Hoofdcategorieën
Device Settings
D-Link DIR-855 Draadloze N Gigabit-router

D-Link DIR-855 Draadloze N Gigabit-router review door RiDo78

300Mbps, 802.11a, 802.11b, 802.11g, 802.11n, R-SMA, 1, 1Gbps, 4x 1Gbps, USB 2.0
SKU: DIR-855, DIR-855/E, EAN: 0790069309564, 0790069314230, 7900693142304, T.net ID: 165750, Prijs: 209,-

Review door RiDo78, maandag 4 mei 2009 - views: 17.439

9K karma
Algemene beoordeling Score: 5 Featureset Score: 5
Prestaties Score: 5 WLAN-bereik Score: 3
Betrouwbaarheid Score: 5 Beheerbaarheid Score: 4
Ondersteuning Prijs Score: 4
Ervaring met één exemplaar, sinds april 2009

Waarom deze router?
Voor een glasvezelverbinding was ik op zoek naar een nieuwe router. Natuurlijk neem je geen snelle verbinding om vervolgens je router een bottleneck te laten zijn. Ik heb voor het aankopen de reviews van heel veel routers naast elkaar gelegd. Met name die van Small Net Builder. Je komt dan routers tegen met gigabit LAN en WAN poorten en enorm veel functies, maar die slechts een WAN-LAN snelheid bieden van 14 Mbit (bijvoorbeeld de Linksys RVS4000). Toen werd het mij duidelijk dat er zo enorm veel rotzooi verkocht wordt.

In eerste instantie had ik het niet zo op D-link, nadat ik op een stage ervaring had met 100 Mbit D-Link switches die niet wilden communiceren met 3com switches. Maar D-Link bezet wel de router top 3 van Small Net Builder. Dus na nog meer (vooral positieve) reviews gelezen te hebben heb ik de knoop doorgehakt en ben ik voor deze DIR-855 gegaan. En daar heb ik nog geen centje spijt van.

Wan-verbinding
De router is echt bloedsnel, wat ook tot uitdrukking komt in de management interface. De setup ging als een speer. Nadat je er voor de eerste keer op inlogt krijg je de keuze tussen een wizard of handmatig alles inkloppen. De wizard neemt je aan de hand mee om een wachtwoord te kiezen, de tijdzone in te stellen en vraagt vervolgens om de eigenschappen van je internet-verbinding. Na het uitvoeren van de wizard gaat de router de lijnsnelheid meten voor QoS en daarna heb je als alles goed is verbinding met internet.

De router heeft verschillende mogelijkheden om verbinding te maken: Static of Dynamic IP, PPPoE, PPTP, L2TP en mocht dat nog niet genoeg zijn dan kun je er ook nog maar een 3G USB Adapter in prikken.

Wireless
De router is een Dual-Band router die ehm, tsja... elke bij mij bekende mode aan kan:
- 2.4 Ghz band: 802.11 b/g/n
- 5 Ghz band: 802.11a/n
De beide banden worden door onafhankelijke radio's bediend en kunnen dus ook geheel onafhankelijk van elkaar ingesteld worden. De ontvangststerkte van de 2.4 Ghz band is ietsje minder dan die van mijn Asus WL500N router. Bij deze router wil de verbinding op zolder wel eens een beetje zwakjes worden, terwijl de Asus als een heldere ster zichtbaar bleef. Maar dat was enkel af te lezen in de ontvangststerkte, aan de snelheid was het niet te merken. Over de 5 Ghz band, die werkt binnenshuis gewoon echt overal op volle sterkte en ik heb helaas geen vergelijkingsmateriaal.

Om je netwerk te beschermen tegen ongewenste wardrivers heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van: WEP, WPA Personal en WPA Enterprise beveiliging. Kies je voor WPA dan is er nog de mogelijkheid om te kiezen tussen WPA Only, WPA2 Only of Auto WPA or WPA2. En als cyphers mag je kiezen uit AES, TKIP of beide.

Erg handig is de functie dat je de WLAN's (natuurlijk onafhankelijk van elkaar) met een schedule aan en uit kunt laten zetten.

Maar met deze 2 netwerken zijn we er nog niet; de D-Link heeft nog een verrassing in petto: 2 Extra WLAN netwerken!! Iedereen kent het wel dat je iemand over de vloer hebt die nog even iets na wil kijken op internet. Bij D-link zijn ze zo slim geweest om gewoon een guestzone in te bouwen. Met die guestzone worden 2 extra onbeveiligde netwerken in de lucht geholpen. Wie op een van die 2 Sid's inlogt heeft enkel toegang tot internet. En ja, ook deze guestzones kun je met een schedule aan en uit zetten. Handig voor die poolse bouwvakkers die je aan het einde van de werkdag even een mailtje wilt laten versturen.

