeneemt.

Prad.de zegt het volgende over de inputlag:
"Wir messen beim U3011 eine Verzögerungszeit von 17,7 Millisekunden. Hinzu kommt noch die halbe mittlere Bildaufbauzeit von 6,4 Millisekunden. Die mittlere Gesamtlatenz beträgt somit 24,1 Millisekunden. Offenkundig speichert dieser Monitor immer einen Frame für die Bildoptimierung zwischen, was für schnelle Spiele ein Nachteil sein kann."

Die 24.1 ms komt heel erg dicht in de buurt van de 24.4 ms die Simon (TFT Central) mat. Hij gebruikt daar de standaard stopwatch methode voor.

Nu heeft Prad.de dit keer een oscilloscoop met fotosensoren gebruikt om te testen. Maar in het verleden gebruikten ze vaak SMTT (Small Monitor Test Tool) gemaakt door Thomas Thiemann (die ook voor Prad.de werkt).

SMTT laat meerdere timers op het scherm zien, het aantal is afhankelijk van de verticale resolutie:

Aantal timersVerticale resolutie
6720
7768
800
8960
91024
1050
1080
101200
121440
131536
1600


Aangezien meerdere timers een nauwkeuriger resultaat geeft wilde ik m'n CRT (een iiyama Vision Master Pro 451 / A902MT) op 1920x1440 laten lopen, dat zou namelijk volgens de handleiding moeten kunnen. Dat bleek echter nog een probleem te zijn, wat ik met wat hulp gelukkig wel uiteindelijk op heb kunnen lossen. Na dat opgelost te hebben bleek hij zelfs op 2048x1536 te kunnen draaien.

Eigen test inputlag
Voor de test heb ik in totaal 83 foto's geschoten, 39 op 1920x1440 en 44 op 2048x1536 met het diafragma op f/2.6 ingesteld, sluitertijd op 1 ms en ISO-1600.

Van alle bruikbare tijden kwam ik op een gemiddelde van 18.6 ms. Dat komt dus behoorlijk dicht in de buurt van wat Prad had gemeten, wat ook wel logisch is, aangezien het om hetzelfde scherm gaat.

Bij 2048x1536 had ik overigens een hogere inputlag (ca. 23 ms), wat te wijten was aan het feit dat de scaler in de U3011 niet goed om kon gaan met de resolutie. Hij stond namelijk op "Fill" (wat geen extra inputlag zou moeten veroorzaken), maar hij reageerde alsof hij op "Aspect stond" (zie ook foto's van het OSD).

Een nadeel van zoveel timers op het scherm en zo'n korte sluitertijd op de camera is dat veel tijden niet bruikbaar zijn. Met een sluitertijd van 1 ms kan je op de CRT maar 4 tijden zien van de 12. De kans is dan zeer groot dat de bijbehorende tijden op de TFT nog één cyclus achterlopen. Dan krijg je het volgende:

http://tweakers.net/ext/f/fFMDDztM6WqjDk3rXaiVPQ5V/full.jpg

De U3011 is bij groene streep met verversen (laatste ververste tijd is 44.755 s). Bij de eerste tijd onder de groene streep zie je duidelijk twee tijden door elkaar, dus die is op dat moment aan het verversen, alles daaronder is nog van de vorige cyclus. De CRT is al een stuk verder, want die is bij de onderste timer (die veel lichter van kleur is).

Als je dan 4 zichtbare tijden op de CRT vergelijkt met de bijbehorende tijden op de TFT lijkt het alsof de inputlag 30, 30, 29 en 29 ms is. Terwijl het eigenlijk een heel stuk minder is. Dit probleem had ik overigens bij de U2711 ook.

Pixeldefecten

De U3011 heeft een hot subpixel (groen) in de linkeronderhoek, 80 mm uit rand aan zijkant en 103 mm vanuit de onderrand. Verder heeft de U3011 ook nog een cluster van meerdere dode pixels (stuk of 10 !!!), ook in de linkeronderhoek, 17 mm vanaf de onderrand en 101 mm vanaf de zijrand.

En dan zijn er nog twee pixels in het midden van het scherm die het niet helemaal lekker doen, maar ik kan niet echt goed beoordelen wat dat nou precies is. Op een witte achtergrond verschillen ze van kleur afhankelijk van onder welke hoek je ze bekijkt, maar ze zijn niet zwart, dus lijkt me niet dat ze dood zijn.

