Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , reacties: 184, views: 56.671 •

In het register van Windows 8 Consumer Preview is een verwijzing naar een 'Professional Plus Edition' te vinden. Een versie van Microsoft Office 2010 heet ook zo. Ook de namen van andere edities van Windows 8 zijn in het register te vinden.

Windows 8 De Windows8beta-fanblog heeft ontdekt dat Windows 8 mogelijk in meer uitvoeringen zal uitkomen dan Windows 7, door in het register van de Consumer Preview te grasduinen. In totaal zouden er acht verschillende versies komen, tegenover de zes uitvoeringen van Windows 7. De twee nieuwkomers zijn de reeds bekende arm-editie en de Professional Plus-editie. Deze laatste naam gebruikt Microsoft al voor een Office 2010-pakket dat meer zakelijke functies bevat dan de reguliere Professional-versie.

Het is nog niet bekend welke features de nieuwe versie zou kunnen bevatten, maar mogelijk gaat Microsoft verdere toelichting geven op de jaarlijkse Cebit-conferentie wanneer het bedrijf de Enterprise-editie voorstelt, meldt The Verge.

Eerder verschenen er al geruchten met betrekking tot de zogenaamde sku's, de verschillende versies van een product. Zo meldde ZDNet dat op HP's support-pagina's te lezen viel dat er maar drie versies waren: een standaard-, Professional- en Enterprise-editie, in zowel 32bit- als 64bit-uitvoeringen.

Windows 8 Consumer Preview SKU

Reacties (184)

Reactiefilter:-11840172+1106+218+31
En ik dacht dat Windows 8 gebruiksvriendelijker moest worden?
In de 'Professional Plus Edition' kun je de Metro UI disablen.
Dat mag sowieso wel kunnen hoop ik...
Sterker nog, zet het alleen bij de tabletversie aan, daar heb je er wat aan.

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 2 maart 2012 17:05]

Zelfs dan niet. Als ik voor alle apps op het control panel na zal moeten switchen naar een desktopshell (daar Metro UI dan niet meer dan een menuutje met tabletvriendelijke snelkoppelingen), laat het dan maar zitten.

Doe het goed of doe het niet, ik wil nu nog liever Windows 7 op mijn tablet tbh.

Overigens zie ik alleen maar AMD64, en geen x86 meer?
Overigens zie ik alleen maar AMD64, en geen x86 meer?
Dat heeft waarschijnlijk te maken met de versie van de Windows 8 Customer Preview die draait op de computer van welke de screenshot afkomstig is.
Afgezien van word en excel zijn er geen andere native applicaties die op Windows 8 ARM kunnen draaien.
Is dat echt nog nodig tegenwoordig?
Zeg buurman, ik merk dat je nog niet echt met de Metro interface gespeelt hebt he, maar hij heeft 2 verschilende "lagen", eigen is het gewoon je hele start menu van vroeger inclusief een aantal directe shortcuts voor wat instellingen die je vroeger niet direct kon benaderen, maar via een sub menutje moest openen.

In the Win 8 developer preview vond ik het ook verschrikkelijk, maar nu in deze Beta versie vind ik het al een heel stuk beter werken, en hoe langer ik er mee werk hoe fijner ik het ga vinden (zowel met 23"full HD touchscreen, Afstand bediening, als met de Muis)

Wat ik wel heel vervelend vind is dat je de Apps niet kunt sluiten maar dat ze in de achtergrond in een sluimerstand blijven, leuk als je met iets bezig bent, wat anders gaat doen en dan daarna gewoon weer verder wilt met wat je aan het doen was, maar als ik 1 keer wat open en het vervolgens de rest van de dag niet meer ga gebruiken is het alleen maar vervelend, in tegen stelling tot wat MS zegt gebruiken ze wel System resources nog, want als ik naar mijn geheugen gebruik kijk nadat ik een antal van die Apps naar de achtergrond heb getovert dan is dat toch echt veel hoger als dat het was toen ik net Win 8 opstarte, Bovendien als ik bvb dan in mijn geluids instellingen ga om wat te veranderen na dat ik een video muziek heb af gespeelt gaat dat niet en krijg ik een melding dat mijn audio apperaat in gebruik is door een programa en als ik de wijzigingen door voer het programa mogelijk vastloopt.

Oh, en de Xbox 360 Wirreless controler for Windows (zwarte model) werkt niet goed, in zijn configuratie scherm registreed hij de assen van de triggers niet, in het calibratie sherm wel weer, maar in een online race game die ik er ook op heb gezet word de controler totaal niet meer herkent, terwijl dat in de Developer Preview allemaal gewoon perfect werkte (inclusief die zelfde race game)
Het lijkt me sterk dat er geen redelijk makkelijke manier zou zijn om processen alsnog volledig af te sluiten. Daarnaast: Als geheugen in gebruik is, wil dat niet altijd zeggen dat het niet beschikbaar is voor andere programma's. Windows geeft vaak geheugen pas vrij wanneer het nodig is, en houdt tot die tijd jouw andere programma's in werking voor het geval je ernaar terug zou keren. Met een moderne pc verwacht ik dat het nog best eens heel aardig kan gaan werken.

En je punt over de 360 controller lijkt me iets wat met een driver- of OS-update simpel uit de wereld geholpen kan worden, iets dat waarschijnlijk voor de release van de retail-versie ook gedaan zal zijn.

Over het algemeen ben ik vrij positief over het systeem voor de huis-tuin-en-keukengebruikers (dit lijkt me veruit het grootste deel) en zelfs voor zakelijke gebruikers, gamers of zelfs voor Tweakers verwacht ik dat het best goed kan gaan werken. Lekker al je programma's, sites en updates op een prachtig vormgegeven beginscherm, dat klinkt in elk geval al een stuk logischer en simpeler dan de combi van startmenu + bureaublad + taakbalk + quick start om programma's te starten. 3 tot 4 plaatsen om simpelweg je programma's te zien en te starten? We zijn het misschien gewend, maar logisch is anders. Veel mensen houden hun bureaublad zelfs zo goed als leeg en hebben dan dus effectief gezien hun hele startscherm gevuld met een foto, terwijl alle nuttige dingen in de onderste 80 pixels zitten (taakbalk e.d.). Ik vind het in 2012 wel eens tijd dat er in elk geval getornd gaat worden aan deze status quo.

Ik ga de reviews lezen wanneer het OS uit is en bij mijn volgende pc kan W8 nog best eens inbegrepen worden.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 3 maart 2012 10:17]

Als je in de Task Manager kijkt zie je dat de Apps op de achtergrond gewoon geheugen gebruiken, dus het geheugen is gewoon in gebruik door de Apps, dat bedoel ik.

Als mijn PC word geupgrade (nieuw moederbord, cpu, ram en videokaart(en), rest is nog goed en vrij nieuw) en Windows 8 is beschikbaar, dan zal ik dat zeker gelijk er ook opzetten.