Ook biedt de router ondersteuning voor WISH (traffic priorisering) en kun je geavanceerdere WLAN instellingen maken.

Port forwarding
Voor de 'Virtual Servers' en 'Port Forwarding' geldt allebei een maximum van 24 entries. Het verschil tussen die twee is dat je bij 'Virtual Servers' een enkele mapping opzet van Port X op de router naar Port Y op het aangegeven IP-adres. Bij 'Port Forwarding' zet je gewoon complete reeksen TCP en/of UDP poorten door naar het aangegven IP-adres. Daarbij is het niet mogelijk om naar een andere poort te verwijzen.

Voor beide lijsten geldt dat elke entry beperkt kan worden tot een Schedule en een Inbound Filter. Met andere woorden, je kunt tijdstippen definieeren waartussen een forwarding actief is, en dan enkel vanaf een bepaalde IP-reeks.

Dan is er ook nog een lijstje waarin je 24 Application Rules kunt opgeven. Wanneer een applicatie een verbinding naar een bepaalde poortreeks op internet maakt dan kan de router op basis van die trigger een poortreeks openzetten voor terugkerend verkeer.

Filtering
De router kan op verschillende manieren filteren. Een van de meest interessante functies is Acces Control. Daarmee kun je interne IP of MAC adressen definieeren waarin je aangeeft of de machine geheel of gedeeltelijk internet toegang ontzegd moet worden of dat alles wat de machine doet gelogd moet worden. Zo kun je dus zeer eenvoudig het MSN gebruik van je kroost beperken of hun internet toegang beperken tot de website van hun school en wikipedia.

Ook kunnen er 64 URL's opgegeven worden die ten alle tijde geblokkeerd worden.

Firewall
Op de firewall kun je niet bijster veel instellen. De meeste dingen worden immers al geregeld met de bovengenoemde forwardings en filters. Wel houdt de router de verbindingen in de gaten (SPI) en let de router desgewenst op packets die binnenkomen op interfaces waar hij ze niet zou verwachtten (Anti Spoof Checking).

Je kunt ook instellen hoe NAT zich gedraagt, voor zowel UDP als TCP:
- Endpoint Independant -> Nadat een uitgaande verbinding gemaakt is op een poort wordt die bronpoort open gezet voor inkomend verkeer afkomstig uit het hele internet. Wat handig kan zijn voor P2P toepassingen.
- Address Restricted -> Wanneer een uitgaande verbinding gemaakt wordt naar Host X, wordt al het inkomend verkeer van een willekeurige poort van Host X naar de oorspronkelijke bronpoort toegelaten.
- Port and Address Restricted -> Enkel retourverkeer afkomstig uit de doelhost en doelpoort wordt doorgelaten.

En dan heb je altijd nog de irritante verbindingen die je niet zomaar door een router heen krijgt. Daarvoor heeft deze router ook nog een oplossing, Application Layer Gateways. Op die manier kun je meerdere uitgaande PPTP, IPSec (VPN), RTSP en SIP verbindingen naar verschillende hosts maken zonder dat de tunnels elkaar in de weg gaan zitten. De router kan zelf echter NIET als VPN endpoint of SIP-server optreden.

Mocht je dan nog een probleem hebben met een bepaalde applicatie, dan heb je tot slot nog de mogelijkheid om een DMZ-Host in te stellen.

Overige functies
  • Het is mogelijk om 32 statische routes te maken. Maar helaas enkel voor de WAN interface
  • Door middel van WISH (Wireless Intelligent Stream Handling) kunnen er een 24 prioriteiten toegekend worden aan op basis van protocol, Host IP en port-ranges. Zo kun je voorkomen dat P2P verkeer je videostream in de weg gaat zitten
  • UPnP wordt ondersteund, maar kan uitgeschakeld worden
  • De router reageert standaard niet op PING verzoeken op de WAN interface, maar je kunt dit inschakellen en -jawel- een inbound filter op zetten.
  • De WAN port speed is vast te zetten op 10, 100 of 1000 Mbit
  • De router ondersteund ook Multicast Streams indien gewenst
  • Het is mogelijk om de Admin-interface vanuit internet mogelijk te maken, zelfs op HTTPS. En natuurlijk is ook dit van een inbound filter te voorzien
  • De tijd kan handmatig of met NTP ingesteld worden
  • Syslog kan doorgestuurd worden naar een server en/of (eenmalig of ingepland) gemaild. In het geval van gescheduled email wordt de log ook verstuurd als deze vol raakt of wanneer de router gereset wordt
  • DDNS wordt ondersteund voor DynDNS of dlink's eigen DlinkDDNS service. Maar je bent ook vrij om zelf een DDNS service op te geven.
Nice to have feature
De router beschikt over een OLED display waarin je wat statestieken af kunt lezen zoals de huidige [W][L]an thoughput, IP adressen en wat andere basisgegevens. Ook kun je hier de meest elementaire instellingen op doen wat handig kan zijn als je je router op het netwerk kwijt bent. Je hebt het niet echt nodig, maar het is leuk bedacht.
Negatieve eigenschappen:

