Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Je kunt ook een cookievrije versie van de website bezoeken met minder functionaliteit. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 100 reacties, 30.471 views •

Dynabyte heeft aan de Consumentenautoriteit toegezegd dat het zal voldoen aan de wettelijke regels voor het afhandelen van garantie. Ook zegt het bedrijf toe zijn winkelmedewerkers te gaan trainen in garantiekwesties.

De toezichthouder stelde begin dit jaar een onderzoek in nadat er via het digitale meldpunt Consuwijzer klachten binnenkwamen over de winkels van Dynabyte. Het bedrijf, dat 47 computerwinkels en een webshop exploiteert, zou garantiekwesties in zijn winkels niet altijd volgens de wettelijke regels afhandelen. Ook de informatie op de website en de algemene voorwaarden waren niet op orde. De Consumentenautoriteit had al eerder aangegeven dat het de elektronicabranche strenger zou controleren op het naleven van de garantieregels.

Dynabyte-directeur Herman Bramer zegt tegen Tweakers.net dat zijn bedrijf met de Consumentenautoriteit in overleg is getreden nadat het signalen kreeg dat de klanten niet altijd goed werden geholpen. Inmiddels erkent het bedrijf dat het de regels van het consumentenrecht niet altijd goed heeft nageleefd en zijn er concrete afspraken met de Consumentenautoriteit gemaakt om de zaak op orde te krijgen.

Dynabyte heeft verder toegezegd dat het bedrijf voor consumenten aanspreekbaar zal zijn als die met een ondeugdelijk product te maken krijgen. Daarbij zal de firma voor herstel of vervanging zorgen 'binnen een redelijke termijn en ongeacht het beleid van de fabrikant'. Ook zal Dynabyte een product dat ondanks normaal gebruik binnen twee jaar na aankoop kapot gaat, kosteloos herstellen of vervangen. Overigens behoudt de consument ook na deze periode recht op een deugdelijk product.

Bramer laat verder weten dat het Dynabyte-winkelpersoneel in de komende drie maanden zal worden getraind om beter met garantiekwesties om te gaan en dat Dynabyte op korte termijn zijn algemene voorwaarden zal aanpassen. Toch is Bramer ook kritisch over de huidige wetgeving: "Het is een gedrocht van een wet en hij is niet goed toepasbaar in de praktijk. Of we veel coulanter zullen worden weet ik niet, het blijft een grijs gebied."

De webwinkel van Dynabyte voert, ondanks de erkenning dat het niet altijd goed omging met het afhandelen van garantiekwesties, al sinds 2001 het keurmerk van Thuiswinkel.org. De brancheorganisatie voor Nederlandse webwinkels keurt echter alleen nieuwe deelnemers op voorwaarden als 'duidelijke garanties en voorwaarden' en het openbaar maken van adresinformatie. Of Thuiswinkel.org overweegt om aangesloten leden periodiek te controleren of zij nog wel aan de oorspronkelijke voorwaarden voldoen, is onbekend. De brancheorganisatie was donderdag niet bereikbaar voor commentaar.

Dynabyte winkel

Reacties (100)

Reactiefilter:-1100092+122+218+31
Moderatie-faq Wijzig weergave
Ik heb zelf van 2001 tot 2006 gewerkt bij Dynabyte en wat me op viel is dat consumenten al snel dachten dat hun product kapot was omdat het niet functioneerde. Vaak merkte ik op dat onkunde een grote rol speelde. Een filterproces was er niet echt en we namen vaak producten terug in het voordeel van de klant. Deze werden dan opgestuurd naar de distributeur als kapot. Je krijgt dan te maken met rma kosten, een heel traject, een geopend product en het blijkt niet kapot te zijn, het komt dan terug en moet alsnog verkocht worden. Zonde van het geld en de tijd. Daarom is Dynabyte strenger geworden met de garantie afhandeling en word de consument vaker eerst naar de helpdesk verwezen van de fabrikant alvorens het product om te ruilen of te laten retourneren. Vaak krijg je als tegenwerping dat de klant niks te maken heeft met de fabrikant maar met Dynabyte aangezien zij de verkopende partij zijn. Het is een grijs gebied maar om de consument niet af te vallen zou Dynabyte de verantwoording op zich moeten nemen voor het "defecte" product.

Reparaties van defecte producten worden niet in de winkels gedaan maar opgestuurd naar het hoofdkantoor om vanuit daar ze te sturen naar de fabrikant. Dit is een omslachtig en vaak een lang traject. Niet alles heeft omruil garantie en zal de consument geduld moeten hebben tot zijn reparatie klaar is, hoe vervelend het ook is. Dynabyte repareerd in de winkels ook niets aangezien zij geen technische dienst hebben en echt de focus leggen op verkoop. De focus van Dynabyte ligt op de gemiddelde consument die niet al te veel van de techniek weten; ze verkopen niet voor niks kant en klare pc's en geen zelfbouw. Doordat er gebrek is aan kennis bij de doelgroep leidt dit vaak tot klachten, wat al snel uit verband is vergeleken met de concurrenten.

De extra service is te vinden in een bakje koffie, thee, een goed advies omdat er geluisterd wordt naar de wensen. (Ik kan alleen spreken over wat ik gezien heb, ik kan niet spreken over heel Dynabyte)

[Reactie gewijzigd door Roorensu op 18 december 2008 21:49]

Dat kan wel wezen, maar de verkopers denken ook niet altijd overal even zelfstandig na. Er speelt wel meer dan alleen dat er geen technische dienst is in de winkels zelf...:

