| Algemene beoordeling | Bouwkwaliteit | ||
| Vormgeving | Installatiegemak | ||
| Modbaarheid | Kwaliteit voeding | ||
| Prijs |

Inleiding
Ik liep al een tijdje met de gedachte om een HTPC te bouwen, en heb afgelopen maand dan eindelijk de knoop door gehakt. Moet er bij zeggen dat een paar maanden proefdraaien met XBMC op mijn desktop pc me uiteindelijk wel over de streep heeft getrokken. Uitgebreid rondgekeken op het internet welke behuizing het moest worden, en uiteindelijk voor de Lian Li PC-C37B gekozen. Waarom specifiek deze behuizing ? Voornamelijk vanwege de mooie afwerking en het strakke uiterlijk, het apparaat krijgt tenslotte een plekje in de woonkamer
Bestelling geplaatst by Azerty en na ongeveer twee weken wachten kon ik de PC-C37 in ontvangst nemen. De behuizing had de reis uit Taiwan goed doorstaan, een stevige kartonnen Lian Li doos voldoende beschermd met piepschuim en plastic. In doos trof ik verder aan een (zeer) beknopte handleiding en een doosje met montagemateriaal, schroefjes en dergelijke waren in ruime mate meegeleverd. De prijzen van Lian Li zijn zoals bekend aan de hoge kant, naar mijn mening krijg je echter waarvoor je betaald: een goed product.
Specificaties
- Model: PC-C37 Muse
- Type: Desktop / HTPC
- Afmetingen bxhxd: 435 x 94 x 400 (mm)
- Materiaal: Aluminium (gehele behuizing)
- Kleur: Zwart (Ook leverbaar in Silver uitvoering)
- Bays: 1 x 5.25' Extern, 2 x 3.5' Intern
- OS: Windows 7 Premium 64
- Mediaspeler: XBMC
- Keyboard: Logitech DiNovo Edge
- Mainboard: ASUS M4A785TD-M-EVO mATX
- CPU: AMD Phenom II X4 945 (95w TDP)
- CPU koeler: Scythe Shuriken SCSK-1100
- Geheugen: 2 x 2 Gb Corsair DDR3
- GPU: onboard ATI Radeon 4200
- HDD: Western Digital Green 2 TB
- Voeding: Seasonic X-650
Inmiddels heb ik sinds Mei 2010 een paar wijzigingen doorgevoerd, voornamelijk om het systeem wat stiller te maken: de originele 1.5 TB Seagate 7200.11 is vervangen door een 5400 rpm exemplaar van Western Digital, verder is de 450 watt Corsair vervangen door een Seasonic X-Series voeding. Het voordeel van deze PSU is dat hij onder lage belasting (minder dan 20%) passief gekoeld wordt, m.a.w. echt 0 dB. Gezien het vermogen dat deze voeding kan leveren is deze HTPC natuurlijk een makkie, maar de 0 dB maakt hij waar ! (de fan springt op geen enkel moment bij) Als laatste nog een kleine aanpassing: beide 70mm case fans draaien nu op 7 Volt, wat neerkomt op 1000 rpm in plaats van 1500 toeren op 12 Volt. Deze drie aanpassingen hebben er voor gezorgd dat het systeem nagenoeg onhoorbaar is geworden.
Bij het installeren van de nieuwe harddisk heb ik gelijk maar Windows 7 ingevoerd, zodat Windows Vista de deur uit kon
Uiterlijk en installatie
De kast heeft een typische Lian Li look, strak uitgevoerd in geborsteld aluminium zonder al te veel toeters en bellen. Dit is uiteraard persoonlijk maar ik vind het er goed uitzien. Vanwege de standaard breedte (435 mm) kun je de PC-C37B moeiteloos integreren met je audio apparatuur.

Een nog leeg interieur

Achterzijde
Enkele detail foto's:

Voet en harddisk bevestiging

Ventilatie openingen voor PSU (bovenkant, links), CPU (bovenkant, rechts) en casefans.
Aan de voorzijde bevinden zich de 5.25' bay, multimedia frontaansluitingen, power- en resetknop en twee leds. Hier komen we gelijk bij het eerste minpunt van deze kast: de blauwe powerled, deze is veel te fel ! Dit leidt erg af tijdens het tv kijken (om een indruk te geven: deze LED is zeker een factor 3 feller dan de LEDS die op mijn versterker zitten). Vreemd genoeg is de rode HDD LED wel normaal uitgevoerd, maar omdat de power LED zo fel is valt deze haast niet op. Inmiddels heb ik het blauwe ledje vervangen door een groen exemplaar, zie laatste foto. Het frontje van de 5.25' bay klapt automatisch weg als de lade van de drive naar buiten komt, hierdoor blijft de bay in gesloten toestand mooi een geheel met de behuizing. De power- en resetknop zijn beide ook in aluminium uitgevoerd en voelen solide aan.
Het bovenpaneel kun je eenvoudig naar achteren schuiven nadat je de twee thumbscrews hebt losgedraaid. Het innerlijk van deze kast ziet er ook erg netjes uit, scherpe randen kom je er niet tegen. Het harddisk- en 5.25' frame kun je eenvoudig loshalen om het monteren van de drives eenvoudiger te maken. Hier geen toolless design, maar gewoon ouderwetse schroefjes. Om trillingen van de harddisk tegen te houden wordt deze m.b.v. rubberen ringen gemonteerd. De moederbord standoffs zijn al in de fabriek in de kast gemonteerd.
Een horizontaal 'support' frame loopt van de voorkant naar de achterkant toe, deze geeft de kast extra stevigheid. Dit frame kun losschroeven en wegklappen tijdens de installatie.
Het installeren van alle hardware in de kast was binnen een uurtje gedaan, waar je vooral mee bezig bent is de juiste volgorde bepalen van installeren en aansluiten. De handleiding geeft hier geen informatie over. Zodra alle apparatuur ingebouwd is kun je namelijk niet meer goed bij alle aansluitingen komen, daarvoor is de werkruimte te beperkt. Omdat mijn normale pc in een ruime bigtower zit was dit eventjes wennen voor mij. Vooral tussen de voeding en optische drive is de ruimte erg krap, de bekabeling zit hier al snel klem, het past allemaal wel, maar wel met het nodige beleid. Een modulaire voeding is dus eigenlijk een vereiste voor deze kast, hoe minder kabels hoe beter.
Houd er ook rekening mee dat alleen zg. low-profile PCI (E) kaarten in deze behuizing passen. Ondanks dat er low-profile producten speciaal voor HTPC behuizingen te koop zijn is de keuze een stuk beperkter.
Een volgend minpunt(je) is dat de zwarte lak van deze behuizing erg krasgevoelig is. Ik heb alle hardware voorzichtig ingebouwd en toch zitten er al twee kleine krasjes aan de buitenzijde, deze zijn goed zichtbaar omdat het aluminium direct onder de zwarte verf vandaan komt. Hetzelfde probleem is zichtbaar op het frame door het in- en uitschuiven van het bovenpaneel, onvermijdelijk ontstaan hier ook krasjes op de vlakken waar het paneel contact maakt.
Over vingervlekken zal ik maar niet beginnen, als je deze behuizing netjes wilt houden blijf je poetsen

