Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 170, views: 33.699 •

Eurocommissaris Viviane Reding heeft alle 27 EU-lidstaten in een brief gevraagd om Apples advertenties te onderzoeken. Apple zou in zijn uitingen spreken over een garantie van slechts een jaar, wat volgens Reding in strijd is met de regels.

Apple zou in zijn reclame-uitingen een fabrieksgarantie van slechts een jaar communiceren en 'garantieverlenging' aanbieden via het betaalde Apple Care-programma. Dat is de eurocommissaris in het verkeerde keelgat geschoten: Reding heeft de 27 EU-lidstaten aangeschreven met het verzoek de reclame-uitingen van Apple nauwgezet te gaan controleren.

Volgens Reding overtreden verkopers van Apple-producten en Apple zelf de Europese wetgeving door consumenten onjuist voor te lichten over hun rechten. Europese wetgeving geeft consumenten het recht op minimaal twee jaar garantie die geclaimd kan worden bij de verkoper, al is dat in de Nederlandse wetgeving iets anders geregeld: daar staat in dat een product 'deugdelijk' moet zijn gedurende een redelijke termijn.

De Eurocommissaris kan op het gebied van consumentenrecht zelf geen straffen opleggen aan Apple, maar de Europese Commissie kan wel landen juridisch aanpakken die nalatig zouden zijn met het naleven van Europese wetgeving. Desondanks is Apple in Italië al veroordeeld wegens misleiding van de consument; het bedrijf moest een boete betalen van 900.000 euro. Verder heeft in Nederland de Consumentenbond kritiek geuit op de handelswijze van de iPhone-fabrikant.

Apple wilde geen commentaar geven op het nieuws, zo meldt Bloomberg. De firma zou verwijzen naar een webpagina waarop Apple zijn garantievoorwaarden poogt uit te leggen. Daarnaast verklaarde Apple in maart dat het aan alle Europese regels voldoet.

Reacties (170)

Reactiefilter:-11700163+192+217+32
Wanneer wordt dit nou eens geregeld? Zo slecht dat dit al jaren zo is..
Als ik dit artikel lees, gaat het niet al te lang meer duren.
Het is niet alleen apple ook dell heeft een handje van dit soort onzin.

Van de dell website

Reparatiekosten kunnen een onaangename verrassing zijn. Maak een verstandige keuze en upgrade uw garantie naar snellere responsetijd en inclusief software.
Uitgebreide Support

1 jaar Next Day In-Home Hardware Support service [Inbegrepen in prijs]
Inclusief 90 dagen Premium Software Phone Support.

1 jaar inbegrepen in de prijs, er staat echter duidelijk iets over het 2de jaar, dat verbergen ze waarschijnlijk in de voorwaarden.

Dit soort malafide praktijken gebeurt al jaren en als jaren komen bedrijven als apple en dell er gewoon mee weg. soms krijgen ze een lachwekkende boete. misschien wordt het eens tijd dat europa hiervoor boetes kan gaan uitdelen.
dat is iets anders... hier biedt Dell aan het aparaat te maken bij je thuis...
inderdaad. Ik heb zelf laatst gebeld voor een nieuwe printerkop. ik dacht dat ik buiten de garantie viel en moest betalen maar die monteur zei. nee hoor je krijgt een nieuwe kop opgestuurd. voor particuliere consumenten via het internet is een garantie termijn van 3 jaar! Zegt die fijne man...

Stiekum wel jammer anders had ik dat ding weggedaan en er 1 gekocht met airprint :p
Ja bij een printerkop.

Bij de Alienware laptops van 2500 euro staat doodleuk letterlijk geschreven 1 jaar garantie.

Maar ik merk zelf dat mensen vaak in de winkel helemaal niet informeren naar de garantie.

Meeste mensen kijken hoe snel de laptop is en of die een beetje leuk uitziet, fabrikanten weten dat en zetten de garantietermijn daarom ook nooit bij de specificaties.
dan kijk je wellicht op de verkeerde website?
die prijzen die ze daar aangeven zijn misschien voor Amerikaanse kopers?
in ieder geval hebben ze geen website voor Europese kopers
Dell is bovendien wel heel coulant, daar moet ik ze echt pluspunten voor geven. Bij mij was mijn moederbord van mijn Dell Studio laptop ineens compleet overleden. Maar, buiten de 2 jaar (ik gok dat ik hem 2,5 jaar had ofzo).

Gebeld naar dell, onder het motto, je weet maar nooit. En waarempel, gratis reparatie. Ik heb gewoon een nieuw moederbord erin gekregen. En zo kan mijn laptop weer een mooie tijd vooruit! :)
http://configure.euro.del...c=N00W7m01&vw=classic
"1 jaar Next Day In-Home Hardware Support service"

Waar zie jij het woord 'garantie' staan? Je koopt bij dell extra service, niet extra garantie. Daarnaast is het in nederland aanbieden van slechts 1 jaar garantie helemaal niet verboden. De minimumtermijn is namelijk 6 maanden.

Over: (Veilig) online winkelen / faillissementen / garantie
Ja en dan nog, ze verkopen in nederland (ook in sommige winkels) en je hebt ook contact met dell nederland. Dus nederlandse regels.