Ik had enkele jaren geleden een stukke mp3 speler (beter gezegd stukke oordopjes). Niet zo'n goedkope waar je gewoon weet dat je bagger koopt, maar een wat beter merk. Ik gaf aan dat de oordopjes stuk waren, maar ze boden niet uit zichzelf aan om me gratis oordopjes te geven (een rma lijkt me duurder). M'n oordopjes, inclusief de mp3 speler moest mee voor de rma, terwijl alleen de oordopjes stuk waren :s Vreemd maar ok. Na drie weken of wat eens vragen hoe het met de reparatie stond... bleek de partij in BelgiŽ die daar de RMA's afhandelde dat die nog niet kon vertellen hoe het ermee stond. Nog eens twee keer in vier weken langs gegaan en gevraagd of m'n mp3 speler er nu al eens was. Nee hoor. Het ding was zoekgeraakt, en uiteindelijk mocht ik (wel weer ok) een mp3 speler voor de aankoopprijs van de zoekgeraakte speler uitzoeken. Als de verkoper nu gewoon gratis oordopjes had gegeven, dan had dit allemaal niet nodig geweest. Zo kan iets heel kleins iets heel groots voorkomen. Of dit nu gewoon hun policy is of niet, zo'n policy moet je in zulke gevallen overrulen om het bedrijf geld te besparen.
opsturen kost de winkel §5 en jou 3 weken als het goed zou gaan. Nieuw setje dopjes (van het betere merk) is §20+ en daar gaat je marge en als je pech hebt maak je verlies. Niet heel gek dat winkeliers het opsturen, probleem ligt bij fabrikanten die niet crediteren maar repareren.
Dit klinkt inderdaad erg bekend......
Heb zelf 2 jaar partime gewerkt bij een dixons vestiging.
Het kennis niveau van de klanten was af en toe erg beperkt.
Gelukkig was de bedrijfsleidster daar redelijk klant gericht en hadden ze met mij een mini TD in huis en hebben we heel wat problemen snel kunnen oplossen.

In die tijd waren scanners altijd een leuke bron van problemen, vooral de lpt uitvoeringen, stond de mode van de poort meestal verkeerd, meestal binnen 10 minuten opgelost.
Daarnaast waren de meeste mensen niet zo slim met usb. In de meeste handleidingen stond meetal EERST CD en dan aansluiten, maar de meeste waren van eerst aansluiten en dan CD......... en natuurlijk niet de kennis om via apparaatbeheer windows nog een keer naar de driver voor het apparaat te laten zoeken :)

'Verlengde' garantie verkochten we ook, maar je moet het wel verkopen voor wat het is.
Het afkopen van gedoe als het apparaat na de garantie periode stopt met werken.
Je hebt wel recht op een apparaat dat het tijdens de "verwachte" levensduur werkt, maar om dit er bij een winkel/leverancier door te krijgen is veel werk.
Handleidingen? Stap-voor-stap A3'tjes met plaatjes, en koeienletters in zes talen, en een 20x20cm Uitroepteken in een gevarendriehoek, lees dit eerst, bovenop de rest van het spul was het eerste dat je zag als je de door opende; Vaak stonden er ook nog verwijzingen op de doos zelf naar die sheets, en het op de plastic subverpakking van het apparaat, op de geplastificeerde subverpakking van de echte handleiding en de in de installatieCD, en soms zelf met een sticker op het apparaat(scanners en printers van elk merk standaard)

Veel mensen vinden het trouwens doodnormaal om de handleiding niet te lezen, doen ze nergens mee, nooit. Je krijgt dan als excuus dat het ding gewoon moet werken, en ze het boekje van hun auto ook niet hoeven te lezen, en van de stereo en televisie toch ook niet?
Vaak krijg je als tegenwerping dat de klant niks te maken heeft met de fabrikant maar met Dynabyte aangezien zij de verkopende partij zijn. Het is een grijs gebied maar om de consument niet af te vallen zou Dynabyte de verantwoording op zich moeten nemen voor het "defecte" product.
Sorry hoor, maar de klant heeft gewoon niks met de fabrikant te maken. Het is een overeenkomst tussen de winkel en een consument en niets meer. Wettelijk gezien heeft de leverancier (de winkel dus, niet de fabrikant) de plicht om voor een deugdelijk product te zorgen. Dat de fabrikant rotzooi heeft verkocht aan de winkel is een zaak tussen de fabrikant en de winkel, en daarnaast is er ook nog zoiets als ondernemersrisico...

Ik ben het wel met je eens dat dit niet altijd de makkelijkste manier is. In een aantal gevallen is het wel handig als een fabrikant ondersteuning en garantie biedt; de winkel heeft minder gedoe en de klant heeft betere support.
Ook is iemand met wat meer kennis van zaken zeker een aanwinst voor de winkels; ik denk zeker dat daar veel kleine problemen mee verholpen kunnen worden.
Ik ben het helemaal met je eens. WAt dat betreft zou een servicebalie niet misstaan in die winkel. Kan je gelijk aantonen dat het product werkt, en tegen de klant zeggen; tot ziens veel plezier ermee :) Immers is onkunde in bijna 99% van de gevallen de oorzaak, en vaak vergeten consumenten dat ze informeringsplicht hebben. Niet alle schuld ligt trouwens bij de winkel wat dat betreft ;)
Oe.... ja jongens. Tuurlijk is dit allemaal helemaal prima. MAAR er zit op een laptop van 1000 euro nog geen vijftig euro netto winst over het algemeen. De wet voorziet er prima in om ons goed te beschermen, alleen eerlijk is eerlijk: als ik een winkelpand moet huren, voorraad moet hebben, personeel moet hebben, aan alle verplichtingen moet voldoen inclusief sociale lasten en belastingen etc, die opgelegd worden... dan kan ik echt geen laptop voor 1000 euro meer kopen zometeen. Vrees ik... Ja, bij de prijsvechters zoals mediamarkt. Maar ja, als je daar naar RAID vraagt dan denken ze dat je het over je achterste hebt... :( (letterlijk zelf meegemaakt).

Is het dan echt zo erg om een korte lijn te hebben met de fabrikant? Die komen het ding zelfs bij je thuis ophalen. Ben zelf altijd zeer tevreden over toshiba geweest. Waar ik alleen wel altijd een p-hekel aan heb zijn de advertenties OVERAL waar ELKE winkel keer op keer stug blijft volhouden: 1 jaar garantie.

DAT zouden ze nou eens strafbaar moeten stellen om daarmee te adverteren. En niet aankondigen, nee.... morgenochtend meteen! Paf, dikke boetes opleggen. Nooit meer doen. Klaar.

Moet je opletten wat er met de prijzen van de spullen gebeurt... dan ga ik geen extra laptop met kerst meer kopen.

[Reactie gewijzigd door HotDoggie op 18 december 2008 23:04]

Waar ik alleen wel altijd een p-hekel aan heb zijn de advertenties OVERAL waar ELKE winkel keer op keer stug blijft volhouden: 1 jaar garantie.
Waarom zou dit verboden moeten worden? Volgens de wet heb je op bruin en grijsgoed 1 jaar garantie, op witgoed 2 jaar. Dit heeft niets met levensduur of weet ik veel wat te maken. De 1 jaar garantie houd in dat je binnen 1 jaar na aankoop met een bewijs van betaling recht hebt op een volledige reparatie of vervanging van het door jou gekochte product. Na deze 1 of 2 jaar word het (zoals hierboven ergens al beschreven) werken met een verdeelsleutel en een dagwaarde.