Die zitten overigens 295 mm uit de linker zijrand en 236 en 239 mm vanuit de onderrand.

Het is jammer dat deze U3011 zoveel pixeldefecten heeft, maar ik til er niet heel zwaar aan. Met de 3 jaar Dell Premium garantie voor beeldschermen kan je het scherm laten omruilen voor een andere exemplaar als het scherm ook maar één hot subpixel heeft. Nadeel is dan wel dat je meestal een refursbished exemplaar krijgt, maar als het meteen bij aankomst al zo is hoef je niet veel moeite te doen om gewoon een nieuwe te krijgen (wat natuurlijk ook niet zo raar is).

Service Menu

Om in het servicemenu te komen zie deze video op Youtube. Kort samengevat:
  • zet het scherm uit
  • houdt de tweede en vierde knop van de OSD bediening ingedrukt en zet het scherm aan
  • als het goed is gaan alle lampjes van de OSD bedieningsknoppen nu tegelijk branden
  • laat de tweede en vierde knop van de OSD bediening weer los
  • wacht nu totdat je beeld hebt
  • druk op de bovenste knop van de OSD bediening
  • als het goed is verschijnt het Service Menu middenboven in beeld
Foto van servicemenu:
http://tweakers.net/ext/f/bXFCCrp5mRoMyCYYLtY7JNxZ/full.jpg

Bouwkwaliteit & afwerking

Wederom zeer goed, eigenlijk niks te klagen, zit allemaal goed en stevig in elkaar, naden sluiten mooi aan en zijn niet heel breed, voet is stevig.

Vormgeving

Ook hier beoordeel ik deze monitor met een zeer goed. Ik vind het design van deze monitor erg strak. Ik hou niet van die futuristische vormgevingen en al dat goedkoop ogende glimmende plastic. Deze monitor is, zoals ik eerder al zei, gewoon strak en stijlvol, zonder toeters en bellen. Enige glimmende is het DELL logo midden op de onderrand van het scherm, voor de rest is alles mat. Als hij aan staat zie je alleen de aan/uitknop rechtsonderin (blauw ledje). Dat is ook meteen de enige echte knop. Het OSD wordt bediend met aanraakgevoelige knoppen die waarschijnlijk met licht werken, want ze werken al als je je vinger heel dichtbij houdt zonder de knop echt aan te raken. Ik vind deze oplossing erg netjes. Er valt bij mij niet zo veel licht direct op de monitor, je ziet die knoppen daardoor nauwelijks, waardoor de monitor er nog strakker uit ziet.

Wat ik ook erg mooi aan deze monitor vind is de relatief smalle rand rondom het scherm van slechts 25mm breed (iets breder dus dan bij de U2711, daar is het 22 mm). Voor zo'n groot scherm als dit is dat vrij smal, bij veel andere schermen van dit formaat is dit al snel een paar millimeter breder, vooral de onderrand wil nog wel eens een stuk breder zijn, soms wel ruim 3cm.

Ook de voet vind ik denk ik wel de mooiste Dell beeldschermvoet tot nu toe. Die van de 3008WFP oogt naar mijn idee al iets te futuristisch en geeft daardoor een goedkope uitstraling, ook zou ik me aan dat glimmende gaan storen. Ook de voet van de 3007WFP(-HC) vind ik niet echt mooi.

OSD

Het OSD van deze monitor is ook goed voor elkaar. Een paar jaar terug had Dell een primeur met de 3008WFP, dat was namelijk de eerste 30" monitor met een OSD. Voorheen kon dat niet omdat de daarvoor benodigde chips nog niet met die resolutie overweg konden. Het OSD van dit scherm is eigenlijk vrijwel hetzelfde.

het OSD blijft in de rechter onderhoek van het scherm staan, vlak bij de knoppen waarmee je het bedient, dat is zelf wel handig, want de functie van de knoppen verschilt per menu en de functie komt daarom op het scherm naast de knoppen te staan.

In het OSD kan je kiezen uit:
Preset Modes
Brightness/Contrast
Inputsource
Menu

Dit is eigenlijk het snelle OSD, want pas als je de optie Menu kiest krijg je het echte volledige OSD.

