| Algemene beoordeling | Stabiliteit | ||
| Systeemeisen | Gebruiksvriendelijkheid | ||
| Installatiegemak | Ondersteuning | ||
| Prijs |
- Windows 7 x64 en Windows Vista x64

Gebruikt i.c.m. het volgende systeem:
- Intel Core 2 Quad Q6600 @ 3.2Ghz
- Gigabyte P35-DS4
- 8GB PC8500
- HD 4850
- 6 HD's
- Windows 7, 64 bit.
Inleiding
Al en aantal jaren gebruikte ik het programma SABnzbd, en later natuurlijk SABnzbd+. Ik maakte toen niet zo heel veel gebruik van usenet, en af en toe een bestandje downloaden ging met SABnzbd(+) wel prima. Echter werd ik steeds meer een fan van het Blu-Ray formaat. En dan het liefst complete Blu-Ray films die echt 50GB (of 25GB) zijn. En op de een of andere manier verslikte SABnzbd+ zich hier telkens in. Het controleren ervan ging dan niet goed, en als ie dan al aan het uitpakken toekwam lukte dat ook vaak niet. Als je het vervolgens met de hand deed ging het prima, maarja dat wil je natuurlijk niet meer. Zeker als je 50GB moet controleren en uitpakken duurt dat even, en dan heb je liever dat dat 's nachts al is gebeurt. Ook de webinterface van SABnzbd+ was ik een beetje zat. Verder liep het programma om onverklaarbare redenen soms vast, en ik wist niet waarom. SABnzbd+ is een prima programma, maar ik wilde graag iets beters. En op die manier kwam ik bij het programma newsleecher uit. Het betreft hier versie 3.9 Final die ik heb getest, en die ik ook gebruik. De nieuwere versies hebben voor mij geen toegevoegde waarde. Deze versie werkt trouwens perfect op Windows 7 64 bit.
Installatiegemak
De installatie van dit programma is kinderspel. Gewoon een kwestie van het programma downloaden, en installeren maar. Het enige wat je gevraagd wordt is waar newsleecher geïnstalleerd moet worden, en of je een snelkoppeling op je bureaublad en/of snel start menu wilt. Als je het programma dan voor de eerste keer opstart wordt er gevraagd of je de trial wilt gebruiken, die het dan vijftien dagen doet. Je kan dan ook gelijk je serial nr. invoeren als je die hebt.
Interface
De interface is van dit programma wat mij betreft een stuk beter dan dat van SABnzbd+. Dit is een "echt" programma. En niet iets dat in je browser draait. Links onderaan in de interface krijg je een mooi grafiekje te zien over de snelheid van je dowloads:

Je kan via opties je maximale snelheid opgeven van je internet verbinding. In mijn geval is dit 3,45MB/s. Met de schuif (helemaal links in beeld) kan je instellen hoe snel je maximaal wilt downloaden. Dit is handig als je bijvoorbeeld wil gamen en downloaden. Je schuift dan gewoon de schuif naar 50%, en hij zal niet harder dan 3,45/2 = 1,73 MB/s downloaden. Je kan in de grafiek ook zien wat de "snelheidsgeschiedenis" is. Dit is te vergelijken met de "CPUgeschiedenis" in taakbeheer. Dit verschuift ongeveer elke seconde, en je hebt er dus alleen op korte termijn iets aan. Maar het ziet er wel goed uit
Helemaal onderaan is het volgende in beeld:

Hier staat dus ook nog wat relevante info, dit spreekt voor zich neem ik aan. Helaas valt er een stukje weg (
Verder is er ook nog onderaan een stuk waar de server connecties worden weergegeven. Dit geeft kort aan om welke server het gaat, hoeveel connecties die server heeft, wat elke connectie aan het doen is, of de connectie via SSL gaat, de betreffende snelheid van de connectie etc.
Samen met de balk helemaal onderaan en de grafiek is dit altijd in beeld. (de bovenkant is ook altijd in beeld, maar dat spreek voor zich. Zie voor een duidelijke afbeelding onderaan). Zo kan je altijd makkelijk de meest belangrijke dingen zien. Mocht je dit niet willen dan is er ook een mogelijkheid om dit te verbergen.
De interface bestaat verder uit verschillende tabbladen. Persoonlijk heb ik alleen de tabbladen "Manager", "Queue", "Repair'n Extract" en "News :: Log" in gebruik.
Manager
In dit tabblad heb je eigenlijk twee schermen. Links is voor de servers, en rechts kan je bijhouden wat er in allerlei groepen gebeurt. Bij de het onderdeel servers staat dan de naam van de server, hoeveel je er al mee gedownload hebt, hoeveel connecties de server heeft en de huidige downloadsnelheid van die server. Het toevoegen van een server gaat zeer eenvoudig. De basisinfo toevoegen is geen probleem, en als je bijvoorbeeld selecteert dat de server SSL gebruikt vraagt ie vanzelf of je dan poort 563 wilt gebruiken.