Heel tegen de geldende publieke opinie is het zo dat de verwachte levensduur nogal overschat word. Dit komt vooral omdat er nog steeds gedacht word in de kwaliteitsnormen van 20 jaar geleden. 'Mijn vorige TV heeft het 20 jaar volgehouden' is een leuke uitspraak, maar ga daar nog eens naar kijken... voor die TV van 20 jaar geleden betaalde je relatief gezien vele malen meer dan heden ten dagen. Waar komt dat verschil vandaan? Verschillende aspecten imo. Ten eerste zijn productie processen geautomatiseerd, ten tweede accesoires als kabels en tasjes (waarvan toepassing ofc) uit de dozen gehaald en moet je deze nu apart kopen en ten derde is de kwaliteit van de producten afgenomen. Veel word nu geproduceerd in lage lonen landen en de kosten worden zo veel mogelijk laag gehouden. De gemiddelde verwachte duur voor een LCD tv zou ik nu eerder op 8 jaar zetten dan op 20. Een digitale camera op 3 jaar ipv 40. Camera's worden nu veel meer gebruikt... net als TVs overigens (maar das meer 40 jaar gelden als vergelijkingsmateriaal).

All in all is een verlengde garantie niet meer dan wat Brid ergens boven ons al heeft gezegd: Het afkopen van gezeik en de zekerheid dat je langer dan de standaard garantie van je product kan genieten.

Terug naar eerste punt... wat wil je dan in de advertentie hebben? 'Garantie 1 jaar, langere levenduur te bepalen door geschillencommisie/rechtbank'?
Er staan geen garantietermijnen in de wet. Dat 1 of 2 jaar kennen wij niet. Het enige getal in onze wet is een omkering van bewijslast: is het product binnen zes maanden na aankoop stuk, dan moet de winkel bewijzen dat het jouw schuld is, en als hij dat niet kan, dan draait hij op voor de kosten. Na die zes maanden moet jij bewijzen dat het een productiefout is om aanspraak op gratis reparatie/vervanging te kunnen maken.

In de Europese regels staat dat een land minimaal 2 jaar garantie op alle producten moet zetten. Nederland heeft dat opgelost met een open norm: het product moet zo lang meegaan als je redelijkerwijs mag verwachten.
Levensduur is niet te bepalen en daar gaat het ook eigenlijk niet om. Het gaat om de levensduur die je minimaal mag verwachten. Europese wetgeving geeft al veel speling, in nederland doen we er een schepje bovenop. Je hebt in nederland zonder meer minimaal 2 jaar recht op garantie aan de deur van de toko waar je het spul hebt gekocht. Consumentenrecht 101, daarom begrijp ik de reactie van Arnoud ook niet zo goed. Hij is de specialist dus ik ben geneigd naar hem te luisteren maar er is teveel over te doen in de markt en ik heb er teveel over gelezen, ook qua jurisprudentie, om me daar 123 bij neer te kunnen leggen.

Daarboven gaan er andere dingen spelen zoals je zelf ook al aangeeft. Hierbij praat ik dus over complete systemen zoals een computer en een notebook. Losse HDD's dan weer niet maar de meeste fabrikanten overstijgen die wettelijke garantieperiode zelf al ruimschoots. Er bestaat over deze materie nogal wat onduidelijkheid, juist dankzij de "open norm" die in NL gehanteerd wordt.

Ik ben het overigens wel roerend eens met je verhaal. De verwachtingen en verplichtingen van nu liggen veel te hoog, zeker in deze industrie die vrij jong is, heel snel groeit, technieken die eigenlijk maar vrij kort getest kunnen worden om de groei bij te kunnen benen van de concurrentie en als je dan ziet wat er voor geld in deze industrie omgaat vergeleken met de autobranche.... nou een lachtertje hoor. En op je auto krijg je geen 5 jaar garantie zoals WD dat bijvoorbeeld wel deed op hun HDD's terwijl er veel minder winst op een HDD zit voor de meeste partijen. Wordt ook niet verplicht door de overheden, die vijf jaar. Die auto staat 1/3 van z'n tijd stil. Vaak veel langer. De HDD van nu staat bijna altijd wel aan bij een groot publiek en mensen verwachten ook dat dat ding het maar blijft doen terwijl het allemaal veel kwetsbaarder, teerder en goedkoper is dan een aandrijfas bijvoorbeeld.

Het was niet mijn bedoeling om de discussie aan te gaan over de te verwachte levensduur van de apparatuur maar slechts om aan te geven dat je op je monitor van 400 euro, je pc van 1100 euro en je laptop van 900 euro wettelijk gezien echt twee jaar garantie hebt in NL. Volledige garantie, bewijslast daargelaten. En dat is denk ik ook het heikele punt. Ik heb mijn pc aan het stopcontact hangen...... hij fikt door of de voeding klapt. Of de voeding dan zeven maanden oud is of drie maanden oud, wie zegt dat er geen piek op het net is geweest wat dat veroorzaakt heeft? Hoe valt dat al dan niet te bewijzen. Datzelfde geldt voor veel andere defecten.

Of dat goed is of slecht, of je dat mag en kan verwachten voor de marges op deze producten.... ik denk het niet. Maar de regelgeving is naar een winkelier toe vrij strikt en consumenten laten zich makkelijk afschepen. Gelukkig worden er steeds meer consumenten veel mondiger.

Ik vind dus ook dat het boerenbedrog is als HP op zijn site een machine verkoopt met daarbij heel duidelijk 1 jaar garantie. Jij als winkelier neemt dat natuurlijk over want ja... je gaat niet meer garantie geven dan dat waar de producent zelf achter durft te staan. En dat zorgt voor een probleem in NL want je MOET als winkelier. Gelukkig bestaat er zoiets als het regresrecht en dat zorgt ervoor dat de winkelier nog veel beter beschermd is tegen HP dan de consument. Je zal er alleen moeite voor moeten doen en jouw leverancier ook, en ja... je wilt als winkelier natuurlijk geen mot met je leverancier. Dus: de klant naar HP sturen zoals nu veel gebeurt en de meeste klanten slikken wat HP zegt. Dus daar ligt de kern van het probleem, onder andere. Daarom dus duidelijke regelgeving van bovenaf naar de importeurs en distributeurs en winkeliers/consument toe. Niet naleven? Bestraffen. Net als elke andere wetsovertreding gedaan wordt.