Bij presets kan je kiezen uit:
  • Standard
  • Multimedia
  • Game
  • Movie (niet op de U2711 aanwezig)
  • Warm
  • Cool
  • Adobe RGB
  • sRGB
  • xv Mode (niet op de U2711 aanwezig, in ieder geval niet kiesbaar als je via DisplayPort aansluit)
  • Custom
Ik heb het scherm gewoon op Standard staan, de kalibratie gaat via de videokaart.

Bij Brightness/Contrast kan je, zoals je al wel zal verwachten, de helderheid en het contrast instellen. Bij mij staan deze waarden op 35 en 50.

Bij Inputsource kan je de bron kiezen en daar staat ook een optie Scan Sources, nog niet gebruikt, maar ik verwacht dat hij dan alleen de actieve bronnen laat zien

In het menu vind je naast de al genoemde opties nog opties voor het soort beeldvulling (oprekken, aspectratio behouden en 1:1), een Sharpness instelling, audioinstellingen, Picture-by-Picture instellingen en nog wat opties voor het OSD zelf (zoals na hoeveel seconde het moet verdwijnen, transparantie, taal).

Ook de bediening van het OSD gaat goed. Omdat het geen echte knoppen zijn en je dus geen 'klik' hebt, heeft Dell er voor gezorgd dat er een kort piepje luidt bij elke aanraking van de OSD knoppen. Ik vind dit zelf een prima oplossing, het stoort me totaal niet.


(afbeeldingen van de hoofdschermen van het volledige OSD zijn aanklikbaar voor een grotere versie, afbeeldingsbeschrijvingen in de Lightbox)

http://tweakers.net/ext/f/vB907Rr1E245R9aagPGO0h8M/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/vx2XUJLgNAXta6Y9qgWIJz3m/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/IrLiABlOMuMpMiw4RdpQDKy6/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/6wyXxv6infWueaBcvl2xOSWY/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/nitMj89ag7MxTWgJ0Rd6UurO/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/MM830FryxrSK7jNbMbMffIkM/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/HWmakUI0eI9qHbjJTmC5wDoB/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/TPrHxt1nWCnjAr9CiIRACaBD/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/uc7ztQjy4p19XSSp7Uxs1BSr/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/NotK2LTsXQ1ikiVBMLUBRinz/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/ZusYzysNNIJ5hwKAT2qjP9fO/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/VIX1lWaLqaaLadd2R0G8qILZ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/wpWIEKApK3zAGDzfUHm68VMY/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/Uffodfj3MMUo7vCusvrYfDMy/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/xEKwNl6zeis8lzNhVLCApuf0/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/ZEVi0pTAQhyiAbi4D7EynNDQ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/OfkYwAh46z1cZlr33cCnjUSZ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/oY4qiBvmiOuOFcZR8VUzJVJm/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/4lke0b1X1B8UgiSYxD6oxEQN/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/pKtr70jRA3pobeZbHVqWzFM6/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/7AwCriwHTguUv7Ulqex13pmc/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/27043RX3mrcVnpO49L2NzUJV/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/sALjzzYe8WdtBkBeFWtI14wu/full.jpg

Energieverbruik

Ik heb het energieverbruik gemeten met een Voltcraft Energy Monitor 3000 verbruiksmeter (meetnauwkeurigheid ±(1%+1W))

Uitgeschakeld 0,7W
Stand-by 1,7W

0% helderheid:
zwart 72.5W
wit 81.5W

25% helderheid:
zwart 82.1W
wit 90.7W

50% helderheid:
zwart 91.9W
wit 100.2W

75% helderheid:
zwart 111.0W
wit 120.8W

100% helderheid:
zwart 140.2W
wit 148.0W (dit is dus zo ongeveer het maximumverbruik, misschien dat het met een andere aansluiting nog iets hoger is, maar veel zal dat niet schelen)

Inschakelsnelheid e.d.
  • Uitschakelen gaat zonder vertraging
  • Inschakelen duurt zo'n 5 seconde
  • Wisselen van input (DVI-D 1 naar DisplayPort en andersom) duurt zo'n 2 seconde
  • Uit stand-by komen duurt zo'n 3 seconde
Het is allemaal niet heel erg snel, maar ik irriteer me er niet aan. Bij de U2711 is de inschakelsnelheid ongeveer 8 seconde en de rest hetzelfde, daar had ik gezegd:
"Alleen de inschakeltijd had van mij wel wat sneller gemogen, de rest vind ik niet storend."
Daar blijf ik ook bij, ik vind het wel prima zo.