Alleen hun laptopfabriek staat o.a. in Ierland inderdaad, maarja, die van Samsung staat in Japan (of iets in die richting).
Ierland is wel degelijk een EU land. De reden dat Dell opereert vanuit Ierland had te maken met het gunstige belastingtarief.
Wat is dat grote gebouw dan vlak bij amsterdam sloterdijk? een uithangboord voor dell? Dat is gewoon een vestiging van dell in NL dus hebben ze zich te houden aan de regels van NL, maar naar mijn weten doet dell dat ook netjes hoor.
DELL opereerd bewust vanuit Ierland. Ierland is geen EU land en hoeft zich niet aan de EU regels te houden. Als Apple heel kwaad wil zal die alle stores in de EU landen moeten sluiten en vanuit buiten de EU moeten gaan opereren.
En jij moet eens gaan wormen in die appel van je. Oh mijn... wat een reactie dit.
ken jij het oude ezelsbruggetje niet ? :P
" Ding flof bips "

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ding_flof_bips

:P :P

sorry, ik kon het niet laten :P
wat zeg jij nu???

in ierland betalen ze zelfs met EURO's ....
Daarna gaat de aansprakelijkheid in die langer dan 2jr kan duren.
@kingpinda
volgens: http://www.icreatemagazin...et-je-oude-printer/18028/
zou airprint moeten werken met elke printer (wel je copu aanlaten)
dank je boerke. Dat weet ik. maar dat is dus juist het probleem. Als ik van mijn ipad wil printen doe ik dat zodat mijn slurpende game pc niet aan hoeft te staan. Maar bedankt voor de tip :)
heeft je printer een usb poort? steek daar een bluetooth stickje in ...

dan kan je via bluetooth printen...

bij android en windows phone gaat dat toch, dus dan zal dat bij ios ook wel lukken zeker (waarschijnlijk zal je hem wel eerst moeten jailbreaken, want standaard kan je bij ios bluetooth enkel maar gebruiken om sound-devices te koppelen; je kan zelfs geen bestand via bluetooth meer doorsturen via ios; één van de basisfuncties....)
Dat mogen ze bij Dell ook aanpakken maar dat is eigenlijk een andere zaak. Wat Dell er niet bij zegt is dat je sowieso 2 jaar Collect & Return garantie erbij krijgt. Het staat eigenlijk ook nergens duidelijk bij, als je op meer informatie drukt dan krijg je onderaan de pagina een vaag stukje over het een en ander.

Wat Dell doet is je naast die collect & return ook nog eens een jaar inhome reparatie aansmeren. Het lullige is dat je geen andere keus krijgt, je kan niks anders aantikken en je bent verplicht om minimaal een jaar inhome reparatie erbij te nemen.

Teneerste zeer verwarrend want de consument denkt nu dat hij/zij maar 1 jaar garantie heeft wat niet zo is en ten tweede het is koppelverkoop. De consument wordt iets aangesmeerd wat hij/zij misschien helemaal niet wil of op kan besparen als het geen probleem is.
Het is geregeld! Alleen weigert Apple zich hieraan te houden, of in ieder geval de schijn op te houden richting klant dat ze slechts 1 jaar garantie geven.
Zie ook de gerelateerde berichten rechts.
Als je de genoemde site bekijkt:

When you purchase Apple products, European Union consumer law provides statutory warranty rights in addition to the coverage you receive from the Apple One-Year Limited Warranty and the optional AppleCare Protection Plan.


Het is geregeld en Apple houdt zich eraan.

(ik heb geen Apple producten, het laatste Apple product dat ik had was een Apple II E)
Het gaat nu echter om reclame uitingen en niet specifiek om die site.
Dat is dan wellicht zo, maar het gaat ook om de misleiding in de vorm van het aansmeren van betaalde, extra regelingen waar je wettelijk al recht op hebt. Overigens is Apple echt niet de enige die dit doet.

Vaak gaat het om pakketten met aanvullende garantie in de zin van kosteloze vervanging van het product binnen de gekochte garantieperiode. Als een televisie na bijvoorbeeld 3 jaar de geest geeft terwijl hij normaal gebruikt is, kun je aanspraak maken op de wettelijke garantiebepalingen. Je kunt dan een vervangend product krijgen, waarbij rekening gehouden wordt met de devaluering van het product over de 3 jaar. Je krijgt dus niet gratis een nieuw topmodel.

Koop je aanvullende garantie, dan kun je vaak wel dat nieuwe topmodel gratis krijgen. Het is echter maar al te vaak zo dat de aanvullende garantie nauwelijks of niet meer biedt dan de wettelijke.
Koop je aanvullende garantie
...dan heb je iets niet begrepen.

Handelspraktijken zijn bij wet geregeld.
Op 1 mei 2003 is de wet Koop en Garanties ingetreden. De wet is het eerste begin van de implementatie van de Europese richtlijn voor Consumentenbescherming en heeft veel positieve gevolgen voor het kopen van een product en de garantie die je daarbij krijgt.
Zo krijg je meer zekerheid dan eerst het geval was. De consument geniet in alle landen van de Europes Unie ongeveer dezelfde bescherming.

Sinds 1 mei 2003 kun je een product dat niet voldoet aan de verwachtingen die je er redelijkerwijs van mocht hebben, binnen een half jaar na aankoop terugbrengen naar de winkelier. Je dient in alle gevallen wel binnen 2 maanden na constatering van het gebrek contact op te nemen met de winkelier. Van de verkoper kun je één van de onderstaande punten eisen:

1. Dat de verkoper het ontbrekende alsnog levert.
2. Dat het product wordt hersteld of vervangen.
3. Dat de verkoper een gedeelte van de verkoopprijs aan je terugbetaalt.
4. Dat de koopovereenkomst wordt ontbonden.

Als een nieuw product binnen een half jaar een gebrek vertoont, mag je ervan uitgaan dat het gebrek er al was toen je het product kocht. Als de verkoper het hier niet mee eens is, ligt de bewijslast bij hem!
Aangezien je als consument geen koop sluit met de fabrikant maar met de verkoper, kan de fabrikant allerlei beperkingen stellen aan de fabrieksgarantie.

