Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 244 reacties, 52.456 views •
Submitter: masterpoi

Microsoft heeft de Preview van de eerste grote update van Windows 8 en Windows RT vrijgegeven. De update brengt onder andere betere ondersteuning voor schermen met hoge resolutie naar het OS. Ook is de Windows Store aangepast met de release van de gratis update.

Windows 8.1 Preview is te installeren via de Windows Store; de iso-bestanden zijn op dit moment nog niet beschikbaar. De testversie van de update is gratis beschikbaar. De systeemeisen zijn identiek aan die van de huidige versie van Windows 8: de aanwezigheid van een 1GHz-cpu, 1GB geheugen bij 32bit of 2GB bij 64bit, 16GB opslag bij 32bit of 20GB bij 64bit en een DirectX 9-videokaart zijn vereist. Bij de update voor Windows RT is 10GB aan vrije schijfruimte noodzakelijk.

Er komt nog geen Nederlandstalige versie van de Preview. Wie een Nederlandstalige versie van Windows 8 gebruikt en bijvoorbeeld een Engelstalige versie van de Preview wil installeren, moet er rekening mee houden dat apps en instellingen overschreven worden: alleen de bestanden van de gebruiker blijven behouden. Language interface packs worden verwijderd, zo waarschuwt Microsoft.

Windows 8.1

De meeste verbeteringen die de update moet brengen maakte Microsoft al eerder bekend. Nieuw is wel dat het besturingssysteem ondersteuning voor schermen met hoge resolutie krijgt. Nu fabrikanten zelfs laptops met schermresoluties van 3200x1800 pixels uit gaan brengen, werden de items van het OS vaak aan de kleine kant. Microsoft lost dit op door meer te schalen, op een zelfde wijze als Apple doet met OS X op een MacBook Pro met Retina-scherm. Windows 8.1 kan schermelementen tot 200 procent schalen, waar dat voorheen tot 150 procent was. Het geldt voor de Modern UI en voor het traditionele desktopomgeving. 

Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1 Windows 8.1

Tegelijk met de Preview heeft Microsoft zijn Store een opfrisbeurt gegeven. Onder andere wordt het makkelijker om apps te vinden en hiervoor gaat Microsoft bijvoorbeeld aanbevelingen geven. Microsoft verwacht nog deze maand de 100.000ste app te verwelkomen in de Store. Nieuw zijn onder andere een app voor Facebook en Flipboard. Microsoft maakte ook bekend dat Windows 8.1 direct naar 3d-printers kan printen, waarbij ontwikkelaars hier makkelijk apps voor kunnen maken.

In Windows 8.1 zal verder de 'start tip' standaard geactiveerd zijn. Met de nieuwe startknop linksonder in de taakbalk kan de gebruiker ervoor kiezen niet het Windows 8-startscherm met Live Tiles te tonen, maar een overzicht van alle applicaties op de computer, weergegeven in de Modern UI-stijl. Verder kunnen gebruikers ervoor kiezen om na het opstarten meteen de desktop te zien, en niet de Modern UI van Windows 8. Bovendien kan het gedrag van de hot corners uitgeschakeld worden. Verder zijn een groot aantal apps onder handen genomen, is de zoekfunctie uitgebreid en is het met Windows 8.1 makkelijker om content te streamen naar andere pc's met het OS.

Update, vrijdag 09.30: Microsoft heeft donderdag ook de iso-bestanden vrijgegeven.

Reacties (244)

Reactiefilter:-12440230+1141+214+31
1 2 3 ... 6
Betekend dit dat je werkelijk nooit meer Metro/Modern UI meer hoeft te zien? :) Nou dan ga ik toch maar een gokje wagen.

Ik heb niks aan die blokken UI op mijn desktop.
Zolang je de startknop/tip niet gebruikt niet nee. De startknop verwijst je alsnog naar het metro start menu of naar een metro "all apps" overzicht.

[Reactie gewijzigd door gastje13 op 26 juni 2013 19:32]

Dus ipv de muis naar de hoek te slepen en te klikken kan je nu op de startknop drukken en krijg je precies hetzelfde?
Bijna. Je kan nu ook kiezen voor het "all apps" menu in metro stijl. Je krijgt dan alle iconen ("apps") los over een fullscreen verspreid scherm te zien. Dit zijn dan geen live tiles.
En ik geloof dat desktop apps eerst in dat scherm staan, gevolgd door de metro apps.
tegelijk met de mogelijkheid om dezelfde wallpaper op desktop en metro te gebruiken is de overgang-schok niet zo groot.. Maar het blijft een simplified metro startscherm met prioriteit op desktop apps :)

metro blijft nodig voor sommige dingen. Het schermpje van 'welke app gebruiken voor dit type bestand' is ook metro bijvoorbeeld, en werkt dus niet als je metro er uit sloopt.
Bijna. Je kan nu ook kiezen voor het "all apps" menu in metro stijl. Je krijgt dan alle iconen ("apps") los over een fullscreen verspreid scherm te zien. Dit zijn dan geen live tiles.
Dat is niet nieuw, alleen het pijltje om bij de lijst te komen is nieuw...
All apps kon je eerst alleen bij komen door rechtermuisklik op het start screen, via de command bar dus. Nu zit er een pijltje/knop op het (metro) startscherm.
Dus Classic shell kan nog niet met pensioen na 8.1, ik had hem anders ook wel gehouden anders was ik mijn categorisatie en andere indeling mooi kwijt.
Klopt. Het veranderd dus vrij weinig, maar men schreeuwde om een startknop, dus men krijgt een startknop :')
Het is heel simpel: Als de gebruikers het nog steeds niets vinden zullen ze het nog steeds niet kopen, en zit Microsoft nog langer in de stress. Tot ze uiteindelijk de overgrote meerderheid hun zin zullen geven. Want uiteindelijk zijn inkomsten het belangrijkst voor Microsoft.
Microsoft heeft weer groeiende omzet en winst geboekt afgelopen kwartaal, dus ik denk niet dat ze erg in de stress zitten.