Maar ja... daar moe tje als overheid natuurlijk een ruggengraat voor hebben en kennis van zaken. En tsja, dat kost tijd en moeite en het is natuurlijk veel makkelijker om geld via het verkeer binnen te halen dan je je in de materie waarover je regeert te verdiepen.

De prijs van een systeem ligt dus ook duidelijk te laag, als de winstmarges hoger zouden zijn (die zijn niet hoog omdat de grote prijsvechters zoals mediamarkt en consorten zich in de strijd hebben gemengd en wij daar met zijn allen lekker van DENKEN te kunnen profiteren) dan zou een verkoper zich wellicht wel vrijwillig op het hakblok leggen met z'n kop want ja... na 4 verkopen heb je het "verloren" systeem of onderdeel terugverdient. Nu moet je er 15 of 20 verkopen voordat dat zo is. En daar sta je niet voor te werken natuurlijk. Daarom koop ik, en adviseer ik iedereen om dat te doen, nooit producten waarop niet standaard 2 jaar garantie door de fabrikant geleverd wordt. Want sja... je kan de winkelier er wel tussen zetten maar die wordt al uitgeknepen door de overheid, leveranciers en ook nog door de klant als je het vanuit dat perspectief bekijkt. En daardoor sluiten steeds meer kleine toko's noodgedwongen hun deuren.
je noemt een mediamarkt maar dynabyte, dixons , en al die gasten horen allemaal in hetzelfde rijtje thuis van grote bedrijven. De consument doet het allemaal zelf vindt ik, als je naar een specialist stapt betaal je misschien wat meer en is het allemaal wat minder glad geregeld, maar die werken tenminste hard voor de centen. en ja je betaald iets extra's. maar ik heb liever dat dat geld naar dat soort gasten gaat dan naar zo'n groot bedrijf als dixons of media markt, die maken veel kleine bedrijven toch alleen maar kapot en voeren vaak een belachelijk beleid waarvan de klant de dupe is.
Noem je ook een punt. Pak nou een stad als Breda, sinds de MM daar geopend is in 2003 zijn de beide gameshops in Breda gesloten, is er in de wijde omtrek geen fatsoenlijke CD-winkel meer te vinden en is er in diezelfde wijde omtrek slechts 1 fatsoenlijke PC-winkel, een Dynabyte en een Dixons. Hier in de dorpen rond de steden is praktisch alles weg, of tegen schandalige prijzen. Zodra we hier iets nodig hebben van PC's, elektronica of pakweg een nieuwe game dan moet ik negen van de tien keer gewoon de stad in, pakweg 20km rijden. En ik zie dat overal gebeuren, een enorm nadeel van die grote bedrijven...
Je vergeet cd-romland. Niet de goedkoopste maar wel zeer goede aftersales en garantie
Dat is net de fatsoenlijk PC-winkel die ik bedoel :)
Dat is inderdaad zo. Er zijn veel toko's gesloten door dergelijke dingen, is mij ook weleens opgevallen. Maar vraag ik me af, zijn die schandalige prijzen dan eigenlijk niet "terecht"? Want alleen daardoor kan de kleine toko overleven. Onze fout is dat we te makkelijk bij de mediamarkt gaan halen bijvoorbeeld. Op een laptop van 1000 euro bij de mediamarkt, of diezelfde laptop voor 1100 bij toko op de hoek is de netto winst voor de laatste partij waarschijnlijk een stuk lager ondanks die 100 euro erbovenop. Je praat overigens ook wel over een vreselijk schandalig bedrag aan BTW heh, verkijk je daar ook niet op. Mensen zeuren altijd over de energieprijzen e.d. maar op die 1000 of 1100 euro zit wel 190 / 210 euro aan belasting. Zowel de mediamarkt als de toko om de hoek hebben denk ik een bruto winst die veel en veel lager uitvalt dan het BTW bedrag, ook op die bedragen. Zet daar dan nog eens de verplichtingen die worden opgelegd en de verwachtingen van ons tegen af en het is niet zo gek dat de kleine winkels allemaal hun deuren moeten sluiten. Op de lange termijn hebben we onszelf ermee.
Ik betwijfel of dat alleen de MM is aan te rekenen. MM heeft het op haar beurt ook net zo goed lastig met webwinkels. Sterker, door webwinkels zullen op termijn wellicht alleen grote toko's als MM overleven.
Dat klopt helemaal wat je zegt. Alleen dacht ik altijd, hoewel ik weet dat dynabyte groot is, dat dynabyte in het niets verdween vergeleken bij de mediamarkt en saturn etc. Is dat niet zo dan? Van dixons durf ik eigenlijk niets te zeggen qua grootte, ik meen ooit gehoord te hebben dat dixons in handen is van V&D (of iets dergelijks) en consorten? Dus als je vanuit die lijn kijkt zijn ze dan natuurlijk wel heel groot, alleen de OEMs hebben natuurlijk geen contracten met V&D (oid) maar met dixons dus qua grootte vraag ik me af: is dynabyte echt zo groot als dixons of mediamarkt? Die vraag stel ik.... terwijl ik mezelf tegelijkertijd afvraag of dixons ook wel in dat rijtje hoort. Ik durf het echt niet te zeggen. Ben wel benieuwd, als ik tijd heb zal ik eens kijken of ik het uit kan zoeken en het dan hier kan posten. Gewoon om eens een goed zicht op dit gebied te krijgen, misschien ook prettig voor anderen. Hang me er niet aan op als het aankomende maand niet meteen hier staat svp maar ik ga er zeker naar kijken.

Wat het meer betalen betreft geldt voor veel mensen denk ik dat die ook graag zien dat ze beter geholpen worden. En ik denk dat het voor een groot deel niet eens gaat om wat er daadwerkelijk wel of niet gedaan wordt maar wat je zegt en hoe je het zegt als verkoper/tech support (heb ik vrij lang in gezeten een aantal jaren terug, tech-support) wanneer je een klant helpt en dat het waarheid is zodat de klant zich niet in de maling genomen voelt wanneer er iets misgaat. Je mag daar als groot of klein bedrijf ook verlies op maken. Ik schat in dat op de lange termijn de meeste mensen waarde zullen hechten aan jouw manier van bedrijfsvoering en je dus ook op de lange termijn meer klanten zult krijgen en behouden. Nu lijkt dat "verlies" maken me voor een kleine toko veeeeeel moeilijker om te dragen dan voor een mediamarkt maar juist bij die kleine toko's zie je vaak dat het daar wel gedragen wordt door hen ipv het bij de klant neer te leggen.