Dit onderdeel is denk ik ook het onderdeel waar een toch wel serieus probleem met de U3011 wat ik tegenkwam het beste past: wanneer de monitor is aangesloten via DisplayPort gaat hij soms niet meer aan nadat je hem hebt uitgeschakeld of in stand-by (power save mode) hebt laten gaan. Opnieuw uitschakelen en inschakelen van de monitor lost dat dan niet op.

Dit probleem doet zich gelukkig lang niet altijd voor, maar als het zich voordoet is het eigenlijk altijd nadat de monitor minimaal 15 minuten in stand-by heeft gestaan of uitgeschakeld was terwijl de computer waarop hij was aangesloten gewoon aan stond. Als de computer gewoon uit stond en je zet hem dan aan heeft het scherm geen problemen met aan gaan.

De enige twee 'oplossingen' die ik heb kunnen vinden voor dat probleem zijn het opnieuw opstarten van de computer (wat nog wel te doen is zonder beeld), of even de spanning van de U3011 af halen (door de stekker uit het stopcontact te trekken). Daarna heb je wel gewoon weer beeld. Maar dat is meer symptoombestrijding dan dat het het probleem ook echt oplost.

De U2711 heeft hier overigens ook last van en de U2410 waarschijnlijk ook, maar die laatste heb ik niet op DisplayPort getest (wel via DisplayPort op de videokaart, maar via een passieve adapter naar DVI aangesloten op één van de DVI poorten van het scherm).

Het probleem doet zich alleen voor wanneer de monitor aangesloten is via DisplayPort en het zou kunnen dat het ook alleen voorkomt bij de vroegere revisies van de U2410, U2711 en U3011 (van alle drie heb ik een Rev. A00 exemplaar getest). Dat kwam ik ergens op een forum tegen (topic over revisies van de U2410), maar daar heb ik nog geen bevestiging van gevonden vanuit Dell.

Prijs

De prijs vind ik wel een lastig onderdeel. Die ¤1200 is een hoop geld, zeker als je het vergelijkt met wat de U2711 nu kost. Wat je echter wel in het achterhoofd moet houden is dat de U2711 in het begin ook ¤1100 kostte (bij Dell zelf ¤1186).

Als je kijkt naar z'n voorganger vind ik de prijs wel meevallen. De 3008WFP heeft een hele tijd meer dan ¤2300 gekost bij Dell Nederland en ook bij andere winkels kwam de prijs zelden onder de ¤1500. Qsix.eu was een lange tijd de goedkoopste met ¤1250, maar die is failliet gegaan, waardoor mensen die daar hun scherm hebben gekocht moeite hebben met hun garantie claimen als ze problemen hebben met hun scherm.

In de VS was hij dan wel een stuk goedkoper, daar betaald je bij Dell zelf $2000, wat destijds neer kwam op zo'n ¤1350 en bij andere leveranciers kwam je omgerekend soms wel onder de ¤1000 uit, maar daar had je hier niet zoveel aan.

Als je kijkt naar de tegenhangers van de U3011 nu, dan valt de prijs ook heel erg mee. Alleen de HP ZR30w is iets goedkoper. Als je dan kijkt naar wat de NEC PA301W kost (¤2000), dan valt die ¤1200 ineens heel erg mee, al helemaal als je gaat vergelijken met de Eizo ColorEdge CG303W en NEC SpectraView Reference 301 (beide ¤3100).

De enige reden dat ik voor dit onderdeel een voldoende geef is dat ik de meerwaarde ten opzichte van de U2711 niet zo groot vind. Je krijgt 160 pixels in de hoogte meer, een groter scherm (72 mm grotere diagonaal, 28% meer oppervlak) en een extra HDMI poort, dat vind ik zelf die ¤540 extra niet waard. Voor een goed zouden ze rond de ¤1100 moeten zitten, voor een zeer goed rond de ¤950.

