| Algemene beoordeling | Stabiliteit | ||
| Installatiegemak | Ondersteuning | ||
| Prijs |
Gebruikt onder besturingssysteem:
- Windows Vista x64
Tagline: Eindelijk een volwassen vervanger voor Windows 2000 professional!
De aanloop
Windows 2000 was een verademing. Het gaf me eindelijk de stabiliteit waar het Windows platform zo lang naar verlangde. Windows XP was maar een magere upgrade. Een opnieuw uitgebracht Win2000 met enkele extra's en een slechte interface. Half gebaseerd op 2000 en half geinspireerd op de iMac met de 'plastic' icoontjes. Ik ben dus ook met een grote boog om XP heengelopen.
Een heel nieuw OS
Gelukkig heeft Microsoft met Vista eindelijk een echte vervanger gemaakt voor 2000. De hardwarematig geaccelereerde Aero-gebruikersinterface is vanaf de grond opnieuw ontworpen en ziet er prachtig uit. Dit alles draait op de nog altijd zeer stabiele NT6 kernel. Een van de belangrijkste verbeteringen is de nieuwe Windows Explorer. Deze lijkt eindelijk volwassen geworden. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om grote hoeveelheden bestanden en mappen te kopiëren zonder dat de verkenner hier halverwege mee kapt omdat er een bestand in gebruik is. Het is me een raadsel waarom dit soort basisfuncties pas nu met Vista fatsoenlijk werken, maar het is er in ieder geval.
Nadelen
Naast alle pracht en praal zij er ook nadelen. Vista is een heel zwaar OS. Je hebt er zeker een zeer rappe PC voor nodig. Vooral met veel geheugen. Als je minder dan 2 GB hebt dan kan ik Vista niet aanraden. Als je veel programma's draait dan is 4 GB zeker aan te raden. Ook heeft Vista standaard vele achtergrondprocessen draaien. Dit kost veel performance. Met de standaardinstellingen is de computer vaak urenlang aan het ratelen. Ik heb dit allemaal uit moeten zetten, en dit is voor de gemiddelde gebruiker niet te vinden. Het irritante user account control heb ik omzeild door het Administrator-account te unlocken en te gebruiken.
Tweaks
Zelf ben ik na enkele tweaks en instellingen zeer tevreden over Vista. Maar om me heen hoor ik veel mensen klagen. Het is irritant, en instabiel zeggen ze. Van instabiliteit heb ik nooit wat gemerkt. Hier draait het werkelijk rotsvast. Dag in dag uit zonder blauw scherm. Voor de klagers kan ik Windows 7 aanraden. Hier zijn enkele stekels van Vista gladgestreken. Ik zelf zal echter gewoon bij Vista blijven. Het draait als een zonnetje en ik de upgrade prijs is het voor mij dus niet waard.
Ik heb Windows Vista x64 getest op een Core 2 Quad processor van 3.0 GHz, met 4 GB DDR3 op een RAID 10 van 2 TB. Voor 3D ondersteuning had ik een GeForce 8800GTX tot mijn beschikking.
De aanloop
Een heel nieuw OS
Nadelen
Tweaks

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)