Mijn FloppyDTV-C tunner (icm Ziggo) werkt tot nu toe gewoon perfect onder Windows 8, toen ik de drivers instaleerde verscheen in een Media Center ook in mijn Metro interface (dat zat er bij de Developer preview niet in)
Plaats de muis in de linkerbovenhoek. De Apps komen nu te voorschijn. Met de rechtermuisknop op de App kan je kiezen voor het afsluiten.
Wat ik wel heel vervelend vind is dat je de Apps niet kunt sluiten maar dat ze in de achtergrond in een sluimerstand blijven, leuk als je met iets bezig bent, wat anders gaat doen en dan daarna gewoon weer verder wilt met wat je aan het doen was, maar als ik 1 keer wat open en het vervolgens de rest van de dag niet meer ga gebruiken is het alleen maar vervelend, in tegen stelling tot wat MS zegt gebruiken ze wel System resources nog, want als ik naar mijn geheugen gebruik kijk nadat ik een antal van die Apps naar de achtergrond heb getovert dan is dat toch echt veel hoger als dat het was toen ik net Win 8 opstarte,
Dat maakt echt niets uit. De lifecycle van een Metro-app is als volgt:
  • Op de voorgrond: gebruikt cpu en mem, logisch.
  • De app gaat naar de achtergrond: na enkele seconden (in geval van snelle switch terug) signaleert Windows aan de app dat die gesuspend zal worden. De app krijgt hier tien seconden voor (om zaken als state op te slaan), alles langer dan dat en de app wordt keihard gekilled. Dit is het laatste moment waarop app-bouwers er vanuit mogen gaan dat een app nog iets uit kan voeren.
  • Suspended: app zit nog in het geheugen maar kan geen verder resources gebruiken. Vanuit hier kan de app of geresumed worden, of gekilled door WIndows om geheugen vrij te maken voor andere apps.
Kortom, dat gereserveerde geheugen is in een paar nanoseconden vrijgemaakt als dat nodig blijkt te zijn. Ondertussen is de gebruikservaring wel beter omdat apps lekker vlot starten. Puur denken in hoeveelheid echt vrij geheugen dus ondertussen achterhaald. Meer info op MSDN.
Ik ben het niet met je eens want ik wil wel graag metro maar dan die ouderwetse desktop weg gooien . Nu zij het 2 werelden samen dat werkt niet maar met alleen metro zou ik tevreden zijn.
Gelukkig want die Metro Interface is mij een doorn in het oog, kan er nog steeds niet aan wennen.. Dat wordt dus de Professional Plus binnenhalen als vervanger voor Windows 7 Ultimate :)
Ze hebben tot nu toe alleen maar de Consumer Preview laten zien.
Consumer, dus vandaar al die Metro aandacht denk ik.
Terwijl het voorheen altijd Beta of RC was, gericht op consumenten én bedrijven.
Nog steeds niet joh? En hij is al jaren uit!
Vast ironisch bedoelt, maar je slaat de plank een beetje mis.
De Metro UI is in werkelijkheid toch al maanden uit, en we hebben genoeg tijd gehad om er aan te wennen. Voor deze customer preview had een beetje Tweaker de Developer Preview natuurlijk ook al draaien.
Echt wennen aan een nieuwe interface doe je door ermee te werken, en dat geldt overigens niet alleen voor Windows...

Ze kunnen ons nog zoveel moois laten zien, the test of the pudding is in the eating ;-)
Niet ironisch, maar sarcastisch. Ironisch betekent iets totaal anders. Ik snap overigens niet waar die verwarring toch vandaan komt, het zijn totaal verschillende dingen.

Metro bestaat zelfs al langer dan de paar maanden waar jij het over hebt, gezien Windows Phone al een tijdje bestaat, al komt dat niet geheel overeen met de Developer Preview. Ook komt laatstgenoemde slechts een beetje in de buurt van de Consumer Preview, gezien de vele veranderingen. De staat waarin Windows 8 zich nu verkeert is voor velen reden om af te zien van het besturingssysteem, inclusief ikzelf. Ik dacht eerst dat het wel zou werken en prachtig was voor op de laptop, maar ik was zeer teleurgesteld, het is totaal niet praktisch voor me. Een versie waarin Metro niet te bekennen is spreekt me dan ook erg aan. Het concept van een minimale retro-interface spreekt me aan, en de uitvoering is qua design dan ook geslaagd, ik zie die designkeuzes liever terug in een desktop-only versie. Er is al een zeer interessant designconcept opgedoken op The Verge forums: http://www.theverge.com/2...indows-desktop-ui-concept
Misschien niet geheel waar aan de stijl van Metro, eerder richting Zune, het is toch erg mooi. Na het zien van dit concept ben ik het huidige Windows 8 ook stukken minder mooi gaan vinden.
Zune is ook Metro design language. Door mensen van MS wordt zelfs MCE aangehaald als een voorloper/1e applicatie waarin Metro als design language zit verwerkt.
Gelukkig want die Metro Interface is mij een doorn in het oog, kan er nog steeds niet aan wennen.. Dat wordt dus de Professional Plus binnenhalen als vervanger voor Windows 7 Ultimate :)
Ik vindt windows 7 ultimate anders prima en zie dan ook geen enkele reden om over te stappen naar Windows 8.
sommige features als UEFI bios support, de snelle boot, en het drive beheer systeem spreken mij wel aan.
Voor de rest veel intergratie met clouwd services e.d.
Ik boot al <5 seconden met 7. Windows 8 zal daar weinig aan veranderen.
Ik neem aan dat je UEFI support bedoelt, want BIOS en UEFI zijn onderling verschillende firmware. Maar 'BIOS' zit een beetje vastgenageld in de volksmond :)

En wat houdt 'UEFI support' dan in? Mijn nieuwste systeem draait ook UEFI, en zover ik weet heeft dat net als BIOS niet echt een dergelijke directe relatie met het OS.
Windows 7, Windows 95, Ubuntu 11.10, Ubuntu 4.10... het kan allemaal gewoon via UEFI geboot worden.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 3 maart 2012 01:21]

In de 'Professional Plus Edition' kun je de Metro UI disablen.
Bron?

En inderdaad ik denk dat dat toch wel kan, zelfs als MS het onmogelijk zou maken komt er wel een tweak voor en als het echt niet kan blijf ik Windows 7 gebruiken.
Hij had /sarcasm aan staan :) soms zie je die tag niet, moet je even alle tekst selecteren, dan zie je 't ;-)
Ik geloof er helemaal niks van, Metro is here to stay!
Fuck die metro.
Als ik het wil, wil ik het zelf kunnen activeren, niet geforceerd.
wat loopt iedereen toch te zeiken op die metro interface!!!
Ik werk er nu een paar uurtjes mee en ik vind dat het wel lekker werkt. Het is gewoon effe wennen. daarnaast DIT IS EEN BETA wie weet hoeveel ze die interface nog gaan verbeteren.
Heel veel mag ik hopen
Want zoals ie nu is zie ik behalve misschien voor tablets alleen maar nadelen aan die metro.
Snap ook al die heisa niet, je kan gewoon op desktop klikken en voila.
En dan elke keer als je een applicatie wil starten dan druk je op de startknop en knalt hij je weer terug naar de metro interface. Met applicatie iconen van 10x10cm als je een groot scherm hebt. Daar koop je toch geen 24" scherm voor?

Dat gaat binnen grote bedrijven niet werken omdat ze daar vooral met grote ingewikkelde pakketten werken die echt niet naar Metro omgebouwd gaan worden.

