| Algemene beoordeling | Featureset | ||
Gebruikt in combinatie met:
Onder besturingssystemen:
- Linux, Windows XP en Windows XP Media Center 2005
Mijn HP nc6120
Deze review gaat inderdaad over de HP nc6120 maar bij mij zijn er een aantal dingen anders. Mijn HP is d.m.v. HP Flexwerk helemaal opmaat gemaakt voor mij. Mijn specificaties zijn dus iets anders.
Specificaties:
Processor: Intel Pentium M750 1,89Ghz
Geheugen: 768MB ram (1x 512mb, 1x 256mb)
Harddisk: 80GB
DVD: DVDRW +/- Dual Layer
Scherm: 15" TFT (native resolutie 1024x768)
Video: Built-in Intel GMA915 (shared video geheugen)
Netwerk: Broadcom gigabit LAN
Wireless: Intel Pro Wireless 2200b/g
Bluetooth: Ja, Ingebouwde HP Bluetooth (WIDDCOM based)
Extra features: Cardreader, Firewire, Modem, Serieële poort
Zelf heb ik ook nog een reisaccu erbij gekocht.
Behuizing
Voor mij is de nc6120 echt een geweldige laptop. De behuizing is erg stevig en heeft een speciale coating. Hierdoor heb je veel minder krassen en voelt de behuizing bijna metaal achtig aan.
Een stevige behuizing is dan ook echt een eis voor mij, ik sleep mijn laptop iedere dag in mijn (laptop)rugzak mee naar mijn school. Een degerlijke laptop was dan ook echt een eis voor mij.
Performance
Voor mijn doeleinde is deze laptop meer dan geschikt, ik heb ondervonden dat de Pentium M750 sneller is dan menig andere notebook processor. In het begin had ik alleen maar 512 mb intern geheugen. Dit heb ik zeer snel uitgebreid naar 768mb. Weinig geheugen is echt een bottleneck bij deze laptop.
Accuduur
De nc6120 is uitgerust met het Intel Centrino platform, dit maakt de nc6120 een energie zuinige laptop.
De accuduur van de nc6120 verschild nogal. Wanneer je de wireless controller en bluetooth uit heb staan, en het scherm gedimd. Dan kan je zeker wel een uur of 3 op de standaard accu werken. Ik werk eigenlijk altijd met alles aan, en scherm voluit. Ik kan zo'n 2 uur op de accu doen. Dan gebruik ik mijn laptop vrij rustig aan (2x MS Project, 2x Word, 4x Internet Explorer, 1x Powerpoint open). Wanneer ik een een 3D spelletje speel dan is de accuduur een flink stuk korter.
Maar, wanneer ik mijn reisaccu er aankoppeld word mijn accu tijd rond de 8 uur, zeker wanneer ik mijn scherm wat minder fel zet. Je kan dan echt een hele werkdag met de laptop werken. Je moet dan natuurlijk wel wireless of bluetooth uitzetten wanneer je dat niet gebruikt.
Gebruiksgemak
Qua gebruiksgemak is deze laptop meer dan voldoende. De laptop heeft een aantal hotkeys voor de basis acties: Informatie, Wireless/Bluetooth on/off, Presentatie, Volume mute, Volume up en Volume down. De Informatie en Presentatie knop zijn volledig naar wens in te stellen.
Het is zelfs zo uitgebreid dat je aan een knop (b.v. Presentatie) een video modus en stroom profiel kan koppelen. Zodat je niks meer hoeft in te stellen bij een presentatie met een beamer.
Het toestenbord van de nc6120 is echt geweldig, je merkt echt dat hier hoogwaardige onderdelen zijn gebruikt. Ik prefereer mijn laptop toetsenbord boven menig normale toetsenborden. Hij typt erg licht, je merkt precies wanneer je de toets daadwerkelijk indrukt.
De trackpad heeft een scrollzone aan de rechterkant van de trackpad. Als je hierin beweegt kan je heel gemakkelijk scrollen.
Tevens zijn de twee knoppen van een rubberachtig materiaal en bedienen erg makkelijk.
Warmte en geluidsproductie
De nc6120 is niet de stilste laptop op de markt, hij maakt wel wat geluid, niet dat het een stofzuiger is maar het is wel hoorbaar in een stille ruimte. Met warmteproductie zit het wel snor. Wat ik ideaal vind is dat het laptop aan de bovenkant niet warm wordt. Ook niet waar je, je polsen laat rusten. Ook hoef je geen zorgen maken over verbranden ballen / benen want ik vind de warmte productie acceptabel genoeg om veilig op schoot te werken.
