| Algemene beoordeling | Featureset | ||
| Kleurweergave | Contrast & helderheid | ||
| Ghosting | Pixeldefecten | ||
| Bouwkwaliteit | Vormgeving | ||
| Prijs | Inbrandgevoeligheid |
Juist vanwege die slechte ervaringen heb ik een hele studie gemaakt van de panelen. De samsung (een 40c67X0) vind ik er erg gelikt uitzien maar helaas was de kijkhoek allerbelabberdst. Dat kwam doordat ik één van de slechtste panelen had die Samsung toepast. Samsung is echter niet de enige die verschillende panelen toepast: ook Philips heeft diverse leveranciers. Voorzover ik kan nagaan zijn LG en Sharp de belangrijkste leveranciers voor Philips. De verschillen zijn niet heel groot, maar de voorkeur lijkt uit te gaan voor een LG paneel, deze is een IPS type en heeft de allergrootste kijkhoek.
Het paneel
De sticker op de achterkant geeft aan type 285 - blijkbaar refereert dat aan een LG display. Om zeker te stellen heb ik de tv open geschroefd: En wat blijkt..deze Philips is van binnen gewoon een LG..LG paneel, LG electronica en een chinees voedings printje en 'bass' box. De Samsung voelde veel degelijker aan, maar goed, een TV staat of hangt aan de wand dus tjsa..is het belangrijk hoe degelijk die aanvoelt?
Deze foto geeft het binnenste weer: links de voedingsprint, in het midden de bass box en rechts de LG TV electronica. Vrij compact, al is de Samsung nog veel compacter. Schokkend voor mij is het vele plakband...tsja, zal wel werken maar echt degelijk ziet het er niet uit.
. En hier dan het bewijs: een LG paneel In gebruik - het beeld
Het feit dat er een goed paneel in zit biedt hoop. De allereerste test is de kijkhoek, hierop had ik de Samsung teruggebracht. Die is bij deze Philips extreem goed. Zwart heeft wel wat verloop maar dat komt volgens mij door de verhoging van de zwartwaardes. Ik ben echter geen expert dus laat ik me beperken tot de gebruikers ervaringen. Om een idee te geven van de kijkhoek verwijs ik naar mijn Samsung review
Recht voor de TV
Hier van de zijkant- praktisch geen kleurverloop.De gohsting is (lijkt) aanzienlijk beter, waargenomen door een test met mijn XBMC mediacenter. Ik weet echter niet of dit komt omdat het paneel kleiner is (32" tov een 40") . Wat ik niet had verwacht is dat ook de clouding beter is, praktisch afwezig. Vooral bij voetbal op een egaal groene grasvlakte was het bij de Samsung goed te zien.
Het gebruik zelf
Philips heeft een poging gedaan om de menustructuur simpeler te maken. En is daar in mijn bescheiden mening niet in geslaagd. Op alle fronten vind ik de Samsung beter, makkelijker, logischer. De AB van Samsung is een goedkoop ding, maar werkt wel goed. De AB van Philips ziet er erg fraai uit, maar ligt niet goed in de hand en is veels te simpel van setup. Is dit een ramp? Tjsa, als je alles ingesteld hebt dan zal je dat daarna niet meer zo vaak wijzigen. Dus echt zwaarwegend vind ik het niet. Ik heb de tv nu een aantal dagen, alles staat goed ingesteld en nu gebruik ik alleen de basis functies. En dan is de Philips juist erg goed.
Daarnaast is de menu structuur van de Samsung veel fraaier om te zien. De Samsung ziet er zeer gelikt uit, de Philips minder, ietwat outdated. En wederom..is dit erg? Ik vind van niet maar het geeft wel aan dat de electronica van de Samsung nieuwer is.
Wat in het gebruik nog opvalt is dat je bij de Philips slechts 1 setting kan instellen voor het beeld. Bij de Samsung kun je daarintegen per source een beeldvoorkeur instellen. Zo kan je TV kijken in eco mode en een HD via HDMI (bij mij een XBMC live) altijd in movie mode. Erg handig, en dat mis ik bij de Philips wel. Het schakelen tussen de verschillende beeld instellingen gaat minder handig - er is geen snelle access knop.
Energie verbruik en beeld instellingen
Echt vergelijken met de grotere Samsung gaat hier niet, maar wat wel opvalt is dat deze Philips in de Eco mode (53 watt verbruik) een relatief beter beeld geeft dan dan de Samsung in Eco mode. De verschillen bij Samsung tussen de modes is erg groot terwijl de energie besparing ongeveer vergelijkbaar is. Ook lijkt de Philips beter gebruik te maken van de licht sensor.
Een nadeel bij de Philips is dat je het beeld alleen in preset modes kunt zetten. Echt volledig aanpassen gaat niet (althans, is me niet gelukt - er zit wel een personal mode op maar dat valt niets aan bij te stellen), bij de Samsung gaat dat wel. Zo kun je backlight regelen, de gevoeligheid van de lichtsensor etc. Helaas zorgt dit er niet voor dat het beeld beter is..de Philips met z'n preset modes gewoon beter. Het Samsung beeld is goed in de hoge energiemodus (en dan alleen als je er recht voor zit).
Update: na een paar dagen met de TV klooien vind ik de Philips eigenlijk veel makkelijker mbt het instellen van het beeld. Feit is dat er minder opties zijn, maar bij de Samsung werd ik tureluurs van alle settings, en moest na verloop van tijd alles resetten omdat ik teveel in de verkeerde richting verzet had. Bij de Philips gewoon simpel, aantal presets die allemaal goed zijn maar bij je smaak moeten passen. Prima. Eenvoudig. Doeltreffend
Geluid
Van het geluid kun je bij zo'n platte tv niet veel verwachten. Bij de Samsung vond ik het redelijk, bij deze Philips is het zelfs ietsje beter. Waarschijnlijk omdat de tv iets dikker is (en de aanwezigheid van de bassbox). Voor normaal gebruik vind ik het echt meer dan voldoende, voor films of muziek zet je toch de receiver aan.
Ambilight
Eerlijk gezegd heb ik mijn twijfels ten opzichte van Ambilight, dat was één van de redenen om geen Philips te kopen - je betaalt er tenslotte voor. Nu het erop zit heb ik het geprobeerd en het voordeel van de twijfel gegeven. En inmiddels staat het weer uit, ik zal niet bij die grote groep voorstanders horen. Het positieve is dus dat het ook uitkan
Verdict
De Samsung is mooier (ok, subjectief), degelijker en meer up to date electronica. Toch heb ik nu deze Philips en de Samsung is retour. Het cruciale punt van een TV is het beeld, en daar liet de Samsung het gillend afweten. Bij de Samsungs moet je in ieder geval de CN01 panelen links laten liggen. Of gewoon een Philips kopen.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)