Ik gok dat ze in de Enterprise versie gewoon de mogelijkheid geven om weer een traditioneel startmenu te hebben. Anders gaan ze dit echt niet aan de grote bedrijven kunnen slijten.
Deze redenering begrijp ik niet helemaal. Dat Metro ding dat je ziet is de vervanging van je start menu. in dat start menu kan je ook gewoon non metro apps hangen. Als je dan een non metro app start dan laad hij die normaal. m.a.w. het enig waar je als bedrijf iets mee moet doen is mensen uitleggen hoe het nieuwe start menu werkt.

(natuurlijk werkt je business app dan niet op arm maar dat doen ze nu ook niet)

Wat betreft grote iconen. ja inderdaad het metro start scherm toont grote iconen maar maakt wel gebruik van veel meer screen realestate waardoor je bij veel apps niet een arbitraire scrollende lijst krijgt. Zoals het building windows 8 blog het liet zien leek het mij logischer en handiger in gebruik. Maar goed zo lang gebruik ik het nog niet dus we gaan zien of het idd wat is
En dat is juist wat ik niet wil. De plaats op mijn scherm is bedoeld voor het werken met de programma's die ik draai, en niet om full-screen een lijstje met mijn programma's te weergeven.

Zoals het menu in Gnome 2.x en Xfce is, kan het niet veel beter. De programma's zijn opgedeeld in categorieën en in 2 kliks heb ik het gewenste programma opgestart.

Een programma starten in Metro is heel wat vermoeiender, gezien ik uit een lijst met enorme grafische afleiding en de applicaties niet logisch gesorteerd maar een programma moet vinden.

Dit werkt fijn voor de alledaagse mensen die inderdaad niet veel meer programma's nodig hebben dan er op één Metro 'pagina' passen. Maar niet voor bijv. web developers zoals ik en veel anderen die meer met hun PC doen dan internetten, en geregeld programma's installeren en verwijderen en geen zin hebben om de helft van de tijd de programma's te sorteren.

Metro voelt gewoon gedecentraliseerd aan, en 'eenheid' is juist iets wat ik zoek in een OS.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 3 maart 2012 01:29]

Op een 24 inch scherm zie je meer iconen, niet veel grotere iconen.

Bedrijven hoeven hun pakketten niet om te bouwen aangezien ze gewoon een snelkoppeling in het start scherm kunnen maken naar hun software (net als het oude startmenu).

Ik snap echt niet waar al die heisa over is. Je kan het gewoon zo bekijken: Microsoft heeft het startmenu full-screen gemaakt en nu is het een startscherm geworden. :)
Ik snap echt niet waar al die heisa over is. Je kan het gewoon zo bekijken: Microsoft heeft het startmenu full-screen gemaakt en nu is het een startscherm geworden. :)
Je beantwoord je eigen vraag meteen :) Een full-screen startmenu is iets waar veel mensen niet op staan te wachten, omdat het gewoon aanvoelt alsof je andere programma's worden bedolven onder een kleurrijke modderstroom waar je je desktop dan weer uit moet graven.
Een paar registry keys en je hebt je startmenu al terug hoor. Straks kan dit via group policies gewoon gedaan worden. Home editions hebben hem vast standaard uit staan,
Die reg settings heb ik in de consumer preview niet kunnen vinden. Developer preview zaten ze inderdaad wel in
@Kibje:

Werkt niet in de Consumer Preview (wel in de Developer Preview)

[Reactie gewijzigd door jreijmer op 2 maart 2012 22:06]

Alleen jammer dat als je het startmenu weer hebt ingesteld (metro look uitgeschakeld), de werkbalk in My Computer dan ook gelijk weer weg is. Dit is juist wel een leuke nieuwe feature van Windows 8 ;)
Ik snap niet dat je daar een +2 voor krijgt. Laat me het uitleggen.

Nu heb je een 24" scherm waarvan je 10x10cm gebruikt (als dat) voor het startmenu. Straks wordt het hele scherm gebruikt. Tevens hoef niet niet meer een scherpschutter te zijn om het juiste programma aan te klikken, ongeveer in de buurt is goed genoeg met 10x10 vlakken. Dit alles nog even buiten het feit dat je 10x10 cm vlakken in werkelijkheid 120px in het vierkant zijn of 248x120px. Maakt ook nogal een verschil.

Buiten dat is Metro meer dan alleen een startmenu. Het is een beginpunt, zoals je desktop dat in het verleden was. Je desktop was echter weinig interactief met de icoontjes die statisch zijn.
Als je iets wil openen vanaf het desktop wat er niet direct op staat heb je daar ook nog weer een extra handeling, namelijk het startmenu openen en als je programma niet bij de quickstart dingentjes staat, ook nog eens door een lange lijst scrollen op een oppervlakte van misschien 20% van je scherm. De overige 80% laat je onbenut, want je doet over het algemeen geen 2 dingen tegelijk, zeker neit bij het startmenu, aangezien dat nu ook niet kan.

Hierbij heb ik nog geen rekening gehouden met alle voordelen die WinRT biedt en gaat bieden boven Win32, wat vanaf nu afgebouwd gaat worden.

[Reactie gewijzigd door EvilWhiteDragon op 2 maart 2012 21:10]

@ EvilWhiteDragon:

Nu heb je drie 24" schermen... oh wacht, MetroUI werkt maar op 1 ... nevermind >.<

[Reactie gewijzigd door jreijmer op 2 maart 2012 22:06]

Dat gaat binnen grote bedrijven niet werken omdat ze daar vooral met grote ingewikkelde pakketten werken die echt niet naar Metro omgebouwd gaan worden.
Ja, daar dient die desktop net voor...
Met applicatie iconen van 10x10cm als je een groot scherm hebt. Daar koop je toch geen 24" scherm voor?
Je kunt het scherm in- en uitzoomen. Met CTRL-Scrollwieltje, of als je een touch device heb met twee vingers knijpen. Dan worden de tiles kleiner en passen er meer op het scherm.

[Reactie gewijzigd door Xenan op 2 maart 2012 23:01]

Dat is het voordeel voor MS.

Het kan helemaal niet floppen!
Alle nieuwe computers worden automatisch geleverd met W8.
Dus zelfs als niemand het wil hebben gaan ze er nog miljoenen van verkopen :+
Dat is mooi nieuws, want de Metro UI, ondanks m'n hype voor het mooi ontworpen stukje interface, valt me erg tegen. De combinatie desktop en Metro UI is niet voldoende gehybridiseerd, het zijn als het ware nog 2 aparte interfaces zonder consistentie. Hierdoor realiseer ik me ook waarom veel bedrijfen nog steeds blijven hangen op Windows XP (in klassieke mode). Het werkt gewoon prima. Het continu schakelen naar Metro, het niet kunnen 'multitasken' oftewel een oneindigheid aan windows op 1 scherm open hebben staan met een altijd zichtbare taakbalk, of alleen al het gebrek aan tijdweergave, zijn kernredenen voor mij om niet over te stappen op Metro. Dus als wat je zegt waar is, ben ik tevreden. Mooi de nieuwe desktopfunctionaliteit, en Metro even helemaal uit.
dat kan overal door 1 simpele regkey aan te passen ;)
Niet in de Consumer Preview! Die key hebben ze eruit gehaald en het toevoegen heeft geen effect.
Logisch ook want ik zie MS deze interface voor professionals misschien nog optioneel maken maar voor de normale consument echt niet.