Overigens kopen mensen Windows als ze een nieuwe pc kopen, keuze uit welke versie van Windows ze dan kopen is er nauwelijks. De strijd is veel meer: koop ik een laptop of een tablet, dan koop ik Windows 8 of niet? Als de UI van W8 het goed doet op de tablet zijn ze dus binnen.

De UI van W8 moet op een laptop/pc alleen nog 'goed bruikbaar' zijn en aan te passen aan zakelijke omgevingen. Dat laatste is iets waar MS in uitblinkt, dus dat zit altijd nog wel snor.

Op de pc/laptop markt is de enige concurrent Apple. Die verkoopt veel duurder spul dat bovendien met heel andere programma's werkt, dus de meeste mensen en bedrijven bedenken zich wel twee keer.

De concurrentie is er vooral met Apple en Android op tablets en telefoons, daaraan ontleent Apple ook z'n goede naamsbekendheid onder breed publiek. Dat MS hun nieuwe touch based benadering dus niet gelijk omgooien is goed te begrijpen. Ze blijven voorlopig nog makkelijk dominant op de (krimpende) markt van pc's, het gaat om de nieuwere devices.
Ik vind dat MS wel in heel veel valkuilen valt. De eerste indruk van mensen blijft vaak hangen, en waarschijnlijk zien veel mensen Windows 8 als eerste op de desktop. En Win8 op de desktop slaat helemaal nergens op. Iedereen weet niet hoe snel die naar de desktop moet gaan. Het zit alleen maar in de weg.

Ik kan me dus goed voorstellen dat heel veel mensen dan denken: een win8 tablet of telefoon zal dan ook wel ruk zijn. En het tegendeel is waar: deze apparaten zijn fantastisch (behalve natuurlijk de hoeveelheid apps).

Dus Ik denk dat het achteraf niet zo'n slimme beslissing is geweest om Win8 te koppelen aan de desktop. MS denkt weer eens veels teveel vanuit de potentie, inplaats van dat ze kijken naar wat echt een betere ervaring is voor de mensen.

Maar ik snap het ook wel: met de trage verkoop van WP7/8 moest er wel snel een grote groep worden gevonden en dat was de desktop. Je kan als je een desktop koopt niet om Win8 heen.

Conclusie: ik ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat uitpakken. Marketing en gokken op het hoogste niveau.
Ik denk dat mensen Windows 8 het eerst zien op het moment dat ze hun laatste device kopen. Gelet op de verkoopcijfers voor particulieren zal een heel groot deel het dus voor het eerst op de laptop zien.

Ik weet niet of alle merken laptops hun touchpad implementatie zo goed op orde hebben als Dell, maar op mijn Dell vind ik het eigenlijk best goed werken, ook zonder touchscreen. Natuurlijk ,het was even wennen, maar dat ging eigenlijk best snel. Je moet alleen tijdens het gamen wegblijven van de randen van je touchpad, maar dat heb je zo door....
De eerste indruk van mensen blijft vaak hangen, en waarschijnlijk zien veel mensen Windows 8 als eerste op de desktop. En Win8 op de desktop slaat helemaal nergens op.
Klopt niet helemaal, zoals je weet dalen de desktop pc verkopen alleen maar, dus het aantal consumenten wat kennismaakt met Windows 8 doet dat met name op de nieuwe devices zoals ultrabooks en tablets.
"Op de pc/laptop markt is de enige concurrent Apple. Die verkoopt veel duurder spul dat bovendien met heel andere programma's werkt,"

Duurder? je bedoeld dat het wat meer centen kost.
Maar als ik veelal in hetzelfde segment kijk merk ik juist op het helemaal niet zoveel duurder is.

Ik geef je helemaal gelijk ik heb me jaren ook eens twee keer bedacht en dat werd dus geen windows meer maar Apple.
Mijn Dell die voor mij staat kost 1250 euro, de mac die er qua hardware het meest op lijkt 2849 dollar in hun webshop (15" non retina met 256Gb ssd en 2,7Ghz i7 en dan zwijg ik nog over de 3 jaar on site support), niet echt vergelijkbaar dus.

On topic:
Heeft iemand de preview al getest? Ik zou graag weten of die startknop verplicht terug komt, ik mis hem nl. helemaal niet en zou het jammer vinden als mijn praktisch kale taskbar nu een extra icoontje krijgt. De winkey staat tegenwoordig op elk(?) toetsenbord en doet exact hetzelfde en is makkelijker te bereiken als je aan het typen bent en met de muis moet je gewoon een microseconde hoveren in de hoek.

Zouden bij de mensen die klagen over de startknop wel veel mensen zijn de Windows 8 effectief een kans gegeven hebben? De 'problemen' die velen aanhalen zijn niet echt gegrond volgens mij. Als je ťťn homescreen vol krijgt met programma's die je vaak gebruikt en niet weet dat als je de winkey indruk en de eerste letters typt je vaak al krijgt wat je wilt heb je recht op klagen, anders niet.

[Reactie gewijzigd door Vnze op 27 juni 2013 10:55]

Getalletjes vergelijken is niet de realiteit van werkelijke performance.

