| Algemene beoordeling | Bouwkwaliteit | ||
- Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB
- OCZ Platinum DDR3 PC3-10666
- Samsung Spinpoint F1 HD103UJ, 1TB
- Zalman CNPS9700 NT LED
waren. Meestal ging het om de Antec nine hundred, maar ook de HAF922 kwam voorbij. In de winkel heb ik beide kasten kunnen bekijken, waarna ik voor de HAF heb gekozen. De redenen hiervoor zijn de goede eigenschappen die ik zal uitleggen in mijn allereerste review.
De specificaties:
Kleur: Zwart, met het zilveren Coolermaster logo op de voorkant.
Afmetingen: 253x502x563 mm. (bxhxd).
Gewicht: 8,7 Kg.
Geschik voor moederbord-types: Micro-ATX, ATX. (Maar daar kom ik nog op terug...)
Drive-bays: 5x 5.25´´ extern en 5x 3.5´´ intern, 1 van de externe 5.25´´ bays kan met bijgeleverde brackets tot 3.5´´ verkleint worden voor bijvoorbeeld een FDD-drive.
I/O paneel: aan de voorkant bovenaan zitten, van links naar rechts, 1x USB, 1x microfoon, 1x audio (HD/AC´97), 1x USB, 1x e-SATA.
Fans: een 200x30mm front fan met rode LED, 700rpm, 19dBa
een 200x30mm top fan, 700rpm,19dBa
een 120x25mm rear fan, 1200RPM, 17dBa
Expansiesloten: 7+1 (Haaks ruim boven de 7 standaard sleuven voor uitbreidingssloten zit een extra slot, zo kost een moederbord-uitbreidingsbracket voor bijvoorbeeld audio je geen slot van je moederbord zelf.)
Voeding: Standaard ATX PS2 / EPS 12V
Vormgeving
De buitenkant ziet erg stevig uit, de kast lijkt tegen een stootje te kunnen. (Of een trap met een stalen neus, gebeurt me nog wel eens per ongeluk.) Aan de voorkant is de kast onderaan voorzien van een ´kleine honingraat´-grille, daarachter zit nog een grille met een grotere honingraat voor de front fan. Deze ´grote honingraat´-grille komt ook terug bovenop de kast boven de top fan en in het linker zijpaneel.
De vijf 5.25´´ bay covers zijn gemaakt van de ´kleine honingraat´-grille, hierdoor kun je als je kast verlicht is door de voorkant vaag de binnenkant zien. De onderste van de 5.25´´ baycovers heeft een extra uitsnede zodat een floppy-drive netjes past.
Aan de bovenkant van de kast zitten een een grote vierkante powerknop, met links daarvan een kleiner vierkant knopje om de LED van de front fan aan of uit te zetten, rechts zit een nog iets kleiner vierkant knopje dat dient als reset switch. Achter deze knoppen zit een plek waar je iets op kan leggen.
De binnenkant en de montage
De zijpanelen zijn allebei makkelijk te verwijderen door middel van thumbscrews.
Van binnen is hij perfect afgewerkt, nergens scherpe randen. De achterplaat voor het moederbord is voorzien van uitsparingen voor kabelmanagement en een uitsparing voor het gemakkelijk (de)monteren van grote koelers die een backplate vereisen. Aan de achterkant van de plaat zitten ruim voldoende montagepunten voor tiewraps voor kabelmanagement.
Op de voorkant van de plaat zit een papier met daarop duidelijk aangegeven welke riser gaten je nodig hebt voor welk formaat moederbord. In mijn geval had ik minder risers nodig dan aangegeven voor mijn ATX bord, daarom denk ik dat een extended ATX bord ook zou moeten passen, maar dat weet ik niet zeker. Er is nog veel ruimte rechts en onderaan de plaat.
De voeding gaat standaard onderaan, bovenin is wel mogelijk, maar dan moeten de top en rear fan gedemonteerd worden. Mijn Corsair TX650 heb ik daarom op zijn kop moeten plaatsen. Er is aardig wat ruimte voor een grote voeding, maar als je een erg lange voeding hebt, kan het zijn dat je geen fan in de bodem kan monteren.
De 5.25´´ bay covers zijn van binnenuit makkelijk te verwijderen door het indrukken van clips aan de zijkant. Hierna is het een kwestie van de te plaatsen drive naar binnen te schuiven, waarna je met een druk op een knop aan de zijkant de drive vastzet, erg makkelijk.
De 3.5´´ bays zijn dwars geplaatst. Ze zijn voorzien van sledes die lijken op hot-swap sledes. De drives worden in de sledes vastgezet door rubberdopjes met een metalen pinnetje erin.
Alles is erg soepel op zijn plaats te schuiven.
Ondanks dat ik heel wat kabels heb weg moeten werken aan de zijkant (alle 3.5´´ bays zijn gevuld) is het rechter zijpaneel makkelijk op zijn plaats te krijgen door de uitstulping die erin zit. De kabels voor de aansluiting van de knoppen en het I/O paneel zijn lang. Heel erg lang. De aansluiting op het moederbord is daardoor erg gemakkelijk. Het enige minpunt, zowieso het enige minpunt wat ik aan deze kast heb kunnen vinden, is de lengte van de kabel van de achterste fan. Deze is zo kort dat hij de connector op mijn moederbord niet haalde in de normale positie. Daarom heb ik de fan op eraf gehaald en op zijn kop gemonteerd, maar zelfs dan is het erg krap aan en raakt hij de koelfan van de CPU. Omdat elke fan in deze kast is voorzien een opzetstuk van 3pins PWM naar 4pins MOLEX is dit ook makkelijker op te lossen, maar ik wil al de fans graag op het moederbord aansluiten.
Modbaarheid
De kast is standaard voorzien van een een linkerpaneel met honingraat-grille waarin een 200x30mm fan gemonteerd kan worden, of 2x 120mm fans. Dit paneel is ook te vervangen door eentje met een window. Aan de onderkant is ruimte voor een 140mm of 120mm fan. Aan de achterkant zitten 2 gaten voor de doorvoer van waterkoelingslangen. Deze zijn voorzien van stug zwart rubber met een ster erin gesneden. De top fan kan vervangen worden door 2x 120mm fans.
Ik vind het een fantastische kast. Hij is mooi (maar dat is persoonlijk), stevig, ruim en erg makkelijk te gebruiken. Vooral de zeer gemakkelijke (de)montage van de drives ben ik erg blij mee. De koelprestaties zijn erg goed, door alle fans maar ook door dat de kabels goed zijn weg te werken. Door de grootte van de fans en het lage toerental is de kast ook erg stil. Alleen als ik ik aan het gamen ben hoor je door de open structuur van de voor-en bovenkant wel de videokaart-fan. (maarja een oc´ed 4890 is net een stofzuiger...) Alleen die achterste fankabel vind ik jammer.

![Reageer op deze reactie [reply]](http://tweakimg.net/g/if/comments/addcomment.png)