Na het verstrijken van alle soorten garantie kun je nog steeds aankloppen bij de levernacier, maar dan ben jij degene die moet bewijzen dat het gebrek bij normaal gebruik ontstaan is. Lever je dit bewijs, dan is de fabrikant bij wet verplicht om het gebrek te verhelpen.
Dat mag dan zo zijn; de meeste consumenten hebben de opfriscursus mbt hun rechten waar dat in behandeld werd waarschijnlijk gemist.

Iedereen wordt ook geacht de wet te kennen, maar in de praktijk zal dat niet helemaal zo werken. Wat Apple hier doet is door actieve misinformatie consumenten te laten denken dat ze minder rechten hebben dan waar ze wettelijk recht op hebben.
Voor Apple is de beste claim een claim die nooit is ingediend.

überquote: Als je de boodschap maar vaak genoeg herhaald, gaan mensen het vanzelf geloven.
Misschien moet je het iets duidelijker verwoorden voordat mensen je tekst gedachteloos verkeerd interpreteren:
Van de verkoper kun je één van de onderstaande punten eisen waarbij de verkoper beslist onder voorwaarde dat de klant er geen onredelijke hinder aan ondervind (3 maanden reparatietijd bijvoorbeeld)

1. Dat de verkoper het ontbrekende alsnog levert.
2. Dat het product wordt hersteld of vervangen.
3. Dat de verkoper een gedeelte van de verkoopprijs aan je terugbetaalt.
4. Dat de koopovereenkomst wordt ontbonden.
Je artikel lijkt helemaal te kloppen, aan het einde maak je echter een cruciale misser:

De consument moet niks bewijzen, wat hij wel moet doen is het aannemlijk maken dat de fout niet bij hem maar in het apparaat is ontstaan.

Ná 6 maanden ligt de bewijslast bij de klant. Hierbij wordt in het algemeen aangenomen dat het voldoende is aannemelijk te maken dat het defect niet door oneigenlijk gebruik is ontstaan. Harde bewijzen zijn in veel gevallen onmogelijk.

Sommige shops willen nml. precies wat jij zegt hier; bewijs het maar. U moet bewijs leveren.
Fout. Val hier niet voor, ga niet door de knieen. Als wat je zegt aannemelijk is zal vrijwel elke geschillencommissie of kantonrechter daar in meegaan. Gelukkig laten niet alle shops het zover komen, maar je moet vaak wel ZELF die halsstarrige shop daarop wijzen eer ze water bij de wijn willen doen.

Want we weten allemaal dat bewijzen voor een consument vaak onmogelijk is, daar houd een geschillencommisie of rechter rekening mee.

http://www.dealerinfo.nl/2002/203/wet.htm
Leuk artikel wat maar weer eens aangeeft hoe sommige partijen in deze materie staan.
Enkele citatien:
De burger is er nog niet helemaal van op de hoogte, maar dat gaat vast veranderen als de Consumentenbond hier op gaat hameren. De minimum garantieperiode van twee jaar tegen fabrieksfouten geldt nu (per 1 januari) namelijk voor alle nieuwe aankopen binnen de Europese Unie. Een nare mededeling, als je uitgaat van 6 maanden of een jaar garantie
De schrijver is er iig niet zo blij mee lijkt het. En..
Bewijslast bij problemen
Als een nieuw gekocht product of apparaat binnen zes maanden defect blijkt te zijn, dan hoeft de consument niet eens te bewijzen dat het euvel door een fabrieksfout is veroorzaakt.

Hoeft de consument NIET EENS te bewijzen. De toon is mij duidelijk. De aard van de bron ook ;)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 oktober 2012 08:12]

In feite gedragen ze zich als Verzekeraar en verkopen jou een verzekering.
Dat is een win/win situatie want eerst pakken ze winst op de verkoop van hun produkt, vervolgens pakken ze nog een winst met het slijten van hun verzekerings-produkt.

Doet mij denken aan "koppel"verkoop. Ik zeg; afschaffen al die extra "garantie" verzekerings-pakketten. Al helemaal als het gaat om" Wij van Wc-Eend verzekeren uw Wc-Eend" produkt.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 oktober 2012 08:20]

Doet mij denken aan "koppel"verkoop. Ik zeg; afschaffen al die extra "garantie" verzekerings-pakketten.
Nee, die zijn juist reuze handig! Ik zal het uitleggen.

Neem Apple, die levert 3 jaar "Apple care" garantie. Dat "Apple care" moet je natuurlijk niet nemen, maar daarmee wekt Appel wel duidelijk de indruk dat de spullen minstens 3 jaar zonder enig gebrek mee moeten gaan. Met andere woorden, de redelijk te verwachten levensduur is minimaal 3 jaar.

Dat betekent dat de leverancier gebreken binnen 3 jaar onder garantie moet herstellen. Apples website zegt 2 jaar maar dat is dus voor de Nederlandse situatie onjuist.

Die verlengde garantie is dus verrekte handig bij het bepalen van de minimaal te verwachten levensduur. Vooral er in houden dus!
Dat kan wel op een website staan, maar dat betekent niet dat we genoegen moeten nemen met het ontbreken van die informatie aan de verkoopbalie of op de doos.

Het lijkt me niet zo moeilijk om voor de EU een verpakking te maken waar een 1 een 2 wordt en het is nog makkelijker op een A4-tje bij de verkoopbalie te plaatsen waarin uitgelegd wordt dat producten gekocht in de EU met twee jaar garantie komen.

Enkel een webpagina maken waarin dit uitgelegd wordt vind ik behoorlijk nalatig, dan wel laks.
Waar het om gaat is dat er klachten zijn dat de Apple Store(s) en andere dealers mensen een extra garantie proberen aan te smeren. Die krijgen een verhaal te horen dat Apple slechts 1 jaar garantie honoreert en dat je voor het tweede jaar moet bijbetalen.

