Hoofdcategorieën

Algemene beoordeling Score: 5 Koelvermogen Score: 5
Geluidsproductie (max) Score: 4 Geluidsproductie (min) Score: 5
Installatiegemak Score: 3 Compatibiliteit Score: 5
Modbaarheid Score: 4 Prijs Score: 5

Deze koeler heb ik gekocht omdat ik het geraas van de stock koeler zat was, ook waren de temperaturen te hoog.

In de doos

Bij de Mugen 2 worden mee geleverd:
  • een Mugen 2 uiteraard
  • een zakje koelpasta
  • een 120mm PWM fan
  • beugeltjes voor het monteren van de fan
  • een backplate
  • schroefjes
  • een heleboel brackets om heel veel sockets te ondersteunen( 1336,775,478,AM2,AM2+,754,939,940)
  • een instructie boekje
Temperaturen

De Temperaturen zijn sinds ik de koeler heb geïnstalleerd een stuk verbetert, onder full load haalde ik met mijn Q9450 soms wel 80 Graden.
Nu met de Mugen 2 zit het op zijn hoogst rond de 60 graden.

Idle is was het ongeveer 40 graden, met de Mugen 2 is het zo`n 30 graden of lager idle

Na het aanbrengen van de MX-2 zijn de temperaturen zelfs nog beter geworden, denk aan een paar graden verschil overall.

Geluid

Ook was het geluids niveau van de intel stock koeler veel te hoog, ik kon als mijn pc aan stond geen oog dicht doen als ik wou slapen.
Nu is het zo stil dat dat echt geen probleem meer is, het is eerder een probleem dat ik op de ledjes aan de voorkant moet kijken of ie wel aan staat.

Scythe levert standaard bij de koeler een heel stille 120mm PWM fan (4pins), het maximale toerental van de fan ligt op de 1400 RPM en kan ook idle 200RPM draaien !, totaal geen geluid dus van de fan.

Montage

De montage is redelijk simpel en er kan weinig mis gaan door de backplate, daarvoor moet in de meeste gevallen helaas het moederbord uit de kast om de backplate achter het moederbord te installeren.

De Mugen 2 is wel groot en dat vergt ook wat geduld en inzicht om alles netjes op zijn plek te krijgen
De fan Kan worden geïnstalleerd op 4 posities, voor, achter, onder en boven.
Om de fan aan de onder of bovenkant te installeren moeten de hoeken van de beugeltjes naar binnen wijzen i.p.v. naar buiten.

Ook zijn de meeste kasten met een voeding bovenin te klein om aan de bovenkant een fan te monteren omdat de koeler een hoop ruimte in neemt, echter als de fan in de voeding aan de onderkant zit is dat wel weer een stukje airflow wat je gratis krijgt.

Iets wat ik mij ook kan voorstellen is dat je niet al te grote RAM koelers moet hebben omdat de fan klem tegen mijn “normale” OCZ RAM zit.

Kwaliteit

De kwaliteit is echt geweldig, de base is echt als een spiegel en zit onder een laagje nikkel, de base is van koper, de lamellen zijn van aluminium wat ik persoonlijk een erg goede keuze vind van Scythe zodat de koeler niet al te zwaar is van de base af.

De lamellen zien er allemaal goed uit en het zit allemaal netjes recht.

De Mugen 2 is kwalitatief een erg goede koeler; hij koelt goed en is daarbij ook heel stil.
Het nadeel is dat je geen 2 linker handen moet hebben om te installeren, het complete moederbord moet er dus uit om de koeler te installeren tenzij er een gat zit in de kast om dit te vergemakkelijken.

update

Even een kleine update, ik heb er andere koelpasta (Arctic MX-2)onder gesmeerd welke stukken beter werkt dan de standaard "modder" .
Ik kan dus ook zeker aanraden een tubetje goede koelpasta er bij te bestellen, verschilt toch weer een graad of wat.
De temperaturen zijn nu 100% stressed 51 graden max. op de cores met de fan op 800rpm, de temperaturen idle is echter niet veel aan veranderd heb ik het idee maar het maakt zeker uit om er andere pasta onder te smeren.
Negatieve eigenschappen:

Erg groot
Moederbord moet er in de meeste gevallen uit
Zou na bepaalde tijd het moederbord doen krom trekken door het hoge gewicht

Positieve eigenschappen:

Weinig geluid
Lekker koel
Goede prijs
Uiterlijk
Geen pushpins

«  1  2  3  »

Ik heb hem zelf ook sinds kort.

Monteren van dat ding was een irritant. :P
Zal binnen kort ook een review schrijven.

Dit is gods blessing in vergelijking met die push pinnetjes van de Mugen 1000 en andere CPU coolers (bij intel cpu/mobo combo's)

Dit vind ik echt geweldig. Het is wel handig om een gat te maken in de backplate waar van de kast waar je je mobo op monteert als je de cpu vaak wil wisselen.

tja wat is irritanter, pushpins of een backplate.. (IMHO pushpins)

en ja je bent wel effies bezig maar ik vindt dat het wel waard ;)

Nette review, duidelijk geschreven, erger me alleen nog aan een paar typo's :)
Kun je misschien iets zeggen over de koelpasta die er standaard bij zit? Heeft het een bepaalde tijd nodig voordat je het mag gebruiken? Is het aanbrengen ervan makkelijk? Heb je misschien een andere pasta gebruikt dan standaard?
Dit zijn maar een paar dingen die mij zouden interesseren. Het hoeft niet zo te zijn dat anderen dat wel interessant vinden :)

Dankje :)

en nee ik heb de standaard pasta gebruikt die er bij zit, het is een klein zakje wat je open kunt knippen en het is grijze prut, niet heel spectaculair.