Je snapt wel dat een mainbord ook een architectuur heeft, bussnelheden en noem maar op? Daarbij moet het OS ook nog eens geoptimaliseerd zijn voor specifieke hardware zonder toeters en bellen.

Maar goed de illusie doet zich al jaren voor.
Ik vind'm lekker hoor die vete tussen apple-fans en windows-fans.
Duurder? je bedoeld dat het wat meer centen kost.
Maar als ik veelal in hetzelfde segment kijk merk ik juist op het helemaal niet zoveel duurder is.
Meer centen is inderdaad wat duurder is volgens de definitie van het woord, dus dat ik wat ik bedoelde.

Wellicht vind je dat je er ook veel meer voor krijgt omdat de software zo fantastisch is. Ik begrijp echter niet waarom apple-fans blijven volhouden dat het nauwelijks duurder is terwijl de hardware objectief veel en veel duurder is.

Zie ook de reactie van Vnze. Een verschil van 1000 euro, dat is niet weg te poetsen met 'goed materiaal' of 'langere batterijduur'.
Omdat het in verhouding niet duurder is, als je all-in-one gaat vergelijken, ultra-books of XEON high-end computers dan merk ik regelmatig zelfs op dat een Mac goedkoper is.

Daarbij specificatie's vergelijken zonder te weten wat het werkelijk rendement is een nutteloze vergelijking. Zoveel i5/i7 windows bakken gezien die amper vooruit te branden waren ...

Heeft niks met Apple fans te maken maar met de realiteit maar dat woordje grijpen jullie te snel. En toch gek dat veel gebruikers en switchers eraan vast blijven houden? misschien dat wat ze zeggen wel eens waar kan zijn?

Maar goed elke keer het zelfde verhaal, maakt me niet uit als je windows wil ... vooral doen.

[Reactie gewijzigd door BoringDay op 27 juni 2013 22:50]

Dus jij stelt dat die mac minstens dubbel zo snel is met dezelfde hardware? Dat zou me behoorlijk fel verbazen anders. Ik snap dat mensen ze mooier vinden en voor bepaalde gebruikers is een mac beter dan een windows pc maar omgekeerd zeker ook. Als jij jouw (imo te dure) aankoop wilt verdedigen is dat goed maar hou het een beetje realistisch, 1000 euro meer is teveel, no way dat de mac die meerprijs waard is tenzij je veel belang hecht aan looks maar qua prestaties zeker niet. Mijn voorbeeld ging over een top end werktoestel, geen 300 euro Acer, niet vooruit te branden is echt niet van toepassing.

En Windows willen is niet voor iedereen een keuze, ik gebruik software pakketten die gewoon niet werken op Mac en mijn collega's die Mac verkiezen moeten ook Windows op hun laptop zetten of ze krijgen het werk niet gedaan maar als jij je beter wilt voelen met je veel duurdere en nauwelijks beter systeem... vooral doen.
De Desktop OS markt zit redelijk op slot. Veel mensen kopen niet zo snel een nieuwe PC omdat de ouwe nog prima voldoet. Kijk voor de grap eens op deze wikipedia pagina met de OS verdelingen voor desktops en mobile.. Wat valt op? Op de desktop zit Windows 7 op nummer 1 op de voet gevolgd door Windows XP, een OS met 10 jaar op de teller.

Maar Microsoft's grootste melkkoe is al tijden het OS niet meer. Waar het meeste geld tegenwoordig vandaan komt zijn de applicaties, vooral Office. Office 365 moet de nieuwe melkkoe gaan worden, met abonnementsvormen die mensen niet kopen maar maandelijks 'huren' zodat er over langere tijd een mooie bron van inkomsten ontstaat.

De OS inkomsten zijn niet te verwaarlozen hoor. Ze staan op een mooie tweede plaats. De Entertainment en Devices afdeling staat op plaats drie in de top 3 van Microsoft's inkomsten :)

Desalniettemin hangt er wel het een en ander van de slaging van Windows 8 af. Uiteindelijk is het voor de ontwikkeling van een opvolger wel van belang dat voorgangers revenu blijven genereren. Zonder fatsoenlijke winst kan er per slot van rekening niet goed aan innovatie worden gewerkt :)

Overigens, Apple en Microsoft zijn op het vlak van desktop OS niet te vergelijken. Natuurlijk maken ze beiden een besturingssysteem maar Microsoft maakt zelf geen desktop hardware terwijl Apple haar OS verkoopt MET haar hardware. Upgrades bij OSX worden bijna weggegeven (voor 10 of 20 euro). Dit zou voor Microsoft dodelijk zijn, dat is een inkomstenbron voor MS. Op dat vlak omzet vergelijken gaat dus niet op.

[Reactie gewijzigd door Froos op 27 juni 2013 16:50]

Najha, het boeide mezelf niet om die start knop. Meer het hele metro/modern ui blokken gebeuren wat ik irritant vind.

Het pinnen van programma's zoals in Windows 7 vond ik wel geweldig. Gebruik ik veel.
in grote lijnen wel ja. blijkbaar was dit een belangrijk issue voor mensen.
Ik zie het ja... ik zat heel het filmpje te wachten tot ik het "gewende" start menu zag maar te vergeefs... ik hoop dat Microsoft dit alsnog gaat doen maar ik denk het niet.
Als ik het "startmenu" zie hoop ik dat classic start gewoon blijft werken....

Is een preview nou hetzelfde als een "fanal build" of moet men straks weer 10GB donwloaden.... als dat zo is wacht ik wel tot de echte release.
Natuurlijk is deze niet hetzelfde als de final build, als die af was geweest hadden ze hem toch al kunnen releasen?