Zo kocht ik laatst een Samsung tablet bij Mycom en daar probeerden ze mij ook een verzekering aan te smeren. Vervolgens heb ik de verkoper gezegd dat ik het helemaal niet boeiend vind dat ik maar 1 jaar fabrieksgarantie heb, want het tweede jaar kom ik gewoon bij Mycom claimen (indien nodig).

Hij probeerde het nog dat het tweede jaar een Europeesch recht is en geen garantie en toen heb ik hem gezegd dat hij geen semantische discussie met mij moet beginnen.

Hier even een linkje uit Belgie, omdat in NL het nog complexer ligt (garantieperiode naar "levensverwachting"): http://www.test-aankoop.b...p-de-garantie-s757043.htm
Dan ben je slecht geïnformeerd of je hebt geen idee waar je het over hebt. Je hebt namelijk 2 jaar garantie op jou Samsung tablet en wat de verkoper hier aanbiedt is een verzekering. Er zit nogal een groot verschil tussen deze twee.

Daarnaast is een winkel niet verplicht om 2 jaar garantie aan te bieden want dat hebben we hier in Nederland niet. Nederlandse garantie is in de winkel 6 maanden en daarna geldt dat het product degelijk moet functioneren. (non conformiteit). Dat ze zelf 2 jaar bieden is voor ons als consument een service. In het derde jaar moet je alleen wel bij een reperatie claim een deel van de kosten betalen ( de non conformiteit)..

De verzekering die deze verkoper jou probeerd aan te bieden is op nieuwbasis(primaire verzekering) en zorgt ervoor dat het product met elke denkbare schade kosteloos wordt gemaakt of wordt omgeruild voor een nieuwe als dit niet mogelijk is.

[Reactie gewijzigd door vali op 1 oktober 2012 16:23]

Citaat: consuwijzer
Veel consumenten denken dat zij standaard recht hebben op twee jaar 'garantie'. In de Europese Richtlijn Koop en Garantie is inderdaad een wettelijke termijn van twee jaar opgenomen. Dit is een garantietermijn die als minimum is voorgeschreven aan de lidstaten van de EU. Elke lidstaat mag daar andere regels voor maken. Zolang deze regels maar voordeliger zijn voor de consument.

dus dan zou het gek zijn als de Nederlandse wet minder uitgebreid is dan de EU wet van 2 jaar. Anders zou het nadeel zijn. lees het vervolg consuwijzer hier onder

Bij het omzetten van de Europese Richtlijn naar Nederlands recht is ervoor gekozen om deze twee jaar niet over te nemen. In de Nederlandse wet staat dat het product dat u koopt 'deugdelijk' moet zijn. Van veel producten mag u verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kunt u de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet.

in dit geval ook voor Apple kan ik wel stellen dus

bron: http://www.consuwijzer.nl...garantieperiode-in-europa

[Reactie gewijzigd door Woutermpje op 1 oktober 2012 17:34]

Of je pakt een betrouwbaardere bron, en realiseert je dat er in nederland niet zoiets is als een termijn van 2 jaar garantie:
Over: (Veilig) online winkelen / faillissementen / garantie

De enige termijn die naar mijn weten wordt genoemd in de wetboeken zijn 6 maanden en een bewust vaag gehouden uitspraak over de verwachte levensduur van het product.
Je komt met nederlands wetgeving steeds. Europees recht gaat boven nederlands recht in deze: dus nogmaals:

Elke lidstaat mag daar andere regels voor maken. Zolang deze regels maar voordeliger zijn voor de consument.
De nederlandse regels mogen dus nooit slechter zijn dan de Europese.

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 oktober 2012 07:58]

http://www.consuwijzer.nl/over-ons = ConsuWijzer is een samenwerking tussen drie overheidsorganisaties. Deze organisaties zijn toezichthouders: de Consumentenautoriteit, de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) en OPTA (Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit).

Dus overheid kun je wel uitleggen als betrouwbaar.

[Reactie gewijzigd door Woutermpje op 2 oktober 2012 12:14]

Ik weet heel goed waar ik het over heb, maar jij trekt de boel hier uit zijn verband. Het punt is dat consumenten bang worden gemaakt dat ze maar 1 jaar (fabrieks)garantie hebben, terwijl het Europees consumentenrecht niet wezenlijk anders is over die 2 jaar.

Nadat ze je dus eerst bang hebben gemaakt, proberen ze je een verzekering aan te smeren. Dat is ook de aanklacht van de EU tegen Apple. Als bijvoorbeeld de CPU het begeeft in het tweede jaar, dan zal deze niet wezenlijk anders afgehandeld worden dan in het eerste jaar van de fabrieksgarantie. Daar heb je dus helemaal geen extra verzekering voor nodig.

Dat zo'n extra verzekering vaak ook diefstal dekt (wat misschien via je eigen inboedelverzekering toch al gedekt is) en "ongelukjes", dat is weer een heel andere discussie.
Ik trek de boel helemaal niet uit zijn verband, ik probeer je alleen uit te leggen waarom elektronica winkels de verzekering aanbieden. Dat Apple extra garantie verkoopt en niks extra's erbij biedt behalve gratis bellen naar de helpdesk, is de reden waarom het misleidend is. Het is namelijk geen verzekering.

Om terug te komen op de garantie van Apple, koop hem dan niet in een Apple resealer maar in een dynabyte/dixons of Mycom. Dan heb je namelijk geen 1 jaar garantie.

[Reactie gewijzigd door vali op 1 oktober 2012 18:40]

In de appel winkel heb je ook meer dan 1 jaar garantie hoor. Ook zonder "garantie bijkopen".