• De router kan zelf niet als VPN-endpoint optreden. Niet inkomend, niet uitgaand. De router heeft wel een VPN gateways om tunnels door te zetten.

Positieve eigenschappen:

• Bloedsnel
  • Eenvoudig te beheren
  • 2 compleet onafhankelijke radio's (2.4 en 5 Ghz)
  • Guestzone (onbeveiligde WLAN SID's met enkel toegang tot internet)
  • Uitgebreide mogelijkheden om poorten te forwarden
  • Veel mogelijkheden zijn met een schedule in en uit te schakellen.
  • Portforwardings, WAN-ping en management interface kunnen beperkt worden tot een of meerdere IP-reeksen
  • De router kan ook beperkingen opleggen op LAN-machines (MAC of IP based) of extra filteren, handig om te voorkomen dat je kids om 3 uur 's nachts gaan chatten.

«  1  2  3  »

Goede review, moet binnen een maand zelf ook opzoek naar een andere router die wat sneller is. Ik denk dat dit zeker een kandidaat gaat worden.
Bedankt! :*)

Duidelijke goeie review. Heeft mij een hoop duidelijk gemaakt.

Dank u!

Mooie review met relevante informatie.

Sinds 2 dagen heb ik deze router ook . Na maanden allerlei reviews (van verschillende routers) te hebben gelezen (en de knop doorgehakt qua prijs) heb ik voor deze router gekozen. Zit bij mij achter een Zyxel 2602. Het werkt allemaal prima. Alleen de USB poort (de zgn. Share port) wil ik van dit weekend, met een externe usb-hd, eens uitproberen. Als ik tijd en zin heb, zal ik mijn ervaringen hierover later erbij zetten.

Wat ik tot nu toe nog niet snap is dat, op het moment dat er door een configuratiewijziging de router (verplicht) moet rebooten, de verbinding met de Zyxel wegvalt en niet meer (automatisch) wordt hersteld. Alleen als de Zyxel wordt gereset (en lekker alle instellingen kwijt :( ) , "ziet" de d-link deze weer en wordt ook de internetverbinding weer hersteld. Het zal wellicht een instelling zijn maar ik ben er alleen nog niet achter welke. Misschien dat andere gebruikers hier een oplossing voor weten?
Enige "voordeel" van dit probleem is wel dat ik het hele menu van de d-link inmiddels kan dromen ;) .

Enig minpuntje vind ik de bijgeleverde (summiere) documentatie, ook op cd (allerlei talen maar géén NL). Voor mensen, die alleen maar de Nederlandse taal machtig zijn, kan dit een behoorlijke hobbel zijn. Wat mij verder verbaasde was dat de installatiewizard, niet in het Nederlands is maar in het Vlaams (Flemish) . Maak er dan desnoods Dutch/Flemish (of v.v.) van :+ .

Voor het overige ben ik tot nu toe tevreden over deze router.

Je hoeft niet voor *elke* instelling dat ding laten rebooten, 'reboot later' werkt ook. Als je dan alle instellingen naar wens hebt gezet kun je de router laten rebooten waarna alles ineens actief wordt. Het zou inderdaad schelen als een aantal basis opties on-the-fly gezet kunnen worden. Maar aan de andere kant, deze opzet 'dwingt' je duidelijk om na te denken over hoe je het apparaat in stelt. Dus echt negatief vind ik het niet.

Persoonlijk vind ik de documentatie prima, maar dan heb ik het over de engelstalig documentatie in de sidebar of de ingebouwde 'support' section van de router. Het bijgeleverde boekje of PDF'jes heb ik nieteens open gehad.

Het, al-dan-niet-verplicht, rebooten vind ik ook niet het eigenlijke probleem en dus ook niet echt negatief. Dat ik, naar aanleiding van een reboot van de d-link vervolgens de Zyxel moet resetten en deze weer moet configureren, wél.