En dat vind ik net als jij echt een hele hoop waard.
Ex-medewerker e-plaza nu werk zaam bij een groothandel in computer onderdelen.
Wat ik zie is dat de klant het bij de winkel opgeeft voor reparatie dus de winkel neemt het op maandag aan de volgende bevoorraading is woensdag dus dan wordt hij naar het hoofdkantoor gestuurd.
Daar wordt het donderdag ingeboekt en klaar gezet voor het terug sturen naar de fabrikant
Ze wachten altijd tot er meerdere dingen tegelijk terug gestuurd kunnen worden omdat het anders te duur wordt en er niet voldoende marge op zit om dit apart op te sturen dus gaat er weer een week overheen voor het naar de fabrikant gaat.
Dan staat het nog een week bij de fabrikant omdat het ingeboekt wordt en het omgeruild of gerepareerd wordt.
Dan zijn we al een week of drie verder
Dan wordt het terug gestuurd naar het hoofdkantoor daar wordt het weer ingeboekt klaar gezet voor versturen naar de winkel.
Dan staat het na een paar dagen in de winkel en kan de klant het ophalen maar al met al dan ben je dan dus ongeveer vier weken verder de klant is al 3 keer in de winkel geweest om te vragen waar zijn producht blijft met al het gedoe er omheen.
Terwijl als de klant het rechtstreeks doet het maandag bellen vrijdag een nieuwe in huis is dus ik snap niet waarom een klant dan moeilijk doet dat hij zelf moet doen en ik vind dan wel dat de fabrikant hier natuurlijk wel mee moet werken en een goed klanten service moet hebben dat het ook daadwerkleijk goed afgehandeld wordt.
en eerlijk is eerlijk daar schort het ook vaak nog aan.
Maar dan zou het inderdaad de winkel zijn die het op moet lossen.
Zelf werk ik ook in een winkel en als je de klant het uitlegt kan je best naar de fabrikant verwijzen.

Een voorbeeld
Packard Bell helpdesk 2 uur wachtrij gemiddeld daar begin ik er niet over laptop kapot mevrouw ik regel alles voor u.
Tom Tom helpdesk 2-3 minuten wachtrij maar als wij opsturen dankzij extra transport 4-5 weken weg als de klant hem direct opstuurt 2-3 weken weg.
Dan leg ik aan de klant uit dat ze 2 opties hebben ze kunnen het direct doen via tom tom dat scheelt ze gemiddeld 2 weken als ze dat niet willen doe ik het uiteraard alleen duurt het iets langer voordat ze hun Tom Tom terug hebben.

De meeste klanten begrijpen dit en kiezen ook optie 1 of 2 als ze daar ook voor kiezen hou ik er meteen over op en stuur ik hem gewoon op.
Daarentegen weet ik dat er winkels zijn zoals dus dynabyte die de mensen niet eens de optie geeft en gewoon keihard door verwijst naar de fabrikant.
Terwijl als ze het iets slimmer aan pakken ze nog steeds de klant naar de fabrikant kunnen doorverwijzen maar het wel service is omdat je ze ermee helpt
wederom (en zo als al vaker gezegdt) moet je niet iedereen over een kam scheren, er zijn genoeg winkels en personeelsleden die de klant het ook gewoon aanbieden op beide manieren.
Kocht er een jaar terug een laptop voor een familielid en ik moet zeggen dat ik de indruk kreeg dat ze me een garantie plan wouden verkopen waar ik al wettelijk recht op had... was wel iets meer en iets sneller, maar vond het toentertijd toch wel vreemd.
Dynabyte heeft een businessmodel waarin vooral veel verdient wordt aan de verkochte verzekeringen. Veel bedrijven hanteren dit model, vooral mobiele telefonie winkels e.d. Dat moet natuurlijk niks afdoen aan de wettelijke garantie.

Ik heb een jaar lang bij Dynabyte gewerkt maar ik herken me niet in de beperkte garantieafhandelingen. Wij waren als filiaal altijd erg coulant naar klanten toe. Wel merkte ik ook dat wanneer een product nťt buiten de garantieperiode opgestuurd moest worden ter reparatie, er heel zwart/wit te werk werd gegaan. Dit terwijl de wet volgens mij voorschrijft dat er dan een bepaalde coulance regeling in werking treed waarbij de reparatie kosten naar rato verdeeld zouden moeten worden.
Dat heet geen coulanceregeling.

Je mag van bepaalde apparatuur verwachten dat ze een bepaalde levensduur hebben.
Binnen die levensduur is de verkopende partij verantwoordelijk voor de afhandeling.

Na de wettelijke, kostenloze, garantie zal het apparaat nog moeten werken en dan wordt er vanuit een verdeelsleutel gewerkt.

Als je als consument maar de helft van deze levensduur hebt kunnen genieten van je aankoop, dan wordt er van beide partijen verwacht dat de kosten voor reparatie ook daadwerkelijk voor 50% door beide wordt betaald.

En zo kun je denken aan allerlei andere percentages
Die verdeelsleutel is eerder dit jaar ongeldig verklaard door het Europese Hof van Justitie (Quelle-arrest). Jij hebt recht op een deugdelijk product en op gratis reparatie of vervanging als het product niet deugdelijk is. En gratis is gratis, dus geen onderzoekskosten of tegemoetkoming vanwege dat je het een paar jaar wel goed hebt kunnen gebruiken.
Er is ook bij de aankoop veel meer onderhandeling mogelijk. Nederlanders zijn het onderhandelen kwijtgeraakt in de loop der eeuwen, want vroeger (in een ver verleden) was het gewoon dat er werd onderhandeld over de prijs. Maar je kunt ook in de moderne winkels gewoon een poging wagen om van de aankoopprijs wat af te dingen... extra kabels bij je printer te krijgen... etc. Zeker als je grotere aankopen doet (+1000 euro ofzo) Bedrijven mogen daarom heel erg blij zijn met de moderne gang van zaken in iig. NL. Ze hebben de marges in hun prijzen mooi weten te verdoezelen. Alleen de auto- en keuken dealers en hun klanten weten nog een beetje wat onderhandelen is.
Dat is tegenwoordig toch al weer goed terug gekomen dan, dat onderhandelen.
De klanten die niet om korting vragen zijn echt in de minderheid.
Je hebt er zelfs figuren bij die als ze binnen lopen al roepen:
"als ik hier iets koop, krijg ik dan korting?"
ja, want zoals iedereen weet zit er natuurlijk 50% marge op elke laptop...