Dit is eerder gewoon een veredelde release candidate.
Betekend dit dat je werkelijk nooit meer Metro/Modern UI meer hoeft te zien?
ALs dat je verwachting is dan; niet doen.
MS gaat verder op de ModernUI toer, de klassieke interface zal steeds meer verdwijnen.
Eerlijk is eerlijk, Microsoft heeft wel geluisterd naar de kritiek van een groot deel van de achterban :)

De focus is iets teruggelegd naar PC gebruikers, Windows 8 was gewoon te tablet gericht. Goed bezig!
Ben ik het niet mee eens. Als microsoft echt goed geluisterd heeft hebben ze het windows 7 start menu als optie terug gebracht. Nu verwijst de "terug geplaatste" startknop naar de metro interface of de metro ALL apps. Precies waar veel klassieke desktop gebruikers juist vanaf wilden omdat het all apps/metro start scherm geen boom structuur kent en zo dus onoverzichtelijk werkt.
Als ze dat hadden gedaan, dan hadden ze geen visie. Een bedrijf moet naar feedback luisteren, maar dit moet ook binnen de visie van dat bedrijf passen.
Dus een visie hebben is belangrijker dan of je klanten het ook maar enigszins eens zijn met je visie noch of het Łberhaupt een "goede" visie is?
Gebruikers moet ook bijgestuurd worden.
Als je je software of OS aanpast aan alle wensen van de gebruiker dan krijg je een gefragmenteerd gedrocht.

Gebruikers schreeuwen heel erg snel als iets niet naar hun wil is. Maar ze weten ook vaak niet hoe ze het dan wel willen.

Voor mij waren da aanpassingen omtrent de startknop niet nodig maar MS heeft wel een mooie geste gedaan door de knop en een soort "alle programma's" menu terug te brengen. Moest het oude menu terugkomen dan ben je weer bezig met de oude stijl van windows en ze willen juist Modern gaan.

Wat ik trouwens wel vind is dat ze alle iconen ook Modern moeten maken.
Een full color "Deze computer" icoon past echt niet in het Modern UI gebeuren
maar wat is er dan mis met de oude UI?
Gebruikers hebben altijd gelijk. Een windows 8 computer op een bureau zorgt voor rug & nek klachten
Sorry, maar dit geloof je toch niet zelf?
Totaal niet ik ben Pro Windows aangezien ik ook een .Net Developer ben.
Windows 8 is fris en een goede stap ik snap niet waarom er veel tweakers zo een heisa maken.

Als Tweaker zou je juist capabel moeten zijn om mee te gaan met je tijd niet vastgeroest te blijven aan die XP.

Ik moet zeggen dat mijn "niet PC aangelegde" vriendenkring wel erg goed overweg kan met W8 en zelf vragen naar een upgrade...
Precies, mijn vrouw is een complete 'noob' op het gebid van electronica en na mijn eerste ervaring met Win8 hield ik mijn hart vast. Maar eigenlijk vroeg ze zich meteen af waarom Microsoft niet veel eerder op dit idee gekomen was.

Ze snapte het meteen en vond het alleen jammer dat onze laptop geen touchscreen had (en ik daar nou net op bespaard hebben omdat ik dacht dat ze dat onzin zou vinden....).
jammer dat onze laptop geen touchscreen had ...
En laat nou geen enkele desktop pc een touch screen hebben ...
Nee. de desktop zelf niet. Maar je kunt gewoon een touchscreen monitor kopen hoor.
Totaal mee eens ;)

Ben ook .NET Developer en zeker Windows 8 is een grote stap voorwaarts met een frisse ingang.

Snap ook de heisa niet, als voorbeeld nemend windows xp naar windows vista was ook een gedoe alles was ook beetje verstopt, van vista naar 7 was er ook een hoop verholpen en het is ook gewenning.

Was eerst ook sceptisch tenopzichte van Windows 8 en dat zeker zakelijk gezien echter nu ik er zelf mee werk (ook door gebruik windows 2012 server) zie ik een hoop positieve dingen.

Gebruikte de startknop in Windows 7 ook niet veel om te zoeken en dat hebben ze nu helemaal verfraaid Windows toets en dan tik maar bijvoorbeeld gebruiker dan krijg je alle apps / programma's wat met gebruikers te maken heeft aan klikken en je kunt werken.

Ik werk daarnaast ook op een iMac en dat werkt ook prima. Daar hebben ze in alle nieuwe macs de dvd speler eruit gehaald waarvoor, men stuit daar ook op een hoop weerstand.

Alle vernieuwende dingen brengen positieve en negatieve dingen mee en dat heet opvoeden en vernieuwen.
Ben ik niet met je eens. Twee verschillende interfaces, in de puntjes uitgewerkt en custom instelbaar hoeft helemaal geen gedrocht te zijn. Integendeel. De Hybride nu "was" een gedrocht. Ook op de modern UI hoor ik nml. nog genoeg verbeterpunten.

Het vereist wel meer creativiteit en finesse van de ontwikkelaar. Als "fail-safe" optie kunnen ze gewoon een "restore to default" optie inbouwen. Zodat je niet hoeft te paniekeren dat je een wijziging niet meer ongedaan kan krijgen. Zie je trouwens wel vaker bij software. Handig voor als je er zelf ff niet meer uitkomt.

Zelf hou ik van meer vrijheid en mogelijkheden, die natuurlijk makkelijk toegankelijk zijn en eenvoudig te herstellen. Dat is pas een krachtig OS/GUI. Niet eentje die hun wil aan je willen opleggen.