Queue
Dit is de wachtrij van het programma. Hierin kan je precies zien over welke post het gaat en welk bestand hij aan het downloaden is. En dat is wel een nadeel aan dit programma, alle rar en par bestanden staan apart in de queue. Je krijgt niet alles wat bij elkaar hoort als een rij te zien. Vanaf de nieuwe versie is dit echter wel weer het geval. Verder werkt de queue eigenlijk hetzelfde als bij de meeste programma's, je kan selecteren op naam, map, datum. Verder kan je items verplaatsen etc. Gewoon prima dus. Zelf vind ik het het handigst om de mapnaam waarin de downloads komen te staan, als eerste in de rij staat. Als ik n.l. een download toevoeg zorg ik dat hij meteen in de goede map komt te staan en op die manier is het makkelijk overzicht houden.
Repair'n Extract
Dit is het onderdeel dat er voor zorgt dat alles gecontroleerd, en uitgepakt wordt (jionen is ook mogelijk). En dit werkt echt perfect! Als dit programma zegt dat het niet mogelijk is om uit te pakken omdat je downloads teveel beschadigd zijn en er geen voldoende par bestanden aanwezig zijn, dan is dat ook zo! En met een beetje server is dus 95% van wat je download gewoon in orde, en dus uitgepakt! Maakt niet uit hoe groot de bestanden zijn, ook al zijn ze meer dan 150GB dan is dat geen probleem (Echt niet, zelf uitgetest me een ingepakte Blu-Ray trilogy!). Het duurt echter wel langer dan dat als jij het zelf met quickpar en 7-zip doet. Als je bijvoorbeeld aan het gamen ben, kan je het uitpakken nog prima door laten gaan, dat maakt echt niks uit. Maar als ik handmatig ga uitpakken, en gamen gaat het niet meer lekker, en begint m'n game te schokken. Dus als je echt snel iets uitgepakt wilt hebben moet je het met de hand doen. En als je lekker door wilt werken, of toch geen haast heb laat je newsleecher het doen. Wat een handige optie is die je hier kan toepassen, is dat alle par bestanden (behalve de eerste en kleinste) vanzelf op pauze worden gezet, en als hij heeft berekend hoeveel er nodig zijn om te repareren dan download hij die, en verwijdert de rest.
News :: Log
Onder dit tabblad het je een overzicht van het laatste News omtrent newsleecher, dus problemen met de site, nieuwe betaversies etc. Maar ook een overzicht van wat er allemaal is gebeurt, wat gedownload, uitgepakt etc.
Overige tabbladen
Je hebt echter nog meer tabbladen, deze gebruik ik echter niet. Maar deze zijn: "Articles", "Explorer", "XPat search", "Postings" en "SuperSearch Service". In articles kan je articles downloaden, maar ik vind dit niet interessant. Zou ook eerlijk gezegd niet weten wat het precies inhoud...
Opties

Bij opties is het mogelijk dingen te veranderen in dit programma. Het is handig onderverdeeld onder verschillende structuren (links in beeld). En dit werkt perfect. En er ís ook een hoop in te stellen. Dus dat is geen probleem. Dit ga ik verder niet meer bespreken, dat mag je zelf uitzoeken
Overig
Dit programma heeft verder nog wel een wat merkwaardig probleem (als je het een probleem wilt noemen tenminste). De versie die ik gebruik is 3.9 Final. En deze versie is uitgekomen op 16-05-2008. Sindsdien zijn er alleen nog maar bèta's uitgekomen. Momenteel zijn ze bij 4,0 bèta 15... En we zijn bijna twee jaar verder... Wat dat betreft schiet het in de ontwikkeling niet heel erg op... Maar aangezien ik toch geen andere versie dan 3.9 Final wil maakt het voor mij niet zoveel uit. Als je echter deze versie tekort vindt schieten, en naar 4.0 wil zonder een beta te gebruiken, ben je de !$^%*(*@!
Het programma kost 20 dollar. Je download dan een versie die het altijd blijft doen. Wil je echter telkens vanzelf alle nieuwe versies krijgen dan moet je die 20 dollar per jaar blijven betalen. Anders kan je niet meer upgraden naar een nieuwe versie.
Tja, aangezien de meeste programma's gratis zijn, en dit zo'n 20 dollar kost, gebruiken volgens mij niet heel veel mensen het meer. Dat wil niet zeggen dat het geen goed programma is. In mijn ogen is het hét beste usenet programma dat er is. Stabiel, snel, en niet zo heel zwaar als achtergrondprogramma. Goed het kost dan 20 dollar, maar in euro's valt dat ook nog wel mee. En aangezien we wel bakken met geld neerleggen voor onze internetverbinding, en onze usenet server mag dit programmatje ook wel wat kosten toch?
Handige links:
De site van Newsleecher
Een stappenplan over Newsleecher op de site van Binaries4all
Verder zijn tips opmerkingen en wat dan ook (liefst positief...) altijd welkom! Dan pas ik de boel nog wel aan.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)
![Reactie uitklappen [show]](http://tweakimg.net/g/if/comments/button_down.png)