Is tegenwoordig echt niet meer waar. Complete winkelmarge hangt meer tussen de 4 en 10 %op dit soort dingen. Daar betaal je personeel van, je winkel, het hoofdkantoor met al het volk, de reclame, noem maar op. Mensen verwachten korting op producten die ook steeds goedkoper moeten worden. Reken daarbij concurrentie (niks op tegen trouwens, alleen maar gezond) en je houdt als bedrijf er niet veel aan over.

En begin nou niet allemaal weer over "overjarig businessmodel", wees blij dat niet alles via internet gaat.
Nogal kort door de bocht. Consumenten zien zo'n pakket vaak als garantieuitbreiding, waar het in werkelijkheid gewoon om een verzekering gaat. 't Is net hoe de verkoper getrained is en dit goed kan laten overkomen.
Als je gloednieuwe laptop van 1000 euro na een week moet wegbrengen omdat je hond er overheen heeft lopen piesen, zal de winkel/fabrikant je finaal uitlachen als je garantie komt claimen. Voor dit soort ongevallen zijn die verzekeringen bedoeld, het extra stukje garantie is slechts bijzaak. Ik kan je zo een aantal gevallen noemen waar soortgelijke ongevallen zich voor hebben gedaan met een peperdure laptop.
In veel winkels waar jij iets gekocht hebt, verwijzen ze je toch naar de fabrikant van datgene wat je gekocht hebt. (edit: zelf ondervonden)

Dynabyte had er het handje van dat je doen.

Wij als consument hebben in principe niets met die fabrikant te maken.
Wij kopen het bij Dynabyte (of andere bedrijven) en zij moeten het afhandelen.

Werd tijd dat ze er aan gehouden gaan worden

[Reactie gewijzigd door jqv op 18 december 2008 19:41]

Nou heb ik zelf bij een concurrent gewerkt, en we keken vaak wat we konden doen om onszelf en hen niet in de vingers te snijden(we zaten tenslotte naast elkaar)

Met dingen als algemene hardware werd er idd niet zo moeilijk gedaan, zo'n beetje een maand of twee buiten algemene garantie gewoon omruilen voor eenzelfde of identiek apparaat, en terug met de algemene RMA naar de leverancier.

Was een klant zijn bon kwijt, ook geen probleem, in de kassa konden we toen nog onbeperkt terugkijken, en aan de hand van naam en adres de factuur er zo weer uittoveren.

Overigens blijft het een winkel en die willen omzet maken, en winst. Als je 3 jaar onbeperkt garantie on-site en helpdesk support bij een complete machine kan verkopen, deed je dat gewoon, wist je zeker dat je die klant de komende drie jaar niet meer terugzag en was je winst 100% zonder onverwachte nazorg.

Veel franchisers gingen echter onder eigen kanalen pallets met rommel en afwijkende(goedkopere c-merk of merkloze) spullen in de winkel zetten, waar ze een beter marge op hadden, maar niet het gezeur ervan wilden als het rommel bleek te zijn, met name de in-huis geassembleerde systemen kwam dat nogal vaak bij voor.
En toch is het niet zo moeilijk om bedrijven hun verantwoordelijkheid te laten nemen. Als je niet serieus genomen wordt is een schriftelijke ingebrekestelling de eerste stap. Daarna nog eens rappeleren. Geen normale reactie? Dan maar naar de rechter.

Het lijkt een grote stap, maar zo moeilijk is het echt niet.
Ik ben het eens met Dynabyte dat de wet een gedrocht is, maar ook dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dus Europa, leg de garantie gewoon vast op 5 jaar voor elektronica in het 500 euro+ segment (afschrijftermijn belastingdienst) en op 3 jaar voor de rest. Daarna is de klant ook alle recht kwijt, zodat iedereen weet waar ie aan toe is. Nu is er na verloop van de garantie het consumentenrecht een enorm grijs juridisch gebied.

Producten worden dan iets duurder (tenzij je als bedrijf de IKEA formule hanteert: wij weten dat we bagger maken, maar doen absoluut niet moeilijk als u terugkomt), maar ook van een veel betere kwaliteit of met veel betere service (ook goed). Vandaag de dag is de gemiddelde MP3 speler, telefoon of netbook toch om te huilen zo'n bagger. En die 5 jaar hoeft geen probleem te zijn. Bijna alle consumentenelektronica van voor 1990 hier in huis functioneert nog prima. Helaas haal ik dat met veel recente aankopen niet.

[Reactie gewijzigd door user_245434 op 19 december 2008 08:15]

Het consumentrecht is helemaal niet zo onduidelijk. Er zijn wel erg weinig bronnen die de consument hier correct over informeren, en daardoor laten de meeste mensen zich te makkelijk afschepen.

D.m.v. de europese richtlijn consumentenrecht is de garantietermijn vastgesteld op 3 jaar. Dit betekent dat Nederland ofwel dezelfde regeling moet treffen, of een betere. Wij hebben in Nederland in principe een onbeperkte garantie termijn. Voorwaarde is hier wel dat het product zich nog binnen de verwachte levensduur moet bevinden (deze zijn voor verschillende soorten apparatuur vastgelegd, al kun je hier bij de classificaties af en toe vraagtekens zetten). Ook kun je geen onevenredig hoge vergoeding claimen. Reparatie aan een product wat aan het einde van zijn levensduur zit kun je dus niet 100% vergoed krijgen (niet via dwingend recht iig.) Hierbij wordt meestal een lineaire schaal aangehouden (op 50% van de levensduur krijg je dus maximaal 50% vergoed), maar dit is niet wettelijk vastgelegd en hierover kun je dus onderhandelen met de verkoper.

Voor al dit soort dingen geld: de aanhouder wint. Laat je dus niet zomaar met een kluitje het riet in sturen!
Zo hanteren wij het dus ook in de winkel.
Komt een klant terug buiten 1 jaar dan leggen we ze het meteen uit.
Mevrouw schrik niet hij valt buiten garantie maar wetgeving blablabla u kunt er omdat hij pas (zeg even) 16 maanden oud is zoveel % aftrekken die is voor onze rekening.