Ik heb gelijk na het installeren m'n pc aangezet en de temps waren goed dus volgens mij kun je t zo gebruiken.

heb overigens even wat typo's er uit gevist ;)

[Reactie gewijzigd door BGB4rn op zaterdag 25 april 2009 15:31]

Nog niet genoeg helaas. _/-\o_
Je review maakt een verzorgde indruk, maar m'n haren gaan nog steeds overeind staan bij "ik vindt".
Zo rammelen er nog een stel d's en t's op plekken waar zij niets te zoeken hebben. ;) ;)

Je beschrijft dat de base mooi spiegelt, maar heb je ook de vlakheid gecontroleerd?

Nee ik hebdt :P de base niet gecontroleert op vlakheid maar ik geloof dat dat wel goed zit aangezien de verbluffende temps en goede afwerking van de hele koeler, alles is zo netjes dat ik niet geloof dat de base krom zou zijn.

[Reactie gewijzigd door BGB4rn op woensdag 20 mei 2009 10:36]

Ik krijg hem morgen ook ik ben echt superbenieuwd hoever dat ik mijn q6600 nu geklockt krijg met dit monster :Y)

Ik heb deze koeler ook en misschien is het handig om over de montage wat meer te vermelden. Niet alleen de groote, maar ook de manier waarop je de koeler monteert aan de backplate is behoorlijk lastig. Dat het op een gegeven moment werkelijk rock-solid vast zit, dat wel.

@ jortjuh

de mugen houdt je cpu wel koel hoor, trust me ;) maar ik kan helaas niet overclocken omdat mijn geheugen al flipt als ik een van de timings aanpas :(

even wat nieuws scoren dus als ik weer geld heb :P

@ rodie83

tja wat is er over te zeggen, er moeten schroefjes door heen, in de handleiding staat keurig beschreven in welke gaten de schroefjes moeten..

Ik gebruik hem nu een jaar en hij begint aardig krom te hangen door het gewicht. Helaas toch een minpunt..

Volgens mij bestaat het geval sinds 6-1-2009, weet niet hoe je hem een jaar al kan hebben :)
Je zal de voorloper wel hebben de 1000 versie met push pins.

Gisteren 2 besteld als het goed is komen ze vandaag binnen.
Ken niet wachten draai nu 2 Quads met stock koeling:P

En ook lekker makkelijk te gebruiken.
Als je straks overgaat op I7

[Reactie gewijzigd door r.stanneveld op woensdag 20 mei 2009 10:08]

t gaat je zeker niet tegenvallen, veel succes met je koelers installeren, is wel een pokke karweitje namelijk.

Je zal de voorloper wel hebben de 1000 versie met push pins.
Voor de Scythe Infinity Mugen was de F.M.S.B. (Flip Mount Super Back-Plate) als aparte set verkrijgbaar. (Ik heb deze namelijk zelf ook iets meer dan een jaartje draaien).

Nu zit deze backplate montage er standaard bij en wordt dezelfde koeler als Mugen 2 gepresenteerd. Gewoon marketing gelul dus.

Qua koeling is hij door het grote koeloppervlak zeer goed, en kun je makkelijk o/c-en.
't is wel opletten met de layout van je mobo en de diepte van je kast.
In mijn Antec Ninehundred (toch wel een aardig grote kast) kon ik door deze koeler geen fan meer kwijt in de zijwand. Mijn E8400 houdt de mugen zelfs stressed (orthos) handwarm (37 graden).

Heb wel Arctic MX-2 koelpasta gebruikt.

Het grote voordeel is dat je de fan op verschillende zijden kunt monteren (kan de metalen draadbrackets makkelijk bijbuigen) om de optimale airflow in je kast te behouden.

ok das wel jammer ja, ik heb dat probleem (nog) niet, hij hangt aan het eind misschien 2 mm lager dan aan het begin van de koeler zegmaar.

heb je er trouwens al goede koelpasta onder ? echt een aanrader !

[Reactie gewijzigd door BGB4rn op woensdag 20 mei 2009 09:31]

echt een super koeler, temps komen zeker niet boven de 50graden op 300toeren of zelfs passief! bij een 95tdp q9550.
Bij de stock koeler, begon deze behoorlijk te loeien en werd de cpu alsnog dik 60graden.

ps
gemeten met de core sensors met lmsensors in linux, deze zijn makkelijker/eerlijker te vergelijken dan je mobo-sensor.
«  1  2  3  »
Inlog formulier

Je moet inloggen om te kunnen reageren. Als je nog geen account hebt kan je je hier registreren.

Onveilig slotje Gebruik regulier loginformulier om in te loggen via beveiligde verbinding.

Reactie formulier
VNU Media logo Hosted by True

© 1998 - 2012 Tweakers.net B.V. - Alle rechten voorbehouden - Contact - Jouw privacy - Algemene Voorwaarden

Uitgever van:

Website van het jaar 2011