Die extra pixels in de hoogte zijn wel fijn, maar ik vind het verschil te klein. Het zou pas echt uit gaan maken als het 2560x1920 (4:3) of 2560x2048 (5:4) was, maar die verhoudingen gaan we jammer genoeg niet meer terug zien.

Conclusie
Dit scherm heeft een aantal sterke punten, te denken valt aan de resolutie, de grote diversiteit aan inputs, de kleurechtheid en de kijkhoeken. Toch is dit scherm niet echt een aanrader, zoals de U2711 dat is. Dit is vooral te wijten aan de prijs. Zoals ik hierboven al heb uitgelegd is de prijs voor een 30" alles behalve slecht, maar met de nieuwe 27" 2560x1440 schermen (en dan in het bijzonder de U2711 en Fujitsu P27T-6) zal de prijs toch omlaag moeten wil je een vergelijkbare "bang for your buck" hebben.

Die prijs zal waarschijnlijk ook wel hoog blijven, want de doelgroep is gewoon te klein. Slechts een zeer klein deel van de consumenten zal zo'n scherm kopen en ook in de professionele wereld zal je niet heel veel klanten vinden. Je zal het voornamelijk moeten zoeken in de wereld van CAD, de financiële sector (op de beursvloer zie je af en toe mensen met 6 van dit soort schermen) en misschien nog bij software development. In ieder geval moet je het zoeken in toepassingen waarbij meer tegelijk op het scherm weer kunnen geven beter is.

Vooral vanwege de homogeniteit is dit scherm niet geschikt voor de echte kleurpurist, dus voor professionele foto- of videobewerking valt dit scherm al snel af. Om dezelfde reden kan je voor DCC ook beter een ander scherm nemen. Voor dergelijke toepassingen zal je toch echt moeten kijken naar Eizo ColorEdge CG303W en NEC SpectraView Reference 301 als je een 30" scherm wil.

Ondanks de minder goede homogeniteit is de kleurechtheid alsnog erg goed te noemen, waardoor een amateur of semi-pro fotograaf waarschijnlijk nog wel met die scherm kan werken. Maar ik denk dat de prijs dan toch al snel een obstakel zal vormen, iets wat je bij de U2711 veel minder hebt.

Net als op de U2711 zien films er op de U3011 ook prima uit. Wat wel een nadeel is, is dat je door de 16:10 beeldverhouding altijd zwarte balken hebt (4:3, 16:9 en 21:9). Bij de U2711 kan je in ieder geval 16:9 beeldvullend weergeven. Wat dan wel weer een voordeel is ten opzichte van de U2711 is dat de U3011 nauwelijks last heeft van backlightbleeding. Hoewel dat ook op de U2711 niet echt een probleem is, aangezien je met de 21:9 beeldverhouding nog steeds zwarte balken hebt op een 16:9 scherm, dus je kijkt eigenlijk niet naar de boven- en onderrand.

Gamers die flink wat over hebben voor hun game belevenis kunnen waarschijnlijk ook wel met dit scherm uit de voeten. Met een inputlag van 18.6 ms zal dit scherm voor de meeste gamers snel genoeg zijn en hoewel er snellere schermen zijn zal de hoge resolutie, de afmetingen van het scherm en de kleurechtheid dan alsnog voor een betere game ervaring kunnen zorgen.

Ondanks het grote aantal aansluiting dat er al op dit scherm zit, zou ik het toch fijn hebben gevonden als er nog een tweede DisplayPort aansluiting op zat, zodat ik zowel m'n PC als laptop via DisplayPort aan zou kunnen sluiten. Wat wel fijn is, is dat ze een tweede HDMI aansluiting hebben toegevoegd, de 3008WFP en U2711 hebben dat niet. Groot minpunt van HDMI vind ik alleen dat fabrikanten van videokaarten en computermonitoren maar niet de volledige specificatie willen gebruiken en vast blijven houden aan een maximale resolutie van 1920x1200 over HDMI.

Wat ik niet zo netjes vind van Dell is dat ze dit scherm als 10 bit scherm adverteren, terwijl het eigenlijk gewoon een 8 bit scherm is. Met een trucje kunnen ze de 10 bit nabootsen, maar het is niet echt 10 bit en het trucje brengt ook nadelen met zich mee. Verder is de fout die ze maken bij het opgeven van het kleurbereik nogal knullig.