Kost meer werk en wat meer geld maar ach, als ik die winstmarges zie bij MS, kan dat er makkelijk van af. Bovendien gebruiken ze deels nog steeds de oude vertrouwde Win 7 interface, dus die code was er al.

Misschien word het anno 2013 wel eens tijd om na te denken over een Windows versie met meer keus, meer GUI's waaruit de klant kan kiezen.
De klant is koning, toch?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 26 juni 2013 22:06]

Je kunt, ook in win8 nog steeds de explorer gui vervangen door een 3rd party gui. Kde is er zelfs voor Windows mocht je dat willen.(werkt dacht ik ook op win8 zonder problemen).
moet nou echt alles ootb komen? Zit je zelf al te wachten op 4laags bluray instalatie cd's en 500gb min schrijfruimte?

ms dwingt niets, 3rd parties kunnen alle wijzigingen maken die ze willen
Overdrijven is ook een vak. De GUI hoeft echt niet zoveel ruimte te snoepen, ook twee niet en die van Modern UI al helemaal weinig, qua bitmaps. Het zijn vooral gekleurde vlakken.
Windows 8 gaat veel beter met geheugengebruik om dan windows 7 en dat is nog eens verbeterd met windows 8.1. Dus de gui vreet echt geen geheugen, windows 7 doet dat veel meer! ;)
Natuurlijk moet het een goede visie zijn, maar moeten je klanten perse diezelfde visie hebben? Nee, zo leer je nooit iets bij, verschillende visies, dat is hoe ideeŽn ontstaan.
De bekende quote van Henry Ford vat het mooi samen:

"If I had asked people what they wanted, they would have said faster horses."
Tjah als een bedrijf meer om visie geeft dan om (het geld van) hun klanten, mij best . . . .

Als ze de gebruikers gewoon de keuze hadden gegeven viel het bij iedereen in de smaak. Nu verdeelt microsoft zijn positieve gebruikers op in een groep die niet meer positief zijn en een groep die overblijft. Mooie visie, minder geld, meer klachten.

[Reactie gewijzigd door gastje13 op 26 juni 2013 19:47]

merendeel van de klachten kwam van mensen die windows 8 voornamelijk niet eens een kans gegeven hebben. ik vind het net als loller1 een goeie zet dat ze een duidelijke visie voor ogen hebben gehad met windows 8 en de metro interface, en dat ze nu voor een gulden middenweg proberen te gaan. tegenwoordig denken consumenten dat alles om hun draait. gamers denken dat uitgevers alles moet doen zoals zij het willen.

bedrijven moeten een goeie manier zien te vinden om gebruikers tevreden te houden en ook vernieuwing en verbetering toe te voegen aan hun produkten. doen ze dat niet zoals bijvoorbeeld apple met ios krijg je klachten dat er geen vernieuwing is, doet MS wel vernieuwing wat misschien te hard ging, en waar ze nu stukje bij stukje toe geven aan wensen van gebruikers is het ook niet goed.

je ga toch niet denken dat jij als eindgebruiker zo langzaamaan alle mogelijke eisen kan stellen aan een te ontwikkelen product? MS is verantwoordelijk voor een goed werkend, veilig en stabiel systeem, dus het is ook hun visie hoe ze dat realiseren. en door op deze manier te luisteren naar gebruikers gaan ze vanzelf meer vertrouwen winnen. als MS alleen maar zou luisteren naar gebruikers en geen eigen visie meer zou hebben zou ik totaal geen vertrouwen hebben in het bedrijf.
Ze hebben een rare onintuitieve interface op laptop/pc uitgebracht/opgedrongen waar de meeste mensen niet op zitten te wachten. Een visie is goed, maar dring het niet op en denk wat beter na over de doelgroep.

De nieuwe startknop is ook niet wat de mensen willen, die willen wat ze gewend zijn en die gewoon goed werkte. Dus weer gebrek aan visie waar de klant op zit te wachten.

Ik gebruik windows 8 en het werkt heerlijk... met Start8, ik kom niet in metro omdat ik geen apps wil gebruiken (heb er wat geprobeerd, maar werkt gewoon niet productief op een laptop/pc). Ik wil schermen langs elkaar achter elkaar, tas en kunnen switchen.

User experience is het belangerijkste en moet de gebruiker niet tegen werken maar ondersteunen.
Buiten de modern UI heb ik dan ook niets verkeerd aan te merken op windows 8 :D
Het is persoonlijk.
beter wachten we het af. Met win95 liep ook half het internet te janken over de nieuwe desktop interface.
en zeg nou eerlijk, vergeleken met win7 is het win95 start menu afschuwelijk.
Leuk, de startknop van een 18 jaar oude OS vergelijken met die van win7
Het gaat om het principe: als de hardste schreeuwers altijd hun zin zouden krijgen in software-land, dan zaten we nu nog steeds in WP5.1 onze documentjes te tikken en programma's te starten via een CLI.
Nee ik vergeleek start menu 1.0 met modern/startscherm 1.0
Dat is niet mijn ervaring. De GUI van WIN95 vond ik er best gelikt uitzien. Wel heb ik gewacht met updaten, daar ik er al snel achterkwam dat meerdere games hakkelden onder de vanilla 95.
Later met de sp1 is dat opgelost (en wellicht nieuwere gpu drivers etc.)

Wat altijd wel irritant is geweest en dat is nu niet anders; telkens worden dingen "verzet" en gewijzigt naar andere of nieuwe categorieŽn. De reden is me niet altijd duidelijk.

