Hoofdcategorieën
Device Settings

Sidn en Fraudemeldpunt waarschuwen voor Network Mediagroup

Door Dimitri Reijerman, zaterdag 14 maart 2009 16:35, views: 20.726

De Sidn en het Steunpunt Acquisitiefraude hebben een waarschuwing uitgegeven voor mogelijk frauduleuze praktijken van de firma Network Mediagroup. Diverse houders van .nl-domeinen zouden verdachte aanmaningen hebben ontvangen.

Volgens de Sidn vraagt de Network Mediagroup aan de aangeschreven domeinhouders om een spoedige betaling van een 'openstaande rekening'. In de via e-mail verstuurde aanmaning wordt verwezen naar gemaakte kosten voor het registreren van domeinnamen onder extensies als .eu, .info en .com. De domeinhouders zouden deze via de Network Mediagroup alsnog kunnen registreren voor een 'vergoeding' van 229 euro.

Registrars en domeinnaamhouders wordt door de Sidn met klem ontraden om op de aanmaning van de Network Mediagroup in te gaan en contact op te nemen met het Steunpunt Acquisitiefraude. Ook het landelijke meldpunt voor advertentie- en acquisitiefraude maakt melding van de verdachte praktijken van de Network Mediagroup, een organisatie die in België al enige tijd actief zou zijn geweest onder de naam EU Web Domains. De mailing naar de .nl-domeinhouders zou in kleine letters de tekst 'This is a sollicitation on a previously sent offer, there is no obligation to pay!" bevatten.

Het is niet de eerste keer dat de Sidn en het Steunpunt Acquisitiefraude waarschuwen voor frauduleuze mailings van schimmige ondernemingen. Zo gingen in december de alarmbellen af toen de website Coweto.nl een zogenaamde 'webtoeslag' van 42 euro vroeg aan domeinhouders. Het bedrijf suggereerde in zijn mailing dat deze vergoeding verplicht zou zijn.

Volgende 10:21 JVC voegt handclap-modus toe aan drietal 'retro-tv's'
Vorige 15:45 Australiër behaalt wereldrecord met zelfgebouwde 747-simulator
Advertentie

Reacties

«  1  2  »

Dat sommige bedrijven het lef hebben mensen zo te misleiden... :|

[Reactie gewijzigd door Accesteam op zaterdag 14 maart 2009 17:12]


In de via e-mail verstuurde aanmaning wordt verwezen naar gemaakte kosten voor het registreren van domeinnamen onder extensies als .eu, .info en .com.
En niet alleen via de email, ook waren er bij ons op de zaak al 2 papieren versies binnen...

Let vooral op de zeer lichte tekst onder het totaalbedrag:

"This is a solicitation on a previously sent offer, there is no obligation to pay."

Eigenlijk zou elk bedrijf wat dit ontvangt aangifte moeten doen van fraude!

Heb deze ook gehad voor enkele domeintjes. Voor mij snel duidelijk dat het fake was, maar voor de mensen die niet exact weten hoe e.e.a. werk, is het inderdaad erg sneaky.. Ook bij de secretaresse die de post openmaakt bestaat de kans dat deze papieren spamzooi toch in het bakje 'facturen' terechtkomt en automatisch verwerkt wordt.. Ik heb geen respect voor dit soort smerige bedrijfjes..

Dikke kans dat het om een administratieve fout gaat.

Dikke kans dat het om een administratieve fout gaat.
Het ziet er uit als een factuur, ze hebben de adresgegevens uit je domeingegevens gehaald. Geen fout, eerder voorbedachte rade..

Precies. Wat mij betreft mogen ze die uitgebreide weergave van domeingegevens ook wel verbergen op sidn.nl en zorgen dat die alleen via een gerechterlijke procedure te achterhalen zijn o.i.d.

Bij de meeste hostingbedrijven kun je je adresgegevens ook laten verbergen door het domein op de naam van de hoster te laten registreren. Wel opletten op het contract dat je dan aangaat met je hoster natuurlijk :)

Nee doe maar niet, wat als ik een domein wil kopen (of iemand wil een domein kopen van mij) dan vind het toch wel fijn dat ik weet wie ik moet benaderen en andersom

Ik denk niet dat een bedrijf 'per-ongeluk' een brief stuurt en daar om een vergoeding vraagt van 229 euro... Bovendien denk ik dan SIDN zelf ook al contact heeft opgenomen met Network Mediagroup voordat ze zulke meldingen gaan maken.

Ze hebben zelfs "per ongeluk" een klant nummer voor je aangemaakt O-)
zie ook de ingescande factuur op bijvoorbeeld:
http://www.intranet.be/nl...en_op_het_web_deel_2.html

Tsja, dat iemand op de administratie per ongeluk de knop "Send to All" ingedrukt heeft is nog te verklaren... :P
Maar dat er een factuur naar bedrijven gestuurd wordt die helemaal geen klant zijn, en waarvan de adresgegevens (incl. een klantnummer!?!) dan ook helemaal niet in de administratie behoren te staan, daar is natuurlijk geen enkele valide verklaring voor! ;)

[Reactie gewijzigd door Theadalus op zondag 15 maart 2009 01:18]


Ik heb zelfs dit briefje in mijn handen gehad. Mijn baas kwam naar mij toe en zei dat ik iets moet zien. In de eerste instantie zag het netjes uit. Ik heb zelfs niet door dat het mogelijk een frauduleuze praktijk was. Mijn baas zei tegen mij, "Ik heb deze domeinnamen helemaal niet!". Hij ging vervolgens naar de website toe van de firma Network Mediagroup. Daarna heeft ie gebeld. Niemand antwoorde. Toen heeft ie gewoon "ILLEGAL INVOICE!!!" op het briefje eschreven en met de fax naar Network Mediagroup gestuurd.
Gelukkig zijn er mensen die opletten.