Als je kijkt naar het totaalplaatje, dan is de U3011 toch een zeer goed scherm, jammer genoeg is de prijs daar ook naar.

Changelog

Laatste update 19-04-2011

• Originele review (09-04-2011)
• Paar kleine foutjes verbeterd en wat extra verwijzingen toegevoegd (10-04-2011)
• Tweakers.net review toegevoegd aan Andere reviews (10-04-2011)
• Extra verwijzingen in inhoudsopgave toegevoegd (12-04-2011)
• Probleem ontwaken uit stand-by / inschakelen wanneer aangesloten via DisplayPort toegevoegd (19-04-2011)
• Onderdeel "Nog in de planning" verwijderd (19-04-2011)
• Aantal verwijzingen verwijderd n.a.v. wijzigen U2711 review (26-06-2011)


Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Dell Ultrasharp U3011 Zwart?

Deel je ervaringen met andere tweakers in een productreview!

Schrijf review

Reviews door de redactie

Vraag & aanbod

Reacties (29)

_/-\o_
Een revieuw zoals een review hoort te zijn

[Reactie gewijzigd door matsen op 9 april 2011 01:06]

Beetje matige review, we zijn beter gewend van je! ;) Nee, weer een uitstekende review!!!

Zelf heb ik de oude versie de 3008, maar als je het prijsverschil ziet tussen de U2711 en de U3011, zou ik tegenwoordig toch gewoon voor de U2711 gaan. Voor die 500 euro extra koop je erg weinig. Maar ja, top of the line modellen zijn altijd relatief duur.

[Reactie gewijzigd door tHe_BiNk op 9 april 2011 04:38]

Prima review. Ditmaal een geïntegreerder geheel en duidelijk de kwaliteiten maar ook je eigen bedenkingen toegelicht.
Deze heb ik op m'n werk. Het is heerlijk coden op deze resolutie maar wist niet dat 'ie zo duur is. :D
Wederom een hele nette review !. Met zorg gedaan.Ga zo door a.u.b. :)
Ik vraag mij af of de pixeldefecten ook niet de reden zijn dat dit een review exemplaar is? Als je toch een scherm hebt dat in principe gewoon goed is, alleen pixeldefecten heeft, dan kan dat wel lijkt mij. De reviewers zullen daar wel doorheen kunnen kijken, terwijl het bij een gekocht scherm toch een heel ander verhaal is.

Misschien moet Tweakers maar eens overwegen om jou te vragen om (ook) schermen te laten testen. Je begint toch wel een naam op te bouwen. :) De review van de U2410 komt er binnenkort aan? :)
@ Dadona

Zou leuk zijn als de review van de U2410 er binnenkort aan zou komen.
Dan heb je een mooi plaatje. De 24 , 27 en 30 inch van Dell.Om vervolgens uit te komen op de U2711 :9 .
Van mij mag K J wel meer gedaan krijgen van Dell.Zolang hij zo "objectief blijft, heb ik daar totaal geen problemen mee.

[Reactie gewijzigd door TweakerTweak op 9 april 2011 13:40]

Dat zou inderdaad geen slechte verklaring zijn voor die pixeldefecten. Toch blijven het er wel erg veel, 3 losse en dan nog een cluster van ongeveer 10 (2 breed en 5 hoog). Misschien dat veel reviewers er inderdaad niet naar kijken, maar ik vind het toch op z'n minst het vermelden waard. Overigens til ik er verder niet heel zwaar aan, want met die garantie die op de Dell UltraSharp schermen zit krijg je dan gewoon een ander exemplaar (net zo lang totdat je goede hebt).

Over dat reviewen voor Tweakers.net, het is eigenlijk andersom gegaan, ik heb Tweakers.net gevraagd of ik voortaan de reviews van de high-end beeldschermen mocht gaan doen en de reviews van de high-end business notebooks. Dat werd afgewezen, omdat alles op kantoor moet gebeuren in Amsterdam en ik zelf in Enschede woon. Wellicht dat ik wel een keer aan een review mee zal werken, maar zolang ik zo ver van Amsterdam af woon zal ik niet een vaste reviewer voor Tweakers.net worden.