Idem met IE en de Home-knop en.of Favorieten knop. Eerst links, dan weer rechts, de Home-knop helemaal weg. Sorry, maar van zo'n groot OS ontwikkelaar zou je verwachten dat "ze het wiel" eens een keer uitgevonden hebben en weten waar iets hoort te staan en niet telkens de boel omgooien. Weet je dan eigenlijk wel waar je mee bezig bent ? Schijnbaar niet, want het moet telkens weer anders.

Dat ansich is niet eens het vervelendst. Ze rotzooien maar aan daar in Redmond. Wat vooral vervelend is, dat je het vaak zelf niet meer kan terugzetten, zoals jij dat gewend was.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 28 juni 2013 09:38]

Als ze dat hadden gedaan, dan hadden ze geen visie. Een bedrijf moet naar feedback luisteren, maar dit moet ook binnen de visie van dat bedrijf passen.
Bestaande functionaliteit vervangen voor een andere, die voor een aanzienlijk deel van je gebruikers reŽle problemen geeft, is geen visie. Dat is door de strot duwen.

Iemand die vertrouwen in zijn eigen product en visie heeft en zijn klanten respecteert, zou de nieuwe Metro interface als default hebben ingesteld, maar klanten die dat willen wel de mogelijkheid hebben gegeven om terug te schakelen naar de oude.
Gezien de berg producten die precies dat doen moet dat voor Microsoft een peulenschil zijn.
niemand verplicht jou om Windows 8 te gebruiken dus het is zeker wel een visie en geen "door de strot duwen". Als jij het niet wil of het met de visie niet eens bent gebruik dan Windows 7 of een ander OS.

Overigens is het feit dat Windows 8 wordt meegeleverd op veel PC's ook geen argument. Ook dan kies je ervoor om een PC te kopen met een bepaald OS.
Het is lastig om een nieuwe computer/laptop zonder Windows 8 geleverd te krijgen.

Ik ben blij Start is back! er voor zorgt dat ik geen last heb van de nieuwe UI.
Het is lastig om een nieuwe computer/laptop zonder Windows 8 geleverd te krijgen.
Dat kan wel zijn, maar dat betekend nog steeds niet dat je het moet gebruiken. Je kan op je nieuwe pc met windows 8 net zo goed het OS op zetten dat je zelf wilt.
En ik denk dat de plaatselijke pcboer er ook geen moeite mee heeft om je een pc zonder een OS voorgeinstalleerd te verkopen.
Of mensen googlen even rond en maken Windows zoals ze het willen?
customization door 3de partijen kan gewoon nog steeds.
linux word altijd de hemel ingeprezen voor het customizability enzo, terwijl ook niet iedereen unity, gnome of kde even chill vind.
[...]

Dat kan wel zijn, maar dat betekend nog steeds niet dat je het moet gebruiken. Je kan op je nieuwe pc met windows 8 net zo goed het OS op zetten dat je zelf wilt.
Maar het geld voor w8 zit wel inbegrepen in de prijs van jouw nieuwe pc (het gros van de consumenten koopt een kant-en-klare pc). Dus ook al wil je het niet gebruiken, je dient er wel voor te betalen als je die pc wil. Hoe is dat geen door de strot duwen?
En ik denk dat de plaatselijke pcboer er ook geen moeite mee heeft om je een pc zonder een OS voorgeinstalleerd te verkopen.
Laat 'die plaatstelijke pcboer' nu net bijna niet meer bestaan of heel erg duur zijn mochten ze nog bestaan. Je hebt dus weinig keus wat betreft winkels die OS-loze, volledige desktops verkopen.
Laat 'die plaatstelijke pcboer' nu net bijna niet meer bestaan of heel erg duur zijn mochten ze nog bestaan. Je hebt dus weinig keus wat betreft winkels die OS-loze, volledige desktops verkopen.
Tja, ik vrees dat als grote pcbouwers meerdere besturingssystemen moeten gaan ondersteunen dat de prijs ook wel de hoogte in zal schieten.
En naar een systeem zonder OS of met alternatief OS bestaat blijkbaar gewoon te weinig vraag om dit aan te bieden.
Niemand verplicht jou ook om goed spul de prullenbak in te gooien. Vind zo'n argument echt een dooddoener voor een serieuze discussie.

Waarom word een goed werkende GUI zomaar de prullenbak in gegooid. Want laten we wel wezen, zo slecht was de Aero interface niet. Integendeel. Meer geschikt voor muis en monitor dan Modern Ui.
Dat je met het tobo dichtbij komt en/of hetzelfde niveau kan komen, doet daar niks aan af.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 26 juni 2013 22:11]

De GUI wordt ook helemaal niet in de prullenbak gegooid.
Als ik mensen zo hoor praten, krijg ik sterk de indruk dat ze nooit uberhaupt in de buurt van een Windows 8-machine zijn geweest, en denken dat Windows 8 alleen nog maar een Metro-interface heeft.

De desktop is er nog gewoon, en ziet er nog vrijwel hetzelfde uit als in Windows 7. Ook de meeste desktop-tools etc zijn er ook nog gewoon, zoals de Explorer, Control Panel en noem maar op. Het heeft allemaal een kleine facelift gehad (een van de grootste veranderingen is de Task Manager, maar ik vind die er stukken beter op geworden).

Je kunt ook nog steeds gewoon shortcuts op je desktop zetten, of pinnen op je taskbar etc. De system tray is er ook nog...