Ik ben er nog steeds niet uit hoe ik dit moet verhelpen. Heb de laatste paar dagen al bijna iedere dag spontane "vastlopers" gehad, m.b.t. de internetverbinding (voip-gedeelte niet), waardoor ik de Zyxel weer moest resetten.

Ik kan de Zyxel in bridge-mode zetten maar dan werkt de voip niet meer :( . Of dit, over langere periode, dan wel stabiel werkt, heb ik niet getest.

Even nog over de documentatie. Misschien ben ik te verwend als ik de (NL) handleiding van de Zyxel (400+ pagina's) naast die van de D-Link leg. Misschien is die dan wat overkill maar er staat echt alles in.
Verder probeer ik ook altijd een trede of wat lager op de "techneuten"-ladder te gaan staan en het door de bril van een wat minder onderlegde "tweaker", en vooral wat breder, te bekijken.

Wat je eens kunt proberen is om onder Advanced -> QoS Engine het vinkje 'Automatic Upload Speed' uitzetten. Met dat vinkje test hij na elke reboot de uploadsnelheid. Mogelijk dat je Zyxel daar niet tegen kan. (Deze router kan tot 300/400 Mbit up testen, dus mogelijk dat hij de Zyxel telkens frituurt door te proberen om er 300 Mbit doorheen te persen).

Maar dat lijkt me dan eerder een probleem van de Zyxel die niet stressbestendig is, dan van deze router.

Wat betreft de handleiding, deze router werkt out-of-the-box al prima. Mensen die meer willen hebben vaak al iets meer achtergrond dan de gemiddelde gebruiker en die kunnen m.i. prima uit de voeten met een beknopte handleiding. Immers, een handleiding moet duidelijk zijn. En ik heb (ook met de noob-bril op) veel liever een duidelijke handleiding waar ik in kan vinden wat ik zoek, dan een handleiding die mij stap voor stap op buttons laat klikken en ik eigenlijk nog niet weet wat ik aan het doen ben.

Mooie review ;) zeer duidelijk en vooral mooi geschreven! een must om te lezen :D

Wat ik wel jammer vind is dat er zo weinig routers met voip zijn.. Of heft dat een bepaalde reden?

Geen idee, ik maak ze niet :)

Ze zijn er wel hoor, zo heeft Draytek verschillende voip routers in het assortiment. Maar ze zijn duidelijk in de minderheid.

Maar wellicht dat de geringe vraag daar sterk in meespeelt. SIP wordt voor zover ik weet vooral toegepast bij aanbieders van triple play diensten die hun eigen (customized) routers bij de klant naar binnen rollen.

Heb vandaag die router binnen, kabels eraan, aan mijn wanadoo livebox (adsl2) gehangen en voila, internet. Heb de bijbehorende cd en wizards niet gebruikt. Daarna nog even de SSID's een andere naam gegeven WPA2 ingesteld en ook wifi helemaal okay.

Laptop met N standaard geeft 150 Mbps connection aan ! Eeen oudje 54 Mbps

Hoop instellingen mogelijk, al even bekeken, goed uitgelegd. Prima help functie en online handleiding. Wel in het Engels.

Grtz

Router nu een weekje in bezit, is de opvolger van mijn Asus WL500-W, die draadloos te langzaam bleek.
Ik heb een 60 Mbps abo bij UPC en met de D-Link haal ik 48 Mbps draadloos.
Toch heb ik het idee dat het wat sneller moet kunnen. Het fine-tunen met instellingen levert nog niet echt verbeteringen op, wellicht heeft iemand hier nog suggesties?

Dat is een beetje lastig te beoordelen als je er niet bij zet welke kaart en standaarden je gebruikt. Ter vergelijking, de D-LINK kan 802.11 a/b/g/n aan en heeft 4 verschillende radio's op 2 verschillende frequenties. Je vraag komt dus een beetje over alsof je tegen de dokter zegt dat je pijn hebt, zonder te zeggen waar en wat voor pijn.

Maak eens verbinding met de 5 Ghz N-band van het guest-netwerk en kijk eens hoe snel dat gaat... Door het guestnetwerk zit je buiten de firewall, filters en dergelijke. En de 5 Ghz 802.11n band is het snelste en wordt stukken minder vaak gebruikt dan de bomvolle 2.4 Ghz band.

Welke pci wifi netwerkkaart gebruik je met deze router om minimaal 300 tot 600mbds te halen ?