Krap...maar het past
Geluidsproductie en koeling
Aan beide zijkanten zitten drie posities voor 70mm fans, totaal is er dus ruimte voor 6 fans. Standaard worden er twee 70mm fans meegeleverd, die allebei op 1500 toeren (12 Volt) draaien. Beide fans waren door Lian Li als exhaustfan geinstalleerd, ik heb er eentje omgedraaid naar intake fan, dit geeft een betere airflow voor mijn gevoel. Deze casefans zijn nagenoeg fluisterstil. Wel is het jammer dat er niet voor 80mm is gekozen, mocht je extra fans willen bijplaatsen dan zijn deze een stuk beter te verkrijgen dan de 70mm variant.
De voeding moet ondersteboven (dus met de 120mm fan naar boventoe gericht) gemonteerd worden, hiervoor is in het bovenste paneel een perforatie aangemaakt zodat de voeding gemakkelijk koele lucht kan aanzuigen. Ook boven de CPU koeler zit dezelfde perforatie, houd er ook rekening mee dat door de beperkte vertikale ruimte je niet elke CPU koeler kunt gebruiken. Stock koelers van AMD en Intel passen naar mijn weten wel allemaal, ik heb een Scythe Shuriken SCSK-1100 gebruikt, deze past maar net met minder dan 1cm speling aan de bovenzijde.
AMD Phenom II X4 945 CPU temperatuur: Idle rond de 30/35 graden, onder belasting komt hij niet boven de 40/45 graden uit. Moet er natuurlijk wel bij zeggen dat deze CPU eigenlijk nooit aan de 100% belasting komt. De PWM fan van de Scythe Shuriken draait meestal rond de 1300 ~ 1400 toeren, pas boven de 1600 toeren wordt de fan duidelijker hoorbaar.
De temperatuur van de 2.0TB Western Digital harddisk gaat na een half uurtje draaien richting de 50 graden, duidelijk een tekort aan airflow dus. Ondanks dat de Western Digital 'Green' is en slechts op 5400 rpm draait hier dus weinig verschil met de 7200 rpm Seagate schijf die ik hiervoor geinstalleerd had. Hoewel de schijf z'n wartmte goed afgeeft aan het frame en behuizing vind ik 50 graden toch iets te veel van het goede. Om dit probleem aan te pakken heb ik een Scythe Ita Kaze SCIT-1000 koeler geplaatst, deze bestaat uit een 1000rpm fan plus koelframe. Dit geheel wordt aan de onderzijde van de harddisk gemonteerd, hiervoor moest ik de harddiskbay wel een beetje aanpassen door er vier gaatjes in te boren. Resultaat: een graadje of 12 koeler (rond de 38 graden maximaal), voor mij een stuk acceptabeler !

...Scythe HHD koeler
Energieverbruik
Met behulp van een Brennenstuhl EM230 energiemeter kom ik op de volgende waardes:
- Windows, Idle: 55 watt
- XBMC @ 720p: 64 watt
- XBMC @ 1080p: 82 watt
Toch voornamelijk positief, ik heb nu een prima HTPC in de huiskamer staan die erg stil z'n werk doet. Indien de TV aanstaat hoor je hem al helemaal niet meer. Ook het DiNovo toetsenbord onder Windows en XBMC bevalt erg goed, werkt allemaal prima. Minpunten zijn er ook, maar een aantal hiervan (blauwe LED, koeling) kun je zelf verbeteren en wegen uiteindelijk toch niet op tegen de pluspunten.
Link naar de officiele site van deze behuizing: Klik

Uiteindelijke resultaat

Blauwe power LED vervangen door een groen exemplaar
*update 26/12/2009: aanpassingen in tekst en foto's.
*update 18/04/2010: wijziging in opmaak / enkele aanpassingen in tekst
*update 12/05/2010: systeem update / energie verbruik toegevoegd / nieuwe foto

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)