Ja, de startknop is weg (en daarmee dus ook het startmenu), maar dat is dan ook zo'n beetje het enige dat ontbreekt tov Windows 7.
Mensen doen net alsof je helemaal geen desktop meer hebt in Windows 8, en alsof er totaal niet mee te werken valt. Dat is complete onzin natuurlijk. Het opstarten van applicaties gaat iets anders (tenminste, als je daarvoor altijd het startmenu gebruikte. Als je al gebruik maakte van shortcuts op de desktop, of pinnen op je taskbar, dan verandert er daar ook niets). Maar als je apps eenmaal geopend zijn, werkt alles gewoon precies hetzelfde als in Windows 7, en ook visueel zijn de verschillen maar heel minimaal.

Dus ga niet roepen dat de GUI/Aero interface in de prullenbak is gegooid, want dat is totale onzin. De startknop is in de prullenbak gegooid, meer niet.
+10000 :)

ik was ook heel skeptisch naar win 8 toe in het begin, en ja ge voelt dat het *meer* multidevice focussed is, maar ik ondervind daar dus geen last van he..nuja, ik ben nogal een shortcutgebruiker, scheelt hem wel enorm veel klikken natuurlijk..ivm die start menu, pff..al dat gezever..ik doe gewoon windows key + iets beginnen typen en TADA :) keisnel eigenlijk, mijn desktop environment is gewoon aero maar strakker (vind het mooier) en de task manager mrrr en de win+x menu

niks op aan te merken
Pardon? Het lijkt eerder op een opgepoetste win 3.11:
http://upload.wikimedia.o...127!Windows_8_Desktop.png

Van Aero is niet veel overgebleven. Waar zijn de quickmenu's?
De echte startknop, met menu ?

Maar je hebt gelijk, ik chargeer een beetje. Op iemand die blaat; als het je niet bevalt, neem maar wat anders. Dat is nml ook chargeren.

Met Win 7 of versies daarvoor heb ik nooit de behoefte gehad om 3rd partie GUI tools te installeren. Het was ook niet niet nodig. Moet je nu zien! En daar krijg je dan gelijk 4 kantjes A4 met sneltoetsen bij, want die heb je echt nodig....op de desktop.

Mijn stelling: Win 8 is geen desktop GUI, het is een desktop TUI! (toetsenbord UI).

[Reactie gewijzigd door Madrox op 28 juni 2013 09:56]

"Pardon? Het lijkt eerder op een opgepoetste win 3.11:
http://upload.wikimedia.o...127!Windows_8_Desktop.png"

Ja, ik dacht al dat je kennis van Windows 8 niet veel verder ging dan wat screenshots...

"Van Aero is niet veel overgebleven. Waar zijn de quickmenu's?"

Wat zijn quickmenus dan?
Jump lists zijn er gewoon nog, als je die bedoelt.

"De echte startknop, met menu ?"

Over de startknop/menu waren we het toch al eens? Hoef je niet op door te hameren.
@THID

Helaas is het zo dat veel laptops bij Dell alleen met W8 verkrijgbaar zijn. Alleen bepaalde (zakelijke) modellen zijn met W7 te koop.
Of neem een Sony Vaio. Wil je compact en snel dan neem je de SVS 13" met NV's GT640. Alleen met W8.
W8 wordt je dus door de "strot geduwd".
Nu kan je uiteraard wel zelf W7 installeren maar dat wil je niet omdat het apparaat dan niet meer voldoet aan de spec van de fabrikant en i.g.v. reclames is dat het eerste wat ze gaan zeggen.

Het hele idee van Windows t/m versie 7 is dat je voor alles een muis gebruikt en pas begint met typen als je documenten wil produceren. Omdat er maar ťťn overzichtelijke desktop is en goed gestructureerd hoef je niet persť te typen om een app te starten. Sterker nog je start nooit een app maar dubbelklikt op een document en die start de bijbehorende app. Exacte namen van documenten zitten niet in je hoofd dus je navigeert naar de folder waar de betreffende documenten staan.
W8 voegt helemaal niets toe aan dat proces waardoor het niet bijdraagt tot een meer productieve omgeving. Immers de Windows toets en typen is leuk om snel een app te starten maar zo weekt dat niet in een zakelijke omgeving met 10.000-en documenten. Een boot-to-desktop is al heel wat maar nu nog een setting UI_METRO=0 en het is af. Nu zie ik W8 vooral als OS in een thuis omgeving. Tijd voor W2013 of zoiets geÔnspireerd op OSX of Linux Mint Cinnamon.
De focus is iets teruggelegd naar PC gebruikers, Windows 8 was gewoon te tablet gericht. Goed bezig!
Inderdaad. Ze hebben iets geprobeert, en komen een stapje terug. Boot naar desktop, en een deel van de startbutton.
Persoonlijk vindt ik dat eerste het meest belangrijke. Die UI is voor tablets en telefoons, en werkt daarop zeer goed. (Zegt een WP gebruiker.)
De startbutton zelf zal ik nooit missen want ik gebruik Total Commander. Dus kom zelden tot nooit aan die button, ik geef gewoon het commando of click op een button die ik gemaakt heb.
Wat MS nu echter zou moeten doen is gewoon twee versies uitbrengen. Een voor de eh ... 'thuisgebruiker' en een voor bedrijven en mensen die echt werken met hun pc. Dan hoeven ze niet meer op twee gedachten te hinkelen.
Microsoft heeft wel geluisterd naar de kritiek van een groot deel van de achterban :)
Ik denk dat dat sarcasme is? Want naar wat ik lees her en der is het Start Panel nog steeds niet terug. Ik zou het graag willen verifiŽren, maar ik kan die hele update nergens vinden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 26 juni 2013 22:36]