@Netrunner: Die tweede optie is wel erg elegant zeg!, maar is nog steeds geen method om heel Metro startscreen eruit te slopen. Al zou ik ook niet weten waarom je dat zou moeten doen. Ding doet nog steeds wat het oude startmenu deed (alleen nu nog meer)

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 2 maart 2012 19:42]

Er is al een workaround :)

http://www.wiztechie.com/...-show-desktop-on-startup/

@ Caelorum:

inderdaad, we are doomed :(

[Reactie gewijzigd door Netrunner op 2 maart 2012 19:47]

ik koop professional plus!!!! want serieus ik wil dat m'n desktop een desktop blijft. niet een tablet met de grootte van een desktop (zo ziet de gui er wel uit)
Misschien word dit de versie die ze mee gaan verkopen als een cloud oplossing Net zoals de Office Professional Plus. Deze heeft een speciale licentie voorwaarden voor deployment and usage. ( 5 maal activeren voor elke gebruiker enz )
Professional Plus is alleen als volume licentie te koop (Open License, Open Value (Subscription, Select Plus, Enterprise Agreement, etc,). Deze mag je gebruiken bij het uitrollen via bijvoorbeeld WDS. Wat je bedoelt met cloud weet ik niet, als het gaat om hosting, dan heb je SPLA nodig. Wil je virtualiseren, dan VDA.
De Office Professional Plus die je mee kan kopen met Office 365 is een andere versie dan degene die je via OVS kan krijgen. Hetzelfde in product, anders in licentie.
Windows 8 gaat gigantisch floppen; en wel om deze redenen :

- Het wisselen tussen Metro- en Desktopapplicaties is omslachtig
- Metro-interface Windows Server 8
- Secure Boot via EFI (behoorlijk controversieel onderwerp)

Een goede vriend van mij is specialist op softwaregebied, werkzaam voor Cisco. Met hem discussieer ik regelmatig over hoe de ICT zich ontwikkeld heeft.

Hij geeft al aan dat bedrijven Windows 8 links zullen laten liggen. Bedrijven zijn pas vrij recent begonnen om mondjesmaat over te stappen van Windows XP naar Windows 7. Dit ondanks het feit dat Windows XP SP3 nog ondersteuning heeft tot 2014. De kans dat Windows 8 door het bedrijfsleven omarmt zal worden lijkt mij daarom bijzonder klein.

Vervolgens is er het gedoe met de metro-interface. Dit is leuk voor tablets (hoewel Android en iOS een betere interface hebben-) maar totaal onbruikbaar voor desktops en laptops. Het wisselen tussen Metro- en normale desktopapplicaties is omslachtig en frustrerend. Bovendien ben je steeds weer aan het zoeken waar je programma's gebleven zijn.

In Windows Server 8 zal Metro ook standaard aanwezig zijn. Nu weet ik wel dat je dit via een omweg kunt herstellen naar de standaard desktop, maar het probleem blijft dat je in eerste instantie met Metro opgezadeld wordt. Microsoft maakt in mijn ogen dezelfde fout als Ubuntu, nadat ze de Unity Desktop hebben geïntroduceerd (en ondanks alle kritiek blijven gebruiken in nieuwe releases-).

Als laatste houd je nog de controverse omtrent het Secure Boot principe. Op zich is er niks mis mee dat een OS deze functie vereist om te kunnen werken. Dat is het goed recht van Microsoft. Ze kunnen hardwarefabrikanten de opdracht geven deze functie via BIOS (EFI) te implementeren om zo het Windows 8 WHQL certificaat te krijgen. Echter vind ik dat dit ten aller tijden uitgeschakeld moet kunnen worden.

Het probleem is dat Microsoft het liefste ziet dat deze functie niet uit te schakelen valt in het BIOS, waardoor de mogelijkheid weg valt om een alternatief OS te installeren op je eigen computer. Apple staat uiteraard te juichen bij dergelijke ontwikkelingen, omdat een geforceerd Secure Boot in het EFI ook verhinderd dat MacOS op dat systeem wordt geïnstalleerd (Hackintosh).

Uiteindelijk komt het er op neer dat de manier waarop Microsoft het Secure Boot gaat implementeren c.q. afdwingen zal bepalen of Windows 8 überhaupt gebruikt gaat worden.

Zelf zie ik het niet gebeuren. In mijn ogen draagt Windows 8 niets bij voor 95% van de huidige Windows gebruikers. Windows 7 draait soepel en snel, zelfs op een 6 jaar oude Athlon64 singlecore PC (mits 2 GB RAM). Sommige zaken (zoals een desktop-) zijn nu eenmaal "as good as they'll get" en behoeven geen verandering.

Op zich kan ik het wel waarderen dat Microsoft een andere weg in slaat. Niet geschoten is altijd mis. Ondanks dat zie ik Windows 8, zoals eerder aangekondigd, geen succes worden.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 2 maart 2012 17:54]

Jammer dat je hele betoog de plank behoorlijk mis slaat. Secure boot is alleen op ARM hardware, niet op PC's en laptops, daar is het gewoon nog steeds vrij ieder OS te installeren wat je wil, inclusief Windows 8.

Verder is het nogal een subjectief betoog, je geeft drie redenen, waarvan er één al onjuist is, en de andere twee nogal persoonlijk zijn.

[Reactie gewijzigd door JanW op 2 maart 2012 18:11]

Secure Boot is NOG alleen op ARM hardware. Dit is puur een kwestie van tijd. Zodra Microsoft dit geforceerd voor ARM erdoor kan drukken, zullen ze ook proberen dit bij x86 / x64 voor elkaar te krijgen.

Je bent naïef om te denken dat ze dit niet gaan proberen.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 2 maart 2012 18:10]

Ja, ik weet niet echt wat ik hier op moet zeggen eerlijk gezegd. Apple doet dit volgens mij ook op hun telefoons en tablets. Daar krijg je ook niets anders op. En MS verplicht ook niet om er enkel Windows 8 op te zetten. Je kan ook gewoon secure boot uit schakelen en iets anders installeren op je tablet.

Ik zou als ik jou uit was uitkijken dat je aluminium hoedje niet te strak komt te zitten, want het is een beetje zonde om zo suggestief te gaan discussiëren :N
Bij Apple koop je een product, wetende dat het niets anders kan draaien.
Bij Acer, Dell, IBM, whatever, koop je een compatible product waar je ook andere systemen op moet kunnen zetten.
OF men gaat collectief systemen zonder OS verkopen, OF het secureboot geheel mag nooit van de grond komen, behalve als een gebruiker/bedrijf dit zelf wil.
@Netrunner, Mafkees. Ga eens een Mac Mini namaken met PC-onderdelen van eenzelfde kaliber.
  1. Het is niet goedkoper;
  2. het is een gedrocht.
Ik ben geen Apple fanboy, integendeel. Ik probeerde dit laatst voor een linuxmachine en kwam bedrogen uit.