Je garantie strekt tot de verwachte levensduur en die is voor computers in ieder geval zo'n 3 a 4 jaar. Vraag maar an de fiscus ( afschrijvingstermijn).
Technisch gezien heeft hij gelijk en is het een recht op conformiteit en geen garantie. In Nederland land heb je dat recht zelfs voor de normale levensduur van een product. In de volksmond wordt het echter een garantie genoemd.

Verschil is dat bij een garantie degene die de garantie geeft om er onderuit te komen moet aantonen dat jij er geen normaal/zorgvuldig gebruik van hebt gemaakt.

Bij de conformiteit moet jij juist aan tonen dat het gebrek komt door iets dat inherrent in het apparaat aanwezig was bij aankoop en niet door verkeerd gebruikt van jouw kant komt. Ik heb het zelf met mijn koelkast gehad, die stond netjes volgens het boekje met voldoende ruimte opgesteld en na 3 jaar heb ik met een beroep op conformiteit deze gratis laten repareren. Maar reken maar dat als die koelkast aan alle kanten vol met deuken zit ze dit zullen weigeren.
Het blijft een semantische discussie. Als jij in het eerste jaar met een koelkast vol met deuken aanspraak wil maken op fabrieksgarantie, dan moet je niet raar staan kijken dat het geweigerd wordt.

Zie ook bijvoorbeeld het geintje met de ontplofte Samsung Galaxy S3: nieuws: Samsung: brand Galaxy S III veroorzaakt door 'externe energiebron' - update
Afgezien het feit dat je redenatie niet klopt (zie andere reacties) heb je ook niet geluisterd naar de verkoper. Wat hij je aanbood was niet alleen een verlenging van je garantie maar tevens ook een een dekking tegen schade van buitenaf zoals vallen of waterschade.

Natuurlijk ben je vrij om zelf een inschatting te maken of dat voor jou interessant is of niet, maar het is een heel ander product dan een verlengde garantie.
Die Europese en Nederlandse regelgeving geld alleen voor consumenten, als je dus een Apple product zakelijk koopt heb je slechts 1 jaar garantie en geen verdere rechten dmv. Europese of Nederlandse wetgeving. Ik verwacht dat dit de nummer één reden is waarom er geen 2 jaar garantie op de verpakking/reclame staat.
Een zakelijke consument is ook een consument en hiervoor gelden dezelfde regels.
Als die zakelijk consument niet namens zijn organisatie een product aanschaft wel ja. Een zakelijke koop is echter niet gebonden aan de wettelijke garantieregels. Die gelden alleen voor consumenten.

Zie bijvoorbeeld hier:
http://www.chipmunk.nl/wet.html
De boete is vrij laag, dus lijkt er op dat Apple dit voor lief neemt en lekker door gaat met deze marketing... Vraag me af wat dan de consequenties op lange termijn worden...
Tja, pak Samsung ook aan dan. Vorige week vrijdag, tijdens de launch van de Iphone had Samsung een paginagrote advertentie geplaatst van de Samsung Galaxy Note 2 met de tekst eronder: " the next big thing, vanaf vandaag verkrijgbaar". Volgens mij is de Note 2 pas vanaf 01-10-2012 verkrijgbaar in NL.

Ik zie trouwens bar weinig advertenties van Apple in NL.., of ligt dan aan mij?
Trouwens, staat de boete van 900000 in Italie gelijk aan het verdiende geld dmv de oplichtpraktijken? Anders vind ik dit een schijnboete..., consument verzadigd houden!

[Reactie gewijzigd door adje123 op 1 oktober 2012 15:12]

Één verkeerde advertentie is nogal wat anders dan een jarenlange structurele misleidende advertentie. Zeker omdat als je samsung opbelt met de vraag wanneer de note 2 verkrijgbaar is, ze je gewoon eerlijk antwoord zullen geven, ook als die reclame dus fout blijkt te zijn (en één week verschil... nou nou, wat een misleiding. Het gebeurt echt heel vaak dat een product de eerste paar dagen nog niet echt leverbaar is).

Structureel geen garantie verlenen zoals het zou moeten, en mensen dingen verkopen waar ze (gedeeltelijk) gratis recht op hebben, en daarbij ontkennen dat men daar gratis recht op heeft, is natuurlijk honderd keer erger dan het voorbeeld wat je nu noemt.
Structureel geen garantie verlenen zoals het zou moeten, en mensen dingen verkopen waar ze (gedeeltelijk) gratis recht op hebben, en daarbij ontkennen dat men daar gratis recht op heeft, is natuurlijk honderd keer erger dan het voorbeeld wat je nu noemt.

Dat ben bijna totaal met je eens, met het kleine voorbehoud dat het natuurlijk niet gratis is!

Al deze garanties en foutmarges worden van te voren in de verkoopprijs geimplanteerd waardoor de fabrikant bijna geen risico loopt!
Apple heeft in NL weining tot geen ads, dat klopt, maar in Amerika zie je overal wel posters e.d bij de metro's en andere plekken
Heb je dat ellenlange spotje op TV van de zomer niet gezien? De hele vakantie lang over hoe geweldig de 4S wel niet was, om vlak na de vakantie snel de 5 aan te kondigen.
Nee...heb je misschien een linkje naar de reclame? Staat vast wel op youtube of elders??
Was het een reclame van Apple zelf en niet van T-mobile of iets dergelijks? Heb nl. nog nooit een reclame gezien van Apple zelf in Nederland?!
Hoezo is dat gerelateerd? Een verkeerde release-datum is nogal wat anders dan consumenten willens en wetens voorliegen (en voor blijven liegen, na er op gewezen te zijn!) over hun rechten, met ook nog de intentie geld uit ze te persen voor een "extra" garantie waar je volgens de wet gratis recht op hebt.