De review van de U2410 hoop ik ergens komende week af te krijgen, ik weet nog niet precies wanneer.
Weer een mooie review, Kid, maar wat vreemd dat je bij andere reviews niet de review van Tweakers vermeldt, deze dus: reviews: Dells 30-inch monster getest
Grappig dat je dat zegt, die heb ik namelijk net een paar minuten geleden toegevoegd. Hij stond er nog niet bij omdat ik dat onderdeel al had geschreven voordat die review van de redactie gepubliceerd was.

Ik heb overigens ook de redactionele review van de U2711 toegevoegd aan m'n review van de U2711.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 10 april 2011 17:52]

Super review wat wil je nog meer weten als je zo'n scherm wilt aanschaffen.
Een review van de Benq XL2410T zou ook wel een keer leuk zijn meer gericht op de gamers dan.
Kijken of die 120 Hz zoveel uitmaakt in snelle shooters.
Echt weer een perfecte review. :) Wat mij wel opvalt, is dat je zelf een Spyder hebt, terwijl de lezer van de topicstarts van deze Dell-reeks meer in de richting van een i1 wordt gedrukt. In je review komt ook meerdere malen naar voren dat je niet erg tevreden bent met de groenwaarde die de Spyder aangeeft. Mag ik daarom vragen waarom je dan toch de Spyder gebruikt?
Dat mag :)

De reden dat ik de Datacolor Spyder 3 colorimeter gebruik en niet een X-Rite i1Display colorimeter (de i1 is de veel duurdere spectraal fotometer, ook wel i1Pro genoemd) is eigenlijk vooral de software.

Ik heb de Datacolor Spyder 3 Elite gekocht in augustus 2008, op aanraden van Michiel de Roode (beeldscherm en videokaart tester van Computer!Totaal). Ik kende X-Rite toen nog helemaal niet. Ook op Tweakers.net was Spyder toen nog het enige waar je over las als het om kalibratie ging.

Vervolgens heb ik in augustus 2010 de upgrade gekocht naar de 4.0 software, waar alle tests in toegevoegd waren (eerst kon je alleen kalibreren).

De enige reden dat ik niet inmiddels een X-Rite i1Display 2 of zelfs een i1Pro heb gekocht is dat je met de software die daar bij zit vrijwel alleen maar kan kalibreren. Je krijgt vrijwel geen informatie te zien. Zodra X-Rite dezelfde functionaliteit daar toevoegt, zonder de prijs extreem te verhogen, koop ik er meteen één. Dat zie ik alleen niet zo snel gebeuren. Op dit moment vind ik het daarom nog niet interessant genoeg, want dan heb ik alleen maar een nauwkeurigere kalibratie.

Prad.de heeft overigens zelf testsoftware voor de i1Pro ontwikkeld. Eigenlijk zou ik een keer moeten vragen of zij mij een licentie op die software zouden willen verkopen. Misschien kan die product manager van Dell daarin nog iets voor mij betekenen, want hij kent Andreas Roth (eigenaar van Prad.de) redelijk goed.
@Kid Jansen: ten eerste een nette review! Ben zelf in het bezit van de Dell 2707WFP (oudje) en heb dat ding nooit echt gekalibreerd. Ik zie dat je aardig met de Datacolor Spyder overweg kan en daarbij vroeg ik mij af, hoe dat ding nou eigenlijk precies je monitor instelt? De sensor komt op je scherm te zitten en er worden kleuren / grijswaarden getoond voor de test wat waargenomen wordt door de sensor. Wordt de monitor daarna nou door de software ingesteld of moet je met de druk knoppen op de monitor zelf gaan spelen zodat je tot een bepaalde waarde komt waarbij de Spyder zegt dat het voldoet? Wil dat zeggen als ik dezelfde monitor op een andere computer aansluit dat ik dan opnieuw moet kalibreren omdat een "softwarematig" profiel is wat wordt ingeladen?
Thanks, want ik zit eraan te denken om zo'n Spyder aan te schaffen :Y)
De Spyder kalibreert alleen maar via de videokaart, wanneer kalibratie via de videokaart mogelijk is. Je kan daarom beter een X-Rite i1Display 2 kopen, want die kalibreert eerst via het scherm (dan moet je dus eerst zelf het beeld zo goed mogelijk krijgen met de knopjes met behulp van de aanwijzingen van het programma). Vervolgens doet hij het laatste beetje met de videokaart (sliders gaan vaak 0 tot 100, en het is vrijwel nooit zo dat het beeld op precies één van die stappen perfect is).