Draadloze communicatie
Mijn nc6120 is riant uitgerust met draadloze communicatie mogelijkheden. Ik heb zowel WiFi als bluetooth. Ik gebruik mijn wireless i.c.m. mijn Linksys accesspoint en op de Hogeschool van Amsterdam met Cisco accesspoints. Ik heb af en toe wel last van het spontaan verbreken van verbinding met het accesspoint. Verbinding oppakken duurt niet langer dan 3 seconde. Heb er alleen last van wanneer ik Warcraft 3 over het netwerk speel.
Aan de hapering wordt nu wat gedaan, het zal onder garantie worden gerepareerd. Een nieuwe mainboard is besteld bij HP.
Zal niet zolang meer duren voordat dat is opgelost.
De bluetooth gebruik ik zeer intensief. Wanneer ik onderweg ben gebruik ik mijn telefoon (Sony Ericsson K750i) als GPRS modem icm T-Mobile Pocket Internet Totaal. Ook gebruik ik mijn telefoon als afstandsbediening tijdens presentaties. Nooit geen problemen mee. Ook heb ik nog wel eens een Nokia HS-56W bluetooth headset aan mijn laptop gekoppeld voor Skype en dergelijke.
Bluetooth verbinding is altijd stabiel met een gemiddeld bereik van 10 - 12 meter.
Accessoires
Ik heb er een aantal accessoires meteen bij mijn laptop gekocht. Een 2e adapter en de reisaccu.
Ik vind de 2e adapter gewoon ideaal, ik raad het echt iedereen aan die veel met zijn laptop thuis en onderweg werkt. Het is echt makkelijk om altijd een adapter in je tas te hebben zitten, je vergeet 'm nooit mee te nemen, en hebt altijd nog een lader thuis.
De reisaccu is gewoon een geweldige aanvulling op deze laptop. De prijs is vrij hoog, ik geloof rond de 130/140 euro.
Prijs/kwaliteit
De kwaliteit van deze laptop is zeer hoog. Ik denk dat de kwaliteit tegen de IBM/Lenovo Thinkpad aanzit. Ben er daarom ook erg tevreden over.
Aangezien ik een aangepaste versie van de n6120 zou mijn laptop in maart 2006 rond de 2000/2100 euro moeten kosten. Ik heb 'm via mijn voormalige stagebedrijf kunnen kopen tegen inkoopsprijs.
Anders had ik deze laptop als student ook niet kunnen bekostigen.
Als je dan gaat kijken naar vergelijkbare laptops zijn er ook wel goedkopere te vinden. Denk aan Acer bijvoorbeeld. Maar ik vind de kwaliteit van de HP echt een klasse boven Acer staan. Voor deze laptop kijk ik meer in de richting van IBM/Lenovo en Apple. Dan vind ik de prijs wel meer in het plaatje passen.
Ik blijf de echte retail prijs wel hoog vinden, ik blijf een student natuurlijk.
Ik ben er van overtuigd dat deze laptop van enorm goede kwaliteit is. Hij is betrouwbaar, stevig, snel, handig in gebruik en ik vind het design echt geweldig. Gezien op de prijs is dit niet een laptop die voor iedereen is weggelegd.
Ik denk dat als je dit type (eenvoudige uitvoering) voor rond de 900 - 1200 euro koopt dat je er veel plezier van zult hebben, en er erg tevreden mee zal zijn.
Specificaties:
Processor: Intel Pentium M750 1,89Ghz
Geheugen: 768MB ram (1x 512mb, 1x 256mb)
Harddisk: 80GB
DVD: DVDRW +/- Dual Layer
Scherm: 15" TFT (native resolutie 1024x768)
Video: Built-in Intel GMA915 (shared video geheugen)
Netwerk: Broadcom gigabit LAN
Wireless: Intel Pro Wireless 2200b/g
Bluetooth: Ja, Ingebouwde HP Bluetooth (WIDDCOM based)
Extra features: Cardreader, Firewire, Modem, Serieële poort
Zelf heb ik ook nog een reisaccu erbij gekocht.
Behuizing
Performance
Accuduur
Gebruiksgemak
Warmte en geluidsproductie
Draadloze communicatie
Zal niet zolang meer duren voordat dat is opgelost.
Accessoires
Prijs/kwaliteit
Anders had ik deze laptop als student ook niet kunnen bekostigen.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)