Nee sorry, ik heb geen idee waarom je dat voorbeeld erbij haalt... :X
En wie is uiteindelijk de dupe van Samsungs verkeerde reclame? Inderdaad, Samsung zelf. Deze onjuiste informatie komt ten nadele van Samsung, omdat de consument denkt dat de producten verkrijgbaar zijn, maar ze worden vervolgens in geen enkele winkel aangetroffen.

Wat Apple doet is onjuiste informatie verspreiden, welke ten nadele van de consument komt. Niet iedereen heeft even veel kaas gegeten van wetgeving en daarom weet ook niet iedereen dat de garantietermijn twee jaar is. Als vervolgens de medewerkers in de Apple stores ook doodleuk zeggen dat de garantietermijn verlopen is na een jaar, dan geeft de consument het al snel op.

Dát is het grote verschil tussen de twee, en ook daarom wordt het eens tijd dat de mededingingsautoriteiten gaan doen wat ze horen te doen - Apple aanpakken. Zelfs meerdere afleveringen van o.a. Radar hebben er geen verandering in gebracht. Je zou toch verwachten dat juist Apple haar naam hoog wil houden?
Als je niet proeft, weet je ook niet hoe iets smaakt. Met andere woorden, er zijn vast mensen die vinden dat een iPhone heerlijk werkt en daarom tevreden zijn. Maar een groot deel van deze mensen kopen blind een apparaat waar een appeltje op staat. De iPhone is, als je even onafhankelijk kijkt, ontzettend saai in gebruik, de UI vreselijk gedateerd en verre van gebruiksvriendelijk vergeleken met concurrerende producten zoals Windows Phone bijv.

De fanboys en girls houden de cult in stand en je kunt zeggen dat er geen cult is en dat Apple gewoon goede producten maakt, maar er zijn vele malen betere producten te koop voor de helft van het geld. De iSheep zijn er dus wel degelijk om de hype rond Apple in stand te houden. Het feit dat de iPhone 5 wederom niets revolutionairs brengt, mag hopelijk betekenen dat de innovatie nu echt de ruimte krijgt.
klinkt inderdaad "onafhankelijk":
"ontzettend saai", "UI vreselijk gedateerd", "verre van gebruiksvriendelijk".

Je spreekt uit ervaring begrijp ik ?
Dat Windows Phone zoveel makkelijker in gebruik is lees ik wel vaker, maar daar ben ik het eigenlijk helemaal niet mee eens. Wat vind jij er zoveel gebruikersvriendelijker aan? Is het niet gewoon een kwestie van wat je gewend bent?
In NL investeert Apple door bij winkels als de Mediamarkt winkelvloer op te kopen, zijn eigen in-store-winkel te maken met Apple personeel.
Waarom is dat een probleem...? Zal eerder een fout zijn dan misleidende reclame.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 1 oktober 2012 15:55]

Fabrieksgarantie, mogen ze, net als ieder ander bedrijf zelf weten, zolang ze maar in hun éigen winkels wél (minstens) twee jaar garantie geven, net zoals in andere winkels.
Het gaat dan ook niet om de fabrieksgarantie maar om de garantie die ze vanuit de rol als retailer geven via hun webshop.
Fabrieksgarantie, mogen ze, net als ieder ander bedrijf zelf weten, zolang ze maar in hun éigen winkels wél (minstens) twee jaar garantie geven, net zoals in andere winkels.
Als je in de voorwaarden gaat zoeken zie je dat ze het wel geven, maar als je een iPod nano wil bestellen op de (Belgische) website staat er:
iPod nano wordt geleverd met een jaar beperkte garantie en 90 dagen technische ondersteuning per telefoon. Met het AppleCare Protection Plan breid je de dekking uit tot twee jaar, gerekend vanaf de aankoopdatum.
Hoe kan je hiervan nu denken dat ze "proberen uit te leggen dat er 2 jaar garantie is". Technisch gezien liegen ze niet (de fabrieksgarantie is inderdaad 1 jaar en beperkt), maar ze proberen gewoon een recht te verkopen dat de koper al heeft. De enige meerwaarde aan AppleCare is dat je na 90 dagen nog telefonische ondersteuning hebt. En dat voor maar 1/4e van de prijs van het toestel.
Ja precies dit.

In Nederland is de verkoper je verplicht de garantie te bieden. De fabrikant kan hiernaast zijn eigen service verlenen maar is dit niet verplicht. Dus als je je iPod bij de MediaMarkt haalt dan moet je na het eerste jaar aankloppen bij de vestiging waar je hem hebt aangeschaft en binnen het eerste jaar (of daarna met de AppleCare) kan je wereldwijd bij een apple store aankloppen voor garantie.

Maar dat het misleidend is, is een gegeven. Ze doen het overkomen dat je maar een jaar garantie hebt zonder AppleCare.

Maar wat nog veel erger is en waar je niets over hoort zijn de "dode pixel garanties" die webshops bieden. Niet alleen misleiden ze je, maar vaak weigeren ze ook nog gehoor te geven aan de wettelijke rechten van de consument.
Maar wat nog veel erger is en waar je niets over hoort zijn de "dode pixel garanties" die webshops bieden. Niet alleen misleiden ze je, maar vaak weigeren ze ook nog gehoor te geven aan de wettelijke rechten van de consument.
Sorry maar dat zul je moeten verduidelijken
Zo! dat werd eens tijd. Ik vind het belachelijk dat de EU Apple niet aan die 2 jaar garantie houd. Of 2 jaar garantie of een import verbod. Lijkt me een duidelijke zaak.
Ja echt niet. Dikke neus. Voor mij maakt het niets uit dat er maar 1 jaar garantie op zit. als hij kapot is maak ik hem zelf wel. Import verbod slaat nergens op. Doe dan een verplicht gratis jaar apple care extra per verkocht apple product of zo. daar heb je de consument niet mee.
Ja echt niet. Dikke neus. Voor mij maakt het niets uit dat er maar 1 jaar garantie op zit.
Grappig genoeg valt dit onder dwingend recht, en kún je daar als consument helemaal niet van afzien. :P Dus als je tegen apple zegt dat die 1 jaar prima is, en je hem daarna wel zelf maakt, heeft apple je alsnog maar gewoon langer dan 1 jaar garantie te verlenen (ook al maak je daar geen gebruik van). M.a.w. Apple mág niet akkoord gaan met wat je in deze post stelt.