En hoe werkt het in de praktijk? Haal je werkelijk die snelheden. Constant? Of met ups en downs?

Ik heb deze router ook net aangeschaft en snel is ie zeker. Maar als ik op 1 PC download (p2p/utorrent) en die DL totaal met zeg 5MBps, dan zou ik theoretisch nog 5 over hebben voor de andere pc. Maar daarop (op de 1e pc ook toruwens) is internetten dan supertraag. Heb het dus over BEDRAAD internet.

Dat doet ie dus niet lekker en dat was een van de redenen dat ik 'm kocht. Weet jij misschien wat in te stellen om dit te verbeteren.

DIR-855 met Motorola modem en Ziggo Alles-in-1- plus (10/1,5, straks in september 20/3)

Je gaat enkel uit van de download, maar vergeet niet dat je upload ook van belang is. Heb je die ook begrenst naar 0,75? Of trekt je torrent je upload dicht? Want in dat geval is het ook logisch dat je internet traag is omdat er telkens een gaatje gezocht moet worden om de pagina-verzoeken vanuit de webbrowser richting webserver te kunnen versturen.

Daarnaast kun je kijken of er in de logfile meldingen van geblokkeerde packets verschijnen want dat zou er op duiden dat het port-forwarden niet goed (genoeg) is uitgevoerd.

Zal er eens naar kijken. Heb die upload wel geknepen maar zie in logfiles wel veel:
[INFO] Mon Aug 10 13:35:17 2009 Blocked incoming UDP packet from 67.171.12.25:500 to MIJNIPADRES:500
[INFO] Mon Aug 10 13:35:13 2009 Above message repeated 1 times
[INFO] Mon Aug 10 13:34:48 2009 Blocked incoming UDP packet from 98.165.11.25:60026 to MIJNIPADRES:60026
[INFO] Mon Aug 10 13:34:05 2009 Blocked incoming UDP packet from 67.171.12.25:500 to MIJNIPADRES:500
[INFO] Mon Aug 10 13:34:05 2009 Above message repeated 1 times
[INFO] Mon Aug 10 13:32:20 2009 Blocked incoming TCP packet from 86.164.191.84:57436 to MIJNIPADRES:10700 with unexpected acknowledgement 1398504598 (expected 1009092992 to 1009191280)
[INFO] Mon Aug 10 13:30:50 2009 Blocked incoming TCP packet from 86.164.191.84:57436 to MIJNIPADRES:10700 with unexpected acknowledgement 1398504425 (expected 1009012804 to 1009111092)
[INFO] Mon Aug 10 13:29:16 2009 Blocked incoming TCP packet from 219.142.14.198:80 to MIJNIPADRES:10700 as ACK received but there is no active connection
[INFO] Mon Aug 10 13:29:06 2009 Above message repeated 1 times
[INFO] Mon Aug 10 13:28:56 2009 Blocked incoming TCP packet from 124.207.99.18:80 to MIJNIPADRES:10700 as ACK received but there is no active connection
Dat bedoel je waarschijnlijk. Zal is kijken of ik uit dat poorten verhaal kom. Dank voor je reactie.

Dat van die logfile kun je negeren, er zijn altijd wat vreemde packages die over het internet waren en zolang het niet met hoge aantallen per seconde gaat heb je er geen last van.

Iets anders wat je kunt doen (maar wat eigenlijk niet zou hoeven) is dat je in de router aangeeft dat torrent en ander downloadverkeer een lagere prioriteit heeft dan webbrowsen. Daarvoor moet je handmatig een portforwarding opzetten voor je downloadprogramma's zodat het een vaste poort wordt. Verkeer wat van/naar deze poort gaat kan dan geclassificeerd worden als minder belangrijk. De router plaatst die pakketjes dan in een wachtrij als er ander verkeer is wat over de lijn wil.

Dank je wel.

Het werkt nu prima. Had toch een fout gemaakt met de UPload settings. Die Kbs en MBs haal ik door elkaar. Nu staat ie zo ingesteld dat ie maximaal 50% van mijn upload capaciteit gebruikt en 100% (dus niet maximaal = 0, maar ingesteld 12800Kb) en dat werkt super.
«  1  2  3  »
Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren. Als je nog geen account hebt kan je je hier registreren.

Onveilig slotje Gebruik regulier loginformulier om in te loggen via beveiligde verbinding.

Reactie formulier
VNU Media logo Hosted by True

© 1998 - 2012 Tweakers.net B.V. - Alle rechten voorbehouden - Contact - Jouw privacy - Algemene Voorwaarden

Uitgever van:

Website van het jaar 2011