Altijd als de klant het factuur thuis krijgt bellen ze nog even maar het scheelt alvast een hoop geschreeuw of ruzie omdat je de klant al vertelt hebt dat de kosten maar voor een klein deel voor hun is.
Dan maar naar de rechter.
En dan meteen griffierechten van enkele 100en euro's voorschieten, voor een onzekere uitkomst.
Zo onzeker is t niet als je weet dat je in je recht staat. Als je twijfelt dan moet je een rechtsbijstand verzekering nemen ofzo.
Wij sturen ook klanten door, om de simpele rede dat zij dan vele malen sneller worden geholpen en zij daarmee een risico voor verkopers weg nemen (manco's).
Is wellis waar geen eletronica, maar goed die garantie gaat toch op.

Het scheelt ons tijd zodat we ons op de core kunnen richten!
Het kastje naar de muur effect is niet wat de klant wil. Zeker niet als je apparaten van enkele honderden of duizenden euro's aanschaft. Als je de core 'verkopen' noemt, dan verkoop je niet aan de klant maar smeer je de klant wat aan om vervolgens als (even gechargeerd) een soort zwarthandelaar je plichten als verkoper te weigeren.

Klantvriendelijkheid staat (zo interpreteer ik je post) niet in een hoog vaandel.
Ik werk niet in een winkel, maar krijg wel interne klanten te spreken. Mensen die boos kunnen worden omdat er iets niet gedaan/verzuimd is wat ze wel hadden verwacht. Als ik zo iemand aan de lijn krijg, is het eerste wat ik doe hem helpen voorzover ik kan, zelfs als ik niet de oorzaak ben. Als ik of een collega een foutje heeft gemaakt, dan is het op z'n minst beschaafd 'm zo goed mogelijk te helpen.

Heb ik je post niet goed begrepen, dan heb ik niets (direct) gezegd, maar evengoed beoordeel ik zo de gemiddelde verkoper. Het is gewoon een service die je standaard en zonder aanvankelijke kosten aan moet bieden.

[Reactie gewijzigd door Grrmbl op 19 december 2008 00:12]

Als klanten niet sneller geholpen zouden worden door de fabrikant zou het inderdaad ontwijken van je plicht zijn als je die klanten wel doorstuurt. Bij veel fabrikanten is het gelukkig wel zo dat het een stuk sneller is om het direct te regelen, iemand aan je deur haalt het op en levert het weer af. Als je per sť wilt dat de winkel het regelt, dan kun je dit inderdaad zo laten doen maar is in veel gevallen gewoon stom.

Klanten moet je natuurlijk altijd zo goed mogelijk helpen en coulant zijn waar mogelijk, maar fabrikanten hebben niet dezelfde verplichting naar de winkelier (wat totaal achterlijk is) en in een markt waar een marge tussen 10 en 20 procent al behoorlijk is kan, vooral voor de kleine winkels, een aantal wetmatige garantieclaims een behoorlijke financiŽle klap zijn.
Gaat het hier om hardware die buiten winkel- maar binnen fabrieksgarantie afgehandeld word?

Hier hadden wij een procedure voor, de klant zijn persoonlijke gegevens noteren, apparaat innemen, later op een rustig moment even zelf eindgebruikersRMA aanvraag doen, en de verzendkosten in rekening brengen aan de klant, hier stemden ze over het algemeen wel mee in.

5 min extra werk(tijdens kantooruren is het over het algemeen toch rustig), tevreden klant en goeie mond-op-mondreclame.
Altijd beter dan een kwartier spenderen aan uitvluchten verzinnen dat de klant maar naar de fabrikant moet ,en je al dan niet terechte dreigingen met de consumentenbond naar je hoofd krijgt midden in een drukke winkel.
Had je bij mij toch echt een probleem gehad want ik heb het bij jou gekocht niet bij een fabrikant en of je laag of hoog springt je stuurt het dan echt op dat is gewoon mijn consumentenrecht dan.

Er zijn zoveel klanten die daar zo over denken ik koop wat bij jou het gaat kapot dan krijg jij het terug zodat jullie hem kunnen terug sturen voor reparatie.
De core van een winkel is m.i. juist de service! De hardware kan ik online ook (goedkoper) kopen en rechtstreeks naar de fabrikant sturen is altijd mogelijk. Ik koop juist bepaalde dingen in winkels vanwege de service !
Winkeliers moeten eens gaan inzien dat service steeds meer hun ding kan zijn om zich af te scheiden van de online winkels.
als je in een goede winkel bent zullen ze je altijd vertellen dat je het via de winkel op kan sturen, maar dat je ook de mogelijkheid (let op) hebt om het via de fabrikant op te lossen, en dat scheelt 3 weken heen en weer crossen met een vrachtauto en extra testen etc. Granted, met sommige fabrikanten zal ik het niet aanraden, maar de mogelijkheid (let op) is er.

Weigeren iets op te sturen is tegen de wet, de klant een sneller alternatief bieden niet.
Jah mijn ps3 toonde al naar 2 dagen kuren, toen ik langs ging zeiden ze "we kunnen niks doen , bel sony" . Alles wat ik vroeg "bel sony", grapjassen daar echt... een telefoontje naar hoofdkantoor en dan piepen ze ineens heel anders.

Voor mij geen dynabyte meer, ik betaal wel 5 euro ergens anders meer voor mijn product waar ik wel fatsoenlijk wordt geholpen.

( tja aan de verkopers is echt alles mis, ze zetten kinderen van 16 jaar aan de kassa en dan mag je hopen dat ze een verschil weten tussen SDRAM / DDR2 en AGP/PCI .... )
De verkopers zijn kinderen van 16 vaak, soms zelf nog jonger rond zien huppelen door winkels, houd niet in dat ze het mogelijk niet kunnen, alleen die hebben gauw de neiging om zomaar iets uit hun mouw te schudden ipv te dubbelchecken of het wel zo is wat ze beweren. Zo was ik laatst bij PCL aan het kijken(op zoek naar een netbook), terwijl ik de specs aan het vergelijken was en heb ik de verkopers meerdere keren tegen klanten horen vertellen dat quadcores het alleen deden onder Vista. Ook is "merkengeilheid"/Fanboy-isme" nogal een probleem bij die types("Intel is goed, AMD is rommel", "Geforce is beter dan ATI, want ATI kan niet SLI").