Linus Torvalds gebruikt ook een Macbook Air om Linux op te draaien, omdat alle PC-fabrikanten in het zelfde kaliber alleen maar crap maken.

Opzich vind ik de anti-Apple discussie wel leuk, maar dit soort inhoudelijk foutieve reacties die uitgaan van meer caps == meer gelijk doen me een beetje facepalmen.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 2 maart 2012 20:45]

@Netrunner, vrijdag 2 maart 2012 21:33 :
Jongens, houd het alsjeblieft vriendelijk onderling. Gescheld heeft helemaal geen zin. Als je de volgende keer iemand wilt corrigeren, doe dit dan a.u.b. zonder "dwaas" of soortgelijke opmerkingen.

Apple baseert grotendeels op Unix en iOS leunt flink op Debian (als je software via Cydia installeert zie je ook .deb bestanden voorbij komen).

Microsoft heeft de GUI eigenlijk min of meer van Apple gejat in de beginjaren en Linux (UNIX) wordt vervolgens (ironisch gezien-) beschuldigd van patentschending. Het is een ietwat vreemde en vrij complexe constructie.

@Redsandro, vrijdag 2 maart 2012 20:43 :
Dat is wel wat kort door de bocht. Als je een vlotte HTPC hebt die een Intel-CPU heeft, is de kans groot dat daar MacOS op draait. Ik ben er vrij zeker van dat je dan qua kosten een fractie kwijt bent in vergelijk met een Mac Mini.

Je zegt dat het per definitie een gedrocht wordt, maar ik heb al heel wat mooie HTPC's voorbij zien komen. Bovendien heb je het voordeel dat je makkelijk zelf dingetjes kunt vervangen indien ze stuk gaan. Als jij een Mac Mini mooier vindt, prima. Over smaak valt niet te twisten. Ik heb persoonlijk helemaal niks met al die witte plastic. Ieder z'n ding.

Ben constructief; gebruik de Pricewatch en stel eens een compact systeempje samen dat qua performance gelijk is aan de Mac Mini. Reken de prijs uit en post die in je reactie. Onderbouw je mening dan ook; daar hebben we tenminste wat aan.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 2 maart 2012 22:29]

en iOS leunt flink op Debian (als je software via Cydia installeert zie je ook .deb bestanden voorbij komen).
dat is Cydia die dat doet. Apple zelf doet niets met .deb. (wel met .dmg, .pkg, .mpkg, .app en .iap). Cydia is gedraagt zich hier als een soort packagemanager, waarbij ze het ( heel goede en fijne ) .deb systeem hebben gekozen als fundering. niets mis mee. Maar verwar dat niet met iets wat Apple doet.

Mac OS X is een Unix (niet gebaseerd op, het is een echte).
Dus ik moet EXTRA betalen om zeg maar gebruik te maken van een apple appliance, ( unchangeable system software, secured system software
op een Mac kun je doen wat je wilt. Alleen op een iPod touch, iPhone of iPad niet. (alhoewel op die laatste HP ook zelf WebOS geïnstalleerd had, dus als je handig bent, kan 't prima)
Onzin dus als ik Linux er op wil mag ik dat niet?
Het is mijn pc en het kan wel dus waarom mag ik dat niet.
Zo kun je ook zeggen dat de pc fabrikant een compleet pc wil leveren.
Ik heb op mn MBP gewoon een triple boot linux,windows, OSX. dus waarom apple er hier bij word gesleurd is me aan raadsel :s
Nee linux mag niet idd, je koopt Windows, en moet je pc dus op Redmonds os laten vertrouwen. Sterker nog , eigenlijk moet je onder een Ballmer-dekbed slapen als het aan mij ligt.
Het gevaar dat hier loert is dat je in je vrijheid wordt beperkt.

Ik vind het al erg genoeg dat ik vrijwel nergens een notebook zonder OS kan bestellen. Ja, het kan misschien wel, maar stiekem heb je dan toch al voor de OEM licentie betaald.

Je betaald voor een softwarepakket dat je mogelijk niet eens wilt gaan gebruiken. Als Linux gebruiker zou je een voor geïnstalleerde Windows installatie dus als bloatware kunnen zien.

Mocht Microsoft het in hun stomme kop halen om een Secure Boot functie die niet uit te schakelen is in het BIOS op te nemen in hun WHQL certificering, gaat dit zelfs nog een gigantische stap verder.

Je koopt een stuk hardware, wordt verplicht om voor Windows te betalen (die je niet wil-) en hebt niet eens de mogelijkheid om het eraf te gooien en wat anders te kiezen. Het hoeft niet eens Linux te zijn. Wat denk je van Windows 7 ? Veel mensen maken pas sinds kort de overstap vanaf XP. Zijn ze net eindelijk aan Win7 gewend, krijgen ze vervolgens Windows 8 door de strot geduwd. Die mensen willen dan weer terug naar 7 maar kunnen dit vervolgens niet.

Bij Apple is dat een ander verhaal. Je koopt een Apple omdat je de totale ervaring wilt hebben. Mensen die een iMac of Macbook in huis hebben zullen vrijwel nooit de intentie hebben om daar Windows op te gaan installeren.

Zoals ik in een andere reactie al aangaf heb ik er geen probleem mee dat Microsoft het Secure Boot wil gebruiken op hardware die ze zelf in elkaar steken. Wat ze met hun spullen doen is hun zaak.

Ik ben er momenteel gewoon huiverig voor dat het straks niet meer mogelijk is om nog een moederbord of laptop te kopen waarbij Secure Boot uitgeschakeld kan worden. Het mag daarom ook nooit gebeuren dat soft- en hardware onlosmakelijk met elkaar versmelten, tenzij de fabrikant beide producten zelf produceert.

Bovendien; wat denk je dat het voor een geklooi word als er moerderborden vervangen moeten worden ? Ik heb jaren voor Dell gewerkt; heb best wel wat laptop bordjes voorbij zien komen. Monteurs zullen dus software nodig hebben om Secure Boot sleutels te exporteren, modificeren en importeren.

Ik zal het allemaal eens kritisch in de gaten houden. Als ik meer te weten kom zal ik dit zeker op Tweakers.net delen.
Het hele idee bij Windows en Secure Boot op ARM is dat het niet uit te zetten is, en er dus nooit een ander os op gemikt kan worden. Niet zonder de nodige problemen iig.

Apple is lang niet zo dominant op de desktop als MS is.
Zodra MS eigen systemen uitbrengt en Windows niet meer te installeren is zonder de nodige kunstgrepen op de rest lijkt het forceren van secure boot me een optie die ze maar al te graag gebruiken, en dat interesseert me ook niets.

Als MS Secure Boot gaat forceren op Acers, Dells en de pc's van de Aldi op de hoek, dan gaan we wel echt problemen krijgen. En ik zie het ze best doen.
(En dat gaat er bij de meesten prima in, zelfs bij de lokale Dynabyte vertellen ze je zonder blikken of blozen dat een pc zonder Windows hartstikke illegaal is.)
Zoals ik in mijn tekst aangaf heb ik er geen probleem mee dat Windows 8 vereist dat Secure Boot ingeschakeld is.