Als je een ander exemplaar van hetzelfde type scherm aansluit, of als je het hetzelfde scherm op een andere computer aansluit (of je computer opnieuw installeert), zal je het hele kalibratieproces opnieuw moeten doen. Ook om de zoveel tijd zal je het opnieuw moeten doen, aangezien de kleuren van een monitor niet helemaal constant zijn, die veranderen nog een beetje naarmate de backlight meer branduren heeft.
Da's een nuttige uitleg!! Hier heb ik wat aan. Als ik naast mijn Dell monitor ook een LCD-TV wil kalibreren, dan kan ik denk ik niet met de X-Rite i1Display 2 uit de voeten of niet? Kan op een tv immers geen software installeren O-)

_/-\o_
Als die LCD TV gewoon VGA of HDMI heeft wel. Dan sluit je hem gewoon op je PC aan en dan zou je met die sliders op de TV kunnen kalibreren. Alleen heeft die laatste finetuning via de videokaart dan geen zin.

Ik heb overigens geen idee hoe een TV aan de aangesloten apparatuur zou moeten vertellen hoe groot z'n kleurbereik is, je kan immers geen kleurprofielen instellen in Blu-ray-spelers. Misschien hebben TV's altijd een kleurbereik dat ongeveer gelijk is aan sRGB.

Mocht de TV het wel zeggen tegen de aangesloten apparatuur, dan zal die informatie wel uit de EDID komen en verzonden worden via DDC/CI. In de EDID worden namelijk ook de coördinaten van de primaries in het CIE 1931 xy chromaticity diagram gegeven, waar het kleurbereik uit kan worden afgeleid (zo worden kleurruimtes ook gedefinieerd, zie ook dit onderdeel van de review).

Hoe een EDID er uit zie kan je zien in het onderdeel Informatie uitgelezen met Monitor Asset Manager 2.59, het onderdeel met die coördinaten is dit:

Color characteristics
Default color space...... Non-sRGB
Display gamma............ 2,20
Red chromaticity......... Rx 0,678 - Ry 0,309
Green chromaticity....... Gx 0,210 - Gy 0,692
Blue chromaticity........ Bx 0,146 - By 0,055
White point (default).... Wx 0,313 - Wy 0,329
Additional descriptors... None

In dit topic wordt overigens ook gesproken over het aanmaken van een kleurprofiel met de coördinaten in de EDID. Misschien dat een blu-ray speler dat ook wel zelf kan.

[Reactie gewijzigd door Kid Jansen op 13 april 2011 23:34]

De Spyder kalibreert alleen maar via de videokaart, wanneer kalibratie via de videokaart mogelijk is. Je kan daarom beter een X-Rite i1Display 2 kopen, want die kalibreert eerst via het scherm (dan moet je dus eerst zelf het beeld zo goed mogelijk krijgen met de knopjes met behulp van de aanwijzingen van het programma).
Tot mijn spijt moet ik je hier als mede-eigenaar van een Spyder 3 Elite even corrigeren. De Spyder 3 Elite met de bijbehorende software kan zeer zeker wel het scherm al vooraf afstellen via de knoppen. (Dat is eigenlijk het daadwerkelijke "kalibreren". Het laatste beetje afstellen via de videokaart, waarbij de Spyder gaat meten, is "profileren", maar deze twee dingen worden in de praktijk vaan verwisseld of door elkaar gebruikt.)
Tot nu toe heb ik maar één keer gehad dat ik eerst met de RGB sliders op het beeldscherm aan de gang moest, voordat de Spyder 3 Elite software ging profileren. Dat was toen ik een oude CRT kalibreerde op een oud PC'tje met onboard video.

Zowel onder Windows XP als onder Windows 7 gaat hij bij mij eigenlijk altijd alleen maar profileren.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Populair: Vliegtuig Tablets Luchtvaart Crash Smartphones Laptops Microsoft Apple Games Rusland

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. onderdeel van De Persgroep, ook uitgever van Computable.nl, Autotrack.nl en Carsom.nl Hosting door True

Beste nieuwssite en prijsvergelijker van het jaar 2013