Overigens is technische onkunde niet het grootste probleem, maar het niet netjes kunnen verkopen, je stoot niemand voor de bek als je "even iets aan je collega moet vragen", maar ze krijgen doorgaans ook geen verkooptraining.

Overigens vind ik het verhaal van de PS3 best vreemd, toen ik een xbox360 kocht bij de free record shop, kreeg ik dezelfde voorwaarden als bij mijn xbox1 en playstation2, dat ik hem de eerste 2 maanden bij hun om kon ruilen(ze raadden me wel aan even te bellen of het apparaat op voorraad was), en na die tijd op fabrieksgarantie aangewezen was, maar dat ze wel zouden bemiddelen in geval van problemen. Rustig, kalm en zakelijk zijn, en als je twijfels hebt over de afhandeling even vragen bij de (assistent)manager.

[Reactie gewijzigd door Maikel_1976 op 19 december 2008 11:31]

lol das waar... ik heb ook een blauwe maandag bij dynabyte gewerkt.
Waarom was ik aangenomen... omdat ik als enige kandidaat wel het verschil tussen een pentium en een celeron wist.

Maar er was daar altijd gezeik me de werk uren. alles wordt strak gehouden en bepaald. En dat software programma is een HEL om mee te werken. Sta je daar XP machientjes te verkopen op een DOS schermpje.
maar het crasht niet ;)

uren is inderdaad strak, maar met het dos programma kun je nog steeds alles vinden en aanpassen en weet ik wat. Het werkt nog afdoende
Juist want het is immers de jongste generatie die het laatste nieuwe technologieen adopteerd? :D Kinderen van 16 achter de kassa is om hele andere redenen niet handig.
Dat thuiswinkel.org (logotje) zegt dus ook helemaal niks.
Weer een tamelijk nutteloos tekentje wat de kopers schijnvertrouwen geeft...
Mja niet helemaal hoor, volgens mij is Thuiswinkel.org een organisatie die een soort toezicht houdt op bepaalde dingen. Zo kan het zijn dat ze bepaalde betalingsmogelijkheden verplicht stellen bij een winkel. Het geeft je een vertrouwen dat je ook krijgt wat je besteld en dat je binnen 7 dagen de producten kunt retourneren (ongebruikt). Maar het zegt niks over garantieafhandelingen enzo.. Hun missie is ook: "Thuiswinkel.org behartigt de belangen van haar leden, versterkt het imago van en bevordert het vertrouwen in het kopen op afstand bij haar doelgroepen, creŽert maximale invloed voor de branche in nationale en internationale gremia en zorgt voor adequate kennis- en informatieuitwisseling."
Ja klopt, dat thuiswinkel.org keurmerk is een redelijke wassen neus. Het zegt hooguit wat over de algemene voorwaarden van de shop, maar helemaal niets over hoe er in de praktijk mee wordt omgegaan. Ook klachten worden gewoon geforward naar de shop in kwestie zonder dat thuiswinkel.org er zelfs iets mee doet.
Ook klachten worden gewoon geforward naar de shop in kwestie zonder dat thuiswinkel.org er zelfs iets mee doet.

Inderdaad. Daar heb ik me ook hoogstens over verbaasd. Thuiswinkel.org is er voor de webwinkels en niet voor de klanten van die webwinkels. En ook als webwinkel moet je je afvragen wat je er aan hebt. De meeste zullen alleen lid zijn voor het logo omdat ze denken zonder logo niks/minder te verkopen.
nee thuiswinkel is er voor de oprichter die krijgen leuk geld voor een keurmerk waarvan je je moet afvragen wat de waarde is. Je wordt ondertussen doodgegooit met keurmerken die iedereen in het leven kan roepen en controle is er dus schijnbaar niet.
Heel goed dat daar wat aan gedaan wordt want de klant zal altijd koning zijn.

Nog beter is echter dat Dynabyte er zelf ook wat aan doet, want het gebeurt ook wel eens dat bedrijven het glashard ontkennen. Respect voor Dynabyte, hiermee kunnen ze klanten terugwinnen.
Respect? Ze worden gewoon gedwongen hier wat aan te doen, omdat ze het consumentenrecht niet helemaal serieus nemen. Gewoon logisch dat je dat dan aanpast.
Tuurlijk, maar ze hadden het ook "stil" kunnen doen. Dwz, dat de meesten misschien niet eens hadden gemerkt dat het probleem er algemeen is en onderkend is door Dynabyte zelf.
Ja, maar ze doen het niet 'stil'. Ze willen hiermee laten zien hoe erg ze het wel niet vinden en dat ze het zo goed van zichzelf vinden dat ze nu de klant gelijk geven en helpen.
publiciteit is publiciteit... en waar kan dat beter dan op een site voor computer nerds :)
Pssst: Dynabyte heeft geen persverklaring uitgestuurd. De Consumentenautoriteit wel :)
Ze geven tenminste een reactie op het artikel. dat kan je van hun branche organisatie niet zeggen. Wij zijn ook lid... maar in deze zaak wel zwaar teleur gesteld. Hier had toch een reactie moeten plaats vinden.
Op hun eigen site staat idd alleen de melding van dat de telegraaf meldt dat... etc.: https://www.dynabyte.nl/nieuws#216
(Vraag me niet waarom een gewone nieuwsitem op https gepost wordt, magoed :s )
Het had van meer erkenning getuigd als ze dit gewoon zelf hadden gepubliceerd. Maar zo kun je overal wel over klagen. Ze zeggen er nu wat aan te doen, en daarmee is de kwestie afgedaan.

Edit:
@ Ravek: Heb ik het over een server dan? ;) Het is wel een taalfout ja. Alleen ben ik geen held in grammatica...

[Reactie gewijzigd door Grrmbl op 19 december 2008 20:40]

HTTPS is niet een server, het is een protocol.
de foto is dynabyte enschede :)

vaak aankopen gedaan daar, vriendlijke mensen en altijd behulpzaam

[Reactie gewijzigd door DJrDJ666 op 18 december 2008 19:53]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



HTC One (M9) Samsung Galaxy S6 Grand Theft Auto V Microsoft Windows 10 Apple iPad Air 2 FIFA 15 Motorola Nexus 6 Apple iPhone 6

© 1998 - 2015 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True