Waar ik wel een probleem mee heb is dat Microsoft erop uit is om Secure Boot altijd ingeschakeld te hebben op een systeem waar Windows 8 op geïnstalleerd wordt. Dit is in mijn ogen een grote stap in de verkeerde richting.

Zolang Secure Boot uitgeschakeld kan worden in het EFI/BIOS, is er wat mij betreft niks aan de hand.

Als Microsoft nou eigen computers zou maken waar Secure Boot niet uit te schakelen valt en daar enkel Windows 8 op toe zou laten is dat de vrijheid die ze hebben en hun goed recht. Ze moeten hun wil echter niet bij andere fabrikanten op gaan dringen, anders loop je het risico dat de grens met "koppelverkoop" overschreden wordt.

Kortom; staat er geen Microsoft als merknaam op een PC of laptop, moet ik elk OS kunnen installeren dat ik wil. Tenslotte koop ik een systeem waarvan ik de eigenaar ben.
was er niet een idee om windows 8 server alleen maar een commandline te geven? en dan als optie een gui (inderdaad met metro)
Yep, dat doe je met Windows Server Core en dat kan al vanaf Windows Server 2008 R2
ja dat weet ik maar dat werd mij afgeraden op mijn ICT opleiding (misschien omdat ik niet genoeg ervaring heb :+ ) maar het word door microsoft ook echt aangeraden om geen gui meer te gebruiken op win 8 server. en dat is wel nieuw.
bij windows server 8 heb je de mogelijkheid om helemaal geen gui te instaleren, wat juist vooruitgang is.
Of Android en iOS beter zijn weet ik niet, maar ik vind die metro interface echt super lekker werken op mijn telefoon en zou op een evt tablet ook niet anders willen - ik vind het iig veel overzichtelijker dan icon-extravaganza op die android dingen. Als de grote OEMs windows 8 massaal gaan gebruiken en MS doet zijn marketing huiswerk goed, dan zullen er genoeg mensen windows 8 gaan gebruiken. Ik kan zo de voordelen ook zien, bedienen van je pc vanaf je bank wordt eindelijk goed te doen bijvoorbeeld.

Dat bedrijven misschien niet direct over zullen gaan naar een nieuwe windowsversie is niets nieuws. Geen enkele systeembeheerder gaat een nieuw OS installeren voor grote aantal gebruikers met eigen systemen.
Metro-interface Windows Server 8
klopt je kan metro op je server aan zetten maar standaard staat het uit.
Secure Boot via EFI
op X86 kan dat maar is het niet verplicht. Als ze dat wel verplicht maken worden ze meteen geantitrust dus dat zal het niet gaan worden. Dat het kan is overigens niet een nadelig iets. Als bedrijf is dit zeker wenselijk want het voorkomt een heel type spyware.

Of windows 8 een succes gaat worden heeft hier natuurlijk niets mee te maken, het gaat om de consument. Als die het gevoel heeft dat het sneller loopt en metro lekker vind werken wordt het een succes, zo niet dan niet. of de ARM versie wel of niet aan een domein gejoined kan worden zal mogelijk nog inpact hebben op de tablet adoptie graad in het bedrijfsleven amar dat is het dan ongeveer wel.

ik moet bekennen dat ik nog niet helemaal overtuigd ben maar wat jij noemt vind ik persoonlijk nog al naar fud rieken
Ik dacht dat ze juist minder versies uit wilde brengen om verwarring te voorkomen, ze kunnen beter gewoon 'Home', 'Professional' en 'Enterprise' edities uitbrengen, dat is duidelijk voor de consument.
De consument kan bij de mediamarkt uit 100 TVs er prima 1 kiezen. Kan prima kiezen uit 10000 producten bij de Appie. Kan omgaan met meer dan 100 TV zenders. Kan bij een VW Golf prima alle opties en uitvoeringen uitpuzzelen. Maar kan niet omgaan met 8 windows versies waarvan de meeste of niet op consumenten gericht zijn en het product vaak gewoon wordt meegeleverd met een computer? Hier zoek je problemen die er niet zijn.
Ik weet niet wanneer jij voor het laatst een TV gekocht hebt, maar ik zag toch echt door de (door de TV fabrikanten zelf bedachte termen) bomen het bos niet meer...
De primaire functie van TV's is kijken en dat doen we al geruimde tijd. Buiten dat bij een TV kiest de consument een prijs/grote verhouding. De rest boeit de gemiddelde consument niet veel.

Apple heeft geen 10.000 configuraties voor èèn product, dus dat is makkelijk kiezen. kijk jaar naar het OS, dan heeft apple maar 1 OS voor de consument

100TV zenders is gemakkelijk te zappen.. Kijk ik wel eens naar mijn nichtjes en neefjes dan vraag ik me trouwens wel eens af wat ze echt willen zien...

8 Windows versies? Als ik aan mijn Ma vraag of ze ARM heeft dan weet ze dat niet...

Wat precies de voordelen en nadelen zijn van Home vs Enterprise vs Professional weten een hoop mensen ook niet behalve dat en misschien wel eens duurder uit is dan de ander.... De keuze voor de versie windows moet dus echt gemaakt worden door een adviseur, of dat nu een winkel bediende gaat, of bij Dell een verkoop medewerker. Die vraag zal wel vaak voorkomen
Appie is wat anders als apple naar mijn inzien.. :)
Mja, chocopasta == chocopasta en de klant merkt het snel genoeg als die niet lekker is. Pech voor die 3E denkt die dan. Maar als je een verkeerde versie Windows 8 koopt en daardoor geen MCE hebt bijv. dan ben je wel 100+E kwijt, want vergoeden gaan ze niet doen als je em al hebt gebruikt.

*Edit* ongewenst of niet maar een vergelijking tussen een OS kopen (= duurder) en kiezen uit producten in de supermarkt gaat natuurlijk nergens over.
Dat is hetzelfde als zeggen dat als iemand een keuze kan maken uit producten in de supermarkt deze ook een auto kan uitzoeken. Dat gaat echt nergens over. Ik kan bijv. best kiezen tussen chocopastá's en OSsen, maar een auto moet je mij niet laten kopen.


@guido73: klopt, met de kanttekening dat een anytime upgrade eenmalig is voor alleen de huidige installatie (als ik mij niet vergis).

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 2 maart 2012 18:06]

Niet helemaal waar, je kan via Anytime Upgrade altijd je windows versie upgraden van bijv home naar home premium.
Maar als je een verkeerde versie Windows 8 koopt en daardoor geen MCE hebt bijv. dan ben je wel 100+E kwijt, want vergoeden gaan ze niet doen als je em al hebt gebruikt.
Behalve dat je inderdaad via anytime upgrade kunt upgraden, is het natuurlijk ook "een beetje dom" als je niet een simpel lijstje als deze kunt begrijpen:
http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows7/products/compare
Niet veel moeilijker dan een vergelijking tussen iPod modellen, om onze vrienden van App(i/l)e er bij te halen:
http://www.apple.com/ipodtouch/specs.html (onder aan de pagina)
appie, nie apple
Waarom niet "Windows 8 Tablet", "Windows 8 Desktop" (ook voor notebooks) en "Windows 8 Server".