Importverbod is erg zwaar, maar als apple jarenlang structureel het consumentenrecht niet naleeft, waarom niet? Als ze zelf na enkele geldboetes nog steeds niet aan de wet willen voldoen, hoe moet de EU dan consumenten beschermen?

[Reactie gewijzigd door bwerg op 1 oktober 2012 15:42]

Importverbod is erg zwaar, maar als apple jarenlang structureel het consumentenrecht niet naleeft, waarom niet?
Omdat een consument dan gedwongen wordt Apple's via grijze import te kopen en garantie dan helemaal een hel wordt.
Met een import-verbod schaad je niet allen Apple, maar ook de consument.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 1 oktober 2012 16:51]

Grijze import is net zo goed import en dan dus verboden. Als de douane je Mac in beslag neemt heb je pech.
Pardon? Sinds wanneer worden mensen gedwongen Apple's te kopen? Er zijn toch zat gelijkwaardige alternatieven? Apple heeft zich gewoon aan de wet te houden, en als ze dat niet doen, is het beter voor de consument dat ze gewoon helemaal niets kunnen verkopen in plaats van dat ze gewoon zo door blijven gaan.
Niet iedereen is zo handig en gezien de prijzen van Apple mag je toch wel 2 jaar garantie verwachten. De gemiddelde Apple gebruiker is juist iemand die van gebruiksgemak houdt en niet van zelf knutselen...
Volgens de site:

Summary of EU Statutory Warranty, the Apple One-Year Limited Warranty and the AppleCare Protection Plan

Claim period : 2 years (minimum) from date of delivery(*)

(*)=During the claim period, consumers may claim, among other things, free repair or replacement where a product does not correspond to the contract. Some EU member states, including Finland, Ireland, UK, Netherlands and Sweden, have a claim period that is longer than 2 years from date of delivery. Please contact your local European Consumer Centre for details of the position in your country


Als je dit leest dan geven ze het ook 2 jaar, waarom doen ze zo moeilijk. Er staat Apple One-Year Limited Warranty, maar in de EU is het 2 jaar als je verder leest ?
Omdat ze er een jaar bij verkopen, waar je al recht op hebt. Het gaat niet direct om de garantie het gaat om de "extra" garantie.
Offtopic
Hardwareinfo heeft weer een leuk bericht voor Iphone 5 kopers
http://nl.hardware.info/n...talternatieven-te-slim-af
Apple gaat iphone gebruikers nog meer geld uit de zak kloppen :)

Ontopic

Laten we hopen dat het 27 keer tot een veroordeling komt, hoewel dergelijke boetes (900.000) Apple haar handelswijze natuurlijk niet zal afleren :(

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 1 oktober 2012 15:14]

$inkomsten_apple_care - $boetes = !!Winst!!

Zolang dat niet veranderd is er voor Apple geen reden hun reclamenuitingen aan te passen. Met een beetje geluk is er een land dat ooit een verkoopverbod kan afdwingen.

*Disclaimer: Ik heb niets tegen Apple producten. Het is het bedrijf, de fans en de haters dat ik niet uit kan staan.

[Reactie gewijzigd door Joolee op 1 oktober 2012 15:24]

Uit jouw bron:
Het Amerikaanse bedrijf introduceerde de kleinere 8-pins Lightning-connector om ruimte vrij te maken in het apparaat. Ook zou het nieuwe systeem lichter en duurzamer zijn.
Ik geloof niet dat ruimte, gewicht en duurzaamheid de enige reden is geweest voor Apple om een nieuwe connector uit te brengen.

Lees het volgende artikel maar eens:

http://brockerhoff.net/blog/2012/09/23/boom-pins/

De nieuwe Lightning-connector zou future-proof zijn, in tegenstelling tot het USB-protocol. Het staat in het artikel uitgebreid uitgelegd waarom.
Het gaat mij met name om de validatiechip die Apple heeft ingebouwd, waardoor deze met niet Apple lightning producten simpelweg niet werkt.
Daarnaast laat de backwards compatibility van Lightning met gebruik van een convertor zwaar te wensen over.

Mij hoor je nergens zeggen dat ruimte gewicht en duurzaamheid de enige redenen zijn ;)

Ik vind het schandalig dat het voor Applegebruikers praktisch onmogelijk wordt om niet apple producten, of oude randapparatuur aan te sluiten middels deze "revolutionaire" connector.
*Disclaimer: Ik heb niets tegen Apple producten. Het is het bedrijf en de willoze kudde vee dat ik niet uit kan staan.

[Reactie gewijzigd door eL_Jay op 1 oktober 2012 15:41]

Het gaat mij met name om de validatiechip die Apple heeft ingebouwd, waardoor deze met niet Apple lightning producten simpelweg niet werkt.
Het is helemaal niet bewezen dat het om een validatiechip gaat!
Laten we hopen dat het 27 keer tot een veroordeling komt, hoewel dergelijke boetes (900.000) Apple haar handelswijze natuurlijk niet zal afleren :(
Wat dit ook openzet is de kans voor mensen om hun geld terug te vragen voor de te duur betaalde verzekering, indien het komt tot een veroordeling natuurlijk.
Dit is niet alleen zo bij Apple. Ook bij laptops van Toshiba, Acer, PB en HP zit standaard maar 1 jaar fabrieksgarantie.