dus omdat ze niet alles precies zo terug gedraaid hebben zoals jij wil hebben ze niet geluisterd naar de achterban? sommige mensen denken echt dat zij echt zelf alles kunnen bepalen en dat alles om hun draait. wees blij dat MS geluisterd heeft en bepaalde dingen aangepast hebben die gebruikers als negatief ervaren hebben. ga nu niet als een verwent kind zitten mokken omdat niet alles precies gedaan is zoals jij wilde.
helaas moeten de mensen met windows 8 mediacenter pack ,wachten op de .iso want updaten lukt niet :( |:( |:(
ik adviseer zo ie zo niet een update op je pc te installeren. let wel je kan hem niet (edit :-) ) deinstaleren. ook niet meer locaal inloggen, alleen microsoft account, ook kan je je pc niet upgraden naar de orginelen versie. Je maakt er eigenlijk een preview versie van die een aantal maanden vrij te bekijken is. wat wel kan met de iso is een dual boot.

edit linkje toegevoegd.omdat ik gemind wordt.

http://www.pcpro.co.uk/ne...-new-features-screenshots
http://www.infoworld.com/...preview-build-9431-221461
ovendien saat het ook in de FAQ onder kopje
Kan ik bij installatie van Windows 8.1 Preview mijn bestanden, instellingen en apps behouden?

Als je nieuwere versies van Windows 8.1 installeert, blijven je persoonlijke bestanden behouden maar moet je je apps opnieuw installeren.

[Reactie gewijzigd door trisje op 27 juni 2013 10:33]

Die is er morgen, dus nog evn geduld.
Voor een uitgebreidere "Changelog":

http://nl.wikipedia.org/wiki/Windows_8.1

Is wel niet officieel maar toch redelijk accuraat


De zoekfunctie is ook sterk verbeterd, deze was zeer slecht vroeger met die verschillende onderdelen enzo. Dit vind ik vooral fijn

[Reactie gewijzigd door manmad op 26 juni 2013 19:29]

Wat ik tot nog toe op Build heb gezien vond ik geweldig. Weet iemand of het mogelijk is om de update die het installeren van Windows 8.1 via de store te installeren op een Nederlandstalige Windows machine? Hier lijkt het steeds fout te gaan.
Je vind het nu geweldig.. maar eerst vond je het niet goed van MS dat Metro/Modern omzeild kon worden. Hu? Je waait gewoon met MS mee zeker.
Waar zeg ik dat ik het nu wel goed vind? Ik blijf erbij dat Metro voor de meeste gewoon wennen was en niet zo luisteren naar de pers. Ja, zeker dat het voor sommige geen goede oplossing is. Maar dat doet er niet toe: waar zeg ik dat?
Nee, lukt me hier iig ook niet
Pff, nog geen ISO beschikbaar :'(
Staat (inmiddels?) wel gewoon op msdn hoor.
dat is de developer preview, de officiŽle ISO is nog niet beschikbaar
Helaas is de preview niet beschikbaar in het nederlands, wat betekend dat een full reinstall nodig is. bron

Nu hopen dat de final releas snel komt, want ik zou 8.1 graag installeren op mn 2 windows 8 pc's.

[Reactie gewijzigd door 2pietjuh2 op 26 juni 2013 19:35]

Je kan wel je persoonlijke bestanden behouden maar niet je apps en settings. Betekend dit dat je al je programma's kwijt bent of alleen de apps uit de windows store?
lekker dan ... dat word dan maar vm ware want heb echt geen zin in een format c
is het ook een buglist beschikbaar? gezien dit in feite een "beta" is.
http://windows.microsoft.com/nl-nl/windows-8/preview-faq:
De beste manier om feedback te leveren is door deel te nemen aan het Windows 8.1 Preview-forum. Je deelt dit speciaal hiervoor bestemde forum met duizenden andere Windows-enthousiasten die ook het product testen, hun ervaringen plaatsen en onderdeel zijn van de Windows 8.1 Preview online community.
Helaas geen aparte 8.1-lijst.

[Reactie gewijzigd door StephanVierkant op 26 juni 2013 20:04]

Ik krijg na het installeren van de update de melding niet waarmee ik naar de store kan gaan. Dat betekent dat ik Windows 8.1 niet kan installeren! Ik heb wat rondgezocht op internet en ik ben niet de enige. Beetje jammer!
Wacht nog even, dit is pas vrij gekomen een uur geleden en misschien is het was overbelast. Heb je je pc al eens herstart?
Welke taal gebruik je? Hij is nog niet beschikbaar in het Nederlands:
Windows 8.1 Preview is beschikbaar in het Arabisch, Engels (VS), Chinees (Vereenvoudigd), Chinees (Traditioneel), Frans, Duits, Japans, Koreaans, Portugees (BraziliŽ), Russisch, Spaans, Zweeds en Turks.
Hoe draait Windows 8 eigenlijk op 2GB intern geheugen?
Best OK ;) Mijn laptop voor studie draait met 2GB RAM (wel met SSD) en dit gaat gewoon vlotjes en soepel.
Netjes, m'n tablet heeft 2GB, werkt gewoon vloeiend.
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iPhone 6Samsung Galaxy Note 4Apple iPad Air 2FIFA 15Motorola Nexus 6Call of Duty: Advanced WarfareApple WatchWorld of Warcraft: Warlords of Draenor, PC (Windows)Microsoft Xbox One 500GBWebsites en communities

© 1998 - 2014 Tweakers.net B.V. Tweakers is onderdeel van De Persgroep en partner van Computable, Autotrack en Carsom.nl Hosting door True