En dan de Desktop en Server versie zonder Metro. Bij de tablet-versie zou je tijdens de installatie moeten kunnen kiezen of deze functie makkelijk via het configuratiescherm uit kunnen zetten.
Omdat ze een richting gekozen hebben, Metro it is.
En ze hebben er nu veel tijd en geld ingestoken om 1 UI te maken voor desktop, tablet en telefoon (wat op zich geen slecht idee is) dus het zal er komen.
Ik denk dan ook niet dat er een erg makkelijke truc gaat komen om je PC Metroloos te maken, want dat willen ze niet. Uiteraard gaat iemand wel een manier vinden, maar het grote publiek gaat of aan Metro, of een ander OS kiezen, en we weten wat de kans op dat laatste is. Nul, want "de computer komt er mee".
Quote : " Ik denk dan ook niet dat er een erg makkelijke truc gaat komen om je PC Metroloos te maken, want dat willen ze niet "

Die truc is makkelijker dan je denkt; Windows 7 DVD erin, herstarten en opnieuw installeren.

Goed, we zullen wel zien of ik gelijk krijg.
PFFF,
Ik denk dat iedereen die hier zo zeurt over de nieuwe interface beter niet eens aan windows 8 zouden moeten beginnen.
Of zit iedereen al aan de consumerpreview die zo zeurt?
Iedereen lid van de club van 1 miljoen die gister W8 gedownload heeft?


Gewoon lekker bij je vertrouwde systeempje blijven, MS verplicht je namelijk niets en zal je heus niet aanklagen.


Dat scheelt je een schone herinstallatie qua tijd want stel je voor dat je nieuwe dingen moet gaan leren. 8)7

-Ironie aan-
En mocht je toch terug willen dan is het misschien wel slim om meteen eens lef te tonen en van XP af te stappen (want dat gebruiken toch nog velen blijkbaar en dat is zo goed toch?) en inderdaad W7 te gaan gebruiken.
-Ironie uit-
Zolang je huidige computer het nog doet is er weinig aan de hand. Ik maak me gewoon zorgen over toekomstige apparatuur. Kan ik straks nog een laptop zonder Windows 8 krijgen waarbij Secure Boot uit te schakelen is.
Meer versies = meer geld. Als je als consument iets extra's wilt dan moet je betalen. Wil je als Tweaker nog iets extra's, dan moet je ook betalen. En als je zakelijk bezig bent en je wilt nog zakelijker bezig: dan moet je ook betalen. Kortom: geld.

De manier zoals Apple het doet zou de meest logische zijn: één OS voor al je computers, één OS voor al je servers, één OS voor al je mobiele apparaten.

Voor je eigen firma is het ook nog eens makkelijker want je hoeft maar een klein (=relatief) team te hebben die aan een OS werkt. Het maken en uitbrengen van updates kan binnen hetzelfde team gebeuren. Bij Microsoft doen ze het graag iets uitgebreider, al jaren. Niemand ziet het nu en Microsoft heeft bij iedere versie weer een bult werk om het rond te krijgen. Jammer.
De manier zoals Apple het doet zou de meest logische zijn: één OS voor al je computers, één OS voor al je servers, één OS voor al je mobiele apparaten.
Natuurlijk kan dat, maar dan beginnen we weer te zeiken dat het zo duur is (want we gaan dan alleemaal de prijs van de Ultimate versie betalen)
Windows is toch gratis? *pirate-face*
Ik heb nooit begrepen waarom er niet gewoon één Windows-versie kan worden uitgebracht, en -afhankelijk van de gebruikte serial- een bepaald profiel kan worden gebruikt. Verder is het vreemd dat je voor elke taal een andere DVD moet gebruiken, in plaats van dat je -zoals bij Mac- gewoon een taal kan kiezen bij instellingen.
Je bent gestopt met het volgen van de ontwikkelingen bij Windows XP ?

Windows 7 DVDs zijn allemaal hetzelfde, met een of meerdere language packs erbij, die ook gratis te downloaden zijn. (Omdat het niet past om ALLE language packs op 1 DVD erbij te proppen maken ze een aantal verschillende)

Windows 7 DVDs installeren andere features naar gelang je een andere key intikt.

Samenvattend; waarom doen ze niet gewoon wat jij zegt ? Dat doen ze al een flinke tijd maar je loopt achter.
Ik heb nooit begrepen waarom er niet gewoon één Windows-versie kan worden uitgebracht, en -afhankelijk van de gebruikte serial- een bepaald profiel kan worden gebruikt.
Kan al bij win7
En 1 klein dingetje veranderen maakt dat je keus hebt uit alle acht versies
Handig van MS
Handig, dan kunnen we straks door de bomen het bos niet meer zien, met een lachwekkend prijs verschil van maar liefst 10 euro!

Seriously: maak gewoon een lichte standaard versie, een business versie een professional versie, hoe simpel kan 't zijn?
Waar zie jij het verschil van 10 euro? Ik geloof dat er nog geen prijzen bekend zijn gemaakt namelijk.

Met betrekking tot de versies: voeg hier een Enterprise versie aan toe voor grote bedrijven (alleen via volume licencing) en een ARM versie en je hebt er al 5. Voeg een heel erg afgeslankte versie toe voor opkomende landen (Starter), en een versie voor mensen die alle toeters en bellen willen (Ultimate) en je zit op 7. Nee, ik denk dat MS op deze manier redelijk voor ieder wat wils heeft.
O gelukkig.. ze drijven het versimpelen van Windows in ieder geval niet door naar hun versie-strategie... 8)7

Seriously, waarom zoveel versies. Dit is precies de reden waarom mensen zo'n hekel hebben aan Windows, het moet altijd zo onnodig gecompliceerd.
De gemiddelde consument zal geen Windows los kopen, maar koopt hem voorgeinstalleerd op zijn computer. Verder zal hij ook nooit in de buurt komen van de Pro, Pro Plus of Enterprise edities en is de ARM versie standaard geinstalleerd op zijn tablet.

De reden waarom mensen "zo'n hekel hebben aan Windows" is als hun computer iets niet doet wat ze er onterecht van verwachten of wanneer programma's vastlopen, ongeacht of ze door MS zijn gemaakt of dat ze van een third party leverancier komen.
keuzes maken in het leven kunnen nou eenmaal moelijk zijn.

voor de meeste mensen kopen een standaard desktop/laptop waar de keuzen voor een OS al gemaakt is.

en een beetje tweaker zou toch blij moeten zijn met keuze vrijheid en kan uit zijn hoofd tegen familie zeggen dat ze die ultimate versie echt niet als retailbox hoeven te kopen en dat home prenium voor internetten, word documenten maken en eenvoudige spelen spelen meer dan genoeg is.
Als je het zo moeilijk vind wat doe je hier dan. En zoals al gemeld, consumenten hoeven niet te kiezen aangezien het gewoon al geïnstalleerd is op de tablet/pc.
Doe nou toch gewoon 1 versie, net zoals Mac OS X. Geen gedoe, alles er in. Dit soort keuzes wil ik helemaal niet laten maken door de klanten :P

[Reactie gewijzigd door sebastius op 2 maart 2012 16:53]

Het gevalletje door de bomen zie je het bos niet meer.
Deze staan ook in de product.ini op de ISO... is oud nieuws :) Was deze lijst alleen nog niet tegen gekomen in het register.