Apple is in deze de grootste speler, maar zeer zeker niet de enige!
alleen hebben Toshiba, Acer PB en HP geen eigen webwinkel en is de retailer bij wie je het apparaat gekocht hebt wettelijk verplicht de juiste garantievoorwaarden te geven (fabrieksgarantie is in deze een leuk "extraatje").
Het gaat hier ook niet om fabrieksgarantie maar retailer garantie vanuit de webshop. Die is namelijk wettelijk vastgelegd op 2 jaar.
Laat ze dan gewoon bevestigen dat ze 2 jaar garantie geven op hun produkten, end of story.
Inderdaad belachelijk, ik heb een 15'' macbook pro van begin 2011 ruim 2000 euro gekost. Nu is mijn drive kapot, ben al eens langs geweest in de apple store in adam. Het enige wat ik te horen krijg ja je garantie van een jaar is verlopen. Nog maar eens terug, met wat wettelijke artikelen. Voor de rest prima producten. Wil nooit meer terug naar een windows machine. Maar toch dit is echt belachelijk.
Hackintosh is miss een oplossing in zon situatie want bij elk ander merk krijg je minimaal 2 jaar (en ja ik weet dat dat vloeken in de appelkerk is).
ehm, als je hackintosh op die kapotte mac draait is hij nog steeds kapot.

En het is idd een schandalige situatie. Maar ja, fabrikanten/winkeliers willen graag je geld in ruil voor hun product, en daarna willen ze je eigenlijk alleen maar weer zien als je nieuwe spullen koopt. Garantie en zo zouden ze geen van allen willen geven....
Dit bericht is schokkend. En dan heb ik het niet over dat apple dit doet.

Maar dit betekent dus dat die euro eppo's NOG NOOIT een electronisch apparaat hebben gekocht in een electronicazaak. Dit is namelijk OVERAL ZO!. BIJ elke TV, Wasmachine of ander wit/bruingoed product dat ik ooit in mijn leven heb aangeschaft is geprobeerd om me een "verlengde garantie" aan te smeren die mijn 1 jaar garantie zou verlengen naar 2-3 of 5 jaar.

Maar nu doet apple het en opeens is het een halszaak die meteen aangepakt moet worden.
Fabrieksgarantie is vaak maar één jaar, bij winkels is dit nooit zo (althans, dat is dus niet toegestaan en zie je ook zelden meer, behalve dus bij de apple-store). Wat je erbij koopt is dus ofwel extra fabrieksgarantie (waardeloos voor zover dit overlapt met de garantie die je hoort te krijgen op basis van consumentenrecht), of nog extra service/garantieduur waar je normaal geen recht op zou hebben. Dat laatste mag natuurlijk wel, maar dan moet het wel duidelijk zijn waar je zonder zo'n extra garantiepakket recht op hebt.
Dat zijn re-sellers, Apple is de producent. De BCC, Media markten enz van deze wereld die proberen je de verlengde garantie aan te smeren niet de producenten...

[Reactie gewijzigd door bonus op 1 oktober 2012 15:33]

En wat is het verschil? Als consument heb je gewoon recht op minimaal 2 jaar garantie bij de winkel waar je iets koopt, of dit nou een applestore, mediamarks of BCC is maakt geen moer uit. Hoe die winkels het aan de achterkant hebben geregeld is niet mijn zaak.

Als ik dus iets koop, waar ik al 2 jaar garantie op heb, en een winkel probeerd me uit te leggen dat ze standaard 1 jaar garantie hebben er je dit kunt verlengen, dan liegen ze gewoon toch, precies hetzelfde als Apple doet hier.
Fout, loop maar bij een Apple Store binnen. Dat care plan is echt van Apple zelf.
Niet helemaal waar want in de MediaMarkt is het gewoon Apple zelf die verkoopt. Ik heb daar vorig jaar mijn Ipad2 gekocht en volgens de verkoper moest ik Apple ICare erbij nemen om alles af te dekken. Dit was een 100% APPLE medewerker (gaf hij ook zelf aan dat hij voor Apple werkte en NIET voor de MediaMarkt).

Leuk detail was dat ik bij de kassa werd aangesproken door een MM medewerker met een doosje wat de speciale MM garantie service was. Dit deed hij omdat hij mij met zo'n Icare doos zag staan. Zelfde regels en rechten als de Icare alleen goedkoper ?!?!?! Dus ik weer omruilen :-)
Koop eens een miele, 2 jaar fabrieksgarantie EN 2 jaar retail garantie (totaal nog steeds maar 2 jaar maar toch ;))
De Eurocommissaris kan op het gebied van consumentenrecht zelf geen straffen opleggen aan Apple, maar de Europese Commissie kan wel landen juridisch aanpakken die nalatig zouden zijn met het naleven van Europese wetgeving.
Welk orgaan krijgt eigenlijk die boete uitgekeerd? Als dat de lidstaten zelf zijn, dan hebben ze genoeg incentive om dit probleem aan te pakken lijkt mij... maar een beetje druk op de ketel kan geen kwaad natuurlijk.

Overigens, als dit een schijnboete betreft, dan hoop ik wel dat Apple, als ze dit verwijt dus aan hun laars lappen, uiteindelijk een verkoopverbod krijgt, of in elk geval een hogere straf.

[Reactie gewijzigd door twop op 1 oktober 2012 15:18]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.