Als je baas dit nu ook nog even officieel aangeeft , hebben anderen een sterkere case!!

Ik heb er ook al een gekregen en verschillende klanten ook. Allemaal naar de oude papier bak.

Deze truc wordt al jaren door verschillende (internationale) oplichters gebruikt. Ik kreeg een dergelijke brief een jaar of 2 geleden al voor het eerst, toen uit de USA (waar ik een aantal .com geregistreerd heb staan). En inderdaad onderaan staan altijd die kleine lettertjes....... Maar het lijkt zo echt, dat je aan jezelf gaat twijfelen.
NMG heeft dit trucje gewoon afgekeken.

Is het nog eens legaal ook?

yeps.. deze truc is al zo oud..
vroeger deden ze dat door een factuur te sturen over zogenaamde advertenties die waren geplaatst in verschillende bladen. Meestal worden dat soort facturen betaald zonder ook nog maar verder te kijken.

intressant, het versturen van spookrekeningen (expres) is dus niet strafbaar?
ik zou bij wijze van spreken dan dus x personen/bedrijven kunnen mailen met een set kosten, gebaseerd op niks uiteraard, en geld vangen en er mee weg komen?
wauw :')

Ja, zolang je er op hebt staan dat betalen niet hoeft en dat het niet betalen geen negatieve gevolgen geeft kan je in veel landen hiermee wegkomen ja.

Tegenwoordig is dit illegaal, het is een 'oneerlijke handelspraktijk' en dat is sinds een paar maanden verboden.

Net goed, de daders zullen hier ook wel niet van op de hoogte zijn, dus een aanklacht is genoeg om ze te krijgen lijkt me?

als je 10.000 facturen verstuurd en er is 1% die niet oplet heb je toch weer een leuk bedrag verdient. Zo denken die oplichter nu eenmaal.

Ja dit soort dingen gaan we in de toekomst alleen maar meer zien. Recentelijk heeft de belastingdienst in al haar wijsheid besloten dat bedrijven elkaar voortaan digitaal rekeningen mogen sturen.

Hoewel dit natuurlijk duidelijke voordelen biedt qua kostenreductie, papierbesparing en snelheid, werkt het mogelijk dit soort frauduleuze praktijken in de hand. Was het vroeger nog een drempel om fatsoenlijk briefpapier van een bedrijf na te maken, een digitale vervalsing zal binnenkort binnen ieders handbereik liggen.

Ik vraag mij af of er al is nagedacht hoe dit te voorkomen valt? Anders zouden we wel eens massaal ten prooi kunnen vallen aan dit soort praktijken.

Gewoon het gezond verstand blijven gebruiken en alert blijven. Facturen waar ik zelf niet om gevraagd heb in de vorm van bestellingen worden gewoon gedubbelcheckt. Die nep-kvk factuur van een tijdje terug viel op die manier door de mand, al blijft het verdomd listig en heb ik geen garanties dat ik er niet een keertje in trap.

De belastingdienst kan al haar digitale facturen digitaal ondertekenen. Voor mensen met paranoia bijvoorbeeld met een key die je zelf via DigiD aangemaakt hebt.

Een nieuwsbericht op Webwereld van afgelopen februari:
De papieren factuur gaat in de ban. Vanaf maandag volstaat factureren per e-mail en is de digitale handtekening overbodig.

Nederlandse bedrijven die elkaar onderling factureren, mogen dit nu ook per e-mail doen. Elektronische rekeningen krijgen dezelfde status als facturen die per post verstuurd worden. Het ministerie van Financiën maakte dit donderdagochtend bekend. Dit moet het bedrijfsleven jaarlijks 600 miljoen euro opleveren.


Ik vraag me ook af hoeveel meerwaarde zo'n digitale handtekening heeft. Is dit voor de koper wel eenduidig te herkennen en kan dat niet "makkelijk" gefaked worden? Ik vind het een goed punt dat de Belastingdienst hier niet mee verder gaat. Je moet toch op blijven letten. (Maar ben me er ook van bewust dat zelfs dat geen garantie is).

Allicht door een goede administratie te voeren?

Als je zodra je iets besteld, het bedrijf in je administratie zet met rekeningnummer enzo, dan ben je al een heel eind. Zodra je dan een rekening binnen krijgt met bedrijfsgegevens of een rekeningnummer die niet in die administratie staat, dan moet je er extra controles op uitvoeren. Even nabellen bijvoorbeeld. Zo krijg je een heel solide bestand waar een groot gedeelte van de valse facturen al door de mand vallen.

EU Web Domains is een bekende. TROS Opgelicht heeft er in januari vorig jaar aandacht aan besteed (www.opgelicht.nl/index.php?id=uitzendingen&itemUid=21).
«  1  2  »

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Volgende 10:21 JVC voegt handclap-modus toe aan drietal 'retro-tv's'
Vorige 15:45 Australiër behaalt wereldrecord met zelfgebouwde 747-simulator
VNU Media logo Hosted by True

© 1998 - 2012 Tweakers.net B.V. - Alle rechten voorbehouden - Contact - Jouw privacy - Algemene Voorwaarden

Uitgever van:

Website van het jaar 2011