Professional Plus is niet de enigste die erbij komt.
Er zijn ook een aantal nieuwe server versies.
Het duurde even maar hier is volgens mij de complete lijst.
  • ProfessionalPlus
  • ServerStorageStandard
  • ServerStorageWorkgroup
  • ServerSolution
  • EmbeddedIndustry
  • EmbeddedAutomotive
  • ServerEmbeddedSolutionCore
  • ServerEmbeddedSolution
  • ServerWinFoundation
  • ServerForSBSolutions
  • ServerHomeStandard
  • ServerHomePremium
  • ServerSolutionsPremium
  • ServerWinSB

[Reactie gewijzigd door ReTechNL op 2 maart 2012 17:27]

Veel van die genoemde "versies" bestaan nu ook al
ServerStorageStandard = Windows Storage Server
ServerSolution = Windows Server
EmbeddedIndustry = Windows 7 SP1 for Embedded Systems
EmbeddedAutomotive = Windows Embedded Automotive 7
ServerEmbeddedSolutionCore = Windows Server 2008 R2 For Embedded Systems (Core)
ServerEmbeddedSolution = Windows Server 2008 R2 For Embedded System
ServerForSBSolutions = Windows Small Business Server 2011
ServerHomeStandard = Windows Home Server 2011

De rest heb ik niet zo snel kunnen vinden. Alleen ServerHomePremium is opvallend, er is nu maar één versie van Windows Home Server
Waarom 10 (!!!!!) versies? Seriously WTF....

Je hebt maar 3 versies nodig
1) Home voor de leken en instappers
2) Professional voor (kleine) bedrijven en thuisgebruikers
3) Ultimate voor bedrijven, beheerders en hobbyisten.
Ultimate voor bedrijven? Dan heb je op bedrijfs PCs alle rotzooi staan die voor game pcs leuk zijn. Nee bedankt. Ook wil MS juist de ARM markt op, dus daar heb je ook een aparte versie voor. Voor leken en instappers is de Starter editie, voor regulier thuis gebruik Home en voor zwaarder thuisgebruik Ultimate.

Waar jij er 10 telt, staan er ook 1 Enterprise Evaluatie en 2 Prerelease versies in het rijtje.
En waarom geen, azian edition, goedkopere prijs en om de markt in China aan te boren ;)
Dat is de Starter Edition al.
Mja als je het als volgt (zou kunnen indelen)/indeelt is het al wat minder erg:

Te koop in de winkel voor consumenten:
1) Home Starter voor Africa opkomende landen (niet in alle landen dus)
2) Home Basic voor normale thuisgebruikers
3) Home Premium voor Enthusiasts
4) Professional voor kleine bedrijven
5) Professional plus voor gewone bedrijven
6) Ultimate voor professionals en enthusiasts die niet kunnen kiezen.

Via MS voor bulk afname:
6) Enterprise voor grote bedrijven

Niet direct te koop:
7) ARM voor preinstalled op ARM devices.

Eval edities zijn natuurlijk voor evaluatie dus wellicht zijn die niet eens te koop.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 2 maart 2012 17:54]

Yup, en Starter is dus iets wat je echt niet wilt, als het tenminste nog steeds zo beperkt is als Vista Starter / 7 Starter. Woon in Mexico, dus dat spul zie je hier in de winkel liggen. Goedkoper? Vergeet het maar, want op een of andere manier is luxe hier minstens 20% duurder dan b.v. in de USA (voorbeeld: Dell laptop in de USA $499, hier $867).

Ooit een Acer notebook gekocht, en in kon de "Microsoft Tax" terug krijgen voor de starter versie: nog geen 5 euro...

Maar goed, in NL zal er standaard Basic op staan gok ik, in de "voor thuis" modellen, en met bijbetalen Premium. Bedrijven hebben vast iemand die zich druk kan en mag maken welke versie het beste werkt in het bedrijf zelf.

Kortom, ik snap de drukte niet.
Nop, hier in de Benelux is het altijd Home Premium op gewonde PCs.
Kijk, dan hoeft men zich om 2 versies al in het geheel niet druk te maken. Starter staat hier op de PCs in de supermarkt, en Basic in de gespecialiseerde winkels (gokje), wellicht samen met Premium. Net ff gekeken op de site van Dell (Mexico), en op een willekeurige notebook staat ook gewoon Windows 7 Home Premium.
Nop, hier in de Benelux is het altijd Home Premium op gewonde PCs.
Mooie woordspeling ;)
Om te zeggen dat Home Basic voor normaal thuisgebruik is en Home Premium voor enthousiasts. Nee. Home Premium is de versie die het meest wordt verkocht.

Verder wil ik nog even melden dat Starter ook niet zomaar te koop is maar enkel voorgeïnstalleerd.
Apple gaat wat mij betreft niet per se de goede kant op. Ze proberen je tegenwoordig in hun systeempje in te sluiten, dat zie ik aan alles. Bovendien komt het OS met steeds meer '1-klik oplossingen'. Ik wil dat niet, ik wil oplossingen kunnen customizen. Als geavanceerde gebruiker moet ik dus overal omheen gaan werken...

Het laatste echt goede Mac OS was 10.6 (wellicht zelfs 10.5)
Waarom niet gewoon serial based?
Lijkt me veel handiger en hoef je ook niet driehondervijfennegentigduizend verschillende DVD's te maken....

1 algemene DVD, de serial bepaald dan welke versie het moet zijn.

Bedrijven zie ik overigens windows 8 + server editie lekker skippen, deze zijn bijna allemaal niet over en zullen niet 123 weer gaan migreren!
Het gebeurd waarschijnlijk al gewoon serialbased hoor.
Ik kan prima Windows Vista Ultimate installeren, terwijl ik en business ding gekocht hebt. Alleen gaat het niet werken met m'n serial.
[...] 1 algemene DVD, de serial bepaald dan welke versie het moet zijn. [...]
Dit was met Windows 7 en vista al voor sommige versies.

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 2 maart 2012 17:09]

Waarom niet gewoon serial based?
Welkom in 2006 (30 nov. to be exact)..
_ _ _ _ _
We have known for some time that Vista will be available in a number of different versions. Late last week, Microsoft said that most of those versions will come on a single DVD. Instead of shipping a different disc for each version of Windows Vista, the company will streamline its manufacturing and distribution by including the full version of its upcoming operating system on each DVD.

Bron: Klik.

[Reactie gewijzigd door Da_maniaC op 2 maart 2012 19:30]

Dit is redelijk in lijn met de huidige versies dus. In de Pro Plus versie van Office zitten bijvoorbeeld Access, Infopath en SharePoint Workspace. Ik ben wel nieuwsgierig wat de Windows varianten hiervan worden.

Mogelijk dat ze opties die nu in de Enterprise versie (alleen via VLs te krijgen) zitten overhevelen naar de Pro Plus versie (die ook door het MKB gekocht kan worden). Op die manier krijg je een beter uitgeruste Pro versie (let's call it Pro Plus :P) die ook door bedrijven die niet direct over (kunnen) stappen naar Volume License gekocht kunnen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.